6B08203 Құс шаруашылығы в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Оқыту процесінде алған білімдерін, іскерліктері мен дағдыларын іс жүзінде қолдануға қабілетті, ұжымда жұмыс істей алатын, болашақ кәсіби қызмет саласында қажетті құзыреттілікке ие құс шаруашылығы саласындағы мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B078 Мал шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Биохимия
Пән ақуыздардың, нуклеин қышқылдарының, көмірсулардың, липидтердің, минералдардың және витаминдер мен гормондардың биохимиясын зерттейді; организмдерде болатын химиялық өзгерістердің мәнін, олардың реттелу механизмдерін және олардың ағзаның тіршілік әрекетін қамтамасыз етудегі рөлін қарастырады; теориялық және эксперименттік зерттеу әдістері. Биологиялық материалдағы биоактивті заттардың сапалық және сандық талдауын зерттеу жүргізеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары математика
Пән математикалық талдау негіздерін қарастырады. Ықтималдықтар теориясының және математикалық статистиканың негіздері. Матрицалық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау, статистикалық деректерді жинау және өңдеу, Ақпарат теориясы, сандар теориясы. Функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Курс шығындар мен кірістерді жоспарлауды түсінуде, қауіпсіздік жастығын қалыптастыруда, қажетті қаржылық ақпаратты пайдалануда, қаржылық өнімдер мен қызметтерді ұтымды таңдауда, несиелеуге байланысты мәселелерге жауапкершілікпен қарауда, қаржылық қызметтерді тұтынушы ретінде өзінің заңды құқықтары мен мүдделерін қорғауда білім береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Генетика
Генетика тұқым қуалаушылықтың материалдық негіздерін зерттейді. Тұқым қуалаушылық белгілері мен принциптері. Тұқым қуалаушылықтың хромосомдық теориясы. Жыныс генетикасы. Гетерозис. Тұқым қуалаушылықтың молекулалық негіздері. Мутациялық өзгергіштік. Жануарлардың сандық белгілерінің генетикасы. Селекцияның генетикалық параметрлері
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Python тілі және деректерді талдау
Курс Python деректер құрылымын терең зерттеуге арналған, классикалық бағдарламалау парадигмаларын енгізеді және сызықтық алгебра мен оның алгоритмдеріне жақындау үшін Numpy кітапханасын қарастырады; студенттер бұл ойықтарды нақты мәселелерді шешу үшін қолданады. SQL сұрауларына кіріспе және Web дерекқорына қосымшалар жылды аяқтайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Зоология
Жердегі әртүрлі жануарлардың бейімделуі мен таралу заңдылықтары туралы білімді қалыптастырады. Омыртқасыздар мен омыртқалы жануарлардың барлық түрлерін, олардың дене құрылымын, систематикасын, жануарлардың әртүрлі түрлерінің пайда болуын, даму жолдарын, жануарлардың алуан түрлілігін, табиғаттағы рөлін, жануарлар экологиясын қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық құстарының физиологиясы
Пән физиологияның теориялық және әдістемелік негіздерін, организмнің вегетативті функцияларының механизмдері мен заңдылықтарын, ауылшаруашылық құстарындағы физиологиялық функциялардың сапалық айырмашылықтарын ашады, студенттер ауылшаруашылық құстарының этологиясын, организмнің жеке жүйелерінің физиологиялық процестері мен функцияларының ерекшеліктері мен заңдылықтарын зерттейді: жүйке, сенсорлық, эндокриндік, қан, қан айналымы, тыныс алу және т. б.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биофизика
Тірі материяның әртүрлі деңгейлеріндегі физикалық және физика-химиялық үрдістерді (молекулалық, жасушалық, ағзалық, тұтас ағза), тірі материяға сыртқы ортаның физикалық факторларының әсер ету заңдылықтары мен механизмдерін біледі; жасушаны және ағзаның тіршілікке қажетті жүйелерді биофизикалық зерттеудің негізгі әдістерін қолданады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бағдарламалық жүйелерді жобалау
Курс бағдарламалық қамтамасыз етуді (БҚ) жобалаудың негізгі ұғымдарын зерделеуді көздейді. Курс аяқталғаннан кейін студенттер бағдарламалық жасақтаманы жобалауда модельдеуді қолданады, UML тілін тағайындайды. Бағдарламалық қамтамасыз етілу сәулеті. Бағдарламалау сабақтары. Талдау сыныптарын нақтылау. Сыныптардың өзара әрекеттесуін жобалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ауылшаруашылық құстарының морфологиясы
Пән ауылшаруашылық құстары мен оның мүшелерінің анатомиялық құрылымын, әртүрлі ауылшаруашылық құстарының дене құрылымының ерекшеліктерін, жасушаның құрылымдық ұйымының негіздерін, ауылшаруашылық құстарының дене тіндерін зерттейді, студенттер цитология, жалпы және жеке эмбриология және гистология, жүйке жүйесі, қан айналымы және лимфа түзілу жүйесі, иммундық жүйе, тыныс алу, ас қорыту, лактация, метаболизм негіздерін игереді, энергия, көбею процесі және жұмыртқа инкубациялауы
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Білім алушылардың тіршілік әрекетінің қауіпсіз және зиянсыз жағдайларын жасау бойынша, қауіпті жағдайлардың туындау себептері мен жағдайларының алдын алу бойынша, төтенше жағдайлардың ықтимал салдарларынан халықты және өндірістік қызметкерлерді, халық шаруашылығы объектілерін қорғау бойынша білімдерін, практикалық дағдыларын қалыптастыру. Заңнаманың орындалуын қадағалау және бақылау және еңбекті қорғау талаптарын бұзғаны үшін жауапкершілік.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді механикаландыру
Пән ферма және кешендер туралы жалпы мәліметтерді, мал шаруашылығы фермалары мен жайылымдарды сумен жабдықтаудың, жем дайындау және таратудың, сауудың, қойларды қырқу және жуындырудың, өндірістік үрдістерді механикаландыруын оқытады; білім алушылар фермаішілік көлікті, мал тектес шикізатты қайта өңдеу машиналары мен жабдықтарды, мал шаруашылығы фермалары мен кешендеріндегі машиналар мен жабдықтарға техникалық қызмет көрсетуді меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инновациялық кәсіпкерлік
Студенттердің инновациялық дамудың іргелі тұжырымдамалары, нарықтағы инновациялық кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету үшін жаңа технологиялар саласындағы кәсіпкерлік қызметті жүзеге асырудың заманауи тәсілдері туралы білімдерін қалыптастыру. Инновациялық кәсіпкерліктің, бизнесті жоспарлаудың, венчурлық қаржыландырудың экономикалық мәнін түсіну және венчурлық капиталы бар фирмалардың түрлерін білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Фермердің машина-тракторлық паркі
Курс барысында машина-трактор агрегаттарын өндірістік пайдаланудың теориялық негіздері, мал шаруашылығындағы технологияларды техникалық қамтамасыз ету, ауыл шаруашылығындағы көлік игеріледі. Білім алушылар машиналарды техникалық пайдалануды, машина-трактор паркін пайдалануды жобалау және талдауды, өндірістік-технологиялық сервисті меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Агрономия және ботаника негіздерімен мал азығын өндіру
Пән жоғары және тұрақты мал азығын алу ғылымы ретінде азық өндірудің теориялық және практикалық негіздерін, негізгі табиғи мал азығын алқаптарының сипаттамасын қарастырады; азықты дайындау және сақтау технологиясын зерттейді; табиғи шабындықтар мен жайылымдарды жақсартуды талдайды.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринария негіздері
Курс патология негіздерін, диагностиканы, алдын алуды, емдеуді және әртүрлі этологиядағы ауруларының жою шараларын, фармакология негіздерін, хирургияны, жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық ауруларының негіздерін, сүт безінің ауруларын, акушерлік және гинекологияны, инфекциялық ауруларды, эпизоотология және паразитология негіздерін ашады; білім алушылар жануарлардың ішкі жұқпалы емес және хирургиялық аурулардың клиникалық диагностикасының әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика және құқық негіздері
Экономикалық теория пәні мен зерттеу әдістерін, қоғамдық өндіріс негіздері мен қоғамдық шаруашылық нысандарын, нарықтық жүйенің жұмыс істеу механизмін, өндірісті, компанияның шығындары мен кірістерін, ұлттық экономиканы білуге ықпал етеді. Мемлекет және құқық теориясының негіздері, конституциялық, әкімшілік, азаматтық, еңбек, отбасылық, қылмыстық құқық негіздері туралы білімді меңгеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық құстарының этологиясы
Курс құстардың этологиясының жалпы принциптерін зерттейді. Құстардың мінез-құлқын қалыптастыру. Өмірлік көріністердің негіздері және оларға әртүрлі сыртқы және ішкі факторлардың әсері. Құстардың көбею, ұрпаққа күтім жасау, аналық инстинкт, Жем қабылдау және т. б. мінез-құлқының ерекшеліктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Курс сыбайлас жемқорлықпен күрес бойынша білім жүйесін қалыптастырады және осы құбылысқа қатысты азаматтық ұстанымды осы негізде дамыту. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер: заңнамада бағдарлауды; нақты жағдайларда құқықтық актілерді талдау және қолдану, моральдық-құқықтық нормаларды сақтау; сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет мәселелері бойынша өз көзқарасын білдіру және негіздеуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері
Курс студенттерді жасанды интеллекттің (АИ) негізгі тұжырымдамаларымен, әдістерімен және қосымшаларымен таныстыруға арналған. Деректердің құпиялылығы, алгоритмдердің ашықтығы және қоғамға ықтимал әсер ету мәселелерін қарастырады. Аймаққа және оның алғышарттарына, тарихына, іргелі мәселелеріне, сын-қатерлері мен негізгі бағыттарына шолу жасайды. Негізгі ұғымдарды, әдістерді және іздеу теорияларын түсіндіреді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеулер негіздері
Әлемдік өркениеттің пайда болуы мен даму тарихындағы ғылыми зерттеулердің маңызы мен рөлі. Ғылым туралы түсінік және оның міндеттері. Ғылыми-техникалық революциялар. Ғылыми-техникалық прогресс. Ғылым логикасы. Дәлелдеу және теріске шығару. Ғылыми зерттеу логикасы. Ғылыми еңбектерді тіркеу. Теориялық оқу: технология және әдістеме. Эмпирикалық зерттеу. Эксперимент.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал азығын дайындау
Пән табиғи мал азықтық жерлерін бағалау (шабындық немесе жайылым), табиғи және себілген шөптерді жақсарту үшін арналған шараларды әзірлеу және жасыл массаның жоғары өнімділігін қамтамасыз етуге ықпал ететін, белгілі бір жем-шөпті жерлерді экономикалық пайдалану сипатын анықтайтын және түрқұрамын сақтайтын/жақсартатын, барлық танымал технологияларға сәйкес, жемшөп дайындауды ұйымдастыруда бағалаудың теориялық білімдерін және практикалық дағдыларын дамытуға бағытталған жұмыстарды жүргізу болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы цифрлық технологиялар
Пән мал шаруашылығындағы цифрлық технологияларды, нақты уақыт режиміндегі өндірістік үрдістерді, малдың мұқтаждығына қарай азықтандыру, өнімді өндіру, күтіп-бағу жүйелерін, үздіксіз жинауды, талдауды және ақпаратты пайдалануды, өндірістің барлық тізбегіндегі өнімнің шығу тегі мен сапасының қадағалануын оқытады, бұл аурулардың таралуына және мал шаруашылығы өнімдерінің заңсыз саудасына жол бермейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құстардың инфекциялық аурулары
Құстардың кең таралған инфекциялық ауруларын, эпизоотологиясы мен патогенезін зерттейді. Аурулардың этиологиясы мен індеттік жағдайын, олардың клиникалық көрінісінің ерекшелігін, балау және ажырата балау әдістерін, емдеу, дауалық және індетке қарсы шараларды ұйымдастыруды анықтайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зоогигиена және мал шаруашылығы нысандарын жобалау негіздері
Пән ауа ортасының, топырақ, су және мал суару гигиенасын біледі; азыққа қойылатын зоогигиеналық талаптарды, ауыл шаруашылығы малын тасымалдау, күтіп-бағу, азықтандыру және күту гигиенасын оқытады; білім алушылар азықпен азықтандыруға дайындау, сақтау және тасымалдау кезіндегі малды союға және өнімдерді алғашқы өңдеуге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарын меңгереді; мал қораларын санациялауды бағалайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық құстарын өсіру және селекциясы 1
Пән ауылшаруашылық құстарының жеке дамуы кезіндегі тұқым қуалаушылық белгілері мен принциптерінің негізгі заңдылықтарын, сыртқы, ішкі және А/ш құстарының Конституциясын зерттейді; іріктеу мен іріктеуді, селекцияның генетикалық параметрлерін, тұқым, сызық, кросс туралы ілімді қамтиды; студенттер құстарды өсіру әдістерін меңгереді; Құс шаруашылығындағы селекциялық-асыл тұқымдық жұмысты талдайды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы саласындағы IT технологиясының негіздерімен биометрия
Курс мал шаруашылығы саласындағы эксперименттік деректерді өңдеудің биометриялық әдістерін (IT технологиясының негіздерімен) қолдануды зерттеуге, сондай-ақ бакалаврдың кәсіби қызметі мәселелерін шешу үшін зерттеулерде дербес компьютерлерді пайдалана отырып, статистикалық өңдеудің заманауи әдістерін қолдануға үйретуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Құс аурулары
Пән білім алушылардың әртүрлі этиологиядағы құс ауруларының пайда болуы мен таралуының қауіп факторлары туралы теориялық және тәжірибелік білімдерін игеруін, құс өнімдерін өндірудің бәсекеге қабілетті және қауіпсіз үдемелі және оңтайлы технологияларын ұйымдастыруда ауылшаруашылық құс ауруларының пайда болуы мен таралу қаупін талдау дағдыларын меңгеруін қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйесі
"Мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйе" курсы МША жүйесі туралы жалпы мәліметтер ретінде зерделеуді қарастырады. Зоотехникалық оқиғаларды ақпараттық-талдау жүйесіне (МШАЖ) тіркеу. Асыл тұқымды есептілік нысандары. Автоматтандырылған жұмыс орны. Мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу технологиясы бойынша міндеттерді шешу; мамандандырылған компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы жануарлары үшін рациондарды есептеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық құстарын азықтандыру 1
Пән ауылшаруашылық құстарын азықтандыруды, азықтың химиялық құрамы мен қорытылуын, жемнің қоректік заттарын анықтау әдістерін, қорытылуын және игерілуін қамтиды; білім алушылар жемшөптің кешенді бағалауы, қоректенуі, жемшөп пен жемшөп құралдарының жіктелуі бойынша білім алады, шоғырланған жемшөптің әртүрлі түрлерін зерттейді; ауыл шаруашылығы құстарын нормаланған азықтандыру ережелері және рецепттер құрастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Суда жүзетін құстарды өсіру технологиясы
Курс суда жүзетін құстардың сыртқы дене бітімі мен биологиялық ерекшеліктерін, олардың өнімділігін, түрлерін, тұқымдары мен кросттарын, азықтандыру ерекшеліктері туралы негізгі ақпаратты қарастырады. Асыл тұқымды жұмыстар, үйрек және қаз өнімдерін инкубациялау, өндіру, сою және өңдеу технологиялары сипатталады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық құстарының жұмыртқаларын инкубациялау
Пәннің ерекшелігі – білім алушыларды келесідей кәсіби міндеттерді шешуге дайындау: инкубациялық жұмыртқалардың сапасын бағалау, инкубацияға биологиялық бақылау жүргізу, инкубация режимін бақылау, тәуліктік балапандарды бағалау, инкубацияның технологиялық процесінің параметрлерін ұйымдастыру және бақылау, инкубация процесінің технологиясында жаңа әдістерді әзірлеу және өңдеу, энергия үнемдейтін технологияларды пайдалану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық құстарын азықтандыру 2
Курс құстың ас қорыту және зат алмасу ерекшеліктерінің негіздерін, ауылшаруашылық құстарының дұрыс теңгерімді рационын, азық қоректілігін заманауи бағалауды, мекиен тауықтарды, жас құстарды, бройлер балапандарды, қаз, үйрек, мысыр тауықтарды, бөденелерді, түйеқұстарды азықтандыру мөлшері мен суаруын, сонымен қатар құс шаруашылығындағы жем шығынын азайту жолдарын іздестіру және толыққұнды азықтандыруды бақылау әдістерінің тәжірибелік дағдыларын меңгеруді қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар биотехнологиясы
Жануарлар биотехнологиясының негіздерін, жасушалық және генетикалық инженерия тәсілдерін, соматикалық және жыныс жасушаларын клондау және генетикалық түрлендіру принциптерін, мал шаруашылығы ғылымы мен тәжірибесінде биотехнологиялық әдістерді қолдану туралы түсінік зерттейді; жануарларды ұрықтандыру, эмбриондарды трансплантациялау, криоконсервациялау, ооциттерді өсіру және ұрықтандыру бойынша теориялық және практикалық дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін техникалық реттеу
Пән нормативтік құжаттарды және әртүрлі өнімді зерттеу әдістерін; өнімнің стандарттарын және мал шаруашылығы өнімдерін техникалық реттеудің тенденцияларын және құжаттауды; техникалық реттеу ережелерінің тәртібі мен жүзеге асырылуын; техникалық реттеудің дәрежесін меңгеруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Кұс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
Пән құс шаруашылығының қазіргі жағдайы және жұмыртқа мен құс етінің өндірісін арттыру перспективаларын, тауық, үйрек, қаз, күрке тауық, мысыр тауығының шығу тегі мен тұқымдарын, линияларын, кросстарын, тауық, үйрек, күрке тауық, қаздарды азықтандыру ерекшеліктерін, асылдандыру жұмысын: құстарды бонитирлеу, бағалау және іріктеуді; гибридтеуді, бройлер, үйрек, күрке тауық, қаз жұмыртқа және ет өндіру технологиясын, құстарды сою және қайта өңдеу технологиясын, қауырсын-мамық шикізатын қайта өңдеу технологиясын оқытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Деректерді талдау және интерпретациялау
Пән деректерді талдау және түсіндіру теориясының дамуы туралы қысқаша мәліметтерді береді. Білім алушылар деректерді талдау және нәтижелерді одан әрі түсіндіру әдістерін меңгереді, статистикалық модельдер негізінде мәліметтерді жіктеуді, деректерді талдау және интерпретациялау мәселелеріндегі DATA MINING жүйелерін, мәліметтерді өңдеу мәселелерін шешуге арналған заманауи қолданбалы бағдарламалық қамтамасыз ету пакеттерін, жалпы мақсаттағы статистикалық пакеттерге қойылатын талаптарды, статистикалық пакеттердің түрлерін оқып, игереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Кәсіпкерлік қызмет
Кәсіпкерлік қызметті зерттеу түсінігі, мәні, негізгі түрлері мен ұйымдастыру формалары, реттеу және еңбекақыны игереді. Ұйымның шығындары мен қаржылық нәтижелерін, ұйымның экономикалық тиімділігін және кәсіпкерлік жобаларды, ұйымның маркетингі мен менеджментін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Өндірістік менеджмент
Курсты зерделеу өндірісті ұйымдастыру және басқару, мал шаруашылығы ұйымдарында еңбекті ұйымдастыру және нормалау, өндірістік процестерді оңтайландыру, сапаны бақылау, қорларды басқару және жеткізу тізбегін үйлестіру саласындағы білімді игеруге мүмкіндік береді. Студенттер өндірісті басқару әдістерін, тактикалық жоспарлауды және өндірісті жедел басқаруды, материалдық-техникалық басқаруды жабдықтау және өткізу, өндірістік инфрақұрылымды ұйымдастыру және басқаруды үйренеді
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Статистикалық талдау және деректерді визуализациялау
Pandas деректерді талдау кітапханасын және статистикалық есептеулерге арналған R бағдарламалау тілін, геокеңістіктік деректерді өңдеуге арналған пакетті және сандық талдау үшін Scilab қолданбасын пайдаланып дерекқорларды зерттейді; ауыл шаруашылығы және биоресурстар саласындағы нақты мәселелерді шешу үшін осы құралдарды қолдануды көрсетеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ауылшаруашылық құстарын өсіру және селекциясы 2
Курс ауылшаруашылық құстарын өсірудің теориялық негіздерін, конститутциялық типтердің ғылыми негіздеумен, инбридингтің және гетероздың биологиялық мәнде өсіру әдістерімен, және олардың селекцияда қолданылуын, зоотехнияның тәжірибемен байланысын және оның халықтық шаруашылық маңыздылығын көрсетеді. Құс тұқымдарын жақсартудың маңызды әдісі ретінде ауылшаруашылық құстарды өсіру кезінде сұрыптау және жұп таңдау жұмыстарын жүргізу сондай-ақ асыл тұқымды және өндірістік шаруашылық жүйелерін ұйымдастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
НАССР қағидаттары негізінде мал шаруашылығының тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйесі
Курс мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқарудың нысандары мен әдістерін, өнімнің қауіпсіздік жүйесінің даму тарихын, ғалымдардың сапаны басқару жүйесінің дамуына қосқан үлесін, НАССР принциптерін, негізгі терминдер мен анықтамаларды, мал шаруашылығы өнімдерінің өмірлік циклін оқытуды көздейді, білім алушылар өнім сапасын дамытудағы технологиялық тәсілін, процестерді құжаттау және мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздік жүйесінің құжаттамасына қойылатын талаптарды меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Құс шаруашылығындағы цифрландыру
Пән құс шаруашылығындағы цифрлық технологияларды, ауылшаруашылық құстарды азықтандыру, өнім өндіру және ұстау жүйелерінің қажеттіліктеріне бағытталған нақты уақыттағы өндірістік процестерді, ақпаратты үздіксіз жинау, талдау және пайдалануды, аурулардың таралуына және құс өнімдерінің заңсыз саудасына кедергі келтіретін бүкіл өндіріс тізбегі бойынша өнімнің шығу тегі мен сапасын бақылауды зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қосалқы және фермерлік шаруашылықтарда құс өсіру технологиясы
Курс жеке құс шаруашылығы, жеке қосалқы және шаруа-фермерлік қожалықтары жағдайында ауыл шаруашылығы құсының барлық түрлерін өсіру ерекшеліктерін қарастырады. Жеке қосалқы шаруашылықтарда және шаруа қожалықтарында құс өсіруді реттейтін нормативтік құжаттарды сипаттайды. Пәннің ерекшелігі - өндірілетін құс өнімдерін және оларды өндіру технологияларын таңдаудан бастап, өндірісті ұйымдастыруға арналған жабдыққа деген қажеттілікті анықтауға дейінгі мәселелер кешенін зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы құстарын есепке алудың заманауи технологиялары
Пән ауылшаруашылық құстарының асыл тұқымды және өнімді құндылығын есепке алудың заманауи технологияларын зерттейді. Білім алушылар құс шаруашылығының республикалық жүйесін ақпараттық талдау жүйесін және ауыл шаруашылығы жануарларын бірдейлендіру жүйесін меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы құсының жұмыртқасы мен етін өндіру және өңдеу технологиясы
Курс халық шаруашылығындағы өнеркәсіптік құс шаруашылығы саласының маңыздылығын қарастырады. Әр түрлі ауылшаруашылық құстарының жұмыртқалары мен мяса өндіру нарығының қазіргі жағдайын сипаттайды. Жұмыртқа мен құс мяса өнеркәсіптік өндірудің технологиялық процесін ұйымдастырудың негізгі принциптерін зерттейді. Инкубациялық жұмыртқаларды өнеркәсіптік өндірудің заманауи технологиялары. Жұмыртқа мен құс производства өндірудің жаңа технологиялары бойынша білім алушыларда теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы құстарының қосымша түрлерінің шикізатын тауартану және сараптау
Білім алушылар курсты меңгеру кезінде екінші реттік ауыл шаруашылығы құстарының шикізатын тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың бағалы тұтынушылық қасиеттерін (мамық, қауырсын және т.б.); шикізатты алу үшін ресурстарды ұлғайту жолдарын және олардың сапасын жақсарту жолдарын зерделейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіптік күркетауық шаруашылығы технологиясы
Курс білім алушыларға күркетауықтардың сыртқы дене бітімі және биологиялық ерекшеліктері, өнімділігі, түрлері, тұқымдары мен кросттары, азықтандыру ерекшеліктері туралы негізгі мәліметтер беруді қарастырады. Селекциялық және асыл тұқымды жұмыс туралы мәліметтер, күркетауық өнімдерін инкубациялау, өндіру, сою және өңдеу технологиялары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы құстарының шикізатын өңдеу технологиясы
Білім алушылар курсты игеру кезінде ауыл шаруашылығы құстарының шикізатын тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың (мамық, қауырсын) құнды тұтынушылық қасиеттерін; шикізат алу үшін ресурстарды ұлғайту жолдарын және олардың сапасын жақсарту жолдарын зерделейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құс шаруашылығы шикізатын алғашқы өңдеу технологиясы
Курс ауыл шаруашылығы құстарын бастапқы өңдеу технологиясын зерттейді; ұшаларды сою және сою, шикізатты бастапқы өңдеу, құстарды қайта өңдеуге беру, иммобилизациялау және қансыздандыру жолына көтерілу, қан жинау, ағарту, ет пен ет өнімдерін тоңазытқышта өңдеу технологиялық процесі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құс шаруашылығының қосымша салаларының технологиясы
Пән құс шаруашылығының қазіргі жағдайын және жұмыртқа мен құс етін өндіруді арттыру мүмкіндіктерін зерттеп, бөденелер, мысыр тауығы, көгершіндер, түйеқұстардың шығу тегі мен тұқымдарын, линиялары, кросстарын, азықтандыру ерекшеліктерін, өсіру жұмыстары: құстарды бағалау және іріктеу; будандастыру, бройлер жұмыртқасы мен ет өндіру технологиясы, етті сою және қайта өңдеу технологиясы, қауырсын-мамық шикізатты қайта өңдеу технологиясын қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тауартану және құс шаруашылығы шикізатын сараптау
Білім алушылар курсты меңгеру кезінде ауыл шаруашылығы құстарының шикізатын тауартанудың жалпы мәселелерін, бұйымдардың бағалы тұтынушылық қасиеттерін (мамық, қауырсын және т. б.); шикізатты алу үшін ресурстарды ұлғайту жолдарын және олардың сапасын жақсарту жолдарын зерделейді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құс шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау технологиясы
Пән жұмыртқа және ет өнеркәсібінің жағдайын мен даму перспективаларын, ауылшарашылық құс етінің құрамы мен қасиеттерін жұмыртқаны инкубациялау сапасын, тағамдық жұмыртқа өндіру технологиясын, сою құстарын дайындауға, тасымалдауға және тапсыруға қойылатын талаптарды, талаптарды; өнімді стандарттауды; сүтті өңдеуді, бастапқы өңдеуді, етті қайта өңдеудің ресурс-және энергия үнемдейтін технологияларын, етті қайта өңдеудің технологиялық жабдықтар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Құс шаруашылығындағы инновациялық технологиялар
Пән өнеркәсіптік құс шаруашылығындағы инновацияларды: менеджмент, технология, азықтандыру, ветеринария, интеграциялық процестер негізінде құс шаруашылығындағы кәсіпкерлік белсенділікті дамыту бағыттарын зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылық құстарын сою технологиясы
Курс ауыл шаруашылығы құстарын союға дайындауды, алғашқы өңдеудің, союдың технологиялық процесін және өлекселерді союды, құстарды өңдеуге беруді, иммобилизациялауды және қансыздандыру жолына көтеруді қарастырады. Білім алушылар қансыздандыру жолына көтерілуді, қан жинауды, қалам мен мамық түсіруді, сығылған ауамен үрлеуді, ет пен ет өнімдерін тоңазытқышпен өңдеуді, құс етінің бастапқы өңдеудің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын бақылау токтарын игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Өнеркәсіптік құс шаруашылығындағы ресурстарды үнемдейтін технологиялар
Курс білім алушыларға әлемдік стандарттарға сәйкес құс шаруашылығы өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін жоғары деңгейде басқаруға мүмкіндік беретін қажетті теориялық және практикалық білім береді. Қалдықтарды кәдеге жарату бойынша заманауи технологиялық операцияларды (минералды тыңайтқыштар мен биогаз өндірісі); ЕО елдерінде экологиялық таза өнімдерді өндіру тәсілдерін және "organic-food"өндірісі бойынша кәсіпорындардың менеджментін зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ақпараттық сауаттылық, әртүрлі тілдік және мәдени ортадағы еркін қарым-қатынас дағдыларына ие, Академиялық адалдық принциптері мен мәдениетінің маңыздылығын түсінуді ескере отырып, ақпаратты талдайды және ұсынады. Инновациялық кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру үшін ақпарат жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру. Еңбекті қорғау жөніндегі Негізгі заңнамалық және нормативтік актілердің теориялық және практикалық білімдерін қолдану, қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасауды жүзеге асыру.
- Ақпаратты өз бетінше іздеуге, оны қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдар негізінде пайымдаулар жасау үшін түсіндіруге, Әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдеуге қабілетті.
- Биологиялық және органикалық заттардың құрылымы мен қасиеттерін білу мен түсінуді көрсетеді; ауылшаруашылық құстарының ағзасындағы биохимиялық және биофизикалық процестер, зат алмасу және энергия заңдары принциптерінің маңыздылығын түсіну; қышқылдар, табиғи ақуыздар, суда еритін және майда еритін дәрумендер, гормондар және т.б. сияқты биологиялық маңызды химиялық қосылыстардың (нуклеин) құрылымын, химиялық қасиеттері мен функцияларын анықтау; практикалық жұмыстарда биохимияның теориялық және әдістемелік негіздерін ажырата білу.
- Математикалық операцияларды талдау және жүйелеу дағдыларын меңгерген; орташа мәнді табу, себеп-салдарлық байланыстарды өңдеу және анықтау; пайымдау және қорытынды жасау; логикалық, стратегиялық және дерексіз ойлау, математикалық статистиканың заманауи әдістерін меңгерген, өндірістегі статистикалық деректер мен теориялық білімді жинай және түсіндіре алады.
- Ауылшаруашылық құстарында асыл тұқымдық жұмыстарды жүргізу бойынша өсіру әдістерін меңгерген, құс шаруашылығында селекциялық және асыл тұқымдық жұмыстардың генетикалық және этологиялық параметрлерін біледі. Балапандарды өсіруді, өсіруді, сондай-ақ құс шаруашылығындағы ғылыми селекциялық жетістіктерді ұйымдастыру үшін ауыл шаруашылығы құстарының әртүрлі түрлерінің биологиялық (физиологиялық, морфологиялық) және шаруашылық ерекшеліктері бойынша білімі бар. Технологиялық процестерді, бақылау мен талдауды ұйымдастырады және жоспарлайды, құс шаруашылығындағы басқару міндеттерін шешеді.
- Өндіріске жас малды өсірудің заманауи инновациялық әдістері мен цифрлық технологияларын енгізуге қабілетті. Отандық және шетелдік селекцияның жоғары өнімді тұқымдарын пайдалану сияқты зоогигиеналық санитарлық нормалардың талаптары мен өндірістік процестерді кешенді механикаландыру туралы білімі мен түсінігін көрсетеді, сондай-ақ құстардың көңін сақтау және дезинфекциялау әдістерін меңгерген.
- Мал шаруашылығы тарихындағы негізгі оқиғаларды біледі. Экономикалық процестерді талдау әдістерін, құс шаруашылығы ұйымдарын басқару жүйесіндегі өндірістік менеджмент негіздерін меңгерген.
- Асыл тұқымды ауыл шаруашылығы құстарынан алынған мәліметтерді өңдеудің заманауи биометриялық IT технологиялық әдістерін, эксперименттік деректерді компьютерлік өңдеудің және зерттеу нәтижелерін ұсынудың заманауи әдістерін, құс шаруашылығындағы ғылыми-зерттеу қызметінің әдістемесін меңгерген. Кең кәсіби және қоғамдық өзара іс-қимылы бар жаңа және (немесе) перспективалы ғылыми бағыттар бойынша негізгі ғылыми (ғылыми-техникалық) мамандану шеңберінен шығатын зерттеулерді және (немесе) әзірлемелерді жүргізуді ұйымдастыру дағдыларына ие болу.
- Ауылшаруашылық құстарының көбеюі, ветеринариялық иммунология бойынша теориялық және практикалық білімді қолданады. Аналық малдың бедеулік белгілерін анықтау және инкубацияға биологиялық бақылау жүргізу, инкубация режимін бақылау, тәуліктік балапандарды бағалау, сондай-ақ инкубацияның технологиялық процесінің параметрлерін ұйымдастыру және бақылау бойынша білімдерін көрсетеді. Ветеринария негіздерін, яғни жануарлар мен құстардың әртүрлі этиологиялық ауруларын диагностикалау, алдын алу, емдеу және жою дағдыларын меңгерген.
- Азық өндіру негіздері бойынша теориялық және практикалық білімді қолданады; ауыл шаруашылығы құстарын азықтандыру нормалары мен рационын әзірлеу үшін, мамандандырылған компьютерлік бағдарламалардың көмегімен ауыл шаруашылығы құстарын азықтандыру нормаларын әзірлеу және рационын есептеу бойынша негізгі азық дақылдары туралы білімді меңгереді. Мал шаруашылығы шикізатын өндіру мен өңдеудің прогрессивті технологияларын пайдалану дағдыларын меңгеру, сапа мен қауіпсіздікті бағалау стандарттарының, сақтау және тасымалдау режимінің негізгі талаптарын біледі, сатылатын шикізатқа сараптама жүргізуге және нәтижелерге баға беруге қабілетті;
- Ауыл шаруашылығы құстарының әртүрлі түрлерінің биологиялық ерекшеліктері, құстардың шығу тегі, тұқымдары, олардың өнімді және технологиялық қасиеттері туралы білімдерін меңгерген, құс шаруашылығы өнімдерін өндіру, ауыл шаруашылығы құстарымен селекциялық-асыл тұқымдық жұмыстарда заманауи технологияларды қолдану туралы білімдерін көрсетеді.
- Құс шаруашылығының қосымша салаларының маңыздылығын түсінеді; саланың дамуы туралы білімдерін, саланың бағыттар бойынша даму перспективаларын көрсетеді; құс шаруашылығының қосымша салаларының технологиялық, өнімді көрсеткіштерін бағалау бойынша ақпарат жинауды жүзеге асырады.