Жаңа білім беру бағдарламасы

6B07214 Тамақ және өңдеу өндірістерінің технологиясы және инженерингі в М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті

Пәндер

  • Шикізат және тамақ өнімдері

    Студенттердің тағамдық шикізаттың түрлері мен қасиеттері, оның сапалық көрсеткіштерін, тамақ және өңдеу өнеркәсібінде тамақ өндірісі үшін шикізатты сақтау мен өңдеу ерекшеліктерін меңгеруі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Физика

    Пәннің мақсаты-болашақ мамандарға ғылыми-техникалық ақпаратты бағдарлауға мүмкіндік беретін жаратылыстану-ғылыми дүниетанымды қалыптастыру. Пән шеңберінде: материалдық нүктенің үдемелі және айналмалы қозғалысының механикасы, кинематикасы және динамикасы, сұйықтық механикасы, арнайы салыстырмалылық теориясының элементтері, молекулалық физика және термодинамика негіздері, электр және магнетизм, электростатика, электр өрісіндегі өткізгіштер, тұрақты және айнымалы электр тогы зерделенетін болады. Пәнді оқыту нәтижесінде - студенттер физика бөлімдеріндегі техникалық мәселелерді шешу үшін физикалық принциптер мен заңдарды қолдану дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өңдеу өндірістерінің технологиясына кіріспе

    Астық өнімдері элементтерінің жалпы мәліметтер; астықты сақтауды және қайта өңдеуді ұйымдастыру негіздері; сақтау жағдайында өтетін процестер; сақтауға әсер ететін астықтың жай-күйі; астықтың сапалық сипаттамаларына әсер ететін факторлар; астықтың және астық өнімдерінің физикалық қасиеттері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Математика

    Пәннің мақсаты-математиканың негізгі теориялық ұғымдары мен негізгі бөлімдерін зерттеу. Пән шеңберінде: негізгі математикалық ұғымдар және олардың инженерлік-техникалық мазмұны бар есептерде қолданылуы; әртүрлі шамаларды өлшеудің математикалық әдістері және алынған деректерге түсіндірме жұмыстарын жасау, олардың негізінде кеңістіктегі модельдер жасау зерттелетін болады. Пәнді оқыту нәтижесінде - студенттер математиканың негізгі бөлімдері бойынша білімге ие болады және оларды кәсіби қызметте қолданады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Химия 1

    Химияның жалпы теориялық негіздері, Зат құрылысы теориясы, сандық және сапалық талдау негіздері, Органикалық қосылыстардың құрылысы мен қасиеттері, негізгі химиялық заңдар, ерітінділер теориясының негіздері, химиялық термодинамиканың және химиялық кинетиканың негізгі заңдары, химия заңдарын практикада қолдану

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ микробиологиясы

    Микроорганизмдердің морфологиясы, систематикасы, физиологиясы және биохимиясы, өсімдік тектес тағам өнімдерін өндірудегі микрофлораның рөлі. Азық-түлік және қайта өңдеу өндірісінің технологиялық процестеріндегі микроорганизмдердің рөлі. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі микробиологиялық бақылау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жобалау жұмыстарын автоматтандыру жүйесі немесе APM

    АЖЖ-ны математикалық, бағдарламалық, ақпараттық және техникалық қамтамасыз етудің негізгі ұғымдары; жобалау рәсімдерін автоматтандырылған орындау алгоритмдерін жасау; қолданбалы бағдарламалар пакеттерін құру қағидаттары мен құрылымы; АЖЖ ортасында бөлшектердің, бұйымдардың, жабдықтар мен конструкциялардың конструкторлық құжаттарының графикалық бөлігін автоматтандырылған дайындау алгоритмдері, олардың үш өлшемді модельдерін автоматтандырылған құру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Биохимия

    бұл тірі жүйелерді ұйымдастыру принциптері, биологиялық объектілердің химиялық құрамы, органикалық қосылыстардың маңызды кластарының қасиеттері мен функциялары және олардың өзара айналымы

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Компьютерлік графика

    Пәннің мақсаты – компьютерлік графиканы құрудың заманауи әдістерін оқу және оларды кәсіби қызметте қолдану дағдыларын қалыптастыру. Қарастырылып оқытылады: AutoCAD компьютерлік бағдарламасы ортасында конструкторлық құжаттаманың графикалық бөлігін дайындаудың негізгі әдістері; сызбаларды кеңістіктік елестетуді жетілдіру және дамыту; 2D сызу және 3D модельдеудің негізгі қағидаттарын меңгеру; машина бөлшектері мен буындарының жұмыс сызбаларын дайындау және ресімдеу дағдыларын игеру және олардың 3D модельдерін жасау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Химия 2

    Органикалық қосылыстар құрылымының Бутлеров теориясын зерттеу, органикалық қосылыстардың изомериясы, органикалық қосылыстардың негізгі кластары: алкандар, алкендер, алкиндер, спирттер, альдегидтер, кетондар, қышқылдар, хош иісті қосылыстар, гетероциклді қосылыстар. Органикалық химияның тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Астықтану өcімдік шаруашылығы негіздерімен

    Егін шаруашылығы туралы мәліметтер, астық пен тұқымның морфологиясы, анатомиялық құрылымы, химиялық құрамы. Талдау үшін астық үлгілерін дайындау, астық пен тұқым сапасын, сапалық көрсеткіштерін анықтаудың стандартты физикалық және химиялық әдістері. Дәнді, дәнді-бұршақты және тұқымдық дақылдардың түрлері, олардың құрылымы, физиологиялық ерекшеліктері. Қолданыстағы стандарттардың талаптарымен астықты технологиялық бағалау

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Электротехника және электроника

    Электротехниканың негізгі заңдары. Тұрақты электр тогы. Бір фазалы және үш фазалы айнымалы ток туралы ұғымдар. Электрлік өлшеулер мен аспаптар. Трансформаторлар. Электр машиналарының түрлері, жұмыс принципі және құрылысы. Айнымалы токтың синхронды электр машиналары, тұрақты ток машиналары. Электр энергиясын өндіру және бөлу. Электроника негіздері және Ээектрондық аспаптар. өнеркәсіптік электроника элементтері: жартылай өткізгіш аспаптар, түзеткіштер, күшейткіштер, логикалық элементтер

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары

    Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерінің кинетикалық заңдылықтары, жылуалмасу, массаалмасу, механикалық және гидромеханикалық процестердің теориялық негіздері, тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерін аппаратуралық қамтамасыз ету және олардың техникалық сипаттамалары, процестер мен аппараттарды есептеу әдістемесі туралы білімді және түсінікті қалыптастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қайта өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы

    Қабылдау, өңдеу, өңдеу және сақтаудың әртүрлі кезеңдерінде шикізат пен дайын өнімде болатын физикалық, физика-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық процестер туралы түсінік қалыптастыру. Тамақ және қайта өңдеу өндірістері технологиясының негіздері, шикізат пен дайын өнімнің сапасы туралы білім. Сақтау шарттарымен және тамақ өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігін қалыптастыру қажеттілігімен танысу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Өсімдік тектес шикізатты сақтау негіздері

    Астықтың сипаттамасы және тұқымды сақтау объектілері. Дәнді массаларының сақтау тәсілдері мен режимдері . Астық және тұқым сақтау әдістері. Астықты сақтауға орналастыру және бақылау. Құрғақ күйінде сақтау режимі. Сақтау кезінде астық массасын тұрақтылығын арттыратын іс-шаралар. Кептіру және тазалау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кондитерлік өнімдер өндірісі

    Ұнды және қантты кондитер өнімдері технологиясы, технологиялық процестер, өндірістік рецептуралар мен ережелерге сәйкес жартылай өнімдерді дайындау әдістері бойынша білімді қалыптастыру. Технологиялық режимдер мен параметрлерді білу, сонымен қатар кондитер өнімдері өндірісінің аппаратуралы-технологиялық нобайларын құрастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Теориялық және қолданбалы механика

    Механиканың негізгі түсініктері мен аксиомалары, материалдық нүкте, механикалық жүйе. Статиканың негізгі заңдары. Сыртқы күштер мен ішкі күштер, қарапайым және күрделі деформациялардың түрлері, материалдардың механикалық сипаттамалары, технологиялық машиналар бөлшектерінің беріктігін, қаттылығы мен тұрақтылығын есептеу. Жетектер және олардың негізгі элементтерінің мақсаты, құрылымдық құрылымы: тісті, бұрамдық, белдік және тізбекті берілістер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары

    Пәннің мақсаты студенттердің мамандықтың кәсіби қолданбалы бағдарламалары туралы, олардың құрамы, құрылымы, ерекшеліктері, дамуы мен жұмыс істеуі туралы терең және заманауи білім алу болып табылады. Студенттер экономикалық деректерді талдау үшін қолданбалы бағдарламаларды практикалық қолданудың негізгі ерекшеліктерімен танысады Ақпараттық және телекоммуникациялық технологиялардың құрамы, функциялары, оларды кәсіби қызметте пайдалану мүмкіндіктері; қолданбалы бағдарламалар пакеттерімен жұмыс істеудің негізгі қағидалары мен әдістері; Ақпараттық жүйелер мен ақпараттық технологиялар ұғымы; ақпараттық жүйенің ортасы ретінде құқықтық ақпарат ұғымы; ақпараттық анықтамалық-құқықтық жүйелердің мақсаты, мүмкіндіктері, құрылымы, жұмыс істеу қағидаты; теориялық негіздер, түрлері мен құрылымы зерделенетін болады деректер базасы; Курсты игеру нәтижесінде студенттер бағдарламалық қамтамасыз етуді кәсіби қызметте қолдана алады; компьютерлік және телекоммуникациялық құралдарды қолдана алады; ақпараттық анықтамалық-құқықтық жүйелерді есептей және жұмыс істей алады; кәсіби қызметте қолданбалы бағдарламаларды қолдана алады; электрондық поштамен жұмыс істей алады; жергілікті және жаһандық ақпараттық желілердің ресурстарын талдай алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Еңбекті қорғау

    Пәннің мақсаты – құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастырушылық, емдеу-профилактикалық, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша жүргізілетін іс-шаралардың негізгі кешені туралы білімді қалыптастыру. Осы пәннің шеңберінде мыналар қарастырылады: психофизиологияны ескере отырып, жұмыс режимдерін оңтайландыру, жұмысшылардың, жалпы жұмысшылардың өнімділігін арттыру, негізгі жүйелердің барлық талаптарын пайдалана отырып, жұмысшының еңбек әрекетін дұрыс ұйымдастыру. еңбек қауіпсіздігі стандарттары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Астық кептіру технологиясы

    Астық, кептіру объектісі ретінде, оның технологиялық қасиеттерінің жиынтығы: құрылымының морфологиялық және анатомиялық ерекшеліктері. Астықты кептіру техникасы және оны іс жүзінде жүзеге асыру. Қазақстанның астық кептіру техникасының қазіргі кездегі өзекті жай-күйі және ұзақ мерзімді перспективаға бағдарланған даму перспективалары. Астықты кептірудің теориялық негіздері. Астықты кептіру технологиясы туралы ақпарат. Астықты кептіру техникасы, астықты кептіруге арналған жабдықты жіктеу, олардың құрылысы және технологияны тәжірибе жүзінде іске асыру кезеңдері. Астықты кептіруге арналған жабдықтың әртүрлі типтеріндегі астықты кептіру режимдері. Астықты кептіруге арналған жабдықты есептеу критерилері

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіру негіздері

    Қазақ халқының тамақтану дәстүрлері туралы білім мен түсініктерді қалыптастыру. Ұлттық өнімдерді өндіру үшін пайдаланылатын шикізат түрлері. Дәстүрлі ұлттық өнімдерді алудың ассортименті, рецептурасы, әдістері мен ерекшеліктері. Қазіргі жағдайда ұлттық тағамдардың тамақтанудағы рөлі. Замануи қазақ ұлттық тағам өнімдерін алу әдістері мен технологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерін сертификаттау және метрологиясы

    Метрология, стандарттау және сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдар. Физикалық шамаларды өлшеу бірліктері, әдістер және өлшеу қателіктері. Техникалық реттеу. Стандарттардың жіктелуі және түрлері. Тамақ өнеркәсібі саласындағы Кеден одағының техникалық регламенттері. Қазақстан Республикасының мемлекеттік сертификаттау жүйесі. Тамақ өнімдерін сертификаттаудың ерекшеліктері. Сертификаттау схемалары. Сәйкестікті растау. Тағамның сәйкестігін растау әдістері мен құралдары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ және өңдеу өндірітерінің тасмалдау машиналары

    Тасымалданатын жүктердің жіктелуі. Тарту элементтеріне қойылатын негізгі талаптар. Электр жетекті және тартқыш құрылғылардың негізгі көрсеткіштерін жіктеу, құрылымы, сипаттамалары және есептеу. Тамақ және қайта өңдеу машиналарының конструкциялары мен жұмыс принциптері және оларды есептеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау

    Астықтың морфологиялық, анотомикалық сипаттамалары мен құрылымы, дәнді дақылдардың, астықтың ақуызға, майға және жанама өнімдерге бай химиялық құрамы; өсімдік шаруашылығы өнімдерін қабылдау, өңдеу және орналастырудың технологиялық процестері; техниканы, тазарту, кептіру, белсенді желдету технологиясын игеру; өсімдік шаруашылығы өнімдерінің микроорганизмдері мен зиянкестерінің әсерін залалсыздандыру; спиртті-арақ өндірісінде астықты тазартудың, кептірудің және сақтаудың негізгі тәсілдері меңгеріледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік, Құқық негіздері және коррупцияға қарсы мәдениет, Экология және тіршілік әрекеттері қауіпсіздігі

    Тәуелсіз қазақстандық мемлекеттіліктің қалыптасу кезеңдерін білуді, рухани мұраға ұқыпты қарауды көрсету; қазақстандық бірегейлік пен патриотизмді қалыптастырудағы тарихи білімнің іргелі рөлін негіздей білу; университетте оқу процесін ұйымдастырудың академиялық қағидаларын, Қазақстанның құқықтық жүйесі мен заңнамасының негіздерін, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін, оқу процесінде Академиялық адалдық талаптарын білу; дағдылар табиғатты дамыту Заңдары, ҚР табиғатты пайдалануды басқарудың негізгі заңдары мен қағидаттары туралы білімдерін қолдана білу, азаматтың және болашақ маманның мәдениетін қалыптастыру үшін болмыстың, танымның, құндылықтардың, бостандықтың және өмірдің мәнінің ең жалпы философиялық мәселелерін бағдарлай білу, кәсіби қызметтегі адамның негізгі психикалық процестері мен жағдайларын,адамның психикалық құрылымы туралы деректерді анықтау және талдау, кәсіби қызметтегі адамның негізгі психикалық процестері мен жағдайларын, адамның психикалық құрылымы туралы деректерді анықтау және талдау. Кәсіби қызмет үшін қажетті әлеуметтанулық және психологиялық білім кешенін меңгеру, тұлғаның маңызды қасиеттері мен маңызды қасиеттерін, болашақ маманның құзыреттілігін дамыту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өнеркәсіп мекемелерінің қоршаған ортасын қорғау

    Пәннің мақсаты-өндірістік қызметтің экологиялық салдарын талдау және болжау қабілетін қалыптастыру. Пән шеңберінде: Қазақстан Республикасының экологиялық саясаты, зиянды шығарындылардың пайда болу себептері және оларды реттеу, төгінділерді тазарту әдістері, қоршаған ортаның ластануына келтірілген залалды бағалау, табиғатты қорғау заңнамасын бұзғаны үшін жауапкершілік зерделенетін болады. Пәнді оқыту нәтижесінде - студенттер су және ауа бассейнін қорғау жөніндегі іс-шаралардың тиімділігін бағалау, қорғаныс аймақтарының мөлшерін анықтау, зиянды заттардың түзілуін тежеу және өнеркәсіптік кәсіпорындардың шығарындыларын тазарту тәсілдерін әзірлеу дағдыларына ие болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Құрама жем технологиясы

    "Құрама жем технологиясы" курсында құрама жем өнеркәсібінде қолданылатын шикізат туралы мәліметтер, құрама жемді зерттеу мен алудың негізгі принциптері, дайын өнімнің ассортименті мен сапасы баяндалады. "Құрама жем технологиясы" курсын оқып білу студенттерге, оларды кәсіпорында қалдықсыз өндіріс технологиясын ұйымдастыру кезінде практикада қолдануға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Элеваторлық өнеркәсіп технологиясы

    Астық жинаудан кейінгі өңдеудің маңыздылығы мен кешенді сипаттамасы. Астықты қабылдау және өңдеумен айналысатын кәсіпорындарды құрылымдық толықтыру. Өңдеу және сақтау нысаны ретінде келіп түсетін астық. Әр түрлі дақылдарға қатысты жинау процесі аяқталғаннан кейін астықты қабылдау және өңдеу технологиясы. Астықты қабылдау және бастапқы өңдеуге арналған жабдықтар жиынтығы. Астыққа арналған қойма жайлары мен механикаландырылған жұмыс мұнаралары. Элеваторлар, технологиялық ерекшеліктері, олардың құрылысы, жұмысы, пайдалану және қызмет көрсетуі. Астықты қайта өңдеу өнімдерін сақтауға арналған орын ретінде қызмет ететін қойма жайлар. Технологиялық желілердің жабдықтарын есептеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Технологиялық процестерді модельдеу және оңтайландыру

    Математикалық модельдер мен техникалық объектілердің түрлері, cыртқы және ішкі параметрлер, объектілердің құрылымы мен құрылысы, жұмыс істеу сапасының сипаттамалары мен критерийлері; модельдеудің техникалық-экономикалық және ақпараттық міндеттері; математикалық модель; талдаудың аналитикалық және сандық әдістері; математикалық модельдерді талдауға арналған қолданбалы бағдарламалар пакеттері, ЭЕМ пайдалана отырып технологиялық процестерді оңтайландыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Астық дақылдары негізінде дайындалатын ұлттық тамақ өнімдері технологиясы

    Астық дақылдары негізінде дайындалатын қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіруде шикізат, жартылай дүмбіл және дайын өнім жайлы түсініктерді игеру. Астық дақылдары негізінде дайындалатын қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін ұйымдастыруды және жүргізуді білу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Ұн өндірісі

    Пән ұн тарту өнеркәсібі үшін шикізат ретінде астық пен дәнді дақылдардың технологиялық қасиеттерін, отандық және әлемдік стандарттар деңгейінде өндірілетін өнімнің ассортименті мен сапасын, ұн тарту өндірісін анықтайтын үрдістердің теориялық негіздерін, астық пен энергия ресурстарын тиімді пайдалану әдістерін, ұнның арнайы сұрыптарын өндірудің прогрессивті, инновациялық технологиясын оқытудан тұрады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары

    Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарының негізгі типтерінің, құрылғылардың, негізгі үлгілік жабдықтың кинематикалық және функционалдық схемаларының мақсатын, әрекет ету принципін және жіктелуін, технологиялық жабдықты пайдалану ерекшеліктерін зерттеу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақтанудың гигиеналық негіздері және қауіпсіздігі

    Тамақ өндірісі гигиенасының негіздерін зерделеу, Денсаулық сақтау туралы қазіргі заманғы кешенді ғылым ретінде санитария және тамақтану гигиенасы туралы ғылыми дүниетанымды қалыптастыру, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы білім негізінде гигиеналық дүниетанымды қалыптастыру; тамақтану туралы ғылымның жай-күйі мен даму перспективалары, тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары. Химиялық ксенобиотиктермен, микробиологиялық заттармен және тағамдық қоспалармен тамақ өнімдерін ластаудың негізгі көздерін білу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тамақ өнімдерін өндірудегі дәстүрлі емес шикізатты қолдану

    Өсімдік және жануар тектес: сүт сарысуы өнімдері, құрамында ақуызы бар өнімдерін, дәнді және бұршақ дақылдарының дәстүрлі емес шикізаттары, сыра қайнату және май өнеркәсібінің дәстүрлі емес шикізаттарының негізгі топтарын меңгеру және оларды тамақ өнімдеріне қолдану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Нан өндірісі

    Нан және нан өнімдері технологиясы, технологиялық процестер, өндірістік рецептуралар мен ережелерге сәйкес наубайхана өндірісінің жартылай өнімдерін дайындау әдістері бойынша білімді қалыптастыру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • ҒЗЖ коммерцияландыру негіздері және академиялық хат

    Пәннің негізгі мақсаты – студенттердің бүкіл оқу курсының әртүрлі пәндерін оқуда алған білімдерін одан әрі пайдалануға мүмкіндік бере отырып, коммерцияландыру негіздері мен ерекшеліктері, академиялық мәтіндерді, ғылыми мақалаларды, даярлау бағыты бойынша есептерді құру мен олардың жұмыс істеуінің негізгі қағидаттары. Жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастырудың негізгі ережелері; стартап құру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қайта өңдеу өндірістерінің теориялық негіздері

    Астық массасы мен өнімдерінің физикалық, құрылымдық-механикалық, күштік, фракциялық, жылуфизикалық, электрлі физикалық, аэродинамикалық, ылғалдылық қасиеттерін білуіне;астық, ұн жарма, құрамажем, нан, макарон, кондитер, қант, крахмал-сірне және ашыту өндірістегі шикізаттардың технологиялық қасиеттерін білуіне;шикізат сапасына қойылатын ҚР МемСТ талаптары мен түрлерін білугеі;ұн, жарма, құрама жем, нан, макарон, кондитер өнімдері және сонымен қатар қант, крахмал-сірне, ашыту өндірістері процесстерінің теориялық негіздерін білуге;шикізат сапасын талдауды орындауды меңгеруге; өңдеу өңдірістегі технологиясындағы физикалық, коллоидтық, биохимиялық, микробиологиялық және реологиялық процестердің рөлін білуге;өңдеу өндірісіндегі негізгі технологиялық процесстердің тиімділігін бағалауды меңгеруге үйретеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы

    Кіріспе. Ұн өндірісінің технологиясы. Жарма технологиясы. Құрама жем технологиясы. Наубайхана өндірісінің технологисы. Кондитер өндірісініің технологиясы. Қант технологиясы. Крахмал технологиясы. Спирт және ликерарақ өнімдерінің технологиясы. Шарап жасау технологиясы. Сыра қайнату және ішімдіксіз сусындар өндірісінің технологиясы

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар

    Пәннің мақсаты – ұжымдарды құру: принциптер, топ мүшелерінің функциялары. Үлгіге негізделген бизнес модельдеу. Бизнес моделі - CANVAS. Бизнес-идеяны негіздеу және таңдау. Мақсатты сегменттерді бағалау. Негізгі құндылықтар: алу арналары және олардың тиімділігін бағалау. Негізгі ресурстар, әрекеттер, серіктестер және жеткізушілер. Бизнес моделімен байланысты шығындар мен кірістердің құрылымы. Бизнес жобаларды ұсыну негіздері: лифт алаңы. Технологияларды коммерцияландыру әлеуеті және идеядан нарыққа дейінгі жолдар мен кедергілер.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Рецептуралар, шикізаттар мен дайын өнімдерді бақылау

    Әртүрлі өндірістердің өнімге қойылатын талаптарға сәйкес өнімдерді шығару, шикізатты тиімді пайдалану және оның шығынын бақылау мүмкіндігін қамтамасыз ету үшін рецептураларды есептеу бойынша білімді қалыптастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тамақ концентраттары өндірісі

    Шикізат, тағамдық концентраттардың ассортименті, жіктелуі, алу технологиясы, сапасы мен қауіпсіздігін бағалау, жарма концентраттарының тағамдық құндылығы, дайын өнімдерді буып-түю және таңбалау әдістері зерттеледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Қантты өнімдер технологиясы

    Қант, крахмал және крахмал өнімдерін, қант өнімдерін өндіру кезінде ілеспе өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін, қант өнімдерін өндіру үшін негізгі және қосымша шикізатты зерттеу. Қант өнімдерін өндірудің технологиялық параметрлері, режимдері, схемалары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өңдеу өндірістерінің арнайы технологияларында ""жасыл дағдыларды" дамыту

    Пән технология, технологиялық режимдер мен параметрлерді, тамақ өнімдерін өндіруге арналған жабдықтарды, жаңа инновациялық азық-түлік өнімдерін әзірлеу кезінде қазақстандық, ресейлік және еуропалық кәсіпорындардың табысты тәжірибелері мен жасыл дағдыларына қол жеткізуді қамтамасыз ететін оқытудың озық формалары мен әдістері негізінде білім беру ортасын құруға негізделеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Макарон өнімдері өндірісі

    Макарон өндірісінің шикізаттарын дайындаудың бірегей технологиялық жүйесі, оның қасиеттері, стандарттары, техникалық шарттары, типтік технологиялық процестері мен өндіріс режимдері; макарон өнімдерін өндірудің технологиялық процестері мен режимдері, тәсілдері; шикізаттар мен жартылай фабрикаттардың шығын нормаларын технологиялық есептеуді орындау; өндірістік қуаттар мен жабдықтарды тиеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • АЖЖ негізінде кәсіпорындарды жобалау

    Кәсіпорынды жобалау әдістеріне үйрету; шикізатты есептеу әдістері, технологиялық жабдықты таңдау және аудандарды есептеу; технологиялық жобалаудың негізгі міндеттерін меңгеру, жобалау жұмыстарын дұрыс ұйымдастыру; техникалық -экономикалық негіздеме дайындау; технологиялық схеманың негізгі блоктары және олардың тағайындалуы; тамақ өнімдерін жобалау мен реконструкциялау жұмысының сапасын жақсартуда жобалау процесін әзірлеу мен жетілдіру үшін АЖЖ рөлі мен әдістерін дұрыс таңдау және зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қайта өңдеу өндірістерін техника-химиялық бақылау

    Қайта өңдеу өндірісінің кәсіпорындарында, өндірістік-технологиялық зертханаларда технохимиялық бақылауды ұйымдастыру және жүргізу. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау негіздері, технологиялық өндірістің барлық кезеңдерінде технологиялық операциялардың дұрыс орындалуын сақтау. Шикізат пен дайын өнімді сақтау шарттары мен режимдері; ӨТЗ қызметі туралы есептік құжаттаманы жүргізу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қайта өңдеу және тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау

    Технологиялық жабдықтың жұмыс істеу принципі және құрылысы. Технологиялық жабдықтың өзара алмастыру принциптерін зерттеу. Азық-түлік және азық-түлік өнімдерін өндіру технологиясын білу негізінде азық-түлік кәсіпорындары мен қайта өңдеу кәсіпорындарында технологиялық желілерді жобалау үшін өндірістік қуаттарды және жабдықтарды жүктеуді есептеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тамақ өнімдерін микробиологиялық бақылау

    Технологиялық операцияларды микробиологиялық бақылаудың заманауи әдістерін, тамақ өнімдерін зерттеудің санитарлық-микробиологиялық әдістерін оқып білу. Салалар бойынша тамақ өнімдерін өндірудің әртүрлі процестерінде микроорганизмдерді қолдану теориясы мен практикасының мәселелері, тамақ өнімдерінің сақталуындағы микроорганизмдердің маңызы, өндірістің санитарлық–гигиеналық негіздері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде, тұтынушыға қарай қозғалу кезеңдерінде (сақтау, өткізу) дайын өнімнің қауіпсіздігін бақылау

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Өңдеу және азық-түлік кәсіпорындарының технологиялық бөлігін жобалау. Қолданыстағы өндірістердің технологиясын жетілдіру, АЖЖ-ны пайдалану арқылы жабдықтарды, жеке операцияларды және өңдеуші және тамақ өнеркәсібі жүйелерін жетілдіру, енгізу.
  • Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жөніндегі іс-шараларды жоспарлау. Практикада микробиологияның теориялық және әдіснамалық негіздерін, шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау үшін қазіргі заманғы талдау әдістерін қолдану. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің ластану жолдарын анықтау. Тамақ өнімдерін индентификациялау және бұрмалау. НТҚ және СанЕжН талаптарына сәйкес шикізат компоненттерін, технологиялық процестерді, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді технохимиялық бақылауды жүзеге асыру
  • Шикізатты қабылдауды, сақтауды және дайындауды, нан пісіру, кондитерлік, макарон өндірісінің, қант, крахмал және крахмал өнімдерінің технологиялық процестерін ұйымдастыру. Негізгі шикізаттың сапасы мен қасиеттерін бағалау, оны сақтау шарттары мен режимдеріне қойылатын талаптарды орындау. Негізгі технологиялық операциялардың режимін таңдау, дәстүрлі емес шикізатты пайдалана отырып Рецептураны әзірлеу, дайын өнімнің ассортиментін жоспарлау және сапасын сақтау.
  • Математикалық талдау және теориялық пен эксперименталды зерттеулерді моделдеу әдістерін қолдана отырып, кәсіби қызметінде жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолданады.
  • Кәсіпкерлік іс, экономика, жоғары мектепте ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру және ҒЗЖ-ны коммерцияландыру саласында теориялық білімді, практикалық дағдылар мен білігін меңгеру, басқару саласында, бизнесті ұйымдастыруда, экономикалық есептеулерді орындауда және стартап құруда soft-skills дамыту.
  • Шикізат сапасын анықтауға байланысты өндірістік блоктарды қолдау бойынша жұмысты жоспарлау, оны қабылдау, тиеу, өңдеу, кептіру, сақтау және дайындау және астық өңдеу кәсіпорындарында тасымалдау. Қабылдау маршрутын құру, теміржол, автомобиль жолдарына, су тасмалына, автоұнтасмалдағышына тиеу. Астықты тазалау, кептіру және сақтаудың заманауи технологиясын пайдалану бойынша білімдерін қолдану.
  • Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қауіпсіздік ережелерін сақтай отырып тамақ және өңдеу өнеркәсіптерінде өндірісті ұйымдастыруды қамтамасыз етеді.
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл туралы, Білім туралы, Ғылым туралы заңдарын, Еңбек кодексі, сондай-ақ әкімшілік және азаматтық құқық туралы заңнамаларының негіздерін білу және түсіну; ұлттық экономиканы дамытудың негізгі қағидаттары мен идеяларын түсіну; салалардағы экологиялық қауіпсіздік пен тіршілік саласындағы теориялық білімді түсіну және қолдану. Рухани құндылықтар, мәдениетаралық диалог, Қазақстан Республикасының қоғамдық санасын дамыту саласындағы білімді түсіну, қолдану және тарату
  • Практикада негізгі заңдарды, заңдылықтарды, процестерді жүргізу теорияларын (механикалық, Гидромеханикалық, жылу және масса алмасу); шикізаттың, тамақ өнімдерінің физикалық, химиялық, микробиологиялық қасиеттерін; жабдықтардың техникалық сипаттамаларын, тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі технологиясында пайдалану ережелерін білу. Өңдеу және тамақ өндірісінің негізгі және қосалқы жабдықтары (машиналар, жабдықтар, аппараттар) машиналарын таңдауды негіздеу, есептеуді жүргізу.
  • Өңдеу және тамақ кәсіпорындарын жіктеу, шикізат ресурстарын таңдау, шикізатты өңдеу және дайын өнімнің тиісті ассортиментін өндіру мүмкіндігін бағалау.
  • Өндірісті ұйымдастыру барысында талдау және басқару құралдарын , тамақ және өңдеу өнеркәсібі саласындағы кәсіби қызметінде сандық технологиялар және қолданбалы бағдарламаларды пайдаланады; ақпаратты жинау, сақтау және өңдеу әдістерін, ақпараттық және коммуникациялық процестерді іске асыру тәсілдерін талдайды
  • Дәстүрлі емес шикізаттың сапасына қойылатын талаптарды орындау және сипаттамасын жіктеу; өнімді өндірудің технологиялық процесіндегі дәстүрлі емес шикізаттың жекелеген түрлерінің мәнін бағалау; Ресурс үнемдеуші технологияларды енгізе отырып, өндірістік негізде ұлттық тамақ өнімдерінің технологияларын әзірлеу. Ұлттық азық-түлік өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеу технологияларының прогрессивті әдістерін қолдану
  • Қабылдауды ұйымдастыру, астықты өңдеуге арналған топтамаларды қалыптастыру. Астық дайындау және оны өңдейтін технологиялық үрдістерді ұйымдастыру және оларға техникалық қызмет көрсету, нормативтік-техникалық құжаттаманың талаптарына сәйкес ұн, жарма, азық-түлік концентраттарын, құрамды қоспаны сақтауды қадағалаңыз. Мемлекеттік стандарттар талаптарына сәйкес дайын өнімді (ұн, жарма, мал азығы) өндіруді қамтамасыз ету. Ресурстарды үнемдеу дағдыларын және сапа қауіпсіздігін ескере отырып, азық-түлік және өңдеу кәсіпорындарында шикізатты қабылдау, өңдеу, сақтау, дайындау, өңдеу
Top