6B07260 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Азық-түлік өнімдерін өндіру және қайта өңдеу саласында іргелі білімі бар, сапаны бақылаудың заманауи технологиялары мен әдістерін меңгерген, сондай-ақ ғылыми-зерттеу қызметіне, тамақ өнеркәсібінде инновациялық шешімдерді жобалауға және енгізуге қабілетті жоғары білікті техника және технологиялар бакалаврларын даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Математика
Пәнді оқытудың мақсаты- пәннің теориялық материалына кіретін жоғары математика бөлімдерінің негізгі ұғымдарын, заңдары мен теорияларын игеру, нақты мәселелерді шешу үшін зерттелген әдістер мен әдістерді қолдана білу. Математикалық интуицияны және студенттің болашақ мамандығына байланысты қолданбалы сипаттағы есептерді шешуде зерттелген математикалық әдістерді қолдана білуді дамыту. Студенттердің математикалық есептерді шешудің нақты дағдыларын қалыптастыру, шешімді іс жүзінде қолайлы нәтижеге жеткізу
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің тауартануы
Пәннің мақсаты білім алушыларға азық-түліктердің химиялық құрамы, тағамдық құндылықтары, ассортименті, шығу тегі мен классификациясы жайында білім беру. Азық-түлік өнімдерінің шикізат, нақтылы ассортиментті тауар топтарын біледі. «Азық–түлік өнімдерінің тауартануы» пәні студенттерге шикізат, нақтылы ассортиментті тауар топтарының тұтынушылық қасиеттері жайлы негізгі мағлұматтарды береді, азық–түлік өнімдерінің сақталу тәртібі мен сапасына қойылатын талаптарына көңіл бөледі. Тауартану тағамдардың құрамына кіретін шикізаттармен қатар олардың сапасын, дайындалу технологиясын, қаптама мен тасымалдау жағынан да мәліметтер береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика
Студенттердің көзқарасын, қазіргі заман физикасының көмегімен әлем бейнесінің сипатын көрсете білу қабілеттілігін және ғылыми көзқарасын қалыптастыру. Кинематика, материалдық нүктенін және қатты дененің динамикасы. Сақталу заңдары. Арнайы салыстырмалық теориясының элементтері. Тұтас орталар механикасының элементтері, Тербелістер мен толқындар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Аналитикалық және физколлоидті химия
Пәннің мақсаты білім алушылардың аналитикалық химияның негізгі заңдары мен талдаудың физика-химиялық әдістері туралы іргелі білімдерін қалыптастыру, әрі оларды қолдана білуге үйрету , талдау әдісін оңтайлы таңдауды негіздеу, аналитикалық сигналды тіркеу шарттарын таңдау және нәтижелерді математикалық өңдеуге дағдыландыру. Ғылыми білім саласы ретінде аналитикалық және физколлоидтық химия туралы нақты идеяларды қалыптастыру, басқа ғылымдармен байланысын және оның практикалық маңыздылығын анықтау, білім алушылардың аналитикалық зертханада жұмыс істеу дағдыларын қалыптастыру, әрі химиялық талдаудың заманауи әдістерімен таныстыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Машинатанудың теориялық негіздері
Пәннің мақсаты: «Машинатанудың теориялық негіздері» пәні жалпы механикалық машиналар мен технологиялық жабдық бөлшектеріне қатысты мәселелерді қарастырады. Механизмдер мен машиналардың тораптары мен тораптарының беріктігі мен өнімділігі мәселелерін қарастыруға, механикалық берілістердің негізгі түрлері бойынша есептеулерді орындау принциптерін зерттеуге, көлік және технологиялық машиналардың жетектерін жобалауға, бұрандалы, шпонкалы, тісті, шлицалы, пісіріп қосу қосылыстардың беріктігін ескере отырып, подшиптникті тораптары мен беріліс элементтерін жобалауға ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
AutoCAD және автоматтандырылған жобалау жүйелері негіздері
Пәннің мақсаты: инженерге қажетті көп өлшемді жобалаудың барлық құралдарын, үлгіні автоматты түрде кәсіби дайындауды, әртүрлі есептеулерді, шығармашылық сызбаларды, техникалық сипаттамалар мен сипаттамаларды, техникалық есептеулер нәтижелері бар мәліметтерді, сондай-ақ автоматты өлшеу құралдарын, позицияларды табу және т. б. қолдану мүмкіндігі болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
«Қаржылық сауаттылық негіздері» пәні білім алушылардың жеке және отбасылық қаржы саласындағы базалық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастыруға, сондай-ақ жеке бюджетті, жинақтарды, кредиттер мен инвестицияларды басқаруға жауапкершілікпен қарауды дамытуға бағытталған. Курсты оқу күнделікті өмірде және кәсіби қызметте ұтымды қаржылық шешімдер қабылдау үшін қажетті тұрақты қаржылық әдеттерді дамытуға ықпал етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жылу және салқындатқыш техникасы
Пәннің мақсаты студенттердің өнімдерді жылулық және тоңазытқыш өңдеу саласында білім алуы, өнімдерді жылулық және тоңазытқыш өңдеудің техникалық құралдарын практикалық қызметінде сауатты қолдана білуі болып табылады. Білім алушыларға тамақ өндірісінде кездесетін термофизикалық процестерді, олардың техникалық термодинамика мен жылу алмасуға негізделген физикалық негіздері мен есептеу тәсілдерін, жылу және тоңазытқыш машиналардың жұмыс процестерін жайында білімдерін қалыптастыру әрі алынған білімдерін нақты технологиялық мәселелерді шешуге қолдана білуге үйрету.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік
Курстың мақсаты-экономика және кәсіпкерлік қызметті, нарықтық экономиканы, кәсіпкерліктің негізгі принциптері мен ерекшеліктерін, бизнесті жүргізудің негізгі принциптері мен әдістерін, экономика және бизнес саласында талдауды, болжау және шешім қабылдау дағдыларын дамыту саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақтану туралы ғылым және функционалдық тағамдық құрамдастар
Пәннің мақсаты: тамақтану туралы ғылымның міндеті, адамның физиологиялық ерекшеліктері мен қажеттіліктерін ескере отырып, азық-түлікті таңдау жолдары, функционалды тағамдық құрамдастар туралы және оның басты міндеті, тағам арқылы пайда болатын аурулардың алдын алу, олардың санын азайту, адам денсаулығына ең пайдалы деген тағамдар туралы түсінік қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Табиғи шикізаттан дайындалатын тағам өнімдерін өндіру
Пәннің мақсаты: білім алушылардың табиғи өсімдік тектес шикізаттардың түрлері, құрамы, қасиеті, тағамдық құндылықтары, табиғи өсімдік тектес шикізаттардан тағам өнімдерін өндірудегі өндірістік процестері мен дайындау технологиялары жайында теориялық білімдерін қалыптастыру. Сонымен қатар білім алушылардың табиғи өсімдік тектес шикізаттардан тағам өнімдерін дайындауға арналған технологиялық схемалар мен технологияларын әзірлеу, шикізатты тиімді пайдалану, технологиялық процесті іске асыру дағдылары мен ептіліктерін қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Теориялық және қолданбалы механика
Пәннің мақсаты: машина бөлшектерi мен әр түрлi конструкциялардың көпшiлiгiне ортақ жалпыланған элементтердiң өз қызметiн сенiмдi және тиiмдi атқаруына байланысты мәселелердi шешумен айналысады. “Теориялық және қолданбалы механика” іс жүзінде қолданылып, нақты объектілердің, машина мен механизмдер бөлшектерінің, әр түрлі қондырғылар мен жабдықтардың, роботтар мен роботталған техникалық жүйелердің конструкциясын, қозғалысын, олардың элементтерінің берік, сенімді жұмыс істеу шарттарын зерттейтін ғылым. «Теориялық жəне қолданбалы механика» пəнiнің тағы бір маңызды ерекшеліктерінің бірі – инженерлiк құрылмалардың негізгі есептерін шешуге практикалық бейімділігі арттырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақтану физиологиясы, санитария және тағам өнімдерінің қауіпсіздік ережелері
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің сапасы және қауіпсіздігін зерттеу және эксперименталдық жұмыстарды жүргізу мақсатында, денсаулықты нығайтуға, халықтың өмір сүру сапасын арттыруға және оның ұзақтығын ұлғайтуға ықпал ететін өнімдердің сапасын қамтамасыз етуге бағытталған, терең, жүйелі теориялық білімі және кәсіптік және ғылыми-зерттеу даярлаудың практикалық дағдыларды оқып танысады. Білім алушылардың физиология сипаты, түрлері, даму кезеңдері, тамақ рациондарындағы ақуыздарды, майларды нормалаудың ғылыми негіздері, минералды заттардың организмдегі рөлі мен жіктелуі, тамақтануда дәрумендердің рөлі, олардың жіктелуі, тамақ өнімдерін және даяр тамақты дәрумендеу, дұрыс тамақтанудың қағидадары, функционалдық тамақтанудың ғылыми негіздері, тамақтану теориясы мен тұжырымдамасы, үйлестірілген тамақтану теориясы, еңбек қарқыны бойынша әртүрлі топтағы адамдардың рационалды тамақтануының ерекшеліктері, тамақтанудың тәуліктік рационын құру қағидалары, рационалды тамақтану және оны ұйымдастыруға физиологиялық талаптар, тамақтану санитариясы мен гигиенасының мәні және міндеттері жайындағы білімдерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері
Пәннің мақсаты: оқу бағдарламасына сәйкес білім алушыларға тамақ өнімдерінің түрлері, тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері жайында теориялық білім бере отырып, практикалық сабақтар арқылы тамақ өнімдерінің ерекшеліктері мен технологияларының теориялық негіздерін меңгертеді. Тамақ өнімдерін өндіру барысында көптеген процестер жүреді. Кез-келген сырттан ықпал ету өнімнің тағамдық, биологиялық құндылығына, қауіпсіздігіне, сапасына және өнімнің құрылымдық-механикалық сипаттамасына әсер етеді. Тамақ өнімдері технологияларының теориялық негіздері тамақ өнімдерін өндіру барысында өтетін процестердің өту заңдылықтары арқылы түсіндіріледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құқық негіздері
Пәннің мақсаты-құқық негіздері курсы құқықтың негізгі ұғымдары мен принциптерін түсінуге бағытталған. Бұл курс құқықтық білім мен қоғамдағы құқықтық реттеудің негіздерін түсіндіре отырып, олардың құқықтық мәдениетін қалыптастыруды меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Геродиетикалық тамақ өнімдерінің технологиясы
Пәннің мақсаты – студенттерге геродиетикалық тағам өнімдерін өндірудің теориялық негіздері мен практикалық дағдыларын меңгерту. Пәнде геродиетикалық өнімдердің құрамы, қолданылатын шикізаттар, дайындау әдістері, технологиялық процестер және сапа талаптары зерттеледі. Сондай-ақ, биологиялық белсенді заттар мен функционалдық компоненттерді тиімді пайдалану жолдары, өнімдердің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығы да талданады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жаңа азық-түлік өнімдерін өндіру
Пәннің мақсаты — тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары, денсаулыққа пайдалы заттармен байытылған жаңа сүт және нан-тоқаш, қоғамдық тамақтану өнімдерін әзірлеу дағдыларын қалыптастыру. Оқу барысында студенттер функционалды және органикалық өнімдер технологиясы, зиянды ингредиенттерді пайдалы компоненттермен алмастыру, өнім құрамын дәмдік қасиеттерін жоғалтпай оңтайландыру, сондай-ақ есептеу және ақпараттық технологияларды қолдану арқылы жаңа өнімдердің тұжырымын жетілдіру бойынша тәжірибелік зерттеулер жүргізеді. Бұл пән адамның денсаулығы мен ұзақ өмір сүруіне оң әсер ететін инновациялық тағам өнімдерін жасауға бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін сақтау технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушылардың азық-түлік өнімдері мен олардың шикізаттарын сақтаудың негізгі категориялары, ұғымдары, тәртіптері мен әдістері жайындағы білімін қалыптастыру. Әрі азық-түлік өнімдерін ұзақ уақыт сақтау және оларды тасымалдау кезінде сапасын қамтамасыз етудің жалпы әдістері мен технологиясын меңгертеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инклюзивті білім беру
Бұл курс ерекше білім беруді қажет ететін балалармен жұмыс істеудегі кәсіби құзыреттілігін қалыптастыруға бағытталған. Курс ерекше қажеттілігі бар балалармен түзету-дамытушылық жұмыстың заманауи формаларымен, әдістері мен технологияларымен танысу үшін негіз болып табылады. Психокоррекциялық сабақтардың әдіс-тәсілдерімен танысады. Құзыреттілікті меңгерген болашақ мұғалімдер: - ерекше қажеттілігі бар балалармен түзету-дамытушылық жұмыстың заманауи формаларын, әдістері мен технологияларын сипаттайды; -оқыту үдерісінде оқушылар арасында ынтамақтастық орната алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тамақ өнімдерінің жалпы технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушылардың келесідей теориялық білімдері мен дағдыларын қалыптастыру: тамақ өнімдерінің технологиясы туралы жалпы түсініктерін, жануар және өсімдік тектес шикізаттардан тамақ өнімдерін өндірудің әдістері мен тәсілдері жайында білімдерін әрі практикалық сабақтары арқылы тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеудің әдістері мен тәсілдерін қолдана білу, тамақ өнімдерін өндіруде негізгі технологиялық схемаларды құрастыра алу дағдысын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Еңбекті қорғау және тіршілік қауіпсіздігі
Пән екі өзара байланысты аспектіні қамтиды: еңбек қауіпсіздігі - бұл жұмыскерлердің кәсіби қызметі барысында қауіпсіздігі мен денсаулығын қамтамасыз етуге бағытталған, және тіршілік қауіпсіздігі - бұл адам өмірі мен денсаулығын күнделікті өмірде қорғауды қамтитын сала. Пән шеңберінде еңбек қауіпсіздігін қамтамасыз ету, кәсіби аурулар мен жарақаттардың алдын алу бойынша құқықтық, ұйымдастырушылық және техникалық шаралар, сондай-ақ төтенше жағдайларда әрекет ету ережелері мен әрекеттері (өрттер, техногендік апаттар, экологиялық қауіптер және т.б.) қарастырылады. Білім алушылар азаматтық қорғаудың негіздерін, алғашқы дәрігерге дейін көмек көрсету және құтқару жұмыстарын ұйымдастыру негіздерін зерттейді. Пән білім алушыларда қауіпсіздік мәселелеріне жүйелі көзқарас қалыптастыруға және жұмыс орнында және күнделікті өмірде қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін практикалық дағдыларды дамытуға бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері курсы сыбайлас жемқорлықтың алдын алу, оның себептері мен салдарын түсіну, сондай-ақ қоғамда сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыруға бағытталған. Курста сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл бойынша халықаралық және отандық тәжірибесіне, азаматтық қоғам өкілдерінің, жастардың және жалпы жұртшылықтың ролі туралы ақпараттарға талдау жасалады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Экология және тұрақты даму
Пәннің мақсаты – білім алушыларға табиғи ресурстарды тиімді пайдалану, қоршаған ортаны қорғау және қоғамның әлеуметтік, экономикалық қажеттіліктерін ескере отырып, тұрақты даму принциптерін түсіндіру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Техникалық микробиология
Пәннің мақсаты – тамақ өнімдерін өндіруде қолданылатын микроорганизмдердің физиологиясын түсіну, оларды өсіру жағдайларын зерттеу, тамақ өндірісінің технологиялық схемаларымен, шикізаттармен, жабдықтармен таныстыру, азық-түлік өнімдерін өндіруде қолданылатын микроорганизмдердің физиологиялық ерекшеліктерін, дайын өнімнің сапасын бақылау әдістері, синтетикалық қабілеті жоғары микроағзалардың штаммдарын іріктеуді меңгерту. Пәнді оқудың мақсаты – микробтық биотехнологияның дамуын көрсету, оның жетістіктерін өндіріске енгізу қазіргі заманның азық-түлік, шикізат, экология және энергетика сияқты жаһандық мәселелерін шешуге ықпал етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Азық-түлік ресурстары және экологиялық қауіпсіздік негіздері
Пәннің мақсаты: тамақ шикізатының түрлері, қасиеттері мен сапасы, сақтау шарттары, сондай-ақ тамақ өнеркәсібінің қоршаған ортаға әсері туралы білімді қалыптастыру. Білім алушылар экологиялық қауіпсіздік негіздерін және өндірістің тұрақты әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тағам өндірісінің процестері мен аппараттары
"Тағам өндірісінің процестері мен аппараттары" пәні азық-түлік өндірісінде қолданылатын технологиялық процестердің өтуінің жалпы заңдылықтары мен гидравликалық, механикалық, гидромеханикалық, жылу, массаалмасу, химиялық, микробиологиялық, электрофизикалық процестерінің теориялық негіздері мен практикалық аспектілерін, сондай-ақ азық-түлік өнімдерін өндіру үшін қолданылатын апараттардың конструкциялары мен жұмыс істеу тәртіптерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлікті сақтаудың және ораудың инновациялық технологиялары
Пәннің мақсаты: микробиологиялық, физика-химиялық процестер мен логистикалық талаптарды ескере отырып, тамақ өнімдерін сақтау мен буып-түюдің заманауи инновациялық технологиялары бойынша білім алушыларда теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, сондай-ақ сүт және нан-тоқаш өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін белсенді, модификацияланған және зияткерлік қаптаманы таңдау мен қолдануда құзыреттілікті дамыту.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдердің реологиясы
Пәннің мақсаты: студенттерде шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және нан пісіру, макарон және кондитерлік өнеркәсіптің дайын өнімінің реологиялық қасиеттері саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, сондай-ақ өндіріс кезінде олардың сапасы мен тұрақтылығын арттыру мақсатында тамақ өнімдерінің консистенциясы мен текстуралық сипаттамаларын бағалау және басқару әдістерін игеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Мал шаруашылығы негіздері және шикізат өндірісі
Пәннің мақсаты: студенттерде мал шаруашылығын жүргізудің заманауи технологиялары және жануарлардан алынатын шикізатты алу, жинау және бастапқы өңдеу ерекшеліктері туралы базалық білімді қалыптастыру, сондай-ақ тамақ өнеркәсібінде одан әрі пайдалану үшін шикізаттың сапасына, қауіпсіздігіне және жарамдылығына қойылатын талаптар туралы идеяны дамыту.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Диеталық және емдік-профилактикалық тамақтану технологиясының негіздері
Пәнді оқытудың мақсаты - диеталық тамақтануда пайдаланылатын нормативтік және техникалық құжаттама. Азық-түлікті өңдеудің және диеталық тағамда тағамдар мен өнімдерді дайындаудың оңтайлы әдістерін таңдау. Диеталық тағамдар мен бұйымдарды өндіру технологиясы. Диеталық тағамға арналған мамандандырылған өнімдер, төмен калориялы өнімдер, аз қалдық және қалдықсыз технология. Ауруға сәйкес диеталық тамақтану рационын әзірлеу. Негізгі тағамдық заттар мен энергия бойынша диеталық тамақтану рациондарын есептеу. Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің сапасын бағалау
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Нан, макарон және кондитер өнімдерін өндіру шикізаттарының сипаттамалары
Пәннің мақсаты: наубайхана, макарон және кондитер өнімдерінің шикізаттары туралы, олардың сипаттамалары, органолептикалық, химиялық қасиеттері туралы, саладағы соңғы зерттеу жұмыстары мен технологиялар туралы теориялық негізде білім беріледі. Пәннің мақсаты осы алған білімді практикада қолдануға бейімдеу, астықты қайта өңдеу, нан пісіру, макарон, кондитерлік, ашыту және шарап жасау шикізаттарының сипаттамалары үшін олардың әлеуметтік ұтқырлығы мен еңбек нарығындағы әмбебап және кәсіби құзыреттері бар жоғары білікті мамандарды даярлау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы 1
Пәннің мақсаты: білім алушыға сүт және сүт өнімдерінің технологиясы, сүт өнімдерін өндірудің теориялық негіздерін үйрету; қаймағы алынбаған сүт өнімдерін, майды өндіру технологиялары туралы терең білімді қалыптастыру; шикізат пен дайын сүт өнімдерінің сапасына қойылатын талаптар – органолептикалық, физикалық-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштер және қауіпсіздік көрсеткіштері; ақауларын анықтау; сапа сараптамасын жүргізу және жалғандықты анықтауды үйрету болып табылады. «Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы 1» сүтке шикізат ретінде қойылатын талаптарды, технологиялық схемалар мен технологиялық параметрлерді зерттейді. Сүт өңдеу және сүт өнімдерін өндіру, технологиялық өнімнің тауарлық және тағамдық қасиеттерін қалыптастыру, оны буып-түю, сақтау және тасымалдау, сапаны бақылау және бағалауды негіздейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Азық-түлік өнімдерінің технологиясындағы жасанды интеллект негіздері
Пәннің мақсаты-білім алушыларды жасанды интеллектті (ЖИ) қолданудың негізгі тұжырымдамаларымен, әдістерімен және салаларымен таныстыру, ЖИ жүйелерін құру және оларды әртүрлі салаларда қолдану дағдыларын қалыптастыру. Пән шеңберінде білім алушылар Машиналық оқыту, нейрондық желілер, табиғи тілді өңдеу, компьютерлік көру және деректерді зияткерлік талдау негіздерін меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірістерін микробиологиялық бақылау
Пәннің мақсаты: микроорганизмдердің жіктелуін, морфологиясын және физиологиясын, оларды оқшаулау және сәйкестендіру әдістерін қоса алғанда, Тағамдық микробиология саласындағы білімді қалыптастыру. Азық-түлік пен шикізаттың микробиологиялық қауіпсіздігін бақылау және бағалау әдістеріне ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушыларға азық-түлік өнімдерін дайындау технологиясы саласында қажетті теориялық және практикалық білім беру болып табылады. Білім алушыларға азық-түлік өнімдерінің шикізаты мен жартылай фабрикаттардың сапасын анықтауға, азық-түлік өнімдерінің түрлерін, оның ішінде жартылай фабрикаттарды дайындауға, дайын өнімнің сапасын бағалауға, нормативтік-техникалық және анықтамалық құжаттамамен жұмыс істеу дағдыларын үйрету.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндірудің физико-химиялық негіздері (minor)
Пәннің мақсаты: студенттерге тағам өнімдерін өндіру барысында жүретін физико-химиялық өзгерістерді түсінуге және оларды өнім сапасын басқару мен жақсартуда тиімді қолдануға үйрету. Қоғамдық тамақтану жүйесінде қолданылатын тағам өнімдерінің сапалық сипаттамаларын анықтайтын физико-химиялық үдерістердің теориялық және практикалық негіздерін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Жалпы бағыттағы қоғамдық тағам өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты: тамақтану өнімдерін өндіру процестерін зерттеу. Курсты меңгеру нәтижесінде болашақ маман түрлі аспаздық өнімдерді дайындаудың технологиялық процесін ұйымдастыру, аспаздық және кондитерлік өнімдердің жаңа рецептураларын жасау, технологиялық шығындарды төмендету арқылы шикізатты үнемдеу кезінде өнімнің сапасы мен тағамдық құндылығын арттыруға бағытталған технологиялық процестерді, әдістер мен тәсілдерді жетілдіру мәселелерінде білім мен дағдыға ие болады. Пәнаралық байланыс - аналитикалық, физикалық және коллоидтық химияны, тауартануды және т. б. оқу кезінде алынған білімге негізделген.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағамдық өнімдерді сақтаудың теориялық негіздері
Пәннің мақсаты: тағамдық өнімдерді сақтауда микроорганизм тіршілігін басу үшін әртүрлі физика-химиялық фактормен әсер ету теориялық негіздері және сақтау процесінде микроорганизмнің тіршілік әрекетін тоқтату. Химиялық зат тағам өнімдерінің бұзылуы микроорганизмдерді қоздыруын болдырмау солардың әсерінен ыдырауын тоқтату әдістері
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Толық сүт өнімдерінің технологиясы
Пәннің мақсаты: студенттерді тұтас сүт өнімдерін өндіру саласындағы кәсіби мәселелерді шешуге дайындау, сүт өнімдерін өндірудің заманауи әдістерін зерттеу, арнайы өнімдердің технологиясын зерттеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Нан пісіру кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары
«Нан пісіру кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары» пәні нан-тоқаш өнімдерін өндіру үдерісінде қолданылатын технологиялық жабдықтардың таңбалануын, құрылысын, жұмыс істеу тәртіптері мен пайдалану ерекшеліктерін үйрете отырып, білім алушылардың нан өндірісінің технологиялық жабдықтарында жұмыс жасай алу және оларды тиімді басқару дағдыларын қалыптастыруға бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтану өнімдерінің технологиясы (minor)
Пәннің мақсаты: қоғамдық тамақтану кәсіпорындарында жасалатын кулинарлы және аспаздық өнімдердің жасалу жолын үйрену. Сонымен қатар әртүрлі ұннан жасалған кондитерлі, тоқашты өнімдерді шығаратын кәсіпорындар халықты рационалды тамақтандыру, тағамдардың бірінші және екінші түрлерінің биологиялық құндылығын сақтай отырып, оның дәмдік және сапалық көрсеткіштерінің жоғары болуын қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шикізат пен қосымша материалдардың сапасын сараптау
Пәннің мақсаты: білім алушыларға шикізатпен қосымша материалдардың сапасын сараптау жайындағы теориялық білімі мен шикізат пен дайын өнімдер сапасына технохимиялық бақылауды жүзеге асыру бойынша практикалық дағдыларын қалыптастырады. Сараптау көмегімен шикізаттардың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімдердің сапасын, шикізаттарды салу нормасын, технологиялық процестердің дұрыстығын және т.б. анықтайды. Шикізатпен қосымша материалдардың сапасын сараптау арқылы дайындалатын өнім түрлеріне сапалық сынақ жүргізу арқылы қажетті білім беріледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерін өңдеудің инженерлік негіздері
Пәннің мақсаты: студенттерде сүт және сүт өнімдерін өңдеуде қолданылатын технологиялық жабдықтардың жұмыс принциптерімен, құрылымымен және жұмысымен байланысты теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, сондай-ақ сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында технологиялық процестерді жобалау мен оңтайландырудың инженерлік негіздерін игеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сары май және ірімшік өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты - білім алушыға сары май және ірімшік өнімдерін өндірудің теориялық негіздерін үйрете отырып, сары май және ірімшік өндіру технологиясы туралы терең білімді қалыптастыру; сары май және ірімшік шикізаттары мен олардан дайындалатын дайын өнімдерінің сапасына қойылатын талаптар, қауіпсіздік көрсеткіштері жайында теориялық білім беру және өнімдерді жасай алу дағдысын қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан пісіру өндірісінің технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушыларға нан ассортиментінің әр түрлі технологиялық процестерімен таныстыру. Студенттер нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру процесінің жекелеген сатыларының реттілігі мен қамырды илеу, қамыр дайындамасының көтерілу процесі, нан және нан-тоқаш өнімін пісіруде олардың сапасына қойылатын талаптар жайындағы теориялық білімдерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірісінің технологиясы
Пәннің мақсаты: шикізат түрлерін, технологиялық режимдерді, өндіріс параметрлері, өнімнің сапасын бақылау, технологияның ерекшеліктері, технологиялық желілер мен жабдықтар қарастыру. Қайта өңдеу өндірісінің өзекті бағыттары – арнайы технологиялар, онда құрғақ таңғы астарды, мюслиді, чипстерді, дәнді дақылдардан жасалған тағамдық концентраттарды өндіру технологиясы, тез дайындалатын кеспе технологиясы, тез пісетін ботқаларды өндіру, жүгері таяқшаларын өндіру, жарма өнімдерін өндірудің ресурс үнемдейтін технологиялары, жаңғақ дақылдарынан тәттілерді дайындау мәселелері оқытылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерін ғылыми зерттеу негіздері
Пәннің мақсаты: Азық-түлік саласында ғылыми зерттеулер жүргізудің теориялық және практикалық аспектілерін меңгереді. Курс студенттердің ғылыми іздеу әдістері, тағам өнімдерінің құрамы, сапасы мен қауіпсіздігі туралы білімдерін қалыптастыруға, сондай-ақ тағам өнеркәсібі саласындағы зертханалық және далалық зерттеулерді әзірлеу және жүргізу принциптерін игеруге бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ұн және кондитерлік өнімдерді жобалау және көркемдік безендіру
Пәннің мақсаты: студенттердің ұн және кондитерлік өнімдерді жобалау және көркемдік безендіру саласындағы білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру, оның эстетикалық, мәдени және маркетингтік аспектілерін ескере отырып, өнімді безендіруге шығармашылық көзқарасты дамыту, сонымен қатар нарықта өнімнің бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ететін заманауи безендіру технологияларын игеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы 2
Пәннің мақсаты: сүт және сүт өнімдерінің технологиясы сүт сапасын бақылау барысында сүттің химиялық құрамы энергетикалық көрсеткіштері, дəрумендері жəне ферменттерін жеке қарастыру. Сүтті өндірісте өңдеу кезіндегі физико–химиялық және биохимиялық процестерді зерттеу; сүт өнімдерінің технологиялық өңдеу процестерін, жаңа технологиялар базасын және саланың замануи даму тенденциясын зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт өндірісі саласының жалпы технологиясы
Пәннің мақсаты - білім алушыға сүт және сүт өнімдерінің жалпы технологиясы, сүт өнімдерін өндірудің теориялық негіздерін үйрету; қаймағы алынбаған сүт өнімдерін өндіру технологиялары туралы терең білімді қалыптастыру; шикізат пен дайын сүт өнімдерінің сапасына қойылатын талаптар мен қауіпсіздік көрсеткіштері жайынды теориялық білім беру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан пісіру кәсіпорындарын жобалау
Пәннің мақсаты: студенттердің нан пісіру өндірісі кәсіпорынын жобалауда көлемдік-жоспарлау шешімдерін әзірлеу, технологиялық жабдықтарды іріктеу және орналастыру, қолданыстағы инженерлік желілерге қосылуға дайындау, жабдықтар бойынша спецификацияны дайындау, нан пісіру өндірісі тұжырымдамасын жасау жайындаға білімдерін қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт өнеркәсібі мекемелерінің жабдықтары
Пәннің мақсаты:студенттердің сүт өнеркәсібі мекемелерінің жабдықтарының жіктелуі, түрлері, машиналар мен аппараттардың мақсаты, қолданылу саласы, құрылысы және жұмыс істеу тәртібі, техникалық сипаттамалары және оларды таңдау; технологиялық жабдықтың өнімділігін есептеу әдістемесі, технологиялық жабдықты пайдалану және оған техникалық қызмет көрсету ерекшеліктері жайындағы білімін қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерін өндірудің физико-химиялық негіздері
Пәннің мақсаты: сүт және сүт өнімдерінің химиялық құрамын, физика-химиялық қасиеттерін, сүт және сүт өнімдерін өндірудегі физика-химиялық және биохимиялық процестердің мәнін, сүт және сүт өнімдерінің физика-химиялық негіздерін білу. Студенттердің өндірістің ерекше жағдайлары мен тұтынушылардың талаптарын ескере отырып, сүт және сүт өнімдерін өндірудің ұтымды технологиялық сызбаларын жасау дағдыларын қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Еңбек қорғаудың құқықтық және ұйымдастыру мәселелері
Пәннің мақсаты: еңбек қорғау бағыты бойынша ұйымдастырушылықты қамтамасыз ету және тіршілік әрекеті қауіпсіздігі ауданында құқықты реттеу сұрақтары бойынша білім алушыларды теориялық және тәжірибелік дайындау.Қысқаша мазмұны: Еңбек қорғау жөніндегі негізгі заңшығарма актілері - Конституция, Азаматтық қорғау туралы ҚР Заңы, ҚР Үкіметтік органдарының еңбек қорғау жөніндегі жетекшілік құжаттары; ЕҚ мөлшерлері мен ережелердің бұзғандық үшін лауазымды адамдардың жауапкершілігі; еңбек қорғауды басқару жүйесі – жүйенің негізгі қағидалары, жұмыстарды ұйымдастыру және үйлестіру, жұмыстарды жоспарлау, ЕҚ жағдайын бақылау және қадағалау, еңбек қорғау жағдайын есепке алу, талдау және бағалау, жұмыскерлерді еңбек қауіпсіздігіне үйрету, еңбекшілерді емдік-сақтандыру қызметі және дербес құралдарымен қамтамасыз ету, еңбек қорғау мәселелерін уағыздау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нан пісіру, макарон және кондитер өндірістерінің технологиялық жабдықтары
Пәннің мақсаты: білім алушыларға наубайхана, макарон және кондитер өнімдерін өндірудің технологиялық машиналары мен жабдықтарының жіктелуі, түрлері, технологиялық жабдықтардың заманауи түрлерін пайдалана отырып, өндірісті ұйымдастырудың прогрессивті тәсілдері; саладағы машиналар мен аппараттардың мақсаты, қолданылу саласы, құрылысы және жұмыс істеу принципі, техникалық сипаттамалары және оларды таңдау; технологиялық жабдықтың өнімділігін есептеу әдістемесі, машиналар мен аппараттардың жұмыс органдарының құрылымдық өлшемдерін анықтауды, технологиялық жабдықты пайдалану және оған техникалық қызмет көрсету ерекшеліктерін үйретеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт технологиясында тағамдық қоспаларды қолдану
Пәннің мақсаты: студенттерде сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясында қолданылатын тағамдық қоспалардың түрлері, қасиеттері және функционалдық мақсаты туралы кәсіби білімді қалыптастыру, сондай-ақ дайын өнімдердің сапасын, тұрақтылығы мен тағамдық құндылығын жақсарту үшін оларды ұтымды және қауіпсіз пайдалану дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүтті өңдеудегі биотехнология және мембраналық процестер
Пәннің мақсаты: студенттердің сүтті өңдеуде қолданылатын биотехнологиялық әдістер мен мембраналық процестер туралы білімдерін қалыптастыру, сондай-ақ тағамдық және биологиялық құндылығын сақтай отырып, функционалды, мамандандырылған және жоғары сапалы сүт өнімдерін алу үшін оларды ұтымды пайдалану дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастыру
Пәннің мақсаты - білім алушылардың қоғамдық тамақтану кәсіпорындарында өндірісті ұйымдастырудың заманауи, озық әдістері мен нысандары саласында теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Сондай-ақ қоғамдық тамақтану кәсіпорындарының әртүрлі типтері, өндірісті ұйымдастыру негіздері, тұтынушыларға қызмет көрсету техникасының негіздері мен қызмет көрсету ережелері жайында теориялық білімдерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ұннан жасалған аспаздық өнімдерді дайындау технологиясы
Пәннің мақсаты: студенттерге ұннан дайындалатын тағамдардың технологиясы туралы теориялық білім беру және практикалық ептіліктері мен дағдыларын қалыптастыру. Осы өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін басқару әдістеріне, ұннан жасалған тағамдарды өндірудің жекелеген кезеңдерінде болатын химиялық, микробиологиялық, коллоидтық, биохимиялық, термофизикалық процестердің мәніне, сондай-ақ тамақтану жүйесінің алдында тұрған міндеттерді өз бетінше шешуге қабілетті мамандарды даярлауды жүзеге асыруға бағытталған пән.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ұлттық және шетел тағамдарының технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушылардың ұлттық және шетел тағамдарын дайындау технологиясының ерекшеліктері жайындағы, шикізатты өңдеудің технологиялық әдістерінің ерекшеліктері жайындағы, ұлттық және шетел тағамдарын ұсыну және безендіру жайындағы теориялық білімдерін қалыптастырады. Ұлттық және шетел тағамдарын дайындау технологиясы мен тағамдарды органолептикалық бағалауды үйретеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Консерві және тағамдық концентраттар өндірісіндегі құрал-жабдықтар
Пәннің мақсаты: білім алушылардың консерві және тағамдық концентраттар өндірісіндегі құрал-жабдықтардың жіктелуі, түрлері, технологиялық жабдықтардың заманауи түрлерін пайдалана отырып, өндірісті ұйымдастырудың прогрессивті тәсілдері, саладағы құрал-жабдықтардың технологиялық атқаратын қызметі, құрылысы мен жұмыс істеу тәртібі, техникалық сипаттамалары, құрал-жабдықтың өнімділігін есептеу әдістемесі және оларда сақталынатын техникалық қауіпсіздік ережелері жайында білімдерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау
Пәннің мақсаты: сүт өнімдерінің, қоғамдық тамақтану өнімдерінің, ұнның, крахмалдың, қанттың, кондитерлік, нан-тоқаш, кондитерлік өнімдердің сапасын зерттеу. Білім алушы зертханалық жұмыс барысында тұздың құрамын, рН, қышқылдығын, сілтілігін, негізгі тағамдық нутриенттерді (ақуыздар, майлар, көмірсулар, күл, қатты заттар) анықтайды. Кешенді тәсілді қолдану азық-түлік сапасының нормаланған көрсеткіштерін квалиметриялық әдістермен зерттеуге арналған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бала сүт өнімдері мен консервілерінің технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушылардың балалар сүт өнімдерін өндірудің сүтті қабылдау және тазалау, тағам компоненттерін дайындау, сүтті сепарирлеу, нормалау, пастерлеу, гомогендеу сияқты жалпы технологиялық операциялары жайындағы, сүт және сүт өнімдерін жылулық өңдеу, консервілеу жайындағы теориялық білімдерін қалыптастырады. Сүт консервілері мен балалар тағамы өнімдерінің технологиясын менгерту арқылы өнім түрлерін жасау дағдысын қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Макарон өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушылардың макарон өнімдерінің жіктелуі жайында, негізгі және қосымша шикізаты жайында, шикізаттың сапасына қойылатын талаптар, оларды сақтау және өндіріске дайындау; макарон өнімдерін өндіру процесінің жекелеген сатыларының реттілігі мен келесі мақсаты туралы: қамырды илеу, шикі бұйымдарды престеу, қалыптастыру, бөлшектеу, макарон өнімдерін кептіру және салқындату, буып-түю; макарон өнімдерін сақтау шарттары мен мерзімдері және олардың сапасына қойылатын талаптар жайындағы теориялық білімдерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтану мекемелерінің жабдықтары (minor)
Пәннің мақсаты: білім алушыларға қоғамдық тамақтану мекемелерінің жабдықтарының жіктелуі, түрлері, технологиялық жабдықтардың заманауи түрлерін пайдалана отырып, өндірісті ұйымдастырудың прогрессивті тәсілдері; саладағы машиналар мен аппараттардың мақсаты, қолданылу саласы, құрылысы және жұмыс істеу принципі, техникалық сипаттамалары және оларды таңдау; технологиялық жабдықтың өнімділігін есептеу әдістемесі, машиналар мен аппараттардың жұмыс органдарының құрылымдық өлшемдерін анықтауды, технологиялық жабдықты пайдалану және оған техникалық қызмет көрсету ерекшеліктерін үйретеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Функционалды және арнайы өнімдер технологиясы
Пәннің мақсаты: халықтың жекелеген санаттарын тамақтандыруға арналған функционалдық өнімдер технологиясының негіздері туралы ғылыми-практикалық білімді, тамақтанудың ғылыми негіздерін дамыту туралы негізгі теориялық ережелерді – ұтымды, диеталық, функционалдық және т. б. қалыптастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Балаларға арналған тағам технологиясы
Пәннің мақсаты: балалар өнімдерін дайындаудың негізгі тәсілдерін, балалар өнімдерін дайындау технологиясын, азық-түлік өндірісіндегі технологиялық құжаттарға сәйкес балалар өнімдеріне технологиялық карталар жасай білуді қалыптастыру, талдау қабілеттерін дамыту, өз қызметінің нәтижелері үшін жауапкершілік сезіміне тәрбиелеу. Бакалаврларды балалар өнімдерін өндіру саласындағы кәсіби міндеттерді шешуге дайындау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Нан-тоқаш өнімдерінің инновациялық және дәстүрлі технологиялары
Пәннің мақсаты: студенттердің нан және нан-тоқаш өнімдерін өндірудің дәстүрлі және инновациялық технологиялары туралы кешенді білімдерін қалыптастыру, шикізатты таңдау принциптерін, рецептураларды, өңдеу режимдерін игеру, сондай-ақ өнімнің сапасын, қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығын арттыруға бағытталған заманауи технологиялық шешімдерді енгізу дағдыларын дамыту.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Патенттану
Пәннің мақсаты: студенттерді зерттеу және патенттану негіздерімен таныстыруға бағытталған. Пәнді оқу барысында студенттер ғылым және ғылыми шығармашылық туралы негізгі мәліметтермен; ғылыми-техникалық ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу, экспериментті құру және жүргізу әдістемесімен; өнеркәсіптік меншік объектілерін, авторлық құқықтарды қорғау саласындағы қолданыстағы халықаралық шарттармен; авторлық құқықтың өнеркәсіптік меншік объектілерін қорғау саласындағы Қазақстан Республикасының заңнамасымен; өнертабысқа, пайдалы модельге патент алуға өтінімді құрастыру және беру ережелерімен; өнеркәсіптік меншік объектілеріне құқықтарды беруге лицензиялық шарттарды жасасу тәртібімен танысады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоғамдық тамақтану өнеркәсіптерінде сервисті ұйымдастыру
Пәннің мақсаты: білім алушылардың келесідей білімдері мен дағдыларын қалыптастыру: қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының негізгі түрлері, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының кластары, қоғамдық тамақтандыру саласында қолданылатын қызмет көрсету әдістері, мейрамханада тұтынушыларға қызмет көрсетуге дайындық жұмыстары жайында, қызмет көрсетудің прогрессивті технологиялары, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында қызмет көрсетудің прогрессивті формасы , сауда бөлмелерінің қызмет көрсетуші персоналдары, мейрамхана залында тұтынушыларға қызмет көрсету түрлері жайында әрі практикалық сабақтары арқылы ептіліктері мен дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Функционалды нан-тоқаш және кондитерлік өнімдер технологиясы
Пәннің мақсаты: салауатты тамақтануға, қауіпсіздікке және тағамдық құндылыққа қойылатын заманауи талаптарды ескере отырып, студенттерде тағамдық талшықтармен, пробиотиктермен, витаминдермен және басқа да биологиялық белсенді заттармен байытылған функционалдық нан-тоқаш және кондитерлік өнімдерді әзірлеу және өндіру бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық қоспалар технологиясы
Пәннің мақсаты: аспаздық өнімдерді өндіруде тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды қолдану бойынша білімді қалыптастыру. Пәннің міндеттері: технологиялық қоспаларды іріктеудің жалпы тәсілдерін зерттеу; тыңдаушыларды тамақ және аспаздық өнімдерді дайындау үшін қоғамдық тамақтану кәсіпорындарында қолданылатын тағамдық және биологиялық белсенді қоспалардың жіктелуімен және ассортиментімен таныстыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары құнды тағамдық өнімдерді өндіру технологиясы
Пәннің мақсаты: білім алушыларға астық, бұршақ дақылдарын, жеміс-жидек шикізатын қайта өңдеу өнімдерін пайдалану негіздері, сондай-ақ нан, кондитерлік және макарон өнімдерін өндіру кезінде шикізаттың осы түрлерін пайдалана отырып, тағамдық құндылығы жоғары өнімдерді өндіру технологияларын меңгерту. Минералды және витаминдік құндылығы жоғары нан, нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық схемалары жайында, нан-тоқаш өнімдерін өндіруде қолданылатын жақсартқыштардың жіктелуі жайында, тағамдық құндылығы жоғары өнімдердің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар жайында білімдерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Экологиялық қауіпсіздік, еңбекті қорғау, қаржылық сауаттылық, экономика және құқық негіздерін білуін көрсетеді, этикалық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы нормаларды сақтайды, осы білімді кәсіби қызметте қолданады.
- Тамақ өнеркәсібінің жабдықтарын жобалау және оңтайландыру кезінде физика, математика және механика заңдарын қолданады.
- Аналитикалық және физика-химиялық әдістерді қолдана отырып, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалайды, кәсіби ортада инклюзивті білім беру туралы білімді қолданады.
- Азық-түлік өндірісінің технологиялық процестерін модельдеу, инновациялық шешімдерді әзірлеу және олардың тиімділігін бағалау үшін AutoCAD және басқа да автоматтандырылған жобалау жүйелерін пайдаланады.
- Химиялық және микробиологиялық әдістерді қолдана отырып, азық-түлік шикізаты мен дайын өнімнің тауарлық сипаттамалары мен сапасын бағалайды.
- Сапа мен қауіпсіздік талаптарын ескере отырып, тағамның әртүрлі түрлерін, соның ішінде диеталық және этникалық тағамдарды дайындау технологияларын қолданады.
- Инновациялық технологияларды қолдана отырып, тамақ өнімдерінің жаңа түрлерін дамытады.
- Тамақ өнімдерін өндіру және қоғамдық тамақтандыруды ұйымдастыру үшін процестерді жобалайды және жабдықтарды таңдайды.
- Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының өндірістік процестері мен экономикалық көрсеткіштерін талдайды, басқарушылық шешімдер мен бәсекеге қабілеттілікті арттыру әдістерін қолданады.
- Тамақ өнеркәсібі саласында ғылыми зерттеулер жүргізеді және олардың нәтижелерін деректерді талдау және жасанды интеллект құралдарын қолдана отырып талдайды.