6B07121 Азық-түлік инженериясы в РИУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ өнеркәсібі өндірісіндегі технологиялық процестерді әзірлеумен, енгізумен және оңтайландырумен айналысатын, қазіргі заманғы экономика мен еңбек нарығының талаптарына жауап беретін технологиялық, тауартану, талдамалық және басқару құзыреттеріне ие техника және технология саласында білікті мамандар даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Рудный индустриалдық университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 250
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
I Математика
Пән сызықтық және векторлық алгебра элементтерін зерттейді, жазықтық пен кеңістіктегі аналитикалық геометрияның негіздерін қарастырады. Курс аясында студенттер дифференциалды есептеуді, бір және бірнеше айнымалылардың функцияларын саралауды; функцияларды бірнеше рет біріктіруді үйренеді. Қатарлар теориясына, дифференциалдық теңдеулер теориясына ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
I Физика
Пән қоршаған әлем мен ғылыми-техникалық прогрестің жай-күйі туралы заманауи идеяларды қамтиды; физиканың негізгі ұғымдарын қарастырады; физиканың іргелі заңдарын зерттейді. Курс аясында студенттер классикалық және заманауи физика, механика, молекулалық физика және термодинамика теориясымен танысады, электр және магнетизмді меңгереді. Физикадағы эксперименттік зерттеулердің тұжырымына ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Пән сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негізгі ұғымдарын зерттеуге бағытталған. Парасаттылық принциптеріне назар аударылады. Құқықтық міндеттердің түрлерін және оларды шешу әдістерін зерттеуге ерекше назар аударылады. Құқықтар мен заңды мүдделерді қорғау үшін сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнаманың маңыздылығы, сондай-ақ әртүрлі елдердің сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетін салыстыру қағидаттары қарастырылады. Курс сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті дамытудың жаңа тетіктерін зерделеуге және қазіргі әлемдегі сыбайлас жемқорлықтың себептері мен жағдайларын талдауға ықпал етеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Кәсіпкерліктегі экономика, құқық және қаржы
Пән экономикалық ойлауды қалыптастыруға, құқықтық және қаржылық сауаттылықты арттыруға, кәсіпкерлік бастаманы және экономикалық ортадағы ұтымды мінез-құлықты ынталандыруға бағытталған. Нарық, сұраныс пен ұсыныс, бәсекелестік, экономиканы мемлекеттік реттеу, Кәсіпкерлік қызмет, бизнес құру, компанияның қаржысын басқару мәселелеріне ерекше назар аударылады. Курс салық салу мен есептілікті, жеке қаржыны, банктік қызметтерді, инвестицияларды, сақтандыруды зерттеуді қамтиды. Пән студенттердің цифрлық қаржылық сауаттылық, қаржылық қауіпсіздік, құқықтық жүйе және құқық көздері туралы білімдерін дамытуға ықпал етеді. Пәннің мазмұны: азаматтық, еңбек, салық және кәсіпкерлік құқық; тұтынушылардың құқықтары мен зияткерлік меншікті қорғау
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
II Математика
Пән инженерлік-техникалық есептерді шешу үшін математикалық білімнің өзгеруін зерттейді. Курс аясында студенттер практикалық жағдайларды, объектілер мен процестерді математикалық модельдеуді қарастырады. Пән ықтималдықтар теориясы мен математикалық статистиканы зерттеуге бағытталған. Математиканың негізгі сандық әдістеріне және оларды компьютерлік бағдарламаларды қолдана отырып жүзеге асыруға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Экология және тіршілік қауіпсіздігі
Пән экология мен қазіргі өркениет мәселелерін зерттеуге бағытталған. Тұрақты дамудың стратегиясы, мақсаттары, принциптері және экологиялық аспектілері қарастырылады. Қазақстан Республикасының экологиялық саясатына, сондай-ақ табиғи және өндірістік қауіптер ұғымына ерекше назар аударылады. Техногендік апаттар кезінде болуы мүмкін зиянды бағалау әдістемесі зерттелуде. Курс шеңберінде төтенше жағдайлар кезінде құтқару және басқа да шұғыл жұмыстарды жүргізудің орнықтылығы, ұйымдастырушылық негіздері, технологиялық процестердің қоршаған ортаға әсері, инженерлік қызметтің экологиялық аспектілерінің маңыздылығы қарастырылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
II физика
Пән оптика, кванттық физика салаларына арналған; атом ядросы физикасының элементтерін қарастырады; әртүрлі физикалық құбылыстарды эксперименттік зерттеу әдістерін зерттейді. Курс аясында студенттер физикалық жағдайларды модельдеумен танысады; қолдану шекарасын көрсете отырып, физикалық құбылыстың модельдерін талдайды. Кәсіби мәселелердің негізі ретінде физикалық мәселелерді шешуге ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Химия
Пәннің мақсаты – мамандардың химиялық процестер мен реакциялардың негізгі принциптері туралы білімдерін қалыптастыру. Пән әртүрлі заттардың қасиеттерін және олардың өзара әрекеттесуін зерттеуге бағытталған. Пәннің мазмұны: химияның теориялық негіздерін, соның ішінде атомдық және молекулалық құрылымды, химиялық реакция заңдарын, химиялық термодинамиканы және кинетиканы қарастыру. Химиялық білімді химия және тамақ өнеркәсібі, фармацевтика, экология және энергетика сияқты әртүрлі салаларда қолдануға баса назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Философия
Пән болмыстың, танымның, сананың, мораль мен қоғамның негізгі мәселелерін зерттеуге бағытталған. Студенттер шындықтың табиғатын талдаумен, білім мүмкіндігімен, логика принциптерімен, этикалық нормалармен және эстетикалық мұраттармен танысады. Философия курсы метафизика, эпистемология, этика, саяси философия және ғылым философиясы сияқты әртүрлі бағыттарды қамтиды. Философияның негізгі мақсаты – әлемді сыни тұрғыдан түсіну және адам болмысын түсінудің ұтымды негіздерін жасау
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қолданбалы механика
Пән машиналар мен механизмдерді зерттеу мен жобалаудың ғылыми принциптерін қамтиды. Механизмдер, құрылымдар мен құрылымдар элементтерінің есептеу схемаларын таңдау, материалдар мен құрылымдардың беріктігін анықтау, есептеу және жобалау әдістерін таңдау зерттеледі. Курс аясында олар үздіксіз деформацияланатын дене механикасы саласындағы ғылым мен техниканың соңғы жетістіктерімен танысады. Механиканың практикалық мәселелерін шешуде оқу және ғылыми әдебиеттермен жұмыс істеу дағдыларын қалыптастыруға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Әлеуметтік инклюзия
Пән қоғамның барлық мүшелерін олардың ерекшеліктеріне қарамастан (мүгедектік, этникалық, жас, жыныс, дін және т.б.) әлеуметтік, экономикалық, мәдени және саяси өмірге қосуға ықпал ететін процестерді, механизмдер мен тәжірибелерді зерттеуге бағытталған. Әлеуметтік инклюзияның мақсаты – әр адамның өзін-өзі жүзеге асыруға тең мүмкіндіктері бар әділ қоғам құру. Барлық адамдардың физикалық, әлеуметтік, мәдени немесе экономикалық ерекшеліктеріне қарамастан қоғамға тең қатысуын қамтамасыз етуге бағытталған процестерді зерттеуге баса назар аударылады. Пән студенттердің кемсітушілікті жеңу, қол жетімді орта құру, осал топтарды біріктіру және білім беруде, еңбекте, мәдениетте және қоғамдық өмірде инклюзивті құндылықтарды қалыптастыру мүмкіндіктерін дамытуға ықпал етеді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Теориялық механика
Пән денелер мен жүйелер үшін механиканың негізгі ұғымдарын, теоремаларын, заңдары мен принциптерін қамтиды. Күш жүйелерінің әсерінен материалдық денелердің тепе-теңдік жағдайлары, құрылымдардың типтік элементтерінің кернеулі-деформацияланған күйі зерттеледі. Курс жазықтық және кеңістіктік жүйелердің статикасын, тірек реакцияларын, конвергентті күш жүйелерін, механикалық жүйелерді зерттеу әдістерін, машина бөлшектерін есептеу және жобалау негіздерін қарастырады. Статикалық, кинематикалық және динамикалық есептеулердің нәтижелерін түсіндіруге ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіби шетел тілі
Пән лексикалық материалды және арнайы терминологияны қолдануды зерттеуге арналған. Техникалық мәтіндердің аудармаларын орындау тәсілдері зерттелуде. Курс шеңберінде ғылыми сипаттағы мәтіндерге аннотациялар, кәсіби сипаттағы іскерлік қағаздарды құрастыру және ресімдеу қарастырылады. Шет тілін сөйлеуге бағытталған жағдайларда, сөйлеу үлгілері мен сөйлеу кәсіби мінез-құлық тактикасында, дәлелді тілдік құралдарда қолдануға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Компьютерлік графика және 3D визуализациясы
Пән сызбаларды құру кезеңдерін, компьютерлік графика объектілерін құру принциптері мен әдістерін зерттеуге арналған. Үш өлшемді кеңістікте компьютерлік бейнелеу мүмкіндіктері зерттелуде. Курс AutoCad, Artlantis, Archi CAD, 3D StudioMax арнайы компьютерлік бағдарламалары негізінде көлемді, үш өлшемді, шынайы кескін жасау әдістерін, сондай-ақ әртүрлі нысандардың 3D модельдерін жасаудың негізгі әдістерін қарастырады. Үш өлшемді анимацияға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жасанды интеллект негіздері
Пән жасанды интеллекттің тарихын, философиясын және математикалық негіздерін қарастырады. Деректер алгоритмдері мен құрылымдары, жасанды интеллект технологиялары мен құралдары, сондай-ақ деректерді жобалау әдістері зерттеледі. Конволюциялық нейрондық желіге ерекше назар аударылады. Курс ML машиналық оқытуды, NLP табиғи тілін өңдеуді, компьютерлік көруді үйренуді қамтиды. Пән этикалық мәселелерді, сондай-ақ пәнаралық аспектілерді зерттейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тағамдық микробиология
Пәннің мақсаты – мамандардың тамақ өнеркәсібіндегі микроорганизмдер және олардың тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне әсері туралы білімдерін қалыптастыру. Пән микроорганизмдер топтарының ерекшеліктерін, олардың қасиеттері мен тіршілік процестерін (ашыту, ферменттеу, өнімдердің бұзылуы) ашуға бағытталған. Пәннің мазмұны: микробиологиялық тәуекелдерді, инфекциялар мен ластануларды бақылау әдістерін игеру; білім алушыларда өнімдер өндірісінде микроорганизмдерді қолдану, олардың дәмдік қасиеттерін жақсарту және сақтау мерзімін ұзарту дағдыларын қалыптастыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Метрология, стандарттау және сертификаттау (Үнемді өндіріс)
Пән метрология, стандарттау, өнім сапасын қамтамасыз ету құралы ретінде сертификаттау мәселелерін қамтиды. Стандарттау саласындағы нормативтік құжаттар, сертификаттаудың мақсаты, принциптері мен түрлері, өлшеу қателіктері, өлшеу құралдары және метрологиялық сипаттамалары қарастырылады. Курс техникалық өлшеулер саласындағы нормативтік базаны, өнімді техникалық бақылаудың заңнамалық негіздерін, үнемді өндіріс принциптерін зерделеуге бағытталған. Өндірістік шығындарды азайтудың жүйелі әдістерін іздеуге және қолдануға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
КОМПАС ортасында техникалық жобалау
Пән объектілердің кескіндерін сызуды, конструкторлық-технологиялық құжаттаманың түрлерін және оны өңдеу тәсілдерін; конструкторлық-технологиялық құжаттамамен жұмыс істеу кезінде КОМПАС пакетінің мүмкіндіктерін; КОМПАС құжаттарын жасау және редакциялау тәртібін; конструкторлық құжаттаманы жасау кезектілігін зерттеуге арналған. КОМПАС жүйесінде құжатты құру және редакциялау әдістері; өнімді жобалау кезінде КОМПАС пакетін баптау; компас пакетінің кітапханасы мен қосымшасын пайдалану зерттеледі. Курс шеңберінде қабылданған техникалық шешімдерді негіздей отырып, жобаланатын бұйымдардың құжаттар жиынтығын жасау мәселелері қаралады
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі микробиологиялық процестер
Пәннің мақсаты – мамандардың тамақ өнімдерін өндірудегі микроорганизмдердің рөлі және олардың өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне әсері туралы білімдерін қалыптастыру. Пән негізгі микробиологиялық процестерді (ашыту, ферменттеу, тағамның бұзылуына әкелетін процестер) дамытуға бағытталған. Пәннің мазмұны: білім алушыларды микробиологиялық тәуекелдерді бақылау және ластанудың алдын алу әдістерін қолдануға дайындау; тамақ өнімдерінің дәмін, консистенциясын және сақтау мерзімдерін жақсарту үшін микроорганизмдерді пайдаланатын технологияларды қарастыру; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету және сапасын арттыру үшін қолданылатын биотехнологиялық әдістердің ерекшеліктерін ашу
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биохимия
Пәннің мақсаты – мамандарда тірі организмдерде болатын химиялық процестердің негізгі заңдылықтарын қалыптастыру. Пән биомолекулалардың (белоктар, көмірсулар, майлар, нуклеин қышқылдары) құрылымы мен қызметін дамытуға бағытталған. Пәннің мазмұны: биохимиялық реакциялардың механизмдерін, олардың тіршілік әрекетін сақтаудағы рөлін түсіну; метаболизмнің, зат алмасудың ерекшеліктерін ашу; организмдегі биохимиялық процестерге сыртқы факторлардың әсерін қарастыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Аналитикалық химия
Пән химиялық заттар мен материалдарды сәйкестендіру, сандық анықтау және сапаны бақылау мақсатында талдау әдістері мен принциптерін қарастырады. Аналитикалық химияның теориялық негіздері, практикалық әдістер (титрлеу, спектроскопия, хроматография, масс-спектрометрия және басқалар) зерттеледі. Сынамаларды дайындау әдістері, оларды талдау және алынған нәтижелерді түсіндіру қарастырылады. Тамақ өнеркәсібінде қолданылатын әдістерге ерекше назар аударылады. Курс өлшеу дәлдігін, валидацияны, аналитикалық деректердің сапасын қамтамасыз ету әдістерін зерттеуді қамтиды
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Органикалық химия
Пәннің мақсаты – мамандардың құрамында көміртегі бар органикалық қосылыстардың құрылымы, қасиеттері мен реакциялары туралы білімдерін қалыптастыру. Пән органикалық заттардың негізгі кластарын білуге бағытталған. Пәннің мазмұны: олардың химиялық реакцияларының механизмдерін және синтез әдістерін зерттеу; білім алушыларда әртүрлі салаларда (тамақ және химия өнеркәсібі, фармацевтика, экология) органикалық химияны қолдану дағдыларын қалыптастыру, органикалық қосылыстарды талдау ерекшеліктерін ашу, оларды өндірістік және зерттеу ортасында тиімді қолдану
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Талдаудың физика-химиялық әдістері
Пән заттар мен материалдарды талдаудың физикалық және химиялық принциптеріне негізделген әдістерді, талдау әдістерін (спектроскопия, хроматография, титрлеу, электрохимиялық әдістер), әртүрлі заттардың құрамы мен қасиеттерін анықтау әдістерін қамтиды. Компоненттерді анықтау, олардың концентрациясын анықтау, өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау үшін қолданылатын зертханалық аспаптар мен техниканың жұмысы зерттеледі. Ғылыми зерттеулерде, өнеркәсіпте талдау әдістерінің дәлдігіне, сенімділігіне және қолданылуына ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Өнімдерді өңдеудің дәстүрлі емес әдістері
Пән өңделген астықтың негізгі технологиялық қасиеттерін, ұн тарту, жарма және құрама жем зауыттарындағы технологиялық процестің құрылымы мен режимдерін зерттеуге арналған. Технологиялық және көлік жабдықтарының құрамы зерттеледі; астықты ұнға, жарма мен жарма өнімдеріне өңдеудің, сондай-ақ құрама жем өндірудің технологиялық процестерін құру принциптерін таңдау. Курс шеңберінде астық өнімдерін дұрыс сақтауды ұйымдастырумен; дайын өнімдегі құрылымдық-механикалық, физика-химиялық және биохимиялық өзгерістер заңдылықтарын зерттеумен, сондай-ақ жабдықтардың жіктелуімен танысады. Астықты ұнға, жармаға және жарма өнімдеріне өңдеу, сондай-ақ құрама жем өндіру жөніндегі кәсіпорындар жабдықтарының конструктивтік ерекшеліктерімен танысуға ерекше назар аударылады. Курс жабдықтың негізгі параметрлерін есептеуді қамтиды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Пән ғылыми зерттеудің мақсаты мен міндеттерін зерттеуге бағытталған. Инженерлік шығармашылықтың әдіснамасы мен психологиясының негіздеріне назар аударылады. Ғылыми-техникалық ақпаратты іздеу және талдау әдістері, теориялық және эксперименттік зерттеулер әдістері, зерттеу нәтижелерін ұсыну формалары, инженерлік зерттеулер әдістері қарастырылады, бұл алған білімдерін барлық салаларда қолдануға мүмкіндік береді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Өндірістегі технологиялық инновациялар
Пән шикізат пен дайын өнімде болатын теориялық (физикалық, физика-химиялық, биохимиялық, микробиологиялық процестерді), сондай-ақ тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларындағы технологиялардың практикалық (сапалы шикізатты таңдау, өндірістің технологиялық процесі, тамақ өнімдерінің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету) негіздерін қамтиды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімді қайта өңдеу инженериясы
Пән тамақ өңдеудің физикалық әдістері туралы білім мен практикалық дағдыларды қамтиды. Курс аясында тамақ өндірісінің инженерлік физика-химиялық механикасының ғылыми негіздері оқытылады. Реологияның бөлімдері, механикалық өңдеу кезінде материалда пайда болатын кернеу түрлері, өнімнің тұтқырлығы, тепе-теңдік жағдайы, тамақ материалдарының көлемдік қасиеттері, сусымалылығы қарастырылады. Тамақ материалдарының физика-механикалық қасиеттерін анықтауға арналған әдістер мен құралдарға ерекше назар аударылады. Тамақ материалдарының физика-механикалық қасиеттері оларды өңдеудің әртүрлі әдістерімен зерттеледі
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Электротехника және электроника негіздері
Пән электр тізбектері теориясының негізгі ережелерін, тұрақты, айнымалы және үш фазалы токтардың электр тізбектерін, магниттік тізбектер мен трансформаторларды зерттеуге бағытталған. Электр қозғалтқыштарына, электронды құрылғыларға арналған электр қуатына ерекше назар аударылады. Жартылай өткізгіш аспаптар жұмысының физикалық негіздері, электрондық құралдардың аналогтық схемотехникасының негіздері қарастырылады. Студенттер ақпаратты қалыптастырудың, өңдеудің және көрсетудің электрондық құралдарын меңгереді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Электр тізбектерінің теориясы
Пән электр энергиясының көздерін, түрлендіргіш элементтерді, энергия қабылдағыштарды зерттеуге бағытталған. Тізбектің пассивті және белсенді элементтері, сондай-ақ тізбектегі процестер және оларды зерттеу әдістері қарастырылады. Тұрақты токтың сызықтық тізбектерін талдаудың негізгі принциптері мен әдістеріне, тізбектердегі өтпелі процестерге, тұрақты режимдерді талдауға ерекше назар аударылады. Курс үш фазалы тізбектердегі процестерді талдау негіздерін, төрт полюсті теория негіздерін, электр сүзгілері теориясының элементтерін қарастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тоңазытқыш қондырғылар мен технологиялар
Пән тамақ шикізатын өңдеу, оны пайдалану, жаңғырту және жөндеу бойынша тоңазытқыш жабдығының жұмыс принципін сауатты түсінуге бағытталған. Негізгі назар тоңазытқыш техникасының мақсаты мен құрылысы, төмен температураны алудың физикалық принциптері, жасанды суықты алудың термодинамикалық негіздері; тоңазытқыш машиналардың түрлері; тоңазытқыш машиналардың жұмыс заттары туралы мәліметтер алуға аударылады. Тоңазытқыш машинасының негізгі элементтерінің мақсатын, құрылғысын және жұмыс принциптерін; жылу оқшаулау және бу тосқауылының мақсаттарын; тоңазытқыш машиналарының түрлері мен циклдерін, сондай-ақ тоңазытқыш қондырғыларының негізгі және қосалқы элементтерін зерттеуге ерекше назар аударылады. Тоңазытқыш технологиясының теориялық негіздерін зерттеудің маңыздылығы; қолданыстағы тоңазытқыш қондырғылары мен ауаны баптау жүйелерінің құрылысы, жұмыс принципі, монтаждау, пайдалану және жөндеудің әртүрлі аспектілері туралы білім алу қарастырылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Гидроавтоматика және пневмоавтоматика
Пән студенттерді автоматика мен жетектің қолданыстағы пневматикалық және гидравликалық элементтерін жобалаудың жалпы ережелерімен және жұмыс істеу принциптерімен, осы жетектердің энергиямен жабдықтау жүйелерін құрумен, аталған элементтердегі сұйық және газ тәрізді орталардың қозғалысы мен тепе-теңдік заңдарымен таныстырады, олардың математикалық модельдерін талдауға және құруға үйретеді; студенттерге аталған элементтермен байланысты есептерді шешуде бастапқы дағдыларды игеруге мүмкіндік береді пневматикалық автоматика және жетек. Курс гидро және пневматикалық автоматиканы зерттеуге ықпал етеді, осы элементтердің дизайны, жұмыс принципі және сипаттамалары туралы терең білім қалыптастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Гидропневматикалық машиналар мен жетектер
Пән Гидропневматикалық машиналар мен Көлік машиналарының Гидропневматикалық жетектерін зерттеуге бағытталған. Студенттер гидромашинаның қазіргі жағдайымен, гидравликалық және пневматикалық берілістердің басқа механикалық берілістердің арасында маңызы мен орнымен, гидравликалық және пневматикалық машина жасаудың даму перспективаларымен танысады. Гидропневматикалық жетектің құрылымын және қолданылатын жабдықтың сипаттамаларын, Гидропневматикалық жетекті есептеу және зерттеу әдістерін зерттеуге ерекше назар аударылады. Курс студенттердің Берілген технологиялық жағдайларға арналған гидравликалық жабдықтар мен жабдықтарды таңдау ережелерін түсінуіне ықпал етеді. Курс шеңберінде гидравликалық және пневматикалық схемаларды құрастыру, гидравликалық берілістердің сипаттамаларын белгілеу, Гидропневматикалық жетекті пайдалану негіздері қарастырылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Шикізат пен дайын өнімді технохимиялық бақылау
Пән тамақ өндірісінде технохимиялық бақылауды ұйымдастыру негіздерін зерттеуді қамтиды. Азық-түлік өндірісіне арналған шикізаттың сипаттамасы, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы шикізаттың сапасын бағалау ережелері қарастырылады. Нормативтік-техникалық құжаттамаға сәйкес өнімдердің химиялық құрамын, физика-химиялық және органолептикалық қасиеттерін зерттеуге, өндірудің технологиялық процесін бақылауға, сынамаларды іріктеуге және оларды талдауға дайындауға, дайын өнімнің сапасын бағалауға ерекше назар аударылады. Курс шеңберінде азық-түлік шикізаты мен дайын өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі НҚ мәні; тамақ өндірісінің шикізаты мен өнімін талдаудың негізгі әдістері мен әдістемелері; ТХБ журналдарын жүргізу қарастырылады. Ыдыстар мен жабдықтарды жуу және дезинфекциялау режимдерін, сапасын бақылаудың негізгі мәселелері зерделенеді
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіпте аппараттарды тиімді пайдалану
Пән негізгі ережелер мен ғылыми негіздерді қамтиды. Курс аясында механикалық және жылу процестері мен аппараттары, гидромеханикалық процестер, масса алмасу процестері, биохимиялық және физика-химиялық процестер зерттеледі. Аппараттарды есептеу әдістері, аппараттарды жобалаудың негізгі принциптері, ұтымды жіктеу қарастырылады. Процестерді аппаратуралық-технологиялық ресімдеудің ғылыми қағидаттарына, аппараттардың оңтайлы негізгі техникалық-экономикалық сипаттамаларын бағалауға және таңдауға; процестердің қарқындылығы мен үнемділігін арттыру резервтерін анықтауға, өнімнің шығыс нормалары мен өзіндік құнын төмендетуге; өндірістің тиімділігін арттыру үшін ғылыми зерттеу әдістеріне ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің санитариясы және гигиенасы
Пәннің мақсаты – мамандардың тамақ өнімдерін өндіру және сақтау жағдайларын реттейтін санитарлық және гигиеналық нормалар туралы білімдерін қалыптастыру. Пән ластануды болдырмау, кәсіпорындардағы санитарлық жағдайларды бақылау әдістерін игеруге бағытталған; өндірістік желілерде тазалықты ұйымдастыру және жүргізу ережелерінің ерекшеліктерін ашады. Пәннің мазмұны: Тамақ саласы қызметкерлерінің денсаулығын сақтау мәселелерін қарастыру; білім алушыларды санитариялық-гигиеналық іс-шараларды білумен қаруландыру; білім алушыларды тамақтан уланудың алдын алу жөніндегі шараларды қолдануға дайындау; білім алушыларда өнімдерді өңдеу және орау процесінде санитариялық нормалардың сақталуын бақылау дағдыларын қалыптастыру
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тамақ өндірісін автоматтандыру
Пәнді игерудің мақсаты қазіргі заманғы техникалық құралдар мен ақпараттық технологиялар негізінде технологиялық процестерді басқару жүйелерін өндірістік қызметте пайдалану негіздері бойынша іргелі білімді қалыптастыру болып табылады. Курс аясында студенттер жобалау жұмыстарының ұйымдастырылуын, олардың сипаты мен ерекшеліктерін зерттейді, жаңа техниканы жобалау әдістемелерін түсінеді, өнертапқыштық шығармашылықтың негіздерін меңгереді, жобалау жұмыстарын автоматтандырудың қолданыстағы әдістері мен құралдарының мүмкіндіктерін игереді, жобалауды автоматтандырудың міндеттері мен мәселелерімен танысады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика және өндірісті ұйымдастыру
Пән экономика мен өндірісті ұйымдастырудың негізгі ұғымдарын; техникалық шешімдердің, бағдарламалық құралдардың, ақпаратты өңдеу жүйелерінің, есептеу жүйелері мен желілерінің тиімділігін бағалау саласындағы ұғымдарын қамтиды. Курс аясында кәсіпорын қызметінің құқықтық аспектілері, өндірістік кәсіпорынның мақсаттары, міндеттері мен функциялары, кәсіпорын ресурстарының сипаттамалары қарастырылады. Студенттер кәсіпорынның экономикалық және қаржылық жағдайының негізгі көрсеткіштерін және техникалық, технологиялық және ұйымдастырушылық шешімдердің экономикалық тиімділік өлшемдерін; табиғатты пайдалану және табиғи қорғау жүйесін жоспарлаудың экономикалық принциптерін зерттейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тұрақты даму
Пән экономикалық өсу, әлеуметтік әл-ауқат және қоршаған ортаны сақтау арасындағы тепе-теңдікті қамтамасыз ететін принциптерді, стратегиялар мен тәжірибелерді зерттеуге бағытталған. Курс аясында студенттер тұрақты даму тұжырымдамасын, экологиялық аспектіні, тұрақты даму экономикасын, әлеуметтік компонентті, саясатты және басқаруды үйренеді. Дәрістер мен case-study, жаһандық сын-қатерлер туралы пікірталастар, практикалық тапсырмалар сияқты оқыту әдістерін меңгеруге ерекше назар аударылады. Курстың қорытынды дағдылары: жаһандық проблемалар мен жергілікті шешімдердің өзара байланысын түсіну, жобаларды тұрақтылық тұрғысынан бағалай білу, табиғат пен қоғамға теріс әсерді барынша азайтатын стратегияларды әзірлеу қабілеті болып табылады. Пән тұрақты және әділ болашақты құру үшін қажет жүйелік ойлауды қалыптастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тамақ өндірісіндегі сапа мен санитарлық нормаларды басқару
Пәннің мақсаты – мамандардың тамақ өнімдерін өндірудің барлық кезеңдерінде өнім сапасын басқару және санитарлық бақылау негіздерін қалыптастыру. Пән тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында сапаны, санитарлық талаптарды бағалау және қамтамасыз ету әдістерін игеруге бағытталған. Пәннің мазмұны: сапаны бақылау жүйелерін, гигиеналық нормалау принциптерін қарастыру; ластанумен күресу және санитарлық стандарттарды сақтау ерекшеліктерін ашу. Білім алушыларда тамақ ауруларының алдын алу дағдыларын қалыптастыру; ластанудың алдын алу және өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі шараларды зерделеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
2 Инновациялық технологиялар
Пән сүт және сүт өнімдерін өндіру, өңдеу және сақтау технологиясының негіздеріне арналған. Сүтті тапсыру-қабылдау, тасымалдау және бастапқы өңдеу тәртібі мен ережелері қарастырылады. Курс шеңберінде сүт шикізатын өңдеу технологиялары, сүт шикізатының химиялық құрамы, физика-химиялық қасиеттері; сүттің тағамдық, биологиялық, энергетикалық құндылығы және технологиялық қасиеттері зерттеледі. Студенттер ашытылған сүт өнімдері, май, балмұздақ, ірімшік, сүт консервілерін өндіру бойынша білімдерін меңгереді. Стандарттар мен техникалық регламенттің өнім сапасына, сақтау және сату шарттарына қойылатын талаптарын зерделей отырып, сүт өнімдерінің қауіпсіздігі мәселелеріне ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
ТӨК технологиялық жабдықтарын жобалау негіздері
Пән техниканы дамытудың жалпы заңдарын қамтиды, ағынды-технологиялық желілердің жабдықтарын жетілдіру, ауыл шаруашылығы шикізатын кешенді өңдеу және тамақ өнімдерін өндіру проблемаларын тиімді шешу үшін прогрессивті жабдықтар құру мақсатында конструкцияларды болжау әдістерін зерттейді. Студенттер қайта өңдеу өндірістерінің машиналары мен аппараттарын жетілдіру жолдарын игереді (машиналардың қуатын олардың габариттерін бір мезгілде азайту кезінде арттыру; энергия тұтынуды, меншікті металл сыйымдылығын төмендету; машиналар конструкцияларының пайдаланудағы үнемділігін, сенімділігі мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету).
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
5 Инновациялық технологиялар
Пәннің мақсаты – нан өнімдерінің сапасын арттыруда заманауи ғылым мен техниканың жетістіктерін пайдалану. Курс шеңберінде астықтың наубайхана қасиеттерінің сапасын жақсарту; прогрессивті технологияларды енгізу; шикізатты жан-жақты үнемдеу, өндіріс кезінде шығындарды азайту, ескірген және деформацияланған бұйымдарды өңдеудің тиімді тәсілдерін әзірлеу; әлеуметтік-тұрмыстық жағдайларды жақсарту қарастырылады. Биологиялық құндылығы мен сапасын арттыратын түрлі қоспалары мен жақсартқыштары бар нан және нан өнімдерін өндіру мәселелеріне ерекше назар аударылады. Студенттер жабдықтардың жіктелуін; нан өнімдерін өндірудің машиналық-аппаратуралық схемаларын меңгереді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жаһандану жағдайындағы тамақ қауіпсіздігі
Пән халықаралық сауда және жаһандық сын-қатерлер жағдайында азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету негіздерін қамтиды. Қауіпсіздікке қауіп төндірмеу үшін (инфекциялар мен химиялық ластаушы заттар, климаттың өзгеруінің әсері) халықаралық стандарттар мен реттеулер зерттеледі. Курс жаһандық ауқымда азық-түлік қауіпсіздігіне байланысты тәуекелдерді бақылау мен басқарудағы технологиялар мен инновациялардың рөлін қарастырады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
1 Инновациялық технологиялар
Пән ұн, жарма, құрама жем өндіруге арналған шикізат ретінде әртүрлі дақылдардың астық қасиеттері туралы мәліметтерді; құрама жем-шөптің дәнді емес компоненттері туралы мәліметтерді зерделейді. Технологиялық процестердің теориялық негіздері, процестер мен операцияларды ұйымдастыру және жүргізу принциптері, олардың тиімділігін бақылау әдістері зерттеледі. Курс аясында қалдықсыз технологияның принциптері, кәсіпорындарда процесті ұйымдастыру және жүргізу қарастырылады. Ұн, жарма, құрама жем өндіруге арналған технологиялар мен жабдықтар; өндірістің машина-аппаратуралық схемалары; қойма және дайындық операцияларын орындауға арналған жабдықтар мәселелеріне ерекше назар аударылады. Студенттер астықты ұнтақтауға, дайын өнімді шығаруға арналған машиналардың мақсаты мен жіктелуін игереді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіптегі кәсіпорындарды жобалау
Пән тамақ өнімдерін өндірудің қалдықсыз технологиялық схемаларын құру әдістерін зерттеуге арналған. Азық-түлік кәсіпорындарын жобалау негіздері, жобалауды ұйымдастыру; өндірістің технологиялық схемалары, жабдықтар мен үй-жайларды құрастыру кезінде ескерілетін талаптар мен нормалар зерделенеді. Курс аясында өндіріс процесіне жаңа және прогрессивті технологияларды енгізуді ескере отырып, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау қарастырылады. Нақты өндірістік жағдайларда негізгі және қосалқы жабдықты таңдауға ерекше назар аударылады; технологиялық желілерді, тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларының цехтарын жобалауға техникалық тапсырма жасау, бұл алған білімдерін техникалық құжаттаманы әзірлеу мен жүргізуде қолдануға мүмкіндік береді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
4 Инновациялық технологиялар
Пән ет өнімдерін өндіру, өңдеу және сақтау технологиясының негіздерін, ет өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалауда қолданылатын машиналар мен технологиялық жабдықтарды қарастырады. Прогрессивті технологияларды енгізу зерттеледі. Курс аясында жартылай фабрикаттар өндірісі, тез мұздатылған тағамдар өндірісі, тоңазытқыш өңдеудің қарқынды әдістері игеріледі. Студенттер ет ресурстарын ұлғайту және ет өнімдерінің биологиялық құндылығын арттыру мақсатында ет шикізатын ұтымды пайдалану, мал союдың қайталама өнімдерін, жануарлар мен өсімдік тектес ақуыздарды кеңінен қолдану білімдерін меңгереді; теңгерімді тамақтану теориясына сәйкес ғылыми негізделген ұсынымдар негізінде ет өнімдерінің ассортиментін зерделейді. Шикізатты ұтымды пайдалану, ет пен сою өнімдерін қалдықсыз кешенді өңдеу, жартылай фабрикаттар мен пайдалануға дайын өнімдерді өндіру, балалар және диеталық тамақ өнімдерін шығаруды дамыту мәселелеріне ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
3 Инновациялық технологиялар
Пән отандық және шетелдік ғылымның жетістіктерін, озық өндірістік тәжірибені ескере отырып, кондитерлік өнімдерді өндіру процестерінің негіздеріне арналған. Кондитерлік өнімдерді өндіру әдістері мен режимдерін таңдауды талдау қарастырылуда. Курс аясында шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің сапасын бақылау әдістері зерттеледі. Студенттер өндірісті бақылау құралдары, есептеу әдістері мен оңтайлы жобалау, кондитерлік өндірістің заманауи жоғары тиімді, сенімді және қауіпсіз жабдықтарын сауатты пайдалану туралы білімдерін игереді. Кондитерлік өндірістің қазіргі жағдайында еңбекті ұйымдастыру мәселелеріне ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлікті орау және таңбалау
Пән азық-түлікті буып-түю, тасымалдау және сақтаудың кәсіби мәселелерін шешуде, сондай-ақ штрих-кодтау жүйесінде ғылыми-әдістемелік тәсілдерді қалыптастыру үшін қажетті білім алуға бағытталған. Курс шеңберінде тамақ өнімдеріне арналған ыдыстар мен буып-түю материалдарын тауартану жөніндегі негізгі ұғымдар, қазіргі заманғы материалдар мен технологиялар; тауарлардың сапасын, таңбалануын, буып-түюін, тасымалдануын және сақталуын айқындайтын нормативтік құжаттар; буып-түю құралдары ассортиментінің қасиеттері мен көрсеткіштері қаралады. Студенттер буып-түю құралдарына сараптама жүргізу әдістерін; тауарлардың сапасын қалыптастыратын және сақтайтын факторларды; тауарлық құндылықтарды сақтау және тасымалдау шарттарын; тауарларды штрих-кодтау жүйелерін меңгереді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Буып-түю материалдары мен ыдыстарды тауартану
Пәннің мақсаты – тауартанудың теориялық негіздерін түсіну. Курс шеңберінде тұтыну және көлік ыдыстарының түрлері; ыдыс пен қаптамаға қойылатын талаптар, орау материалдарының негізгі қасиеттерінің сипаттамалары қарастырылады. Студенттер орау және таңбалау ережелерінің сақталуын бақылауды, сақтау мерзімдерін және тауарларды қоймада және кәсіпорынның сауда алаңында сақтау шарттарын зерттейді. Тауарлардың қауіпсіздігі мен сапасының техникалық регламенттердің талаптарына, стандарттардың немесе техникалық шарттардың ережелеріне, шарттардың талаптарына, тауарға ілеспе құжаттарда келтірілген ақпаратқа сәйкестігін бағалау мәселелеріне ерекше назар аударылады. Тұтыну тауарларының ақауларын диагностикалау және олардың пайда болу себептерін анықтау, тамақ өнімдеріне арналған тұтыну және көлік ыдыстарының түрлері зерттеледі
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өндірісінің энергия және ресурс үнемдейтін технологиялары
Пәннің мақсаты – технологиялық шешімдерді оңтайландыру, шикізатты, отын-энергетикалық ресурстарды барынша үнемдеу және ұтымды пайдалану, тамақ өнімдерін өндіру саласындағы еңбек сыйымдылығын төмендету принциптерін меңгеру және білімді қалыптастыру. Курс аясында азық-түлік өндірісінде энергетикалық және шикізат ресурстарын ұтымды пайдаланудың заманауи принциптері туралы білімді жалпылау және жүйелеу жүзеге асырылады; қоспалардың, жақсартқыштар мен тұрақтандырғыштардың жаңа тиімді түрлерін құрудың заманауи тенденциялары туралы түсінік қарастырылады. Студенттер энергетикалық және шикізаттық ресурстарды үнемдеуді қамтамасыз ететін тамақ өнімдерінің заманауи технологиялары туралы білімді игереді, шикізатты ұтымды пайдалануды, отын-энергетикалық ресурстарды барынша үнемдеуді ескере отырып, тамақ өнімдерінің жаңа технологияларын әзірлеу қабілетіне ие болады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіптік ғимараттар мен құрылыстардың сәулеті
Пән ArchiCAD, AutoCAD, Revit, Renga бағдарламаларын қолдана отырып, ғимараттар мен құрылыстарды жобалауды зерттеуге арналған. Объектілердің көлемдік-жоспарлау және сәулеттік-композициялық шешімдері зерттеледі. Курс объектілерді модульдік жүйені, типтеуді, біріздендіруді және стандарттауды қарастырады. Қоршаулардың жылу қабығының құрылымына ерекше назар аударылады. Студенттер әртүрлі қабаттағы ғимараттарды, үлкен ғимараттарды, арнайы құрылыстарды игеруде. Пән бас жоспарларды, энергияны үнемдейтін ғимараттарды жобалауды, жобалаудың ақпараттық жүйелерін біріктіруді қарастырады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік қауіпсіздігі
Пән өнімдерді өндірудің барлық кезеңдерінде (шикізаттан дайын өнімге дейін) қауіпсіздікті қамтамасыз ету негіздерін қамтиды. Сапаны бақылау әдістері, санитарлық талаптар, ластану мен тамақтан уланудың алдын алу, тамақ қауіпсіздігі саласындағы стандарттар мен нормативтік актілер зерттеледі. Курс аясында азық-түлік кәсіпорындарында тәуекелдерді диагностикалау әдістері мен қауіпсіздікті басқару әдістері қарастырылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтарын конструкциялау және есептеу
Пән өнімділікті арттыруға, жұмыс жағдайларын жақсартуға, қоршаған ортаны қорғауға бағытталған материалдық және еңбек ресурстарын үнемдеуге ықпал ететін заманауи, жоғары тиімді техниканы, прогрессивті технологиялар мен материалдарды құруды және өнеркәсіпке енгізуді қарастырады. Курс шеңберінде машиналарды жобалау әдіснамалары мен жобалау түрлері; машина жасаудағы прогрестің негізгі бағыттары; машиналардың өнімділігі теориясының негіздері, квалиметрия және сенімділік теориясының негіздері қарастырылады. Студенттер тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттарын есептеу және жобалау әдістерін, машиналардың тиімділігін арттырудың, материалдың сыйымдылығын төмендетудің, жабдықтың беріктігі мен сенімділігін арттырудың ұтымды әдісін таңдауды меңгереді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
SMART-өндірісі
Пән бағдарламаланатын логикалық контроллерлерде (БЛК) жобалар құруды; халықаралық электротехникалық комиссия стандартының тілдеріне бағдарланған құралдардың көмегімен БЛК жобалауды; жұмыс жобалауды жүргізу тәсілдерін зерделеуді қамтиды. Студенттер SMART-технологияларды енгізу және пайдалану барысында оларды жетілдіру және игеру жөніндегі жұмыстардың құрамын; әртүрлі салалардағы кәсіби қызмет объектілерін әзірлеу үшін SMART-технологияларды пайдалануды, SMART-технологияларды жұмыс істеудің өзгермелі жағдайларына бейімдеуді қарастырады. Шағын автоматтандыру жүйелерін іске асыру үшін SMART-технологияларға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
АЖЖ бағдарламалық жасақтамасы
Пән есептеулерде және машиналарды жобалау кезінде қолданылатын модельдеу мен олардың параметрлерін есептеудің негізгі әдістерін терең зерттейді. Студенттер теория мен практикада математикалық әдістерді қолдану орнын, жуықталған сандарды, қатенің пайда болу және жою тәсілдерін, қатенің түрлері мен формаларын, функциялардың қателігін қарастырады; қатені табу мәселелерін шешеді, шешу әдістерімен танысады. Сызықтық емес теңдеулерді шешу әдістерін зерттеуге ерекше назар аударылады (сканерлеу әдісі, дихотомия әдісі, Ньютон әдісі, қарапайым итерация әдісі, хорд әдісі, аралас әдіс, параболалық аппроксимация әдісі).
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Еңбекті қорғау
Пән қауіпсіз және зиянсыз еңбек жағдайларын зерттейді. Курс шеңберінде еңбекті қорғау жөніндегі негізгі заңнамалық актілер мен нормативтер қаралады. Студенттер өндірістік жарақаттанудың, кәсіптік аурулардың, объектілерді жобалау және салу кезіндегі авариялардың факторлары мен себептерін; машиналар мен механизмдерді пайдалану кезіндегі жұмыстардың қауіпсіздігін есепке алуды меңгереді. Курс бекіту элементтерін, механизмдердің тұрақтылығын есептеуді қамтиды. Қауіпті өндірістік факторлардың әсерін болдырмайтын ұйымдастырушылық және техникалық іс-шаралар жүйесінің мәселелеріне ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Негізгі жаратылыстану, математикалық және инженерлік білімді және кәсіби қызметке негізделген ғылыми принциптерді түсінуді көрсетеді
- Тиімді ресурс үнемдейтін формулалар мен процестерді әзірлеуде тәжірибе жасайды, технологиялық есептеулер жүргізеді, Кәсіби бағдарламалық пакеттерді пайдалана отырып, цифрлық жобалау дағдыларын меңгереді
- Мамандандырылған компьютерлік бағдарламаларды пайдалана отырып, тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін әзірлеу кезінде модельдеу мүмкіндіктерін іске асырады
- Формулаларды анықтайды, энергияны үнемдейтін технологиялық процестерге арналған жабдықты тағайындайды, дайын өнімнің сапасын арттыру жолдарын жүзеге асырады
- Инженерлік талдау әдістерін қолданады, өнімдерді өндірудің энергия тиімділігін қамтамасыз ету үшін есептейді, модельдейді, Кәсіби бағдарламалық қамтамасыз етуді пайдалана отырып, олардың тағамдық және биологиялық құндылығын арттыру тәсілдерін іске асырады
- Техникалық деректерді жүйелейді және кәсіби бағдарламалық пакеттерді пайдалана отырып, тамақ өндірісінің технологиялары үшін энергия тиімді шикізатты, материалдар мен процестерді тағайындау үшін инженерлік іздестіру әдістерін қолданады
- Азық-түлік өндірісінің энергия тиімділігін қамтамасыз ету үшін ресурстарды талдайды, материалдарды, технологияларды, машиналар мен механизмдерді таңдайды; азық-түлік саласындағы отандық және шетелдік жетістіктер мен инновациялар негізінде шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістерін тағайындайды
- Ақпараттық модельдеу технологияларын пайдалана отырып, тамақ өнеркәсібіндегі жетістіктер мен инновациялар негізінде пайдаланылатын шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, дайын бұйымдардың сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістерін тағайындайды
- Энергия тиімді азық-түлік өндірісі мен ақпараттық технологиялардағы жетістіктерді ескере отырып, кәсіби міндеттердің инновациялық шешімдерін іздеуде аналитикалық ойлауды, шығармашылықты көрсетеді
- Кәсіпорынды жоспарлау, ұйымдастыру және басқару принциптерін, кәсіпкерлік нысандарын, кәсіптік проблемалардың әлеуметтік-гуманитарлық және экономикалық шешімдерін біледі, инженерлік қызметтің техникалық-экономикалық тиімділігін есептейді және бағалайды
- Топтағы жұмыстың тиімділігін, зерттеу және эксперименттік жұмыстардың ерекшеліктерін түсінеді; технологиялық рецептураларды құра алады; зерттеу ұйымдарымен, тапсырыс берушілердің өкілдерімен егжей-тегжейлерді келіседі
- Өнімнің жаңа түріне нормативтік-техникалық құжаттаманы әзірлеу, технологиялық процестің сапалы орындалуын бақылауды жүзеге асыру
- Өндіріс технологияларын дамыту шеңберіндегі басқару қызметіне, стандартты емес өндірістік міндеттерді шешуге, рационализаторлық ұсыныстар мен инновациялық технологиялар мен материалдарды енгізуге, өндірістік процестерді жоспарлауға ықпал етеді
- Кәсіби қызметтің барлық кезеңінде дербес дамуға, біліктілігін арттыруға, мансаптық өсуге уәждемесі бар
- Инженерлік қызметтің нәтижелері үшін парасаттылық танытады, құқықтық, кәсіптік, әлеуметтік, экономикалық, экологиялық және этикалық жауапкершілікті сезінеді