6B09101 Ветеринарлық санитария в Инновациялық Еуразия университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Еңбек нарығында бәсекеге қабілетті және ғылым, білім беру және кәсіби құзыреттілік саласында кәсіби өсуге қабілетті білікті ветеринарлық мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Специалитет
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Инновациялық Еуразия университеті
-
Оқу мерзімі 5 года
-
Кредиттер көлемі 301
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
Пәндер
-
Жануарлар морфологиясы
Жануарлар ағзасының құрылымдық ұйым деңгейлері. Эволюцияның негізгі бағыттары, бейімделудің биологиялық негіздері және ауыл шаруашылығы жануарлары құрылымының тұқымдық және жас ерекшеліктеріне доместикацияның жеке және түрлік әсерін анықтайтын факторлар. Үй жануарлары мүшелерінің нормасы, нұсқалары, құрылысы және даму ауытқулары туралы түсінік. Қазіргі жағдайда мал шаруашылығының дамуына байланысты морфологияның міндеттері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Ғылым және ғылыми әдіс ұғымы. Ғылыми зерттеулерге жүйелі көзқарас тұжырымдамасы. Ғылыми білімнің құрылымы. Ғылыми қызметтің мақсаттары мен міндеттері. Ғылыми зерттеу кезеңдері: тақырыпты таңдау және ғылыми мәселені тұжырымдау; мақсат, міндеттер мен гипотеза қою. Ғылыми әдебиеттерге шолу және дереккөздермен жұмыс. Ғылыми зерттеу этикасы. Ғылыми танымның жалпы ғылыми, эмпирикалық және теориялық әдістері; Деректерді өңдеу және түсіндіру әдістері. Зерттеу нәтижелерін статистикалық өңдеу. Ғылыми мақаланың, есептің, дипломдық жұмыстың немесе курстық жұмыстың құрылымы. Ғылыми нәтижелерді ресімдеу және ұсыну. Жарияланым белсенділігі және дәйексөз индекстері (Scopus, Web of Science). Ғылыми жұмысты ресімдеуге қойылатын талаптар, рецензиялау және плагиатқа қарсы. Презентацияны дайындау және ғылыми жұмысты қорғау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Кәсіпкерлік және кәсіпкерлік қызмет туралы түсінік, олардың ерекшеліктері, коммерциялық тұлғалардың құқықтық нысандарын ұйымдастыру.Қазіргі әлемдегі кәсіпкерліктің даму тенденциялары мен рөлі. Нарықтық конъюнктураны талдау, нарықтық экономиканың жұмыс істеу тетіктері. Кәсіпкерліктің ұйымдастырушылық және қаржылық негіздері. Кәсіпкерлікті аспаптық қолдау, сондай-ақ кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу тетіктері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экология және тіршілік қауіпсіздігі негіздері (ағылшын тілінде)
Экологияның ғылым ретіндегі негізгі ұғымдары. Экологиялық факторларды (абиотикалық, биотикалық, антропогендік) анықтау және жіктеу және олардың организмдерге әсері. Популяциялардың құрылымы мен динамикасы, оларды реттеу және бейімдеу механизмдері. Экожүйелер мен биогеоценоздар, олардың өзін-өзі реттеу механизмдері. Биосфера, оның жаһандық экологиялық процестерге, адам қызметінің әсеріне төзімділігі. Қазіргі әлеуметтік-экологиялық проблемалар: климаттың өзгеруі, қоршаған ортаның ластануы, биоәртүрліліктің жоғалуы. Табиғатты қорғау және экожүйелерді сақтауға және табиғи ресурстарды ұтымды пайдалануға бағытталған тұрақты даму принциптері. Жабайы табиғаттың жұмыс істеуі және экологиялық тепе-теңдіктің маңызы туралы түсінік.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық
Қаржылық сауаттылық пен қаржылық ойлауға кіріспе. Қаржыны басқарудың негізгі ұғымдары мен принциптері. Бюджеттеу және қаржылық мақсаттарды жоспарлау. Жеке қаржыны басқару. Банктік қызметтерді түсіну және пайдалану. Несиелер мен қарыздар: қарыздарды басқару. Валюта, валюта механикасы. Салықтар және салықтық жоспарлау негіздері. Сақтандыру: сақтандыру қажеттіліктерінің түрлері, принциптері және жоспарлауы. Инвестициялау негіздері: қор нарығы және бағалы қағаздар. Жылжымайтын мүлік инвестициялық объект ретінде. Мемлекет пен бизнестің қаржылық аспектілері. Кәсіпкерліктегі қаржыны басқару: бюджеттеу және есепке алу. Қаржыдағы Этика және жауапкершілік. Қаржылық қауіпсіздік, тұтынушылардың құқықтарын қорғау және алаяқтықтан қорғау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бизнес-идеяларды қалыптастыру және патент алу (ағылшын тілінде)
Бизнес-идеяларды қалыптастыру және іске асыру. Шығармашылық ойлаудың мәні мен әдістері. ҚР-дағы зияткерлік меншікті қорғау ерекшеліктері мен құқықтық аспектілері. Стартап командасын құру. Кәсіпкерлік ойлаудың ерекшеліктері. Бизнес-модель құру. Прототип жасау. Инвестор алдында жобаның тұсаукесері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Кәсіби этика және инклюзия
Кәсіби этика түсінігі. Кәсіби қызметтегі этиканың мақсаты, міндеттері және маңызы. Кәсіби ортадағы этикалық нормалардың тарихы мен эволюциясы. Этикалық кодекстер мен стандарттар. Кәсіби этиканың негізгі принциптері: жауапкершілік, адалдық, әділдік, құпиялылық. Инклюзия туралы түсінік. Инклюзивті көзқарастың философиясы, құндылықтары мен мақсаттары. Кәсіби этика және инклюзия үшін нормативтік база. Халықаралық және ұлттық құжаттар. Әртүрлілік және теңдік: жыныс, жас, мәдениет, мүгедектік және т.б. айырмашылықтармен жұмыс. Инклюзивті ортадағы өзара әрекеттестіктің этикалық принциптері. Кәсіби қарым-қатынас этикасы: кедергілер, принциптер және стратегиялар. Этикалық қақтығыстар мен дилеммалар: талдау, шешім қабылдау, шешу жолдары. Эмпатия және эмоционалды интеллект этикалық мінез-құлықтың құрамдас бөлігі ретінде. Кәсіби жауапкершілік және инклюзивті тәжірибеде адам құқықтарын қорғау. Ұйымдағы этикалық көшбасшылық және инклюзивті мәдениет. Көшбасшы мен ұжымның рөлі. Кәсіби ортаның этикасын және инклюзивтілігін бағалау. Құралдар мен критерийлер. Тәрбиелік және қоғамдық іс-шаралар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Мемлекет, құқық және мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы негізгі ұғымдар. Қазақстан Республикасының Құқық қорғау органдары және соты. Қазақстан Республикасындағы мемлекеттік басқару "сыбайлас жемқорлық"ұғымының теориялық-әдіснамалық негіздері. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін құқықтық жауапкершілік. Оқыту барысында белсенді оқыту әдістері қолданылады: іскерлік ойындар, ойын жағдайлары, белсенді режимдегі тренингтер, Имитациялық модельдер.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар физиологиясы және биохимиясы
Қан тамырларының физиологиясы. Қан тамырларының нейроморальды реттелуі. Тыныс алу физиологиясы. Ас қорыту физиологиясы. Ішектегі ас қорыту. Зат алмасу түрлері. Бөліну физиологиясы. Шығару органдарының мәні. Гормондар, жұп гормондар және гормоноидтар туралы түсінік және олардың қызметі. Көбею физиологиясы. Көбею органдарының маңызы. Қозғыш тіндердің физиологиясы. Орталық жүйке жүйесінің жалпы физиологиясы. Жоғары жүйке қызметі. Ми қыртысының маңызы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Зертханалық іс
Ветеринариялық зертханалар жұмыстарының ерекшелігі мен бағытымен танысу. Зертханалық жабдықта жұмыс істеу дағдыларын игеру. Зертханалық ыдыс-аяқтың түрлері мен ерекшеліктерін, оны пайдалану және күту ережелерін зерттеу. Ерітінділермен, бояғыштармен, индикаторлармен жұмыс істеу ережелерін үйрету. Ветеринариялық зерттеулерде зертханалық жануарларды пайдалану бағыттарын қарау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Аналитикалық және физколлоидтық химия
Сапалық және сандық талдау негіздері. Электролиттер, буферлік жүйелер, ерітінділердің қышқылдығы-оларды ветеринариялық зертханалық зерттеулерде қолдану. Ветеринариялық-санитариялық сараптамадағы титриметриялық талдау. Ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу кезінде ерітінділер мен химиялық реактивтердің қасиеттерін қолдануға үйрету.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Химия
Негізгі химиялық ұғымдар. Валенттілік. Бейорганикалық қосылыстардың кластары. Атомның құрылымы. Периодтық заң және элементтер атомдарының құрылымы. Химиялық байланыс. Химиялық термодинамика. Химиялық кинетика. Дисперсті жүйелер мен ерітінділер. Электролиттік диссоциация. Тұздардың гидролизі. ОВР. Гальваникалық элементтер. Металдардың коррозиясы. Балқымалар мен сулы ерітінділердің электролизі. Қарапайым заттар. Екілік, күрделі қосылыстар. Химия s, р-элементтер. D элементтерінің химиясы. F элементтерінің химиясы. Химияның экологиялық мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ветеринария негiздерi
Патологиялық процесс. Патологиялық процестің пайда болу себептері мен жағдайлары, алдын алу және күрес шаралары. Дені сау, ауруға төзімді, өнімділігі жоғары жануарларды құруды қамтамасыз ететін жоспарлы, күнделікті профилактикалық, ветеринариялық-санитариялық, эпизоотияға қарсы және басқа да іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Өзіндік менеджмент және презентация техникасы
Теориялық тұрғыдан өзіндік менеджмент. Уақытты басқарудың мақсаттары мен принциптері. Стресс ұғымы және түрлері. Кәсіпкерліктегі табыс теориясы. Презентация түсінігі және түрлері. Сөйлеу жоспарын құру. Презентацияны құрылымдау. Презентация құралдары. Ауызша және ауызша емес байланыс. Презентацияның психологиялық аспектілері. Презентацияның сәтсіздікке ұшырау себептері. Презентацияны басқару. Қорытындылау. Сабақтар әзірленген бизнес-идея шеңберінде презентациялық материалдарды әзірлеу бойынша шағын топтарда жұмыс түрінде өткізіледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру
Ауылшаруашылық жануарларындағы ас қорыту және сіңіру физиологиясының ерекшеліктері. Толық тамақтандырудың ғылыми негіздері. Азық пен рациондардың энергетикалық (жалпы) қоректілігін бағалау әр түрлі ауыл шаруашылығы жануарларын, өнімділіктің әртүрлі деңгейлерін, жасын және физиологиялық жай-күйін толық тамақтандыруды ұйымдастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жылқы шаруашылығы, қымыз және жылқы етін өндіру технологиясы
Жылқы шаруашылығын тиімді пайдалану мақсатында ең аз шығынмен сапалы, экологиялық таза өнім алу мақсатында жылқының биологиялық, экономикалық пайдалы қасиеттерін зерттеу. Мазмұны: Қазақстан Республикасындағы жылқы шаруашылығы саласының қазіргі жағдайы. Жылқылардың сыртқы түрі, конституциясы және ішкі көрінісі. Жылқы тұқымдары. Жас малдарды көбейту және өсіру. Азықтандыру және күту. Өнімдерді сақтау, өткізу технологиясы. Жылқы шаруашылығы өнімдерін өңдеу мен сақтаудың прогрессивті әдістерін қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биожүйелер сапасын бағалау физикалық-химиялық әдістері
Биожүйелердің сапасы: қасиеттері мен көрсеткіштері. Тамақ өнімдерінің сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы. Сандық және сапалық бағалау әдістері. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында жүзеге асырылатын бақылау. Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалауда қолданылатын физика-химиялық әдістер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Латын тілі және ветеринариялық терминология негіздері
Кәсіби қызмет мәселелерін шешу үшін латын ветеринариялық терминологиясын қолдану дағдысын қалыптастыру. Мазмұны: Арнайы (ветеринариялық) әдебиеттерді оқуға арналған латын. Тілдік дүниетанымын кеңейту және зерттелетін тілдердің құбылыстарына ғылыми көзқарасты дамыту. Латынша ветеринариялық терминологияны түсіну, ветеринарияның терминологиялық арсеналын іс жүзінде меңгеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ветеринариядағы менеджмент
Кәсіпкерлік қызмет түрін таңдау. Ветеринарлық клиниканың орналасуы мен үй-жайларын таңдау. Ветеринариялық қызметті жүргізу үшін қажетті шарттардың түрлері. Қызмет түрлері және олардың ерекшеліктері. Бақылаушы және қадағалаушы органдармен өзара іс-қимыл жасау. Ветеринарлық клиникаға арналған жабдық. Ветеринарлық қызметті лицензиялау және тіркеу. Жобалау кезеңіндегі ветеринариялық объектілерге қойылатын талаптар. Ветеринариялық бағдарламалық қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жалпы микробиология (ағылшын тілінде)
Микроорганизмдердің морфологиясын, систематикасын және физиологиясын зерттеу. Микроорганизмдердің табиғатта таралуы. Бактериологиялық әдістер: микроскопия, микробтарды бояудың қарапайым және күрделі және арнайы әдістерімен бояу, микробтардың қозғалғыштығын зерттеу, қоректік ортаны дайындау. Микроорганизмдердің таза культурасын бөлу әдістері. Су, сүт, топырақ, ауа микрофлорасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (В1)
Фонетика және айтылу. Дұрыс интонация және сөйлеу ритағы. Лексика және грамматика. Белсенді сөздік қорын кеңейту. Уақытты пайдалану (Present, Past, Future; Simple, Continuous, Perfect). Сөйлеу дағдыларын дамыту. Тұрмыстық және кәсіби жағдайларда диалогтар / монологтар және рөлдік ойындар. Тыңдау дағдыларын дамыту. Әр түрлі екпінмен аудио материалдарды тыңдау. Мәтіндерді оқу және талдау. Шынайы мәтіндермен жұмыс (мақалалар, жаңалықтар, әңгімелер). Жазбаша байланыс. Эссе, түйіндеме, хаттар, есептер жазу. Мәтіндерді қайталау және аннотациялау. Кәсіби бағытталған қарым-қатынас. Іскерлік келіссөздер және электрондық хат алмасу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жасанды интеллект сауаттылығы
Жасанды интеллект ұғымы. Негізгі ұғымдардың мазмұнын сипаттау. Білімді алу және ұсыну әдістері мен құралдары. Зияткерлік Ақпараттық жүйелер олардың түрлері, пайдалану салалары. Сараптамалық жүйелер. Эволюциялық модельдеу. Эволюциялық модельдеудің теориялық негіздері. Нейрондық желі технологиясы. Жасанды нейрондық желілер және оларды кәсіби қызметте қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биофизика
Термодинамиканың негізгі ұғымдары. Энтропия және негэнтропия. Поляризация түрлері. Иондаушы радиацияның ағзаға әсері. Радиоактивті сәулеленудің әсер ету механизмін түсіндіретін теориялар. Ядролық магниттік резонанс. Ультрадыбыстың жасушаларға әсері. Лазерлік сәулеленудің жасушаларға әсері. Фото және химилюминесценция. Мембраналардың кейбір физикалық қасиеттері мен параметрлері. Электрокинетикалық құбылыстар. Биоэлектрические әлеуеті. Авторегуляция. Биожүйелерді уақытша ұйымдастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биохимия
Биохимияның мақсаты мен негізгі міндеттері. Қазіргі биотехнологияның дамуындағы биохимияның рөлі. Ақуыздар. Аминқышқылдары ақуыздардың құрылымдық компоненттері ретінде. Ферменттер, олардың жіктелуі. Көмірсулардың құрылымы мен қасиеттері. Липидтердің жалпы қасиеттері. Жасушадағы липидтердің функционалдық маңызы. Нуклеин қышқылдарының биологиялық рөлі. ДНҚ мен РНҚ құрамы, құрылымы және қасиеттері. Организм үшін дәрумендердің биологиялық маңызы. Гормондар. Метаболизмнің негізгі ережелері: ақуыздар мен аминқышқылдары, көмірсулар, липидтер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Автоматтандырылған жобалау жүйелері
Дизайн деңгейлері, аспектілері және кезеңдері. Типтік рәсімдер. Математикалық модельдер. Міндеттерді қою және шешу тәсілдері. Техникалық жүйелердің модельдерін алу әдістері. Эксперименттік деректерді автоматтандырылған өңдеу. Графикалық бағдарламалау және геометриялық модельдеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ауыл шаруашылығы қалдықтарын кәдеге жарату және қайта өңдеу технологиясы
Қалдықтармен жұмыс істеу саласындағы ҚР нормативтік-құқықтық базасы. Ауыл шаруашылығы қалдықтарының эпизоотиялық, эпидемиологиялық және экологиялық маңызы. Ет және сүт өнеркәсібінің қалдықтары. Астық өңдеу өнеркәсібі мен нан пісіру өнеркәсібінің қалдықтары. Ауыл шаруашылығы қалдықтарынан жемшөп құралдары мен тыңайтқыштарды алу технологиялары. Ауылшаруашылық және азық-түлік кәсіпорындарының ағынды суларын биологиялық тазарту. Органикалық қалдықтарды қайта өңдеудің анаэробты және анаэробты әдістері. Органикалық қалдықтарды вермикультура әдісімен өңдеу. Агроөнеркәсіптік кешенде Қалдықтарды кәдеге жарату. Ауыл шаруашылығы қалдықтарын қайта өңдеудің биотехнологиялық әдістері емес
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бизнесті жүргізу
Кәсіпкерліктің пайда болу тарихы және мәні. Кәсіпкерліктің түрлері. Кәсіпкерлік қызметті жүзеге асырудың ұйымдастырушылық-құқықтық негіздері. Бизнес-жоспардың құрылымы мен мазмұны. Бизнес-жоспарды әзірлеу әдістемесі. Бизнес-жоспарлаудың мәні, элементтері мен кезеңдері. Инвестициялық ұсыныс. Инновациялардың әлеуметтік-экономикалық маңызы. Кәсіпкерлік саласында салық есебін ұйымдастыру және жүргізу тәртібі, салықтар мен салық салу жөніндегі заңнамалық база. Қаржылық және салықтық есептілікті жасау тәртібі. Кәсіпкерлік саласында бухгалтерлік есеп пен есептілікті жүргізудің нысандары мен тәртібі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өндірісті технохимиялық бақылау
Ветеринариялық-санитариялық сараптаманың қорытынды сатысы ретінде ет-сүт өңдеу кәсіпорындарында технохимиялық бақылаудың негіздерін меңгеру. Өндірістегі ветеринариялық бақылаудың барлық кезеңдерін зерттеу: сынамалар алу, ет және сүт шикізатының сапасын бақылау, ветеринариялық-санитариялық зертханалық диагностика, дайын өнімді бақылау. Өндірістік зертханаларда жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын игеру. Нормативтік және технологиялық құжаттаманы ресімдеуге үйрету.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнология негіздері
Биотехнологияда гендік инженерия әдістерімен алынған мутантты және гибридті продуценттерді пайдалану. Биотехнологиялық өндірістің сипаттамасы. Биотехнологиялық өндірістің шикізат базасы. Микроорганизмдердің бастапқы және қайталама метаболиттері. Микроорганизмдерді өсіру. Микроорганизмдердің өсуінің негізгі кезеңдері мен көрсеткіштері. Биореакторлардың түрлері. Биотехнологиялық өндіріс сатысын мерзімді және үздіксіз өсіру. Биотехнологияның соңғы өнімдерін алу. Микробиологиялық синтез өнімдерінің түрлері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шет тілі (B2)
Фонетика және айтылу. Лексика және грамматика. Кеңейтілген лексика (терминология, идиомалар, тұрақты өрнектер). Күрделі грамматикалық құрылымдар. Ауызша сөйлеу дағдыларын дамыту. Әр түрлі тақырыптар бойынша еркін әңгіме жүргізу. Тыңдау және сөйлеуді есту арқылы қабылдау. Күрделі шынайы мәтіндерді тыңдау (дәрістер, сұхбаттар, подкасттар). Мәтіндерді оқу және талдау. Академиялық, публицистикалық және кәсіби мәтіндермен жұмыс. Жазбаша байланыс. Әр түрлі типтегі эссе дайындау (аргументативті, аналитикалық, салыстырмалы). Кәсіби-іскерлік қарым-қатынас. Келіссөздер, сұхбаттар, іскерлік хат алмасу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биохимиялық зерттеу әдістері
Биохимияның ғылым ретінде пайда болу тарихы. Биохимиялық зерттеудің негізгі принциптері. Биохимиялық зерттеулерде қолданылатын құрылғылар. Сынама іріктеу және сынама дайындау. Биохимиялық зерттеулердегі заттардың бөлінуі мен бөлінуінің негізгі әдістері. Бөлу, айырып алу және сорбция әдістері (Центрифугалау, ультрафильтрация, диализ және т.б.). Хроматографияның жалпы принциптері. Хроматографиялық әдістердің жіктелуі. Электрофорездің теориялық және әдістемелік негіздері. Электрофорездің түрлері. Биохимиядағы физика-химиялық зерттеу әдістері. Иммуноферменттік талдау. Радиометриялық талдау. Масс-спектроскопия. Блоттинг-талдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Web-технологиялар
Желілер теориясына қысқаша экскурсия. Web-технологиялар негіздері. Веб-дизайнға кіріспе. Веб-дизайндағы Графика. Web-бетке қызмет көрсету. Бірінші Веб-бет. HTML арнайы мүмкіндіктері. HTML құжаттарын гипермәтіндік белгілеу тілі. Microsoft FrontPage. Стильдердің каскадты кестелері. Веб-дизайнның пайдалы әдістері. Интернет бизнес Қосымшаларының түрлері. JavaScript. Ақпаратты және интернет тораптарын қорғау. Сабақтар практикалық кейстерді, ситуациялық есептерді шешу нысанында өткізіледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіби бағытталған шет тілі
Қазіргі маманның кәсіби коммуникативтік мәдениеті. Ғылыми-техникалық стиль сөйлеу жанрларының жұмыс істеу жүйесі ретінде. Ғылыми стильдегі мәтіндерді құру: мақала, шолу, реферат, қорытынды. Ғылыми-техникалық мәтіндердің тілдік ерекшеліктері және аудармасы. Ғылыми және іскерлік риторика негіздері. Іскерлік хат алмасу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Әл-Фарабиден Абайға дейінгі рухани сабақтастық
Қоғамның рухани өміріндегі философия. Протоқазақтардың философияға дейінгі кезеңі. Орта ғасырлардағы арабтілді философияның пайда болуы мен дамуының рухани алғы шарттары. Орта ғасырлардағы арабтілді философияның пайда болуы мен дамуының діни бастаулары. Классикалық араб-мұсылман философиясының дамуының әлеуметтік-тарихи алғы шарттары. Әл-Фараби – «екінші ұстаз» және ежелгі дәстүрдің дамуы. Классикалық араб-мұсылман философиясының өркендеуі. 9-13 ғасырлардағы Ұлы дала ойшылдары. 15-18 ғасырлардағы жыраулардың дүниетанымы. 19 ғасырдағы қазақ ағартушылығының философиясы. Абай Құнанбаев – ұлы гуманист, ойшыл. «Мұң дәуіріндегі» ақындардың әлеуметтік философиясы. 20 ғасырдағы отандық философия. Әл-Фарабиден Абайға дейінгі рухани сабақтастық. Жаһандану және қазіргі Қазақстан
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Клиникалық және қолданбалы бақылау
Клиникалық зерттеу әдістерімен, клиницист дәрігерге қойылатын мақсаттармен, міндеттермен және моральдық талаптармен танысу. Жануарларды бекіту және жығу ережелерін үйрету. Диагноз қою кезінде құрал-саймандармен және аспаптармен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру. Белгілі бір органдар мен жүйелерге зақым келген кезде жануарлар мен құстардағы клиникалық көріністерді зерттеу. Клиникалық ветеринариялық зертханалық зерттеу әдістерін меңгеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлардың ішкі жұқпалы емес аурулары
Жануарлардың ішкі жұқпалы емес ауруларының жалпы профилактикасы мен терапиясы, емдеу әдістері, этиологиясы, патогенезі, белгілері, диагностикасы бойынша студенттердің теориялық және практикалық білімдерін дамытудың ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері туралы білім кешенін қалыптастыру. Мазмұны: Ауру жануарларды тексерудің жалпы және арнайы әдістері. Аурудың синдромдары мен белгілерінің диагностикалық маңызы. Патогендік процесті тану кезеңдері. Ауру жануарларға көмек көрсету әдістері мен құралдары. Жануарлар ауруларының алдын алу шараларын әзірлеу әдістері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ветеринариялық микробиология
Микробиологияның қалыптасу тарихы. Микроорганизмдердің метаболизмі. Қоршаған орта факторларының микроорганизмдеріне әсері. Микроорганизмдердің көбеюі және культивациясы. Табиғаттағы заттардың айналымындағы микроорганизмдердің рөлі. Инфекциялық процесс туралы түсінік. Микроорганизмдер генетикасы. Микроскопиялық зерттеу әдістері. Микроорганизмдерді зертханалық өсіру, микроорганизмдер физиологиясын зерттеу. Санитарлық микробиология негіздері. Ауыл шаруашылығы жануарларының микрофлорасы. Азықтың микрофлорасы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Кәсіби қазақ (орыс) тілі
«Кәсіби қазақ тілі» пәні. Кәсіби тілдің ерекшеліктері. Стильдің жалпы мәселелері. Сөйлеу, сөйлеу стильдері. Іскерлік стиль және ресми стиль. Ғылыми стиль. Мәтін. Мәтіннің түрлері мен функциялары. Кәсіби тілдің қалыптасу жолдары. Кәсіби тіл бойынша ғылыми-зерттеу жұмысының құрылымы мен мазмұны. Мамандық саласында ғылыми-кәсібилік және оқу-жүйесінің алғашқы ұғымдары. Адам және уақыт. Мамандық тілдік бағдарлану. Мамандық тілі терминологиясы. Мамандық мәтінінің грамматикалық-стилистикалық ерекшелігі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ветеринариялық вирусология
Вирустардың ультрақұрылымы. Вирустардың көбеюі. Бактериофагтар. Вирусқа қарсы иммунитеттің ерекшеліктері. Туа біткен вирусқа қарсы иммунитет. Алынған (адаптивті) вирусқа қарсы иммунитет. Вирустық инфекцияларды зертханалық диагностикалау принциптері. Вирустық инфекцияларды емдеу және алдын-алу принциптері. Вирустарды зертханалық культивациялау: РЭК, жасушалар мен тіндердің культуралары, зертханалық және табиғи сезімтал жануарлар. Вирусоскопия.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Алғашқы ветеринарлық көмек
Алғашқы ветеринариялық көмек. Мамандар үшін жануарлармен жұмыс кезінде, сондай-ақ жануарларды тасымалдау кезінде, сондай-ақ емдеу-профилактикалық іс-шараларды жүргізу кезінде қауіпсіздік техникасы мәселелері. Жарақаттардың жіктелуі, сынықтардың түрлері, оларды бекіту әдістері. Қабынулар түрлері. Хирургиялық манипуляциялар кезінде қолданылатын анестезия, құралдар және препараттар. Жануарлар патологиясы кезінде шұғыл көмек.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы шикізаттарын бірінші өңдеу технологиясы
Мал шаруашылығы шикізатының ассортименті, дайын өнімге және негізгі шикізатқа қойылатын талаптар. Ет және ет өнімдерін өндіру технологиясы. Сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы. Құс өнімдерін өндіру технологиясы. Ауылшаруашылық өнімдерін сақтау кезінде болатын процестер. Ауыл шаруашылығы өнімдерін қабылдауды, орналастыруды және сақтауды ұйымдастырудың технологиялық қағидаттары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ұсақ үй жануарларын өсіру
Әр түрлі тұқымды ұсақ үй жануарларының шығу тегі және эволюциясы; ұсақ үй жануарларының жеке дамуы. Иттердің, мысықтардың, қояндардың пайда болуы және эволюциясы. Ит, мысық, қоян тұқымдары. Ұсақ үй жануарларының жеке дамуы. Жануарлар экстерьеры. Селекцияның негізгі әдістері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық гигиена және санитария
Ветеринариялық гигиена және санитария талаптарына сәйкес судың, ауаның, топырақтың нормативтік көрсеткіштерін зерттеу. Жануарларды сумен, жеммен қамтамасыз ету гигиенасы. Жануарларды жайылымдық ұстау нормативтерін және оларды тасымалдау кезіндегі талаптарды қарау. Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының, сондай-ақ терісі бағалы аңдардың барлық түрлерінің гигиенасы. Қоршаған орта объектілерін (ауа, топырақ, су), жемшөпті санитариялық-гигиеналық бағалау әдістерін практикалық игеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Молекулярлық биология гендік инженерия негіздерімен
Жасуша биополимерлерінің құрылымы мен динамикасы. Молекулалық-биологиялық талдау әдістері. Нуклеин қышқылдарын оқшаулау және тазарту. Нуклеин қышқылдарының құрылымы. Плазмидті және фагты ДНҚ-ның бөлінуі. Ақуыздарды хроматографиялық тазарту. Молекулалық клондау-рекомбинантты ДНҚ технологиясы. Нуклеин қышқылдарын электрофоретикалық талдау. Репликация, рекомбинация және репарацияның молекулалық механизмдері. Про-және эукариоттарды шектеуші талдау. Про-және эукариоттардағы трансляция. ДНҚ-ның in vitro ферментативті синтезі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Патологиялық анатомия
Ғылыми-қолданбалы бағыты бар пән сау және патологиялық жағдайда жануарлар ағзасында жүретін процестердің морфологиялық сипаттамаларының салыстырмалы аспектілерін зерттеуге негізделген. Ол студенттерге патологоанатомиялық және микроскопиялық әдістермен препараттарды зерттеу арқылы ауруларды саралау дағдыларын үйретуге бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық радиобиология
Ветеринариялық қадағалау объектілерінің радиациялық сараптамасының әдістемесі. Мал шаруашылығы өнімдерін санитарлық бағалау әдістерін зерттеу. Иондаушы сәулеленудің биологиялық әсерінің ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының организміне әсерін зерттеу. Ауылшаруашылық ғылымы мен тәжірибесінде иондаушы сәулеленуді қолдану принциптері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ветеринариялық травматология
Әр түрлі этиологиядағы жануарлардың жарақаттарына дұрыс ветеринариялық көмек көрсету және диагноз қою дағдыларын игеру мақсатында топографиялық анатомия мен жедел хирургияның негіздерін зерттеу. Жарақаттардың жіктелуі, емдеу және алдын-алу әдістері. Жылқы малын пайдалану ережелері. Спорттық жылқы шаруашылығында аяқ-қол күтімі. Ауыл шаруашылығы жануарларының тірек-қимыл аппаратының патологиясын емдеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Өнімнің сапасын және оның сақталу қабілетін қамтамасыз етуді қамтитын өсімдік шаруашылығы мен мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің бастапқы сатысының кезеңдерін зерделеу. Шикізат бола отырып, өндірістік қайта өңдеудің келесі кезеңдерінде пайдаланылатын өсімдік шаруашылығы өнімдерін бастапқы және қайталама тазарту, кептіру, сұрыптау технологияларын қарау. Мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу ережелерін игеру, оның ішінде сою, ұшаны бөлшектеу, майға сәйкес сұрыптау және шикізаттың осы түрін өнеркәсіптік өңдеу үшін дайындау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Клеткалық биотехнология
Жасушалар мен субжасушалы макромолекулалық құрылымдар. Соматикалық будандастыру. Протопласттар мен өсімдіктердің соматикалық будандарының цитоқанқасын ұйымдастыру. Коммерциялық өнімдерді алу үшін рекомбинантты микроорганизмдерді қолдану. Эукариоттық жүйелерде жасушалық биотехнологияны қолдану. Өсімдіктердің гендік инженериясы. Зиянкестерге, вирустарға және гербицидтерге төзімді өсімдіктерді өсіру. Гендік клондау және гендік терапия. Жасушалық биотехнологияның даму мүмкіндіктері мен перспективалары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау
Сойылатын жануарлар туралы түсінік, оларды союға дайындау ережелерімен танысу. Ет өңдеу кәсіпорындарының түрлерімен және оларға қойылатын талаптармен танысу. Сою желілерін және ұшаларды союдан кейінгі қарау ережелерін олардың түрлеріне сәйкес зерделеу. Терапиялық, инфекциялық, инвазиялық аурулардың түпкі өнімнің сапасына және оның тұтынушы үшін қауіпсіздігіне әсерін қарау. Улы және радиациялық факторлардың әсерінен мал шаруашылығы өнімдерінің өзгеру ерекшеліктерін зерттеу. Ет және сүт өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау және санитариялық бағалау практикалық дағдыларын игеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Шекара және көліктегі ветеринариялық-санитариялық бақылау
ҚР ветеринарлық қызметінің шекарадағы және көліктегі бақылау бойынша міндеттерімен танысу мақсатында заңнамалық нормативтік құжаттарды зерделеу. Тасымалданатын өнім түрін ескере отырып, ветеринариялық куәліктер мен анықтамаларды ресімдеу және беру қағидаларымен танысу. Межелі пункттерде тірі малды, балықты және құсты тиеу, тасымалдау, түсіру қағидалары. Тасымалданатын мал шаруашылығы, құс шаруашылығы, балық шаруашылығы, бал ара шаруашылығы өнімдерінің биологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі ветеринариялық-санитариялық нормативтер. Көлік санаттарына және дезинфекциялық материалдың түріне сәйкес көлікті дезинфекциялау ережелерін зерделеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар биотехнологиясы
Ауыл шаруашылығы жануарларының көбею физиологиясы. Соматикалық және ұрық жасушаларының құрылымы мен физиологиясының ерекшеліктері. Эмбриондарды өсіру. Жыныстық қозудың суперовуляциясы және синхрондауы. Гаметалар криобанкы. Жануарлардың эмбриондарын жуып шығару ерекшеліктері, трансплантация. Клондалған және химералық жануарлар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Фармакология
Әр түрлі дәрілік заттардың биотрансформациясы; улы және күшті әсер ететін заттар тобына жататын дәрілік заттардың мәні мен әсер ету механизмін зерттеу; дәрілік заттарды қолданудың сапасы мен қауіпсіздігін фармакологиялық бақылау, дәрілерді сақтау және босату ережелері; дәрілік заттардың қалдық мөлшерін бақылау және шекті рұқсат етілген концентрациясын есепке алу; дәрілер мен биопрепараттарды стандарттау, сертификаттау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азықтардың ветеринарлық-санитарлық сараптамасы
Жануарлардың, аңдардың, құстардың, балықтардың және аралардың улануын диагностикалау, емдеу және алдын алу әдістерін, жемшөп базасын санитариялық-токсикологиялық бағалауды зерделейді, өсімдіктердің улы бастауларының әсері, олардың ағзаға әсері, жануарларда уланудың пайда болу себептері мәселелерін жариялайды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Патологиялық физиология
Жануарлар мен құстардың денесіндегі қалыпты физиологияның заңдылықтарын білу негізінде әртүрлі патологиялық процестердің пайда болу, даму және болжам себептері зерттеледі. Жалпы бөлімде аурудың пайда болуы және оның дене жүйелеріндегі даму заңдылықтары қарастырылады. Жеке бөлімде белгілі бір аурулардағы органдардағы патогендік процестердің патогенезі зерттеледі. Бұл пәнді білу тәжірибешіге организм үшін одан әрі асқынусыз дамып келе жатқан патология тізбегін бұзуға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік іс-әрекет ұйымдастыру
Қазақстан Республикасындағы кәсіпкерлік қызмет ұғымы және оның ерекшеліктері. Кәсіпкерлік орта. Кәсіпкерлік қызметтің жіктелуі. Кәсіпкерлік идея. Кәсіпкерліктің нормативтік-құқықтық базасы. Жеке бизнесті құру кезеңдері. Кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу түсінігі және мәні. Кәсіпкерлік мәдениеті.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Залалсыздандыру, дәрілеу және дератизация технологиясы
Дезинфекция, дезинсекция, дератизация ұғымдарымен, түрлерімен танысу. Ветеринариялық бақылау кәсіпорындарында дезинфекциялық, дезинсекциялық, дератизациялық іс-шараларды ұйымдастыруды зерделеу. Дезинфекциялық техниканың, аспаптардың, қондырғылардың жұмысын қарау. Дезинфекциялық ерітінділерді дайындау дағдыларын меңгеру. Жануарлар мен құстар ауруларын қоздырушылардың, оның ішінде антропозооноздардың санаттарына сәйкес дезинфекциялау, дезинсекциялау және дератизациялау технологиясын пайдалана білу бойынша білім алу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Мал шаруашылығын өсіру
Асылдандыру және асылдандыру жұмыстарының негіздерін зерттеу. Ауыл шаруашылығы жануарларының желілерін, бағыттарын және тұқымдарын қарау. Әр түрлі жануарлардың дене құрылымдарын, конституциялық, фенотиптік және генотиптік ерекшеліктерін зерттеу дағдыларын игеру. Селекциялық жұмыс кезінде асыл тұқымды іріктеу принциптерін игеру. Көбею биотехнологиясы, экстракорпоралдық технология әдістемесі сияқты жануарларды өсіру саласындағы қазіргі заманғы әдістер мен бағыттарды зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Еңбек қорғау
Ветеринариядағы еңбекті қорғау ерекшеліктерін зерттеу: жануарлармен және құстармен жұмыс, жұмыс ортасында инфекциялық және патологиялық агенттердің болуы, тірі дақылдармен және жұқпалы аурулардың ықтимал қоздырғыштарымен диагностикумдармен жұмыс. Нұсқаманың барлық түрлерімен және оларды өндірісте пайдалану ережелерімен танысу. Ветеринарлық қызметтің барлық бағыттарында электр және өрт қауіпсіздігі негіздерін игеру. Өндірістік жарақаттану мен кәсіптік аурулардың алдын алуға ықпал ететін іс-шараларға оқыту. Ветеринариядағы еңбекті қорғау жөніндегі іс-шараларға байланысты құжаттаманы зерделеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шошқа шаруашылығы, шошқа етін өндіру технологиясы
Шошқаның шығу тегі, үйшіру және түрлендіру. Сыртқы, ішкі және шошқа Конституциясы. Шошқа тұқымдары. Шошқаларды өсіру және өсіру технологиясы. Шағылыстыру науқанын ұйымдастыру және өткізу. Азықтандыру және ұстау. Торайларды өсіру технологиясы. Өнімді шошқа шаруашылығының технологиясы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Ветеринариялық иммунология
Иммунитеттің түрлері. Иммунитет теориясы (жасушалық және гуморальдық). Антигендер. Антигендердің түрлері. Антиденелер. Антиденелердің қасиеттері. Иммуноглобулиндер кластары. Иммундық жауап туралы түсінік. Иммунитеттің молекулалық және жасушалық негіздері. Иммунологиядағы диагностикалық әдістер: полимеразды тізбекті реакция, иммунодиффузия, иммуноэлектрофорез, комплементті байланыстыру реакциясы, агглютинация реакциясы және оның нұсқалары, лимфоциттердің функционалды жағдайын бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Токсикология және токсикологиялық талдау
Дәрілік заттардың қалдық мөлшерін бақылау және шекті рұқсат етілген концентрациясын есепке алу; дәрілік заттар мен биопрепараттарды, техникалық шарттарды және басқа да нормативтік-техникалық құжаттарды стандарттау, сертификаттау. Уларды анықтау, жемшөптерге, патологиялық материалдарға және ветеринариялық қадағалау объектілеріне оларда улы заттар мен олардың қосындыларының болуына зерттеулер жүргізу; улануды диагностикалау мен алдын алудың жаңа әдістерін әзірлеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Зоогигиена және мал нысандарын жобалау негiздерi
Мал шаруашылығы объектілерінің түрлерін және оларға қойылатын нормативтік талаптарды зерттеу. Жануарлардың әртүрлі түрлеріне арналған мал шаруашылығы үй-жайларын жоспарлау әдістемесін игеру. Жануарларға арналған үй-жайлардың, сондай-ақ жұмыс үй-жайларының микроклиматын оңтайландыру үшін базалар мен кешендердің жарықтануы, газдануы, ылғалдылығы деңгейі бойынша өлшеу дағдыларын алу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы және ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Өсімдік тағамдарының жіктелуін зерттеу. Өсімдік өнімдерінің балғын, кептірілген және консервіленген түрлерін ветеринариялық-санитариялық сараптау әдістері және оларды санитариялық бағалау дағдыларын игеру. Ұнның, жармалардың, крахмалдардың, дәнді және бұршақ өнімдерінің, өсімдік майларының қауіпсіздігін, сапасын, биологиялық және тағамдық құндылығын анықтау әдістерін қарастыру. Бал түрлерімен және оны алу технологиясына қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптармен танысу. Балдың бұрмалануын анықтау әдістерін игеруді ескере отырып, ара шаруашылығы өнімдерін кейіннен санитарлық бағалау арқылы ветеринариялық-санитариялық сараптама.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Ет өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
Ет шикізатын, ет өнімдерін, ветеринарлық сараптаманы жіктеу. Мал, құс, қоянды өңдеу гигиенасы. Қайталама шикізатты алу технологиясы. Ет шұжықтарын, консервілерді өндіру технологиясы. Ет шикізаты мен дайын ет өнімдерін ветеринариялық-санитариялық бағалау ережелерін меңгеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ірі қара мал шаруашылығы, сиыр сүті мен етін өндіру технологиясы
Мақсаты, міндеттері, агроөнеркәсіптік кешендегі ірі қара мал шаруашылығының рөлі. Ірі қара малдың алынатын мал шаруашылығы өнімінің сапасы мен көлеміне әсер ететін бағыттарын, тұқымдарын, генетикалық ерекшеліктерін зерделеу. Сүтті алғашқы өңдеу процестерімен алу технологиясын қарастыру. Сапалы сиыр етін өндіруге әсер ететін факторлармен танысу және ет өнімдерін өндіретін желілерді зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Микроорганизмдер экологиясы
Тірі организмдер мен тірі организмдердің қоршаған ортамен қарым-қатынасын зерттейді. Топырақ, су, ауа микрофлорасы, Жануарлар микрофлорасы және оның маңызы. Жануарлар үшін қалыпты микрофлораның рөлі, физикалық факторлар, химиялық факторлар және биологиялық факторлар
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қой шаруашылығы, қой етiн, жүнi мен терiсiн өндiру технологиясы
Қой шаруашылығының даму тарихы, оның ҚР-дағы ауыл шаруашылығы өнімдері өндірісінің жалпы көлеміндегі үлесі. Қойлардың түрлері мен тұқымдары арасындағы олардың жүн, ет, сүт өнімділігімен байланысты қарау. Қой жүнінің жіктелуін, сипаттамалары мен қасиеттерін және оны алу технологиясын зерттеу. Азықтық базадан бастап дайын өнімге дейін қой етін алу технологиясы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринарлық санитарлық паразитология
Инвазиялық аурулар туралы ілім. Ветеринарлық санитарлық гельминтологияның жалпы мәселелері. Трематодоздар, цестодоздар, нематодоздар кезіндегі ветеринариялық-санитариялық шаралар. Санитарлық арахноэнтомологияның жалпы мәселелері. Ветеринарлық санитарлық протозоологияның жалпы мәселелері. Мастигофороз кезіндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар., пироплазмоидоз, кокцидиидоз, цилиофороз, прокариоттардан туындаған ауруларда. Балықтар мен аралардың инвазиялық аурулары кезіндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Санитарлық микробиология және вирусология
Санитарлық микроорганизмдердің негізгі топтарының сипаттамасы. Ластанудың жанама көрсеткіштері. Дәрілік препараттарды, таңу, тігу және басқа хирургиялық материалдарды санитарлық-бактериологиялық зерттеу. Ветеринариялық клиникада дезинфекциялық және зарарсыздандыру іс-шараларын ұйымдастыру. Азықты санитарлық-микробиологиялық зерттеу. Топырақты, суды, ауаны санитарлық-микробиологиялық зерттеу. Тамақ өнімдері мен оларды дайындауға арналған шикізатты санитарлық-микробиологиялық зерттеу. Тамақтан улану. Сүт өңдеу кәсіпорындарындағы санитарлық-микробиологиялық бақылау. Ет өңдеу кәсіпорындарында санитарлық-микробиологиялық бақылау. Тері-жүн шикізаты мен жүннің микробиологиясы. Көң микробиологиясы. Қоршаған орта объектілері мен мал шаруашылығы өнімдерін санитарлық-вирусологиялық бақылау.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау
Құс етінің қасиеттері мен химиялық құрамы. Құс етінің ақаулары. Құс етін таңбалау және таңбалау. Жұмыртқаның тағамдық құндылығы, тауарлық сапасы және ветеринариялық-санитариялық сипаттамасы. Құстарды сою технологиясы. Консерві өндірісіндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Эпизоотология және жануарлардың жұқпалы аурулары
Эпизоотологияның мақсаттары мен міндеттерімен, жұқпалы аурулардың даму заңдылықтарымен танысу. Эпизоотияға қарсы іс-шараларды жоспарлау, эпизоотиялық мониторинг және болжау бойынша дағдыларды игеру. Жұқпалы аурулардың таралу процестерін зерттеу. Жұқпалы ауруларды жою бойынша ветеринариялық іс-шаралардың барлық түрлерін ұйымдастыру жөніндегі мәселелерді қамтитын материалды игеру мақсатында Қазақстан Республикасы ветеринариялық қызметінің нормативтік құжаттамасын қарау.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Хирургия
Иннервацияға, жаралар мен зақымданулардың түрлеріне назар аудара отырып, топографиялық анатомия мен жедел хирургияның негіздерін зерттеу. Хирургиялық құрал-саймандардың түрлерімен, стерильдеудің физикалық және химиялық әдістерімен, хирургиялық өрісті және хирургтың қолын өңдеумен танысу. Операциялардың түрлерін, қолданылатын тігіс материалын, тігіс салу және түйіндерді байлау техникасын зерттеу. Қуыстық операциялардың, аяқ-қолдардағы манипуляциялардың, кастрацияның әдістерін игеру.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
Сүтті-тауарлы фермаларға қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптармен, қаймағы алынбаған сүтті қайта өңдеу пункттеріне дейін алу, сақтау және тасымалдау технологиясымен танысу. Сүт шикізатынан алынатын ассортиментті зерделеу (ішетін сүт, сүттіқышқыл өнімдері, балалар тағамы өнімдері, консервілер, балмұздақ, құрғақ сүт). Зертханалық зерттеулер жүргізе отырып, сүт өнімдерін алу технологиясын және ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістерін игеру.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Балық шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау
Балық шаруашылығы өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама. Тұздалған, қақталған және суық ысталған балықты зерттеудің зертханалық әдістері. Жұқпалы, инвазиялық және жұқпалы емес аурулар кезіндегі балықты ветеринариялық-санитариялық сараптау. Тұздалған және ысталған балықтарға ветеринариялық-санитариялық сараптама. Аспаздық балық өнімдерінің микробиологиясы. Балық консервілеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама. Уылдырықты зерттеудің зертханалық әдістері.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сот ветеринарлық сараптама
Ветеринарлық сот сараптамасының мақсаты мен міндеттері. Қаңқа құрылымы, бұлшықет үлгісі мен мүшелерінің ерекшеліктері бойынша жануардың түрін анықтау дағдыларын алу мақсатында жануарлардың морфологиясын салыстырмалы аспектіде қарастыру. Ауылшаруашылық өнімдерінің әр түрін бұрмалауды анықтауға мүмкіндік беретін зертханалық зерттеу әдістерін игеру. Өлгеннен кейінгі диагноз қою мақсатында жануарлар мен құстардың организміне уландырғыш, радиациялық заттар мен физикалық факторлардың әсер етуіндегі патологиялық өзгерістерді зерттеу. Төрелік мәселелерді шешу кезінде сараптама актілерін және хаттамаларды ресімдеу дағдыларын меңгеру.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ветеринариялық-санитариялық сараптама және диагностика саласындағы проблемаларды шешуді ұсыну.
- Ветеринариялық ғылымның заманауи озық білімдеріне негізделген Ветеринариялық санитария саласындағы білімі мен түсінігін көрсету.
- Ветеринариялық санитария саласындағы өзгерістерді ескере отырып, кәсіби даму бағыттарын анықтау.
- Ет, сүт, сүт өнімдерін, бал, жұмыртқа және өсімдік тағамдық өнімдерін, сондай-ақ мал және құс сою өнімдерін, балық өсіру және ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптамадан өткізу.
- Ветеринарлық санитария саласындағы мәселелерді дәлелді негіздеуге.
- Ветеринариялық санитария саласындағы білімдерін көрсету, кең аудиторияға өз қызметінің аспектілерін талқылау және таныстыру.
- Ветеринария саласындағы қазіргі заманғы үрдістерге сәйкес өндірістік процесті және персоналды басқаруды ұйымдастыру.
- Мал шаруашылығы және Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің биологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жобалау.
- Ветеринариялық санитария саласындағы ғылыми-әдістемелік зерттеулерді ұйымдастыру кезінде проблемаларды анықтау және міндеттерді тұжырымдау.
- Қазақстан Республикасының нормативтік құқықтық актілеріне, ветеринария саласындағы нормативтік, нұсқаулық және әдістемелік материалдарға сәйкес ветеринариялық санитария саласындағы қызметті ұйымдастыруды бағалау.
- Ветеринариялық-санитариялық қадағалау бойынша алған білімдерін өндірістің барлық салаларында қолдану, кәсіпорын шығаратын өнімдердің санитарлық тазалығын қадағалау.