6B07511 Өнеркәсіпте стандарттау және сапаны басқару в М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Стандарттау, сертификаттау және сапаны басқару саласында бәсекеге қабілетті білімі, дағдылары мен кәсіби дағдылары бар жоғары білікті Бакалаврларды даярлау, елдің және одан тыс жерлердегі еңбек нарығында табысты қызмет пен сұранысқа ие болу үшін жеткілікті терең теориялық білім мен практикалық тәжірибені қамтамасыз ету.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Мамандыққа кіріспе және инклюзия негіздері
Прогресс, халықаралық ұйымдар мен ұлттық жүйелердің талаптары контексінде нормативтік-құқықтық актілерді және техникалық реттеу, стандарттау және сәйкестікті растау саласының даму ерекшеліктерін білу және үйрену. Барлық түрдегі және санаттағы стандарттарды кәсіби қызметте іздеу және пайдалану процестерін, осындай форматтағы құжаттарды әзірлеуге дайын болу және жағдайларды сыни тұрғыдан бағалау, әртүрлі жағдайларда инклюзия принциптерін қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Физика
Пәннің мақсаты: іргелі физикалық заңдар мен принциптер туралы білімді игеру; заттардың әртүрлі физикалық құбылыстары мен қасиеттерін түсіндіру үшін физика бойынша алған білімдерін қолдану; физикалық білімді практикалық қолдану; жаратылыстану-ғылыми ақпараттың дұрыстығын бағалау. Мазмұны: механика негіздері, молекулалық физика және термодинамика негіздері; Электр және магнетизм; тербелістер мен толқындар; оптика; сәулеленудің кванттық табиғаты; атомдардың, молекулалардың және қатты денелердің кванттық физикасының элементтері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика
"Математика" пәнін оқудың мақсаты-бітірушінің кәсіби қызметке дайындығына ықпал ететін кәсіптік бағыттағы пәндерді игеру үшін негіз ретінде математика бойынша студенттерді даярлау. Сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау теориясының негізгі бөлімдерінің тақырыптарын оқыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Химия
"Пәннің мақсаты - студенттерге химиялық заңдар мен түсініктерді, заттың құрылыс теориясын, ерітінділер теориясының негіздерін, тотығу-тотықсыздану процестерінің теориясын, элементтер мен олардың қосылыстарының химиялық қасиеттерін, комплексті қосылыстардың құрылысын, қасиеттерін және қолданылуын игеруді үйрету. Курсты игеру нәтижесінде студенттер химиялық реакциялардың есептеулерін жүргізіп, эксперимент нәтижелерін құрастыра алады. "
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
ҚР-да техникалық реттеу
ЕАЭО-ның құрылуы. Еуразиялық экономикалық одақтың Техникалық реттеу жүйесі. Техникалық реттеу жүйесінің құрылымы. ЕАЭО-ның техникалық реттеу принциптері. ЕАЭО техникалық регламенттері. ЕАЭО техникалық регламенттерін әзірлеу. ЕАЭО-да өнімнің сәйкестігін растау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Техникалық реттеу негіздері
Стандарттау және техникалық реттеу негіздері. Стандарттау техникалық реттеу элементі ретінде. ҚР "Техникалық реттеу туралы" Заңы. ҚР және ЕурАзЭҚ техникалық реттеу жүйелері. Мемлекеттік стандарттау және сәйкестікті растау жүйесі. Стандарттау мен сертификаттаудың мәні, мазмұны, мақсаты, принципі мен мақсаты. Өнімді сертификаттауды жүргізу тәртібі. Ұлттық аккредиттеу жүйесі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапаны конструкторлық-технологиялық қамтамасыздандыру
Конструкторлық әзірлемелер сатысында өнімнің белгілі бір сапасын қамтамасыз ету және технологиялық процестерді минималды шығындармен және уақытпен жобалау. Өнімнің өмірлік циклі, өмірлік циклдің барлық кезеңдері, ӨӨЦ барлық кезеңдерінде қолданылатын жаңа әдістер мен құралдар; конструкторлық құжаттама, конструкторлық құжаттаманы рәсімдеу және қайта рәсімдеу; конструкторлық құжаттарды өңдеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өлшеу негіздері
Өлшем бірлігі және өлшеудің жалпы теориясы туралы негізгі түсініктер. Қоршаған әлемді өлшеу қасиеттері және олардың өлшемдері. Өлшеу негіздері және өлшеу туралы ғылым өлшенетін шамалардың сандық және сапалық сипаттамасы. Өлшеу нәтижесімен оның сапасына әсер ететін факторлар. Негізгі өлшеулердің нәтижелері. Эталондардың сипаттамасы. Өлшемдер: объектілер, олардың математикалық модельдері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау
Стандарттаудың мәні мен мазмұны. Стандарттаудың мақсаттары мен функциялары. Стандарттау саласындағы негізгі ұғымдар; елдегі және шетелдегі стандарттаудың қазіргі жағдайы. Стандарттау принциптері мен әдістері; стандарттау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Метрология
Метрология туралы негізгі ұғымдар; Метрологияның тарихы және қазіргі жағдайы; физикалық шамалар бірліктерінің жүйесі; физикалық шамалар бірлігінің эталоны; өлшем бірлігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесі; Өлшем сапасы; Өлшем қателіктері: жүйелі қателік, кездейсоқ қателік, өрескел қателік); өлшеу объектілері мен әдістері; өлшеу және бақылау құралдары; өлшеу құралдарын тексеру және калибрлеу;
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттар және НТҚ әзірлеу технологиясы
Нормативтік-техникалық құжаттар (стандарттар). Стандарттарды әзірлеуге арналған техникалық тапсырмалардың құрылысы, мазмұны, дизайны және мазмұны. Кәсіпорын стандарттарын әзірлеу және ресімдеу. Стандарттарды тексеру, қайта қарау, өзгерту және жою. Өлшеу құралдарын тексеру әдістемесіне НТҚ. Құрылымдық мәтіндік құжаттар. Тұтынушыға арналған құжаттар. Әзірлеуші мен дайындаушыға арналған құжаттар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Еңбекті қорғау
Пәннің мақсаты - құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдыналу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені туралы білімді қалыптастыру. Пәнді оқыту барысында келесім әселелер қарастырылады: жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары
Пәннің мақсаты мамандықтың кәсіби-қолданбалы міндеттерін шешу алгоритмдерін әзірлеу, кәсіби сипаттағы құжаттарды құру және олармен жұмыс істеу, ақпаратпен жұмыс істеу әдістері мен құралдарын таңдау, мәтіндік және графикалық құжаттарды ресімдеу үшін заманауи компьютерлік бағдарламалар бойынша қазіргі заманғы ақпараттық және коммуникациялық технологиялар құралдарын пайдалану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Өлшеу және бақылау құралдары мен әдістері
Температураны өлшеу, температура мен температура шкаласы туралы негізгі ақпарат, сұйықтықтың, газдың және будың шығыны мен мөлшерін өлшеу, газдардың, сұйықтықтардың және будың қысымын өлшеу, тікелей әсер ететін және электрлік және пневматикалық түрлендіргіштері бар қысым құралдары, жылу сыйымдылығын өлшеу, өлшеу кезеңдері, өлшеу теориясының постулаттары, өлшеу классификациясы
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Халықаралық стандарттау және сертификаттау
Халықаралық стандарттаудың, сертификаттаудың және стандарттаудың, сертификаттаудың ұлттық жүйелерінің әдістерін, принциптерін, ережелері мен нормаларын зерделеу. халықаралық стандарттаудың негізгі ережелері, халықаралық стандарттаудың қызметін реттейтін құжаттар. Халықаралық және аймақтық деңгейде сертификаттау. Сертификаттау саласының өзектілігі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жасанды интеллект: принциптері мен қолданылуы
ЖИ бойынша теориялық білім мен құралдарды қолданудағы құзыреттіліктерді дамыту, заманауи интеллектуалды жүйелерді тұтас түсінуді қалыптастыру; ЖИ-дағы білімді көрсетудің негізгі ұғымдарын, бағыттарын және модельдерін зерттеу, мамандандырылған құралдар арқылы профильдік жүйелерді жобалауға үйрету. ЖИ негіздерін, білімді көрсету модельдерін меңгеру. ЖИ әдістерін негізгі интеллектуалды жүйелерде қолдану дағдысы. ЖИ-технологияларды енгізудің әлеуметтік салдары қабілетін талдай білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Компьютерлік графика
Пәннің мақсаты студенттерге компьютерлік графика негіздерін, соның ішінде графикалық жүйелермен жұмыс істеудің теориялық және практикалық аспектілерін, кескіндерді жасау менөңдеуді, 3D нысандарын модельдеу мен визуализациялауды және әртүрлі салаларда қолданылатын құралдар мен технологияларды игеруді үйрету. Курс аяқталғаннанкейін студенттер компьютерлік графика саласында жұмыс істеу үшін практикалық дағдыларға ие болады және визуализация, модельдеу және графикалық қосымшалардықұру мәселелерін шешуге дайын болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Сертификаттау
Сәйкестікті растау саласындағы негізгі ұғымдар; сәйкестікті растау қағидаттары мен нысандары; сәйкестікті растауды жүргізу тәртібі; сертификаттаудың негізгі ұғымдары мен анықтамалары; сертификаттау органдары және сертификаттау орталықтары. ҚР мен ЕАЭО сертификаттау. Жасанды интеллекттің замануй сертификациядағы әсері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сертификаттау және сәйкестікті бағалау жөніндегі халықаралық ұйымдар
Сертификаттау және сәйкестікті бағалау жөніндегі халықаралық ұйымдар; ҚР-ның және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдардың негізгі нормативтік-құқықтық құжаттамалары; өлшеу құралдарының сәйкестігін растау тәртібі мен ережелері; ҚР-да және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдарда өлшеу сәйкестігін растау амалдары және аттестаттау жүргізу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Өлшеу құралдарын тексеру және калибрлеу
Өлшеу құралдарының сәйкестігін анықтау және растау. Өлшеу құралдарының техникалық талаптары. Тексеру түрлері. Өлшеу құралдарын калибрлеу. Калибрлеу жүйесі, оның құрылымы, өлшем бірлігін қамтамасыз ету туралы Заң. Өлшеу құралдарының техникалық құжаттамасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Өнімдер мен процестер сапасын басқарудың статистикалық әдістері
Өнім сапасын бақылау және басқару мәселесін кешенді шешу. Сапаны статистикалық басқару әдістері. Үздіксіз іріктеу жоспарлары. Сапаны статистикалық бақылау әдістері. Балама белгі бойынша бақылау. Үздіксіз іріктеу жоспарлары. Сапа белгілеріне арналған бақылау карталары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кеден одағының техникалық регламенттері
Кеден одағының техникалық регламенттері; балалар мен жасөспірімдерге арналған өнімнің қауіпсіздігі; қауіпті жұмыстарға арналған техникалық регламенттердің қауіпсіздігі; өнімнің, бұйымдардың, ораманың қауіпсіздігі; техникалық құралдардың қауіпсіздігі; тоқыма және аяқ киім-былғары бұйымдарының қауіпсіздігі; өнеркәсіптің тамақ саласы өнімдерінің қауіпсіздігі; ауыл шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Квалиметрия
Квалиметрия туралы жалпы ақпарат. Квалиметрия принциптері. Квалиметрия әдістері. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы, өнеркәсіп өнімдерін жіктеу. Өнім сапасының деңгейін бағалаудың негізгі квалиметриялық әдістері. Өлшеу шкаласы. Сапа менеджментінің заманауи тұжырымдамалары. Өнім сапасына қойылатын талаптар. Өнім сапасының критерийлері. Өнімнің сапасы бойынша градациясы өнім сапасын басқарудың жүйелі тәсілі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қазіргі заманғы сапаны бақылау және басқару құралдары
Кәсіпорындарда өнім/қызмет сапасын басқару және бақылау мақсатында қолданылатын қазіргі заманғы әдістер мен тәсілдер; сапаны бақылау мен басқарудың қазіргі заманғы құралдарының тиімділігі; өнім/қызмет сапасын бақылау мен басқарудың алдыңғы қатарлы әлемдік және отандық әдістері мен құралдары; өнім/қызмет сапасын бақылау мен басқарудың нормативтік-құқықтық негіздері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны өндірістік-техникалық бақылау
Сапаны техникалық бақылау қызметінің міндеттері мен функциялары; ақауды және рекламацияны есепке алу және талдау; сапа шығындарын есепке алу және талдау; өнім сапасын бағалап бақылау. Өндірістік бақылау жүргізу әдістемесі; жеңіл, тоқыма және тамақ өнеркәсібі өнімдерінің сапасын өндірістік-техникалық бақылауда статистикалық есептеу әдістерін пайдалану. Бақылау түрлері; қабылдау бақылауы; балама белгі..
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық регламенттер талаптарына сәйкестікті бағалау (растау)
Техникалық реттеудің негізгі мақсаттары. Сертификаттау жүйесі, сәйкестік белгісі. Өнімнің сәйкестігін растау. Сәйкестікті міндетті және ерікті растау. Сәйкестігі міндетті расталуға жататын тауарларды әкелуді бақылау және оның тәртібі. Тауарлардың белгіленген талаптарға сәйкестігін растаудың дұрыстығы туралы ақпарат: сәйкестік сертификаты және сәйкестік туралы декларация.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Техникалық нысандарды жүйелік талдау және диагностикалау
Ақауларды анықтау және диагностикалау. Ақаулардың түрлерін және олардың пайда болу ықтималдығын анықтау. Машиналарды техникалық диагностикалау құралдарының негізгі қасиеттері. Объектілердің техникалық жағдайын диагностикалау. Жұмыс істеп тұрған технологиялық объектілердің техникалық жай-күйін тексеру әдістемесі. Бақылау-диагностикалық жабдықтың типтері мен конструкциясы. Көлік құралдарын диагностикалауға арналған жабдық.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тіршілік қауіпсіздігі, Экология және тұрақты даму
Пәннің мақсаты-тіршілік қауіпсіздігі негіздерімен, қазіргі экологиялық проблемалармен және тұрақты дамуға қол жеткізу тұжырымдамаларымен таныстыру. Жалпы экология қағидаттары мен адамзаттың даму қағидаттары бар экожүйелердің даму заңдылықтары, ғылыми-техникалық прогресс, ҚР Экологиялық қауіпсіздігінің негізгі мәселелері зерделенетін болады. Пәнді оқыту нәтижесінде студенттер экологиялық қауіпсіздік пен тіршілік саласындағы негізгі ұғымдар мен ұғымдарды пайдалану бойынша білім мен дағдыларды меңгеретін болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Стандарттау бойынша қызметтерді ұйымдастыру
Сертификаттау және сәйкестікті бағалау жөніндегі халықаралық ұйымдар; ҚР-ның және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдардың негізгі нормативтік-құқықтық құжаттамалары; өлшеу құралдарының сәйкестігін растау тәртібі мен ережелері; ҚР-да және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйымдарда өлшеу сәйкестігін растау амалдары және аттестаттау жүргізу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тауартану және азық-түлік өнімдерінің сараптамасы
Азық-түлік тауарларының өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде сапасы мен қауіпсіздігін қалыптастыратын және сақтайтын факторлар. Тауарларды сәйкестендірудің негізгі әдістері және тауарларды бұрмалаудан табу және қорғау тәсілдері. Тауарлардың өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде сапасы мен қауіпсіздігін қалыптастыратын және сақтайтын факторлар; тауарлардың тұтынушылық қасиеттерінің номенклатурасы мен сапа және қауіпсіздік көрсеткіштері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа жүйесі
Сапа туралы даму эволюциясы. Деминг циклы. Сапа менеджменті формасының эволюциясы. СЖ (сапа жүйесін) әзірлеу, енгізу және оның жұмыс істеуі кезіндегі іс-қимыл тәртібі. Сапа саласындағы кәсіпорын саясаты. Сапа жөніндегі басшылық. СЖ құжаттамасы. Процесс және жүйелік тәсіл. Кәсіпорынды басқарудың интегрирленген жүйесіндегі СЖ әдістері мен рөлі. Сапамен қамтамасыз ету. СЖ-сін сертификаттау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Саланың жалпы технологиясы
Текстиль өнеркәсібінің технологиясы. Маталардың құрылымы және қасиеті. Маталар құрылымдарының негізгі сипаттамалары. Стандарт бойынша матаның сапасын бағалау. Систематика. Әр түрлі маталарды стандарттау және сұрыптау. Сапаны стандарт бойынша бағалау. Жасанды және табиғи былғары, пленкалы материалдар. Резина. Пленка. Қасиеттері мен құрылымы. Тамақ өнеркәсібінің технологиясы. Тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестері. Тамақ өнеркәсібі, шикізаттар және өндірістік процестер. Қазақстан Республикасының тамақ өнеркәсібі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік, Құқық негіздері, Қаржылық сауаттылық
Пәннің мақсаты – студенттерді экономика мен кәсіпкерліктің негізгі принциптері мен заңдылықтарымен таныстыру, нарықтық экономикада тиімді кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру; құқықтық жүйе мен заңнаманың негіздерін үйрету, сондай-ақ коррупцияға қарсы күрес шаралары мен құқықтық мәдениетті қалыптастыру арқылы әділ қоғам құруға бағытталған сана мен дағдыларды дамыту; қаржылық білімін жетілдіру, жеке қаржыны тиімді басқаруға қажетті дағдыларды қалыптастыру, қаржы өнімдері мен инвестицияларды дұрыс таңдауға қабілеттілігін дамытуға қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Нормабақылау және техникалық құжаттамаларды метрологиялық сараптау
Нормобақылау және метрологиялық сараптаманың негізгі міндеттері.Техникалық құжаттама және метрологиялық сараптама жүргізу тәртібі. Өлшеулерді орындау есептері. Метрологиядағы өлшеу қателіктері. Өлшем құралдарын метрологиялық сынау және аттестаттау. Құжаттаманы пысықтаудағы метрологиялық сараптама.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігі менеджменті жүйелері
Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігін басқару жүйелері; Денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігін басқару жүйесінің негізгі ережелері. Жүйенің негізгі элементтері. Жүйені құру қажеттілігі. Әзірлеу тәртібі; кәсіпорындарға денсаулық сақтау және еңбек қауіпсіздігі стандарттарын енгізу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімдер сапасын бақылау және тұтынушыларды қорғау
Жалпы тамақ өнімдерін стандарттау мен сапасын бақылаудың құқықтық, нормативтік, экономикалық және әлеуметтік аспектілері; жалпы тамақ өнімдерінің сапасын бақылауды дамытудың үрдістері мен перспективалары; өнім сапасын бақылауды, өндірістік бақылауды ұйымдастырудың негізгі қағидаттары мен теориялық негіздері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат
Пәннің мақсаты – ғылыми зерттеудің мақсаты мен міндеттері туралы түсінік қалыптастыру, ғылыми жұмысқа қажетті дағдыларды дайындау және дамыту. Оқытылады: жоғары оқу орындарында ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру, зерттеу әдістемесі, деректермен және бастапқы дереккөздермен жұмыс, зерттеу жұмысын коммерцияландырудың мақсаттары мен міндеттері, материалды баяндаудың ғылыми стилін меңгеру. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындауда практикалық дағдыларды меңгереді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мемлекеттік бақылау (қадағалау)
Қазақстан Республикасында мемлекеттік бақылау мен қадағалаудың қалыптасу тарихы; мемлекеттік реттеу жүйесіндегі қадағалау және бақылау қызметі; стандарттардың міндетті талаптарын сақтау. Мемлекеттің мүдделерін қорғау, оны сақтау; өнімнің/жұмыстардың (көрсетілетін қызметтердің) сапасы, оны қамтамасыз ету мәселелері, тұтынушылардың құқықтары; өнеркәсіптік өнімнің қауіпсіздігі, өндірістік процестің қоршаған ортаға әсері; қауіпсіздікке қойылатын талаптар және сақталуын бақылау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Сапа аудиті
Сапа жүйесін талдау; Сыртқы және ішкі аудиторлардың міндеттері туралы СМЖ аудитін дамыту; Сәйкессіздіктерді сәйкестендіру қағидалары мен тәсілдері; Өнім, қызметтер мен процестерге аудит жүргізу сапасының менеджменті жүйесін сертификаттау жөніндегі нормативтік құжаттардың түрлері мен санаттары; Өнімді, қызметті, процестің сапасын бағалау; Өнімнің, процестердің, сапа жүйелерінің аудиті.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өндірісті метрологиялық қамтамасыздандыру
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз етудің мәні. Мемлекеттік метрологиялық қызметті бақылауды жүзеге асыру. Кәсіпорындардағы өлшеу құралдарын мемлекеттік қадағалау және бақылау. Метрологиялық өлшеулерді ұйымдастыру және өлшеу құралдарына сынақ жүргізу тәртібі. Кәсіпорындарда өлшеу құралдарын тексеру әдістемесі. Өнім мен процестердің бүкіл өмірлік циклінде өндірісті метрологиялық қамтамасыз етудің жай-күйін талдау және бағалау. Өндірісті технологиялық және метрологиялық дайындау. Техникалық құжаттама. Конструкторлық құжаттаманы метрологиялық бақылау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Интегрирленген менеджмент жүйесін әзірлеу және енгізу
Ұйымдарда сапаны басқарудың интеграцияланған жүйесін (БСЖ) енгізу перспективалары. БСЖ негізгі компоненттері. БСЖ құру принциптері. БСЖ құрылымдық моделін құрудың технологиялық тәсілі. БСЖ-нің жалпы элементтері. Кәсіпорынның сапа облысында БСЖ-нің саясаты мен мақсаттарын әзірлеу. БСЖ әзірлеу және енгізу. БСЖ-сін құжаттау. БСЖ-сін сертификаттауға дайындау. БСЖ-сін сертификаттау
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өлшеу және бақылау құралдарын аттестаттау және сертификаттау
Өлшемдердің жіктелуі және негізгі сипаттамалары. Метрологиялық және техникалық сипаттамалары. Үлгілік және жұмыс Өлшеу құралдары, эталондар. Өлшеу құралдарын пайдалану жөніндегі жұмыстардың мақсаты мен мазмұны. Тексеру, калибрлеу-орындаудың түрлері мен тәсілдері, тексерудің дұрыстығы.Әр түрлі өлшеу нәтижелерін математикалық өңдеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жеңіл және тамақ өнеркәсібі өнімдерін стандарттау және сертификаттау
ЖТӨ өнімдеріне сертификаттау жүргізу тәртібі, ЖТӨ өнімдерін сертификаттау жұмысы, сәйкестікті растау жөніндегі органға өтініш берушінің өтініш беру тәртібі; өтінішті қарау және қабылдау; өтініш берілген өнімдерге сертификаттау сынақтарын жүргізу; өнімді сертификаттау жөніндегі жұмысты экономикалық бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сынақ, бақылау және өнімдер қауіпсіздігі
Сынақ анықтамасы. Сынақ объектісі. Сынақ деңгейі, сынақ құралдары. Климаттық жағдайларға әсері. Тозу және үйкеліс сынақтары. Тозу түрлері. Тозудың жіктелуі. Тозуды сынау әдістері. Дәлдікке арналған сынақтар. Соққылардың әсеріне арналған сынақтар. Соққы түрлері, соққы параметрлері. Соққы сынақтарын жүргізу әдістері. Соққылардың әсеріне арналған сынақ құралдары. Сынақтарды автоматтандыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапа жүйесін сертификаттау
СМЖ-сін сертификаттаудың маңыздылығы; СМЖ-сін сертификаттаудың нормативтік-құқықтық қамтамасыз етілуі; Сәйкестікті растау жөніндегі орган; СМЖ-сін сертификаттаудың ережелері мен кезеңдері; сапа менеджменті жүйесіне сертификаттауды жүргізу; сапа менеджменті жүйесін ұйымдастыру туралы құжат; кәсіпорындағы аудит, оған дайындық және жүргізу; сапа менеджменті жүйесін сертификаттау процесін тоқтату; инспекциялық бақылау; СМЖ сертификаттаудың халықаралық тәжірибесі Бе ПТК5.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Аккредиттеу және лицензиялау
Өлшемдердің жіктелуі және негізгі сипаттамалары. Метрологиялық және техникалық сипаттамалары. Үлгілік және жұмыс Өлшеу құралдары, эталондар. Өлшеу құралдарын пайдалану жөніндегі жұмыстардың мақсаты мен мазмұны. Тексеру, калибрлеу-орындаудың түрлері мен тәсілдері, тексерудің дұрыстығы.Әр түрлі өлшеу нәтижелерін математикалық өңдеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімдер (қызметтер) сапасын бағалау және сараптау
Тауарларды сараптаудың алғышарттары мен өзектілігі; тауарларды жіктеу; тауарларды тұтынушылардың құқықтары; тауар туралы ақпараттардың түрлері мен құралдары; сараптаманы жіктеу; сараптама әдістемесі; сараптама субьектілері; азық-түлік тауарларын сәйкестендіру және бұрмалау; Кеден одағының техникалық регламенттері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сертификаттау органдары мен сынақ орталықтарын аккредиттеу
Халықаралық сертификаттау практикасы. Аккредиттеу жүйесінің құрылымы. Аккредиттеу субъектілері. Аккредиттеу кезеңдері. Өтінімді ұсыну және қарау. Аккредиттеу алдындағы шарт. Құжаттарды сараптау. Өтініш берушіні орналасқан жері бойынша тексеру. Аккредиттеу туралы немесе аккредиттеуден бас тарту туралы шешім қабылдау. Аккредиттеуден кейінгі шарт. Аккредиттеу аттестаты.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Прогресс, халықаралық ұйымдар мен ұлттық жүйелердің талаптары контексінде нормативтік-құқықтық актілерді және техникалық реттеу, стандарттау және сәйкестікті растау саласының даму ерекшеліктерін білу және үйрену. Барлық түрдегі және санаттағы стандарттарды кәсіби қызметте іздеу және пайдалану процестерін, осындай форматтағы құжаттарды әзірлеуге дайын болу және жағдайларды сыни тұрғыдан бағалау, әртүрлі жағдайларда инклюзия принциптерін қолдану.
- Ақпаратты жинау, жіберу және талдау, деректерді өңдеу және сақтау үшін компьютерлік жүйелер мен желілердің құралдары, бағдарламалық және аппараттық құралдарын қолданады.
- Деректерді жинау, өңдеу және талдау, сонымен қатар кәсіби қызметтегі қолданбалы мәселелерді шешумақсатында жасанды интеллект құралдарын пайдалана отырып, іргелі қолданбалы зерттеулерді жүргізеді, ғылыми әзірлемелерді коммерцияландыру идеяларын тұжырымдау және негіздеу кезінде академиялық мәтіндерді сауатты пішімдейді.
- Техникалық құжаттамаға нормативтік бақылау және метрологиялық сараптама жүргізу, стандарттау объектілерінің параметрлерін оңтайландыру кезінде болжау деректерін өңдеу, түсіндіру және пайдалану. Күрделі техникалық объектілерді талдауды орындаудың жекелеген дағдылары бойынша ақпаратты біріктіру және өзара байланысты пайдалану қабілетінің деңгейі.
- Математика, физика және химияның негізгі бөлімдерін бағалау; механика бөлімдерінің негізгі формулалары мен есептік тәуелділіктерін тұжырымдау; Электротехниканың негізгі заңдарын саралау, статикалық, кинематикалық және динамикалық сипаттамаларды анықтау; Электр өлшеу құралдарын жоспарлау және пайдалану.
- Квалиметрияның негізгі процестері мен заңдарын білу. Сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерінің мәндерін анықтау, белгілеу және табу, сапаны кешенді бағалауды жүзеге асыру. Өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде сапаны бақылау үшін статистикалық әдістерді қолдану.
- Мемлекеттік стандарттардың сақталуын мемлекеттік бақылау және қадағалау негіздерін атаңыз. Кәсіпорынның метрологиялық қызметінің қызметін ұйымдастыруды ажырата білу.
- Өнеркәсіптік нысанның қоршаған ортаға әсерін бағалау, техникалық және экологиялық сараптама мен тексеру жүргізу, қызметкерлер үшін жұмыс орындарындағы қауіпсіз жағдайлар мен еңбекті қорғау туралы, денсаулыққа зиян келтіру қаупі, оларға берілетін кепілдіктер, оларға тиісті өтемақылар және жеке қорғаныс құралдары туралы ақпарат жасау.
- Стандарттау принциптері мен функцияларын, белгіленген талаптардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру ережелері мен тәртібін айқындау. Сәйкестікті растау нысандары мен схемаларын анықтау және сертификаттау саласындағы ұлттық және халықаралық стандарттарды пайдалану мүмкіндігі деңгейі.
- Тұлғалық, әлеуметтік және кәсіби салаларда негізделген шешімдер қабылдауға мүмкіндік беретін қоғам мен мемлекет дамуының тарихи, мәдени, философиялық және әлеуметтік-гуманитарлық негіздерін, сондай-ақ экономика, құқық, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық салаларындағы жан-жақты түсінігін көрсетеді
- Кәсіпорында басқару жүйелерін құру, жобалау және енгізу, бар жүйелерді бағалау және оларды үздіксіз жетілдіру дағдыларына ие болу. Қазақстан Республикасының стандарттау, сертификаттау, менеджмент жүйелері саласындағы нормативтік құқықтық актілерін қолдану; озық отандық және шетелдік тәжірибені жүйелеу.
- Менеджмент жүйелерін сертификаттау схемалары мен әдістерін, лицензиялау және аккредиттеу тәртібі мен ережелерін тізімдеңіз. Аккредиттеу және лицензиялау, аттестаттау жүргізу және өлшеу құралдарының сәйкестігін растау рәсімдері үшін деректерді жинау және өңдеу дағдыларын қолдану
- Өлшеу мен бақылаудың заманауи әдістері мен құралдарын қолдануға негізделген; өлшеу дәлдігінің нормаларын және бақылаудың дұрыстығын белгілеу. Өлшеу нәтижелерін бағалау дағдыларын қолдану.