6B07252 Қантты заттар және қантты кондитерлік өнімдер технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қант және қантты кондитерлік өнімдер өндірісі саласындағы өндірістік мәселелерді сауатты шешуге қабілетті, сұранысқа ие, еңбек нарығының өзгермелі талаптарына бейімделген белсенді бакалаврларды дайындау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Мамандыққа кіріспе
Мақсаты: Тамақтану саласында білікті мамандарды даярлау бойынша жоғары білім беру құрылымымен танысу, қайта өңдеу өндірістерінің салалық құрамын зерделеу. Мазмұны: Білім беру мекемесінде оқыту әдістемесі. Оқу сабақтарының түрлері және білімді бақылау. Студенттің оқу-зерттеу жұмысы. Кураторлық. Кітапханалар, жүйелік және алфавиттік каталогтармен, әдебиет классификаторларымен жұмыс. Қазіргі заманғы тамақ өндірісі. Тамақ өнеркәсібін дамыту перспективалары. Азық-түлік қауіпсіздігі және дұрыс тамақтану
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Диеталық тамақтану негіздері
Мақсаты: диеталық тамақтану мәселелері бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру, диетология бойынша теориялық және практикалық дағдыларды меңгеру. Мазмұны: диеталық (емдік) тамақтануды ұйымдастырудың негізгі принциптері, тамақтануды ұйымдастырудың ғылыми негізделген жүйесі және белгілі бір тағамдарды емдік мақсатта сараланған пайдалану ретінде дұрыс тамақтану туралы заманауи идеяларды түсінудегі рөлі. Жеке тағамдық компоненттердің әрекеті мен өзара әрекеттесуін, олардың денсаулықты сақтаудағы, дұрыс тамақтанбауға байланысты аурулардың алдын-алудағы рөлін, тағамдық заттар мен энергияға физиологиялық қажеттіліктердің нормаларын, даму себептері мен механизмдерін, алиментарлы аурулардың, тамақтан уланудың маңызды көріністерін зерттеу
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Химия
Мақсаты:Химияның негізгі заңдары мен ұғымдарын, зат пен атомның құрылысын меңгеру Мазмұны: Химияның негізгі заңдары мен ұғымдарын, зат пен атомның құрылысын, ішкі және молекулааралық байланыстардың типтерін, химиялық реакциялардың өту заңдылықтарын, химиялық процестердің энергетикасын және кинетикасын, ерітінділер мен дисперсиялық жүйелерді, электрохимиялық процестерді зерделеу. Химиялық реагенттермен, аспаптармен және аппаратурамен жұмыс істеу, математикалық есептерді жүргізу, қажетті экспериментті жоспарлау және жүргізу дағдылары
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Дұрыс тамақтану негіздері
Мақсаты: Адамның жалпы мәдениетінің құрамдас бөлігі ретінде тамақтанудың әлеуметтік-мәдени аспектілері және дұрыс тамақтану ережелері туралы түсінік қалыптастыру. Мазмұны: Салауатты тағам туралы ғылым негіздерін меңгеру. Дұрыс тамақтану ғылымының даму тарихы. Адам өміріндегі тамақтанудың құндылығы кәсіби ортада еркін сөйлесуге мүмкіндік береді. Тағамдардың жіктелуі, энергия балансы және дұрыс тамақтану, пайдалы мәзір, тағамды іздеу және таңдау, тағамға төзбеушілік. Тамақ комбинациясы дұрыс тамақтанудың негізі болып табылады. Дұрыс тамақтану принциптері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Академиялық жазу негіздері
Мақсаты: өз ойларын қысқаша, сонымен бірге жеткілікті сенімді ғылыми мәтін арқылы білдіру және негіздеу мүмкіндігі. Бұл ЖОО-да табысты оқытудың және одан әрі ғылыми-зерттеу қызметінің, оның ішінде халықаралық деңгейде маңызды аспектілерінің бірі болып табылады. Мазмұны: Ғылыми дискурстың ерекшеліктері: академиялық мәтіндердің стилі мен жанрлары; мәтін құрылысының құрылымына, баяндау стилін таңдауға жалпы қабылданған талаптарды ескере отырып, тамақ өнімдерін зерттеулер саласында университетте академиялық мәтінмен жұмыс (эссе, баяндама, курстық жұмыс, диплом). Зерттеу жұмысы: материал мен әдістеме, библиография және дәйексөздер
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Мақсаты: сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымды, тұлғаның берік адамгершілік негіздерін, азаматтық ұстанымын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлықтың орнықты дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Құқықтық нигилизмді еңсеру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама саласында білім алушылардың құқықтық мәдениетінің негіздерін қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлыққа саналы көзқарасты қалыптастыру.Сыбайлас жемқорлық мінез-құлқынан, сыбайлас жемқорлық моралінен, этикасынан адамгершілік тұрғыдан бас тарту.Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл үшін қажетті дағдыларды игеру.Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық стандартын жасау. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы насихаттау, заңдылық, заңға құрмет идеяларын тарату.Сыбайлас жемқорлықтың табиғатын түсінуге, оның көріністерінен әлеуметтік шығындарды сезінуге, өз ұстанымын дәлелді қорғай білуге, сыбайлас жемқорлықтың көріністерін еңсеру жолдарын іздеуге бағытталған қызмет. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресте ЖИ қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Мұхтартану
Мақсаты: Мұхтартану ғылымының қалыптасу тарихын, даму бағытын студенттерге ұғындыру, М.Әуезов шығармашылығы туралы әдебиет тарихы контекстінде тарихи, әдеби түсінік қалыптастыру. Мұхтартану пәні бойынша өз бетімен ізденістер жүргізуге, өз ойын жеткізе білуге дағдыландыру. Мазмұны: М.Әуезовтің өмірі мен шығармашылық жолы, Семей, Ташкент, Санкт-Петербург кезеңдері, М. Әуезовтің публицистикасы, жазушының «Абай», «Шолпан» журналдарындағы қызметі, «Қорғансыздың күні», «Қыр суреттері», «Оқыған азамат», «Көксерек» әңгімелері, «Еңлік-Кебек» пьесасы, «Қилы заман», «Қараш-қараш» оқиғасы» повестері, «Абай жолы» роман-эпопеясы, «Абай Құнанбаев» монографиясы, М.Әуезовтің Оңтүстікке жасаған ғылыми-шығармашылық сапары туралы мағлұмат алады. Жазушының шығармаларының тақырыбы мен идеясы, кейіпкерлер әлемі, көркемдік болмыс-бітімі жайлы жан-жақты танысады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жасанды интеллект негіздері
Білім беру бағдарламасының мақсаты – AI-Sana бағдарламасының басымдықтарын ескере отырып, жасанды интеллект құралдары мен әдістерін практикалық қолдану және білімді пайдалану саласында құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: Жасанды интеллектке (AI) кіріспе. Практикалық дағдылар мен дағдыларды дамыту: AI құралдарын қолдану; үлкен тілдік модельдермен (LLM) жұмыс істеу; кодсыз жасанды интеллект платформаларын пайдалану; генеративті жасанды интеллект құралдары; кескінді тану; табиғи тілді өңдеу (NLP); AI көмегімен деректерді визуализациялау. Әртүрлі салаларда AI қолдану туралы түсінікке ие болу; AI-sana бағдарламасының тәсілдерін интеграциялау арқылы AI әлеуетін ашу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Физика
Мақсаты: физика заңдары туралы білімдерін дамыту және оларды техника мен технологияда қолдану дағдыларын жетілдіру, пәнаралық байланыс негізінде ғылыми ойлауын дамыту. Мазмұны: Механикалық қозғалыс, динамиканың негізгі заңдары. Қатты дененің айналуы, сақталу заңдары. Үздіксіз орта механикасы, механикалық тербеліс және толқындар. Молекулалық-кинетикалық теория, тасымалдау құбылыстары, термодинамика. Электростатика, тұрақты электр тогы. Магнит өрісі, электромагниттік индукция. Электромагниттік тербелістер мен толқындар, оптика. Жылулық сәулелену, фотоэффект, атом ядросы. Зертханалық зерттеу нәтижелерін өңдеу және талдау әдістері. Қолданбалы салалық есептерді шешу үшін физикалық заңдылықтарды қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Физикалық және коллоидты химия
Мақсаты: химиялық процестердің бағытын, олардың жүру жылдамдығын анықтайтын негізгі заңдылықтарды зерттеу және түсіндіру, заттың құрылымы мен оның реактивтілігі арасында байланыс орнату, коллоидтық жүйелерді зерттеу Мазмұны: Химиялық термодинамика негіздері, фазалық тепе-теңдік және ерітінділер теориясы, электрохимия, химиялық кинетика және катализ, химиялық реакциялардың жылдамдығына температураның әсерін зерттеу, фотохимиялық және тізбекті реакциялар, біртекті және гетерогенді катализ негіздері. Тамақ өнімдерін байытудағы процестердің жүруінің негізгі заңдары мен заңдылықтары. Еріген заттың молекулалық массасын криоскопиялық, эбулиоскопиялық әдіспен анықтау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Абайтану
Мақсаты: А.Құнанбайұлы арқылы «Қазақтану» жобасындағы «ұлтық кодты» сақтау мен дәріптеу Мазмұны: ХІХ-ХХғ. Қазақстан тарихына, қазақ әдебиетіне тарихи шолу жасау. Абайтану саласының дамуындағы ХХ-ХХІ ғасырдың абайтанушылардың еңбектері. Абайдың шығармашылығының хронологиясы. Абай - қазақ халқының ұлы ақыны, этнограф, қазақ жазба әдебитінің негізін салушы. Абай - «Қарамола Ережесі» заңдар жинағының құрастырушысы, қоғамдық маңыздылығы. Абай - ойшыл, дінтанушы, философ. Абай білім және ғылым саласындағы рөлі, «Толық адамды» қалыптастыру идеясы. Абайдың аудармалары, поэмалары, «Қара сөздері», «Абай жолы» роман-эпопея. Қ.Тоқаев «Абай және Қазақстан ХХІ ғасырда» маңыздылығы
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Аналитикалық химия
Мақсаты: студенттердің талданатын заттардың заманауи әдістерін, физика-химиялық үрдістердің негізгі теорияларын және дисперстік жүйелердің қасиеттерін меңгеруі. Мазмұны: Химиялық сапалық талдау бойынша есептерді шешу үшін алған білімдерін қолдануға бағдарлана отырып, аналитикалық химияның негізгі бөлімдері бойынша студенттерді теориялық және практикалық даярлау. Студенттердің заманауи химия ғылымының жетістіктерін игеруі және химия ғылымын қолдану тәсілдерін игеруі және кәсіби қызметте химиялық заңдарды қолдану тәсілдерін игеруі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Математика
Мақсаты: Студенттер заң көздеріне конспектегі жазбалар мен материалдарды еркін меңгеру керек, оқытушы студенттердің ұсынылған әдебиеттерді пайдаланғандығын, барлық сұрақтарға дайындығын тексереді. Студент әр семинар сұрақтарына жаңа фактілер ұсынып және осы фактілер бойынша өз пікірін баяндап, жоғары бал алуға ұсынылады. Мазмұны: Сызықтық алгебра және аналитикалық геометрия элементтерін зерделеу. Функция шегін есептеу қабілеті дамыту. Бір айнымалыдан функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу білімін алу. Бірнеше айнымалы функциялардың ұғымдарын білу. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің оңтайлы нұсқасын аргументтеу. Еселі интегралдарды табу дағдылары. Сандық, функционалдық және далалық қатарлар теориясы және олардың жинақтылығы бойынша теориялық білім алу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақтану биохимиясы
Мақсаты: тағамның негізгі компоненттерін: ақуыздарды, липидтерді, көмірсуларды, дәрумендер мен минералдарды түрлендіру түрлерінің, қасиеттері мен нәтижелерінің сипаттамаларымен таныстыру. Мазмұны: ағзаның химиялық құрамы. Ақуыздар. Денедегі құрылым, қасиеттер, функциялар. Тамақтанудағы рөлі. Витаминдер. Көмірсулар. Құрылымы, қасиеттері, тамақтанудағы маңызы. Липидтер және олардың алмасуы. Зат алмасу және энергия. Көмірсулар алмасу. Ақуыздар мен аминқышқылдарының алмасуы. Биологиялық белсенді заттар. Тамақтанудың физиологиялық негіздері. Ақуыздарды талдау. Ақуыздардың қышқыл гидролизін зерттеу. Липидтер. Липидтердің ерігіштігі және эмульсия түзілуі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнология негңздері
Мақсаты: Биоинженерия және биотехнология, жасушалық және генетикалық инженерия, энзимология саласындағы ғылыми жетістіктер деңгейі туралы қазіргі заманғы идеяларды қалыптастыру; қазіргі заманғы өнеркәсіптік биотехнологиялық процестермен танысу. Мазмұны: тірі организмдерді (микроорганизмдерден жануарлар мен өсімдік жасушаларына дейін) және олардың компоненттерін (ферменттер, дәрумендер және т. б.) қоса алғанда, әртүрлі биологиялық жүйелерді қолданатын технологиялық процестер, адамдар білетін және қолданатын дәстүрлі процестер: сыра қайнату, пісіру, шарап жасау, ірімшік жасау, шығыс ыстық соустары, ол сонымен қатар әртүрлі қалдықтарды жою әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экожүйе және құқық
Мақсаты: Экономика, құқық, антикоррупциялық мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі, кәсіпкерлік, ғылыми зерттеулер әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Мазмұны: Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экология және адам тіршілігінің қауіпсіздігі саласындағы қатынастарды реттеу. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Ғылыми зерттеулер әдістерін қолдану. Жасанды интеллекттің құқықтық негіздері. Инклюзия халықаралық заңнаманың стратегиясы болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық
Мақсаты: Қаржылық әл ауқатқа жету үшін маңызы бар жеке және отбасылық қаржылық ресурстарды басқаруды, кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыруды дағдыларын оқыту. Мазмұны: Кәсіпкерлік: мәні, мазмұны қалыптасу шарттары. Кәсіпкерліктің ұйымдастыру-құқықтық түрлері. Кәсіпкерліктегі тәукелділік. Кәсіпкерліктегі бизнес-жоспарлау. Кәсіпкерлік келісімдерді ұйымдастыру. Кәсіпкерліктегі мәдениет және этика. Кәсіпкерлік қызметің қаржыландыру. Қаржылық сауаттылық түсінігі, мақсаттары мен міндеттері.Ақша,есеп айырысу және төлемдер. Жеке қаржы: кіріс,шығыс, бюджет. Салықтар және жеке тұлғаларға салық салу. Зейнетақылар және сақтандыру. Халыққа банктік қызмет көрсету. Жеке тұлғалардың банкроттығы және қаржылық тәуекелдер. Қаржылық пирамида және жеке қаржылық қауіпсіздік.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірістерінің процестері мен аппараттары
Мақсаты: материалдық нүкте мен материалдық жүйенің статикасы мен динамикасының негізгі заңдары мен теңдеулері. Мазмұны: технологиялық процестердің жалпы заңдылықтары. Тамақ өндірісі процестерінің жіктелуі. Негізгі процестердің механизмдерін талдау. Процестер мен құрылғыларды модельдеу және есептеу әдістері. Гидромеханикалық процестер мен аппараттар. Механикалық процестер. Жылу процестері. Масса алмасу процестері. Жылу қондырғылары және олардың тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
Мақсаты: студенттерді өсімдік шаруашылығының негізгі өнімдерінің технологиялық қасиеттері, сипаттамалары туралы білімді практикалық игеруге дайындау. Мазмұны: өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу кезеңінде сапаны арттыруды және шығындарды азайтуды қамтамасыз ету. Дәнді, бұршақты және майлы дақылдарды, тамыр дақылдарын өңдеу және төсеу ерекшеліктері. Өсімдік шаруашылығындағы ауылшаруашылық өнімдерін сақтау мен өңдеудің дәстүрлі және заманауи әдістері. Сақтау кезінде өнімнің тұтыну нормалары. Өсімдік шикізатын өңдеу және сақтау кезінде жүретін физика-химиялық, биохимиялық, биологиялық және физиологиялық процестер. Морфология, астық анатомиясының құрылымы
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инженерлік компьютерлік графика
Мақсаты: AutoCAD пайдаланып, инженерлік-конструкторлық құжаттарды дайындауға қажетті білім, біліктілік, дағдылық қалыптастыру. Мазмұны: Проекциялау. Нүкте мен түзу. Жазықтық. Аксонометриялық проекциялар. Геометриялық беттер мен денелер. Сызбаларды графикалық безендіру жайлы негізгі мәліметтер. Көріністер, тіліктер мен қималар. Бөлшектерді біріктіру әдістері. Бұрандалық бұйымдар. Бөлшектердің эскиздерін дайындау. Құрастыру мен жалпы күйдегі сызбаларды орындау, оқу және бөлшектеу. Алғашқы тағайндаулар. Жұмысты аяқтау және кескіндерді сақтау. Жазық фигураның сызбасын тұрғызу. Бөлшектер сызбаларын сызу. Кескіндерді өңдеу. Нысанның үшөлшемді моделін тұрғызу
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Теоретикалық және қолданбалы механика
Мақсаты: Мамандық бойынша өндіріс технологиялық жабдықтарының жалпы бөлшектерін жобалау мен құрастырудың теориялық негіздері туралы білімді қалыптас-тыру. Мазмұны: статика - күштер, күштердің түрлері, дене-лердің тепе-теңдік шарты. Кинематика - механикалық қозғалыс заңдары, жылдамдық, үдеу, траекториясы. Динамиканың негіздері. Материалдар кедергісі - беріктік, қатаңдық, төзімділік және орнықтылық. Деформация түрлері – созылу және сығылу, ығысу, бұралу, иілу және күрделі деформациялар. Кернеулі күй және беріктік теориясының негіздері. Машина бөлшектерiнiң сұрыпталуы. Редукторларлар. Механикалық берілістер - тісті, червякты, фрикциялық, белдікті және шынжырлы берілістер. Бiлiктер, өстер, муфталар, мойынтіректер. Қосылыстардың түрлері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіби бағытталған шетел тілі
Мақсаты: мәтіндік ақпаратқа түсініктеме беру және реферат жасау, кәсіби тақырып бойынша монологиялық мәлімдемелер жасау және орындау. Кәсіби тақырыптар бойынша ақпарат алмасып, сөйлесе білу. Мазмұны: ғылыми стиль жанрларының лексикалық-грамматикалық ерекшеліктері және ауызша және жазбаша сорттардағы презентация. Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы бойынша шет тілді терминологияны меңгеру. Құрылымдар мен жүйелерді, анықтамаларды, дәлелдерді сипаттайтын сөйлеу модельдерін қолдану. Мамандық бойынша ауысу бойынша жұмыс. Іскерлік хат алмасу тілінің лексикалық және стилистикалық ерекшеліктері мамандық бойынша түпнұсқа мәтінге түсініктеме беру әдістері. Ғылыми мәтінді құрылымдық-семантикалық және мағыналық-лингвистикалық талдаудың әдістері мен әдістерін зерттеу, мәтіннің ақпаратын түсіну, оның логикалық-композициялық негізін көру және құру. Оқу-кәсіби, іскерлік және күнделікті қарым-қатынас процесінде пайдалану мақсатында мәтіннен қажетті ақпаратты ала білу, оны сипаттау, жалпылау және түсіндіру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Құрастыру негіздері және машина бөлшектері
Мақсаты: Өндірістің технологиялық жабдықтары машиналары-ның блшектері мен тораптарын конструкциялау, есептеу және теория бойынша кәсіби білімдерін болашақ мамандарда қалыптастыру Мазмұны: машиналар мен жабдықтардың бөлшектері мен тораптарын жобалау мәселелері. Машиналар мен олардың конструкцияларының бөлшектеріне қойылатын негізгі талаптар. Машина бөлшектерін, берілістерін, редукторларын, біліктерін, өстерін, муфталарын, мойынтіректерді қосу. Конструкциясы, түрлері, материалдары және термиялық өңдеу. Жұмыс қабілеттілігі критерийлері бойынша машиналардың бөлшектері мен тораптарын инженерлік есептеу. Заманауи есептеу техникасын қолдана отырып жобаланған машиналар мен механизмдердің оңтайлы параметрлерін табу және бөлшек-тердің экономикалық тұрғыдан тиімді және сенімділігін анықтау
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық регламенттер, тамақ өнімдерін сәйкестендіру және бақылау
Мақсаты: Кеден одағының өзгеде техникалық регламенттерінде белгіленетін тамақ өнімдерінің жекелеген түрлеріне және оған қойылатын талаптарға байланысты өндіру, сақтау, тасымалдау, өткізу және кәдеге жарату процестеріне қойылатын талаптарды игеру Мазмұны: Өнімдер мен жүйелерді жобалауды, өндіруді, пайдалануды, өндіріс процесінде бақылауды және сынауды және сәйкестікті растауды қамтамасыз ету үшін метрология және техникалық реттеу саласындағы кәсіби құзыреттерді қалыптастыру. Әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу схемасын талдау, өлшеу қателіктерін анықтау; өлшеу, бақылау, сынау және сапаны басқарудың заманауи әдістерін қолдану. ЖИ элементтерін пайдалану: өнімге сұранысты болжау; тамақ өнімдерін автоматты түрде тану және жіктеу, сұрыптау және орау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдер массасының реологиясы
Мақсаты: Тағамдық материалдардың инженерлік реологиясының негіздерін оқып-үйрену, студенттердің тағамдық массалардың құрылымын қалыптастыру саласындағы білім, білік және дағдыларын дамыту. Мазмұны: Тағамдық материалдар механикасының реологиялық негіздері. Өңдеу салаларының шикізатының, жартылай фабрикаттарының және дайын өнімдерінің физика-механикалық қасиеттерін анықтау әдістері мен құралдары. Тұтқырлық, адгезиялық және үйкеліс қасиеттерін анықтау әдістері, технологиялық процестерді есептеуде физикалық-механикалық қасиеттерді пайдалану, өңдеуші өнеркәсіптердің шикізат, жартылай фабрикаттар мен өнімдердің сапасын бақылау және жабдықтар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өнімдерінің химиясы
Мақсаты: тағам туралы түсінік қалыптастыру және тағам ұғымын химия тұрғысынан түсіндіру. Мазмұны: Тағамдық шикізат пен дайын өнімдегі заттардың химиялық құрамы мен қасиеттері, олардың құрамдас бөліктерінің функционалдық және технологиялық қасиеттері, физика-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық өзгерістердің механизмдері, сонымен қатар өңдеу және сақтау кезінде шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін тұрақтандыру. Шикізат қасиеттерінің физика-химиялық көрсеткіштері, олардың тамақ өнімдерінің сапасын қалыптастырудағы рөлі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көмірсулар химиясы
Мақсаты: Студенттерді моно-, олиго - және полисахаридтердің негізгі химиялық қасиеттерімен таныстыру. Мазмұны: жіктелуі, құрылымы, физикалық қасиеттері, оптикалық айналуы, мутаротациясы. Химиялық қасиеттері: полиолдарға дейін тотықсыздану, альдон, дикарбон және урон қышқылдарына дейін тотығу, этерификация, карамелизация, амин қосылыстарымен реакциялар (Майяр реакциясы). Боялған қосылыстардың пайда болуы. Гидрокси қосылыстарымен өзара әрекеттесу (о-гликозидтердің түзілуі). Ашыту. Ең маңызды моносахаридтер: глюкоза, фруктоза, галактоза, сорбит. Қалпына келтіретін және қалпына келтірмейтін дисахаридтер. Дисахаридтердің химиялық қасиеттері, гидролиз. Ең маңызды дисахаридтер: сахароза, мальтоза, лактоза, трегалоза. Трисахаридтер, рафиноза. Циклодекстриндер. Гомополисахаридтер. Крахмал, құрылымы, физикалық қасиеттері. Крахмал гидролизі. Декстриндер. Крахмал мен декстриндердің йодпен әрекеттесуі. Өзгертілген крахмал. Гликоген, құрылымы, физикалық қасиеттері. Целлюлоза. Инулин. Гетерополисахаридтер. Гемицеллюлозалар, агар, альгинаттар, каррагенандар, желатин, пектиндер, сағыздар (акация, гуар және т.б.): құрылымы, физикалық қасиеттері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шикізаттарын өңдеудің физика-химиялық негіздері және жалпы принциптері
Мақсаты: қант және кондитерлік өндірістегі шикізат пен тамақ өнімдерінің физика-химиялық қасиеттерін зерттеу. Мазмұны: Шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттері. Өсімдік шикізатын өңдеудегі қасиеттердің өзгеруі тамақ өнімдерін технологиялық өңдеудегі көмірсулардың өзгеруі. Өнімдерді технологиялық өңдеудегі ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері мен өзгерістері. Өсімдік шикізатын бастапқы және термиялық өңдеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау, сертификаттау және метрология
Мақсаты: Өзінің кәсіби қызметі барысында өнім, қызмет және жұмыс сапасы мен өлшем бірлікті қамтамасыз ету бойынша мәслелерді шеші үшін стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы теориялық білімі мен практикалық дағдысын қалыптастыру. Мазмұны: Стандарттау, сертификаттау және метрология нысандары. Стандарттау, техникалық реттеу, метрология және сәйкестікті растау жүйелерінің құқықтық, нормативтік- техникалық базалары. Стандарттаудың жалпығылыми және арнайы әдістері. Сертификаттау және декларациялау схемалары. Өлшеудің түрлері мен әдістері. Өлшеудің анықталмағандығын және қателігін есептеу. Метрологияның техникалық негізі. Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін жоғарлатудағы халықаралық сапа жүйесінің ролі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өңдеу өндірістерінің ғылыми негіздері
Мақсаты: зерттеу тәжірибесін жинақтау, ғылыми зерттеулерді пайдалануды жоспарлау және ұйымдастыру тетігін жетілдіру, ғылыми зерттеулердің басым бағыттарын болжау және қалыптастыру. Мазмұны: азық-түлік өндірісінің қазіргі жағдайы мен даму перспективаларын, қайта өңдеу өндірістерінің ғылыми негіздерін талдау, азық-түлік кәсіпорындарында әртүрлі тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері туралы ақпаратты білу. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде зерттеулер жүргізу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өңдеу өндірістері өнімдерінің қауіпсіздігі
Мақсаты: негізгі тағамдық токсиканттар, олардың адам ағзасына қауіптілік дәрежесі, Шикізат пен тамақ өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау әдістері мен әдістері туралы білімді қалыптастыру Мазмұны: Шикізат пен тамақ өнімдерінің ластаушы заттарын, қауіпсіздік нормаларын зерттеу. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және оны бағалаудың негізгі критерийлері. Сыртқы ортадан, тағамдық қоспалардан бөгде заттардың қауіптілігі: жіктеу, нормалау, бақылау. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін реттеу және ақпараттық қамтамасыз ету механизмі. Өз қызметінде нормативтік құқықтық құжаттарды пайдалану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өңдеу өндірістерінің технологиясы
Мақсаты: студенттерді астық, ұн, жарма, құрама жем, нан, макарон және кондитерлік өнімдер, қант және қант бар заттар, алкоголь және ликер өндірісі, шараптар технологияларын практикалық меңгеруге дайындау. Мазмұны: өсімдік өнімдерін қабылдауды, орналастыруды, өңдеуді және сақтауды ұйымдастырудың технологиялық принциптерін зерттеу. астық элеваторлары, ұн тарту, жарма, құрама жем зауыттары, нан зауыттары, макарон және кондитерлік фабрикалар, қант зауыттары және крахмал және ашыту өндірістері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Электротехника және электроника негіздері
Мақсаты: электротехниканың заңдылықтары туралы білімдерін дамыту және оларды машина жасау және жеңіл өнеркәсіпте қолдану дағдыларын жетілдіру, пәнаралық көзқарас негізінде ғылыми ой-өрісін қалыптастыру. Мазмұны: Тұрақты және айнымалы ток электр тізбектері. Электрлік өлшеулер және приборлар. Трансформаторлар. Электр машиналары. Электрлік аппараттар. Электр энергияны өндіру, тарату, тұтыну. Электртехникалық және электромеханикалық жабдықтар. Электр жетегінің негіздері. Электр қауіпсіздігі. Тұрақты токтың сызықты емес электр тізбектері.Электронды аппараттар және құрылғылар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Санитария және тамақтану гигиенасы
Мақсаты: тағамның сапасы, қауіпсіздігі және адамның физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыру қабілеті оның гигиеналық нормативтері мен санитарлық нормаларына сәйкестігімен анықталады. Мазмұны:Санитарлық-гигиеналық бағалау нормалары, санитарлық-гигиеналық бағалаудың негізгі критерийлері, өңдеу өнеркәсібінің өнімдеріне, сақтауға, тасымалдауға және өткізуге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Кәсіпорындар шығаратын өнімдерді санитарлық-гигиеналық бағалау. Өңдеу салаларының өнімдерін санитарлық-гигиеналық бағалауды қолдану. Сапа көрсеткіштерін анықтау үшін әдеттегі сынақ әдістерін түсіну.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өңдеу өндірістері өнімдерін өңдеу және зерттеудің арнайы әдістері
Мақсаты: технологиялық процестің барлық кезеңдерінде тамақ материалдарының құрылымдық-механикалық қасиеттерін анықтауға арналған әдістер мен құралдарды зерттеу. Мазмұны: Тамақ өнімдерін термиялық өңдеу негіздері, өнімнің құрылымдық-механикалық, физика-химиялық және органолептикалық қасиеттерінің өзгеруі. Тамақ өнімдерін термиялық өңдеудің негізгі әдістерімен, тамақ өнімдерін инфрақызыл сәулеленумен өңдеу әдістерімен, инфрақызыл сәулелену көздерімен таныстыру. Акустикалық әдістерді қолдана отырып, тамақ өнімдерін өңдеудің стандартты сынақтарын жүргізу әдістері
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қантты кондитерлік өнімдері өндірісінің технологиялық машиналары және аппараттары
Мақсаты: Студенттердің қантты кондитерлік өнімдерді өндірудің тамақ өндірісіндегі негізгі аппараттары мен машиналарын және қантты кондитерлік өнімдерді өндірудегі негізгі кезеңдерін оқып үйренудің теориялық білімін және практикалық дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Қантты кондитерлік өнімдерді өндіру бойынша механикаландырылған өндірістік желілер. Шикізатты, жартылай фабрикаттарды және өнімдерді термиялық өңдеуге арналған құрылғылар мен машиналар. Шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді механикалық өңдеуге арналған машиналар мен агрегаттар. Пластмасса және сұйық жартылай фабрикаттарды дайын өнімге өңдеуге арналған машиналар мен агрегаттар. Буып-түю машиналары мен машиналары
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өңдеу өндірістері өнімдерінің сараптамасы
Мақсаты: қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің сапасын зерттеу және бақылау әдістерін меңгеру, қайта өңдеу өндірістері өнімдерінің ассортиментін, сақтау шарттары мен мерзімдерін қалыптастыру саласындағы теориялық білімді бекіту. Мазмұны: зерттеу әдістері . Кондитерлік өнімдердің сапасына сараптама. Кәмпиттің қасиеттері. Ұн және қант кондитерлік өнімдерінің сапалық сипаттамалары. Кондитерлік өнімдерді сенсорлық талдау. Крахмал мен қантты тексеру. Өңдеу өндірістерінің өнімдерін пайдалану, сақтау режимдері мен тәсілдерін, сапасын бақылау, буып-түю және тасымалдау әдістерін сараптау
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Өсімдік шикізатынан тамақ өнімдерін сәйкестендіру, бұрмалау
Мақсаты: теориялық білімді қалыптастыру және жалғандықты анықтау және анықтау саласында практикалық дағдылар мен дағдыларды игеру. Мазмұны: сәйкестендіру және бұрмалау түрлері. Фальсификацияны анықтау әдістері. Нормативтік-техникалық құжаттамалар, регламенттер, нормалар мен ережелер.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тағамдық құндылығы жоғары өнімдер технологиясы
Мақсаты: тағамдық құндылығы жоғары өнімдерді жасау саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Өнімді құрудың заманауи тәсілдері тағамдық құндылығы жоғары тағам. Өсімдік және жануарлар шикізаты негізіндегі өнімдерге арналған технологияны пайдалану және құндылығы жоғары арнайы тағамдық компоненттермен байыту. Тағамдық құндылығы жоғары өнімдерді жасау принциптері. Деректерді талдау және дәм талғамдарын болжау тенденцияларын анықтау; ЖИ элементтерін пайдалана отырып, инновациялық өнімдер мен тағамдық құндылығы жоғары өнімдерді әзірлеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары
Мақсаты: студенттерді қайта өңдеу өндірістеріндегі кондитерлік өнімдердің машиналары мен жабдықтары саласында өндірістік-техникалық, жобалау және құрастыру, зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындау, студенттерді жалпы техникалық және инженерлік пәндер бойынша ілгерілемелі дайындықтарын технологиялық өңдеу салаларындағы нақты білімдермен ұштастыруға үйрету. Мазмұны: Шикізатты механикалық өңдеудің технологиялық жабдықтары. Жуу және ылғалдандыру машиналары. Көлік және көмекші көліктердің классификациясы. Құрғақ және сұйық, тұтқыр орталарды араластыруға арналған жабдық. Кондитерлік қамыр кесектерін қалыптауға арналған технологиялық жабдықтар. Бөлімге арналған машиналар мен жабдықтар Шикізат пен жартылай фабрикаттарды өңдеуге арналған гидромеханикалық процестерді қолданатын жабдықтардың жұмыс істеуінің негізгі принциптері. Гидравликалық машиналар жұмысының теориялық негіздері. Жабдықтың мақсаты, жұмыс істеу принципі және жалпы құрылымы. Машинаның құрылымы және машиналар кешені. Роботты автоматтардың жұмысының технологиялық және техникалық-экономикалық көрсеткіштері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өңдеу өнеркәсібі өнімдерін өндіруде дәстүрлі емес шикізатты қолдану
Мақсаты: дәстүрлі емес шикізатты сақтау және өңдеу кезінде кешенді пайдалану, химиялық құрамы, тағамдық құндылығы және физика-химиялық процестер мәселелері бойынша білімді, іскерлікті, Дағдылар мен құзыреттерді қалыптастыру. Мазмұны: өнімдер өндірісінде дәстүрлі емес Өсімдік шикізатын қолдану. Адамның тамақтануындағы диеталық талшықтың рөлі. Тағамның детоксикация қасиеттерін, ащы-хош иісті өсімдіктер мен фитонцидтердің биопотенциалын пайдалану. Фитонцидтердің микробқа қарсы қасиеттері, тамақ өнеркәсібінде қолдану. Шөптердің су-спирттік инфузияларының сапасы, су-спирттік сорғыштарды пайдалану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Қант және крахмал өндірісінің технологиясы бойынша студенттің оқу-зерттеу жұмысы
Мақсаты: Зерттеу тәжірибесін меңгеру, ғылыми зерттеулерді пайдалануды жоспарлау және ұйымдастыру механизмін жетілдіру, үлкен деректерді пайдалана отырып, ғылыми зерттеулердің басым бағыттарын болжау және қалыптастыру. Мазмұны: Ғылыми зерттеулердің жалпы классификациясы. Ғылыми бағыт – саласы бойынша зерттеулер жүргізілетін ғылым немесе ғылымдар кешені. Ғылыми бағыттың құрылымдық бірліктері: күрделі мәселелер, мәселелер, тақырыптар және ғылыми сұрақтар. Мәліметтерді жинау және талдау. Сенсорлар және IoT: нақты уақыт режимінде температураны, қысымды, сұйықтық деңгейін және басқа параметрлерді бақылау үшін сенсорларды орнату. Үлкен деректерді талдау: тарихи деректерді талдау және үлгілерді анықтау үшін машиналық оқыту алгоритмдерін пайдалану. Процесті оңтайландыру. Зерттеу тезистерін, жұмыстарды жазу, ЖИ көмегімен зерттеу нәтижелерін интерпретациялау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өңдеу өнеркәсібіндегі тағамдық және биологиялық белсенді қоспалар
Мақсаты: студенттерді тағамдық және биологиялық белсенді қоспалардың заңнамалық және нормативтік базасымен, тамақ өнімдерін өндіруде тағамдық қоспаларды қолдану ерекшеліктерімен таныстыру және зерттеу. Мазмұны: Қайта өңдеу өнеркәсібінде биологиялық белсенді қоспалар өндірісі туралы жалпы мәліметтер. ББҚ жіктелуі. Тағамның сыртқы түрін жақсартатын заттар. Тағамның құрылымы мен физика-химиялық қасиеттерін өзгертетін заттар. Азық-түлік шикізаты мен дайын өнімдердің микробтық және тотығу бұзылуын бәсеңдететін тағамдық қоспалар.Тағамдық қоспаларды өндіру, тағам өнімдерінің дәмі мен хош иісіне әсер ететін сыртқы түрін жақсартатын, құрылымын және физика-химиялық қасиеттерін өзгертетін заттар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Табиғи тағамдық бояғыштар технологиясы
Мақсаты: процестерді жүргізудің заманауи әдістері мен әдістерін зерттеу. Мазмұны: табиғи және бірдей табиғи бояғыштар туралы жалпы мәліметтер; Өсімдік шикізатынан табиғи қызыл, сары және жасыл тағамдық бояғыштарды алудың шикізат көздері мен тәсілдері; өсімдіктер мен олардың бояғыш қасиеттерін анықтайтын заттардың химиялық құрамы мен негізгі сипаттамалары. Өсімдік шикізатынан табиғи бояғыштар жасау технологиясы және оларды әртүрлі кондитерлік және басқа да тамақ өнімдерімен бояу әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қант және крахмал өндіру технологиясы
Мақсаты: Қант, шикі және құрғақ крахмал технологиясы саласында қажетті теориялық білімдерді қалыптастыру, қант пен крахмал өндірісінің процестерінің физикалық-химиялық табиғатын зерттеу. Мазмұны: Қант пен крахмал өндірісі. Қант пен крахмал өндірісіндегі жекелеген процестердің жұмыс режимдерін жинау және түсіндіру. Дайын өнімді өндірудің технологиялық процестерін ұйымдастыру және жүргізу. Қант пен крахмалдың классификациясы. Қант пен крахмал өндірісіндегі жаңа өнімдердің технологиясын жасауда техникалық шешімдерді техникалық-экономикалық көрсеткіштер тұрғысынан бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өңдеу өндірістерінің арнайы технологиялары
Мақсаты: ауыл шаруашылығы шикізатын терең өңдеудің жоғары технологияларын енгізу есебінен өнімдер ассортиментін кеңейтуге қолда бар мүмкіндіктерді дұрыс пайдалануды игеру Мазмұны: Өңдеу өнеркәсібіндегі заманауи технологиялар. Өңдеу өнеркәсібіне концептуалды және басым ғылыми бағыттарды енгізу. Тамақ өңдеу өнеркәсібін дамытудың перспективалық бағыттары. Өңдеу өнеркәсіптерінің арнайы технологияларына арналған жаңа технологиялық процестер мен құрылғыларды жасау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қант кондитерлік өнімдерінің жаңа түрлерінің ғылыми-зерттеу жұмысы
Мақсаты: Жаңа зерттеу тәжірибесін алу, үлкен деректерді пайдалана отырып, ғылыми зерттеулерді жоспарлау мен ұйымдастыруды дамытуды жетілдіру. Мазмұны: Қантты кондитерлік өнімдер саласындағы технология мен техниканың дамуының заманауи тенденциялары. Қантты кондитерлік өнімдердің технологиясы бойынша бағытты таңдау және зерттеу жүргізу әдістемесі: ақпаратты іздеу, қойылған міндеттерді шешуге қажетті мәліметтерді жинау және талдау. АИ технологиясына шолу, қант және кондитерлік өнеркәсіпте АИ сәтті қолдану мысалдары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қантты кондитерлік өнімдер өндірісінің технологиясы
Мақсаты: Кондитерлік өнімдер технологиясы саласында қажетті теориялық білімді қалыптастыру, қантты кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясын оқып үйрену. Мазмұны: Қантты кондитер өндірісінің технологиясы және негізгі процестері, олардың сипаттамасы. Қантты кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін ұйымдастыру және жүргізу. Қантты кондитерлік өнеркәсіптердің жаңа өнімдерінің технологияларын әзірлеуде техникалық шешімдерді техникалық-экономикалық көрсеткіштер тұрғысынан бағалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қант өнімдерінің жаңа технологиялары
Мақсаты: Қант өнімдерінің технологиясы саласында қажетті теориялық білімдерін дамыту. Мазмұны: Қант өндірудің жаңа технологиялары. Желе тәрізді массаларды өндіру технологиясы. Кондитерлік өнімдерге желатин өндірудің жаңа технологиялары. Крахмалдан қант өнімдерін өндіру. Дәнді дақылдардан қантты өнімдерді өндіру технологиясы. Картоптан қантты өнімдерді өндіру технологиясы. Қауыннан қантты өнімдер алу технологиясы. Жемістер мен жидектерден қантты өнімдерді өндіру технологиясы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кондитерлік өндірістің кәсіпорындарын АЖЖ негіздерімен жобалау
Мақсаты: Кондитерлік өнеркәсіп кәсіпорындарын жобалаудың жалпы принциптерін меңгеру. Мазмұны: Қант және кондитер өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың жалпы ережелері, кәсіпорындарды орналастырудың негізгі есептік стандарттары мен принциптері, жобаның техникалық-экономикалық негіздемесі, технологиялық есептеулер, оның ішінде кәсіпорынның өнімділігін есептеу, шикізат шығынын есептеу, өндіріс рецептері, қойма кеңістігін есептеу. Жоба талаптарын талдау, соның ішінде аумақты, бюджетті, функционалдық аймақтарды және климаттық жағдайларды автоматты түрде жасау үшін әртүрлі орналасу және архитектура опцияларын, 3D визуализациясын және виртуалды шындықты және ЖИ көмегімен модельдеуді модельдеуді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Шикізатты тиімді пайдалану
Мақсаты: студенттерді жаңа өнімдер алу мақсатында шикізат қалдықтарын пайдалану жолдары туралы таныстыру. Мазмұны: қант пен крахмал өндірісіндегі қайталама ресурстардың сипаттамасы. Қайта өңдеу, жасыл технологиялар. Қайталама ресурстарды өнеркәсіптік өңдеудің қазіргі жағдайы мен перспективаларын жалпылау, талдау. Қант пен крахмал өндірісінде қайталама ресурстарды ұтымды пайдалану туралы білімді қолдану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қантты заттар және қантты кондитер өнімдерінің сапасын бақылау және бағалау
Мақсаты: Өңдеу салаларындағы шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің сапасына сараптама жасау және сынау әдістері саласында теориялық және практикалық білімдер кешенін қалыптастыру. Мазмұны: Қантты заттар мен өнімдердің сапасына қойылатын талаптар. Қантты заттар мен өнімдердің қасиеттері мен сапа көрсеткіштері. Қантты заттар мен өнімдердің сапасын бағалау және бақылау әдістері. Қантты заттар мен өнімдердің сапасын бақылау және бағалау міндеттері. ЖИ элементтерін қолдану: нақты уақыт режимінде шикізат пен дайын өнімнің сапасын автоматты бақылау; ақауларды, бөгде заттарды анықтау; өнімдердің сақтау мерзімін болжау; және өнімдердің температурасы мен тығыздығын анықтау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кондитерлік өнеркәсіп кәсіпорындарын жобалау
Мақсаты: қант және крахмал кәсіпорындарын жобалауды ұйымдастыру саласында студенттерге теориялық білім, білік және дағдыларды беру. Мазмұны: Өнеркәсіптің даму болашағы мен мәселелері. Өнеркәсіптегі өнеркәсіптік кәсіпорындарды автоматтандырылған жобалау негіздері. жоба талаптарын талдау, соның ішінде аумақты, бюджетті, функционалдық аймақтарды және климаттық жағдайларды автоматты түрде әртүрлі орналасу және сәулет опцияларын, 3D визуализациясын және виртуалды шындықты және ЖИ көмегімен модельдеу модельдеуді жасау. Кондитерлік өнімдерді шығаратын кәсіпорындардың жіктелуі және орналасуы. Жобаның технологиялық бөлігі. Кәсіпорынның жұмыс режимі. Технологиялық желілер үшін оңтайлы нұсқаны таңдау. Дайын өнімді сақтау және өткізу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Процесті модельдеу және басқару
Мақсаты: студенттерге модельдеу технологиясын үйрету және практикалық есептерді шешу үшін математикалық объектілерді пайдалану дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Математикалық модельдеудің негізгі түсініктері. Математикалық модельдеудің міндеттері мен объектілері. Математикалық модельдердің мысалдары. Процесс деректерінің үлкен көлемін талдаңыз, үлгілер мен ықтимал жақсартуларды анықтаңыз, тарихи ЖИ деректеріне негізделген болжам жасау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа менеджменті негізіндерімен қантты заттар және қантты кондитерлік өнімдер өндірісін технохимиялық бақылау
Мақсаты: қайта өңдеу өндірістері салаларында шикізатты, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімді сынау әдістері мен сапасын сараптау саласында теориялық және практикалық білім кешенін қалыптастыру. Мазмұны: Қазақстан Республикасының халықаралық, мемлекетаралық және мемлекеттік стандарттарына сәйкес қантты заттар мен қантты кондитерлік өнімдерді өндіруге арналған сынақ әдістеріне және өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Шикізаттарды, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімдерді сынау әдістері. Сапа менеджменті және технохимиялық бақылау функциялары. Өз қызметінде нормативтік құқықтық құжаттарды пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ықтималдық және статистика
Мақсаты: Зерттеу нәтижелерін жинау және өңдеу әдістерін меңгеру. Мазмұны: Статистикалық мәліметтерді жинау және өңдеу әдістері. Белгісіздік пен тәуекел жағдайындағы жағдайдың дамуын бағалау, сандық талдау, эмпирикалық және эксперименттік мәліметтерді өңдеу. Типтік есептерді шешудің математикалық, статистикалық және сандық әдісі. ЖИ көмегімен процесс моделін жасау, машиналық оқыту әдістерін пайдалана отырып, жиналған деректер негізінде процесс үлгілерін автоматты түрде жасау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қант кондитерлік өнімдерін өндірудегі қайталама шикізат ресурстары
Мақсаты: Студенттерді шикізат қалдықтарын жаңа өнім алу үшін пайдалану жолдарымен, жаңа және перспективалы ресурс үнемдейтін технологиялармен таныстыру. Мазмұны: Кондитер өнеркәсібінде екіншілік шикізатты өңдеу сапасын қамтамасыз ету мәселелері. Екіншілік шикізат жане қалдықтар. Қалдықтарды қайта өңдеу. Қолданудың негiзгi бағыттары. Екіншілік шикізат негiзiнде кондитер өнімдердi өндiру технологиясын жетiлдiру. Дайын өнімге екіншілік шикізаттардың әсерін зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Академиялық адалдық принциптерін түсіне отырып, қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде кәсіби ортада және қоғамда қарым-қатынас жасау және қарым-қатынас дағдыларын меңгеру
- Идеялық, азаматтық, рухани және әлеуметтік жауапкершілікті, ғылыми-эксперименттік зерттеу әдістерін қалыптастыру негізінде қаржыны, жаратылыстану, математикалық білімдерді, әлеуметтік-мәдени, кәсіби дамуды басқару мен сауатты бөлуді көрсету.
- Жасанды интеллект элементтерін пайдалана отырып, ақпаратты жалпылау, талдау және қабылдау, мақсаттар қою және оларға жету жолдарын таңдау үшін ақпараттық және компьютерлік сауаттылыққа ие болу.
- Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің талаптарына сәйкес келетін шикізат пен дайын өнімнің сапасын қамтамасыз ету үшін эксперимент пен ғылыми зерттеулердің нәтижелерін пайдалану
- Жасанды интеллект элементтерін пайдалана отырып, қант және кондитер өнеркәсібі кәсіпорындарының технологиялық процестерін талдау негізінде технологиялық жобалауды және тиімді жобаны әзірлеуді жүзеге асыру.
- Жасанды интеллект элементтерін пайдалана отырып, негізгі және қосымша шикізаттың, дайын өнімнің және үзіліссіз қаптаманың нормативтік құжаттама талаптарына сәйкестігіне сапаны технохимиялық және микробиологиялық бақылауды, сараптамалық тауарлық зерттеулерді жүзеге асыруды қамтамасыз ету.
- Жобаларды басқарудың заманауи тұжырымдамасы, жүйелердің ғылыми, әдістемелік негіздері және жобаларды басқару құралдары оларды жүзеге асырудың әртүрлі кезеңдерінде білімін көрсету.
- Қауіпсіздік және экологиялық таза өндіріс талаптарына сәйкес өндірістік қуаттылық пен жабдықты жүктеуді таңдау және есептеу негізінде заманауи технологиялық жабдықты пайдалану.
- Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың, өндіріс рецептураларының, тағамдық және энергетикалық құндылықтың тұтыну нормасын ескере отырып, материалдық баланс негізінде технологиялық процестің құрамдастарын енгізу.
- Энергияға кететін шығынды азайтуды, шикізат пен өндірістік қуаттарды ұтымды пайдалануды ескере отырып, экономикалық тұрғыдан тиімді технологиялық өндірістік процестерді, жаңа технологиялық желілерді әзірлеу.
- Стандартты емес жағдайларда жаңа өнім технологиясын жасау кезінде жұмыс жағдайының шарттарына сәйкес мәселелерді шешу үшін зерттеу және кәсіпкерлік дағдыларды пайдаланыңыз және өз әрекеттеріңізді реттеңіз.
- Өмір бойы өзін-өзі тәрбиелеу және өзін-өзі тәрбиелеу, салауатты өмір салтын ұстану дағдыларын көрсету.