6B07214 Тамақ және өңдеу өндірістерінің технологиясы және инженерингі в М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тамақ және өңдеу өндірістерінің технологиясы және инженерингі саласында кәсіби теориялық білім беру; заманауи кәсіпорынның міндеттерін шешуде тәжірибе мен практикалық дағдыларды меңгеруді қамтамасыз ету.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Инклюзия негіздерімен қайта өңдеу өндірістері технологиясына кіріспе
Пәнді оқудың негізгі мақсаты – өндірістік процестерде инклюзивті тәжірибелер мен технологияларды қолдануды қоса алғанда, қайта өңдеу өнеркәсібінің негізгі салаларының пайда болуы мен дамуы туралы базалық ұғымдар мен білімдерді қалыптастыру болып табылады. Қайта өңдеу өнеркәсібіндегі технологиялық процестердің ғылыми негіздері; шикізат пен дайын өнім сапасының технологиялық аспектілері, сапаны технохимиялық бақылау
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Физика
Пәннің мақсаты: іргелі физикалық заңдар мен принциптер туралы білімді игеру; заттардың әртүрлі физикалық құбылыстары мен қасиеттерін түсіндіру үшін физика бойынша алған білімдерін қолдану; физикалық білімді практикалық қолдану; жаратылыстану-ғылыми ақпараттың дұрыстығын бағалау. Мазмұны: механика негіздері, молекулалық физика және термодинамика негіздері; Электр және магнетизм; тербелістер мен толқындар; оптика; сәулеленудің кванттық табиғаты; атомдардың, молекулалардың және қатты денелердің кванттық физикасының элементтері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шикізат және тамақ өнімдері
Студенттердің тағамдық шикізаттың түрлері мен қасиеттері, оның сапалық көрсеткіштерін, тамақ және өңдеу өнеркәсібінде тамақ өндірісі үшін шикізатты сақтау мен өңдеу ерекшеліктерін меңгеруі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Химия 1
Химияның жалпы теориялық негіздері. Зат құрылысы теориясы, сандық және сапалық талдау негіздері, Органикалық қосылыстардың құрылысы мен қасиеттері, негізгі химиялық заңдар, ерітінділер теориясының негіздері, химиялық термодинамиканың және химиялық кинетиканың негізгі заңдары, химия заңдарын практикада қолдану
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика
"Математика" пәнін оқудың мақсаты-бітірушінің кәсіби қызметке дайындығына ықпал ететін кәсіптік бағыттағы пәндерді игеру үшін негіз ретінде математика бойынша студенттерді даярлау. Сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау теориясының негізгі бөлімдерінің тақырыптарын оқыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астықтану өcімдік шаруашылығы негіздерімен
Егін шаруашылығы туралы мәліметтер, астық пен тұқымның морфологиясы, анатомиялық құрылымы, химиялық құрамы. Талдау үшін астық үлгілерін дайындау, астық пен тұқым сапасын, сапалық көрсеткіштерін анықтаудың стандартты физикалық және химиялық әдістері. Дәнді, дәнді-бұршақты және тұқымдық дақылдардың түрлері, олардың құрылымы, физиологиялық ерекшеліктері. Қолданыстағы стандарттардың талаптарымен астықты технологиялық бағалау
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы
Қабылдау, өңдеу, өңдеу және сақтаудың әртүрлі кезеңдерінде шикізат пен дайын өнімде болатын физикалық, физика-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық процестер туралы түсінік қалыптастыру. Тамақ және қайта өңдеу өндірістері технологиясының негіздері, шикізат пен дайын өнімнің сапасы туралы білім. Сақтау шарттары мен және тамақ өнімдерінің тағамдық қауіпсіздігін қалыптастыру қажеттілігі мен танысу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ микробиологиясы
Микроорганизмдердің морфологиясы, систематикасы, физиологиясы және биохимиясы, өсімдік тектес тағам өнімдерін өндірудегі микрофлораның рөлі. Азық-түлік және қайта өңдеу өндірісінің технологиялық процестеріндегі микроорганизмдердің рөлі. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі микробиологиялық бақылау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіру негіздері
Қазақ халқының тамақтану дәстүрлері туралы білім мен түсініктерді қалыптастыру. Ұлттық өнімдерді өндіру үшін пайдаланылатын шикізат түрлері. Дәстүрлі ұлттық өнімдерді алу дың ассортименті, рецептурасы, әдістері мен ерекшеліктері. Қазіргі жағдайда ұлттық тағамдардың тамақтанудағы рөлі. Замануи қазақ ұлттық тағам өнімдерін алу әдістері мен технологиясы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Биохимия
Пәннің мақсаты биохимияның негізгі заңдарын, тірі организмдердегі химиялық процестерді түсіндіру; тірі жасушаның молекулалық, метаболикалық процестер, биологиялық маңызды молекулалардың құрылымдық ұйымын білу; зерттеудің биохимиялық әдістерін, ерітінділер мен қоршаған ортадағы химиялық заттардың қасиеттері мен құрамын белоктардың, липидтер мен заттардың, заттардың метаболизмі мен биосинтезін меңгеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары
Пәннің мақсаты студенттердің мамандықтың кәсіби қолданбалы бағдарламалары туралы, олардың құрамы, құрылымы, ерекшеліктері, дамуы мен жұмыс істеуі туралы терең және заманауи білім алу болып табылады. Студенттер экономикалық деректерді талдау үшін қолданбалы бағдарламаларды практикалық қолданудың негізгі ерекшеліктерімен танысады Ақпараттық және телекоммуникациялық технологиялардың құрамы, функциялары, оларды кәсіби қызметте пайдалану мүмкіндіктері; қолданбалы бағдарламалар пакеттерімен жұмыс істеудің негізгі қағидалары мен әдістері; Ақпараттық жүйелер мен ақпараттық технологиялар ұғымы; ақпараттық жүйенің ортасы ретінде құқықтық ақпарат ұғымы; ақпараттық анықтамалық-құқықтық жүйелердің мақсаты, мүмкіндіктері, құрылымы, жұмыс істеу қағидаты; теориялық негіздер, түрлері мен құрылымы зерделенетін болады деректер базасы; Курсты игеру нәтижесінде студенттер бағдарламалық қамтамасыз етуді кәсіби қызметте қолдана алады; компьютерлік және телекоммуникациялық құралдарды қолдана алады; ақпараттық анықтамалық-құқықтық жүйелерді есептей және жұмыс істей алады; кәсіби қызметте қолданбалы бағдарламаларды қолдана алады; электрондық поштамен жұмыс істей алады; жергілікті және жаһандық ақпараттық желілердің ресурстарын талдай алады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жасанды интеллект: принциптері мен қолданылуы
ЖИ бойынша теориялық білім мен құралдарды қолданудағы құзыреттіліктерді дамыту, заманауи интеллектуалды жүйелерді тұтас түсінуді қалыптастыру; ЖИ-дағы білімді көрсетудің негізгі ұғымдарын, бағыттарын және модельдерін зерттеу, мамандандырылған құралдар арқылы профильдік жүйелерді жобалауға үйрету. ЖИ негіздерін, білімді көрсету модельдерін меңгеру. ЖИ әдістерін негізгі интеллектуалды жүйелерде қолдану дағдысы. ЖИ-технологияларды енгізудің әлеуметтік салдары қабілетін талдай білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Теориялық және қолданбалы механика
Механиканың негізгі түсініктері мен аксиомалары, материалдық нүкте, механикалық жүйе. Статиканың негізгі заңдары. Сыртқы күштер мен ішкі күштер, қарапайым және күрделі деформациялардың түрлері, материалдардың механикалық сипаттамалары, технологиялық машиналар бөлшектерінің беріктігін, қаттылығы мен тұрақтылығын есептеу. Жетектер және олардың негізгі элементтерінің мақсаты, құрылымдық құрылымы: тісті, бұрамдық, белдік және тізбекті берілістер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Компьютерлік графика
Пәннің мақсаты-компьютерлік графиканы құрудың заманауи әдістерін зерттеу және оларды кәсіби қызметте қолдану дағдыларын қалыптастыру. Пән шеңберінде: AutoCAD компьютерлік бағдарламасында конструкторлық құжаттаманың графикалық бөлігін дайындаудың негізгі әдістері, сызбалардың кеңістіктіктегі көрінісін келтіруді жетілдіру және дамыту; 2D сызу мен 3D модельдеудің негізгі принциптері зерделенетін болады. Пәнді оқыту нәтижесінде-студенттер электр машиналарының жұмыс сызбаларын, бөлшектері мен тораптарын дайындау және рәсімдеу, компьютерлік ортада олардың 3D модельдерін жасау дағдыларына ие болады
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары
Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерінің кинетикалық заңдылықтары, жылуалмасу, массаалмасу, механикалық және гидромеханикалық процестердің теориялық негіздері, тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің негізгі процестерін аппаратуралық қамтамасыз ету және олардың техникалық сипаттамалары, процестер мен аппараттарды есептеу әдістемесі туралы білімді және түсінікті қалыптастыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Электротехника және электроника
Электротехниканың негізгі заңдары. Тұрақты электр тогы. Бір фазалы және үш фазалы айнымалы ток туралы ұғымдар. Электрлік өлшеулер мен аспаптар. Трансформаторлар. Электр машиналарының түрлері, жұмыс принципі және құрылысы. Айнымалы токтың синхронды электр машиналары, тұрақты ток машиналары. Электр энергиясын өндіру және бөлу. Электроника негіздері және Ээектрондық аспаптар. өнеркәсіптік электроника элементтері: жартылай өткізгіш аспаптар, түзеткіштер, күшейткіштер, логикалық элементтер
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Технологиялық процестерді үлгілеу және оптималдау
Математикалық модельдер мен техникалық объектілердің түрлері, cыртқы және ішкі параметрлер, объектілердің құрылымы мен құрылысы, жұмыс істеу сапасының сипаттамалары мен критерийлері; модельдеудің техникалық-экономикалық және ақпараттық міндеттері; математикалық модель; талдаудың аналитикалық және сандық әдістері; математикалық модельдерді талдауға арналған қолданбалы бағдарламалар пакеттері, ЭЕМ пайдалана отырып технологиялық процестерді оңтайландыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары
Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарының негізгі типтерінің, құрылғылардың, негізгі үлгілік жабдықтың кинематикалық және функционалдық схемаларының мақсатын, әрекет ету принципін және жіктелуін, технологиялық жабдықты пайдалану ерекшеліктерін зерттеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік, Құқық негіздері, Қаржылық сауаттылық
Пәннің мақсаты – студенттерді экономика мен кәсіпкерліктің негізгі принциптері мен заңдылықтарымен таныстыру, нарықтық экономикада тиімді кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру; құқықтық жүйе мен заңнаманың негіздерін үйрету, сондай-ақ коррупцияға қарсы күрес шаралары мен құқықтық мәдениетті қалыптастыру арқылы әділ қоғам құруға бағытталған сана мен дағдыларды дамыту; қаржылық білімін жетілдіру, жеке қаржыны тиімді басқаруға қажетті дағдыларды қалыптастыру, қаржы өнімдері мен инвестицияларды дұрыс таңдауға қабілеттілігін дамытуға қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік тектес шикізатты сақтау негіздері
Астықтың сипаттамасы және тұқымды сақтау объектілері. Дәнді массаларының сақтау тәсілдері мен режимдері. Астық және тұқым сақтау әдістері. Астықты сақтауға орналастыру және бақылау. Құрғақ күйінде сақтау режимі. Сақтау кезінде астық массасын тұрақтылығын арттыратын іс-шаралар. Кептіру және тазалау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Астық кептіру технологиясы
Астық, кептіру объектісі ретінде, оның технологиялық қасиеттерінің жиынтығы: құрылымының морфологиялық және анатомиялық ерекшеліктері. Астықты кептіру техникасы және оны іс жүзінде жүзеге асыру. Қазақстанның астық кептіру техникасының қазіргі кездегі өзекті жай-күйі және ұзақ мерзімді перспективаға бағдарланған даму перспективалары. Астықты кептірудің теориялық негіздері. Астықты кептіру технологиясы туралы ақпарат. Астықты кептіру техникасы, астықты кептіруге арналған жабдықты жіктеу, олардың құрылысы және технологияны тәжірибе жүзінде іске асыру кезеңдері. Астықты кептіруге арналған жабдықтың әртүрлі типтеріндегі астықты кептіру режимдері. Астықты кептіруге арналған жабдықты есептеу критерилері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
Астықтың морфологиялық, анотомикалық сипаттамаларымен құрылымы, дәнді дақылдардың, астықтың ақуызға, майға және жанама өнімдерге бай химиялық құрамы; өсімдік шаруашылығы өнімдерін қабылдау, өңдеу және орналастырудың технологиялық процестері; техниканы, тазарту, кептіру, белсенді желдету технологиясын игеру; өсімдік шаруашылығы өнімдерінің микроорганизмдерімен зиянкестерінің әсерін залалсыздандыру; спиртті-арақ өндірісінде астықты тазартудың, кептірудің және сақтаудың негізгі тәсілдері меңгеріледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қантты өнімдер технологиясы
Қант, крахмал және крахмал өнімдерін, қант өнімдерін өндіру кезінде ілеспе өнімдерді өндірудің технологиялық процестерін, қант өнімдерін өндіру үшін негізгі және қосымша шикізатты зерттеу. Қант өнімдерін өндірудің технологиялық параметрлері, режимдері, схемалары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ және өңдеу өндірістерінің тасымалдау машиналары
Тасымалданатын жүктердің жіктелуі. Тарту элементтеріне қойылатын негізгі талаптар. Электр жетекті және тартқыш құрылғылардың негізгі көрсеткіштерін жіктеу, құрылымы, сипаттамалары және есептеу. Тамақ және қайта өңдеу машиналарының конструкциялары мен жұмыс принциптері және оларды есептеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Еңбекті қорғау
Пәннің мақсаты - құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдыналу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені туралы білімді қалыптастыру. Пәнді оқыту барысында келесім әселелер қарастырылады: жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Химия 2
Органикалық қосылыстар құрылымының Бутлеров теориясын зерттеу, органикалық қосылыстардың изомериясы, органикалық қосылыстардың негізгі кластары: алкандар, алкендер, алкиндер, спирттер, альдегидтер, кетондар, қышқылдар, хош иісті қосылыстар, гетероциклді қосылыстар. Органикалық химияның тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерінің теориялық негіздері
Астық массасы мен өнімдерінің физикалық, құрылымдық-механикалық, күштік, фракциялық, жылуфизикалық, электрлі физикалық, аэродинамикалық, ылғалдылық қасиеттерін білуіне;астық, ұн жарма, құрамажем, нан, макарон, кондитер, қант, крахмал-сірне және ашыту өндірістегі шикізаттардың технологиялық қасиеттерін білуіне;шикізат сапасына қойылатын ҚР МемСТ талаптары мен түрлерін білугеі;ұн, жарма, құрама жем, нан, макарон, кондитер өнімдері және сонымен қатар қант, крахмал-сірне, ашыту өндірістері процесстерінің теориялық негіздерін білуге;шикізат сапасын талдауды орындауды меңгеруге; өңдеу өңдірістегі технологиясындағы физикалық, коллоидтық, биохимиялық, микробиологиялық және реологиялық процестердің рөлін білуге;өңдеу өндірісіндегі негізгі технологиялық процесстердің тиімділігін бағалауды меңгеруге үйретеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Қайта өңдеу өндірісі өнімдерінің қауіпсіздігін және сапасын басқару
Сапаны басқарудың әдіснамалық негіздерін, атап айтқанда тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында қолданылатын тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқарудың негізгі құралдарын практикалық іске асыру саласында білім, білік және дағдыларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Құрама жем технологиясы
Құрама жем технологиясы" курсында құрама жем өнеркәсібінде қолданылатын шикізат туралы мәліметтер, құрама жемді зерттеу мен алудың негізгі принциптері, дайын өнімнің ассортименті мен сапасы баяндалады. "Құрама жем технологиясы" курсын оқып білу студенттерге, оларды кәсіпорында қалдықсыз өндіріс технологиясын ұйымдастыру кезінде практикада қолдануға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Элеваторлық өнеркәсіп технологиясы
Астық жинаудан кейінгі өңдеудің маңыздылығы мен кешенді сипаттамасы. Астықты қабылдау және өңдеумен айналысатын кәсіпорындарды құрылымдық толықтыру. Өңдеу және сақтау нысаны ретінде келіп түсетін астық. Әр түрлі дақылдарға қатысты жинау процесі аяқталғаннан кейін астықты қабылдау және өңдеу технологиясы. Астықты қабылдау және бастапқы өңдеуге арналған жабдықтар жиынтығы. Астыққа арналған қойма жайлары мен механикаландырылған жұмыс мұнаралары. Элеваторлар, технологиялық ерекшеліктері, олардың құрылысы, жұмысы, пайдалану және қызмет көрсетуі. Астықты қайта өңдеу өнімдерін сақтауға арналған орын ретінде қызмет ететін қойма жайлар. Технологиялық желілердің жабдықтарын есептеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ұн өндірісі
Пән ұн тарту өнеркәсібі үшін шикізат ретінде астық пен дәнді дақылдардың технологиялық қасиеттерін, отандық және әлемдік стандарттар деңгейінде өндірілетін өнімнің ассортименті мен сапасын, ұн тарту өндірісін анықтайтын үрдістердің теориялық негіздерін, астық пен энергия ресурстарын тиімді пайдалану әдістерін, ұнның арнайы сұрыптарын өндірудің прогрессивті, инновациялық технологиясын оқытудан тұрады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кондитерлік өнімдер өндірісі
Қантты кондитер өнімдері технологиясы, технологиялық процестер, өндірістік рецептуралар мен ережелерге сәйкес жартылай өнімдерді дайындау әдістері бойынша білімді қалыптастыру. Технологиялық режимдер мен параметрлерді білу, сонымен қатар кондитер өнімдері өндірісінің аппаратуралы-технологиялық нобайларын құрастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тіршілік қауіпсіздігі, Экология және тұрақты даму
Пәннің мақсаты-тіршілік қауіпсіздігі негіздерімен, қазіргі экологиялық проблемалармен және тұрақты дамуға қол жеткізу тұжырымдамаларымен таныстыру. Жалпы экология қағидаттары мен адамзаттың даму қағидаттары бар экожүйелердің даму заңдылықтары, ғылыми-техникалық прогресс, ҚР Экологиялық қауіпсіздігінің негізгі мәселелері зерделенетін болады. Пәнді оқыту нәтижесінде студенттер экологиялық қауіпсіздік пен тіршілік саласындағы негізгі ұғымдар мен ұғымдарды пайдалану бойынша білім мен дағдыларды меңгеретін болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тамақ өнімдерін өндірудегі дәстүрлі емес шикізатты қолдану
Өсімдік және жануар тектес: сүт сарысуы өнімдері, құрамында ақуызы бар өнімдерін, дәнді және бұршақ дақылдарының дәстүрлі емес шикізаттары, сыра қайнату және май өнеркәсібінің дәстүрлі емес шикізаттарының негізгі топтарын меңгеру және оларды тамақ өнімдеріне қолдану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы
Кіріспе. Ұн өндірісінің технологиясы. Жарма технологиясы. Құрама жем технологиясы. Наубайхана өндірісінің технологисы. Кондитер өндірісініің технологиясы. Қант технологиясы. Крахмал технологиясы. Спирт және ликерарақ өнімдерінің технологиясы. Шарап жасау технологиясы. Сыра қайнату және ішімдіксіз сусындар өндірісінің технологиясы
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан өндірісі
Нан және нан өнімдері технологиясы, технологиялық процестер, өндірістік рецептуралар мен ережелерге сәйкес наубайхана өндірісінің жартылай өнімдерін дайындау әдістері бойынша білімді қалыптастыру
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қазақ ұлттық нан және нан тоқаш өнімдерінің технологиясы
Қазақтың ұлттық нан-тоқаш және өнімдерінің технологиясы, өндіріс сатылары, ұлттық нан-тоқаш өнімдерінің жартылай фабрикаттарын дәстүрлі емес шикізат түрлерін пайдалана отырып дайындау әдістері бойынша білімді қалыптастыру
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ұнды және қантты кондитер өнімдерінің технологиясы
Ұнды және қантты кондитер өнімдері технологиясы, технологиялық процестер, өндірістік рецептуралар мен ережелерге сәйкес жартылай өнімдерді дайындау әдістері бойынша білімді қалыптастыру. Технологиялық режимдер мен параметрлерді білу, сонымен қатар кондитер өнімдері өндірісінің аппаратуралы-технологиялық нобайларын құрастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өңдеу өндірістерінің арнайы технологияларында жасыл дағдыларды дамыту
Пән технология, технологиялық режимдер мен параметрлерді, тамақ өнімдерін өндіруге арналған жабдықтарды, жаңа инновациялық азық-түлік өнімдерін әзірлеу кезінде қазақстандық, ресейлік және еуропалық кәсіпорындардың табысты тәжірибелерімен жасыл дағдыларына қол жеткізуді қамтамасыз ететін оқытудың озық формалары мен әдістері негізінде білім беру ортасын құруға негізделеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат
Пәннің мақсаты – ғылыми зерттеудің мақсаты мен міндеттері туралы түсінік қалыптастыру, ғылыми жұмысқа қажетті дағдыларды дайындау және дамыту. Оқытылады: жоғары оқу орындарында ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру, зерттеу әдістемесі, деректермен және бастапқы дереккөздермен жұмыс, зерттеу жұмысын коммерцияландырудың мақсаттары мен міндеттері, материалды баяндаудың ғылыми стилін меңгеру. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындауда практикалық дағдыларды меңгереді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ концентраттары өндірісі
Шикізат, тағамдық концентраттардың ассортименті, жіктелуі, алу технологиясы, сапасы мен қауіпсіздігін бағалау, жарма концентраттарының тағамдық құндылығы, дайын өнімдерді буып-түю және таңбалау әдістері зерттеледі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Астық дақылдары негізінде дайындалатын ұлттық тамақ өнімдері технологиясы
Астық дақылдары негізінде дайындалатын қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндіруде шикізат, жартылай дүмбіл және дайын өнім жайлы түсініктерді игеру. Астық дақылдары негізінде дайындалатын қазақ ұлттық тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін ұйымдастыруды және жүргізуді білу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Рецептуралар, шикізаттар мен дайын өнімдерді бақылау
Әртүрлі өндірістердің өнімге қойылатын талаптарға сәйкес өнімдерді шығару, шикізатты тиімді пайдалану және оның шығынын бақылау мүмкіндігін қамтамасыз ету үшін рецептураларды есептеу бойынша білімді қалыптастыру
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Қайта өңдеу және тамақ өндірісі кәсіпорындарын жобалау
Технологиялық жабдықтың жұмыс істеу принципі және құрылысы. Технологиялық жабдықтың өзара алмастыру принциптерін зерттеу. Азық-түлік және азық-түлік өнімдерін өндіру технологиясын білу негізінде азық-түлік кәсіпорындары мен қайта өңдеу кәсіпорындарында технологиялық желілерді жобалау үшін өндірістік қуаттарды және жабдықтарды жүктеуді есептеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
АЖЖ негізінде кәсіпорындарды жобалау
Кәсіпорынды жобалау әдістеріне үйрету; шикізатты есептеу әдістері, технологиялық жабдықты таңдау және аудандарды есептеу; технологиялық жобалаудың негізгі міндеттерін меңгеру, жобалау жұмыстарын дұрыс ұйымдастыру; техникалық -экономикалық негіздеме дайындау; технологиялық схеманың негізгі блоктары және олардың тағайындалуы; тамақ өнімдерін жобалау мен реконструкциялау жұмысының сапасын жақсартуда жобалау процесін әзірлеу мен жетілдіру үшін АЖЖ рөлі мен әдістерін дұрыс таңдау және зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Макарон өнімдері өндірісі
Макарон өндірісінің шикізаттарын дайындаудың бірегей технологиялық жүйесі, оның қасиеттері, стандарттары, техникалық шарттары, типтік технологиялық процестері мен өндіріс режимдері; макарон өнімдерін өндірудің технологиялық процестері мен режимдері, тәсілдері; шикізаттар мен жартылай фабрикаттардың шығын нормаларын технологиялық есептеуді орындау; өндірістік қуаттар мен жабдықтарды тиеу
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қайта өңдеу өндірістерін техника-химиялық бақылау
Қайта өңдеу өндірісінің кәсіпорындарында, өндірістік-технологиялық зертханаларда технохимиялық бақылауды ұйымдастыру және жүргізу. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылау негіздері, технологиялық өндірістің барлық кезеңдерінде технологиялық операциялардың дұрыс орындалуын сақтау. Шикізат пен дайын өнімді сақтау шарттары мен режимдері; ӨТЗ қызметі туралы есептік құжаттаманы жүргізу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақтанудың гигиеналық негіздері және қауіпсіздігі
Тамақ өндірісі гигиенасының негіздерін зерделеу, Денсаулық сақтау туралы қазіргі заманғы кешенді ғылым ретінде санитария және тамақтану гигиенасы туралы ғылыми дүниетанымды қалыптастыру, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы білім негізінде гигиеналық дүниетанымды қалыптастыру; тамақтану туралы ғылымның жай-күйі мен даму перспективалары, тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамалары. Химиялық ксенобиотиктермен, микробиологиялық заттармен және тағамдық қоспалармен тамақ өнімдерін ластаудың негізгі көздерін білу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Құқықтық және экономикалық білімді пайдалана отырып бизнесте және күнделікті өмірде сауатты шешімдер қабылдау мақсатында, негізделген қаржылық шешімдер қабылдау, жеке және корпоративтік қаржыны тиімді басқару.
- Өнеркәсіптік және экологиялық қауіпсіздік саласындағы ықтимал тәуекелдерді азайту жөніндегі шараларды әзірлеу және іске асыру, сондай-ақ заңнамалық және нормативтік талаптарға сәйкес кәсіби қызметте экологиялық қауіпсіз және тұрақты тәжірибені енгізу.
- Деректерді жинау, өңдеу және талдау, сонымен қатар кәсіби қызметтегі қолданбалы мәселелерді шешу мақсатында жасанды интеллект құралдарын пайдалана отырып, іргелі қолданбалы зерттеулерді жүргізеді, ғылыми әзірлемелерді коммерцияландыру идеяларын тұжырымдау және негіздеу кезінде академиялық мәтіндерді сауатты пішімдейді.
- Кәсіби мәселелерді визуализациялау, жобалау және шешу, сондай-ақ алынған нәтижелерді практикалық қызметке енжіру үшін қолданбалы цифрлық технологияларды пайдалана отырып, графикалық материалдарды жасайды және өңдейді.
- Математикалық талдау және теориялық пен эксперименталды зерттеулерді моделдеу әдістерін қолдана отырып, кәсіби қызметінде жаратылыстану-ғылыми пәндердің негізгі заңдарын қолданады.
- Өңдеу және тамақ кәсіпорындарын жіктеу, шикізат ресурстарын таңдау, шикізатты өңдеу және дайын өнімнің тиісті ассортиментін өндіруде инклюзивті тәжірибелер мен технологияларды қолдану.
- Шикізат сапасын анықтауға байланысты өндірістік блоктарды қолдау бойынша жұмысты жоспарлау, оны қабылдау, тиеу, өңдеу, кептіру, сақтау және дайындау және астық өңдеу кәсіпорындарында тасымалдау. Қабылдау маршрутын құру, теміржол, автомобиль жолдарына, су тасмалына, автоұнтасмалдағышына тиеу. Астықты тазалау, кептіру және сақтаудың заманауи технологиясын пайдалану бойынша білімдерін қолдану.
- Шикізаттың, жарты-лай фабрикаттардың, дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жөніндегі іс-шараларды жоспарлау. Практикада микробиологияның теориялық және әдіснамалық негіздерін, шикізат пен азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау үшін қазіргі заманғы талдау әдістерін қолдану. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің ластану жолдарын анықтау. Тамақ өнімдерін индентификациялау және бұрмалау. НТҚ және СанЕжН талаптарына сәйкес шикізат компоненттерін, технологиялық процестерді, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді технохимиялық бақылауды жүзеге асыру
- Практикада негізгі заңдарды, заңдылықтарды, процестерді жүргізу теорияларын (механикалық, гидромеханикалық, жылу және масса алмасу); шикізаттың, тамақ өнімдерінің физикалық, химиялық, микробиологиялық қасиеттерін; жабдықтар-дың техникалық сипаттамаларын, тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі техноло-гиясында пайдалану ережелерін білу. Өңдеу және тамақ өндірісінің негізгі және қосалқы жабдықтары (машиналар, жабдықтар, аппараттар) машиналарын таңдауды негіздеу, есептеуді жүргізу
- Шикізатты қабылдауды, сақтауды және дайындауды, нан пісіру, кондитерлік, макарон өндірісінің, қант, крахмал және крахмал өнімдерінің технологиялық процестерін ұйымдастыру. Негізгі шикізаттың сапасы мен қасиеттерін бағалау, оны сақтау шарттары мен режимдеріне қойылатын талаптарды орындау. Негізгі технологиялық операциялардың режимін таңдау, дәстүрлі емес шикізатты пайдалана отырып Рецептураны әзірлеу, дайын өнімнің ассортиментін жоспарлау және сапасын сақтау
- Дәстүрлі емес шикізаттың сапасына қойылатын талаптарды орындау және сипаттамасын жіктеу; өнімді өндірудің технологиялық процесіндегі дәстүрлі емес шикізаттың жекелеген түрлерінің мәнін бағалау; Ресурс үнемдеуші технологияларды енгізе отырып, өндірістік негізде ұлттық тамақ өнімдерінің технологияларын әзірлеу. Ұлттық азық-түлік өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеу технологияларының прогрессивті әдістерін қолдану
- Қабылдауды ұйымдастыру, астықты өңдеуге арналған топтамаларды қалыптастыру. Астық дайындау және оны өңдейтін технологиялық үрдістерді ұйымдастыру және оларға техникалық қызмет көрсету, нормативтік-техникалық құжаттаманың талаптарына сәйкес ұн, жарма, азық-түлік концентраттарын, құрамды қоспаны сақтауды қадағалаңыз. Мемлекеттік стандарттар талаптарына сәйкес дайын өнімді (ұн, жарма, мал азығы) өндіруді қамтамасыз ету. Ресурстарды үнемдеу дағдыларын және сапа қауіпсіздігін ескере отырып, азық-түлік және өңдеу кәсіпорындарында шикізатты қабылдау, өңдеу, сақтау, дайындау, өңдеу
- Өңдеу және азық-түлік кәсіпорындарының технологиялық бөлігін жобалау. Қолданыстағы өндірістердің технологиясын жетілдіру, АЖЖ-ны пайдалану арқылы жабдықтарды, жеке операцияларды және өңдеуші және тамақ өнеркәсібі жүйелерін жетілдіру, енгізу.