6B09102 Ветеринарлық санитария в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Биологиялық және тағамдық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, жануарлардың жұқпалы ауруларының алдын алу және жою жөніндегі мәселелерін зерттеуге бағытталған.
-
Академиялық дәреже Специалитет
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 5 года
-
Кредиттер көлемі 300
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
-
Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
Пәндер
-
Жануарлар морфологиясы 1
Пән студенттерге морфологияның құрамдас бөлігі ретінде гистология, цитология, эмбриология және анатомия туралы – ағзаның құрылымы мен формасы туралы ғылым, организмдердің, олардың ағзаларының сыртқы формасы, топография, ағзалар мен жүйелердің сыртқы және ішкі құрылысы, олардың тіндік ұйымдастырылуы, ағзалар мен ағзалардың құрамына кіретін жасушалар және жасушалық емес құрылымдар туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ветеринариялық генетика
Пән жалпы және ветеринарлық генетиканың қазіргі жағдайын, генетикалық диагностика және тұқым қуалайтын ауытқулар мен аурулардың алдын-алу туралы ғылыми, теориялық және практикалық білім алуды, оларды ветеринарлық іріктеу тәжірибесінде қолдану үшін зерттейді. Мұраға қалдыру ерекшеліктеріне экстерьер. Жануарлар мінез-құлқының генетикасы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жануарлар морфологиясы 2
Пәннің курсы микроскопиялық зерттеулердің қысқаша тарихы болып табылады. Алғашқы микроскопистер. Жасушалық теорияны құру, дамыту және қазіргі жағдайы. Морфологияның дамуы мен қалыптасуындағы отандық ғалымдардың рөлі. Морфология, жануар денесінің құрылысы туралы ғылым. Адам денсаулығы мен қоршаған ортаны қорғау үшін жағдай жасауға ықпал ететін мал шаруашылығын одан әрі дамытуды қамтамасыз ететін ветеринариялық мамандар үшін морфологияның маңызы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Латын тілі
Пән латын тілінің фонетикалық және орфографиялық жүйесін, грамматика элементтерін, терминдер мен терминдердің спецификалық ерекшеліктерін, латын тіліндегі халықаралық номенклатуралардың қалыптасу принциптерін оқытады, маманның арнайы ветеринарлық әдебиеттермен жұмыс істеу бойынша, арнайы терминдер мен сөйлемдерді кәсіби меңгерудегі практикалық жұмыста білім мен іскерлікті қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Пән білім алушыларда жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастырады. Пән аясында білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды іс жүзінде қолдануға, жинақтарды көбейтуге, бюджетті сауатты жоспарлауға, салықтарды есептеуге, салық есептілігін дұрыс толтыруға, қаржылық проблемалар туындаған кезде қаржылық шешімдер қабылдауға және қаржылық алаяқтықты тануға үйренеді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Зертханалық іс
Пән зертханалық ыдыстардың, техника мен жабдықтардың әртүрлілігін және оларды зертханалық зерттеулерге дайындауға, дезинфекциялық ерітінділерді дұрыс жүргізуге және дайындауға, зертханалық жануарлармен жұмыс істеу ережелерін, химиялық реагенттерді, орталарды және т.б. дайындауға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Гистология, цитология негіздерімен және эмбриология
Пән жасушалардың, ұлпалардың, ағзалардың жұқа құрылымдық ұйымдастырылуы мен дамуының заңдылықтарын жалпы биологиялық заңдарды білу мақсатында ғана емес, ағзаның тіршілік үдерістерін басқару мақсатында: зат алмасу, даму, өсу, ұдайы өндіру, өнімділікті зерттейді. Студенттердің ағза жүйесінің жасушаларын, тіндерін және органдарын зерттеу бойынша гистологиялық жұмыс дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Жануарларды азықтандыру негіздері, жемшөп өндірісі және азық санитариясы
Азықтандырудың ғылыми негіздерін, азықтың құрамы мен қоректілігін, азықтың түрлері мен сапасын, жануарларды нормаланған азықтандыру жүйесін, азықтың әр түрлі түрлерін, минералды және синтетикалық қоспаларды санитарлық бағалау әдістерін, олардың токсикологиялық сипаттамаларын зерделеуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аралық зат алмасу физиологиясы
Физиологияның пәні, әдістері мен міндеттері және оның негізгі функциялары, ас қорытудың мәні мен мәні, ауыз қуысындағы ас қорыту, сілекей бөлу, жұтыну, бір камералы және көп камералы ас қорыту, ішектің жіңішке бөлігіндегі ас қорыту, ішек перистальтикасы, сіңу, ақуыз, көмірсулар, липидтер және сулы-тұз алмасуы, энергия алмасу, жылу алмасу және дене температурасының реттелуі; зәрдің пайда болуы және шығарылуы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Кәсіби қазақ (орыс) тілі
Пәнді оқу барысында кәсіби қызметте қолданылатын ұғымдар мен ғылыми көзқарастарды терең зерттеуге, кәсіби терминдердің мағынасын түсінуге, кәсіби лексиканы кеңінен қолдануға, өз ойын нақты жеткізе білуге баса назар аударылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Инклюзивті өзара әрекеттесу этикасы
Пән мүмкіндігі шектеулі адамдармен қарым-қатынас жасау процесінде студенттердің коммуникативті және әлеуметтік дағдыларын дамытуды, ерекше денсаулық мүмкіндіктері бар адамдардың әлеуметтік, эмоционалды және мінез-құлық қиындықтарының ерекшелігі туралы білімді қалыптастыруды қамтиды, сонымен қатар инклюзивті білім беру және кәсіби ортада туындайтын тұлғааралық өзара әрекеттесу мәселелерін шешуге көмектесуге арналған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Пәнді оқу заңнамалық нормалардың рөлі туралы жалпы түсінік беретін құқықтың негізгі салаларының мәселелерін қарауға бағытталған, сондай-ақ білім алушылардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымы мен құқықтық мәдениетін қалыптастыруды зерделеуді көздейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Пән экономикалық ойлау тәсілін, бәсекелестік ортада кәсіпорындардың табысты кәсіпкерлік қызметін ұйымдастырудың теориялық және практикалық дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері және академиялық хат
Пән оқытылатын саладағы ғылыми зерттеулер әдістері мен академиялық хатты зерттеуге бағытталған. Білім алушылар тұжырымдамалық аппаратпен және зерттеу жұмысының негізгі кезеңдерімен, әдістердің жіктелуімен, оларды қолдану салаларымен танысады. Білім алушылар ғылыми зерттеулерді сандық және сапалық талдау дағдыларын игеруге және оның нәтижелерін академиялық ортада мақала мен баяндамалар түрінде ұсынуға үйренеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экология және тіршілік қауіпсіздігі
Пән экологиялық ойлауды және табиғи экожүйелер мен техносфералардың жұмысында қауіпті, төтенше жағдайлардың алдын алу қабілетін қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көшбасшылық негіздері
Бұл пәнді оқу кезінде студенттер көшбасшылық қасиеттерді, стильдерді, кәсіпорын, аймақ және тұтастай ел деңгейінде әсер ету әдістерін қолдана отырып, адамдардың мінез-құлқы мен өзара әрекетін тиімді басқарудың әдістемесі мен практикасын игереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар физиологиясы және биохимиясы 1
Пән өмірлік маңызды процестердің мәні ( зат алмасу, тыныс алу, тамақтану және т.б.) және ағзаның химиялық құрамы мен жеке ағзалардың функциясының маңызы, жасушалардың құрылымы, қасиеттері және тірі ағзадағы заттар мен энергияның алмасуы туралы білім алуға мүмкіндік береді. Студенттер ағзаның функционалдық жағдайын бағалау әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар физиологиясы және биохимиясы 2
Пән студенттерде биохимияның негізгі бөлімдері бойынша білімдерін қалыптастырады, биополимерлердің құрылымын, қасиеттерін және олардың құрылымдық компоненттерін зерттеудің практикалық дағдыларын меңгеру, жіктелуі, құрылысы, биологиялық рөлі және жануарлар мен өсімдік жасушаларының құрамына кіретін негізгі биомолекулалардың метаболизм жолдары, генетикалық ақпаратты сақтау және беру тәсілдері, Биологиялық жүйелердегі энергияның өзгеру принциптері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық микробиология иммунология негіздерімен
Пән микроорганизмдердің заманауи систематикасын, морфологиясын, физиологиясын және генетикасын, олардың биосферадағы және өнеркәсіптің жекелеген салаларындағы, жануарлар мен адам организмінің патологиясындағы рөлін, иммунитеттің түрлерін және ағзаның қорғаныш факторларын, микробтардың инфекциясы мен патогендігі факторлары туралы ұғымдарды, сондай-ақ микробиологиялық диагностиканың негіздерін және иммунопрофилактика тәсілдерін зерделейді. Студенттер бактериялармен жұмыс істеудің практикалық дағдыларын игереді, микроорганизмдерді бөлу мен идентификациялаудың негізгі әдістерін біледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіптік жануарлар мен ара, балық анатомиясы
Пән білімді қалыптастыруға мүмкіндік береді, жабайы және кәсіптік жануарлардың анатомиялық және морфологиялық ерекшеліктері, балықтар мен аралар құрылысының ерекшеліктері туралы. Студенттер жабайы және кәсіптік жануарлар ағзасын морфологиялық бағалау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау 1
Малдарды тасымалдау кезінде ветеринариялық-санитариялық қадағалауды, сүтті, етті ветеринариялық-санитариялық сараптауды үйренеді. Студенттер ет, сүт сынамаларын іріктеу, санитарлық-гигиеналық зерттеулер, жануарлар мен құстарды союға дайындау және ұйымдастыру әдістерін және өнімдер мен шикізаттарды бағалауды ветеринариялық – санитариялық сараптауды меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Азық өнімін микробиологиялық бақылау
Пән курсы азық-түлік өнімдерінің санитарлық жағдайын бағалаудың микробиологиялық әдістерін, сондай-ақ тамақ өнімдерінің бүлінуін және тағамдық токсикоздар мен токсикоинфекция қоздырғыштарын тудыратын микроорганизмдерді зерттеу болып табылады. Студенттер қоршаған ортаның әр түрлі объектілеріне санитарлық қадағалауды жүзеге асыру дағдыларын меңгереді және адам мен жануарлар үшін санитарлық-көрсеткіштік микроорганизмдер бойынша олардың қауіпсіздік дәрежесін анықтайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ветеринариялық вирусология
Пән вирустардың жіктелуінің ерекшеліктерін, биологиялық қасиеттері мен генетикасын, вирустардың көбею, өсірілу ерекшеліктерін, олардың таралуы мен қоршаған орта факторларының әсеріне төзімділігін, жекелеген түрлердің биологиялық қасиеттерін және зертханалық диагностика әдістерін,сондай-ақ вирустық этиология ауруларының спефификалық алдын-алу және емдеуге арналған биопрепараттарды зерттейді. Студенттер вирустық инфекцияларды диагностикалау, вирусқа қарсы иммунитетті қалыптастыру механизмдері бойынша білім алады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық гигиена және санитария 1
Пән ауа ортасының гигиенасын, топырақ пен судың рөлін, қоршаған ортаның жануарлар денсаулығы мен өнімділігіне әсерін зерттейді. Студенттер қоршаған орта объектілерін санитарлық-гигиеналық бағалау, ветеринарлық-санитарлық режимді және жануарларды ұстау, суару, азықтандыру және пайдалану шарттарын оңтайландыру дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері
Пәнді оқудың мақсаты: әртүрлі салаға бейімделген интеллектуалды жүйелерді құрудың қазіргі теориясы мен тәжірибесі туралы тұтас жүйелі түсінік қалыптастыру. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер жасанды интеллекттің негізгі ұғымдары мен терминдерін біледі және олармен жұмыс істеуді үйренеді, өздерінің кәсіби қызметтерінің тиімділігін және нәтижелерін жақсарту үшін жасанды интеллекттің принциптерін, әдістерін және идеологияларын түсінеді, бағдарламалық құралдары мен әдістерін қолданады, сондай-ақ жасанды интеллектті пайдаланудың этикалық аспектілерін меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Вирусты инфекцияның диагностикасы
Пәннің курсы вирустардың морфологиясы мен физиологиясын, олардың әртүрлі физика-химиялық және биологиялық факторларға төзімділігін, сыртқы ортада генетика мен таралуын, заттардың айналымында қатысуын, вирусты процестің пайда болуы мен ағымында, зертханалық диагностика әдістерін, сондай-ақ осы аурулардың арнайы алдын алу және емдеу үшін биопрепараттарды оқыту болып табылады. Студенттер вирустық ауруларды диагностикалау және олардың алдын алу дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау 2
Пән азықтық майларына, дайын өнімдер мен шикізаттарға, сондай-ақ жануарларды амалсыздан сою және ауру кезінде ұшалар мен мүшелерге ветеринариялық-санитариялық сараптаманы зерттейді. Студенттер сынамаларды іріктеу, шикізатты, дайын өнімдерді ветеринариялық-санитариялық сараптау, санитариялық-гигиеналық зерттеу әдістерін; түрлі аурулар, уланулар кезінде өнімдер мен шикізатты ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Ветеринариялық гигиена және санитария 2
Пән жануарлар ауруларының алдын алу және жою үшін негізгі іс-шараларды, сондай-ақ кәсіпорындар үшін ветеринариялық-санитариялық талаптарды зерделейді. Студенттер жалпы және жеке санитария бойынша практикалық шаралар дағдыларын игереді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Фармакология, токсикология және токсикологиялық талдау 1
Фармакология саласындағы пәнді оқу кезінде-жануарлар мен құстардың ағзасындағы дәрілік заттардың әртүрлі топтарының әсер ету механизмі мен мәнін талдай білу, оларды дәрілік заттардың биотрансформациясын терең білу негізінде жануарлар ағзасындағы физиологиялық процестерді емдеу, алдын алу және ынталандыру үшін пайдалану мүмкіндіктерін анықтау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ветеринариялық радиобиология
Пән студенттерде: радиациялық қауіпсіздіктің заңнамалық және нормативтік-құқықтық негіздері; ядролық физика элементтері; дозиметрия және радиометрия, радиоэкология және радиооксикология негіздері; иондаушы сәулеленудің биологиялық әсері; жануарлардың адиациялық патологиясы; ветеринариялық қадағалау және бақылау объектілерінің радиометриялық және радиохимиялық сараптамасы; ветеринариялық зертханалардың радиологиялық бөлімдерінің жұмысын ұйымдастыру; ластанған аумақтардың радиациялық және санитарлық-гигиеналық мониторингі туралы білімді қалыптастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы өнімдері, азық және ветеринариялық препараттардың ветеринариялық – санитариялық қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты - жануарлардан алынатын өнімдерді, мал мен ветеринарлық препараттарды зерттеудің әдістерін және ветеринариялық-санитариялық бағалауды зерттеу. Студенттер мал шаруашылығы өнімдерін, мал азығы мен ветеринариялық препараттарды ветеринариялық-санитариялық бағалау және нормативтік талаптарға сәйкес қауіпсіздік талаптарын сақтау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шекара және көліктегі ветеринариялық санитариялық бақылау
Пән Қазақстан Республикасының аумағын басқа мемлекеттерден жұқпалы және экзотикалық аурулар қоздырғыштарының енуінен және таралуынан қорғау бойынша мемлекеттік ветеринариялық қадағалауды ұйымдастыру және жүзеге асыру бойынша; мемлекеттік ветеринариялық қадағалау бақылауындағы жүктердің ветеринариялық-санитариялық қауіпсіздігін бақылауды ұйымдастыру, қамтамасыз ету бойынша білім алуға мүмкіндік береді; Студенттер ел аумағын инфекциялардан қорғауға, шикізат пен өнімнің талаптарға сәйкестігіне бағытталған ветеринариялық іс-шараларды жүргізу дағдыларын қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар патологиясы 1
Пән жалпы нозологияның негізгі ұғымдарын, жалпы этиологияны, сыртқы орта факторларының патогендік әсерін, жалпы патогенезді зерттейді; ағзадағы патофизиологиялық процестерді, дене мүшелер мен жүйелерінің патологиялық физиологиясын, патологиялық анатомияны, ағзаның типтік процестерінің патоморфологиясын зерттейді. Студенттер патологиялық физиология бойынша білім алады, патогенез, ағзадағы процестердің патоморфологиясы туралы түсінікке ие болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Фармакология, токсикология және токсикологиялық талдау 2
Токсикология және токсикологиялық талдау саласындағы пәнді зерделеу кезінде-бұл улардың физика-химиялық қасиеттерін терең және жан-жақты зерттеу, олардың тірі организмдер мен әртүрлі шығу тегі субстраттарына уытты әсер ету механизмі, қазіргі заманғы талдау әдістерін қолдану негізінде жануарлар мен өсімдіктерден алынатын өнімдердің толықтығын бағалаудың химиялық-токсикологиялық әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ет өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
Пән өндіріс технологиясын, гигиенасын, ветеринариялық-санитариялық сараптаманы, ет өнімдерін стандарттауды, құрал жабдықтарын, көлік құралдарын, ыдыстарды, жабдықтарды жуу және дезинфекциялау технологиясын зерделейді. Студенттер ет және ет өнімдерін өндіру технологиясының, гигиенасының, санитариясының ерекшеліктері туралы білім алады; санитарлық шараларды жүргізу үшін дезинфекциялық, дератизациялаушы және басқа құралдарды дұрыс таңдайды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Бұл пән өсімдік өнімдері мен шикізатының түсінігін және жіктелуін, өсімдік тектес өнімдерді ветеринарлық-санитарлық бағалау әдістерін зерттейді. Студенттер сынама алу, органолептикалық және зертханалық зерттеулер жүргізу және өсімдік өнімдері мен шикізаттарын бағалау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлардан және өсімдіктерден алынатын өнімдер мен шикізаттың қауіпсіздігі
Пән малдан алынған азық-түлік өнімдерінің сапасы, қауіпсіздігі және өндірісі саласындағы нормативтік-техникалық құжаттардың құрылымы мен негізгі ережелерін; малдан алынған азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылаудың заманауи әдістерін меңгереді; студенттер малдан алынған азық-түлік өнімдерінің сапасы, қауіпсіздігі және өндірісі саласында нормативтік және техникалық құжаттарды қолдану қабілетін меңгереді; азық-түлік шикізатына кіріс бақылауды ұйымдастыру және малдан алынған азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылауды меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ветеринариялық-санитариялық сараптау саласындағы халықаралық стандарттар
Пән елдегі ветеринариялық-санитариялық сараптама жөніндегі халықаралық заңнамалық актілерді және халықаралық шеңберде (Кеден одағы, ЕурАзЭО) тікелей зертханаларда, мал шаруашылығы шикізаттары мен өнімдерін өндіру, тасымалдау, өткізу жөніндегі кәсіпорындарда зерделейді. Студенттер ветеринариялық-санитариялық сараптама, қауіпсіздік және сапаға сәйкестік саласында халықаралық нормативтік құжаттарды қолдана алатын болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлар патологиясы 2
Пән жеке (арнайы) патологиялық анатомияны зерделейді; инфекциялық және инвазиялық аурулардың патоморфологиясын, клиникалық анатомия мәселелерін зерделейді; сот ветеринариясының негіздерін зерделейді. Студенттер жұқпалы және инвазиялық аурулардың, жүйелер мен органдардың патоморфологиясы туралы білім алады; патологоанатомиялық диагностика, сондай-ақ сот-ветеринариялық сараптаманы жүзеге асыру дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сирек, эмердженттік және экзотикалық инфекциялар кезінде жануарлардың денсаулығын қорғау
Бұл пән жануарлар мен адамды аурулардан қорғау, оларға тиімді емдік көмек көрсету, ветеринариялық-санитариялық тұрғыдан сапалы мал шаруашылығы өнімдерін шығару, сондай-ақ адамдардың денсаулығын сақтау, оларды жануарларға ортақ аурулардан қорғау жөніндегі халықаралық, мемлекеттік, шаруашылық, қоғамдық іс-шаралардың кешенді жүйесі мәселелерін зерделейді. Студенттер жануарлардың денсаулығын қорғаудың алдын-алу әдістерін үйренеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы өнімдерінің өндірістік ветеринариялық-санитариялық бақылауы
Пән жануарлар мен құстарды алдын ала союға арналған ветеринариялық-санитарлық бақылау әдістемесін зерттейді; ет, сүт, құс және балықты тазалыққа арналған зерттеу әдістері; жануарлар майларын, жұмыртқаны және балды зерттеу әдістері; ет және ет өнімдерін бактериологиялық талдау әдістері; Студенттер ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу дағдыларын меңгереді, азық-түлік және шикізат өңдейтін кәсіпорындардың ветеринариялық-санитариялық жағдайын бақылауға дағдыланады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жануарлар мен құстардың аса қауіпті аурулары
Пәнде ірі қара малдың, кіші күзендердің, шошқалардың және құстардың аса қауіпті ауруларының эпизоотологиялық мониторингі қаралады. Әсіресе қауіпті ауруларға арналған рекреациялық іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу. Диагностикалық әдістер, алдын-алу және бақылау шаралары. Студенттер жануарлар мен құстарды аса қауіпті инфекцияларға қарсы профилактикалық және емдік шараларды жүзеге асыру үшін қажетті құзыреттерді қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізаттардың сапасын зерттеудің заманауи әдістері
Пәннің мақсаты - тамақ өнімдерін зерттеудің аспаптық және органолептикалық әдістерін зерттеу. Азық-түлік шикізатын және оны қайта өңдеу өнімдерін зерттеу әдістерінің классификациясы: химиялық, физика-химиялық және биохимиялық әдістер. Студенттер шикізат пен өнімдерді зерттеудің заманауи әдістерімен танысады, заманауи техника мен жабдықтарды пайдалана отырып, азық-түлік шикізаты мен өнімдерін бағалау әдістерін қолдану дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістемесінің негіздері
Пәннің курсы ветеринария және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы негізгі ғылыми-зерттеу бағыттарын, ғылыми эксперимент жүргізу әдістерін, зерттеудің мақсаты мен міндеттерін тұжырымдауды, статистикалық деректерді өңдеуге қойылатын талаптар мен зерттеу барысында алынған нәтижелерді дұрыс түсіндіру. Пәнді меңгеру барысында студенттер ғылыми жұмысты жазу дағдыларын меңгереді: тақырып таңдауын негіздеу және зерттеу жоспарын құру; ең жақсы зерттеу әдістерін анықтау; ғылыми ақпаратты іздеу және әдебиеттермен жұмыс істеу қабілеті; ғылыми фактілерді, практикалық материалдарды жинау, талдау және қорытындылау; зерттелетін тақырыпты теориялық тұрғыдан зерделеу; қорытындыларды дәлелдеу, ұсыныстар мен ұсыныстарды негіздеу; ғылыми жұмыстардың нәтижелерін ұсынады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ет және сүтті қайта өңдеу нысандарындағы ветеринариялық санитария
Бұл пән адамдар мен жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының алдын алу, тамақ улануын болдырмау, ет пен сүтті қайта өңдеуге арналған санитарлық кәсіпорындардың ветеринариялық санитария мәселелерін қарастырады; қызметкерлердің жеке гигиенасы; ет, сүт, ет және сүт өнімдерінің гигиенасы мен санитариясы. Мал шаруашылығы өнімдерін өңдеуге арналған қондырғыларда студенттер ветеринариялық-санитариялық шараларды жүргізу дағдыларын игереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық санитариялық сараптау
Бұл пән сүт және сүт өнімдері технологиясының ерекшеліктерін, сүт өнімдерін жіктеу ерекшеліктерін зерттейді. Сүт өнімдерінің ақаулары. Сүт кәсіпорындарындағы санитария және гигиена принциптері. Студенттер сүт және сүт өнімдері өндірісінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы, сонымен қатар сүт және сүт өнімдерін ветеринарлық-санитарлық бағалау дағдылары туралы білім алады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Балық және ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Пән балықтың, аралардың анатомиясы мен морфологиясын, балықтар мен аралардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының жіктелуі мен ерекшеліктерін зерттейді. Балық шаруашылығы және Ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістері мен сынамалар алу тәртібі. Балық және балық өнімдерін, бал және Ара шаруашылығының басқа да өнімдерін ветеринариялық - санитариялық сараптау бойынша сынама алу, зерттеу жүргізу дағдылары бар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Зертханалық тәжірибеде қолданылатын инновациялық технологиялар
Пәннің мақсаты - ветеринарлық-санитарлық сараптаудың заманауи инновациялық әдістерін зерттеу және жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың сапасын анықтау, зерттеуге арналған қазіргі заманғы жабдықтар, жылдам әдістер болып келеді. Студенттер заманауи аспаптармен, анализаторлармен, далалық жағдайында қолдану дағдыларын қалыптастырады, шикізат пен жануарлар мен өсімдік тектес өнімдердің сапасын бағалау әдістеріне ие болады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Індеттану және жануарлардың жұқпалы аурулары
Пәнді оқу кезінде инфекциялық процесс, эпизоотиялық процесс және оның қозғаушы күші, эпизоотиялық ошағы, табиғи ошақтығы, эпизоотология заңдары, иммунитет механизмдері, диагностика әдістері, алдын алу және күресу шаралары, эпизоотияға қарсы іс-шараларды жүргізу принциптері, санитарлық режим, мал шаруашылығы қалдықтарын зарарсыздандыру, дезинфекция, дезинсекция және дератизация қарастырылады. Студенттерде эпизоотияға қарсы іс-шараларды ұйымдастыру бойынша жұмыс тәсілдері қалыптасады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Санитариялық микология
Пән саңырауқұлақтардың қазіргі классификациясы бойынша білім қалыптастырады, зең саңырауқұлақтарының негізгі кластарының морфологиялық ерекшеліктері мен физиологиясын зерттейді; саңырауқұлақтар экологиясы мәселелерін қарастырады; олардың адам мен жануарлар патологиясындағы рөлі (микоздар мен микотоксикоздар туралы түсінік), саңырауқұлақ инфекцияларының диагностикасы мен алдын алу әдістерін зерттейді. Студенттер микоздар мен микотоксикоздар кезінде зертханалық диагностиканың практикалық дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ішкі сауда объектілеріндегі тағам өнімдері мен шикізаттарын ветеринариялық – санитариялық сараптау
Пәннің мақсаты - ішкі сауда объектілерінде жануарлардан алынатын өнімдердің зерттеу әдістерін зерттеу және ветеринариялық-санитариялық бағалау. Студенттер ет, сүт, жұмыртқаларды және санитарлық-гигиеналық зерттеу әдістерінің, ветеринарлық-санитарлық сараптама жүргізу дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ветеринариялық санитариялық паразитология
Пәнді оқу кезінде адам мен жануарларға ортақ аурулардың қоздырғыштарына, паразиттік жағдайды болжауға, инвазиялық бастауды сақтау және таратудағы қоршаған ортаның рөліне, паразитоценоз қоздырғыштарынан қоршаған ортаны қорғау және сауықтыру мәселелеріне, инвазиялық аурулар кезіндегі ветеринариялық-санитариялық шаралардың тиімділігін арттыруға, сондай-ақ олардың тиімділігін бақылауға көңіл бөлінеді. Студенттер инвазиялық ауруларға қарсы ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды ұйымдастырып, олардың сапасын бағалай алады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Құс шаруашылығы өнімдерін зерттеу және ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістерін зерттейді, адамдар мен жануарлар арасында шикізат және дайын өнімдер арқылы таралатын жұқпалы және инвазиялық аурулардың алдын алу әдістерін қарастырады. Студенттер құс етінің, құс етінің дайын жартылай дайын шикізатының ветеринариялық-санитариялық сараптамасы бойынша сынама алу, органолептикалық және зертханалық зерттеулер жүргізу дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық қадағалау және ВСС
Пән нормативтік құжаттарды, ережелерді, мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық қадағалауды жүргізу әдістерін және жануарлар мен өсімдік тектес өнімдер мен шикізаттарға ветеринариялық-санитариялық бағалау жүргізуді зерделейді; Студенттер практикалық ветеринариялық-санитариялық қадағалау және бақылаудағы объектілерді бақылау дағдыларына, нормативтік құжаттамамен жұмыс істеу қағидаларына; халықаралық ережелер бойынша өнімдер мен шикізаттарға ветеринариялық-санитариялық сараптама сынамаларын іріктеу дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қазақстан Республикасында ветеринариялық қызметті ұйымдастыру
Пән Қазақстан Республикасы ветеринариялық қызметінің функциялары мен құрылымын, өңірлер бөлінісінде бөлуді, жұмыс тәртібін, мемлекеттік қызметтің ерекшеліктерін, мемлекеттік және халықаралық деңгейде ветеринария саласындағы заңнама талаптарын зерделейді. Студенттер ветеринарлық қызметтер құрылымында жұмыс істеу, ветеринария саласындағы заңнамалық актілерді жүргізу және қолдану ережелерін дағдыларын алады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ветеринариядағы биопрепараттар
Пәннің курсы биологиялық препараттардың жіктелуін, биопрепараттарға нормативтік ережелерді, оларды тасымалдау талаптары мен ережелерін, оларды пайдалану ережелерін, сондай-ақ биопрепараттарды қолдану кезіндегі реакциялар мен асқынуларды зерттеу болып табылады. Студенттер профилактикалық және ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жүргізу, биопрепараттарды, азықтарды және басқа да ветеринариялық препараттарды техникалық регламенттерге сәйкес қауіпсіздік талаптарына сәйкестігіне ветеринариялық-санитариялық бағалау дағдыларын алады.
Оқу жылы - 5
Семестр - 1
Несиелер - 6
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ветеринария объектілерін әзірлеудің жасанды интеллекттің заманауи әдістерін, құралдары мен технологияларын қолдануға, кәсіпорын шығаратын өнімдердің санитарлық әл-ауқатын бақылауға;
- Мемлекеттік тілде жұмысты жүзеге асыруға, көшбасшылық, кәсіпкерлік негіздерін білеуге, мәдениет негіздері мен құқығын сақтайды және экологиялық қағидаттарды орындалуға;
- Физиология және биохимия, жасушалық жүйелер мен жануарлар ағзасының құрылысы туралы білімді қолдануға, азықтандыру негіздерін қолданады және жануарлардың клиникалық мәртебесін анықтауға;
- Бактериялық және вирустық инфекцияларды, жануарлар ағзасындағы патологиялық өзгерістерді анықтауға және инфекциялық және инвазиялық аурулардың алдын алуды қамтамасыз етуге;
- Ветеринариялық-санитариялық қызмет жұмысын орындау және өндірістің барлық учаскелерінде мал шаруашылығы шаруашылықтарының, фермалардың ветеринариялық-санитариялық мониторингін, ветеринариялық-санитариялық қадағалауды жүргізуге;
- Мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының ет және сою өнімдеріне, балық шаруашылығы және балара шаруашылығы өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуге;
- Ветеринария объектілерінде жалпы ветеринариялық-санитариялық және алдын алу іс-шараларын жүргізуге және жасауға, сондай-ақ мал шаруашылығы, құс шаруашылығы, балық шаруашылығы, ара шаруашылығы объектілерінің ветеринариялық-санитариялық салауаттылығын қамтамасыз етуге;
- Экспорт және импорт кезінде, сауда объектілерінде, жануарлардан және өсімдіктерден алынатын өнімдер мен шикізатты өндіру және тасымалдау кезінде бақылау мен қадағалауды жүзеге асыруға, ветеринариялық қызмет саласындағы нормативтік құқықтық актілермен және құжаттармен жұмыс істеуге;
- Ауруды анықтауға және мемлекет аумағын адам мен жануарларға ортақ аурулар қоздырғыштарының, сондай-ақ қауіпті зооноздардың әкелінуінен қорғауды жүзеге асыруға;
- Генетика және биотехнология туралы білімді пайдалануға, фармакология және токсикология әдістерін әзірлеуге, сондай-ақ ерекше терминдерді меңгеруге;
- Тамақ өндірісінің қауіпсіздігі, санитариясы және гигиенасы қағидаттарын қамтамасыз ету, сондай-ақ тамақ өнімдеріне санитарлық бақылау және бағалау, сүт, сүт өнімдері, бал, жұмыртқа және өсімдік тағамдарына ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуге;
- Микробиология және вирусология негіздерін, жануарлардың аса қауіпті аурулары туралы білімдерін көрсетуге және жануарлардың денсаулығын қорғауды жүзеге асыруға.