8D07201 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Заманауи экономика мен еңбек нарығының талаптарына жауап беретін, тамақ өндірісі кәсіпорындары үшін халықаралық еңбек нарығында бәсекеге қабілетті, жоғары білікті, кәсіби және әлеуметтік құзыреттіліктеріне ие мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 8D072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
R көмегімен статистика және эксперименттік дизайн
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Академиялық хат
Академиялық жазудың ерекшеліктері. Академиялық жазу жанры. Гранттық өтінім және ғылыми жобаларға есеп беру құжаттарын жазу. Библиография және анықтамалық аппарат. Академиялық жазылым – эсселік тапсырмалар, дипломдық жұмыстар, магистрлік және докторлық диссертация ғылыми жұмыстары, ғылыми мақалалар мен монографиялар сияқты ғылыми мәтін жазудың әдістемесі. Академиялық жазылым – докторанттардың өз ойлары мен идеяларын іске асыру, және оны негіздеу, әрі қолданушыларға жеткізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Пән аясында ғылыми проблема қою, мақсат пен міндеттерді анықтау, гипотеза құру, зерттеу әдістерін таңдау және алынған нәтижелерді талдау тәсілдері қарастырылады. Пән құрамында тамақ өндірісінің сапасын зерттеу әдістеріне ерекше көңіл бөлінеді: физика-химиялық, микробиологиялық, органолептикалық талдау әдістері, тағам қауіпсіздігі мен стандарттау талаптарына сай бақылау мен бағалау әдістемелері қарастырылады. Ақпараттық технологиялар, үлкен деректерді өңдеу, тамақ өндірісін цифрландыру, жасанды интеллект технологияларының рөлі мен қолдану мүмкіндіктері зерттеледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жаңа тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі инновациялық технологиялық үрдістер
Технологиялық процестердің ұзақтығын қысқарту үшін қазіргі заманғы техника мен инновациялық технологияларды пайдалану. Тамақ шикізаты мен өнімдерді өңдеудің жаңа физикалық әдістері. Шикізаттардың биохимиялық процесстерін жылдамдату мақсатында биологиялық белсенді заттарды, табиғи тамақ қоспаларын қолдану. Энергияның дәстүрлі емес көздері мен шикізатты жылумен өңдеудің жаңа әдістері мен тәсілдері. Тамақ өнімдерін қалыпау мен буып-түюдің жаңа әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрама өнімдерді құрудағы ғылыми-теориялық негіздер
Халықтың түрлі топтарының тамақтану ерекшеліктері, тағамдық комбинаториканың ғылыми негіздері. Аралас тамақ өнімдерін өндірудің заманауи бағыттары. Аралас тамақ өнімдерін микронутриенттермен байытудың ғылыми принциптері. Тағамдық және биологиялық белсенді қоспалардың классификациясы мен қолданылуы. Түрлі тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды пайдаланудың ерекшеліктері. Тамақ өнімдеріндегі нутриенттердің өзгеруіне өңдеу әдісінің әсер етуі, тамақ технологиясының дамуының негізгі бағыттары. Арнайы қоспаларды пайдалана отырып, жаңа өнімдерді жасап шығару.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 10
-
Инженерлік пәндерді оқыту әдістемесі
Арнайы пәндерді оқыту әдістемесіне, кіріспе. Кәсіби білім жүйесіндегі жалпы дидактикалық оқыту принциптері. Сабақтың ұйымдастырушылық фор-малары мен әдістері. Оқыту құралдары. Докторанттардың танымдық іс-әрекеттерін арттыру методикасы. Техникалық бағыттағы әдебиеттерді талдау, зерттеу, ғылыми жұмыстарға пайдалану. Техникалық мәтіндерді жазу, суреттерді, сызбаларды және графиктерді сараптау. Арнайы пәндердің мазмұнын кәсіби тұрғыда тыңдаушыларға жеткізудің заманауи әдістері мен тәсілдері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 10
-
Азық-түлік тағамдарының инновациялық технологиясы
Тамақ өндірісінің ғылыми бағыттарының классификациясы және инновациялық ғылыми зерттеуді ұйымдастыру. Ғылыми және ғылыми-техникалық іс-әрекет нәтижелерін қолданудың тиімділігін арттыру. Ғылыми зерттеу жұмыстары бойынша жоспар құру. Тамақ өнімдерінің сапасын анықтайтын инновациялық заманауи әдіс-тәсілдерді қолдану. Жаңа технологияларды жаңа өнімдерді өндіру процестерінде пайдалану. Инновацияларды өндіріске енгізудің әдістері. Дайын өнімнің экономикалық тиімділігін зерттеу тәсілдері. «Халал» технологиясы бойынша ет және ет өнімдерін өндіру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 10
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Зерттеу жұмыстарын жазу және сабақ өткізу кезінде академиялық және ғылыми-техникалық салада жазбаша байланыс мүмкіндіктерін пайдалану.
- Ғылыми зерттеулердің нәтижелері мен оларды қолдану шекараларын түсіндіру.
- Шикізат шығынын қысқартуға, еңбек сыйымдылығын азайтуға, еңбек өнімділігін арттыруға бағытталған өндірістің тиімділігін арттыру жөніндегі іс-шараларды іске асыруға қатысу және әдістерді іске асыру.
- Халықтың жекелеген топтары үшін тамақ заттары мен энергияға қажеттілік негізінде тамақтанудың ғылыми негізделген тұжырымдамаларын құру.
- Білім беру процесінің сапасын көтеруге ықпал ететін пән материалын ауызша және жазбаша баяндаудың түрлі білім беру технологияларын, әдістері мен тәсілдерін меңгеру.
- Жоғары мектепте практикалық дағдыларды және оқыту әдістемесін қолдану.
- Кәсіби қызмет саласындағы міндеттерді шешуде ғылыми зерттеулер мен ұжымдарды басқару технологияларын қолдану.
- Қазіргі заманғы теориялар мен талдау әдістері негізінде академиялық тұтастықты сипаттайтын өзіндік ғылыми зерттеу жүргізу.
- Тұтыну нарығын дамыту саласында жаңа ақпаратты іздеуді, таңдауды және пайдалануды жүзеге асыруға, ақпаратты жүйелеуге және жинақтауға ықпал ету.
- Ғылыми танымның шекарасын кеңейте отырып, өзінің жаңа ғылыми идеяларын қалыптастырады, өзінің білімі мен идеяларын ғылыми қоғамдастыққа жеткізу.