Жаңа білім беру бағдарламасы

8D07213 Тамақ және өңдеу өндірісінің технологиясы в М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті

Пәндер

  • Азық-түлік концентраттарын өндіру инновациялары

    Пәннің мақсаты - тамақ концентраттарын өндірудің инновациялық технологиялары, сондай-ақ оларға әсер ететін процестер туралы білімдер жиынтығын қалыптастыру. Пәнді оқып меңгеру нәтижесінде білім алушы жасай білуі тиіс: мәдени астық дақылдарын, сүтті қайта өңдеу өнімдерін қайтарма шикізат және бастапқы шикізат көздерін дайындау бойынша тамақ қоспалары өндірісіндегі заманауи технологияларды пайдалана білу. Тағамдық құндылығы жоғары қоспалар рецептураларын өңдеу және жасау әдістерін меңгеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Өңдеу өндірістерінің прогрессивті технологиясы

    Пәннің мақсаты қазіргі заманғы материалдық-техникалық базада және ғылыми негізделген технологиялық режимдерде тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологияларын оқып үйрену. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушылар: -қазіргі заманғы материалдық-техникалық базада және ғылыми негізделген режимдерде тамақ және қайта өңдеу өндірістерін дамытудың перспективалық бағыттары мен үрдістерін, сондай-ақ өндірісті одан әрі жетілдіру үрдістері мен бағыттарын білу; - технологиялық процестерді жетілдіру және өндіріс тиімділігін арттыру жөніндегі іс-шараларды әзірлей білу, сондай-ақ шикізатты өңдеудің барлық кезеңдерінде өнімдердің сапалық көрсеткіштерін басқара және бақылай білу; - қайта өңдеу өнеркәсібінің прогрессивті технологиясы саласындағы зерттеулерді орындау кезінде шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің қасиеттерін зерттеудің заманауи аппаратурасы мен әдістерін пайдалана отырып, ғылыми зерттеулерді өз бетінше орындау қабілетін көрсету дағдыларына ие болу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект элементтері бар өңдеу және тамақ өндірістеріндегі инновациялық әрекеттері

    Пәннің мақсаты білім алушыдардың зияткерлік меншікті алу үшін жасанды интеллекттің заманауи технологиялары туралы білімді қалыптастыру Пәнді оқу нәтижесінде докторант білуі керек: зияткерлік меншік түрлері туралы, зияткерлік меншік түрлеріне өтінімді дұрыс және дәл рәсімдеу, жасанды интеллектті пайдалану жаңа өнімдерді зерттеу және әзірлеу процесін жеделдетіп және жақсарту әдістері. Жасанды интеллект технологиясы деректерді талдауға және трендтерді бөлуге көмектеседі, бұл тағамға деген талғамды болжауды және инновациялық өнімдерді әзірлеуді жеңілдетеді. Докторанттар нәтижесінде келесі дағдыларды игереді: жасанды интеллект көмегімен тамақ өнімдерін өндіру процестерін оңтайландыру, түгендеуді басқару және өндірістің ұтымды кестелерін құра білу. Жасанды интеллект технологияларын меңгеру, өндірістік процестер туралы деректерді талдау, тиімділікті арттыру үшін оңтайлы параметрлерді ұсыну ғылыми негізделген нәтижелерге негізделген тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі инновациялық технологияларды, процестерді, жабдықтарды ажырату және оларды оқу процесі мен өндіріске енгізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Дәнді дақылдарын терең өңдеу

    Пәннің мақсаты - докторанттарда астықты кешенді қайта өңдеудің технологиялық ойлауы мен терең білімін, қайталама шикізатты қайта өңдеудің технологиялық процестерін, астықты қайта өңдеудің қазіргі заманғы кешенді технологиясының теориялық және практикалық негізін құрайтын түзілетін қалдықтарды азайту мүмкіндігін қалыптастыру. Шикізат, материалдар шығындарын ұтымды пайдалануға және қысқартуға, өнім өндірудің еңбек сыйымдылығын төмендетуге, еңбек өнімділігін арттыруға, энергия ресурстарын үнемді жұмсауға бағытталған тиімді өндірісті арттыру жөніндегі іс-шаралар зерделенеді, іске асырылады. Білім алушылар астықты терең өңдеудің жаңа технологиялары мен технологиялық схемаларын әзірлеу және астық сапасын бақылаудың тиімді жүйесін ұйымдастыру, технологиялық процестің параметрлерін зерттеуге және оңтайландыруға және астықты қайта өңдеу өнімдерінің сапасын жақсартуға мүмкіндік беретін математикалық модельдер жасау дағдыларына ие болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Өңдеу өндірістерінің инновациялық технологиялары

    Пәннің мақсаты докторанттардың технологиялық ойлауын дамыту және технология мен жабдықтардың даму заңдылықтарын терең білу, сонымен қатар тамақ және өңдеу өнеркәсібіндегі инновациялық технологиялармен таныстыру. Пәнді оқу нәтижесінде докторант білуі керек: технологиялық процестерді, тамақ өнімдерін өндіру және өңдеу өнеркәсібінің инновациялық схемаларын, шикізатты ұтымды өңдеу негіздерін, ТР ТС 021/ 2011 «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» талаптарына сәйкес жоғары сапалы тамақ өнімдерін алу үшін тамақ өндірісінің толық циклдарының схемаларын. Білім алушылар келесі дағдыларды игереді: өңдеу өнеркәсібінде өнім өндірудің технологиялық процестерін енгізу кезінде озық еуропалық технологиялар негізінде ғылым мен техниканың соңғы жетістіктері туралы білімдерін көрсету.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Академиялық хат

    Пәннің мақсаты – академиялық мәтін жазуда кәсіби және коммуникативтік құзыреттілікті қалыптастыру, тілдік бірліктерді саналы түрде таңдап, оларды нақты қарым-қатынас саласының талаптарына сәйкес қолдану, сондай-ақ аналитикалық мәтіндік әрекеттерді жүзеге асыру (дайын қолжазбаларды талдау және редакциялау). Пән аясында мәтіннің құрылымы мен семантикасы, оның қалыптасу және қабылдау механизмдері, академиялық жанрлардың ерекшеліктері қарастырылады. Сондай-ақ мәтіндерді толық ақпараттық және құрылымдық тұтастық ретінде аналитикалық өңдеудің негізгі мақсаттары зерделенеді. Пәнді меңгеру нәтижесінде докторанттар мәтін құру, сөйлеуде (жазба және ауызша) тілдік құралдарды дұрыс, коммуникативтік тұрғыдан тиімді әрі орынды қолдану, сондай-ақ мәтінмен жұмыс істеу әдістерін меңгеру бойынша кәсіби дағдыларға ие болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Экологиялық жоғары потенциалды өнім ассортиментін жобалау негіздері

    Пәнді мақсаты – салауатты тамақтану және жаңа ассортиментті игеру үшін өнімдерді өндіру технологиялары туралы білім жиынтығын қалыптастыру. Пәндерді меңгеру нәтижесінде докторант тамақ өнеркәсібінің функционалдық және емдік тамақ өнімдерін жасаудағы даму тенденцияларын, құрғақ композиттік қоспаларды мақсатты белгіленуін, құрғақ композитті араласпалар рецептураларының компьютерлік бағдарламалары мен құрастыру әдістерін жасай алады және кондитерлік, макарон және тамақ концентраттары өнеркәсібінде пайдалану тәртібін біледі. Докторант заманауи жабдықтарды пайдалана отырып, тағам өнімдерінің сапасын талдау және тағамдық құндылығын анықтау дағдыларын меңгереді; экологиялық жоғары потенциалды өнімдердің жаңа ассортиментін өндіру үшін әртүрлі типтегі және сапалы шикізаттың композиттік қоспаларын құрастыра алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Қайта өңдеу өндірістерінің қор үнемдеу технологиялары

    Пәннің мақсаты – ресурстарды үнемдеу және энергия үнемдеу технологияларының теориялық негіздерін оқып үйрену, өңдеу өнеркәсібінің қалдықсыз технологиялық схемаларын меңгеру. Пәнді игеру нәтижесінде білім алушылар: - қор үнемдеудің әдістері мен сипаттамаларын білу; қор үнемдеудің теориялық негіздерін, энергия үнемдеу технологияларын, қуаты аз қайта өңдеу кәсіпорындарының өнімдерін өндіру, қалдықсыз технологияларды қолдану негіздерін білу; - кәсіби қызметте және қайта өңдеу саласы бойынша ғылыми зерттеулерде қор үнемдеу технологияларының ғылыми-теориялық әдістері мен әдістерін пайдалана білу; - қайта өңдеу өндірістерінің өндірістік және технологиялық процестерінде қор үнемдеудің технологиялық режимдерін өз бетінше жүргізу қабілетін көрсету дағдыларынаие болу керек.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу әдістері

    Пәннің мақсаты - ғылымның әдіснамалық әлеуеті, ғылыми танымның әдістері туралы теориялық және практикалық білімдерді қалыптастыру, филология саласындағы зерттеу мәселелерін ұйымдастыру. Зерттелетін болады ғылыми зерттеудің негізгі кезеңдері; зерттеу қызметінің теориялық, әдіснамалық, әдістемелік және ұйымдастырушылық аспектілері. Пәнді меңгеру нәтижесінде докторанттар кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін заманауи ғылыми зерттеу құралдарын (әдістемесі, жұмысты ұйымдастыру кезеңдері, сентометрияның заманауи әдістері және оларды тәжірибеде қолдану) таңдау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4

Оқыту нәтижелері

  • Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің ғылыми секторының шекараларын дамыту және кеңейту үшін авторлық ғылыми-зерттеу қызметін (жеке ғылыми-зерттеу, ғылыми және халықаралық деңгейдегі басылымдар) біріктіру.
  • Қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі технологиясында қолданылатын зерттеу әдістері мен дағдыларын меңгеру, экологиялық жоғары потенциалды өнім ассортиментін зерттеу саласын жүйелі түсінуді көрсету.
  • Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында технологиялық процестер мен параметрлерді басқару үшін ресурстарды үнемдейтін технологиялар принциптеріне негізделген прогрессивті инновациялық технологияларды енгізу.
Top