8D08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласында өзіндік ғылыми зерттеулерді жүзеге асыру және әртүрлі бағыттар бойынша өз қорытындыларын тұжырымдауда құзыреттілікті қалыптастыру
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D132 Мал шаруашылығы
-
Білім беру саласы 8D08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 8D082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Жылқы шаруашылығындағы асылдандыру ісі
Жылқы өсірудің ғылыми аспектілері, жылқы тұқымдарын сақтау және жетілдіру тәсілдері, жылқы шаруашылығында іріктеу және іріктеу ережелері, желілер бойынша өсіру зерттеледі, жылқыларды фенотип пен генотип бойынша бағалау әдістері игеріледі; жылқы шаруашылықтарында селекциялық-асыл тұқымдық жұмыстың перспективалық жоспарларын жасау дағдылары игеріледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жылқы шаруашылығында жүргізілетін селекцияның генетикалық негіздері
Жылқы тұқымдарын өсіру әдістері мен әдістері зерттеледі, жылқылардың тұқымдық және өнімді қасиеттерін жетілдіру және табынның көбеюін жақсарту дағдылары қалыптасады. Жылқы шаруашылығындағы отандық және әлемдік ресурстар, олардың әлеуетті мүмкіндіктері және қоршаған ортаның нақты жағдайларында іске асырылуы зерттелуде.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу әдістері
Ғылыми зерттеулердің қазіргі заманғы әдістері зерделенеді, ғылыми эксперименттер жүргізудің жетістіктері мен озық тәжірибесі игеріледі, ауыл шаруашылығы жануарларына ғылыми-шаруашылық тәжірибелерді қоюдың қолданыстағы әдістемелері жетілдіріледі. Зерттеу нәтижелерін статистика мен биометриялық өңдеудің заманауи әдістері, әдебиеттермен зерттеу жұмыстарын қоса алғанда, ғылыми жарияланымдарды дайындау мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылық өнімдерінің сапасын басқару
Пәнге ғылыми, тәжірибелік және инновациялық тәсілді күшейту мақсатында жасанды интеллект (ЖИ) элементтері енгізілді. Саланың негізгі бағыттары, ауыл шаруашылығы мал дарының тұқымдары, дайын өнімнің сапасын жақсартуға және жоғалуын қысқартуға мүмкіндік беретін азық технологиялар зерделенеді. Ауыл шаруашылық кәсіпорын дарында технологиялық параметрлердің есебін жүргізу, малдармен құстардың өнімділік сапасын бағалау дағдылары қалыптасады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық хат
Пән академиялық жазудың ерекшеліктерімен, ғылыми жұмысқа қойылатын жалпы талаптармен, академиялық мәтіндердің түрлерімен, презентация стилімен, жазбаша ғылыми жұмыстардағы қателіктермен, дереккөздермен жұмыс жасаумен, сілтемелермен және дәйексөз ережелерімен, плагиатпен, библиографияны құрастырумен, құрылымдаумен, ғылыми мәтін жазуға дайындықпен және практикалық ұсыныстармен таныстырады. Докторанттар ғылыми зерттеу тақырыбындағы презентация-баяндаманы қалыптастыру, дәйексөз ережелерін қолдана отырып, ғылыми мәтінді құру және ресімдеу, ғылыми жариялау белсенділігі дағдыларын игереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары өнімді ірі қара малдарын толық құнды азықтандыруды ұйымдастыру
Ірі қара малды азықтандыру саласындағы озық шаруашылықтардың ғылымы мен практикасының қазіргі заманғы жетістіктері зерделенеді; биологиялық қасиеттерін ескере отырып, өнімділігі орта және жоғары деңгейдегі жануарлардың энергетикалық, ақуыздық, көмірсулық, липидтік, минералды және витаминдік қоректенуін нормалау ерекшеліктеріне оқыту жүргізіледі. Ғылыми негізделген азықтандыру жүйелерін және өнімділік бағытына байланысты азықтандыруға жем дайындау әдістерін қолдану арқылы ірі қара малдың өнімділігін арттыру мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы малдарының ремонттық төлдерін өсіру
Малдардың шығу тегі мен эволюциясы, тұқымдары және олардың құрылымдық элементтері, онтогенезде, жас жасында малдардың шаруашылық пайдалы белгілерінің қалыптасуы мәселелері зерттеледі. Фенотипін (экстерьер, интерьер, Конституция, малдардың дамуы мен өнімділігін) бағалаудың заманауи әдістері, тұқым қуалаушылық сапасын (генотип) бағалау әдістері, төлді өсіруге бағытталған басқару әдістері игеріледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шару-ашы-лығындағы цифрлық тех-нологиялар және "Ақыл-ды егіншілік" тәсілдері
Ауыл шаруашылығындағы цифрлық технологиялардың трендтерін, "ақылды" егіншілік әдістерін, заттар интернетін, Оларды енгізудің мүмкіндіктері мен әсерін, сондай-ақ олардың ресурс үнемдеу және тұрақты агрожүйелер үшін әлеуетін зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
Оқыту нәтижелері
- Заманауи теориялар мен әдістер негізінде дербес ғылыми зерттеу жүргізу, зерттеу нәтижелерін талдау және өңдеу, зерттеу нәтижелерін ұлттық және халықаралық деңгейде таныстыру және жариялау
- Көшбасшылық, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, академиялық жазу, ғылыми зерттеулер және инклюзивті өзара іс-қимыл саласындағы білім мен дағдыларды көрсету, сондай-ақ оларды кәсіби және әлеуметтік-мәдени ортада тиімді, этикалық және жауапты қарым-қатынас пен шешім қабылдау үшін қолдану
- Ауыл шаруашылығы жануарларының өсуі мен дамуының мәселелерін зерттеу, олардың өнімділік және асыл тұқымдық қасиеттерін арттыру және жақсарту үшін жасанды интеллект пен машиналық оқыту жүйелерін қоса алғанда, жаңа әдістер мен технологияларды қолдану
- Мал азығы мен биоматериалдарын, мал тектес азықтардың зертханалық зерттеу нәтижелерін талдау, бағалау және түсіндіру; заманауи әдістер мен технологияларды қолдана отырып, малдарды азықтандыру, өсіру бойынша ұсыныстарды әзірлеу
- Ауыл шаруашылығы малдарының өнімділігін арттыру бойынша ғылыми-өндірістік және консалтингтік қызметті селекциялық-генетикалық зерттеулерді қолдана отырып, мал шаруашылығы кәсіпорындарында және әр түрлі мал азығын өндіру және дайындау бойынша ұйымдарда; зерттеу орталықтары мен зертханаларда жүзеге асыру
- Қызметті басқару, стратегия әзірлеу, ауыл шаруашылығы ұйымының қызметіне мониторинг пен бағалауды жүзеге асыру