Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті

Пәндер

  • Ғылыми зерттеудің әдістемесі, әдіснамасы және ұйымдастыру

    Пән ғылыми-практикалық зерттеулерді ұйымдастыруда тәжірибе қалыптастырады, ғылыми таным әдістерін қолдануда құзыреттілік тәсілді дамытады және іздеу мен ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу кезінде логикалық заңдар мен ережелерді қолданады, зерттеу және жобалық іс-әрекеттің нәтижелерін бағалау әдістерін қолданады, зерттеу жұмысының нәтижелерін ресімдейді және ұсынады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азықтандыру рационын жасау кезінде заманауи ақпараттық жүйелерді қолдану

    Пәннің мақсаты – жануарларды азықтандыру, азықтарды бағалау және азық рационын құрастыру салаларында заманауи ақпараттық технологиялар бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Пән аясында ақпараттық технологиялар мен жүйелердің даму тарихы, компьютерлік желілер мен телекоммуникациялар, ақпараттық технологиялардың қауіпсіздігі, сондай-ақ әртүрлі жануар түрлері (қой, ірі қара, жылқы, шошқа, құс) үшін азықтандыру рационын құрастыруда заманауи ақпараттық жүйелерді пайдалану мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Пән ғылымның дүниетанымдық, әдіснамалық аспектілерін тұтас құбылыс ретінде қалыптастырады, ғылымның табиғатын, оның пайда болу проблемаларын, ғылыми білімнің қызметі мен құрылымын анықтайды, ғылымның қазіргі әдіснамасының мәселелерін, диалектика мен синергетиканың сипаттамаларын шындықты түсіндіру мен танудың ілімдері мен әдістері ретінде ашады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Шет тілі (кәсіби)

    Осы пәнді оқу кезінде магистранттар зерттелетін лексикалық және грамматикалық тақырыптар шегінде шет тілінде ауызша және жазбаша қарым-қатынас жасау дағдыларын меңгереді. Кәсіби қызмет саласында арнайы және ғылыми әдебиеттерді түсіну дағдыларын дамытуға көп көңіл бөлінеді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Басқару психологиясы

    Пән адамдарды басқарудағы негізгі психологиялық білім мен практикалық дағдыларды игеруге, қазіргі тенденцияларды ескере отырып, кәсіби басқару құзыреттерін қалыптастыруға бағытталған: эмоционалды интеллекті дамыту, тұрақты көшбасшылық, командалық өзара әрекеттесу және коммуникация, бейімделу менеджменті. Бағдарлама сыни және басқарушылық ойлауды, өзіндік талдау және рефлексия дағдыларын дамытуға бағытталған, бұл әсіресе инновациялық технологияларды енгізу, цифрлық трансформация, ЖИ қолдану, инклюзивті білім беру және еңбек нарығының тұрақты дамуы жағдайында маңызды

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Ірі қара малдың еті мен сүтін өндірудің заманауи технологиялары

    Бұл пән ірі қара малдың өнімділік және тұқымдық қасиеттерін жетілдірудің заманауи тәсілдері мен әдістерін, сондай-ақ мал шаруашылығындағы заманауи технологиялық үдерістерді ұйымдастыру мен басқаруды зерделеуге бағытталған. Пән аясында сүт өндірісін ұйымдастыру және оның жүйелері, сүтті мал шаруашылығының мамандануы, сүт өндіру технологиясының мәні, етті ірі қараны өсірудің қазіргі заманғы технологиясы, интенсивті бордақылау әдістері, арнайы етті мал шаруашылығы және оның өнімділік, экономикалық және технологиялық ерекшеліктері қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Зияткерлік меншік объектілерін басқару

    Пән зияткерлік меншік объектілерін басқару туралы түсініктерді зерттейді, зияткерлік қызмет объектілері мен нәтижелерін басқару туралы жүйелі түсінік қалыптастырады, зияткерлік меншік объектілерін құру және ғылыми-техникалық қызмет нәтижелері саласындағы дағдылар мен дағдыларды дамытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары мектеп педагогикасы

    Пән жоғары мектеп педагогикасы бойынша әдіснамалық және практикалық білімдерін дамытуға, магистранттардың оқу-әдістемелік, ғылыми-зерттеу және жобалық қызмет құзыреттерін дамытуға бағытталған. Студентке бағытталған оқыту үрдісінде сандық және ЖИ-технологияларына, критериалды бағалауға, академиялық коммуникацияға, сондай-ақ әлеуметтік құндылықтарды ілгерілетуге және университет жағдайында білім беру процесін ұйымдастыруға ерекше көңіл бөлінеді

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Мал шаруашылығы кешендерінің заманауи жабдықтары

    Пән біздің елімізде және шетелде мал шаруашылығындағы өндірістік процестерді авто-механикаландыру жағдайын зерттеуге, мал шаруашылығы кешендері мен фермалардың машиналары мен жабдықтарын тағайындауға бағытталған. Мал шаруашылығында заманауи жабдықтар мен технологияларды пайдалану бойынша білімді, іскерлікті және практикалық дағдыларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жобаларды басқарудың қазiргi технологиясы

    Жобаларды басқарудың қазiргi технологиялары заманауи CASE-құралдарымен кәсіпорындардың тиімділігін арттыруға бағытталған пәндік мәселелерді шешу үшін жоспарлау мен жобалық басқаруды қарастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы малдарының асыл тұқымды сапаларын бағалау әдістері

    Пән эксперимент сияқты ұғымдарды және зерттеуді ұйымдастырудың нұсқалары зерттейді. Магистранттар эксперименттерді қоюға және эксперименттік деректерді статистикалық өңдеуге қойылатын әдістемелік талаптарды зерттейді. Сүт және ет тұқымдарын өндіруші-бұқаларды бағалауды ұйымдастыру дағдыларын меңгереді, зоотехникалық есеп бойынша өндірушілерге бағалау жүргізеді, малдардың шығу тегі бойынша бағалауды, өндірушілерді ұрпақтарының сапасы бойынша бағалау, өз өнімділігі бойынша бағалауды жүргізеді, сондай-ақ цифрлық материалдарды өңдеуді жүргізе алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығында есеп жүргізу және деректерді өндеу тәртібі

    Пән Қазақстан Республикасында бастапқы зоотехникалық және асыл тұқымдық есепке алудың қолданыстағы нормативтік – құқықтық базасын, асыл тұқымдық есепке алудың нысандарын, оларды ақпараттық талдау жүйесінде жүргізу тәртібін зерделеу жолымен мал шаруашылығында деректерді есепке алу мен өңдеуді жүргізу қағидаларын қарайды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатының бәсекеге қабілеттілігін арттыру

    Пән мал шаруашылығы өнімдері мен шикізаттарының бәсекеге қабілеттілігін арттыру әдістері мен тәсілдерін зерттейді. Білім алушылар сүттің полидисперсті жүйе, оның физикалық-химиялық қасиеттері мен химиялық құрамы сияқты қасиеттерін зерттейді, сондай-ақ сүт және сүт өнімдері, ет және ет өнімдері технологиясының физика-химиялық және биохимиялық негіздерінің мәселелерін, бастапқы тексерудің заманауи әдістерін қарастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы асыл тұқымды іс

    Асылдандыру жұмыстарын жүргізу, бастапқы құжаттаманы, малдарды таңбалау техникасын, табын айналымын құруда кәсіби білім мен дағдыларды қалыптастыруға ықпал етеді. Пән аясында магистрант ауылшаруашылық малдарын бағалауды ұйымдастыру мен өткізуді, өсіру әдістерін, іріктеу әдістерін, малдарды сұрыптау, кең ауқымды селекцияны зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығындағы биотехнология үрдістері

    Пән ауыл шаруашылығындағы заманауи биотехнологияның маңыздылығын, оның мал шаруашылығында қолданылуын, сондай-ақ ауыл шаруашылығы жануарларына арналған жемшөп препараттарын дайындауда биотехнологиялық әдістерді қолдануды зерттейді. Магистранттар жануарларды көбейтудің заманауи әдістерімен, мал шаруашылығындағы ДНҚ-диагностикамен, инфекциялық ауруларды диагностикалаудың молекулярлық-генетикалық әдістерімен, мал шаруашылығындағы маркерлік селекциямен танысады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Интернет технологиялары

    Пән интернеттің даму тарихы, негізгі өзекті ұғымдар мен терминдер туралы білімді қалыптастырады, Интернет-қосымшаларды әзірлеу және пайдалану үшін бағдарламалық жасақтама нарығында бағдарлай алады, HTML және CML (Chemical MarkUp Language) тілдерін қолдана отырып, веб-қосымшаларды құрудың практикалық дағдыларын алады, кәсіби интернет-ресурстар саласындағы жалпы және арнайы көкжиектерді кеңейтеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауылшаруашылық малдар мен құстарды азықтандырудың және азықтарды бағалаудың жаңа әдістері

    Пән ауылшаруашылық малдары мен құстардың қоректік заттарға қажеттілігін анықтаудың заманауи әдістерін зерттейді. Ауыл шаруашылығы малдары мен құстарын физиологиялық негізделген, нормаланған азықтандыруды ұйымдастыруда білімді қалыптастырады, азықты бағалау және толық азықтандырудың экономикалық тиімді әдістерін қолдану бойынша дағдыларды меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы кәсіпорындары мен кешендерді жобалау

    Тәртіп мал шаруашылығы өнімдерін алуды жоспарлау, болжау арқылы мал шаруашылығы кәсіпорындары мен кешендерін жобалауда объективті мәліметтер береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Эмбриоинженерия және эмбриондарды трансплантациялау

    Пән эмбрион трансплантациясы, суперовуляция, аң аулауды синхрондау әдістерін зерттеу арқылы эмбриоинженерия мен эмбриондарды трансплантациялауды зерттеу бойынша кәсіби дағдыларды қалыптастырады. Магистранттардың назарын әйел донорларында суперовуляцияны тудыру кезінде репродукция гормондарын қолдану ережелеріне, ұрықтандыруға, ұрықтандыруға және жасуша культивациясына аударады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Биологиялық қосылыстарды бөлу және зерттеу әдістері

    Пән органикалық қосылыстарды оқшаулау және тазарту, сүзу және центрифугалау әдістерін, сондай-ақ қайта кристалдану, сублимация, экстракция, дистилляция, кептіру сияқты басқа оқшаулау әдістерін зерттейді, сонымен қатар органикалық қосылыстардың негізгі физикалық константаларын, балқу температурасын, қайнау температурасын, заттың тығыздығын анықтау әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдері қауіпсіздігінің заманауи аспектілері

    Пән өндіріс және сақтау кезеңдерінде мал шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын бағалау бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады, сапа мен қауіпсіздікті бақылаудың әртүрлі әдістерін қолдана алады қазіргі заманғы талаптар аясында мал шаруашылығы өнімдерін өндіру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Гендік және клеткалық инженерия

    Пән малдардың жасушалық инженериясының негіздерін, генетикалық инженерияны, тұқым қуалаушылықты зерттеу арқылы мал шаруашылығындағы жасушалық технологиялар туралы толық мәліметтер береді, сонымен қатар нуклеин қышқылдарының химиялық құрамы мен құрылымын зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлардан алынатын шикізат пен өнімдері зерттеу әдістері

    Пән сүтті, ауыл шаруашылығы жануарларын сою өнімдерін қайта өңдеу технологиясы саласында білім қалыптастырады. Жануарларды союға қабылдау және тапсыру тәртібін, сойылған жануардың сапасын бағалауды зерделейді. Ет сапасына зерттеу, дайын мал шаруашылығы өнімінің сапасына талдау жүргізеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологиясы

    Пән мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын және жасанды интелекті қолдана отырып қазіргі заманғы тәсілдер мен әдістерін қарау мал шаруашылығы өнімдерін (сүт, ет, ара шаруашылығы, балық шаруашылығы, құс шаруашылығы өнімдері) алудың, сондай-ақ оның сапасын бағалау арқылы зерделейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Геномды селекция

    Пән ауылшаруашылық малдарының геном туралы толық көрінісі, хромосомалардағы гендердің орналасуы туралы білімді қалыптастырады. Магистранттар хромосомадағы геннің орналасуын анықтауға, өнімділік көрсеткіштері бар генетикалық маркерлерді анықтауға үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Ғылыми-зерттеу және педагогикалық қызметке, сондай-ақ жоғары білікті практикалық қызметке бағдарланған дағдыларды меңгеру. ЖЖОКБҰ-да академиялық, ғылыми-зерттеу, ғылыми-әдістемелік және қоғамдық қызметті ана және шет тілінде жүзеге асыру
  • Әлеуметтік, этикалық және ғылыми көзқарастарды ескере отырып, пайымдауларды қалыптастыру үшін ақпаратты жинау және түсіндіру
  • Кәсіби қызметте өз бетімен білім алу үшін дағдыларды қолдану. Мал шаруашылығы саласы бойынша модельдік фермаларды құру шеңберінде заманауи информациялық технологияларды және жасанды интелекті қолданумен информациялық-аналитикалық және информациялық-библиографиялық жұмысты қолдану және жүргізу
  • Қазақстанда және шетелде бар ақпаратты зерттеу және жинақтау негізінде мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясындағы проблемаларды шешу үшін ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды анық және біржақты хабарлау
  • Мал шаруашылығындағы әртүрлі ғылыми және қолданбалы міндеттерді шешу үшін теориялық білімді қолдану кезінде селекция және биотехнология ғылымы дамуының негізгі үрдістерін анықтау және қолдану
  • Эксперименттік ғылыми қызмет, ғылыми көпшілік алдында сөз сөйлеу, ғылыми жазу, ғылыми коммуникация дағдылары болу
  • Ауыл шаруашылығы малдардың асыл тұқымдық құндылығын айқындауда, бірдейлендіруде және тағайындалуында өз білімін, түсінігін кәсіби деңгейде қолдану
  • Оқытылатын салада одан әрі оқуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын қолдану. Әртүрлі меншік нысанындағы мал шаруашылығы шаруашылықтарында-мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын қайта өңдеу, азықтың әртүрлі түрлерін өндіру және дайындау жөніндегі кәсіпорындарда өндірістік қызметті жүзеге асыру
  • Зерттеу контексінде идеяларды әзірлеу және (немесе) қолдану кезінде ауыл шаруашылығының озық біліміне негізделген мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласында дамып келе жатқан білімдер мен түсініктерді көрсету
  • Мал шаруашылығындағы бастапқы есеп және асыл тұқымдық құжаттаманы жүргізуді жүзеге асыру мақсатында ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу әдістерін меңгеру
  • Пәнаралық контексте проблемаларды шешу үшін өз білімін, түсінігі мен қабілетін кәсіби деңгейде қолдану. Мал шаруашылығындағы өнімділікті арттыруға және мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу сапасын арттыруға бағытталған өндірістің қажетті тәсілдерін қолдану
Top