6B07105 Технологиялық машиналар және жабдықтар в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Агроөнеркәсіптік кешеннің тамақ және қайта өңдеу салалары үшін технологиялық процестерді механикаландыру саласында жабдыққа техникалық қызмет көрсету және жөндеу саласында қазіргі заманғы техниканы жобалау және игеру дағдыларын меңгерген жоғары білікті кадрлар даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B064 Механика және металл өңдеу
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B071 Инженерия және инженерлік іс
Пәндер
-
Электротехника
Тұрақты токтың желілік электр тізбектері. ОМ және Кирхгоф заңдары. Электр тізбектерінің эквивалентті түрлендірулері. Қуат балансы. Қуат көздерінің жұмыс режимдері. Күрделі электр тізбектерін есептеу әдістері. Резистивті, индуктивті және сыйымдылық элементтері бар тізбек, айнымалы синусоидалы ток тізбегіндегі қуат кернеулердің резонансы болып табылады. Күрделі формадағы синусоидальды шамаларды ұсыну. ОМ және Кирхгоф заңдары күрделі түрде. Толық қуатты кешен. Тұтынушыларды параллель қосу. Айнымалы ток тізбегіндегі өткізгіштік. Өткізгіштік арқылы Ом заңы. Ток резонансы. Үш фазалы ЭМФ жүйесін алу. Жұлдыз және үшбұрышсхемасы бойынша жиналған үш фазалы тұтынушыларды есептеу. Үш фазалы тізбектегі қуат.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика I
Механика. Кинематика. Динамика. Қатты дененің динамикасы. Сұйықтықтар мен газдардың механикасы. Механикалық гармоникалық тербелістер. Клайперон-Менделеев Теңдеуі. Тасымалдау құбылысы. Термодинамиканың алғашқы басталуы. Изопроцестер. Дөңгелек процесс. Электростатика. Кулон Заңы. Конденсаторлар. Тұрақты электр тогы. Айнымалы ток.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары математика
Студенттерде сызықтық алгебраның негізгі ұғымдары мен әдістерін, жазықтықтағы аналитикалық геометрияны, шектер теориясын, бір айнымалы функцияның дифференциалдық және интегралдық есептеулерін, бірінші ретті дифференциалдық теңдеулерді қалыптастыру. Нақты міндеттерді шешудің практикалық дағдыларын игеру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өзара ауыстырымдылық негіздері
Өзара алмастыру туралы негізгі ұғымдар. Тегіс цилиндрлік қосылыстардың өзара алмастырылуы және бақылауы конустық қосылыстардың өзара алмастырылуы, әдістері мен бақылауы толқындылық, кедір-бұдырлық, беттердің пішіні мен орналасуының ауытқуы және оларды бақылау. Домалау мойынтіректеріне арналған төзімділік және қону жүйесі. Домалау мойынтіректерінің дәлдік кластары. Домалау мойынтіректерінің қонуын есептеу. Бұрандалы қосылыстардың өзара алмасуы және бақылауы. Негізгі пайдалану талаптары. Кілттер мен сплайндық қосылыстардың өзара алмастырылуы, әдістері мен бақылау құралдары тісті және құрт берілістерінің өзара алмастырылуы, әдістері мен бақылау құралдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары
Технологиялық процестердің жалпы заңдылықтары. Дисперсті жүйелердің сипаттамалары. Көптеген дисперсиялық орталарды алу. Сүт және басқа да өнімдерді гомогенизациялау. Реология негіздері. Дисперсиялық жүйелердің Гидромеханикалық процестері, сипаттамасы және бағалау әдістері. Шикізатты, ыдысты, мүкәммалды және жабдықты санитарлық өңдеу. Жылу процестері. Агрегаттық күйді өзгертпестен жүретін жылу процестері. Агрегаттық күйдің өзгеруімен жүретін жылу процестері. Жылу алмастырғыштардың түрлері. Жылу алмасу аппараттарындағы жылуды қалпына келтіру (қалпына келтіру).
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық машиналарды монтаждау және пайдалану
Технологиялық жабдықты пайдалану кезінде жобалық және техникалық құжаттаманың талаптары мен мазмұны. Жабдықты пайдаланудың озық әдістері. Технологиялық машиналар мен жабдықтарды пайдалану теориясының негіздері. Технологиялық машиналар мен жабдықтарды пайдаланудың негізгі ережелері мен ережелері. Жабдықтың техникалық диагностикасының әдістері мен құралдары. Функционалдық машиналардың, кешендердің және агрегаттардың пайдалану өнімділігі. Технологиялық машиналар мен жабдықтарды монтаждау. Монтаждық құжаттама. Такелаж, такелаж құралдары, такелаж құрылыстары. Іргетас дайындау. Технологиялық жабдықты майлау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Конструкциялау негіздері және машина бөлшектері
Машина бөлшектері мен тораптарын жобалау, жобалау және есептеу негіздері. Бұрандалы қосылыстар. Кілттер мен сплайн қосылыстары. Дәнекерленген қосылыстар. Бөлшектерді кернеумен байланыстыру. Тойтарма қосылыстары. Сына және терминал қосылыстары. Механикалық берілістер. Берілістер. Құрттың таралуы. Планетарлық берілістер. Толқындық берілістер. Үйкеліс берілістері және вариаторлар. Белдік берілістер. Тізбекті берілістер. Біліктер мен осьтер. Жылжымалы және сырғанау мойынтіректері. Механикалық жетек муфталары. Серіппелер және басқа серпімді элементтер. Корпус бөлшектері. Машиналардың өнімділігі мен сенімділігін бағалау негіздері. Машина бөлшектерін автоматтандырылған жобалау. Конструкторлық құжаттаманы ресімдеу
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Конструкциялық материалдар және термоөңдеу
Пәнді оқытудың мақсаты ndash; болашақ мамандарға машина бөлшектерінің дайындамаларын алудың және өңдеудің негізгі технологиялық әдістері; негізгі құрылымдық және аспаптық материалдардың құрылымы, қасиеттері, жіктелуі, таңбалануы және термиялық өңделуі туралы білім беру. Пән құрылымы мен қасиеттерін, сондай-ақ әртүрлі факторларға байланысты олардың қасиеттерінің өзгеру заңдылықтарын, қорытпалар теориясын, термиялық және химиялық-термиялық өңдеудің мақсаттарын, белгілі бір саладағы материалдардың қасиеттерін анықтау әдістерін зерттейді. Инновациялық құрылымдық материалдарды және оларды өңдеу әдістерін зерттеу. Сараланған қасиеттері бар құрылымдық материалдарды анықтау және анықтау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мамандыққа кіріспе
Пән студенттерді өзінің болашақ мамандығымен және олар жұмыс істейтін қызмет саласымен таныстырады. Тоңазытқыш техникасы мен кондиционерлеу жүйесін, сондай-ақ тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарын жобалау және пайдалану саласындағы заманауи маманның инженерлік қызметі мен кәсіби дайындығының ерекшеліктері қарастырылды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Ғылыми зерттеулер жүргізу, ғылыми ақпаратты іздеу, жинау және талдау әдістерін қолдану дағдыларын игеру, сондай-ақ ғылыми жұмыстар жазуға дайындық Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі функциялары. Ғылым саласындағы басқару. Мемлекеттің ғылым саласындағы саясаты. Фундаменталды, қолданбалы және ізденістік ғылымдар. Теориялық және эмпирикалық зерттеу деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу бағытын таңдау және тақырыптың негіздемесі. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнім жасау кезеңдерімен байланысы. Кітапханалардағы әдебиетті жүйелеу принциптері және библиографиялық сипаттамаларға арналған нормативтік құжаттар. Ғылыми еңбектер, академиялық жазба жанрлары және олардың сипаттамасы (мақала, рецензия, монография, диссертация, реферат, аннотация). Ғылыми еңбектің тілі мен стилі. Ғылыми еңбектерді редакциялау және рецензиялау. Ғылыми қызметтің этикалық қағидаттары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Физика II
Магнетизм. Оптика. Кванттық физика және атом физикасы. Атом ядросы мен элементар бөлшектер физикасы. Қатты дене физикасы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Бұйымдардың эскиздерін жобалау және әзірлеу негіздерін зерделеу; конструкторлық құжаттаманы әзірлеу және ресімдеу қағидаларын зерделейді; Құрастыру сызбаларын оқуға және егжей-тегжейлі көрсетуге, геометриялық құрылыстар негізінде техникалық сызбаны орындауға үйретеді; компьютерлік графиканың бағдарламалық өнімдерін пайдалана отырып, объектілерді геометриялық модельдеу дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ықтималдық теориясы және математикалық статистика
Ықтималдық теориясы: кездейсоқ шамалар. Комбинаторика элементтері. Ықтималдықтардың классикалық және статистикалық анықтамасы. Қосу және көбейту теоремалары. Шартты ықтималдық. Толық ықтималдық формуласы, Байес формуласы. Сынақтарды қайталау. Бернулли Формуласы. Лапластың жергілікті және интегралдық теоремалары. Пуассон Теоремасы. Дискретті кездейсоқ шамалар. Үздіксіз кездейсоқ шамалар. Математикалық статистика: үлгі. Үлестірудің статистикалық параметрлерін бағалау. Аралық бағалау. Статистикалық гипотезаларды тексеру. Таңдамалы регрессия теңдеулері. Корреляция коэффициенті.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Теориялық және қолданбалы механика
Зерттеудің жалпы әдістері; механизмдерді синтездеу және құрылымдық талдау негіздері; Талдаудың кинематикалық және күштік әдістері; механизмдердің кинематикалық және динамикалық қасиеттері бойынша жобалау әдістері; механизмдердің негізгі түрлері және олардың кинематикалық және динамикалық сипаттамалары; жеке механизмдердің жұмыс принципі және олардың машинадағы өзара әрекеттесуі; берілген механизмдер мен машиналардың кинематикалық және динамикалық параметрлері; жобаланған механизмдердің оңтайлы параметрлері қазіргі заманғы есептеу техникасын қолдана отырып, берілген кинематикалық және динамикалық қасиеттер. Материалдық денелердің механикалық қозғалысы мен тепе-теңдігінің жалпы заңдары. Күштер жүйесін түрлендіру әдістері. Денелердің қозғалыс заңдары оларға әсер ететін күштерді ескермей. Оларға әсер ететін күштерді ескере отырып, материалдық денелердің қозғалысын зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллект негіздері
Жасанды интеллект негіздері пәні жасанды интеллект саласындағы іргелі ұғымдарды, принциптер мен тәсілдерді, білімді ұсыну әдістерін, сондай-ақ іздеу және шешім қабылдау алгоритмдерін зерттеуді қамтиды. Курста машиналық оқытудың негізгі модельдері мен алгоритмдері, нейрондық желілер, деректерді өңдеу және талдау тәсілдері, жіктеу, регрессия және кластерлеу есептерін шешу әдістері егжей-тегжейлі қарастырылады. Заманауи құралдар мен бағдарламалық платформаларды қолдана отырып, жасанды интеллект модельдерін жасау мен қолданудың практикалық тәсілдері зерттелуде. Қарапайым модельдерді әзірлеу дағдыларын қалыптастыруға және оларды тестілеу мен бағалауға, сондай-ақ жасанды интеллект арқылы кәсіби мәселелерді шешуге ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (Экономика және кәсіпкерлік негіздері, Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)
Мақсаты: экономика, кәсіпкерлік негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық бойынша базалық білімді қалыптастыру. Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес моделі, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. ҚР құқықтық жүйесі. Субъектілердің құқықтық қатынастары мен жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Жеке қаржыны басқару. Қаржы саласындағы құралдар. Бюджетті жоспарлау, жинақтау жүйесі. Жеке салық салу жүйесі. Қаржылық ақпаратты талдау. Қаржылық өнімдер. Инвестициялық стратегиялар
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Гидравлика
Пән сұйықтықтың физикалық-механикалық қасиеттерін, гидростатиканы және сұйықтықтың кинематикасы мен гидродинамикасының негіздерін қарастырады. Модельдеу негіздері келтірілген. Сұйықтықтың саңылаулардан және қысқа құбырлар арқылы ағып кетуіне гидравликалық кедергіге назар аударылады. Құбырлардағы сұйықтықтың қысымды қозғалысы және ашық арналардағы судың біркелкі қозғалысы сипатталған. Құбырлардың есептеулері келтірілген. Әр бөлімнің соңында өзін-өзі тексеруге арналған сұрақтар беріледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Гидропневматикалық машиналар мен жетектер
Пән гидропневмомашиналар және гидропневможетектер саласында арнайы пәндерді одан әрі зерделеуге, гидравликалық Жабдықты тиімді пайдалануға және мамандық бойынша практикалық қызметке қажетті технологиялық машиналар туралы білім береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Материалдардың кедергісі
Материалдардың беріктігі туралы ғылымның негіздерін, машина конструкциялары мен бөлшектерінің элементтерін есептеу және жобалау әдістерін дұрыс таңдауды зерттеу. Құрылымдық элементтердің статикалық және динамикалық жүктемелері кезінде беріктік пен қаттылықты есептеудің инженерлік әдістерін меңгеру; нақты денелердің тұрақты тепе-теңдік формаларын зерттеу; материалдарды ұтымды таңдау және қажетті беріктік маржасы бар құрылымдық элементтердің оңтайлы өлшемдерін анықтау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Техникалық өлшеулер мен аспаптар
Пән өлшеу техникасының негіздерін, өлшеу құралдарының жұмыс істеу және қолдану принциптерін, сондай-ақ өлшеу деректерін өңдеу және талдау әдістерін қамтиды. Ол студенттердің инженерлік жүйелерді дәл Техникалық Өлшеу және метрологиялық қамтамасыз ету саласындағы білімі мен дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Бұл пән студенттердің өлшеу құралдарымен жұмыс істеу дағдылары мен дағдыларын, метрология негіздерін түсінуді және өлшеу нәтижелерін өңдеуді қалыптастырады, бұл әртүрлі салалардағы инженерлерді даярлаудың маңызды бөлігі болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Метрология, стандарттау және техникалық өлшемдер
Пән өлшеу құралдарымен және жүйелермен жұмыс істеудің негізгі аспектілерін, соның ішінде оларды калибрлеуді, тексеруді және қателіктерді бағалауды қамтиды, бұл өлшемдердің дәлдігі мен сенімділігін қамтамасыз ету үшін өте маңызды. Студенттер өлшеудің оңтайлы құралдарын таңдау, халықаралық және Ұлттық стандарттармен жұмыс істеу әдістерін меңгереді, сондай-ақ әртүрлі өндірістік процестер үшін сапа стандарттарын әзірлеу мен қолданудың практикалық дағдыларын алады. Зертханалық және практикалық сабақтар барысында студенттер өнімнің параметрлерін бағалау, нәтижелерді талдау және белгіленген стандарттарға сәйкес техникалық құжаттаманы дайындау үшін өлшеу жабдықтарын қолдана алады. Пәнді оқу нәтижесі метрологиялық қамтамасыз ету, стандарттау және сапаны басқару саласындағы кәсіби міндеттерді шешу қабілетіне айналады, бұл түлектердің еңбек нарығындағы бәсекеге қабілеттілігін едәуір арттырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жылу техникасы
Жылу алмасу теориясының негізгі түсініктері мен анықтамалары. Конвекция. Сәулелену. Жылу беру. Отын, жану негіздері. Энергияны үнемдеу негіздері. Энерготехнология негіздері. Жылу энергетикалық қондырғылар. Қазандық қондырғылары. Қазандық агрегаты және оның элементтері. Қазандық қондырғысының жылу балансы. Бу қыздырғыш. Ауа жылытқыштар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сұйықтықтар мен газдардың механикасы
Пән студенттерде Сұйықтықтар мен газдармен байланысты жүйелерді жобалау және пайдалану үшін қажетті теориялық база мен практикалық дағдыларды қалыптастырады. Бұл пән Сұйықтықтар мен газдардың қозғалысы мен тепе-теңдік заңдылықтарын, сондай-ақ олардың қатты заттармен өзара әрекеттесуін зерттейді. Бұл гидравликалық, пневматикалық және жылу энергетикалық жүйелерде жүретін процестерді талдауға негіз болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі
Мақсаты: экология және тіршілік қауіпсіздігі бойынша базалық білім алу, сондай-ақ экожүйелер мен қоғамның орнықты даму стратегиясын іске асыру үшін құзыреттерді қалыптастыру. Пән жалпы және жаһандық экологияның негізгі аспектілерін, соның ішінде экожүйелердің құрамын, қасиеттері мен функцияларын, биосфераны және табиғаттағы заттардың айналымын қамтиды. Экологияның негізгі түрлері (аутэкология, демэкология, синэкология, жаһандық экология), сондай-ақ биотикалық, абиотикалық және антропогендік факторлардың қоршаған ортаға әсері қарастырылады. Қазіргі заманның өзекті экологиялық мәселелеріне, тұрақты даму стратегиясының басымдықтарына, табиғи ортаның қорғау тетіктеріне және экожүйелерге антропогендік әсерді бағалауға ерекше назараударылды. Пән сонымен қатар экожүйелердің тұрақтылық жағдайын және өндірістегі экологиялық қауіпсіздік талаптарының орындалуын зерттейді. Экологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар, табиғи апаттар және халық пен қоршаған ортаны қорғау тәсілдері қарастырылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Автоматты басқару жүйелері
Бұл пән өнеркәсіп, энергетика, көлік және тұрмыстық автоматтандыруды қоса алғанда, салалардың кең ауқымында қолданылатын автоматты басқару жүйелерін (АБЖ) жобалау, әзірлеу, талдау және пайдаланудың негізгі аспектілерін қамтиды. Ол студенттерде заманауи автоматтандырылған жүйелермен табысты жұмыс істеу үшін терең теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған. Датчиктер, реттегіштер, жетектер, сигналдарды түрлендіру және беру құралдары сияқты АБЖ құрылымы мен компоненттерін зерттеуге ерекше назар аударылады. Студенттер ашық және жабық жүйелердің жұмысы, олардың артықшылықтары мен кемшіліктері және әртүрлі тапсырмалар үшін оңтайлы басқару алгоритмдерін таңдау принциптері туралы түсінік алады. Реттеу заңдары, соның ішінде қарапайым және аралас (PID реттегіштері) зерттелуде, бұл технологиялық процестерді басқарудың дәл және сенімді жүйелерін қалыптастыруға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Машиналар мен жабдықтарды өндіру негіздері
Пән машиналар мен жабдықтар өндірісінің негізгі ұғымдары мен анықтамаларын, типтік беттерді өңдеу әдістерін, дайындама өндірісінің негіздерін және дайындамаларды алудың кейбір әдістерін, технологиялық құрастыру процестерін дамытудың негізгі түсініктерін, өндірістің негізгі принциптерін қарастырады. бөлшектерді дайындаудың технологиялық процестерін жобалау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестерді автоматтандыру
Тамақ өнеркәсібі салаларының ерекшелігі оларды автоматтандыру тұрғысынан: тамақ өнеркәсібі салаларының автоматтандыру объектілері ретіндегі типтік технологиялық процестері, технологиялық объектілерді автоматтандыруға алдын ала талдау және дайындау. Азық-түлік өндірісін Автоматтандырудың негізгі бағыттары: технологиялық процесті басқару туралы түсінік, автоматтандырылған басқару жүйелері туралы түсінік, автоматтандырылған басқару жүйелерін құрудың иерархиялық құрылымы. Технологиялық процестерді басқару объектілері ретінде талдау. Тамақ өнеркәсібі салаларының Үздіксіз технологиялық процестерін автоматтандыру схемалары. Тамақ өнеркәсібі салаларының мерзімді және дискретті процестерін автоматтандыру схемалары. Автоматтандырылған басқару жүйелерінде басқару функцияларын іске асыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық машиналарды жөндеу
Технологиялық машиналар мен жабдықтарды пайдалануға байланысты жұмыстарды тиімді және қауіпсіз жүргізу бойынша негізгі талаптар. Технологиялық жабдықты жөндеу әдістері мен формалары. Технологиялық машиналар мен жабдықтардың тозуы және оларды қалпына келтіру тәсілдері. Жабдықты жоспарлы-алдын ала жөндеу жүйелері, жөндеудің агрегаттық әдісі кезінде машиналар мен оның бөліктерінің сараланған жөндеу нормативтерін әзірлеу. Жөндеу базалары. Жөндеу өндірісін жобалау. Электромеханикалық қызметті ұйымдастыру және басқару
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Машина жасау технологиясы
Бұйымдар және оның элементтері. Машина жасаудағы негіздер мен базалар. Машина бөлшектерінің өңделген бетінің сапасы. Беткі қабаттың геометриялық сипаттамалары және физика-химиялық қасиеттері. Беткі қабаттың геометриялық сипаттамалары және физика-химиялық қасиеттері. Дайындамаларды өңдеуге арналған жәрдемақылар. Дайындамалардың түрлері және олардың сипаттамалары. Кесу арқылы өңдеу режимдерін анықтау. Материалды алып тастаумен өңдеу әдістерін қолданатын технологиялық процестер. Тістерді өңдеудің технологиялық процестері. Технологиялық токарлық операцияны әзірлеу. Корпустық бөлшектерді дайындау машиналарды құрастырудың технологиялық процесін әзірлеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік тектес шикізатты қайта өңдеуге арналған механикалық және гидромеханикалық жабдықтар
Пән студенттерге өсімдік тектес шикізатты өңдеу үшін қолданылатын механикалық және гидромеханикалық жабдықтарды зерттеуге, жобалауға, пайдалануға және жетілдіруге бағытталған жан-жақты білім мен практикалық дағдыларды ұсынады. Бұл жабдық ұнтақтау, кесу, престеу, тасымалдау, сүзу және тұндыру сияқты әртүрлі технологиялық процестерде шешуші рөл атқарады, бұл оны тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің ажырамас бөлігі етеді. Пән механикалық және гидромеханикалық жабдықтардың құрылымын, жұмыс принциптерін, есептеу мен жобалауды, сондай-ақ оларды өсімдік тектес шикізатты тиімді өңдеу үшін пайдалануды зерттейді. Бұл білім процестерді оңтайландыруға, өнімділікті арттыруға және өсімдік тектес шикізатты қайта өңдеу жабдықтарына заманауи технологияларды енгізуге көмектеседі
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жануар тектес шикізатты қайта өңдеуге арналған механикалық және гидромеханикалық жабдықтар
Жануарлардан алынатын шикізатты өңдеудегі механикалық және гидромеханикалық жабдықтардың маңызы. Жануарлардан алынатын шикізаттың жіктелуі: ет, балық, сүт, жұмыртқа, жанама өнімдер (сүйек, май, қан). Қайта өңдеудің технологиялық процестеріне шолу: кесу, ұсақтау, гомогенизация, пісіру, салқындату, орау. Шикізатты қайта өңдеуге арналған жабдықты әзірлеудегі заманауи үрдістер. Пән студенттерде жануарлардан алынатын шикізатты өңдеуде қолданылатын механикалық және гидромеханикалық жабдықтарды әзірлеу, пайдалану және жаңарту үшін қажетті кәсіби білім мен дағдыларды қалыптастырады. Түлектер өндірістің тиімділігін, сенімділігін және экологиялық тұрақтылығын арттыру үшін заманауи технологияларды енгізе алатын сұранысқа ие мамандарға айналуда.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тиеу-түсіру және көлік құралдары
Пән бағдарламасы тиеу-түсіру жұмыстарын ұтымды ұйымдастыру мен механикаландыруды, тиеу-түсіру жұмыстарын өндіруде қолданылатын негізгі көтергіш-көлік машиналарын, жүк көтергіш машиналар мен көліктердің өзара әрекеттесуін, жүк тиеу-түсіру жұмыстарын оңтайлы таңдау әдістемесін зерттеуді қарастырады. механикаландыру құралдары, олардың экономикалық тиімділігін ескере отырып, тиеу-түсіру құрылыстарын пайдалану кезінде еңбекті қорғау мәселелері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік тектес шикізатты өңдеуге арналған жылу және масса алмасу жабдықтары
Өсімдік тектес шикізатты өңдеудегі жылу және масса алмасу процестерінің рөлі. Өңделетін шикізаттың негізгі түрлері: дәнді дақылдар, майлы дақылдар, көкөністер, жемістер, тамыр дақылдары. Жылу және масса алмасу жабдықтарын қолдану мысалдары: кептіру, экстракция, пастерлеу, концентрация. Жабдықты жобалаудағы заманауи тенденциялар мен инновациялар. Жылу беру заңдары: жылу өткізгіштік, конвекция, сәулелену. Өсімдік шикізатын өңдеудің технологиялық процестеріндегі жылу балансының негіздері. Жылу процестерінің мысалдары: кептіру, қыздыру, қуыру, пастерлеу, зарарсыздандыру. Шикізат пен қайта өңдеу өнімдерінің сапасына жылу әсері. Пән студенттерде қайта өңдеу өнеркәсібінде қолданылатын жабдықты жобалау, жаңарту және тиімді пайдалану үшін қажетті жан-жақты білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады. Осы пәнді меңгерген түлектер өсімдік шикізатын өңдеу үшін инновациялық технологияларды енгізуге қабілетті білікті инженерлер болады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қойма бөлімдерінің механикалық құралдары
Мақсаты мен жіктелуі: PTM және оның элементтері, PTM теориялық негіздері және есептеу, PTM жетегі және негізгі механизмдерді есептеу, көтергіш крандардың сипаттамасы: жұмыс принципі, жіктелуі және есептелуі, үздіксіз тасымалдау механизмдері: жұмыс принципі, жіктелуі және есептелуі, пластиналық конвейерлер, элеваторлар, гравитациялық құрылымдар, пневматикалық және гидравликалық көлік: жұмыс принципі және есептеу, қарапайым жүк көтергіш құрылымдар
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Автоматтандырылған құю желілерінің жабдықтары
Автоматтандырылған құю желілерінің жабдықтары пәні сұйықтықтарды құюдың автоматтандырылған жүйелерінде қолданылатын жабдықтардың конструкциясының, жұмыс істеуінің және жұмыс істеуінің негізгі аспектілерін қамтиды. Құюдың технологиялық процестері, олардың жіктелуі және қаптама мен мөлшерлеу сапасына қойылатын негізгі талаптар қарастырылады. Автоматтандырылған құю желілерінің түрлері, олардың орналасуы және технологиялық схемалары зерттеледі. Сорғы жүйелеріне, диспенсерлерге, құлыптау және реттеу арматурасына, құю процестерін бақылау және автоматтандыру жүйелеріне маңызды назар аударылады. Жабдыққа техникалық қызмет көрсету, диагностика және жөндеу әдістері, сондай-ақ энергия тиімділігі және экологиялық қауіпсіздік мәселелері қарастырылады. Зияткерлік басқару жүйелері мен роботтандырылған технологияларды қоса алғанда, құю жабдықтарын дамытудың заманауи тенденциялары қамтылған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануарлардан алынатын шикізатты өңдеуге арналған машиналар мен аппараттарды есептеу және құрастыру
Пән ет, балық, сүт, жұмыртқа және жанама өнімдер (сүйек, май, қан) сияқты жануарлардан алынатын шикізатты өңдеудің әртүрлі кезеңдерінде қолданылатын машиналар мен аппараттардың кең ауқымын қамтиды. Құрылғыға, жұмыс принциптеріне және жабдықтың параметрлерін есептеуге, соның ішінде ұсақтау машиналарына, сепараторларға, пісіргіштерге, автоклавтарға және орау машиналарына назар аударылады. Сонымен қатар, машиналарды қайта өңделетін шикізаттың нақты технологиялық міндеттері мен қасиеттеріне бейімдеу мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісінің автоматтандырылған желілерінің жабдықтары
Пән болашақ бакалаврды тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында өндірісті автоматтандыру және компьютерлендіру бойынша сауатты шешімдер қабылдауға дайындауға бағытталған. Осы мақсатқа жету үшін студенттерде технологиялық процестерді автоматтандырудың заманауи әдістері, құралдары мен ерекшеліктері, заманауи автоматтандырылған жабдықтың негізгі принциптері туралы білім қалыптастыру, сондай-ақ тиісті дағдылар мен дағдыларды беру қажет.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жануар тектес шикізатты өңдеуге арналған жылу және масса алмасу жабдықтары
Жануарлардан алынатын шикізатты өңдеудегі жылу және масса алмасу процестерінің маңызы. Шикізаттың сипаттамасы: ет, балық, сүт, жұмыртқа және жанама өнімдер (сүйек, қан, май). Шикізатты өңдеудің негізгі технологиялық процестері: пісіру, зарарсыздандыру, пастерлеу, салқындату, концентрация, экстракция. Жылу және масса алмасу жабдықтарындағы заманауи тенденциялар мен инновациялар. Жылу беру заңдары: жылу өткізгіштік, конвекция, сәулелену. Шикізатты өңдеуде жылу процестерін қолдану: қыздыру, пісіру, пастерлеу, зарарсыздандыру, қуыру. Температураның жануарлардан алынатын шикізаттың қасиеттеріне әсері (ақуыздардың, майлардың, ылғалдың құрылымы). Технологиялық процестердегі жылу баланстары. Пән студенттерде жануарлардан алынатын шикізатты өңдеуге арналған жабдықты жобалау, жаңғырту және тиімді пайдалану үшін қажетті жан-жақты білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өндірістің аспирациалық қондырғылары
Аспирация жүйелерінің жалпы жұмыс принциптері мен құрылғылары. Желдету жүйелерінің негізгі және қосалқы элементтері. Ақаулықтарды жою және жою жолдары. Автоматиканың құрылғысы және жұмыс принципі. Аспирациялық жүйелердің негізгі элементтерін есептеу және таңдау. Кондиционерлеу жүйелерінде жиі кездесетін ақауларды диагностикалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Желдету қондырғылары мен ауаны баптау жүйелері
Желдету және ауаны баптау жүйелерін дамытудың қазіргі деңгейі. Желдету және ауаны баптау жүйелерінің жалпы жұмыс принциптері мен құрылғылары. Бу компрессиялық Тоңазытқыш машинасының жұмысының жалпы теориялық принциптері. Желдету жүйелерінің негізгі түрлері. Желдету және ауаны баптау жүйелерінің негізгі элементтерінің жұмыс істеу принциптері. Кондиционерлеу жүйелерін монтаждау және Баптау бойынша жұмыстарды жүргізудің негізгі тәсілдері. Ақаулықтарды жою және жою жолдары. Автоматиканың құрылғысы және жұмыс принципі. Желдету жүйелерінің негізгі элементтерін есептеу және таңдау. Кондиционерлеу жүйелерінде жиі кездесетін ақауларды диагностикалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қауіпсіздік техникасы
Тамақ өнеркәсібіндегі қауіпсіздік техникасының маңызы. Еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау техникасы саласындағы негізгі нормативтік құжаттар (ГОСТ, СанПиН, Еңбек кодексі, халықаралық стандарттар). Тамақ өнеркәсібінде технологиялық жабдықтармен жұмыс істеу кезіндегі қауіптер мен қауіптер. Пәнді игеру студенттерді заманауи тамақ өндірісі жағдайында жұмыс істеуге дайындайды, мұнда жабдықтар мен процестердің қауіпсіздігін қамтамасыз ету басымдық болып табылады. Түлектер технологиялық жабдықты сенімді және қауіпсіз пайдалануды қамтамасыз ете отырып, персонал, өнім және қоршаған орта үшін тәуекелдерді азайтуға қабілетті білікті мамандарға айналады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жабдықтарды пайдалану кезіндегі еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы
Кіріспе. Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігінің теориялық негіздері. Еңбекті қорғау және өнеркәсіптік қауіпсіздік. Еңбек және еңбекті қорғау туралы заңнамалық, нормативтік және құқықтық актілер. Адамның өндірістік қызметі қауіпсіздігінің ұйымдастырушылық негіздері. Өндірістік санитария. Өндірістік шу. Діріл. Еңбек жағдайларын бағалаудың гигиеналық критерийлері. Өндірістік қауіпсіздік. Жабдықтар мен технологиялық жүйелердің жекелеген түрлерін пайдалану қауіпсіздігі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік тектес шикізатты өңдеуге арналған машиналар мен аппараттарды есептеу және құрастыру
Студенттерге өсімдік материалдарын өңдеуге арналған жабдықты жобалаудың негізгі принциптерін жан-жақты зерттеуге мүмкіндік береді. Бұл пән болашақ мамандарда тамақ, аграрлық және қайта өңдеу өнеркәсібінде қолданылатын машиналарды әзірлеу, есептеу және жаңарту үшін қажет терең теориялық білім мен қолданбалы дағдыларды қалыптастырады. Студенттер қайта өңделетін өсімдік шикізатының қасиеттерін талдаудан бастап энергияны үнемдейтін және экологиялық таза жабдықты жобалауға дейінгі көптеген аспектілерді меңгереді. Өсімдік материалдарының физика-механикалық қасиеттерін зерттеуге ерекше назар аударылады, өйткені олардың механикалық, жылу немесе химиялық әсер ету кезіндегі мінез-құлқын түсіну жабдықты жобалауда шешуші рөл атқарады. Тәртіп сенімділіктің, өнімділіктің және қауіпсіздіктің заманауи талаптарына жауап беретін құрылғыларды жобалауға баса назар аударады. Мысалы, ұнтақтау, кептіру, престеу және экстракциялау машиналары олардың нақты қолданылуын және ылғалдылық, қаттылық немесе жасуша тінінің құрылымы сияқты қайта өңделетін шикізаттың қасиеттерін ескере отырып жасалған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық машиналардың диагностикасы
Технологиялық жабдықты диагностикалаудың негізгі міндеттері. Диагностиканың негізгі әдістері. Диагностиканы ұйымдастыру негіздері. Техникалық құрылғыларды диагностикалау кезінде операциялар мен ұтымды шешімдердің тиімділігін бағалау. Диагностика кезінде ықтималдық әдістерін қолдану. Диагностика құралдары. Болжалды диагностиканың негіздері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономика және өндірісті ұйымдастыру
Нарықтық қатынастар жағдайындағы экономикалық жүйенің сипаттамасы. АӨК-дегі мемлекеттік реттеу. Негізгі капитал және оны пайдалану тиімділігі. Айналым капиталы және оны пайдалану тиімділігі. Тамақ өнеркәсібінің шикізат базасы. Материалдық ресурстар. Еңбек ресурстары және еңбекақы. Жалақының мәні және оны қалыптастыру принциптері. Кәсіпорынның қаржылық ресурстары. Пайданы жоспарлау және оны бөлу тәртібі. Кәсіпорындар енгізетін салықтар мен төлемдер. Нарыққа көшу жағдайындағы күрделі құрылыстың рөлі. Күрделі салымдардың құрамы мен құрылымы. Күрделі салымдардың экономикалық әсері және оны арттыру жолдары. Кәсіпорындардың инновациялық және инвестициялық саясаты, оның принциптері. Инновациялар мен инвестициялардың экономикалық тиімділігінің көрсеткіштері. Кәсіпорынның инвестициялық саясатының принциптері мен әдістері. Сала кәсіпорындарын орналастыру ерекшеліктері. Кәсіпорындарды шоғырландыру, мамандандыру және кооперациялау. Өнімнің өзіндік құны және айналым шығындары. Шығындардың жіктелуі және олардың құрамы. Өнімнің өзіндік құнын төмендету көрсеткіштері. Нарықтық қатынастар жүйесіндегі кәсіпорындар. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының ұйымдық-құқықтық түрлері. Өндіріс процесі және оның құрылымы. Өндірістік процестердің құрылымын талдау. Механикаландыру деңгейін анықтау. Негізгі өндірісті ұйымдастыру. Ағындық желілердің жұмысының негізгі параметрлерін есептеу. Пропорционалдылық пен үздіксіздік тұрғысынан ағынды өндірісті ұйымдастыру деңгейін талдау және бағалау
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жануарлардан алынатын шикізатты қайта өңдеу бойынша технологиялық жабдықты цифрлық жобалау (CAD/CAE/CAM)
Студенттер CAD/CAE/Cam заманауи цифрлық технологияларын қолдана отырып, жануарлардан алынатын шикізатты (ет, сүт, балық және т.б.) өңдеуге арналған жабдықты қалай жобалау керектігін үйренеді. Олар 3D модельдерін құруды, инженерлік есептеулерді (беріктік, температура, діріл) орындауды және ЧПУ машиналары үшін басқару бағдарламаларын дайындауды меңгереді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік тектес шикізатты қайта өңдеу бойынша технологиялық жабдықтарын цифрлық жобалау (CAD/CAE / CAM)
Осы пән бойынша студенттер цифрлық технологияны (CAD/CAE/CAM) қолдана отырып, Өсімдік шикізатын — көкөністерді, жемістерді, дәндерді және басқа да агроөнімдерді өңдеуге арналған машиналар мен жабдықтарды жобалауды үйренеді. 3D модельдеуге, сызбалар жасауға және құрастыруға арналған бағдарламалар игерілуде. Сонымен қатар, инженерлік талдау әдістері зерттелуде: жүктемелер мен температурадағы жабдықтың беріктігін, тұрақтылығын, мінез-құлқын тексеру. ЧПУ машиналары үшін өндірісті дайындауға және басқару бағдарламаларын құруға арналған CAM технологиялары да қарастырылады. Соңында студенттер сандық жабдықтың кешенді жобасын орындайды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық машиналардың сенімділігі
Технологиялық машиналар мен жабдықтардың сенімділігін сандық бағалауға арналған көрсеткіштер; сенімділік теориясының математикалық аппараты. Жабдықтың істен шығуы ағынын қалыптастыру және сенімділіктің әртүрлі қасиеттерін бағалау үшін қолданылатын кездейсоқ шамалардың таралу заңдары. Сенімділік көрсеткіштерінің сандық мәндерін анықтау және жобалау сатысында технологиялық машиналар мен жабдықтардың сенімділік көрсеткіштерін есептеу. Технологиялық машиналарды өндіру кезеңінде және пайдалану процесінде олардың сенімділігін қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік
Кәсіпорын экономикалық жүйенің негізгі буыны болып табылады. Кәсіпорынның негізгі және айналым капиталы. Шикізат, материалдық және отын-энергетикалық ресурстар. Кәсіпорындағы еңбек ресурстары және еңбекке ақы төлеу. Кәсіпорынның инвестициялық және инновациялық қызметі. Өнімді өндіру және өткізу шығындары. Кәсіпорынның маркетингтік және өндірістік қызметі. Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігі мен қаржысын қамтамасыз ету. Кәсіпорынның қаржылық нәтижелері мен экономикалық тиімділігі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіптік қызметте экономика, кәсіпкерлік, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және қаржылық сауаттылық негіздерін білуді қолданады
- Жаратылыстану және инженерлік ғылымдар саласында базалық білімі бар, кәсіби салада фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және күрделі тәуелділіктерді қолданады.
- Өндірістік процестерді механикаландыру саласында ғылыми зерттеу әдістері мен академиялық жазу дағдыларына ие, Академиялық адалдық принциптері мен мәдениетін ескере отырып, ғылыми пайымдауларды қалыптастыру үшін ақпаратты жинауды және түсіндіруді жүзеге асырады.
- Тамақ және қайта өңдеу өндірістерін технологиялық процестер мен аппаратуралық қамтамасыз ету туралы білімдерін көрсетеді, Өндірісті механикаландыру және автоматтандыру бойынша жұмыстарды ұйымдастырады және жүргізеді
- Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің жабдықтарын монтаждау, пайдалану және техникалық қызмет көрсету, Жабдықтарды жөндеу, қайта жаңарту және қалпына келтіру жөніндегі жұмыстарды ұйымдастыру және бақылау жөніндегі іс-шараларды жүргізеді.
- Машиналар мен жабдықтарды дайындау және диагностикалау бойынша технологиялық және технологиялық құжаттаманы әзірлеу бойынша орындаушылар ұжымының жұмысын ұйымдастырады.
- Технологиялық жабдықтарды, роботтандырылған Автоматты желілерді есептеу, жобалау, жаңғырту және пайдалану, жобалау, техникалық, конструкторлық және технологиялық құжаттаманы дайындау, олардың сараптамасы және жобалау шешімдерінің техникалық-экономикалық негіздемесі жөніндегі жұмыстарға қатысады.
- Энергия үнемдейтін технологиялық машиналар мен тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің автоматты желілерін жобалау және енгізу кезінде ғылыми-техникалық ақпаратты, отандық және шетелдік тәжірибені пайдаланады.
- Өз қарамағындағылардың тыныс-тіршілігінің қауіпсіздігін, технологиялық жабдықты пайдалану кезінде қауіпсіздік техникасы мен еңбекті қорғау қағидаларын сақтауды қамтамасыз етеді.
- Экономикалық есептеулер негізінде ғылыми-техникалық және ұйымдастырушылық шешімдер қабылдайды, тамақ өндірісін құруға немесе қайта ұйымдастыруға қатысады.