Жаңалықтарды бақылап, талқылауға қатысыңыз!
Инстаграмымызға,
Telegram-арнаға жазылып,
қауымдастық чатына қосылыңыз — грант байқауының нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07250 Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қайта өңдеу өндірістері саласындағы өндірістік міндеттерді білікті шеше алатын, еңбек нарығының өзгермелі талаптарына бейімделген, сұранысқа ие, бастамашыл бакалаврларды дайындау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Диеталық тамақтану негіздері
Химия
Академиялық жазу негіздері
Дұрыс тамақтану негіздері
Мамандыққа кіріспе
Аналитикалық химия
Физика
Математика
Абайтану
Физикалық және коллоидты химия
Жасанды интеллект негіздері
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Мұхтартану
-
2 Оқу жылы
Экожүйе және құқық
Тамақтану биохимиясы
Құрастыру негіздері және машина бөлшектері
Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық
Тамақ микробиологиясы
Теоретикалық және қолданбалы механика
Технологиялық регламенттер, тамақ өнімдерін сәйкестендіру және бақылау
Өңдеу өндірістері шикізаттары-ның, жартылай дүмбілдерінің, дайын өнімдерінің реологиясы
Инженерлік компьютерлік графика
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау
Тамақ өндірістерінің процестері мен аппараттары
Электротехника және электроника негіздері
-
3 Оқу жылы
Өңдеу өндірістерінің ғылыми негіздері
Тамақ өнімдерінің химиясы
Өңдеу өндірістерінің технологиясы
Өңдеу өндірістері өнімдерінің қауіпсіздігі
Санитария және тамақтану гигиенасы
Өңдеу өндірістері өнімдерін өңдеу және зерттеудің арнайы әдістері
Кәсіби бағытталған шетел тілі
Көмірсулар химиясы
Өсімдік шикізаттарын өңдеудің физикахимиялық негіздері және жалпы принциптері
Стандарттау, сертификаттау және метрология
Өңдеу өнеркәсібі өнімдерін өндіруде дәстүрлі емес шикізатты қолдану
Наубайхана өндірістерінің технологиялық машиналары мен аппараттары
Макарон және ұнды кондитер өнімдері өндірістерінің технологиялық машиналары мен аппараттары
Табиғи тағамдық бояғыштардың технологиясы
Ұн тарту өндірісінің технологиясы
Өңдеу өндірістері өнімдерінің сараптамасы
-
4 Оқу жылы
Өңдеу өнеркәсібіндегі тағамдық және биологиялық белсенді қоспалар
Нан және нанбөлішке өнімдерінің технологиясы
Өңдеу өндірістерінің арнайы технологиялары
Тағамдық құндылығы жоғары өнімдер технологиясы
Нан және нан бөлшке өнімдерінің технологиясы бойынша студенттің-оқу зерттеу жұмысы
Өңдеу өндірісінің өнімдерін салқындатып өңдеудің техникасы және технологиясы
Макарон және ұнды кондитер өнімдерінің технологиясы
Макарон және ұнды кондитерлік өнімдер технологиясы бойынша студенттің оқу-зерттеу жұмысы
Нан және нанбөлішке өнімдерінің өндірісі бойынша кәсіпорындарының жобалануы
Нан және нанбөлшке өндірісінде шикізаттарды тиімді пайдалану
Нан және нанбөлішке өнімдері өндірістерінің технологиялық есептері
Өңдеу өндірістері өнімдерін бақылау және бағалау
Макарон және ұнды кондитер өнімдері өндірістерінің технологиялық есептер
Сапа менеджменті негізіндегі өңдеу өндірістеріндегі технохимиялық бақылау
Макарон және ұнды кондитер өндірісінде шикізаттарды тиімді пайдалану
Макарон және ұнды кондитерлік өнімдерінің өндірісі бойынша кәсіпорындарының жобалануы
Профессии
Оқыту нәтижелері
- академиялық адалдық принциптерін ұстана отырып, қазақ, орыс мен ағылшын тілдерінде кәсіби ортада және қоғамда қарым-қатынас мен коммуникация дағдыларын меңгеру;
- дүниетанымдық, азаматтық, рухани және әлеуметтік жауапкершілікті, ғылыми және эксперименттік зерттеу әдістерін қалыптастыру негізінде жаратылыстану, математикалық білімді, әлеуметтік-мәдени, кәсіби дамуды және басқару, қаржыны сауатты бөлуды көрсету;
- ақпараттық және компьютерлік сауаттылыққа, ақпаратты жалпылау, талдау және қабылдау, мақсат қою және оған жету жолдарын таңдау қабілеттерін дамыту;
- өндірістік қызметтің қауіпсіздігі мен экологиялық тазалығын арттыру, өндірістік санитария мен өндірістегі еңбекті қорғауды жақсарту үшін нормативтік құжаттар негізінде өндірістің технологиялық процесін ұйымдастырудың жаңа әдістерін енгізу, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйесін, оның ішінде жасанды интеллект элементтерін пайдалана отырып, сертификаттау және жұмыс жағдайында ұстау;
- қайта өңдеу кәсіпорындарының технологиялық процестерін талдау негізінде технологиялық жобалауды және тиімді жобалау зерттемелерін іске асыру;
- жасанды интеллект элементтерін пайдалана отырып, негізгі және қосымша шикізат пен дайын өнімге техникалық-химиялық және микробиологиялық сапаны бақылауды, сараптамалық тауарлық зерттеуді нормативтік құжаттама талаптарына сәйкестігін, жеткізілетін өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігі мәселелері бойынша шикізат пен материалдарды жеткізушілермен өзара іс-қимылды жүзеге асыруды қамтамасыз ету;
- тамақ өнімдерінде кездесетін ақау түрлерін және олардың алдын алу жолдарын ескере отырып, дайын өнімнің артықшылықтарын талдау негізінде шикізаттың, технологиялық жабдықтың және түпкілікті өнімге қойылатын талаптардың сапасын бағалауға жүйелі көзқарас негізінде қолданыстағы технологиялық процестерді жетілдіру;
- өндірістің қауіпсіздік және қоршаған ортаға зиянсыздығы талаптарына сәйкес өндірістік қуаттарды және жабдықты жүктеуді таңдау және есептеу негізінде заманауи технологиялық жабдықтарды пайдалану;
- шикізаттың, жартылай фабрикаттардың шығын нормасын, өндіріс рецептурасын, тағамдық және энергетикалық құндылықтарын ескере отырып, материалдық баланс негізінде технологиялық процестің құрамдас бөліктерін жүзеге асыру;
- өнімнің жаңа рецептураларын экономикалық тұрғыдан негізделген технологиялық процесстермен әзірлеу, жаңа нұсқаулықтар мен технологиялық регламенттерге сәйкес жаңа өндірістік цехтар және дайын өнімдер технологиялық желілерін құру;
- жұмыс жағдайының шарттарына сәйкес стандартты емес жағдайларда қайта өңдеу салаларының жаңа өнімдерінің технологияларын әзірлеу кезінде мәселелерді шешу, тәуекелді ескеру, маңызды шешім қабылдау және сәйкесінше әрекет етуді үйрену;
- өзін-өзі тәрбиелеу және өзін-өзі тәрбиелеу дағдыларын көрсету, өмір бойы салауатты өмір салтын ұстану, жеке және командада жұмыс істеу, соның ішінде инклюзивті орта, айырмашылықтарды құрметтеу және қолайлы және қолдау ортасын құруға ықпал ету;