6B07253 Тамақ қауіпсіздігі және инженерия в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Халықаралық стандарттарға сәйкес технологиялық процестер мен өнім сапасын басқаруға қабілетті өндіріс саласы және тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша бакалаврларды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Математика
Мақсаты: Студенттер заң көздеріне конспектегі жазбалар мен материалдарды еркін меңгеру керек, оқытушы студенттердің ұсынылған әдебиеттерді пайдаланғандығын, барлық сұрақтарға дайындығын тексереді. Студент әр семинар сұрақтарына жаңа фактілер ұсынып және осы фактілер бойынша өз пікірін баяндап, жоғары бал алуға ұсынылады. Мазмұны: Сызықтық алгебра және аналитикалық геометрия элементтерін зерделеу. Функция шегін есептеу қабілеті дамыту. Бір айнымалыдан функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу білімін алу. Бірнеше айнымалы функциялардың ұғымдарын білу. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің оңтайлы нұсқасын аргументтеу. Еселі интегралдарды табу дағдылары. Сандық, функционалдық және далалық қатарлар теориясы және олардың жинақтылығы бойынша теориялық білім алу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Химия
Мақсаты:Химияның негізгі заңдары мен ұғымдарын, зат пен атомның құрылысын меңгеру Мазмұны: Химияның негізгі заңдары мен ұғымдарын, зат пен атомның құрылысын, ішкі және молекулааралық байланыстардың типтерін, химиялық реакциялардың өту заңдылықтарын, химиялық процестердің энергетикасын және кинетикасын, ерітінділер мен дисперсиялық жүйелерді, электрохимиялық процестерді зерделеу. Химиялық реагенттермен, аспаптармен және аппаратурамен жұмыс істеу, математикалық есептерді жүргізу, қажетті экспериментті жоспарлау және жүргізу дағдылары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мамандыққа кіріспе
Мақсаты: Тамақтану саласында білікті мамандарды даярлау бойынша жоғары білім беру құрылымымен танысу, қайта өңдеу өндірістерінің салалық құрамын зерделеу. Мазмұны: Білім беру мекемесінде оқыту әдістемесі. Оқу сабақтарының түрлері және білімді бақылау. Студенттің оқу-зерттеу жұмысы. Кураторлық. Кітапханалар, жүйелік және алфавиттік каталогтармен, әдебиет классификаторларымен жұмыс. Қазіргі заманғы тамақ өндірісі. Тамақ өнеркәсібін дамыту перспективалары. Азық-түлік қауіпсіздігі және дұрыс тамақтану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Академиялық жазу негіздері
Мақсаты: өз ойларын қысқаша, сонымен бірге жеткілікті сенімді ғылыми мәтін арқылы білдіру және негіздеу мүмкіндігі. Бұл ЖОО-да табысты оқытудың және одан әрі ғылыми-зерттеу қызметінің, оның ішінде халықаралық деңгейде маңызды аспектілерінің бірі болып табылады. Мазмұны: Ғылыми дискурстың ерекшеліктері: академиялық мәтіндердің стилі мен жанрлары; мәтін құрылысының құрылымына, баяндау стилін таңдауға жалпы қабылданған талаптарды ескере отырып, тамақ өнімдерін зерттеулер саласында университетте академиялық мәтінмен жұмыс (эссе, баяндама, курстық жұмыс, диплом). Зерттеу жұмысы: материал мен әдістеме, библиография және дәйексөздер
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Абайтану
Мақсаты: А.Құнанбайұлы арқылы «Қазақтану» жобасындағы «ұлттық кодты» сақтау мен дәріптеу Мазмұны: ХІХ-ХХғ. Қазақстан тарихына, қазақ әдебиетіне тарихи шолу жасау. Абайтану саласының дамуындағы ХХ-ХХІ ғасырдың абайтанушылардың еңбектері. Абайдың шығармашылығының хронологиясы. Абай - қазақ халқының ұлы ақыны, этнограф, қазақ жазба әдебитінің негізін салушы. Абай - «Қарамола Ережесі» заңдар жинағының құрастырушысы, қоғамдық маңыздылығы. Абай - ойшыл, дінтанушы, философ. Абай білім және ғылым саласындағы рөлі, «Толық адамды» қалыптастыру идеясы. Абайдың аудармалары, поэмалары, «Қара сөздері», «Абай жолы» роман-эпопея. Қ.Тоқаев «Абай және Қазақстан ХХІ ғасырда» маңыздылығы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Санитария және тамақтану гигиенасы
Мақсаты: тағамның сапасы, қауіпсіздігі және адамның физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыру қабілеті оның гигиеналық нормативтері мен санитарлық нормаларына сәйкестігімен анықталады. Мазмұны:Санитарлық-гигиеналық бағалау нормалары, санитарлық-гигиеналық бағалаудың негізгі критерийлері, өңдеу өнеркәсібінің өнімдеріне, сақтауға, тасымалдауға және өткізуге қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Кәсіпорындар шығаратын өнімдерді санитарлық-гигиеналық бағалау. Өңдеу салаларының өнімдерін санитарлық-гигиеналық бағалауды қолдану. Сапа көрсеткіштерін анықтау үшін әдеттегі сынақ әдістерін түсіну.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Мақсаты: сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымды, тұлғаның берік адамгершілік негіздерін, азаматтық ұстанымын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлықтың орнықты дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Құқықтық нигилизмді еңсеру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама саласында білім алушылардың құқықтық мәдениетінің негіздерін қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлыққа саналы көзқарасты қалыптастыру.Сыбайлас жемқорлық мінез-құлқынан, сыбайлас жемқорлық моралінен, этикасынан адамгершілік тұрғыдан бас тарту.Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл үшін қажетті дағдыларды игеру.Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық стандартын жасау. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы насихаттау, заңдылық, заңға құрмет идеяларын тарату.Сыбайлас жемқорлықтың табиғатын түсінуге, оның көріністерінен әлеуметтік шығындарды сезінуге, өз ұстанымын дәлелді қорғай білуге, сыбайлас жемқорлықтың көріністерін еңсеру жолдарын іздеуге бағытталған қызмет. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресте ЖИ қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Физика
Мақсаты: физика заңдары туралы білімдерін дамыту және оларды техника мен технологияда қолдану дағдыларын жетілдіру, пәнаралық байланыс негізінде ғылыми ойлауын дамыту. Мазмұны: Механикалық қозғалыс, динамиканың негізгі заңдары. Қатты дененің айналуы, сақталу заңдары. Үздіксіз орта механикасы, механикалық тербеліс және толқындар. Молекулалық-кинетикалық теория, тасымалдау құбылыстары, термодинамика. Электростатика, тұрақты электр тогы. Магнит өрісі, электромагниттік индукция. Электромагниттік тербелістер мен толқындар, оптика. Жылулық сәулелену, фотоэффект, атом ядросы. Зертханалық зерттеу нәтижелерін өңдеу және талдау әдістері. Қолданбалы салалық есептерді шешу үшін физикалық заңдылықтарды қолданужәне таңдауды үйренеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Мұхтартану
Мақсаты: Мұхтартану ғылымының қалыптасу тарихын, даму бағытын студенттерге ұғындыру, М.Әуезов шығармашылығы туралы әдебиет тарихы контекстінде тарихи, әдеби түсінік қалыптастыру. Мұхтартану пәні бойынша өз бетімен ізденістер жүргізуге, өз ойын жеткізе білуге дағдыландыру. Мазмұны: М.Әуезовтің өмірі мен шығармашылық жолы, Семей, Ташкент, Санкт-Петербург кезеңдері, М. Әуезовтің публицистикасы, жазушының «Абай», «Шолпан» журналдарындағы қызметі, «Қорғансыздың күні», «Қыр суреттері», «Оқыған азамат», «Көксерек» әңгімелері, «Еңлік-Кебек» пьесасы, «Қилы заман», «Қараш-қараш» оқиғасы» повестері, «Абай жолы» роман-эпопеясы, «Абай Құнанбаев» монографиясы, М.Әуезовтің Оңтүстікке жасаған ғылыми-шығармашылық сапары туралы мағлұмат алады. Жазушының шығармаларының тақырыбы мен идеясы, кейіпкерлер әлемі, көркемдік болмыс-бітімі жайлы жан-жақты танысады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жасанды интеллект негіздері
Білім беру бағдарламасының мақсаты – AI-Sana бағдарламасының басымдықтарын ескере отырып, жасанды интеллект құралдары мен әдістерін практикалық қолдану және білімді пайдалану саласында құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: Жасанды интеллектке (AI) кіріспе. Практикалық дағдылар мен дағдыларды дамыту: AI құралдарын қолдану; үлкен тілдік модельдермен (LLM) жұмыс істеу; кодсыз жасанды интеллект платформаларын пайдалану; генеративті жасанды интеллект құралдары; кескінді тану; табиғи тілді өңдеу (NLP); AI көмегімен деректерді визуализациялау. Әртүрлі салаларда AI қолдану туралы түсінікке ие болу; AI-sana бағдарламасының тәсілдерін интеграциялау арқылы AI әлеуетін ашу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Физколлоидты химия
Мақсаты: химиялық процестердің бағытын, олардың жүру жылдамдығын анықтайтын негізгі заңдылықтарды зерттеу және түсіндіру, заттың құрылымы мен оның реактивтілігі арасында байланыс орнату, коллоидтық жүйелерді зерттеу Мазмұны: Химиялық термодинамика негіздері, фазалық тепе-теңдік және ерітінділер теориясы, электрохимия, химиялық кинетика және катализ, химиялық реакциялардың жылдамдығына температураның әсерін зерттеу, фотохимиялық және тізбекті реакциялар, біртекті және гетерогенді катализ негіздері. Тамақ өнімдерін байытудағы процестердің жүруінің негізгі заңдары мен заңдылықтары. Еріген заттың молекулалық массасын криоскопиялық, эбулиоскопиялық әдіспен анықтау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Құрал-саймандар және тамақ өнімдерін сынау
Мақсаты: Тағамдық шикізат пен дайын өнімді зерттеу әдістерін білу. Мазмұны: Азық-түлік өнімдерін сынау, орталықсыздандыру бойынша техникалық қолдау туралы білімдерге ие. Тамақ өнімдерін техникалық сынауды ұйымдастыру дағдыларына ие. Тағамдарды сынау кезінде бақылау-өлшеу аспаптарын қолданады. Азық-түлік шикізаттарына олардың құрамына әр түрлі химиялық ластаушы заттардың енуіне байланысты қауіпсіздікті орнатудың құралдарын зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Аналитикалық химия
Мақсаты: студенттердің талданатын заттардың заманауи әдістерін, физика-химиялық үрдістердің негізгі теорияларын және дисперстік жүйелердің қасиеттерін меңгеруі Мазмұны: Химиялық сапалық талдау бойынша есептерді шешу үшін алған білімдерін қолдануға бағдарлана отырып, аналитикалық химияның негізгі бөлімдері бойынша студенттерді теориялық және практикалық даярлау. Студенттердің заманауи химия ғылымының жетістіктерін игеруі және химия ғылымын қолдану тәсілдерін игеруі және кәсіби қызметте химиялық заңдарды қолдану тәсілдерін игеруі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Теоретикалық және қолданбалы механика
Мақсаты: Мамандық бойынша өндіріс технологиялық жабдықтарының жалпы бөлшектерін жобалау мен құрастырудың теориялық негіздері туралы білімді қалыптас-тыру. Мазмұны: статика - күштер, күштердің түрлері, дене-лердің тепе-теңдік шарты. Кинематика - механикалық қозғалыс заңдары, жылдамдық, үдеу, траекториясы. Динамиканың негіздері. Материалдар кедергісі - беріктік, қатаңдық, төзімділік және орнықтылық. Деформация түрлері – созылу және сығылу, ығысу, бұралу, иілу және күрделі деформациялар. Кернеулі күй және беріктік теориясының негіздері. Машина бөлшектерiнiң сұрыпталуы. Редукторларлар. Механикалық берілістер - тісті, червякты, фрикциялық, белдікті және шынжырлы берілістер. Бiлiктер, өстер, муфталар, мойынтіректер. Қосылыстардың түрлері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық
Мақсаты: Қаржылық әл ауқатқа жету үшін маңызы бар жеке және отбасылық қаржылық ресурстарды басқаруды, кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыруды дағдыларын оқыту. Мазмұны: Кәсіпкерлік: мәні, мазмұны қалыптасу шарттары. Кәсіпкерліктің ұйымдастыру-құқықтық түрлері. Кәсіпкерліктегі тәукелділік. Кәсіпкерліктегі бизнес-жоспарлау. Кәсіпкерлік келісімдерді ұйымдастыру. Кәсіпкерліктегі мәдениет және этика. Кәсіпкерлік қызметің қаржыландыру. Қаржылық сауаттылық түсінігі, мақсаттары мен міндеттері.Ақша,есеп айырысу және төлемдер. Жеке қаржы: кіріс,шығыс, бюджет. Салықтар және жеке тұлғаларға салық салу. Зейнетақылар және сақтандыру. Халыққа банктік қызмет көрсету. Жеке тұлғалардың банкроттығы және қаржылық тәуекелдер. Қаржылық пирамида және жеке қаржылық қауіпсіздік.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнология негіздері
Мақсаты: Микроорганизмдердің, өсімдіктер мен жануарлардың жасушаларымен таныстыру және жасушалармен жұмыс істеу әдістерін, қоректік орталардың құрамын меңгеру, асептика шараларын сипаттау және стерильді жағдайда жұмыс істеу. Мазмұны: Әр түрлі биологиялық жүйелерді, соның ішінде тірі организмдерді (микроорганизмдерден жануарлар мен өсімдік жасушаларына дейін) және олардың компоненттерін (ферменттер, витаминдер және т.б.) қолдана отырып технологиялық процестерді, адамдар білетін және қолданатын көптеген дәстүрлі процестерді: сыра қайнату, пісіру, шарап жасау, ірімшік көптеген шығыс ащы соустарды дайындау, жасау, сонымен қатар қалдықтарды жоюдың әр түрлі әдістерін зерттейді. Биотехнология саласындағы эксперименттік және теориялық зерттеулердің негізгі заманауи әдістеріне ие болу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақтану биохимиясы
Мақсаты: тағамның негізгі компоненттерін: ақуыздарды, липидтерді, көмірсуларды, дәрумендер мен минералдарды түрлендіру түрлерінің, қасиеттері мен нәтижелерінің сипаттамаларымен таныстыру. Мазмұны: ағзаның химиялық құрамы. Ақуыздар. Денедегі құрылым, қасиеттер, функциялар. Тамақтанудағы рөлі. Витаминдер. Көмірсулар. Құрылымы, қасиеттері, тамақтанудағы маңызы. Липидтер және олардың алмасуы. Зат алмасу және энергия.. Көмірсулар алмасу. Ақуыздар мен аминқышқылдарының алмасуы. Биологиялық белсенді заттар. Тамақтанудың физиологиялық негіздері. Ақуыздарды талдау. Ақуыздардың қышқыл гидролизін зерттеу. Липидтер. Липидтердің ерігіштігі және эмульсия түзілуі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экожүйе және құқық
Мақсаты: Қоғамның тұрақты дамуына қол жеткізу үшін экономика, құқық, экология және тіршілік қауіпсіздігі, ғылыми зерттеу әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Мазмұны: Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Қазақстанның тұрақты даму мақсаттары шеңберінде ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экологиялық мәселелер мен тұрақты даму принциптерін жүйелі түсіну. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Инклюзия-халықаралық заңнаманың стратегиясы. Жасанды интеллекттің құқықтық негіздері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құрастыру негіздері және машина бөлшектері
Мақсаты: Өндірістің технологиялық жабдықтары машиналары-ның блшектері мен тораптарын конструкциялау, есептеу және теория бойынша кәсіби білімдерін болашақ мамандарда қалыптастыру Мазмұны: машиналар мен жабдықтардың бөлшектері мен тораптарын жобалау мәселелері. Машиналар мен олардың конструкцияларының бөлшектеріне қойылатын негізгі талаптар. Машина бөлшектерін, берілістерін, редукторларын, біліктерін, өстерін, муфталарын, мойынтіректерді қосу. Конструкциясы, түрлері, материалдары және термиялық өңдеу. Жұмыс қабілеттілігі критерийлері бойынша машиналардың бөлшектері мен тораптарын инженерлік есептеу. Заманауи есептеу техникасын қолдана отырып жобаланған машиналар мен механизмдердің оңтайлы параметрлерін табу және бөлшек-тердің экономикалық тұрғыдан тиімді және сенімділігін анықтау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі ресурс үнемдейтін технологиялар
Мақсаты: студенттерді жаңа өнімдер алу мақсатында шикізат қалдықтарын пайдалану жолдары туралы таныстыру. Мазмұны: Экологияның негізгі заңдылықтарын, мемлекеттің экономикалық саясатының негіздерін, ресурстарды үнемдеуді реттеуді білу. Математикалық аппаратты қолдана отырып, экономикалық мәселелерді шешуге, қоршаған ортаға мониторинг жүргізуге, ресурстарды үнемдеуді басқару құралдарына, кәсіпорын өндірісіндегі ресурстардың қарқындылығын анықтауға дағдылану керек. Ресурстарды үнемдеу процестеріне факторлық талдау жасай білу. Ресурстарды үнемдейтін технологияны, тамақ өнеркәсібінің негізгі қалдықтарын зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісі технологиясының негіздері
Мақсаты: студенттерді тамақ өндірісінің технологияларын практикалық игеруге дайындау. Мазмұны: Өнімдердің құрамын, қасиеттерін, құрылымын, негізгі техникалық сипаттамаларын, өндірісті технологиялық дайындауды ұйымдастыруды білу. Студенттер арасында тамақ шикізатын өңдеу әдістері туралы білімді қалыптастыру. Технологиялық режимдердің шикізат пен дайын өнімнің қасиеттеріне әсерін түсіну. Тамақ өнімдерін өндірудің негізгі технологиялық схемаларын оқып үйрену. Өзіңізді тәрбиелеу қабілетіне ие болу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Электротехника және электроника негіздері
Мақсаты: электротехниканың заңдылықтары туралы білімдерін дамыту және оларды машина жасау және жеңіл өнеркәсіпте қолдану дағдыларын жетілдіру, пәнаралық көзқарас негізінде ғылыми ой-өрісін қалыптастыру. Мазмұны: Тұрақты және айнымалы ток электр тізбектері. Электрлік өлшеулер және приборлар. Трансформаторлар. Электр машиналары. Электрлік аппараттар. Электр энергияны өндіру, тарату, тұтыну. Электртехникалық және электромеханикалық жабдықтар. Электр жетегінің негіздері. Электр қауіпсіздігі. Тұрақты токтың сызықты емес электр тізбектері.Электронды аппараттар және құрылғылар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Инженерлік компьютерлік графика
Мақсаты: AutoCAD пайдаланып, инженерлік-конструкторлық құжаттарды дайындауға қажетті білім, біліктілік, дағдылық қалыптастыру. Мазмұны: Проекциялау. Нүкте мен түзу. Жазықтық. Аксонометриялық проекциялар. Геометриялық беттер мен денелер. Сызбаларды графикалық безендіру жайлы негізгі мәліметтер. Көріністер, тіліктер мен қималар. Бөлшектерді біріктіру әдістері. Бұрандалық бұйымдар. Бөлшектердің эскиздерін дайындау. Құрастыру мен жалпы күйдегі сызбаларды орындау, оқу және бөлшектеу. Алғашқы тағайндаулар. Жұмысты аяқтау және кескіндерді сақтау. Жазық фигураның сызбасын тұрғызу. Бөлшектер сызбаларын сызу. Кескіндерді өңдеу. Нысанның үшөлшемді моделін тұрғызу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өндірістерінің процестері мен аппараттары
Мақсаты: материалдық нүкте мен материалдық жүйенің статикасы мен динамикасының негізгі заңдары мен теңдеулері. Мазмұны: Технологиялық процестердің жалпы заңдылықтары. Тамақ өндірісі процестерінің жіктелуі. Негізгі процестердің механизмдерін талдау. Процестер мен құрылғыларды модельдеу және есептеу әдістері. Гидромеханикалық процестер мен аппараттар. Механикалық процестер. Жылу процестері. Масса алмасу процестері. Жылу қондырғылары және олардың тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жылумассаалмасу негіздері
Мақсаты: жылу және масса алмасудың теориялық негіздерін игеру; жылу массасы теориясының, жылу өткізгіштік теориясының негізгі теңдеулерін зерттеу. Мазмұны: Жылу мен масса алмасудың теориялық негіздерін меңгеру; жылу және массаалмасу теориясының, жылу өткізгіштік теориясының негізгі теңдеулерін оқып үйрену. Стационарлық және стационарлы емес жылуөткізгіштік, массаалмасу құрылғылары, олардың жалпы жіктелуі, есептеу түрлері, конструктивті ерекшеліктері, конвективті жылуалмасу критериалды теңдеулерін шешу дағдыларын меңгеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Ғылыми-зерттеу жұмысының негіздері
Мақсаты: студенттердің ғылыми-зерттеу қызметінің қажеттілігі туралы жалпы түсініктерін қалыптастыру. Ғылыми бағыттар мен ғылыми нәтижелердің мәнін ашу. Мазмұны: Студенттердің ғылыми-зерттеу қызметінің қажеттілігі туралы жалпы түсініктерін қалыптастыру. Ғылыми бағыттар мен ғылыми нәтижелердің мәнін ашу. Ғылыми қызметті жүзеге асырудың негізгі теориялық ережелерімен, заңдарымен, қағидаларымен, әдістерімен, процестерімен, технологияларымен таныстыру. Ғылыми зерттеулер жүргізу дағдыларына ие болу. Ғылыми еңбектер мен құжаттарды нормалар мен стандарттарға сәйкес тіркеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдер массасының реологиясы
Мақсаты: Тағамдық материалдардың инженерлік реологиясының негіздерін оқып-үйрену, студенттердің тағамдық массалардың құрылымын қалыптастыру саласындағы білім, білік және дағдыларын дамыту. Мазмұны: Тағамдық материалдар механикасының реологиялық негіздері. Өңдеу салаларының шикізатының, жартылай фабрикаттарының және дайын өнімдерінің физика-механикалық қасиеттерін анықтау әдістері мен құралдары. Тұтқырлық, адгезиялық және үйкеліс қасиеттерін анықтау әдістері, технологиялық процестерді есептеуде физикалық-механикалық қасиеттерді пайдалану, өңдеуші өнеркәсіптердің шикізат, жартылай фабрикаттар мен өнімдердің сапасын бақылау және жабдықтар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тамақ өнімдерінің мерчандайзингі (сату)
Мақсаты: сауда-саттықтың теориялық негіздерін қолдану және түсіну. Сауда-саттықты енгізу тәсілдерін талдау Мазмұны: Мерчендайзингтің теориялық негіздерін қолдану және түсіну. Сауда-саттықты жүзеге асырудың тәсілдерін талдану. Заманауи жағдайларда өнімді ілгерілету, ілеспе құжаттар, тауарларды сатудың заманауи әдістерін оңтайландырудың негізгі құралдарын оқып үйрену. Сауда-саттық оқиғаларын болжай, жобалай және басқара білу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдеріндегі генетикалық түрлендірілген ағзаларды бақылау
Мақсаты: Генетикалық түрлендірілген организмдердің, генетикалық түрлер мен генетикалық түрлендірілген ағзалардың өнімдерінің биоқауіпсіздігін меңгеру. Мазмұны: Тамақ өнеркәсібінде генетикалық түрлендірілген ингредиенттер туралы білімді қолданады. Тағамдағы генетикалық түрлендірілген өсімдік тектес организмдердің (ГТО) сапалық және сандық анықтамасын анықтай алады, ГТО туралы ақпаратты тауып, талдай алады. Тәуекелдерді бағалау дағдыларын меңгерген.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тамақ микробиологиясы
Мақсаты: студенттерді пәнді оқу кезінде қажет болатын микробиологиялық зерттеулердің маңызды әдістері мен әдістерімен таныстыру. Мазмұны: Микробиологияның негізгі түсініктері мен терминдерін білу; микроорганизмдердің жіктелуі, мүмкін микробиологиялық ластану көздері. Классикалық әдістерді қолдана отырып, мәдени-морфологиялық сипаттамалары бойынша негізгі топтардың микроорганизмдерін алғашқы идентификациялауды жүзеге асыра білу. Қоршаған орта мен тамақ өнімдеріндегі негізгі санитарлық-индикативті микроорганизмдерді анықтау, микроорганизмдердің тіршілік әрекетіне әр түрлі факторлардың әсерін анықтау дағдыларын меңгеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіби бағытталған шетел тілі
Мақсаты: мәтіндік ақпаратқа түсініктеме беру және реферат жасау, кәсіби тақырып бойынша монологиялық мәлімдемелер жасау және орындау. Кәсіби тақырыптар бойынша ақпарат алмасып, сөйлесе білу. Мазмұны: ғылыми стиль жанрларының лексикалық-грамматикалық ерекшеліктері және ауызша және жазбаша сорттардағы презентация. Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы бойынша шет тілді терминологияны меңгеру. Құрылымдар мен жүйелерді, анықтамаларды, дәлелдерді сипаттайтын сөйлеу модельдерін қолдану. Мамандық бойынша ауысу бойынша жұмыс. Іскерлік хат алмасу тілінің лексикалық және стилистикалық ерекшеліктері мамандық бойынша түпнұсқа мәтінге түсініктеме беру әдістері. Ғылыми мәтінді құрылымдық-семантикалық және мағыналық-лингвистикалық талдаудың әдістері мен әдістерін зерттеу, мәтіннің ақпаратын түсіну, оның логикалық-композициялық негізін көру және құру. Оқу-кәсіби, іскерлік және күнделікті қарым-қатынас процесінде пайдалану мақсатында мәтіннен қажетті ақпаратты ала білу, оны сипаттау, жалпылау және түсіндіру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Стандарттау, сертификаттау және метрология
Мақсаты: Өзінің кәсіби қызметі барысында өнім, қызмет және жұмыс сапасы мен өлшем бірлікті қамтамасыз ету бойынша мәслелерді шеші үшін стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы теориялық білімі мен практикалық дағдысын қалыптастыру. Мазмұны: Стандарттау, сертификаттау және метрология нысандары. Стандарттау, техникалық реттеу, метрология және сәйкестікті растау жүйелерінің құқықтық, нормативтік- техникалық базалары. Стандарттаудың жалпығылыми және арнайы әдістері. Сертификаттау және декларациялау схемалары. Өлшеудің түрлері мен әдістері. Өлшеудің анықталмағандығын және қателігін есептеу. Метрологияның техникалық негізі. Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін жоғарлатудағы халықаралық сапа жүйесінің ролі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерін сақтау технологиясы
Мақсаты: азық-түлікті сақтаудың жалпы принциптерін, сондай-ақ ұзақ мерзімді сақтау өнімдерін өндірудің толық технологияларын зерттеу. Мазмұны: Тамақ өнімдерін сақтау технологиясы ұғымын түсіну. Тосқауыл технологиясының теориялық негіздерін, қауіпсіздік факторы ретінде сақтау технологиясын, кедергінің әсерін білу, тамақ шикізатын өңдеу технологияларын қолдана білу, тамақ өнімдерін өңдеу, сақтау және дайындау технологияларына қойылатын гигиеналық нормаларды бағалау тәсілдері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің химиясы
Мақсаты: тағам туралы түсінік қалыптастыру және тағам ұғымын химия тұрғысынан түсіндіру. Мазмұны: Тағамдық шикізат пен дайын өнімдегі заттардың химиялық құрамы мен қасиеттері, олардың құрамдас бөліктерінің функционалдық және технологиялық қасиеттері, физика-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық өзгерістердің механизмдері, сонымен қатар өңдеу және сақтау кезінде шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін тұрақтандыру. Шикізат қасиеттерінің физика-химиялық көрсеткіштері, олардың тамақ өнімдерінің сапасын қалыптастырудағы рөлі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісіндегі өндірістік бақылау
Мақсаты: Нормативтік құқықтық актілер талаптарының сақталуын өзін-өзі бақылау объектісінде ұйымдастыру және жүргізу арқылы адам үшін өнімдердің, жұмыстар мен көрсетілетін қызметтердің қауіпсіздігін және (немесе) зиянсыздығын қамтамасыз ету. Мазмұны: өндірістік бақылау бағдарламасын әзірлеу; өнімнің қауіпсіздігі мен сәйкестігін растайтын нормативтік құқықтық актілердің талаптарына сәйкес зертханалық зерттеулер мен өлшемдерді жүзеге асыру (ұйымдастыру); тәуекел факторларын бағалау, анықталған қауіптерді, өндірістік және қоршаған орта факторларының қауіпсіздік және (немесе) зиянсыздық өлшемдерін талдау және процестердің қауіпсіздігін бақылау әдістерін айқындау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін жеткізілімдерін тізбегін басқару
Мақсаты: белсенді іздеу арқылы кәсіпорындарды материалдық-техникалық қамтамасыз етуді игеру Мазмұны: Жеткізілім тізбегін басқару жүйесін құра отырып, жеткізілім тізбегін басқарудың мәні мен мазмұнын біледі. Жабдықтау тізбектерінде жедел логистикалық қызметті ұйымдастыру, жоспарлау және реттеу әдістерін қолдануды біледі. Өндірістік және логистикалық қондырғыларды жабдықтау тізбектерінде оңтайлы орналастыру, жабдықтау тізбектерін диагностикалау және оңтайландыру дағдыларына ие.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өнеркәсібіндегі басқарудың заманауи аспектілері
Мақсаты: тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын стратегиялық басқаруды жүзеге асыру Мазмұны: Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындары қызметінің ерекшеліктерін және олар бойынша заманауи менеджмент жүйелерін құру кезінде халықаралық стандарттардың талаптарын қолданудың әдістемелік аспектілерін ескере отырып, менеджменттің теориялық негіздерін білу. Тамақ өнеркәсібіне талдау жасаңыз: аймақтық аспект, даму ерекшеліктері. Тамақ өнімдерін қайта өңдеу кәсіпорындарының тиімділігін басқару, басқару дағдыларын иелену.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ кәсіпорындарының өндірістік менеджмент
Мақсаты: Заманауи өндірісті басқару жүйесінің тиімді жұмыс істеуін игеру, сондай-ақ кәсіпорынды басқару технологиясын игеру Мазмұны: Өндірісті басқару функцияларын, басқару технологияларын, өндіріс тиімділігін арттырудың негізгі факторларын білу. Тамақ өнеркәсібіндегі өндіріс орындары үшін бақылау ішкі жүйелерінің жұмысының тиімділігін бағалау дағдыларына ие болу. Тиімді даму стратегиясын құруға және кәсіпорын саясатын қалыптастыруға, ұйымның имиджін құруға және қолдауға қабілетті. Өндірістік процесті тиімді және ұтымды басқарумен байланысты кәсіби іс-әрекетте дағдыларға ие болу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерін қайта өңдеудің физико-химиялық негіздері
Мақсаты: өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеудің физикалық, құрылымдық-механикалық және күштік, фракциялық, жылу-физикалық, электрофизикалық, аэродинамикалық, гигроскопиялық қасиеттері мен принциптерін зерттеу Мазмұны: Тағамдық шикізаттың түрлерін және олардың тағамдық құндылығын зерттеу; тамақ өндірісінің технологиялық процестерінің физикалық -химиялық негіздерін меңгеру; жартылай фабрикаттардың қасиеттері мен дайын өнімнің сапасын зерттеу; тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерін ұйымдастыру мен қалыптастырудың ғылыми негіздерімен таныстыру, шикізатты өңдеудің ұтымды әдістерін жасай білу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Логистика және тамақ өнімдерін тасымалдау
Мақсаты: Мақсаты: белсенді іздеу арқылы кәсіпорындарды материалдық-техникалық қамтамасыз етуді игеру. Мазмұны: Материалдық ағындардың пайда болу реттілігін зерттейді. Инженерлік есептеулерді, көлік құралдарын таңдауды, ұтымды қозғалыс бағытын біледі; көлік ағындарын басқару; көлік операциялары тиімділігінің көрсеткіштерін анықтау. Логистика принциптеріне негізделген негізгі басқару шешімдерін болжау, жоспарлау және іске асыру дағдыларына ие. Жасанды элемент элементтерін пайдалана отырып құжаттарды сүйемелдеу: тамақ өнімдерін сақтаудан тұтынушыға дейін қадағалау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өндірісі өнімдерін өңдеу мен зерттеудің арнайы әдістері
Мақсаты: тамақ өнімдерін өңдеу негіздерін меңгеру, өнімнің құрылымдық-механикалық, физика-химиялық және органолептикалық қасиеттерін өзгерту. Мазмұны:Тамақ өнімдерін термиялық өңдеу негіздеріне, өнімнің құрылымдық-механикалық, физикалық-химиялық және органолептикалық қасиеттерінің өзгеруіне ие болу. Процестер мен жабдықтың жұмыс режимдерінің негізгі параметрлерін талдау дағдыларына ие. Тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін жасау кезінде нақты техникалық шешім қабылдайды. Кәсіби қызметте мақсат қою кезінде жалпылауға, талдауға, болжам жасауға қабілетті.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағамдық және биологиялық белсенді қоспалардың сапасын бақылау
Мақсаты: Биологиялық белсенді тағамдық қоспалардың сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістері бойынша нұсқаулыққа ие болу Мазмұны: Азық-түлік және тағамдық қоспалар өндірісі туралы жалпы ақпаратқа ие болу. Тамақ өнеркәсібінде мақұлданған тамақ өнімдері мен биологиялық белсенді қоспаларды тиімді және қауіпсіз қолдана білу, тамақ өнімдері мен биологиялық белсенді қоспалардың құрамы, сапасы мен қауіпсіздігі туралы зерттеулер ұйымдастырып, жүргізу. Қауіпсіз дозаларды есептеудің өзіндік әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдердің жаңа түрлерінің ғылыми-зерттеу әзірлемелері/
Мақсаты: Олар бірқатар нақты міндеттерді шешуге, қолда барлардың ішінен ең оңтайлы нұсқаны таңдауға мүмкіндік береді. Мазмұны: Технологиялық процесті басқару теориясының негізгі түсініктерін біледі. Технологиялық өндірістік жүйелер және модельдеу, оңтайландыру, технологиялық өндіріс жүйелерін талдау және синтездеу әдістері туралы түсінік қалыптастыру. Технологиялық процесті диагностикалау, тамақ өндірісінің процестерін басқару. Технологиялық процестерді басқаруды оңтайландыру дағдыларына ие.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тамақ қауіпсіздігі
Мақсаты: тағамның химиялық құрамын және оның компоненттерінің биологиялық белсенділігін зерттеу. Мазмұны: ағзаның иммунобиологиялық мәртебесіне жағымды әсер ететін және оның инфекциялық агенттер мен улы заттарға төзімділігін арттыратын, метаболизмді қалыпқа келтіретін, ағзаның қорғаныш қасиеттерін арттыратын ұтымды тамақтану. Ағзадағы метаболизм екі үздіксіз және өзара байланысты метаболикалық процестермен сипатталады: биологиялық құрылымдардың жаңаруын,ағзаның өсуі мен дамуын, оның үздіксіз қалпына келуін қамтамасыз ететін анаболизм және олардың энергетикалық және пластикалық ресурстарын қолдана отырып, биоқұрылымдардың катаболизмі. Метаболизмнің негізгі процестері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін органолептикалық талдау
Мақсаты: Адамның сезім мүшелерін пайдалана отырып, тағамға жан-жақты және жүйелі баға беру. Мазмұны: Талдау кезінде рефлексия процесінің негізгі органолептикалық әдістері мен әдістерін білу, тағам өндірісінің органолептикалық бақылауын жүзеге асыру. Органолептикалық талдау кезінде тағамдық шикізаттың әр түрлі факторларының әсерін анықтау үшін сыни ойлау дағдыларына ие болу. Органолептикалық талдау нәтижелерін бағалай білу және практикада қолдану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестерін бақылау
Мақсаты: Сапа менеджменті жүйесін және өндірісті қадағалау құрылымының барлық аспектілеріне әсер ететін жалпы сипаттамаларды меңгеру. Мазмұны: Технологиялық процестерді есепке алу мен бақылауды реттейтін негізгі құжаттарды біледі. Тағам өндірісіндегі технологиялық процестерді есепке алу мен бақылаудың стандартты әдістерін таңдауды және қолдануды біледі. Өндірістік процестің талаптарын ескере отырып, кәсіптік қызметті ұтымды жоспарлау және ұйымдастыру дағдыларына ие; технологиялық процестерді есепке алу және бақылау саласындағы жаңа әзірлемелерді қолдану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тамақ өндірісіндегі ХАССП жүйесі
Мақсаты: Тамақ өнімдерін өндіру үшін HACCP және МЕМСТ Р ИСО бірыңғай ережелеріне сәйкес кәсіпорында өндірілетін тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқаруға мүмкіндік беретін менеджмент жүйесін зерттеу. Мазмұны: Өнімнің сапасына әсер ететін факторларды, өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттыру құралдары мен әдістерін біледі. HACCP (HACCP) қағидаттары негізінде өнімнің қауіпсіздігі жүйелерін енгізу, өнімнің сапасын бақылаудың маңызды нүктелерін талдау және анықтау әдістерін біледі. Ол шикізат пен өнімнің сапасы мен қауіпсіздігінің көрсеткіштерін анықтау үшін стандартты тестілеу әдістерін жетік біледі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің сапасын микробиологиялық бақылау
нормативтік құжаттама талаптарына сәйкес органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштер кешенімен анықталатын тамақ өнімдерінің сапасымен танысу. Мазмұны: Тағамның бүлінуіне жол бермейтін әдістерді біледі. Негізгі жұқпалы аурулардың эпидемиологиясын зерттейді. Микробиологиялық зерттеу үшін патологиялық материалды қалай таңдау керектігін біледі. Микробиологиялық талдау әдістерінің дағдылары. Лабораториялық және өндірістік жағдайларда патогенді және шартты-патогенді микроорганизмдерді анықтау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің сапасын технохимиялық бақылау
Мақсаты: Шикізаттың кіріс сапасын бақылауды, жартылай фабрикаттардың өндірістік бақылауын, технологиялық процестердің параметрлерін және өндіріс, технологиялық саладағы дайын өнімнің сапасын бақылауды ұйымдастыру және тиімді жүзеге асыруда кәсіби міндеттерді шешу үшін қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру. және ұйымдастыру-басқару қызметі. Мазмұны: Қазақстан Республикасының халықаралық, мемлекетаралық және мемлекеттік стандарттарына сәйкес өнімнің сапасын тексеру әдістері мен білімдерін қолданады. Шикізатты, жартылай фабрикаттарды және дайын өнімді сынау әдістерін түсінеді. Сапаны басқару дағдылары мен технохимиялық бақылау функцияларына ие. Өз қызметінде нормативтік құқықтық құжаттарды қолданады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы және стандарттау
Мақсаты: Нормативтік құжаттаманы сақтай отырып, жаппай өндіріс жағдайында тамақ өнімдерін ұтымды дайындауды зерттеу Мазмұны: азық-түлік кәсіпорындарының күрделі және әр түрлі қызметінің негізі өндірістік процесс болып табылады, ол өзара байланысты Еңбек процестерінің жиынтығы болып табылады, нәтижесінде бастапқы шикізат дайын өнімге айналады. Өндіріс процесі жеке технологиялық процестерден тұрады, олардың кейбіреулері Шикізатты дайын өнімге тікелей айналдыруға бағытталған және негізгі өндірісті құрайды, ал басқалары бұл түрлендіру үшін қажетті жағдайлар жасайды және жиынтықта қосалқы өндірісті құрайды (жөндеу қызметтері, кәсіпорындарды материалдық ресурстармен қамтамасыз ету, қоймалар, көлік, дайын өнімді жөнелту және т. б.).
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өндірісі процестерін математикалық модельдеу негіздері
Мақсаты: Модельдеудің негізгі принциптерін, процестер мен объектілердің математикалық модельдерінің мысалдарын меңгеру. Мазмұны: Тамақ өндірісіндегі технологиялық процестердің математикалық модельдерін құрастыру принциптерін, объектілерді математикалық модельдеу әдіснамасын жетілдірудің негізгі бағыттары мен перспективаларын білу. Технологиялық процестер мен өнімнің рецептерін модельдей білу. Тамақ өндірісі объектілерінің математикалық модельдерін құрудың әдістемесін игеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа менеджмент жүйесі
Мақсаты: Сапа саласындағы саясат пен мақсаттарды қалыптастыру, сонымен қатар осы мақсаттарға қол жеткізу. Мазмұны: Өнімдер мен технологиялық процестердің қауіпсіздігі мен сапасын басқаруды қамтамасыз етудің теориялық негіздерін білу. Менеджменттің әдіснамалық негіздерін, тиімді маркетингті ұйымдастырудың заманауи тәсілдерін қолдана білу, ИСО халықаралық стандарттарына сәйкес интеграцияланған сапа жүйесін әзірлеу және енгізу, ұйымның стратегиясын талдау, әзірлеу және іске асыру дағдыларына ие болу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерінің шикізаттарының сапасын бағалау әдістері мен құралдары
Мақсаты: Тамақ өнеркәсібі саласындағы негізгі нормативтік және заңнамалық құжаттарды зерделеу. Мазмұны: Кәсіпорындар қызметінің әдістері, принциптері мен ережелері, әзірлеу және ресімдеу, өндіріс жағдайында құжат айналымын қамтамасыз ету, кәсіпорынның тиімді қызметін қамтамасыз ету үшін нормативтік-техникалық құжаттамамен жұмыс істеу дағдыларын бекіту.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ шикізаты мен өнімдері тәуекелдерінің коммуникациясы
Мақсаты: Қауіпті талдауды және маңызды бақылау нүктелерін зерттеу. Мазмұны: Қауіпті жағдайлардың дамуын модельдеу мен болжауды зерттеу және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін бақылау жүйесін құру. Қауіпсіздіктің сенімді деңгейін құру принциптері, азық-түлік қауіпсіздігін бағалаудың негізгі критерийлері. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің тәуекелдерінің байланысын бақылау. Қауіпсіз өнімдердің шығарылуын тиімді басқару үшін тәуекелдерді талдау дағдыларына ие.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Өндірістік жабдық және оны пайдалану
Мақсаты: Технологиялық кешендерді пайдалану пайдалану құжаттамасында көзделген талаптарды (шарттарды, ережелерді) ескере отырып пайдалану. Мазмұны: Тағам өнеркәсібі жабдықтарының мақсаттарын, принципиалды сызбаларын және негізгі түрлерінің құрылымын білу. Өндірістік жабдықты таңдай білу, жабдықтың оңтайлы жұмыс режимін белгілеу және бақылау. Машина бөлшектері мен бөлшектерінің негізгі инженерлік есептеулерін, технологиялық жабдықтардың сапасын бақылау әдістерін орындау дағдыларына ие болу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Экспорттық бақылау және лицензиялау
Мақсаты: «Экспорттық бақылау туралы» Қазақстан Республикасының Заңында және Қазақстан Республикасының экспорттық бақылау саласындағы өзге де нормативтік құқықтық актілерінде белгіленген шаралардың жиынтығын білу. Мазмұны: Нормативтік құжаттарды, экспорттық бақылау мәселелері бойынша заманауи заңнаманы біледі. Экспортталатын өнімдер мен лицензиялау ережелерінің сақталуын бақылауды біледі. Мемлекеттік тізілімнің техникалық саясаттағы және экспортталатын өнімді басқарудағы рөлін біледі. Сараптамалық бақылау, тыйым салулар мен шектеулер туралы заңнаманың сақталуын бақылау дағдыларына ие.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ шикізатын өңдеуге арналған кешенді желілер мен технологиялық жабдықтар
Мақсаты: Өнеркәсіптік объектілерді жобалау дағдыларын қалыптастыратын жобалау құжаттамасын әзірлеу және келісу тәртібі туралы мәселені түсіну. Мазмұны: Тамақ шикізатын өңдеудің технологиялық схемаларын оқып білу. Тамақ өндірісіне арналған машиналардың, аппараттар мен технологиялық жабдықтардың принципиальді схемалары мен конструкцияларын талдайды. Тағамдық шикізатты өңдеуге арналған кәсіпорындардың технологиялық жабдықтарын инженерлік есептеу мен жобалау дағдыларын үйретеді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқарудың заманауи халықаралық құжаттары
Мақсаты: Қауіпті факторлардың пайда болуын, олардың өндіріс, сақтау және өткізу кезінде тамақ өнімдеріне кері әсерін болдырмауға бағытталған тәсілдерді зерттеу. Мазмұны: Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқаруға қойылатын талаптарды оңтайландыру әдістерін меңгеру, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің халықаралық жүйесі, ИСО және ХЭК халықаралық стандарттарының талаптарын аймақтық, еуропалық директивалар ретінде қолдана білу, СЕ сәйкестікті бағалауды жүргізу және оны сәйкестік белгісімен белгілеу құқығын алу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ саласындағы статистикалық әдістер
Мақсаты: Тамақ өнеркәсібінде өндірістік жүйелерді реттеуде және технологиялық процестерді басқаруда кеңінен қолданылатын бақылау әдістерін меңгеру. Мазмұны: Статистикалық мәліметтерді жинау және өңдеу әдістерін біледі. Белгісіздік пен тәуекел жағдайындағы жағдайдың дамуын бағалауды, сандық талдауды, эмпирикалық және эксперименттік мәліметтерді өңдеуді біледі. Типтік есептерді шешудің математикалық, статистикалық және сандық әдістері дағдыларына ие.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Академиялық адалдық принциптерін түсіне отырып, кәсіби ортада және қоғамда қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде қарым-қатынас және байланыс жасау дағдыларын меңгеру.
- Кәсіби қызметте жаратылыстану, математикалық, қоғамдық, әлеуметтік-экономикалық және инженерлік білімдерін, сондай-ақ ғылыми зерттеу әдістерін көрсете білу.
- Ақпараттық және компьютерлік сауаттылыққа, ақпаратты жалпылау, талдау және қабылдау, мақсат қою және оған жету жолдарын таңдау қабілетіне ие болу.
- Өндірістік қызметтің қауіпсіздігі мен экологиялық тазалығын, өндіріс орындарында өндірістік санитария мен еңбекті қорғауды жақсарту үшін нормативтік құжаттар негізінде технологиялық үрдістерді ұйымдастырудың жаңа әдістерін енгізу, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйелерін оның ішінде жасанды интеллект элементтерін пайдалана отырып, сертификаттау және жұмыс жағдайында ұстау;
- Инспекциялық қызметті және өнім сапасы мәселелерін реттейтін құжаттарды ескере отырып, тамақ өнімдерін өндіруде инспекциялық бақылауды жоспарлау.
- Жеткізілетін өнімнің сапасы мен қауіпсіздігі бойынша нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкестігіне негізінде негізгі және қосымша шикізат пен дайын өнімнің сапасын технохимиялық және микробиологиялық бақылауды жүзеге асыруды қамтамасыз ету.
- Тамақ өнімдерінің өндірісінде аулардың түрлері мен олардың алдын алу әдістерін ескере отырып, белгілі бір дайын өнімнің артықшылықтарын талдау негізінде шикізаттың, технологиялық жабдықтың және соңғы өнімге қойылатын талаптардың сапасын бағалауға жүйелі көзқарас негізінде қолданыстағы технологиялық процестерді жетілдіру.
- Машиналар мен жабдықтарды таңдау жүйесін ескере отырып, өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық карталарын сауатты құрастыру;
- Бәсекеге қабілетті өнімдерді жасау кезінде олардың максималды қауіпсіздігі талаптарын ескере отырып, ұтымды шешімдерді өз бетінше табу.
- Өмір бойы өзін-өзі жетілдіру және өзін-өзі тәрбиелеу, салауатты өмір салтын ұстану, жеке және топпен жұмыс істеу дағдыларын көрсету.
- Зерттеу және кәсіпкерлік дағдыларды пайдалану және тәуекелдерді бағалау, стандартты емес жағдайларда өзінің әрекетін түзету және шешім қабылдау;
- Жеке және топ мүшесі ретінде тиімді жұмыс жасау, орындаушылар тобын басқарудың әртүрлі әдістерін қолдану, өз көзқарасын дұрыс қорғау.