Жаңалықтарды бақылап, талқылауға қатысыңыз!
Инстаграмымызға,
Telegram-арнаға жазылып,
қауымдастық чатына қосылыңыз — грант байқауының нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B07253 Тамақ қауіпсіздігі және инженерия в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Халықаралық стандарттарға сәйкес технологиялық процестер мен өнім сапасын басқаруға қабілетті өндіріс саласы және тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша бакалаврларды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Математика
Химия
Мамандыққа кіріспе
Академиялық жазу негіздері
Абайтану
Санитария және тамақтану гигиенасы
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Физика
Мұхтартану
Жасанды интеллект негіздері
Физколлоидты химия
Құрал-саймандар және тамақ өнімдерін сынау
Аналитикалық химия
-
2 Оқу жылы
Теоретикалық және қолданбалы механика
Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық
Биотехнология негіздері
Тамақтану биохимиясы
Экожүйе және құқық
Құрастыру негіздері және машина бөлшектері
Тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі ресурс үнемдейтін технологиялар
Тамақ өндірісі технологиясының негіздері
Электротехника және электроника негіздері
Инженерлік компьютерлік графика
Тамақ өндірістерінің процестері мен аппараттары
Жылумассаалмасу негіздері
-
3 Оқу жылы
Ғылыми-зерттеу жұмысының негіздері
Тамақ өнімдер массасының реологиясы
Тамақ өнімдерінің мерчандайзингі (сату)
Тамақ өнімдеріндегі генетикалық түрлендірілген ағзаларды бақылау
Тамақ микробиологиясы
Кәсіби бағытталған шетел тілі
Стандарттау, сертификаттау және метрология
Тамақ өнімдерін сақтау технологиясы
Тамақ өнімдерінің химиясы
Тағам өндірісіндегі өндірістік бақылау
Тамақ өнімдерін жеткізілімдерін тізбегін басқару
Тамақ өнеркәсібіндегі басқарудың заманауи аспектілері
Тамақ кәсіпорындарының өндірістік менеджмент
Тамақ өнімдерін қайта өңдеудің физико-химиялық негіздері
Логистика және тамақ өнімдерін тасымалдау
Тамақ өндірісі өнімдерін өңдеу мен зерттеудің арнайы әдістері
-
4 Оқу жылы
Тағамдық және биологиялық белсенді қоспалардың сапасын бақылау
Тамақ өнімдердің жаңа түрлерінің ғылыми-зерттеу әзірлемелері/
Тамақ қауіпсіздігі
Тамақ өнімдерін органолептикалық талдау
Тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестерін бақылау
Тамақ өндірісіндегі ХАССП жүйесі
Тамақ өнімдерінің сапасын микробиологиялық бақылау
Тамақ өнімдерінің сапасын технохимиялық бақылау
Тамақ өнімдері өндірісінің технологиясы және стандарттау
Тамақ өндірісі процестерін математикалық модельдеу негіздері
Сапа менеджмент жүйесі
Тамақ өнімдерінің шикізаттарының сапасын бағалау әдістері мен құралдары
Тамақ шикізаты мен өнімдері тәуекелдерінің коммуникациясы
Өндірістік жабдық және оны пайдалану
Экспорттық бақылау және лицензиялау
Тамақ шикізатын өңдеуге арналған кешенді желілер мен технологиялық жабдықтар
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқарудың заманауи халықаралық құжаттары
Тамақ саласындағы статистикалық әдістер
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Академиялық адалдық принциптерін түсіне отырып, кәсіби ортада және қоғамда қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде қарым-қатынас және байланыс жасау дағдыларын меңгеру.
- Кәсіби қызметте жаратылыстану, математикалық, қоғамдық, әлеуметтік-экономикалық және инженерлік білімдерін, сондай-ақ ғылыми зерттеу әдістерін көрсете білу.
- Ақпараттық және компьютерлік сауаттылыққа, ақпаратты жалпылау, талдау және қабылдау, мақсат қою және оған жету жолдарын таңдау қабілетіне ие болу.
- Өндірістік қызметтің қауіпсіздігі мен экологиялық тазалығын, өндіріс орындарында өндірістік санитария мен еңбекті қорғауды жақсарту үшін нормативтік құжаттар негізінде технологиялық үрдістерді ұйымдастырудың жаңа әдістерін енгізу, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жүйелерін оның ішінде жасанды интеллект элементтерін пайдалана отырып, сертификаттау және жұмыс жағдайында ұстау;
- Инспекциялық қызметті және өнім сапасы мәселелерін реттейтін құжаттарды ескере отырып, тамақ өнімдерін өндіруде инспекциялық бақылауды жоспарлау.
- Жеткізілетін өнімнің сапасы мен қауіпсіздігі бойынша нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкестігіне негізінде негізгі және қосымша шикізат пен дайын өнімнің сапасын технохимиялық және микробиологиялық бақылауды жүзеге асыруды қамтамасыз ету.
- Тамақ өнімдерінің өндірісінде аулардың түрлері мен олардың алдын алу әдістерін ескере отырып, белгілі бір дайын өнімнің артықшылықтарын талдау негізінде шикізаттың, технологиялық жабдықтың және соңғы өнімге қойылатын талаптардың сапасын бағалауға жүйелі көзқарас негізінде қолданыстағы технологиялық процестерді жетілдіру.
- Машиналар мен жабдықтарды таңдау жүйесін ескере отырып, өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін өңдеудің технологиялық карталарын сауатты құрастыру;
- Бәсекеге қабілетті өнімдерді жасау кезінде олардың максималды қауіпсіздігі талаптарын ескере отырып, ұтымды шешімдерді өз бетінше табу.
- Өмір бойы өзін-өзі жетілдіру және өзін-өзі тәрбиелеу, салауатты өмір салтын ұстану, жеке және топпен жұмыс істеу дағдыларын көрсету.
- Зерттеу және кәсіпкерлік дағдыларды пайдалану және тәуекелдерді бағалау, стандартты емес жағдайларда өзінің әрекетін түзету және шешім қабылдау;
- Жеке және топ мүшесі ретінде тиімді жұмыс жасау, орындаушылар тобын басқарудың әртүрлі әдістерін қолдану, өз көзқарасын дұрыс қорғау.