6B07510 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша) в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты: Алған білімдерін қолдана білетін, стандарттау мен сертификаттаудың дамуының қазіргі жағдайын бағалай және талдай білетін, өндірістік сипаттағы міндеттерді тиімді шешуді тұжырымдай және қабылдай алатын, ұлттық, өңірлік және халықаралық стандарттарды білу негізінде стандарттау, сертификаттау және сапаны басқару саласындағы проблемаларды зерделеудің әртүрлі тәсілдерін білікті таңдай және қолдана алатын бәсекеге бакалаврларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Жоғары математика
Мақсаты: математикалық интуицияны дамыту және қолданбалы сипаттағы есептерді шешуде оқытылатын математикалық әдістерді қолдана білу. Мазмұны: Детерминанттар, векторлар, матрицалар және амалдар, сызықтық алгебралық теңдеулер жүйесі, күрделі сандар. Функция және олардың қасиеттері. Бір айнымалы функцияның дифференциалдық және интегралдық есебі. Бірнеше айнымалылардың функциялары. Ішінара туындылар. Интегралдардың еселіктері. Бірінші және екінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Тұрақты нақты коэффициенттері бар сызықтық біртекті және гетерогенді дифференциалдық теңдеулер. Сандық қатарлар. Конвергенция белгілері. Функционалды қатарлар. Қуат қатарлары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау және сертификаттау
Мақсаты: Қазақстан Республикасындағы стандарттау мен сертификаттаудың негізгі принциптері мен ережелері, стандарттау мен сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз ету туралы білімдерін қалыптастыру, стандарттау және сертификаттау әдістерін меңгеру. Мазмұны: Стандарттаудың мәні. Қазақстан Республикасының «Техникалық реттеу туралы», «Стандарттау туралы» заңдары. Қазақстан Республикасының техникалық реттеу және стандарттау мемлекеттік жүйесінің құрылымы. Стандарттау бойынша нормативтік құжаттар. Стандарттау әдістері. Стандарттардың міндетті талаптарының сақталуын мемлекеттік бақылау. Аймақтық стандарттау. Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйым. Сертификаттаудың жағдайы және дамуының негізгі бағыттары. Өнімдер мен процестердің белгіленген талаптарға сәйкестігін растау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Стандарттау нысандары және сәйкестікті растау
Мақсаты: студенттердің стандарттау мақсаттары, принциптері мен әдістері туралы білімдерін қалыптастыру, отандық өндірісті дамыту үшін өнімнің, көрсетілетін қызметтердің және процестердің сапасы мен қауіпсіздігін, оның ұлттық, аймақтық және әлемдік нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз ету. Мазмұны: Стандарттаудың даму тарихы. Техникалық реттеу және стандарттау жүйесінің заңнамалық негізі. Ұлттық стандарттау жүйесінің нормативтік негізі.Сертификаттау және саудадағы техникалық кедергілер. Ұлттық деңгейде сертификаттау тәжірибесі. Сәйкестігі міндетті түрде расталуға жататын өнімдердің нарығындағы айналыс шарттары. Мемлекеттік бақылаудың заңнамалық негізі, органдары мен объектілері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Инженерлік компьютерлік графика
Мақсаты: Компьютерлік графика саласындағы заманауи ақпараттық технологиялармен және жүйелермен жұмыс істеу дағдыларын меңгеру. Курстың/пәннің мазмұны: Сызба геометриясының негізгі принциптері, инженерлік графика, жалпы техникалық және мамандандырылған сызбаларды ГОСТ бойынша орындау, AutoCAD компьютерлік жобалау ортасында заманауи және компьютерлік бағдарламаларды қолдану, 3D модельдеу, құрастыру және оқу арқылы техникалық сызбалар. Түзудің ортогональ проекциялары, жазықтықтар, түзу мен жазықтықтың өзара орналасуы, екі жазықтық, диаграммаларды түрлендіру әдістері, метрикалық есептер, бетті өңдеу, аксонометриялық проекциялар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Химия
Мақсаты: Химия ғылымының негіздері мен жетістіктерін меңгеру арқылы теориялық негіздері, кәсіптік қызметтің химиялық заңдылықтарының әдіс-тәсілдері мен әдістерін меңгеру, заттың құрылысы, химиялық тепе-теңдік заңдары және химиялық кинетика заңдары, электрохимиялық процестер, химиялық элементтердің ең маңызды қосылыстары. Мазмұны: Химияның негізгі заңдары. Бейорганикалық қосылыстардың классификациясы. Атомның құрылымы. Химиялық процестердің энергиясы және бағыты. Химиялық тепе-теңдік. Шешімдер. Комплексті қосылыстар Электролиттік диссоциация теориясы. Тотығу-тотықсыздану реакциялары. Электродтық процестер. Электролиз. Металдар мен бейметалдардың жалпы қасиеттері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Кәсіби бағытталған шетел тілі
Мақсаты: шетел терминологиясын меңгеру, СжС саласындағы ауызша және жазбаша сөйлеуді түсіну. Маманның кәсіби құзыреттілік деңгейін арттыру мақсатында болашақ мамандардың кәсіби іс-әрекетінің әртүрлі аспектілерін жүзеге асыруға мүмкіндік беретін кәсіби шет тілінде сөйлеуді қалыптастыру. Мазмұны: студенттерге бағдарламада қарастырылған тақырып шегінде шет тілінде сөйлеу қарым-қатынасын үйрету, студенттерге нақты сөйлеу контекстінде грамматикалық, лексикалық және құрылымдық модельдерді қолдануға бағынатын ережелерді түсінуге көмектесу, студенттерді кәсіби қызметте заманауи шет тілінің әртүрлі регистрлері мен функционалдық стильдерімен таныстыру
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Физика
Мақсаты: физика заңдары туралы білімдерін дамыту және пәнаралық байланыс негізінде сыни тұрғыдан ойлауды қалыптастыру. Мазмұны: Механикалық қозғалыс, динамиканың негізгі заңдары. Қатты дененің айналуы, сақталу заңдары. Үздіксіз орта механикасы, механикалық тербеліс және толқындар. Молекулалық-кинетикалық теория, тасымалдау құбылыстары, термодинамика. Электростатика, тұрақты электр тогы. Магнит өрісі, электромагниттік индукция. Электромагниттік тербелістер мен толқындар, оптика. Жылулық сәулелену, фотоэффект, атом ядросы. Зертханалық зерттеу нәтижелерін өңдеу және талдау әдістері. Стандарттау және сертификаттау саласындағы есептерді шешу үшін физикалық заңдарды қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Абайтану
Мақсаты: Абай өмірі мен шығармашылығы, ұлттық әдеби тілді байытудағы рөлі туралы білім беру, М.Әуезовтің ғылыми-шығармашылық қызметіне талдау жасау, қазақ әдебиеттануындағы ғылыми бағыттың негізін салушы – абайтану ғылымының жаңашыл поэзиясын ұғыну. Абай туралы, Абай шығармашылығын рухани өзін-өзі дамыту және мәдени байыту үшін пайдалану дағдылары . Мазмұны: Абай Құнанбаев – қазақ әдебиетінің негізін салушы. Абай Құнанбаевтың өмірі мен шығармашылығы. Абайтану М.О.Әуезов Абай Құнанбаевтың идеялық-көркемдік ізденістерінің үш қайнар көзі туралы. Ақынның алғашқы өлеңдері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Халықаралық стандарттау және сертификаттау
Мақсаты: СжС саласындағы халықаралық және өңірлік ұйымдардың теориялық негіздері мен практикалық қызметі, кәсіби қызмет саласында халықаралық стандарттарды қолдану бойынша білім, білік және дағдыларды игеру. Мазмұны: Халықаралық стандарттау негіздері. ИСО стандарттау жөніндегі халықаралық ұйым. ИСО құрылымы. ИСО комитеттерінің міндеттері мен функциялары. МС әзірлеу тәртібі. Халықаралық электротехникалық комиссия (МЭК). Халықаралық денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ). ФАО стандарттау жөніндегі халықаралық ұйым. Аймақтық стандарттау ұйымдары. Еуропалық стандарттау комитеті (СЕН) және телекоммуникация саласындағы стандарттау институты (ЕНИСИ).
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Стандарттау және сертификаттау бойынша халықаралық ұйымдар
Мақсаты: СжС саласындағы халықаралық және өңірлік ұйымдармен практикалық қызмет үшін білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдардың мақсаттары, міндеттері, ұйымдық құрылымы. Стандарттау және сертификаттау жөніндегі халықаралық ұйым комитеттерінің функциялары. Халықаралық ұйымдардың стандарттау жөніндегі техникалық комитеттері. Саудадағы техникалық кедергілер. Санитарлық және фитосанитарлық нормалар бойынша келісім. ҚР Стандарттау және сертификаттау жөніндегі ұлттық органдарының стандарттау жөніндегі Халықаралық ұйымдарға мүшелігі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Мұхтартану
Мақсаты: М.Әуезовтің әдеби-тарихи шығармашылығы туралы әдебиет тарихымен патриоттық және мәдени-рухани ұстаным негізінде түсінік қалыптастыру. Шығармашылық ойлауын, өзіндік зерттеу дағдысын дамыту. Пән мазмұны: М.Әуезовтің Семей, Ташкент, Санкт-Петербург кезеңіндегі өмірі мен шығармашылық жолы. «Шолпан», «Абай» журналдарындағы М.Әуезовтің қызметі. М. Әуезовтің публицистикасы. «Қорғансыздың күні», «Қыр суреттері», «Оқыған азамат», «Көксерек» әңгімелеріне, «Еңлік-Кебек» пьесасына, «Қилы заман», «Қараш-қараш» оқиғасы» повестеріне, «Абай Құнанбаев» монографиясына, «Абай жолы» роман-эпопеясына шолу жасау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық
Мақсаты: Қаржылық әл ауқатқа жету үшін маңызы бар жеке және отбасылық қаржылық ресурстарды басқаруды, кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыруды дағдыларын оқыту. Мазмұны: Кәсіпкерлік: мәні, мазмұны қалыптасу шарттары. Кәсіпкерліктің ұйымдастыру-құқықтық түрлері. Кәсіпкерліктегі тәукелділік. Кәсіпкерліктегі бизнес-жоспарлау. Кәсіпкерлік келісімдерді ұйымдастыру. Кәсіпкерліктегі мәдениет және этика. Кәсіпкерлік қызметің қаржыландыру. Қаржылық сауаттылық түсінігі, мақсаттары мен міндеттері.Ақша,есеп айырысу және төлемдер. Жеке қаржы: кіріс,шығыс, бюджет. Салықтар және жеке тұлғаларға салық салу. Зейнетақылар және сақтандыру. Халыққа банктік қызмет көрсету. Жеке тұлғалардың банкроттығы және қаржылық тәуекелдер. Қаржылық пирамида және жеке қаржылық қауіпсіздік.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экологиялық таңбалау
Мақсаты: Өнімді экологиялық таңбалаудың ерекшеліктері бойынша білімді қалыптастыру, экологиялық белгілерді қолдана отырып таңбалауды дамытудың практикалық дағдыларын игеру. Мазмұны: Экологиялық таңбалаудың тарихы және дамуы. Экологиялық таңбалаудың терминологиялық аппараты. Экологиялық таңбалаудың заңнамалық-нормативтік базасы. Экологиялық таңбалаудың халықаралық тәжірибесі. Экологиялық сертификаттаудың құқықтық негіздері. Экологиялық таңбалауға арналған ақпаратқа қойылатын талаптар. Экологиялық таңбалау түрлері. Тауарларды экологиялық таңбалау тәсілі ретінде тұтыну нарығын сапасыз өнімдерден қорғау. Экологиялық таңбалауды қолданудың мақсаты мен принциптері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өнімдерді таңбалау
Мақсаты: Сапа және қауіпсіздік көрсеткіштері бойынша сенімді ақпарат алу үшін тұтынушылардың құқықтарын қорғау жөніндегі заңнамалық және нормативтік талаптарға сәйкес білім алушылардың өнімді таңбалау теориясы мен практикасы бойынша білімдерін қалыптастыру. Мазмұны: Өнімді таңбалауға қойылатын талаптар бөлігінде тұтынушылардың құқықтарын қорғаудың заңнамалық негізі. Таңбалау саласындағы ұлттық стандарттар. "Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы" ҚР Заңы. Тауарлық ақпарат құралдары. Азық-түлік және азық-түлік емес тауарларды таңбалаудың мақсаты мен функциялары. EAN кодтары. Мақсаты мен құрылымы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Экожүйе және құқық
Мақсаты: Қоғамның тұрақты дамуына қол жеткізу үшін экономика, құқық, экология және тіршілік қауіпсіздігі, ғылыми зерттеу әдістері саласында интеграцияланған білімді қалыптастыру. Мазмұны: Адам мен табиғаттың қауіпсіз өзара іс-қимылының, экожүйелер мен биосфераның өнімділігінің негіздері. Қазақстанның тұрақты даму мақсаттары шеңберінде ресурстардың шектеулілігі жағдайындағы қоғамның кәсіпкерлік қызметі, бизнес пен ұлттық экономиканың бәсекеге қабілеттілігін арттыру. Экологиялық мәселелер мен тұрақты даму принциптерін жүйелі түсіну. Қазақстандық құқықты, субъектілердің міндеттері мен кепілдіктерін білу, әлеуметтік прогресті қамтамасыз ету үшін қоғамдық қатынастарды мемлекеттік реттеуді білу және сақтау. Инклюзия-халықаралық заңнаманың стратегиясы. Жасанды интеллекттің құқықтық негіздері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қолданбалы механика
Мақсаты: кәсіптік қызметте практикалық тәжірибе мен кәсіптік дағдыларды дамыту үшін механика саласындағы ғылыми зерттеулердің базалық білімі Мазмұны: механизмдер мен машиналар теориясының негізгі ұғымдары, кинематикалық жұптардың жіктелуі, кинематикалық тізбек. Механизмдердің негізгі түрлері, құрылымдық талдауы және синтезі. Механизмнің оңтайлы құрылымын жобалау. Құрылымдық схемаларды жобалау принциптері жалпақ тұтқалы механизмдерді жіктеу, талдау және синтездеу. Кинематиканың негізгі міндеттері, механизмдердің сипаттамалары мен берілу функциялары. Оңтайлы конструкцияларды жобалаудың кешенді мәселелерін шешудің инженерлік тәсілдері
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Мақсаты: Сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетанымды, тұлғаның берік адамгершілік негіздерін, азаматтық ұстанымын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлықтың орнықты дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: Құқықтық нигилизмді еңсеру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама саласында білім алушылардың құқықтық мәдениетінің негіздерін қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлыққа саналы көзқарасты қалыптастыру. Сыбайлас жемқорлық мінез-құлқынан, сыбайлас жемқорлық моралінен, этикасынан адамгершілік тұрғыдан бас тарту. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл үшін қажетті дағдыларды игеру. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық стандартын жасау. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы насихаттау, заңдылық, заңға құрмет идеяларын тарату. Сыбайлас жемқорлықтың табиғатын түсінуге, оның көріністерінен әлеуметтік шығындарды сезінуге, өз ұстанымын дәлелді қорғай білуге, сыбайлас жемқорлықтың көріністерін еңсеру жолдарын іздеуге бағытталған қызмет. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимылда жасанды интеллектті қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Жасанды интеллект негіздері
Мақсаты: AI-Sana бағдарламасының басымдықтарын ескере отырып, жасанды интеллект құралдары мен әдістерін практикалық қолдану және білімді пайдалану саласында құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: Жасанды интеллектке (AI) кіріспе. Практикалық дағдылар мен дағдыларды дамыту: AI құралдарын қолдану; үлкен тілдік модельдермен (LLM) жұмыс істеу; кодсыз жасанды интеллект платформаларын пайдалану; генеративті жасанды интеллект құралдары; кескінді тану; табиғи тілді өңдеу (NLP); AI көмегімен деректерді визуализациялау. Әртүрлі салаларда AI қолдану туралы түсінікке ие болу; AI-sana бағдарламасының тәсілдерін интеграциялау арқылы AI әлеуетін ашу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Химия өндірісінің процестері мен аппараттарының техникалық құжаттарын бақылау
Мақсаты: химиялық өндіріс процестері мен аппараттарының техникалық құжаттамасын бақылау саласында теориялық және практикалық білімді қалыптастыру. Мазмұны: Химиялық өндіріс процестері мен аппараттары бойынша техникалық құжаттаманың сапасын бақылау саласындағы терминологиялық аппарат. Бақылауға жататын техникалық құжаттама түрлері. Бақылау процедураларын әзірлеу, сараптама актісін жасау, сәйкессіздіктер бойынша ұсыныстарды әзірлеу кезінде ESKD және ESTD стандарттарының талаптары. Нормативтік бақылауды жүргізу тәртібі. Реттеушінің міндеттері мен құқықтары
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Салалық сертификаттаудың ұйымдастырушылық-әдістемелік негіздері
Мақсаты: Қазақстан Республикасындағы сертификаттаудың ұйымдастырушылық-әдістемелік негіздерінің қағидалары, ережелері, сәйкестікті растау үшін сертификаттауды қолдану салалары, ел экономикасының әртүрлі салаларында өнімнің сәйкестігін растау ережелері мен рәсімдері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: ҚР салалық сертификаттау саласындағы заңнамасының құрылымы мен негізгі ережелері. Сәйкестікті растауды нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету. Әр түрлі салалардағы өнімдердің сәйкестігін растайтын нормативтік құжаттарға қойылатын талаптар. Сертификаттау саласындағы мемлекеттік реттеу және басқару. ҚР сәйкестігін растаудың мемлекеттік жүйесі. Өнеркәсіптік сертификатты алу ережелері, СТ-KZ, СТ-1 және Қазақстан Республикасының басқа да нысандары. СРО және СЛ-ге қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Химиялық технологияны өлшеу жүйесінің теориялық аспектілері
Мақсаты: химиялық технология процестері мен аппараттары үшін өлшем бірлігін қамтамасыз ету және стандарттау жүйелерінің талаптарын қолдану бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Химиялық технология объектілерінің физикалық-химиялық өлшемдерінің теориялық аспектілері. Химиялық технологиядағы өлшем жүйесінің ережелерін, талаптарын және нормаларын реттейтін заңнамалық және нормативтік құжаттар. Өлшеу сапасын арттыру үшін метрологияның постулаттары мен принциптері. Кездейсоқ және жүйелі өлшеу қателері. Қателерді бағалаудың есептеу әдісі. Бір және бірнеше өлшемдерді орындау кезіндегі қателерді бағалау алгоритмдері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Салалық сертификаттау негіздері
Мақсаты: кәсіпорында шығарылатын өнім сапасының талап етілетін деңгейін бақылау және қолдау кезінде практикалық пайдалану үшін салалық сертификаттау бойынша НҚ қорын, салалар бойынша сертификаттаудың құқықтық режимін қалыптастыру саласында дағдылар мен құзыреттерді игеру. Мазмұны: ҚР сертификаттаудың негізгі қағидаттары мен ережелері. Өнімдер мен қызметтерді сертификаттауды жүргізу ережелері мен тәртібі. Сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз ету. Сертификаттау жөніндегі заңнамалық-нормативтік құжаттар. Міндетті және ерікті сертификаттау жүйелері. Өнеркәсіптік сертификат алуға қойылатын талаптар. Сертификаттау схемалары, сертификаттау сынақтарын жүргізу ережелері. Сапа жүйелері мен өндірістерді сертификаттауды жүргізу қағидалары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Өлшемдердің жалпы теориясы
Мақсаты: талап етілетін өлшем дәлдігінің бірлігін қамтамасыз ету, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу әдістері және өлшеу нәтижелерін өңдеу туралы білім мен біліктілікті қалыптастыру. Мазмұны: Өлшеу теориясының тарихы және қазіргі жағдайы.Өлшемдердің жалпы теориясының негізгі идеялары.Өлшемнің негізгі объектілері. Өлшенетін шамалардың сапалық сипаттамалары.Априорлық ақпарат көздері.Өлшем ақпаратын алу әдістері.Физикалық шамалардың шкалалары. Өлшемдердің негізгі түрлері. Өлшеу әдістері. Өлшемдер теориясының кері есебі.Өлшемдердің нәтижелері. Бір өлшем.Көп реттік өлшеу.Бірнеше ретті өлшеулерді өңдеу.Өлшеу сапасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Сапаны конструкторлық-технологиялық қамтамасыз ету
Мақсаты: ESKD және ESTD стандарттары негізінде технологиялық және конструкторлық сапаны қамтамасыз ету саласындағы теориялық және практикалық дағдылардағы білім мен құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: ESKD, ESTD стандарттар кешендері. ESKD және ESTD стандарттарының талаптары негізінде әртүрлі нормативтік-конструкторлық құжаттамаларды әзірлеу, жобалау құжаттамасын әзірлеу тәртібі. Техникалық құжаттаманы әзірлеу тәртібі. Технологиялық құжаттаманы әзірлеу тәртібі. Конструкторлық, техникалық және технологиялық құжаттаманы нормативтік бақылау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Халықаралық және аймақтық стандарттарды қолдану ережелері
Мақсаты: Қазақстан Республикасының аумағында әртүрлі халықаралық және аймақтық стандарттарды қолдану үшін халықаралық және аймақтық стандарттаудың негізгі сипаттамалары мен принциптері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: Шет елдердің стандарттауы бойынша нормативтік құжаттарды қолданудың шарттары мен ережелері. Шет елдердің стандарттарын қолданудың әдіснамалық негіздері. Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдар. Отандық өнімдердің, процестер мен қызметтердің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі халықаралық және аймақтық стандарттардың рөлі. Халықаралық және өңірлік талаптармен үйлестірілген нормативтік құжаттарды әзірлеу тәртібі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Халықаралық және аймақтық талаптармен нормативтік құжаттарды үйлестіру
Мақсаты: нормативтік құжаттарды халықаралық және аймақтық талаптармен үйлестіру саласындағы жұмыстарды жүргізу бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: нормативтік құжаттарды үйлестіру процестерінің мәні мен мазмұны. Стандарттау саласындағы құжаттарды үйлестірудің негізгі бағыттары, тәсілдері мен принциптері. Қазақстан Республикасының техникалық реттеу жүйесіндегі нормативтік құжаттарды үйлестірудің рөлі. НҚ әзірлеуде стандарттау бойынша халықаралық және аймақтық ұйымдардың талаптары. НҚ әртүрлі түрлері мен категорияларын үйлестіру бойынша Қазақстан Республикасының нормативтік құқықтық базасы.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапаны жалпы басқару
Мақсаты: Жалпы сапа менеджменті саласында теориялық және практикалық білімдер мен дағдыларды меңгеру, Қазақстандық кәсіпорындардың тәжірибесіне заманауи менеджмент жүйелерін енгізуде жалпы сапаны басқару (TQM) тұжырымдамасын қолдану. Мазмұны: TQM мәні және негізгі түсініктері. Сапаны басқарудың шетелдік тәжірибесінің тарихы мен дамуы. Кеңестік сапа менеджменті жүйелері-КСУКП, КАНАРСПИ, нормалар, Львовтың ақаусыз еңбек жүйесі, СБТ. Сапаны басқарудың негізгі құралдары. TQM тұжырымдамасы және идеологиясы. TQM енгізудің практикалық аспектілері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Түсті және сирек металдарын өндіру сапасын басқарудың статистикалық әдістері
Мақсаты: түсті және сирек металдарды өндірудің технологиялық процестерінің сапасын бақылау мен басқарудың статистикалық әдістерін қолдану саласында теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Ғылым мен техниканың қазіргі жағдайы, түсті және сирек металдарды пайдаланатын өнеркәсіп салалары. Түсті және сирек металдарды алудың физика-химиялық негіздері мен технологиясы. Пиро- және гидрометаллургиялық процестердің сапасын статистикалық бақылау объектілері. Технологиялық процестерді статистикалық талдау және реттеу әдістері, статистикалық өндірістік бақылау. Селективті бақылау теориясы. Технологиялық процестердің дәлдігі мен тұрақтылығын статистикалық талдау және оларды статистикалық реттеу мәселелерін шешу жолдары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнім сапасын мен процесстерді басқарудың статистикалық әдістері
Мақсаты: сапаны басқарудың әртүрлі статистикалық әдістерін қолдана отырып, технологиялық процестерге бақылау жүргізу, технологиялық процестердің дәлдігі мен тұрақтылығын статистикалық талдау міндеттерін шешу және оларды статистикалық реттеу бойынша білім, білік және дағдыларды игеру Мазмұны: өнім мен процестердің сапасын басқарудың статистикалық әдістерінің тарихы, қалыптасуы және дамуы. Статистикалық бақылаудың жеті негізгі құралы. Өнім мен процестердің сапасын бақылауда, ақауларды талдауда және технологиялық процестерді зерттеуде статистикалық әдістердің қолданылуы мен артықшылықтары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнім сапасын квалиметриялық бағалаудың практикалық аспектілері
Мақсаты: өндірістік-технологиялық жүйелерде сапаны басқару мәселелерін шешу үшін қолданылатын сапаны бағалаудың сандық әдістері туралы білімдерін қалыптастыру. Мазмұны: Квалиметрия және өнім сапасы. Квалиметриядағы таразылар. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын анықтау. Біртекті емес өнімдердің сапа деңгейін бағалау. Органолептикалық көрсеткіштерді бағалау. Өнім сапасының деңгейін бағалаудың аралас әдісі. Өнім сапасының деңгейін бағалаудың кешенді әдісі. Интегралдық әдіс. Интегралдық көрсеткіш арқылы өнім сапасының деңгейін бағалау. Кәсіпорындардың жұмыс сапасының және сапасының көрсеткіштерінің кешенді көрсеткіштерін анықтау. Өнім сапасын бағалау әдістемесі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Технологиялық машиналар мен жабдықтарды стандарттау
Мақсаты: технологиялық машиналар мен жабдықтарға стандарттау талаптары мен әдістерін қолдану бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Технологиялық машиналар мен жабдықтарды стандарттау терминологиялық аппараты. Сенімділік техникалық объектінің күрделі қасиеті ретінде. «Техникадағы сенімділік» стандарттар жүйесі. Технологиядағы тәуекелдердің жіктелуі. Апаттар мен сәтсіздіктердің көздері. Технологиялық жабдықтар мен машиналар түріне байланысты ақаулар ағашын құру әдістемесі. Жабдықтардың сенімділік сипаттамаларын стандарттау. Тәуекел картасын құру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдері сапасын сәйкестендіру жүйесі
Мақсаты: Қазақстан Республикасының тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы заңнамасының талаптарына сәйкестендіруді жүзеге асыру үшін тамақ өнімдерінің сапасын анықтау жүйесі бойынша білім, практикалық дағдылар мен дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Сәйкестендіруге жататын тамақ өнімдерінің түрлері. Азық-түлік өнімдерін сәйкестендіруге арналған ТР КО/ЕурЭК талаптары. Тамақ өнімдерінің түрлері, жолдары, құралдары және идентификациялау әдістері. Сәйкестендіру процедурасы. Азық-түлік өнімдерін сертификаттау кезінде сәйкестендіру ережелері мен тәртібі. Тамақ өнімдерінің түпнұсқалығы және фальсификациясы. Азық-түлік қауіпсіздігі жүйесі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны бақылау және басқару
Мақсаты: кәсіпорындарда өнімнің, процестердің, қызметтердің, жұмыстардың сапасын басқару және бақылау процестерін ұйымдастыру теориясы мен практикасы бойынша білімді, іскерлікті және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Сапа басқару және бақылау объектісі ретінде. Сапаны басқару және бақылау саласындағы Терминология. Бақылау түрлері. Басқару әдістерін таңдау. Бақылауды ұйымдастыру және жүргізу. Басқару және бақылау объектілерінің техникалық және технологиялық сипаттамалары. Заңнамалық және нормативтік құжаттар. Сапаны басқарудың халықаралық тәжірибесі. Жүйелік менеджмент пен сапаны бақылаудағы тәуекелге бағытталған тәсіл. Сапаны жақсарту бойынша іс-шараларды әзірлеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өнім мен қызметтің сапасын жоспарлау және ынталандыру
Мақсаты: стандарттаудың ғылыми әдістерін қолдануға негізделген сапалы өнімдерді/қызметтерді жоспарлау және ілгерілету үшін теориялық және практикалық дайындықпен ҚКП және қызметтер саласындағы дағдылар мен құзыреттерді қалыптастыру. Мазмұны: ӨСБ сапа менеджменті тұжырымдамасы. Стандарттау және сертификаттау бойынша жоспарлы жұмыстардың нормативтік-құқықтық базасы. Кәсіпорында стандарттарды әзірлеу және енгізу тиімділігін есептеудің ұлттық және халықаралық стандарттары. Өнімнің/қызметтердің сапасын жақсарту бойынша жұмысты жоспарлау. Өнім сапасын басқару технологиясына жүйелі көзқарас. ӨСБ жүйесіндегі MS 9000 сериясының талаптары. Өнім/қызметтердің сапасын жоспарлау және ынталандырудағы RDSA циклінің мәні
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Техникалық реттеу аймағындағы стандарттау бойынша технкалық орындаушының практикумы
Мақсаты: Техникалық реттеу саласындағы стандарттау бойынша техникалық орындаушының практикалық дағдылары мен құзыреттерін қалыптастыру. Мазмұны: Стандарттардың жобаларын және кәсіпорынның басқа НҚ әзірлеу және орындау. Өнімдерді және олардың элементтерін стандарттау және унификациялау. Қолданыстағы стандарттарға өзгертулер енгізу. НҚ тіркеу, алу, сақтау. Стандарттардың ғылыми-техникалық деңгейін көтеру шараларын әзірлеу және жүзеге асыру Стандарттау жұмыстарының экономикалық тиімділігін есептеу. НҚ бөлімшелерін қамтамасыз ету. Стандарттау жұмыстары, оның ішінде стандарттарды енгізу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Квалиметрия
Мақсаты: студенттерде теориялық базаны құру, қажетті сапаға қол жеткізу бойынша кейіннен басқарумен өнім, жұмыс және қызмет сапасының деңгейін сандық анықтау бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыру бойынша білім мен құзыреттерді қалыптастыру. Мазмұны: Елдегі және шетелдегі квалиметрияның тарихы мен қазіргі жағдайы. Квалиметрияның негізгі әдістері. Өнеркәсіп өнімдерінің классификациясы және олардың біртектілігіне қарай өнім сапасы көрсеткіштерінің номенклатурасы. Тұтыну қасиеттері мен сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын таңдау тәртібі. Өнім сапасының деңгейін бағалау. Салмақты бағалауды өңдеу әдістері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Пән мен тілді біріктіре оқыту
Мақсаты: шет тілін оқыту процесін жандандыру, пәнаралық байланыстар орнатуға жәрдемдесу, болашақ маманды шет тілді кәсіби қарым-қатынасқа дайындау. Мазмұны: пәндік - тілдік интеграцияланған оқыту технологиясының теориялық негіздері. Тілдерді оқытудың құзыреттілік тәсілі шеңберінде пәндік-тілдік интеграцияланған оқыту технологиясын дамыту. Кәсіби мәселені шешу құралы ретінде шет тілін қолдану жағдайының моделі. Пәндік - тілдік интеграцияланған оқыту технологиясын практикада қолдану. Пәндік - тілдік интеграцияланған оқыту технологиясын практикада қолдану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өнімді сәйкестендіру әдістері
Мақсаты: өнімді сәйкестендіру, сараптау және контрафактілік тауарларды анықтау әдістері бойынша білім мен тәжірибелік дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Өнімді идентификациялау және фальсификациялау саласындағы негізгі түсініктер. Сәйкестендіру критерийлері, түрлері, жолдары, құралдары, әдістері. Өнімді идентификациялау тәртібі. Жасанды интеллект арқылы контрафактілік өнімдерді анықтау. Аналитикалық, органолептикалық, өлшеу және экспресс әдістерінің мәні. Оны сертификаттау кезінде өнімді сәйкестендіру ережелері, тәртібі. Фальсификацияны анықтаудың түрлері, әдістері және әдістері. «Ақылды» жапсырмалар өнімдерді жалғандық пен ұрлықтан қорғау құралы ретінде. Тауарларды штрих-кодтаудың негізгі ережелері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникадағы сенімділік пен тиімділік
Мақсаты: халықаралық, өңірлік және ұлттық деңгейлерде тиімді техникалық шешімдер қабылдау үшін машиналардың сенімділігі саласында теориялық және практикалық білімді қалыптастыру. Мазмұны: техникадағы сенімділік пен тиімділік теориясының негізгі ережелері мен математикалық модельдері. Техникалық объектінің кешенді қасиеті ретінде сенімділік. Бас тарту, апат, апат ұғымы. Сәтсіздік ағашын салу әдістемесі. Тәуекел. Тәуекелдерді жіктеу. Тәуекелдің математикалық анықтамасы. Жеке және ұжымдық тәуекелдер.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Нормабақылау мамандығының техникалық орындаушысының практикумы
Мақсаты: кәсіпорынның техникалық, конструкторлық және технологиялық құжаттамаларына нормативтік бақылау жүргізу бойынша практикалық дағдыларды меңгеру. Мазмұны: НҚ түрлері. Нормобақылаудың терминологиялық аппараты. Нормативтік база-ESKD, ESKD, SSBT, ҚОҚ, ESPP, SSPP. ҚҚ сапасын бағалау критерийлерін таңдау. Нормобақылау жүргізу әдістемесі. НҚ сараптамасының нәтижелері. ҚҚ-ға өзгерістер енгізу. Норма бақылаушылардың міндеттері, құқықтары мен жауапкершілігі. Тексерілетін бақылау объектілері ескертулерінің журналын жүргізу. Қателерді жіктеу, қателіктердің пайда болу себептері, ескертулерді азайту бойынша профилактикалық жұмыстарды ұйымдастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Стандарттау бойынша нормативті құжаттарды әзірлеуде cтуденттердің оқу-ғылыми зерттеу жұмыстары
Мақсаты: Стандарттау саласындағы отандық және шетелдік ғылымның соңғы теориялық, әдістемелік және технологиялық жетістіктерін зерделеу, нормативтік құжаттарды әзірлеу және бекіту негіздері бойынша тәжірибелік дағдыларды бекіту. Мазмұны: Қазақстан Республикасы экономикасының басым секторларын дамытудың мемлекеттік бағдарламалары. Жаңа және инновациялық өндірістерді стандарттау объектілеріне нормативтік құжаттарды әзірлеудегі ғылыми тәсілдер. Стандарттау және техникалық реттеу жүйелерін реформалау шеңберінде нормативтік құжаттарды әзірлеу кезінде әдеби және патенттік мәліметтерді өңдеу. Ғылыми зерттеулердің нәтижелерін өнім стандарттарына енгізу тәртібі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапаны бақылау және өнім қауіпсіздігіне сынау әдістері
Мақсаты: әр түрлі саладағы бұйымдарды зерттеу кезінде жоспарлау және ұйымдастыру әдістерінің, сынақтар мен бақылаудың, әдістемелік және техникалық міндеттердің негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: Өнімнің сапасын бақылау және қауіпсіздігін сынау әдістері. Айналу және бұралу сынақтары. Тозуға және тозуға арналған Сынау құралдары. Материалдардың қаттылығын өлшеу құралдары. Сызықтық үдеулердің әсерін сынау. Сенімділік сынағы. Іріктемелі сынақтардың нәтижелері бойынша сенімділік көрсеткіштерін бағалаудың статистикалық әдістері. Сынақ нәтижелерін өңдеу және талдау. Сынақ сапасының жүйелері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Сынаудан өткізу, өнім қауіпсіздігі мен бақылау
Мақсаты: тәжірибелік пайдалану жағдайында, полигондарда, өндірістік кәсіпорындарда және жобалық ғылыми-зерттеу ұйымдарында әртүрлі салаларды сынау және бақылау әдістерінің негізгі ережелері туралы білімді қалыптастыру. Мазмұны: Сынақтарды бақылаудың міндеттері мен түрлері. Сынақтардың нормативтік-әдістемелік негізі. Сынақ кезеңдері: жоспарлау, сынақ бағдарламалары, сынақ жабдықтарын аттестаттау, сынақтар жүргізу, сынақ деректерін өңдеу, сынақ нәтижелері бойынша шешім қабылдау. Механикалық әсер ету сынақтарын жүргізу және нәтижелерді өңдеу.Климаттық әсерлерді сынау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Нормативтік құжаттарды әзірлеу технологиясы
Мақсаты: нормативтік құжаттаманы әзірлеудің негізгі принциптері мен тәртібі бойынша білім мен құзыреттіліктерді қалыптастыру. Мазмұны: әртүрлі түрлер мен санаттарды стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттарды әзірлеу, бекіту және қолданысқа енгізу саласындағы ҚР мемлекеттік стандарттарының негізгі ережелері. Нормативтік құжаттарды әзірлеу кезінде стандарттаудың ғылыми әдістерін қолдану. Мемлекеттік жіктеуіштерді, ұлттық стандарттарды, алдын ала ұлттық стандарттарды, консорциум стандарттарын, ұйым стандарттарын, өнімдерге каталог парақтарын әзірлеу тәртібі. Әзірленген нормативтік құжаттарды есепке алу. Өзгерістер енгізу тәртібі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өндірістегі жобаны басқару жүйесінің нормативті қамтамасыз етілуі
Мақсаты: кәсіпорындарда жобалық басқару жүйесінің нормативтік негізі бойынша білімді қалыптастыру, кәсіпорында әртүрлі инновациялық жобаларды енгізу бойынша жұмыстарды жоспарлау және ұйымдастыру үшін стандарттарды қолдану. Мазмұны: әлемдегі және ҚР-дағы жобалық менеджменттің тарихы мен дамуы. Қазақстан Республикасында жобалық менеджментті дамыту тұжырымдамасы. Қазақстанда жобалық менеджментті дамытудың негізгі принциптері мен құқықтық негіздері. Жобаларды басқару бойынша білім жинағына Нұсқаулық-PMBOK. ISO 21500 жобаларын басқарудың халықаралық стандарты.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Инновациялық сапа менеджменті
Мақсаты: кәсіпорындарда өнім / қызмет сапасын жақсарту үшін инновациялық сапа менеджментін енгізудің теориялық және практикалық аспектілері бойынша білім мен құзыреттілікті қалыптастыру. Мазмұны:Сапаны инновациялық басқарудың теориялық және практикалық негіздері. Сапаны басқаруда инновациялық әдістерді енгізудің заңнамалық және нормативтік базасы. Кәсіпорындарда инновацияларды дамытуда стандарттау мен техникалық реттеудің ғылыми әдістерінің рөлі, кәсіпорындарда инновацияларды дамытуда жасанды интеллекті қолдану. Қазақстан Республикасында ғылымды қолдау және жаңа технологияларды дамыту. Кәсіпорындардың инновациялық әлеуетін өнеркәсіптің басым салаларында тиімді пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Сертификаттау органдары мен сынақ орталықтарын аккредиттеу
Мақсаты: аккредиттеу саласында, халықаралық талаптар мен аккредиттеу жүйесінің субъектілеріне қойылатын талаптар мен критерийлер бойынша білім мен біліктілікті қалыптастыру. Мазмұны: аккредиттеуге кіріспе. ҚР Мемлекеттік аккредиттеу жүйесі. Аккредиттеудің мақсаттары, міндеттері, қағидаттары мен критерийлері: сертификаттау жөніндегі органның және сынақ зертханаларының сәйкестігі мен құзыреттілігін растау, дайындаушылардың сенімін қамтамасыз ету, аккредиттелген СРО және СЛ қызметін тану. Аккредиттеу белгісі. Аккредиттелген СРО және СЛ мемлекеттік бақылау. Сарапшы - аудиторларды дайындау және аттестаттау. Халықаралық және аймақтық аккредиттеу жүйелері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестердің машиналары мен жабдықтарындағы инновация
Мақсаты: өндірістік және технологиялық жүйелерде сапаны басқару мәселелерін шешу үшін инновациялық технологиялық процестерді, машиналар мен жабдықтарды енгізуде білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Технологиялық инновациялар: мәні, сипатты белгілері. Инновациялық технологиялық процестердің түрлері және мазмұны, жаңалық деңгейі, қолдану саласы, таралу ауқымы бойынша жіктелуі. Инновациялық технологиялық процестердің, машиналар мен жабдықтардың сапасын басқару ерекшеліктері. Машиналар мен жабдықтардың дайындығы және метрологиясы. Инновациялық технологияларды енгізу алгоритмін құру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өндіріске стандарт ендірудің тиімділігі
Мақсаты: кәсіпорындарда стандарттарды енгізу тиімділігі, стандарттарды енгізу рәсімдерін талдау, стандарттау бойынша жұмыстарды жоспарлау, стандарттарды енгізуден экономикалық тиімділікті есептеу бойынша білімді қалыптастыру. Мазмұны: әр түрлі типтегі және санаттағы стандарттарды әзірлеуге қойылатын нормативтік талаптар, стандарттарды әзірлеуге уақытты есептеу, стандарттарды енгізуден экономикалық тиімділікті есептеу, Технологиялық процесті теру. Жинақтау кезіндегі экономикалық тиімділікті анықтау. Өнімді стандарттау және біріздендіру кезіндегі экономикалық тиімділікті анықтау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сертификаттау сынауларының сапасын қамтамасыз ету
Мақсаты: өнімнің сертификаттық сынақтарының сапасын қамтамасыз ету, сынақтар мен өлшеулерді жүргізу кезеңдерін түсіну бойынша білім мен құзыреттерді қалыптастыру Мазмұны: сертификаттық сынақтар жүйесін қалыптастыру арқылы өнімнің сапасын қамтамасыз ету. Сертификаттық сынақтардың жалпы ережелері. Сертификаттық сынақтарға түсетін өнімдердің тізбесі. Сертификаттау схемалары. Сәйкестік сертификаты және сәйкестік туралы декларация. Сертификатталатын өнімді мемлекеттік бақылау. КО және БЭК елдерін сертификаттау қағидаттары. Сертификаттық сынақтардың нормативтік базасы және метрологиялық қамтамасыз етілуі. ОПС және ИЛ органдарын аккредиттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Импортталатын өнімдерді сертификаттаудың құқықтық және нормативтік негіздері
Мақсаты: импорттық өнімді сертификаттаудың құқықтық және нормативтік базасы бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: импорттық өнімді сертификаттау саласындағы терминология. Қазақстан Республикасынан және КО/ЕурЕО елдерінен әкелінетін өнімдерді сертификаттаудың құқықтық және нормативтік базасы. Импорттық өнімдердің сәйкестігін бағалау және декларациялау Импорттық өнімді сертификаттау схемалары. Импортталатын өнімді сертификаттау кезінде заңнамалық және нормативтік талаптарды бұзғаны үшін жауапкершілік.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Импортталатын өнімдерді сертификаттау тәртібі
Мақсаты: Қазақстан Республикасының ТР жүйесінің талаптары негізінде импорттық өнімді сертификаттау бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: Импорттық өнімді сертификаттауға қойылатын заңнамалық және нормативтік талаптар. Импорттық өнімді сертификаттау тәртібі. Импорттық өнімнің сәйкестігін растау түрлері. Қазақстан Республикасының аумағына әкелінетін тауарлардың қауіпсіздігін растау әдістері. Тауардың шыққан елін сәйкестендіру. КО/ЕурЭО техникалық регламенттерінің талаптарына сәйкестігін бағалаудың (растауының) типтік схемаларын қолдану тәртібі туралы ереже. Сәйкестік сертификаты/Сәйкестік декларациясы ТР КО/ЕурЭО сертификаттары мен декларацияларының бірыңғай тізілімі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапа жүйелері
Мақсаты: ISO халықаралық стандарттарына негізделген жалпы басқару жүйесі шеңберінде әртүрлі сапа жүйелерін әзірлеу және енгізу теориясы мен практикасы бойынша білімді қалыптастыру. Мазмұны: Сапа туралы ойлау эволюциясы. Сапаны жүйелі басқаруды енгізудің заманауи халықаралық тәжірибесі. Сапа жүйесінің түрлері. Терминологиялық аппарат. Сапа жүйелерін әзірлеу және енгізу. Сапа жүйелеріне арналған ИСО халықаралық стандарттары. Сапа жүйелерін жобалау кезінде тәуекелге бағытталған тәсіл. СК құжаттамасының иерархиясы. Сапа жүйелерін жалпы басқару жүйесіне біріктірудің практикалық аспектілері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қазақстан Республикасының рұқсат ету жүйесі
Мақсаты: студенттерді нарықтық экономика субъектілеріне қойылатын заңнамалық-құқықтық талаптар негізінде ҚР Рұқсаттар мен хабарламалар жүйесінің негіздерімен таныстыру. Мазмұны: кәсіпкерлік қызметтің рұқсаттары мен хабарламалары саласындағы халықаралық тәжірибе. "Рұқсаттар және хабарламалар туралы" ҚР Заңы. Рұқсаттар мен хабарламалардың мемлекеттік ақпараттық жүйесінің жұмыс істеу қағидалары. Рұқсат беру және хабарлама жүйесінің сыбайлас жемқорлыққа қарсы негіздері. Өтініш берушілер қызметінің рұқсат беру немесе хабарлама жасау сипатын енгізу және жою тәртібі. Рұқсаттар мен хабарламалар саласындағы бұзушылықтар үшін жауапкершілік.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Лицензиялау
Мақсаты: нарықтық экономика субъектілері қызметінің әртүрлі түрлерін лицензиялау жөніндегі заңнамалық және нормативтік-құқықтық талаптар саласында білім мен құзыреттерді қалыптастыру Мазмұны: мемлекеттік бақылау және қадағалау түрі ретінде лицензиялау. Лицензиялаудың заңнамалық-нормативтік базасы. Лицензиялауға жататын қызметтердің тізбесі. Лицензиялау принциптері. Лицензиялардың түрлері мен нысандары. Лицензиялау жүйесінің ұйымдық құрылымы. Өтініш берушілерге қойылатын талаптар. Лицензияларды алу тәртібі. Лицензиаттар мен лицензиарлардың құқықтары мен жауапкершілігі. Лицензиялау саласындағы бұзушылықтар үшін жауапкершілік. Лицензияларды тоқтата тұру және кері қайтарып алу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа жүйесін ендірудің әдістемелік аспектілері
Мақсаты: Деминг-Шухарт циклі негізінде сапа жүйелерін енгізудің әдіснамалық аспектілері, сапа жүйелерін талдаудың, жоспарлаудың, енгізудің және тексерудің практикалық дағдылары саласында білім мен құзыреттілікті қалыптастыру Мазмұны: PDCA әдістемесі. Деминг-Шухарт циклі және кәсіпорындағы жүйелік сапа менеджменті элементтеріне технологиялық көзқарас. Сапаны басқару жүйесін талдау. Бизнес-процестерді жақсарту бойынша жоспарлау. Сапа жүйелерін әзірлеу, енгізу және жұмыс істеу кезіндегі тәуекелдерді бағалау. Сапа жүйелерінің ішкі аудиті. СК құжаттамасын өзектендіру . Жетілдіру жөніндегі іс-шаралар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
(НАССР) тағам қауіпсіздігінің стандартын ендіру
Мақсаты: тамақ қауіпсіздігі жүйесін (НАССР) енгізудің және тәуекелдерді басқарудың теориялық және практикалық негіздері бойынша білім, білік және дағдыларды қалыптастыру. Мазмұны: НАССР-ді енгізудің артықшылықтары. ISO 22000 сериялы тамақ қауіпсіздігі саласындағы халықаралық стандарттар. НАССР мақсаттары мен міндеттері. Тамақ қауіпсіздігі саласындағы КО/ЕурАзЭҚ техникалық регламенттері. НАССР қағидаттарына негізделген рәсімдерді әзірлеу, енгізу және қолдау; НАССР сәйкестігін растау. НАССР сертификатын ресімдеу рәсімдері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
КО тағам өнімдері қауіпсіздігінің нормативтік негіздері
Мақсаты: Кеден одағы/ БЭЖ елдерінде тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жүйесінің нормативтік құрамдас бөлігі саласында білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру Мазмұны: "Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" КО ТР, "өнімді таңбалау туралы" КО ТР, "өнімді буып-түю туралы "КО ТР," КО//Еураэо аумағында айналымдағы өнімнің сәйкестігін растау туралы " КО/ / Еураэо келісімі, тамақ қауіпсіздігі кәсіпорындарында ХАССП қағидаттарын енгізу. МС ИСО 22000 сериясымен үйлестірілген тамақ қауіпсіздігі саласындағы КО елдерінің ұлттық стандарттары. КО/ЕурАзЭҚ бірыңғай тізілімінде тіркелген ОПС тізбесі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Сапа жүйелерін сертификаттау
Мақсаты: белгілі бір сапа жүйесіне ISO халықаралық стандарттарының талаптарына сәйкес сапа жүйелерін сертификаттау негіздері бойынша білім мен құзыреттерді қалыптастыру, сапа жүйелерінің сәйкестігін растау бойынша сарапшы-аудитордың практикалық дағдыларын игеру. Мазмұны: Сапа жүйелерін сертификаттау түрлері. Сапа жүйелерін сертификаттаудың терминологиялық аппараты. ISO халықаралық стандарттары-ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 22000. СК сертификаттау жөніндегі органдарға қойылатын талаптар. Сарапшы аудиторларға қойылатын талаптар. СК сертификаттауды жүргізу тәртібі. СК сертификаттау рәсімінің құжаттамасы. Түзету әрекеттері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа аудиті
Мақсаты: ИСО 10011 стандартының талаптары негізінде сапа аудитінің теориясы мен практикасы бойынша білім мен құзыреттерді, кәсіпорындар мен ұйымдарда аудит түрін таңдау, аудитті жоспарлау, ұйымдастыру және жүргізу, аудит құжаттамасын және аудит нәтижелері бойынша іс-шараларды әзірлеу дағдыларын қалыптастыру. Мазмұны: сапа аудитінің теориялық негіздері. Сапа аудитінің практикалық аспектілері-аудит түрін таңдау, жоспарлау және жүргізу әдістері, аудиторлық топтарды қалыптастыру, бастапқы құжаттаманы әзірлеу, нәтижелерді талдау және бағалау, сәйкессіздіктерді жою бойынша ұсыныстар мен жақсарту шараларын әзірлеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ғылыми зерттеу мен академиялық жазу әдістерін, академиялық адалдық принциптері мен мәдениетін қолдана отырып, қазақ, орыс және ағылшын тілдерінде кәсіби ортада және қоғамда еркін сөйлесу.
- Кәсіби қызметте жаратылыстану, математикалық, әлеуметтік, әлеуметтік-экономикалық және инженерлік білімдерін, математикалық мәліметтерді өңдеу әдістерін, теориялық және эксперименттік зерттеулерді, нормативтік құжаттар мен экономикалық талдау элементтерін көрсету.
- Сапа менеджменті, аккредиттеу, стандарттау және сертификаттау құралдары мен технологияларын жобалау кезінде ақпараттық және есептеу сауаттылығы, ақпаратты жалпылау, талдау және қабылдау, мақсаттар қою және жолдарды таңдау қабілетіне ие болу.
- Өнімнің (қызметтердің) сапасы мен қауіпсіздігін басқару және бақылау бойынша әртүрлі әдістемелік құжаттарды әзірлеуді ұйымдастыру, ұлттық және мемлекетаралық деңгейде стандарттау және сертификаттау бойынша жұмыстарды жоспарлау, кәсіпорындар мен ұйымдарда (барлық салаларда) қолданылатын нормативтік-техникалық құжаттаманы тексеру (жаңарту).
- Өнімнің/қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін арттыру жөніндегі міндеттердің орындалуын қамтамасыз ету, өнімнің/қызметтің жаңа немесе жетілдірілген түрін сынау, жоспарлау және сынау бағдарламалары мен әдістерін әзірлеу, техникалық реттеу және стандарттау жүйесін жетілдіру, нормативтік техникалық құжаттамаларды әзірлеу және қайта қарау, ХАССП принциптері негізінде өнімдердің толық қамтамасыздандыруын сараптау
- Өнімнің деңгейін бағалаудың квалиметриялық және статистикалық әдістерін қолдана отырып, ақаулы өнімдердің деңгейін бағалау және оның пайда болу себептерін талдау.
- ТК құру бойынша ұсыныстарды, ТК-ға қосылуға өтінімдерді, стандарттау әдістерін қолдану бойынша жобалардың (бағдарламалардың) мақсаттарын, жалпы сапаны басқару принциптерін, өнімдер мен қызметтердің сәйкестігін растауды қалыптастыру.
- Өнім сапасына сараптама жүргізу, стандарттау, сертификаттау және халықаралық менеджмент жүйесін енгізу бойынша жұмыстардың экономикалық тиімділігін есептеу және бағалау.
- Жасанды интеллект көмегімен өнім сапасының жай-күйі мен динамикасын талдау, оның техникалық деңгейін бағалау, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі, қоршаған ортаны басқару, еңбекті қорғау мен қауіпсіздікті басқару, әлеуметтік менеджмент сапа жүйелерін енгізу, стандарттау және сертификаттау әдістерін қолдана отырып, тәуекелдерді бағалау.
- Статистикалық, квалиметриялық, инновациялық әдістер мен жалпы сапаны басқару қағидаттары негізінде сертификаттау сынақтарын жүргізу бойынша жоспарларды, бағдарламаларды, ұсынымдар мен әдістерді әзірлеу, өнімнің сәйкестігін, сапасын бақылау және қауіпсіздігін декларациялау.
- Белгісіздік жағдайында заманауи құралдар мен әдістерді бақылау және бағалауда зерттеу және кәсіпкерлік дағдылары болу.
- Өзін-өзі тәрбиелеу дағдыларын, салауатты өмір салтын көрсете отырып, жеке және топ мүшесі ретінде тиімді жұмыс жасау.