Жаңалықтарды бақылап, талқылауға қатысыңыз!
Инстаграмымызға,
Telegram-арнаға жазылып,
қауымдастық чатына қосылыңыз — грант байқауының нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B08105 Өсімдіктер туралы ғылым және технологиялар в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Өсімдіктер селекциясында инновациялық агротехнологияларды және генетикалық, биотехнологиялық әдістерді қолдануға қабілетті озық агротехникалық іс-шараларды әзірлеу және енгізу бойынша құзыретті агрономды (селекционер, тұқым өсіруші, өсімдіктерді қорғау, жылыжай шаруашылығы және т.б.) даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B077 Өсімдік шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B081 Агрономия
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Азаматтық құқық
Математика және статистика
Қаржылық сауаттылық негіздері
Кәсіпкерлік
Өсімдіктер биологиясы
Экономика
Биоорганикалық химия
-
2 Оқу жылы
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Физика және биофизика негіздері
Топырақтану
Өсімдіктер физиологиясы және биохимиясы
Жасушалық және молекулярлық биология
Экология және тұрақты даму
Жасанды интеллект негіздері
Гербология
Тіршілік туралы ғылымдарға арналған жалпы химия
Өсімдіктердің зиянды организмдерін зерттеудің негіздері
Өсімдік селекциясының теориялық негіздері
-
3 Оқу жылы
Өсімдіктер туралы ғылымға кіріспе
Өсімдіктер карантині
Қорғаулы топырақтың минералды қоректенуі
Жүзім шаруашылығы
Өсімдік шаруашылығы
Тыңайтқыштар жүйесі
Егіншілік
Жеміс-көкөніс шаруашылығы
Жемістер мен көкөністерді өсіру технологиясы
Ауылшаруашылық фитопатологиясы
Агробизнесті ұйымдастыру және кәсіпкерлік қызмет негіздері
Ауылшаруашылық энтомологиясы
-
4 Оқу жылы
Өсімдіктер генетикасы
Тұқым шаруашылығы
Көкөніс дақылдарының отырғызу материалдарын өндіру
Жылыжай өндірісіндегі заманауи әзірлемелер
Биоинформатикаға кіріспе
Өсімдіктерді қорғаудың биологиялық әдістері
Зиянкестермен күресудің кешенді әдістері
Өсімдіктерді қорғаудағы цифрлық технологиялар
Өсімдіктер селекциясының бағыттары мен әдістері
Тұқымдық материалдардың сапасын анықтау тәсілдері
Жеміс-көкөніс өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы
Өсімдіктер биотехнологиясы
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану-ғылыми және әлеуметтік-саяси пәндер негіздерін, химияның негізгі заңдарын, кәсіби этика нормаларын, жасуша құрылымын, өсімдіктердің өсуі мен дамуын, құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет қызметтерін, академиялық адалдық қағидаттарын сипаттау. Инклюзивті білім беру жағдайында студенттерге психологиялық-педагогикалық қолдау көрсетуді ұйымдастыру құзыреттілігін дамыту.
- Экономикалық заңдардың іс-әрекеттерін анықтау, дұрыс бизнес-идеяны таңдау, студенттердің әлемдік танымын қалыптастыруды, қоғамдық, құқықтық мәдениет пен жеке құқықтануды арттыру, еңбекті, қоршаған ортаны қорғау нормаларын және тұрақты дамуды, адамгершілік даму ережелерін, әртүрлі физикалық және экологиялық факторлардың тірі жүйелерге әсерін анықтау.
- Өсімдіктер биологиясын, ағзасы мүшелерінің жасушалық құрылымы мен қызметінің заңдылықтарын, қоректік заттарды тұтынуды, өсімдіктердің физиологиялық күйін және қоршаған орта факторына бейімделу әлеуетін түсіну. Зерттеу жүргізудің орнына қойылатын талаптарды, дәлдігін, отырғызу, өсіру әдістері мен технологиясының ерекшеліктерін және жеміс-көкөніс өнімдерінің жоғары және тұрақты өнімін алуды анықтау.
- Зиянды организмдердің дамуын болжау, олардың зияндылығының экономикалық шегін анықтау, әртүрлі физикалық, микробиологиялық факторлардың тірі жүйелерге әсері үшін фитопатологиялық мониторинг кезінде карантиндік арам шөптер, зиянкестер мен ауыл шаруашылығы дақылдары ауруларының зиянкестері мен қоздырғыштарының түрлік құрамын жіктеу.
- Топырақтағы химиялық элементтердің құрамы және олардың әртүрлі органикалық және бейорганикалық қосылыстардың түзілуіне қатысуы, атом құрылымы мен молекулалардың құрылымы, тірі организмдердің тұрақты жұмыс істеуін қамтамасыз ететін биополимерлердің рөлі туралы білімді қолдану.
- Өсімдіктерді өсіру және қорғау кезінде ақпараттық, цифрлық технологияларды, ақпараттық-коммуникативтік технологиялар мен ЖИ элементтері негізінде өсімдіктердің биоинформатикасын, биохимиясын және физиологиясын, биологиялық зерттеулердің эксперименттік деректерінде талдаудың математикалық-статистикалық әдістерін пайдалану.
- Ғылыми зерттеу әдістерін, дала дақылдарының агробиологиялық ерекшеліктерін білу, ауыспалы егістердің құрылымын, жаңа және өңделген өнімдердің сапасын сақтауға ықпал ететін технологияларды анықтау, өсімдіктердің сапасын бақылауды, құрылымы мен қызметін, сақтау шарттары мен оларды өңдеу тәсілдерін бағалау.
- Теориялық және практикалық білімді қолдану, сондай-ақ дала дақылдарын көбейтудің дәстүрлі әдістерін, жоғары өнімді формаларды таңдау әдістерін, өсімдік биологиясы мен биотехнологиясын, жоғары қоректік субстраттарды дайындау процестерін, ЖИ-ті ұтымды пайдалану.
- Өсімдіктердің жаңа сорттары мен формаларын алу кезінде тұқым қуалаушылық пен белгілердің өзгергіштігінің құрылымын, гендік функцияларын, геномдарын және генетикалық берілу заңдылықтарын талдау. Көкөніс дақылдарының буданды түрлерінің тұқымын, сауықтырылған жоғары сапалы көкөніс отырғызу материалын (телінген көшет) алу.
- Ауылшаруашылық дақылдарының арам шөптерін, зиянкестері мен ауруларының таралу ошақтарын, негізгі қожа-өсімдіктер мен олардың паразиттері өзара қарым-қатынасының генетикасын, өсімдіктердің қоздырғыштарға иммунитеті мен төзімділігін, аурудың себептері мен салдарын айқындау.
- Жеміс-көкөніс дақылдары мен жүзімнің оңтайлы жоғары сапалы өнімін алу үшін топырақтың химиялық құрамы мен қасиеттеріне, жылыжай топырақтарына, минералды қоректенуге, өсімдіктермен байланысқа, топырақ пен өсімдік диагностикасына байланысты тыңайтқыштарды қолдану жүйесін жасау.
- Экономикалық және экологиялық тиімділік пен олардың орындылығын негіздей отырып, кешенді қорғау шараларын, дақылдардың арам шөптермен ластануын есепке алу және бағалау әдістемесін, интеграцияланған әдістерді, оның ішінде өсімдіктерді қорғаудың биологиялық әдістерін ұтымды пайдалануды жобалау.
- Ашық топыраққа арналған ұтымды көкөніс ауыспалы егістерінің, қорғалған топырақ құрылыстарына арналған дақылайналымның сұлбаларын құру. Жылыжай өндірісінде жеміс-көкөніс шаруашылығы, жүзім шаруашылығы және инновациялық технологиялар саласындағы жетекші елдердің озық тәжірибесін пайдалану.
- Агробиологиялық сипаттамаларын, аймақтың климаттық жағдайларын, өсіруге рұқсат етілген сорттардың сипаттамаларын ескере отырып, жоғары сапалы жеміс-көкөніс өнімдері мен жүзімді, сондай-ақ отырғызу материалын микроклоналды көбею әдісімен өндіру. Ашық және қорғалған топырақта өсімдіктерді күту мен қорғаудың кешенді шараларын сақтай отырып, көкөніс дақылдарының отырғызу материалын өсіру және өндіріс тиімділігін есептеу.
- Дәстүрлі селекция әдістері мен биотехнологияны қолдана отырып, дақылдардың сорттары мен будандарын құру, жоғары сапалы жеміс-көкөніс өнімдері мен олардың тұқымдарын алу және сақтау тәсілдерін меңгеру.