6B08106 Агротехнология в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Жұмыс берушілердің талаптарына және өсімдік шаруашылығы саласындағы кәсіби стандарттарға сәйкес терең білімі бар мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B077 Өсімдік шаруашылығы
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 6B081 Агрономия
Пәндер
-
Жоғары математика
Пән математикалық талдау негіздерін қарастырады. Ықтималдықтар теориясының және математикалық статистиканың негіздері. Матрицалық алгебра, Аналитикалық геометрия және математикалық талдау, статистикалық деректерді жинау және өңдеу, Ақпарат теориясы, сандар теориясы. Функцияны дифференциалдық және интегралдық есептеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Агрометеорология
Пән метеорологиялық жағдайлардың ауылшаруашылық өндірісінің объектілерімен және процестерімен өзара әрекеттесуіндегі, агрометеорологиялық көрсеткіштерді өлшеуге арналған бақылаулар мен аспаптарды, дақылдардың вегетациялық кезеңіндегі агрометеорологиялық бағалау әдістерін және өсімдік шаруашылығы мақсаттары үшін аумақтарды агроклиматтық бағалауды, болжамдарды, сондай-ақ олардың ауылшаруашылығы өсімдіктеріне зиянды әсерін әлсірету тәсілдерін қарастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биология
Пән организмдердің өсімдік түрлерінің алуан түрлілігі, эволюциялық және онтогенетикалық даму кезеңдері, өсімдіктердің вегетативтік және генеративтік органдарының морфологиясы мен анатомиясы, олардың әртүрлілігі мен метаморфоздары, филогенезі және онтогенезі, өсімдіктердің көбеюі және олардың биологиялық мәні туралы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдіктер систематикасы
Пән барлық өсімдіктердің алуан түрлілігін және олардың өсімдіктер әлемі жүйесінде орналасуын, жіктеудің теориялық негіздерін, жүйеде қандай таксондардың орналасу ережелерін, ағзалардың туыстық байланыстары және олардың арасындағы қатынастар, таксономиялық бірліктердің салыстырмалы сипаттамасы (түрлердің, туыстардың, тұқымдастардың) бір дәрежедегі жақын туыстарынан таксондарды ажырататын белгілерін атап көрсетеді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өсімдік композициялары және флористика
Пән студенттерді флористикалық композициялар жасауға арналған өсімдік материалдарының алуан түрлілігімен, флористиканың стильдерімен және бағыттарымен, осы өнер бағытының даму тарихымен және оның қазіргі жағдайымен таныстырады, оның басқа пәндермен және биология ғылымдарымен байланысын көрсетеді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Мамандыққа кіріспе
Студенттерді олардың мамандықтарымен таныстыру, қажетті білім мен дағдыларды меңгеруге ынталандыру. Пәнді оқу студенттердің таңдаған мамандығы туралы толық түсінігін қалыптастыру қажеттілігімен байланысты, кәсіби мамандану бағытын таңдауда бағдарлануға көмектеседі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Пән химияның негізгі заңдылықтарын, химиялық процестердің жүру заңдылықтарын, ерітінділерді, ерітінділерде жүретін реакцияларды, тотығу-тотықсыздану процестерін, комплексті қосылыстардың қасиеттерін, биогендік элементтерді; қаныққан, қанықпаған және ароматты көмірсутектер, галогенді көмірсутектер, құрамында оттегі бар органикалық қосылыстар – спирттер, эфирлер, альдегидтер және кетондар, карбон қышқылдары, полифункционалды қышқылдар, көмірсулар; құрамында азот бар органикалық қосылыстар – аминдер мен аминқышқылдарын зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика, құқық және инновациялық кәсіпкерлік
Пән студенттерде экономикалық, құқықтық және қаржылық факторларды ескере отырып, кәсіпкерлік қызметті жүргізудің негізгі аспектілері туралы жүйелі түсінік қалыптастыруға бағытталған. Курс аясында бизнесті ұйымдастыру мен басқарудың заманауи тәсілдері, кәсіпкерліктің құқықтық негіздері, сондай-ақ кәсіпорындардың тұрақты дамуы үшін қажетті қаржы құралдары қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдіктер физиологиясы және биохимиясы
Пән студенттерге өсімдіктердің негізгі физиологиялық процестері, олардың реттелу механизмдері және өсімдіктердің қоршаған орта жағдайларымен әрекеттесу заңдылықтары туралы заманауи түсініктер береді. Тірі организмдердің тіршілік етуінің жаңа заңдылықтарын ашу үшін де, өсімдік шаруашылығының, селекцияның, өсімдіктерді қорғаудың, жер бетіндегі биоалуантүрлілікті сақтаудың және биосфераның тұрақты жағдайын сақтаудың өзекті мәселелерін шешу үшін де өсімдік тіршілігі туралы іргелі физиологиялық білімдерді теориялық және практикалық қолдануды қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Көкөніс шаруашылығы
Пән студенттерде көкөніс өсімдіктерінің биологиясын және оларды өсіру технологиясын терең зерттеуге негізделген қорғалған жерде көкөністерді өсіру бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады. Көкөніс өсірудің биологиялық негіздерін, қорғалған топырақта көкөніс өндіру технологиясын, қорғалған топырақтың әртүрлі құрылымдары мен құрылыстарын зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Топырақтану
Топырақтану негіздерін білу, топырақ жамылғысы қалыптасуының негізгі заңдылықтары, оның физикалық-химиялық қасиеттеріне әсері, топырақтанудың егіншілік және өсімдік шаруашылығымен байланысын түсіндіру. Нәтижесінде топырақты дұрыс атау, оның агрономиялық құнды қасиеттерін сипаттау, органикалық заттардың түзілуі мен қорын молайту, оңтайлы үрдіс параметрлерін қалыптастыруда инновациялық технологияларды қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Агрономиядағы ғылыми зерттеулердің негіздері
Пән студенттердің қазіргі ғылым бойынша білімін, өсімдік шаруашылығы бойынша ғылыми-зерттеу жұмыстарын дұрыс ұйымдастыру, тәжірибелерді жоспарлау және жүргізу, статистикалық өңдеу және далалық тәжірибелердің нәтижелерін бағалау, сондай-ақ ауыл шаруашылығы саласындағы кәсіптік қызмет шеңберінде ғылыми ақпаратты дайындау және ұсыну әдістері мен тәсілдерін меңгеру, түсіну, хабардарлық және дағдыларын қалыптастыруға бағытталған.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Агрохимия
Курс мәдени дақылдарды өсірудегі өсімдіктердің, топырақтың және тыңайтқыштардың өзара байланысын зерттейді. Биоклиматтық потенциалды ескере отырып, ауыл шаруашылығындағы химиялық заттарды және тыңайтқыштарды шығымдылықты арттыру, оның сапасын жақсарту және топырақ құнарлығын арттыру үшін қолдануды зерттейді. Курс өсімдіктердің, топырақтың, климаттың және агрохимиялық заттардың күрделі байланысын көрсетеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жеміс шаруашылығы
Жеміс өсіру, жеміс беру және көбею заңдылықтарын зерттейді, сондай-ақ материалдық және еңбек ресурстарының ең аз шығындарымен жеміс-жидек дақылдарының жыл сайынғы жоғары өнімділігін өсіру әдістері мен әдістерін әзірлейді. Жеміс-жидек дақылдарының биологиялық ерекшеліктері, оларды өнеркәсіптік бақта көбейту және қалыптастыру принциптері мен әдістері қарастырылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Гербология
Негізгі ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру кезінде арамшөп өсімдіктері ассоциацияларының заңдылықтарын және олардың зияндылығын зерттеу саласында терең кәсіби білімді қалыптастыру. Арамшөптердің үлгілерін іріктеу және талдау әдістері, арамшөптердің әртүрлілігін сәйкестендіру және сипаттау, отандық және шетелдік өндірістің гербицидтерінің ассортименті, өсімдіктерді қорғау құралдары мен тәсілдерінің тиімділігін бағалау әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Энтомология және фитопатология
Курс өсімдік ауруларының түрлерін, аурулардың зияндылығын, ауру қоздырғыштарының түрлерін, фитопатологиялық бактериялар мен вирустарды, жәндіктердің биологиялық және экологиялық ерекшеліктерін, өсімдіктерді зиянды жәндіктерден (биологиялық, орман шаруашылығы, химиялық, физикалық, есепке алу әдістері және т.б.) және аурулардан қорғаудың фитосанитарлық технологиясының негіздерін қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы дақылдарын қорғау
Пәннің курсы ауылшаруашылық дақылдарының зиянкестері мен ауруларының дамуы мен таралуының биологиялық ерекшеліктерін зерттеуді қарастырады. Студенттер зиянкестерді анықтау, алдын алу және жою шараларының қажеттілігі туралы шешім қабылдау, пестицидтерді қолдануды жоспарлау, оларды қолданудағы қауіпсіздік ережелерін ескере отырып, өсімдіктерді қорғау шараларын ұйымдастыру және өткізу бойынша практикалық дағдыларды меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылығында машиналарды пайдалану
Пән ауылшаруашылық өндірісіндегі технологиялық үдерістерді механикаландыру, тракторлар, автомобильдер мен ауылшаруашылық техникаларын салу, технологиялық түзетулер және ауылшаруашылық техникасын дайындау үшін қажетті білім қалыптастыруды көздейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығындағы диверсификация
Курс өндіріс тиімділігін арттыру және тәуекелдерді азайту мақсатында ауыл шаруашылығы дақылдарының ассортиментін кеңейтудің және егістік алқаптарының құрылымын өзгертудің теориялық негіздері мен тәжірибелік аспектілерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экология, тіршілік әрекетінің негіздері және ТДМ
Пән ағзалардың тіршілік ету орталарымен өзара әрекет ету заңдылықтарын, экология ғылымының басқа бағыттармен байланысын, биосфераның әртүрлі бөліктерінде биогеоценоздардың тіршілк етуі мен дамуының заңдылықтарын, тұрақты даму мақсаттары, адамзаттың ғаламдық проблемалары және оның шешу жолдары, техносферада адамның өмірі мен денсаулығын сақтауға байланысты сұрақтарды, техногенді және табиғи жағдайда пайда болатын қауіп қатерлерден қорғану және қолайлы жағдай жасауды оқытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Егіншілік 1
Пән ауыл шаруашылығы дақылдарының тіршілік ету факторлары мен жағдайларын және олардың өзара байланысын, егіншілік заңдылықтарын, топырақтың су, ауа, жылу және қоректік режимдерін, оларды оңтайландыру шараларын; топырақтың агрофизикалық қасиеттері, топырақ эрозиясы және одан топырақты қорғау шаралары, сонымен қатар топырақ құнарлығын арттыру жолдарын зерттейді. Пән арамшөптердің биологиялық сипаттамасы және олардың зияндылығы, арамшөптердің агробиологиялық классификациясы, ауыл шаруашылығы дақылдарының арамшөптік картасын жасау әдістемесі, арамшөптермен күресудің профилактикалық, агротехникалық, биологиялық, химиялық және кешенді шараларын сипаттайды.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қолданбалы химия
Қолданбалы химия курсында студенттер алған теориялық білімдерін тереңдетіп, жаңа практикалық дағдыларды қалыптастырады. Мысалы, бірінші курста зерттелген формальды кинетика заңдылықтары ашық реакторларға қолданылады, тотығу процестері Е-рН диаграммаларын зерттеумен толықтырылады. Сондай-ақ, қарастырылады: жоғары молекулалық қосылыстар мен радикалдар, химиялық технологиялар өндірісінің мысалдары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аналитикалық және физколлоидтық химия
Курс студенттерде аналитикалық және физколлоидтық химияның теоретиялық негіздердін, оның басқа қолданбалы ғылымдармен байланысын және тәжірибелік маңызын ашып түсіндіреді. Аналитикалық және физколлоидты химия саласындағы жаңа жетістіктермен, химиялық заттарды анықтаудың, бөлудің және анықтаудың заманауи әдістерімен таныстырады. Пән студенттердің қоршаған ортаның объектілерінде жеке химиялық элементтердің құрамын анықтауда және бақылауда қолданылатын экспресс және басқа да анализ әдістері туралы толық көзқарасты қалыптастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы 1
Пән дәнді дақылдардың ботаникалық сипаттамаларын, морфологиялық және биологиялық ерекшеліктерін, олардың өнім қалыптастыруларының негізгі заңдылықтарын, олардың биологиялық талаптарын ескере отырып, қазіргі заманғы өсімдік өсіру технологияларын әзірлеу әдістемесін қарастырады. Курс өсірудің топырақ-климаттық жағдайларына байланысты дәнді дақылдардың агротехнологияларын биологизациялау және бейімді интенсификациялау міндеттерін негіздейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Жерге орналастыру негіздері
Пән ауыл шаруашылығындағы жерге орналастырудың жалпы заңдылықтары, мазмұны, түрлері, принциптері, міндеттері бойынша білімді қалыптастырады. Жер қорын, жер иеленуді және жерді пайдалануды жерге орналастырудың мәні, оның табиғи, экономикалық және әлеуметтік факторлары, жерге орналастырудың тарихи есебі, аграрлық саясат және жерге орналастыру, жерге орналастыру ғылымының даму ретінде қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Өсімдіктердің генетикасы
Пән тұқым қуалаушылықтың цитологиялық, молекулалық цитоплазмалық негіздерін, тұқым қуалаушылықтың хромосомалық теориясын, генетикалық материалдың өзгергіштігін, популяциялық генетика негіздерін, клеткалық және гендік инженерияны, гибридологиялық талдау түрлерін оқытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Кәсіби бағытталған шет тілі
Кәсіби құзыреттілік деңгейін арттыру, жазбаша және ауызша ақпарат алмасуды жүзеге асыру үшін кәсіби шет тілін меңгеру, сөйлеу қызметін одан әрі дамыту үшін болашақ мамандардың кәсіби шет тілінде сөйлеуін қалыптастырады. Әлеуметтік-тұрмыстық және академиялық салалардағы қарым-қатынас стилі мен сипатына байланысты кәсіби қарым-қатынас жағдайларына сәйкес сөйлеу тәртібі ережелері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Егіншілік 2
Пән ауыспалы егістерді жіктеуді, енгізуді және игеруді, топырақты өңдеудің ғылыми негіздерін, топырақты өңдеудің аймақтық ерекшеліктерін, топырақты өңдеу сапасын агротехникалық бағалауды қарастырады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы 2
Пән дәнді-бұршақ, майлы, түйнек және басқа да дақылдардың ботаникалық әртүрлілігін, морфологиялық құрылымын және биологиялық ерекшеліктерін, Қазақстан Республикасының әртүрлі топырақ-климаттық аймақтарында олардың биологиялық ерекшеліктеріне сәйкестендірілген өсіру технологияларын қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы мен селекциядағы жасушалық технологиялар
Курста селекцияда мақсатты пайдалану үшін эксперименттік міндеттерге байланысты өсімдік жасушалары мен тіндерін культивациялау әдістерін, өсімдік шаруашылығындағы гендік-инженерлік және жасушалық технологияларды, эксперименттік деректерді тіркеу жөніндегі құжаттарды, ncbi, GenBank генетикалық ресурстарының халықаралық базалары, жасушалық селекция; өсімдік тектес биоматериалдағы трансгенді ендірмені сәйкестендіруді, ауылшаруашылығы дақылдарының эксперименталдық гаплоидиясын, өсімдік шаруашылығының практикалық міндеттерін шешу үшін жасушалық инженерия және жасушалық селекция технологияларының жетістіктерін оқытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Микробиология
Микробиология как наука изучает морфологию и физиологию организмов, их разнообразия и роль в качестве патогенов вызывающих изменения в растении организмов, биохимию, систематику, генетику и экологию микроорганизмов.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өсімдіктер биотехнологиясы
Пән қазіргі заманғы өсімдіктер биотехнологиясы, биотехнологиялық процесс, формаларды құрудың гендік инженерия әдістерінің принциптері, биотехнологиялық өндірістің нақты мысалдары және өсімдік шаруашылығындағы биотехнологияның рөлі туралы жүйелі білімді қалыптастырады. Өсімдік шаруашылығындағы молекулалық таңбалау және генетикалық редакциялау әдістерін зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жасанды интеллект негіздері
Жасанды интеллект қағидаттары, тарихы, этикасы, мәтін өңдеу, компьютерлік көру, шешім қабылдау жүйелері, логика, жоспарлау, сонымен қатар GPT, IBM Watson, Microsoft Azure AI сияқты платформаларды қолданып деректерді талдау және процестерді автоматтандыру әдістері қамтылған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Мал азығын дайындау
Пән табиғи мал азықтық жерлерін бағалау (шабындық немесе жайылым), табиғи және себілген шөптерді жақсарту үшін арналған шараларды әзірлеу және жасыл массаның жоғары өнімділігін қамтамасыз етуге ықпал ететін, белгілі бір жем-шөпті жерлерді экономикалық пайдалану сипатын анықтайтын және түрқұрамын сақтайтын/жақсартатын, барлық танымал технологияларға сәйкес, жемшөп дайындауды ұйымдастыруда бағалаудың теориялық білімдерін және практикалық дағдыларын дамытуға бағытталған жұмыстарды жүргізу болып табылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық мақсатқа арналған шет тілі
Пән академиялық кәсіби қызмет пен ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге қажетті академиялық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған: академиялық мәтінді жазу, ағылшын тілінде дәрістерді тыңдау және конспектілеу, ағылшын тілінде мақалалар жазу және жариялау дағдысы, академиялық презентация форматында көпшілік алдында сөйлеу дағдысы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Өсімдік шаруашылығындағы ақпараттық технологиялар
Пән жаңа құралдарды қолдану арқылы өсімдік шаруашылығында ақпараттық технологияларды тәжірибеде қолдануға үйретуге, ауыл шаруашылығын ақпараттандырудың негізгі бағыттарын іске асыруға, өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру үшін деректер базасын құруға, статистикалық және қолданбалы бағдарламаларды зерттеуге, егістік өнімділігін бағалауға, топырақты агрохимиялық зерттеуге, материалдарды сараланған түрде енгізуге, вегетациялық кезеңнің спутниктік мониторингіне бағытталған.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ауыл шаруашылығы дақылдарының өнімін бағдарламалау
Бұл курс дақылдардың өнімділігін бағдарламалау мәселелерін, агрономиядағы шешімдерді қолдаудың компьютерлік жүйелерін жобалаудың әртүрлі әдіснамаларын, сондай-ақ баланстық модельге негізделген дақылдардың болжамды шығымдылығын талдауды қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Дәл егіншілік негіздері
Пән студенттерде дәл егіншілік технологияларын пайдалана отырып, өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндірудің күрделі техникалық жүйелерін сенімді жұмыс істеу және ұйымдастыру әдістері бойынша кәсіптік білім, білік және дағдылар жүйесін қалыптастырады. Параллельді және автоматтандырылған жүргізуді қолдана отырып, дәлме-дәл егіншіліктің технологиялық процестерін, соңғы зертханалық жабдықты және дәл егіншілік технологияларын енгізуді қамтамасыз ететін GPS жүйелерін зерттеуді және ГАЖ технологияларымен жұмыс істеудің практикалық дағдыларын қалыптастыруды қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тұқымтану
«Тұқымтану» пәнін оқып үйрену тұқымдық зерттеулердің қазіргі заманғы мәселелері туралы агрономиялық білімдерді: тұқымның морфологиясы, физиологиясы және биохимиясы; тұқымдарды егу және өсіру процесінде тұқым сатып алынған бейімделу қасиеттері, тұқымдарды кептіру әдістері, тұқым мен тұқым сапасын бағалаудың заманауи әдістері. Өсімдіктердің әртүрлі сапасын қалыптастыру ерекшеліктері, егістік кезеңі - көшеттер: тұқымдардың ісінуі, көшеттердің қалыптасуы, көшет пайда болуы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шабындық және жайлымдық мал азығын өндіру шаруашылығы
Пән шабындық шаруашылығының биологиялық және экологиялық негіздерін, жемшөп өсімдіктерінің сипаттамаларын және табиғи жемшөп алқаптарын жақсарту және оларды ұтымды пайдалану әдістерін зерттейді. Көпжылдық шөптердің жемшөп пен тұқым шаруашылығының негізгі түрлерін жинау технологиясын қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығындағы бейім технологиялар
Өсімдік шаруашылығындағы адаптивті технологиялар топырақ-климаттық жағдайларды, далалық дақылдардың даму ерекшеліктерін, экологиялық факторларға қойылатын талаптарды және Жоғары сапалы дақылдардың өсуін, дамуын және қалыптасуын басқару үшін технологиялық процестерді құру
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
Курс сыбайлас жемқорлықпен күресу бойынша білім жүйесін қалыптастырады және осының негізінде осы құбылысқа қатысты азаматтық ұстанымды дамытады. Пән заңнама негіздерін зерттейді; нормативтік-құқықтық актілер, моральдық-құқықтық нормалар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тұқым шаруашылығы және ауыл шаруашылық дақылдарының сорттық технологиясы
"Тұқым шаруашылығы және ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттық технологиясы" пәні сорттық тұқымдар өндірісін ұйымдастыру үшін қажетті теориялық және практикалық білімді қалыптастырады және ауыл шаруашылығы дақылдарының сұрыптары мен будандарының жоғары сапалы тұқымдарын алудың ұйымдастырушылық нысандары мен технологиялық тәсілдерін әзірлейді. Пән курсын оқу басқа биологиялық ғылымдар, әсіресе генетика, физиология, цитология, биохимия, селекция және т. б. сияқты негізгі білімге негізделген.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Бизнес-статистика
Курс статистика әдістерін, статистикалық бақылауды, деректерді жүйелеуді және оларды ұсынуды, статистикалық топтастыруды, кестелерді, абсолютті және салыстырмалы көрсеткіштерді, олардың графикалық бейнесін, орташа шамалар мен вариация көрсеткіштерін, бизнес-процестерді статистикалық зерттеудегі іріктеу әдісін, гипотезаларды статистикалық тексеруді, кездейсоқ шамалар мен ықтималдық модельдерін, бизнес-процестердің динамикасын статистикалық зерттеуді, экономикалық индекстерді, әлеуметтік құбылыстардың байланысын, статистикалық зерттеуді, деректерді статистикалық өңдеу мен талдаудың бағдарламалық құралдарын қарастырады
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Өсімдік шаруашылығындағы менеджмент
Курс білім алушылардың ауыл шаруашылығы менеджменті саласындағы білімдерін және өсімдік шаруашылығында басқару дағдыларын қолдануды дамытуға бағытталған. Курс қазіргі заманғы агрофирмалардың негізгі элементтерін – ауыл шаруашылығы компанияларын басқарудың ерекше белгілерін; аграрлық секторды басқарудың заманауи тенденциялары; өндірістік процестің технологиялық әдістері мен негізгі элементтерін жоспарлау; жер, еңбек, материалдық және басқа ресурстарды ұйымдастыру; басқарушылық шешімдер қабылдауды үйретеді
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау
Пән өсімдік шаруашылығы өнімдерінің (астық, картоп және көкөністер) тұтынушылық қасиеттерін стандарттау, сертификаттау, реттеу, сапасын бақылау және бағалаудың ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері туралы білім мен дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Аграрлық экономика және статистика
Пән аграрлық сектордағы экономикалық қатынастарды зерттеуді көздейді және студенттердің экономикалық процестерді статистикалық талдау дағдыларын қалыптастырады. Пән аясында ауыл шаруашылығы өнімдерін, оның ішінде өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін тиімді өндіруді ұйымдастыру, қызмет нәтижелерін экономикалық тұрғыдан ұтымды бөлу, шаруашылық жүргізуші субъектілердің ресурстарды, оның ішінде су, жер және биоресурстарын пайдалану мәселелерін қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Агробизнес және кәсіпкерлік негіздері
Курста агробизнестің түсінігі, мәні және экономикалық мазмұны, аграрлық өндірістің ерекшеліктері, Қазақстан Республикасындағы агробизнестің мазмұны, агробизнестің ерекшеліктері, АӨК және агробизнес құрылымы, агробизнес пен аграрлық өндірісті қалыптастырудың табиғи- биологиялық және әлеуметтік-экономикалық ерекшеліктері, АӨК-те шағын және орта бизнесті ұйымдастыру перспективалары оқытылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Ауыл шаруашылық дақылдарының селекциясы
Пән студентке селекция туралы ғылым мен ауылшаруашылық өндірісінің саласы, селекцияның бастапқы материалы, іріктеу үшін популяция құру әдістері, Өсімдік селекциясында биотехнология әдістерін қолдану, тозаңдандыру мен көбеюдің әртүрлі тәсілдері бар дақылдарды таңдау әдістері, сорттану туралы білім беруге арналған. сорттар туралы ғылым, селекциялық селекцияны бағалау әдістері туралы туралы, сорттарды мемлекеттік сынау туралы, Нормативтік-құқықтық база туралы, тиісті құжаттаманы ресімдеу туралы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиясы
Пән білім алушыларда өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу, сақтау және қайта өңдеу кезінде өнімнің шығынын азайту, сақтау және қайта өңдеу тиімділігін арттыру, шығарылатын өнім ассортиментін кеңейту бойынша теориялық білімді, практикалық дағдыларды қалыптастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби салада терминологияны қолдана отырып, шет тілінде ауызша және жазбаша түсініктерді, ойларды, фактілерді және көзқарасты түсіну, білдіру, түсіндіру. Қарым-қатынас дағдыларын, кәсіби ортада жазуды қолдану; академиялық шетелдік көздерден алынған кәсіби мазмұндағы ақпаратты талдау және дәлелдеу.
- Экономика, құқық, қаржы, еңбек қауіпсіздігі және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің теориялық негіздерін оқу және өндірістік салаларда қолдану. АӨК-тегі, және өсімдік шаруашылығындағы бизнесті талдау және басқару. Өндірістегі жағдайды ТДМ-ды ескере отырып жіктеу, сондай-ақ еңбек қауіпсіздігі жағдайларын бағалау.
- Аграрлық сектордағы экономикалық жағдайды бағалау, бизнес және кәсіпкерлікті жүргізу үшін математикалық дағдылар мен практикалық біліктілікті қолдану, агроөнеркәсіптік кәсіпорындардың өндірістік қызметінің тиімділігін есептеуде статистикалық әдістер мен талдауды қолдана отырып, агроөнеркәсіптік кешендегі маркетингті басқару.
- Агрономия саласындағы практикалық бизнес-жобаларды бағалау, өсімдік шаруашылығындағы кешенді деректердің нәтижелері бойынша қорытынды жасау, тұтас философиялық дүниетаным негізінде, әлеуметтік-саяси білімдерді, инклюзивтік ерекшеліктерін ескере отырып, психологиялық жағдайды бағалау қабілетін, сондай-ақ тарих пен философия салаларындағы білімді пайдалана отырып, мінез-құлық дағдылары мен тұлғалық қасиеттерді (soft skills) біріктіру.
- Биоценоздардың жағдайын талдау, биологиялық ресурстарды тиімді пайдалану үшін өсімдіктердің биологиясын, физиологиясы мен биохимиясын сипаттау, агрометеорологиялық ақпаратты агрономияда ұтымды пайдалану, егістіктегі арамшөптер, зиянкестер мен ауруларды болжау және ғылыми зерттеулер жүргізу үшін бағалау. Қоршаған орта нысандарындағы микробиологиялық организмдерді жіктеу; өсімдік шаруашылығы мен селекцияда генетика мен биотехнологияның заманауи әдістерін қолдану.
- Химияның теориялық заңдылықтарын сипаттау, өсімдік шаруашылығында физика-химиялық талдау әдістерін қолдану. Химиялық және биоактивті заттардың құрамын, құрылысын және қасиеттерін анықтау. Аналитикалық және физикалық-коллоидтық химияның мәліметтері мен реакцияларын және олардың басқа қолданбалы ғылымдармен байланысын қорытындылау.
- Топырақтың негізгі түрлері мен әртүрлілігін жіктеу, оларды ауыл шаруашылығында пайдалану бағыттарын және құнарлылығын жақсарту әдістерін негіздеу; жоспарланған өнім алудың тыңайтқыштар мөлшерін есептеу, ауылшаруашылық дақылдарын қоректендіру процесін басқару әдістерін әзірлеу және оларды қолдану.
- Зиянкестердің морфо-биологиялық ерекшеліктерін ажырату, сипаттау, егістіктердің фитосанитариялық жағдайларына талдау жасау, ауылшаруашылық дақылдарының вегетациялық фазалары бойынша агроэкожүйелерді фитосанитарлық оңтайландыру технологияларын жасау.
- Агротехнологиялық үдерістерде ауыл шаруашылығы техникасы мен жабдықтарын қолдану, ауыл шаруашылығы машиналарының технологиялық реттеулерін тәжірибеде пайдалану. Өсімдік шаруашылығында бағдарламалық қамтамасыз етулер мен геоақпараттық технологияларды, деректер базасын жіктеу және қолдану. Ауыл шаруашылығы саласы бойынша маман деңгейінде қорытынды жасау.
- Ауыл шаруашылығы заңдарының қолданылуын түсіндіру және топырақ құнарлығын сақтау және арттыру үшін өсіру әдістерін негіздеу. Арамшөптермен күрес шараларын жүйелеу және ұйымдастыру, егістердің жоғары өнімділігін қамтамасыз ету үшін ауыспалы егіс жүйесін енгізу. Топырақ-климат жағдайларын ескере отырып егіншілік жүйесін дамыту.
- Ауылшаруашылық дақылдарының биологиялық ерекшеліктерін білу, қолдану және өсімдік шаруашылығы өнімдерін өсіру технологияларын құрсатыру. Ауыл шаруашылығы дақылдарының перспективті сорттары мен будандарының тұқым материалын анықтау және себуге дайындау. Ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттары мен будандарын шығару және жоғары сапалы тұқым алу әдістерін қолдану.
- Теориялық білім мен тәжірибелік дағдыларды мал азықтық, жеміс-көкөніс дақылдарын өсіруде қолдану. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін стандарттау мен сертификаттауға қойылатын негізгі талаптарды анықтау және оларды сақтау мен өңдеуді ұйымдастыру.