Биологиялық белсенді қоспалардың химиясы мен технологиясы

  • Мақсаты: медицинада, тамақ және химия өнеркәсібінде қолданылатын биологиялық белсенді қоспаларды (ББҚ) химиялық табиғатын, синтездеу, оқшаулау, талдау және өнеркәсіптік өндіру әдістерін терең зерттеу. Мазмұны: биологиялық белсенді заттардың жіктелуі: дәрумендер, антиоксиданттар, аминқышқылдары, полифенолдар, май қышқылдары, пребиотиктер, пробиотиктер және т.б. ББҚ-дың химиялық құрылымы мен қасиеттері, олардың метаболикалық жолдары және адам ағзасындағы әсер ету механизмдері. ББҚ алу көздері: табиғи (өсімдік, жануар, микробиологиялық шикізат) және синтетикалық. Биологиялық белсенді қосылыстарды синтездеу, модификациялау және экстракциялау әдістері: органикалық синтез, биотехнологиялық тәсілдер, аса жоғары аумалы сұйықтықтармен экстракциялау, хроматографиялық тазарту. ББҚ өндірудің технологиялық процестері, соның ішінде рецептураларды әзірлеу, тасымалдаушыларды таңдау, белсенді компоненттерді инкапсулалау, микрокапсулалау және тұрақтандыру әдістері. Спектроскопия, хроматография, титриметрия және термиялық талдауды қоса алғанда, ББҚ сапасын бақылаудың физика-химиялық әдістері. Халықаралық және ұлттық нормативтерге (GMP, ISO, ТР ТС) сәйкес ББҚ-ды стандарттау, тіркеу және сертификаттау. ББҚ өндірудің экологиялық және ресурстарды үнемдейтін технологиялары. Дамудың өзекті бағыттары: белсенді заттарды жеткізу саласында функционалды тамақ өнімдерін, жеке қоспаларды, нанотехнологияларды құру
  • Несиелер 6
  • Селективті тәртіп
  • Оқу жылы 2
  • Семестр 1
Top