6B07525 Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша) в Қазақ технология және бизнес университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Заманауи экономика мен еңбек нарығының талаптарына сәйкес келетін кәсіби және әлеуметтік құзыреттіліктермен стандарттау және сертификаттау саласында тәжірибеге бағытталған жоғары сапалы оқытуды ұсыну
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Техникалық өлшемдер
Пәнді оқудың мақсаты физикалық өлшемдердің негіздерін, әдістерін және өлшеу құралдарын оқуды қамтиды, сонымен қатар өлшеу құралдарының жұмыс істеу принциптерін, өлшемдердің дәлдігін анықтау әдістерін және қателерді бағалауды қарастырады. Қазіргі заманғы өлшеу технологияларына және оларды әртүрлі салаларда қолдануға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерін жіктеу және кодтау
Пәннің мақсаты - өнеркәсіп пен саудаға түсетін тамақ өнімдерінің алуан түрлілігін зерттеу, сонымен қатар, тауарларды кодтау, номенклатура түрлері мен жіктеуіштер бойынша білімдерін қалыптастыру
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоғары математика
Пән математикалық есептерді, сызықтық және векторлық алгебра элементтерінің практикалық есептерін, математикалық талдауды, ықтималдықтар теориясын модельдеуге және шешуге мүмкіндік беретін математикалық аппаратты зерттеуге бағытталған.. Пәнді меңгергеннен кейін білім алушылар кәсіби қызметтегі есептерді шешу үшін математикалық әдістерді қолдана алады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сәйкестікті растау
Пәнді оқудың міндеттері сәйкестікті бағалау саласындағы сәйкестікті бағалаудың негізгі аспектілері мен принциптері туралы білімді дамыту болып табылады. Білім алушылар сәйкестікті бағалау саласындағы терминологияны, сәйкестікті бағалаудың негізгі объектілерін, субъектілерін, түрлерін зерттейді және сәйкестікті бағалау объектілерін бағалау үшін құжаттамамен жұмыс істеуде практикалық дағдыларды қолданады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық модулі (экономика және кәсіпкерліктің негіздері, құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, қаржылық сауаттылық негіздері)
Интеграцияланған пән экономика, кәсіпкерлік, құқық және қаржылық сауаттылық негіздерін қамтиды. Негізгі экономикалық тұжырымдамаларды, бизнесті жүргізу қағидаттарын, қызметтің құқықтық аспектілерін және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің негіздерін зерттейді. Қаржылық жоспарлаудың, жеке қаржы мен инвестицияларды басқарудың негізгі принциптерін қарастырады. Экономикалық шешімдерді тиімді қабылдау, құқықтық қорғау, тұрақты бизнес-құзыреттерді қалыптастыру және жеке қаржыны басқару дағдыларын дамытуға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Стандарттау
Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес өнімнің, процестердің және қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін қажетті стандарттаудың негізгі принциптерін, мақсаттары мен әдістерін меңгеру және білімді дамыту мақсатында оқытылады. Пән стандарттау құжаттамасының барлық түрлерін және оларды әзірлеу мен қолдануды, ұлттық стандарттау жүйесін және олардың негізгі функционалдық құзыреттерін, сондай-ақ олардың басқару мен өнімділікті арттырудағы рөлін қамтиды
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Азық-түлік өнімдерінің ыдыстары
Пәннің мақсаты тамақ өнімдеріне арналған ыдыстардың түрлерін және ыдыстарды пайдаланудың, сақтаудың және жоюдың сәйкес әдістерін оқып білу. Оқыту азық-түлік қаптамасының түрлерін, материалдарын, өндіріс технологияларын және стандарттауын, олардың сақталуын және нормативтік талаптарға сәйкестігін қамтамасыз ету
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Білімалушының оқу-зерттеу жұмыстары
Пәннің мақсаты - ғылым дамуының негізі кезеңдерін және білім алушылардың ғылыми-техникалық ақпаратты, отандық және шетелдік тәжірибені студенттердің оқу және ғылыми-зерттеу жұмыстарын жобалау үшін зерттеу тақырыптары бойынша пайдалана алатын және ғылыми зерттеулер әдістемесінің ұстанымын зерттеу
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Патенттану
Пәнді меңгеру мақсаты Қазақстан Республикасындағы және шетелдегі патент жүйесін зерттеу, сонымен қатар өнеркәсіптік меншік объектілерін, авторлар мен патент иелерін құқықтық қорғау саласындағы заңнамалық базаны, сондай-ақ қорғау құжаттарын алу, тоқтату және қалпына келтіруді зерделеу болып табылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық реттеу саласындағы зерттеулер
Пәннің мақсаты - зерттеу мәліметтерін техникалық реттеу саласындағы деректермен салыстыру. Білім алушы қандай әдісті және не үшін таңдайтынын түсінуі керек. Пән жаңа құбылыстар мен объектілерді сипаттау және анықтау, заңдылықтарды табу немесе гипотезаларды дәлелдеу үшін зерттейді. Курс нақты зерттеу әдісінен, сондай-ақ ғылыми эксперименттерден тұрады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Лицензиялау негіздері
Пәннің мақсаты – тамақ өндірісі саласындағы лицензиялау бойынша құқықтық және нормативтік құжаттар туралы білімді қалыптастыру. Пән тамақтандыру қызметін лицензиялау жүргізу тәртібін зерттейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тауарларды буып-түю және таңбалау
Техникалық регламенттер мен стандарттар талаптарына сәйкес өнімнің қаптамасын сәйкестендіру, бағалау және қолдану және таңбалау ақпаратын талдау мақсатында зерттеледі. Курс азық-түлік қаптамасының негізгі түрлерін, олардың функцияларын, материалдары мен заманауи технологияларын, сонымен қатар таңбалау талаптарын, соның ішінде стандарттарды, ережелерді және экологиялық аспектілерді қамтиды. Практикалық қолданыста ерекше назар аударылады: қаптаманы талдау, жапсырманы әзірлеу және стандарттарға сәйкестік
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жалпы өлшеу теориясы
Пәнді оқудың мақсаты – өлшеу терминологиясы, физикалық шама бірліктері, деректерді өңдеу үшін қажетті өлшеу нәтижелеріне әсер ететін факторлар және қолданылатын өлшеу құралдары, сондай-ақ өлшеу нәтижелерін, олардың қателіктері мен процестерін бағалауда іргелі білімдерді қолдану туралы білімді дамыту, физикалық шамаларды қолдануға арналған
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін бұрмалау
Пәннің мақсаты - тамақ өнімдерінің әртүрлі топтарының ассортименті мен сапалық сипаттамалары бойынша тамақ өнімдерінің бұрмалауын тану бойынша білім мен дағдыларды қалыптастыру, бұзу және бұрмалауды анықтау бойынша заң талаптарын білу
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпорындағы экономика және жоспарлау
Курс Кәсіпорындағы экономика мен жоспарлау негіздерін зерделеуге, өндірістің техникалық-экономикалық деңгейін бағалау дағдыларын қалыптастыруға, өнім сапасының көрсеткіштерін және кәсіпорын қызметінің тиімділігін талдауға бағытталған. Білім алушылар ресурстық және еңбек шығындарын жоспарлау әдістерін меңгереді, сондай-ақ нарық жағдайында кәсіпорынның барынша тиімділігі мен тұрақтылығына қол жеткізу үшін өнімділікті арттыру, бизнес-процестерді оңтайландыру және бәсекеге қабілеттілікті арттыру стратегияларын әзірлейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Өлшеу және бақылаудың әдістері мен құралдары
Курстың мақсаты – өлшем құралдарын тексеруді жүзеге асыру және оның өлшем тәжірибесіндегі маңызы: ұйымдастыру, тәртібі, әдістері, тексерудің жолдары мен шарттары, тексеру схемалары, нәтижелердің сенімділігін талдау және өлшем құралдарын бақылауды калибрлеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапаны зерттеу әдістері
Пәннің мақсаты стандарттау және сертификаттау объектілерінің сапасын зерттеу және бағалау әдістері туралы теориялық білімді дамыту және сапаны талдаудың заманауи әдістері мен құралдарын меңгеру, сондай-ақ ұлттық және халықаралық стандарттарға сәйкес өнімдерді бақылау және сынау әдістерін зерделеу болып табылады
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Метрология
Пәннің мақсаты – студенттерге өлшеу құралдары мен автоматиканың үздіксіз жұмысын және қажетті дәлдік деңгейін бақылауды ұйымдастыруға және қамтамасыз етуге мүмкіндік беретін жасанды интеллект арқылы метрологияны оқу
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жасанды интеллектке кіріспе
Пән заманауи жасанды интеллект жүйелерінде қолданылатын негізгі ұғымдарды, әдістер мен технологияларды зерттеуге бағытталған. Курс жасанды нейрондық желілерді, машиналық оқытуды, терең оқытуды және компьютерлік көру, табиғи тілді өңдеу, робототехника және ойын өнері сияқты әртүрлі салаларда қолданылатын қолданбалы алгоритмдер мен модельдерді қарастырады. Курс аяқталғаннан кейін студенттер жасанды интеллект әдістерін қолдана отырып, есептерді талдауға және шешуге қабілетті
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Метрология және техникалық реттеу негіздері
Пәнді оқудың мақсаты – өнімнің сапасын, қауіпсіздігін және сәйкестігін қамтамасыз ету үшін техникалық реттеу және метрология негіздерін меңгеру, мұнда білім алушылар Қазақстан Республикасының техникалық реттеу және метрология жүйесі туралы теориялық білімді, сондай-ақ отандық өнімнің, экспорт пен импорттың сәйкестігін бағалау үшін стандарттау құжаттарын қолданудағы практикалық дағдыларды алады
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнімдер мен құжаттарды сәйкестендіру негіздері
Пәннің мақсаты - тұтынушылардың құқықтарын қорғауға бағытталған ҚР-ның заңнамасын, тауарларды сәйкестендірудің нормативтік-құқықтық базасын зерделеу, сондай-ақ тамақ өнімдерінің жекелеген топтарын бұрмалау, олардың құқықтық салдары мен тамақ өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау мәселелерін шешу әдістерімен танысу
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Менеджмент жүйелерінің стандарттары
Пән ұйымдардағы сапаны қамтамасыз ету үшін ISO 9001 сериясының принциптерін, әдістерін және стандарттарын түсіну мақсатында оқытылады. Курс бәсекеге қабілеттілікті және тұтынушылардың қанағаттануын арттыру үшін сапа менеджменті жүйесінің процестерін талдау, енгізу және жетілдіру дағдыларын дамытуға бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Халықаралық стандарттау және сертификаттау
Өнімдер мен процестердің сапасын, қауіпсіздігін және үйлесімділігін реттейтін халықаралық стандарттарды әзірлеу және қолдану принциптерін түсіну үшін зерттеледі. Ол сертификаттау жүйелерін, нормативтік талаптарды және ISO және IEC сияқты жаһандық ұйымдармен өзара әрекеттесуді қамтиды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Менеджмент жүйесінің әдістері
Пәнді оқудың мақсаты кәсіпорынның тиісті салаларында және өндірістік процестерінде менеджмент жүйесінің стандарттарын қолдану әдістері туралы білімді дамыту болып табылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімдер мен процестердің сапасын басқарудың статистикалық әдістері
Мақсаты: өнім сапасын статистикалық бақылаудың ғылыми әдістерін зерттеу және осы әдістерді өндіріс пен өнім сапасын басқаруда тәжірибеде қолдану; өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз етуге бағытталған стандарттар; өнімдер мен процестердің сапасын бағалау әдістерін тәжірибеде қолдану; өнімдер мен процестердің сапасын басқарудың статистикалық әдістері. Пән өнімнің сапасын бақылаудың негізгі ұғымдары мен әдістеріне, технологиялық процестің жай-күйіне және статистикалық қабылдау бақылауын ұйымдастыруға қатысты мәселелер кешенін қамтиды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сынақ зертханасының қызметін ұйымдастыру
Пәнді оқудың мақсаты – сынақ зертханаларын аккредиттеу ұғымдарын және сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу тәртібін оқу. Курс сынақ (тексеру, калибрлеу) зертханаларын (орталықтарын) аккредиттеудің негізгі критерийлері мен принциптерін зерттеуді қамтиды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын аккредиттеу
Пән сәйкестікті растау саласындағы аккредиттеу принциптерін, рәсімдерін және нормативтік талаптарын меңгеру мақсатында оқытылады. Білім алушылар сәйкестікті растау жөніндегі органдар мен сынақ зертханаларының құзыреттілігін бағалау процестерін, сондай-ақ олардың ұлттық және халықаралық стандарттарға сәйкестік тәртібін меңгереді. Сапа жүйелерін талдауға және сынақ нәтижелері мен сертификаттаудың сенімділігін қамтамасыз етудегі аккредиттеу рөліне ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Халықаралық және өңірлік стандарттау
Пәнді оқу мақсаты – халықаралық және аймақтық стандарттау, халықаралық және аймақтық стандарттарды әзірлеу және қолдану саласындағы білімді дамыту. Курс халықаралық және аймақтық ұйымдарды және олардың елдер арасындағы келісімдерін қамтиды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тәуекел мен қауіпті факторларды талдау
Тәуекелдерді басқару процестерінде дағдыларды дамыту мақсатында зерттеледі, мысалы: тәуекелдерді анықтау, талдау және бағалау. Пән қауіпті факторларды (тағамдардың бүлінуінің түрлері, себептері), тәуекелдерді азайту әдістерін және сыни шектеулерді бақылау принциптерін зерттеуге бағытталған
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жасанды нейрондық желілерді әзірлеу
Пән адам миының жұмысын имитациялайтын математикалық модельдер болып табылатын нейрондық желілерді құру және оқыту әдістерін зерттеуге бағытталған. Бұл пәнді оқу барысында студенттер нейрондық желілердің әртүрлі түрлері, олардың құрылымдары және оқу алгоритмдері туралы біледі. Курс аяқталғаннан кейін студенттер жасанды интеллект пен машиналық оқытудың әртүрлі мәселелерін шешу үшін нейрондық желілерді құруға, оқытуға және қолдануға қабілетті болады
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сапаны басқару процестерінде деректерді өңдеу
Пәннің мақсаты - сапа менеджменті жүйесіндегі статистикалық әдістер бойынша білімді қалыптастыру.Пән статистикалық сапа әдістерінің теориялық негіздерін зерттейді және процестің сапа көрсеткіштері арасындағы сәйкессіздіктің себептерін талдайды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Квалиметрия
Пәннің мақсаты - қызметтердің, өнімдердің және процестердің сапасын басқаруда шешім қабылдау үшін өнім сапасының деңгейін сандық бағалау білімін қолдану, сонымен қатар, өндірісті жақсарту үшін өнім сапасын бақылау мәселелерін шешу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Деректер базасы және сараптамалық жүйелер
Пәнді оқу курсының мақсаты мәліметтер қоры теориясының негізгі ережелерін, олардың ДҚБЖ енгізуде қолданылуын, сонымен қатар қолданбалы бағдарламалық жүйелерді құру, тексеру және пайдалану үшін ДҚБЖ пайдалану әдістерін қамтиды
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің сапасын аспаптық зерттеу
Пәннің мақсаты - тамақ өнімдерінің тағамдық құндылығын және олардың адам тамақтануындағы маңызын зерттеу; тамақ өнімдерінің әртүрлі топтарының ассортименті мен сапалық сипаттамалары; тамақ өнімдерін сақтау; тасымалдау және өткізу негіздерін; азық-түлік сапасын бағалау және талдаудың заманауи әдістері туралы білім мен дағдыны қалыптастыру
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Объектілерді басқарудағы жасанды интеллект
Пән жасанды интеллект жүйелерінің негізгі ұғымдары мен принциптерін, сондай-ақ олардың объектілерді басқаруда қолданылуын зерттейді. Объектілерді тиімді басқаруға арналған жасанды интеллект әдістері мен технологиялары. Курсты аяқтағаннан кейін студенттер объектілерді сәтті басқару үшін қажетті дағдылар мен білім алады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа менеджменті жүйелері
Пәннің мақсаты – студенттерге MS ISO 9000 сериясының талаптарын, процестер мен құжатталған процедураларды әзірлеу, тамақ өнімдерін өндіру кәсіпорындарында MS ISO 9000 стандартын енгізу, сонымен қатар инспекциялық бақылау, ішкі және сыртқы аудит жүргізу бойынша білім беру болып табылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Пән өндірістік өлшем құралдарын метрологиялық аттестаттауды жүргізу, құжаттаманы дайындау және өлшемдердің бірлігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесінің тізіліміне тіркеу, сондай-ақ өлшеу дәлдігін қамтамасыз ету және өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету жөніндегі қызметті басқару білімі мен дағдыларын қолдану мақсатында оқытылады
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тұрақты даму, экология және тіршілік қауіпсіздігі
Курс экономика, қоғамның әлеуметтік дамуы, қоршаған ортаны сақтау, адам өмірі мен денсаулығын қорғау арасындағы тепе-теңдікті қамтамасыз ету принциптері туралы жүйелі түсінік қалыптастыруға бағытталған. Ұлттық стратегияларды әзірлеу және бизнес-процестерді жүзеге асыру; техногендік, табиғи және әлеуметтік тәуекелдерді талдау, болжау және азайту; эко-тұрақты өмір салты және өз қауіпсіздігіне жауапкершілікпен қарау кезінде дөңгелек экономикада энергия мен қалдықтарды тиімді басқару дағдыларын дамытады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін талдау әдістері
Пәнді оқу мақсаты келесі тақырыптарды қарастырады: тамақ өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығын анықтау әдістері; тағамдық көп компонентті қоспалардағы белоктардың, майлардың және көмірсулардың сапалық және сандық қатынасын анықтау әдістемесі (жылу сыйымдылығы, тығыздығы және ылғалдылығы бойынша); тағамдық материалдардың қасиеттері мен сипаттамаларымен, сондай-ақ оларды әртүрлі технологиялық процестерде өңдеу әдістерімен байланысы
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сәйкестікті бағалау
Пәннің мақсаты - техникалық реттеу саласындағы объектілерді сертификаттау, декларациялау және аккредиттеу үшін қажетті өнімдердің, процестердің және қызметтердің сәйкестігін бағалау саласындағы білім мен дағдыларды ұсыну болып табылады. Пән зерттейді: сәйкестікті бағалау объектілері: нысандары, схемалары, сәйкестікті растау рәсімдері; сәйкестікті растау (декларация, сертификаттау); сәйкестікті растау құжаттары; регистрлердің түрлері, сондай-ақ тізілімді жүргізу, тіркеу және жүргізу
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Қызметтерді сертификаттау
Пәннің мақсаты - қоғамдық тамақтандыру қызметін ұйымдастыру және көрсету саласындағы білімдерді қалыптастыру. Пән қызметтерді сертификаттау процестерін және қоғамдық тамақтандыру қызметтерін сертификаттау нәтижелерін құжаттау тәртібін зерттейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік қауіпсіздігі менеджмент жүйесі
Пәнді оқудың мақсаты ХАССП қағидаттарын және тамақ өнімдерінің өндірісі мен айналымының барлық кезеңдерінде қауіпсіздікті қамтамасыз ету талаптарын оқу болып табылады. Бұл пән тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджмент жүйесінің стандартына сәйкес менеджмент жүйелерін енгізу және қолдау әдістерін қамтиды. Қауіпті талдауға, сыни бақылау нүктелеріне (ХАССП), өнімнің ластануын болдырмау шараларына және процесті бақылауға ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін Кедендік бақылау
Курстың мақсаты – азық-түлік тауарларын кедендік шекарадан өткізу кезінде олардың сапасы мен қауіпсіздігін тексеру және бақылау тәртібін оқып үйрену. Курс заң талаптарын, тексеру процедураларын және бұзушылықтарды анықтау әдістерін қамтиды. Тұтынушылардың денсаулығын сақтау және сапасыз өнімдердің импортына жол бермеу шараларына ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттау жөніндегі стандарттар мен құжаттарды әзірлеу технологиясы
Пәннің мақсаты ауылшаруашылық өнімдерін стандарттау жұмыстарын ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыру, сонымен қатар стандарттау жұмыстарын жоспарлау тәртібін, стандарттар мен техникалық шарттарды әзірлеу тәртібі мен ережелерін, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өнімдеріне стандарттардың орындалуын бақылауды оқып үйрену.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдеріне арналған стандарттар мен құжаттарды әзірлеу технологиясы
Пәннің мақсаты тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін стандарттау құжаттамасын әзірлеу процестерін зерттеу болып табылады. Пән стандарттарды әзірлеу әдістерін, оларды ресімдеуге, ұсынуға, стандарттау құжаттамасын қолдану мен мониторингіне қойылатын талаптарды қамтиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнімді сынау, бақылау және қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты – сынақ объектісінің түріне және функционалдық мақсатына байланысты сынақтарды жүргізу дағдыларын қалыптастыру, құралдарды пайдалана білу және сынақ жабдықтарының түрлерін ажырата білу. Пән зерттейді: сынақ әдістемесі, сынақ нәтижелері бойынша өңдеу және шешім қабылдау, сынақ объектісінің талаптарына сәйкес келмеу себептерін анықтау және түсіндіру, өнімді сынау бойынша нәтижелер мен қорытындылар жасау
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы өнімдері сапасының аудиті
Пәнді меңгерудің мақсаты – нормативтік-техникалық құжаттардың талаптарына сәйкес ауылшаруашылық кәсіпорындарында сапа аудиті процесін тиімді ұйымдастыру және жүргізуді үйрету. Пән аудиторлық қызметтің принциптерін және аудитордың құзыреттілігі мен моральдық қасиеттеріне қойылатын талаптарды қамтиды
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы мемлекеттік қадағалау
Курстың мақсаты стандарттардың, сертификаттау ережелерінің және метрология нормаларының талаптарының сақталуын мемлекеттік бақылау жүйесін зерттеу болып табылады. Курс өнімдердің, қызметтердің және процестердің сапасын белгіленген стандарттау құжаттарына сәйкестігін тексеру әдістерін зерттейді. Заңнамалық базаға, қадағалау процедураларына және талаптарды бұзғаны үшін жауапкершілікке ерекше назар аударылады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің сараптамасы
Тамақ өнімдерінің сапасын, қауіпсіздігін және түпнұсқалығын бағалау әдістерін зерттейтін пән. Курс талдаудың физика-химиялық, органолептикалық және микробиологиялық әдістерін, сонымен қатар жалғандықты анықтауды қамтиды. Тамақ өнімдеріне сараптама жүргізудің нормативтік-құқықтық базасы мен рәсімдеріне ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Гигиеналық негіздер және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты гигиена принциптерін, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптарды және азық-түлік қауіптерінің алдын алу әдістерін оқып үйрену. Пән санитарлық нормаларды, сапаны бақылауды және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз етудің заңнамалық аспектілерін қамтиды
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі сапа аудиті
Пәнді оқу мақсаты студенттерді халықаралық және ұлттық стандарттар талаптарына сәйкес тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында ішкі және сыртқы сапа аудитін жүргізу саласындағы практикалық іс-әрекетке дайындау болып табылады, сонымен қатар пән халықаралық және ұлттық стандарттарға сәйкес сапа аудитін жоспарлауды, жүргізуді және құжаттауды қамтиды. Аудит нәтижелерін талдауға, анықталған сәйкессіздіктерге және түзету шараларын әзірлеуге ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Интеграцияланған менеджмент жүйесін әзірлеу және енгізу
Пәнді оқудың мақсаты – жасанды интеллект арқылы тамақ өнеркәсібінің кәсіпорындары үшін сапа стандарттарының (ISO 9001), тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің (ISO 22000) және басқа да менеджмент жүйелерінің стандарттарының талаптарын біріктіретін интеграцияланған менеджмент жүйесін енгізу принциптерін әзірлеу және қолдану алгоритмдерін меңгеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ет және сүт сараптамасы
Ет, сүт және оларды қайта өңдеу өнімдерінің белгіленген стандарттарға сәйкестігін, сапасын, қауіпсіздігін бақылау әдістерін зерттейтін пән. Курс физика-химиялық, микробиологиялық көрсеткіштерді талдауды және органолептикалық бағалауды қамтиды. Заң талаптарына, сараптама жүргізу тәртібіне және өнімнің контрафактілік фактілерін анықтауға ерекше назар аударылады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Техникалық реттеу саласындағы мамандарды даярлау
Пәнді оқып-білудің мақсаты – техникалық реттеу саласындағы маманның кәсіби саласында білім мен дағдыларды қалыптастыру. Пән сәйкестікті бағалау жөніндегі сарапшы, аккредиттеу бойынша бағалаушы, бас метролог, бас аспап операторы, стандарттау және аккредиттеу жөніндегі техникалық сарапшы, менеджмент жүйесінің сарапшысы және басқа мамандар сияқты мамандарды даярлауға қойылатын функционалдық талаптарды үйретеді
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сарапшы аудиторлардың кәсіби шеберлігі
Пән техникалық реттеу саласындағы сарапшы-аудиторлар деңгейіне дейін мамандардың біліктілігін арттыруды үйрену мақсатында оқытылады. Пән сарапшы-аудиторлардың біліктілік талаптарын зерттейді
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Стандарттау және сертификаттаудың ақпараттық технологиялары
Білім алушылардың стандарттау және сертификаттау, сапа менеджментін автоматтандыру, нормативтік талаптарды талдау және өнім мен қызметтерді сертификаттау саласындағы құжат айналымын цифрландыру процестерінде ақпараттық технологияларды пайдалану бойынша білімдері мен дағдыларын қалыптастыру
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Техникалық реттеу саласындағы мемлекеттік бақылау және қадағалау
Пәннің мақсаты - техникалық реттеу объектілерін бұзушылықтардың алдын алу, анықтау және жолын кесу мақсатында мемлекеттік бақылауды және қадағалауды жүргізу дағдыларын дамыту. Пән техникалық реттеу субъектілері мен объектілерінің заңнамалық талаптарын, мемлекеттік бақылау мен қадағалауды жүргізу әдіснамасы мен тәртібін зерттейді
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Техникалық реттеу саласындағы бақылау
Мақсаты - техникалық реттеу объектілерінің қауіпсіздігін және олардың сәйкестігін бағалаудың сенімділігін қамтамасыз ету мақсатында Қазақстан Республикасының техникалық реттеу саласындағы заңнамасын бұзушылықтардың жолын кесу
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапаны басқару
Пәннің мақсаты – компанияның барлық бизнес-процестеріне біріктірілген стратегиялық сапа процестерін зерттеу. Курстың негізгі бағыты - дайын өнімді қарапайым тексеруден сапа компания стратегиясы мен мәдениетінің негізгі бөлігіне айналатын кешенді тәсілге дейінгі дәйекті жол қалыптасатын процестерді үздіксіз жетілдіру және тұтынушылардың қанағаттанушылығы
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Экономика, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері саласындағы құзыреттерді, сондай-ақ кәсіптік қызметте кәсіпкерлік дағдылар мен қаржылық сауаттылықты дамытады
- Математикалық талдау әдістерін және табиғи ғылымдар саласының негізгі заңдарын қолдана отырып, мамандыққа қатысты пәндерді терең меңгереді, алынған білімдерді ғылыми зерттеулер мен кәсіби қызметке тиімді біріктіреді
- Стандарттар мен техникалық регламенттерге сәйкес келуін дәлелдеу мақсатында өнім сапасын бақылау және өлшеулер нәтижелерін талдайды
- Өлшеу құралдарының жағдайын бақылау үшін негізгі жасанды интеллект алгоритмдерін қолданады, өлшеулердің дәлдігін және өндірістік-экономикалық процестердің тиімділігін арттыруға бағытталған метрологиялық жұмыстарды ұйымдастырады
- Қазіргі заманауи әдістемелерді қолдана отырып, таңбаланған өнімнің сәйкестендіру сипаттамаларын талдайды, жалғандық белгілерін анықтап, өнімнің шынайылығын бақылауды сенімді және ашық қамтамасыз етеді
- Жасанды интеллект үлгілерінің статистикалық әдістерін және қоршаған ортаға зиянды әсерді барынша азайту, өмір қауіпсіздігін және ұтымды тұрақты дамуды қамтамасыз ете отырып, тәуекелдерді талдаудың квалиметриялық деректерін пайдалана отырып, процестерді қадағалауды жүзеге асырады
- Өнім қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында өндірістік процестердің сапа жүйесінің талаптарына және ХАССП қағидаттарына сәйкестігін бағалайды
- Өнімнің қауіпсіздігін және халықаралық стандарттау мен сертификаттау талаптарына сәйкестігін қамтамасыз ету үшін аккредиттеу субъектілерінің қызметінде және сапа менеджментінде біріктірілген процестерді пайдаланады
- Кедендік және мемлекеттік бақылау талаптарына сәйкес сынау нәтижелерін және өнімнің сипаттамаларын сараптауды негіздейтін кәсіпорындарда сапа аудитін жүргізеді
- Сертификатталған өнімнің сапасын арттыру мақсатында инспекциялық бақылау, стандарттау бойынша құжаттарды әзірлеуде практикаға бағытталған қызметті қолданады