7M07202 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в Торайгыров университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Еңбек нарығы мен технологияларының өзгеретін талаптарына бейімделіп, кең ауқымды іргелі білімге ие жаңа өндірістің мамандарын даярлау, тамақ өнеркәсібінің инновациялық және рационализаторлық қызметіне қатысуға міндеттілуге дайын
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Торайгыров университеті
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Тамақтанудың медициналық-биологиялық аспектілері
Пәнді оқытудың мақсаты – магистранттардың ғылыми іздестірудің базалық білімі мен дағдыларын қалыптастыру, ғылыми негізнемеде практикалық пайдалану, жан-жақты дамыған, әлеуметтік-белсенді, шығармашылық ойшыл тұлға қалыптастырудың қажетті негізі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Пәннің мақсаты. Университетте педагогикалық процесті ұйымдастыру және жүргізу бойынша білім мен дағдыны қалыптастыру. Магистранттарды жоғары білім беру педагогикасы білімімен қаруландыру. Педагогика ғылымының әдістемесі. Педагогиканың тарихи табиғаты. Жаһандану жағдайында жоғары білімнің дамуы. Болон процесі. Қазіргі педагогикалық парадигмалар. Педагогикалық процесс жүйе ретінде. Білім беру мазмұны элементтерінің негізгі теориялары, сипаттамалары. Студенттердің ғылыми жұмысы. Қазіргі білім беру технологиялары, университеттегі оқыту формалары. Университетте кредиттік оқыту жүйесі. Эдвайзер, тьютор, тіркеуші кеңсесінің қызметі. Білім берудегі менеджмент.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Бейіндік пәндерді оқыту әдістемесі
Мақсаты: Жоғары оқу орынындағы азық-түлік технологиясын оқыту әдістемесі және технологиясы туралы білім жүйесін қалыптастыру. Ғылыми көзқарасты қалыптастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылымның тарихы мен философиясы
Аталмыш пән ғылым феномені проблематикасына арнайы философиялық талдаудың пәні ретінде енгізеді және ғылыми танымның жалпы заңдылықтары мен тенденцияларын, олардың дамуында алынған және тарихи өзгермелі әлеуметтік-мәдени контексте қарастырылған ғылыми білімді өндіру бойынша ерекше іс-әрекет ретінде зерттеуге бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық - түлік өнімдерін жасаудағы инновациялық қызмет
Мақсаты-тағам өнімдерін, тағамдық қоспалар мен биологиялық белсенді заттарды өндірудің инновациялық технологияларын оқыту. Курста сондай-ақ АӨК қайта өңдеу салаларының қайталама ресурстары мен қалдықтарының ресурс үнемдеуші технологиялары, жаңа буын өнімдерін жасаудағы биотехнологиялар, бақылау мен басқарудың заманауи жүйелері негізінде өнімдердің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету, АӨК тамақ және қайта өңдеу салаларындағы жаңа жабдықтар оқытылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шeтeл тілі (кәcіби)
Ғылыми-зерттеу жұмысы. Active Voice. Дайындық бағыты бойынша ғылыми еңбектер. Passive Voice және пассивті конструкцияларды аудару. Уақытша келісу. Ғылыми зерттеулер және жаңа технологиялар. Модальдық етістіктер. Сөйлемдегі етістің функциялары. Ғылыми кітапхана. Инфинитив, герундий. Ғылыми конференция. Түрлері ұсыныстар. Толықтырулар түрлері. Жаңа ғылыми жетістіктер. Тікелей және жанама сөйлеу. Презентация коммуникацияның ғылыми түрі ретінде.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Эмоционалды зияткерлікті дамыту практикумы
Магистранттарда басқару қызметінде эмоционалды интеллект технологияларын қолдану саласында теориялық және практикалық білімді, дағдылар мен іскерлікті қалыптастыру, сондай-ақ қазіргі заманғы ұйымдардағы менеджердің кәсіби қызметі үшін қажетті жаңа құзыреттілікті (эмоционалды интеллект) қалыптастыру және қолда бар біліктілік шеңберінде кәсіби деңгейді арттыру болып табылады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Заманауи бизнес үрдістердің логистикасы
Пәннің мақсаты-нарықтық бәсекелестік жағдайында бизнесті ұйымдастырудың теориялық негіздері мен практикалық дағдыларына оқыту. Пән шеңберінде теориялық және практикалық мәселелер қарастырылады: кәсіпкерлік және бизнес ұғымдық аппараты; бизнесті ресурстық қамтамасыз ету; маркетингтік қызмет; бизнес-жоспарлау; кәсіпкерлік құпия, тәуекелдер және кадрлық қамтамасыз ету; кәсіпкерлік мәмілелерді ұйымдастыру; кәсіпкерлік мәдениеті; бизнес тиімділігін бағалау. Пән аясында кейс-оқыту әдістері, гипотезаларды қою әдістері, бизнес-модельдеу әдісі қолданылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шикізатының малдәрігерлік санитарлық сараптамасы
Курсты өту кезінде магистранттар тоңазытқышта өңдеу, ерітілген ет, балалар консервілерін өндіру, жартылай фабрикаттар, шұжықтар және ысталған өнімдер өндіру кезінде ет және ет өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын оқып үйренеді. Жұмысшылардың жеке гигиенасы, цехтарға қойылатын санитарлық талаптар, эндокринді-ферментті және арнайы шикізатты жинау және өңдеу кезінде СҚҚ қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері
Пәнді оқыту барысында отандық тамақ өнеркәсібінің қазіргі жағдайы мен даму перспективасына, халықтың дұрыс тамақтану саласындағы мемлекеттік саясаттың концепциясына, халықтың әр түрлі топтарына арналған Тамақ өнімдерін өндірудің әлеуметтік-экономикалық мәселелеріне қатысты сұрақтар қарастырылады. Әртүрлі азық-түлік өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері. Тағам өнімдерін өндірудің биотехнологиялық принциптері. Функционалдық өнімдердің рецептураларын жобалау ерекшеліктері
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ғылыми мақсаттарға арналған ағылшын тілі
Курс зерттеу мақсатымен ағылшын тілін оқитын магистранттарға арналған. Мақсаты - магистранттарды шет тілінде ғылыми жобаны жүзеге асыру үшін білім, түсіністік және қажетті дағдылармен қамтамасыз ететін әдіснамасын зерттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Start up жобалардың инвестициялық экономикалық модельдері
Пәннің мақсаты-start up жобаларды инвестициялық-экономикалық негіздеу үшін қажетті білім, Дағдылар мен құзыреттер жиынтығын қалыптастыру. Пән келесі мәселелерді зерттеуді қамтиды: Start up жобалардың ұғымдық аппараты; Start up жобаны әзірлеу алгоритмі; негізгі капиталға, айналым қаражатына және адам ресурстарына инвестицияларды бағалау; баға белгілеу және қаржылық жоспарлау; техникалық-экономикалық көрсеткіштерді есептеу. Оқытудың белсенді әдістері: кейс-әдістер; гипотезаларды қою; есептеу-талдау әдісі; start up жобаны қорғау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Methodology of scientific research
Курс танысуға арналған ғылыми зерттеу жүргізудің негізгі кезеңдері бар магистранттар ғылыми ақпаратты жинау, жүйелеу, талдау әдістері. Оның негізгі міндеті-беру зерттеудің әдістемелік ғылыми аппараты туралы түсінік, оны қолдануға үйрету ғылыми-зерттеу қызметі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
«Басқару психологиясы» ұсынылған оқыту курсы студенттердің басқару құрылымының құрылымы, динамикасы мен ерекшеліктері, адамдардың мінез-құлқының психикалық реттеуінің құрылымы мен механизмдері, ұйымдық және басқару жүйелерінің әртүрлі түрлеріне енген кезде, сондай-ақ осы жүйелер мен қарым-қатынастардың психологиялық ерекшеліктері туралы кәсіби білімін айтарлықтай толықтырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Дәстүрлі тағамдар технологиясы
«Дәстүрлі тағамдар технологиясы» пәнін меңгеру мақсаты - магистранттардың теориялық және тәжірибелік дағдыларын дамыту, оларға өндіріс технологиясын және өндірістің жартылай өнеркәсіптік және өнеркәсіптік деңгейі үшін дәстүрлі тағамдар технологиясы мен рецептурасын бейімдеуге көмектесу, сондай-ақ жоғары сапалы және қауіпсіз дәстүрлі тағамдарды өндіруге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестерін моделдеу
Пән магистранттарда сапаны бақылауды, осы білімді процестерді талдау, Тамақ өнімдері саласындағы технологияларды енгізу үшін қолдануды ескере отырып, зерттеудің негізгі принциптері туралы білімді қалыптастырады. "Технологиялық процестерді модельдеу" пәнін игерудің мақсаты магистранттарда қазіргі жағдайда өндірістік процестерді оңтайландыру және басқару, өнім өндіру кезінде тамақ өнімдерінің сапасын басқару дағдыларын қалыптастыру болып табылады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі маркетинг
Маркетинг стратегиясы. Кәсіпорын өніміне тұтынушылық сұраныстың құрылымы мен серпінін анықтайтын факторлар, нарық конъюнктурасы. Өндірілетін өнімнің тұтынушылық қасиеттерін және оған тұтынушылар тарапынан қойылатын талаптарды зерттеу. Жарнаманы ұйымдастыру және өнімді өткізуді ынталандыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Тағам биотехнологиясы
«Тағамдық биотехнология» пәні заманауи тағам өнеркәсібіндегі негізгі тағамдық биотехнологиясын оқу үшін, сонымен қатар 6M072700 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы мамандығы бойынша магистранттар даярлау барысында базалық пән болып табылады Пән оқыту мақсаты: Тамақ өнеркәсібіндегі қазіргі заманғы биотехнологиялық процестерді зерттеу және дамыту және қазіргі заманғы тағамдық биотехнологияның нақты мәселелерін шешу дағдылары мен тәсілдерін игеру туралы білімді алу. Пән оқыту міндеттері: - басқа ғылымдар арасында биотехнологияның орны, оның маңыздылығы мен ауқымы туралы идея қалыптастыру; - фермент пен микробтық биоконверсия туралы түсінік беру; - азық-түлікөнімдерін өндірісіндегі биотехнологиялық процестер туралы жалпы және нақты ақпарат беру
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Деректерді талдау
"Деректерді талдау" пәнін меңгерудің мақсаты білім алушыларда Деректерді талдаудың негізгі әдістері туралы білімді қалыптастыру, оларды қолдану дағдыларын қалыптастыру( зерттеу тақырыбы бойынша құрылымдалған ақпаратты өңдеу кезінде), деректерді статистикалық талдаудың және болжаудың базалық әдістерін қолдану біліктері мен дағдыларын қалыптастыру мамандандырылған бағдарламалық өнімдер (Statistica, SPSS және т.б.).
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Өсімдік шикізатының сапасы мен қауіпсіздігін бақылау
Пәнді оқу барысында азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігінің экологиялық және әлеуметтік аспектілері қарастырылады; биогеоценоздағы заттардың техногенді ағымдары, агроөнеркәсіптік кешеннің экологиялық мәселелері, антропогендік және табиғи текті химиялық қосылыстармен азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің ластануының негізгі жолдары; қоршаған ортадағы ксенобиотиктер мен токсиканттар, адамның азық-түлік өнімдеріндегі контаминанттар; генетикалық түрлендірілген (трансгендік) организмдердің әлеуетті тәуекелдері зерттеледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
-
Ет және сүт өнімдерінің биотехнологиясы
Ет және шұжық биотехнологиясы бойынша материалдар баяндалған бұйымдарды. Ет ұлпаларының құрылымы мен құрамы туралы мәлімет берілді, кейін етінде болатын биохимиялық өзгерістер жануарларды сою. Берілген сипаттама олардың мүмкіндіктері қарастырылды. етті биотехнологияда қолдану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Функционалды өнімдер технологиясы
технологияның ғылыми-практикалық негіздерін зерттейді азық-түлікке арналған функционалдық халықтың жекелеген санаттарын. Келтірілген негізгі тамақтанудың ғылыми негіздерін дамыту туралы теориялық ережелер - рационалды, диеталық, функционалдық және т. б.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Ет және сүт өнеркәсібіндегі прогрессивті технологиялар
өндірістегі Прогрессивті технология азық-түлік тауарларының үшін пайдаланылатын болады сәйкес магистранттардың білімін тереңдету нарықтық экономиканы дамыту шарттарымен қамтамасыз ете отырып, , құру, кеңейту негіздеріне ғылыми көзқарас азық-түлік өнімдерінің ассортиментін және қолданылуы мүмкін олардың сапасын бағалаудың прогрессивті әдістері практикасында, олар жиынтығында басқаруға әсер етеді барлық кезеңдерде тауарды тұтынушыға жылжыту процесі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 5
-
Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын бақылау әдістері
Пәнді оқу барысында өнімдердің тағамдық құндылығын объективті бағалауға, өндіріс және сақтау процесінде олардың құрамы мен қасиеттерінің өзгеру сипатын анықтауға мүмкіндік беретін қазіргі заманғы талдау әдістері қарастырылады; шикізат және дайын өнім сапасының көрсеткіштеріне қойылатын стандарттар талаптары мен техникалық шарттар; шығарылатын өнім сапасының деңгейін төмендетуге әкелетін себептерді талдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 3
Несиелер - 4
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ғылым және кәсіби қызмет саласында концептуалды білімді меңгеру
- Мемлекеттік, орыс және шет тілдерінде кәсіби және ғылыми коммуникацияның негізгі дағдыларын меңгеру (В1, В2, С1 деңгейі)
- Тамақ және қайта өңдеу өндірісінде технологиялық инновацияларды әзірлеу
- Жоғары мектепте оқытушылық қызметті жүзеге асыру
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында инновациялық саясатты қалыптастыру
- Іскерлік, кәсіби, ғылыми әлем саласында органикалық қоғам құру кезінде көшбасшылық қасиеттерді көрсету.
- Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі саласында эксперименттік зерттеулер жүргізу
- Ғылыми және инновациялық қызметті іске асыру кезінде әзірленетін шешімдерге экономикалық бағалау жүргізу
- Кәсіби қызметтің мақсаттарын айқындау, оларға қол жеткізудің барабар әдістері мен құралдарын таңдайды, жаңа білім алу бойынша ғылыми, инновациялық қызметті жүзеге асырады, бөлімшелер деңгейінде шешімдер мен жауапкершілік қабылдайды
- Өзінің ғылыми зерттеулері негізінде стартап-жобаларды іске асыру.