7M07202 Азық – түлік өнімдерінің технологиясы (сала бойынша) в Инновациялық Еуразия университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Азық-түлік өнімдерін өндіру саласындағы кәсіби қызмет үшін ғылыми-техникалық білімі бар және кәсіби мансап пен тұлғаның өсуі үшін бос орындар нарығында бәсекеге қабілетті жоғары білікті кадрлар даярлау
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Инновациялық Еуразия университеті
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Педагогика – жоғары оқу орнының магистранттарын даярлаудың педагогикалық жүйесіндегі міндетті пән болып табылатын ғылым. Жоғары білім берудің қазіргі мәселелері және ғылымның даму деңгейі. Магистранттардың ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу қабілеті және оларды оқытуда практикалық қолдану. Магистранттың оқу үрдісіндегі ғылыми-зерттеу жұмысы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Басқару психологиясының теориясы, тарихы және әдіснамасы. Оқыту процесіндегі адамның танымдық іс-әрекетінің психологиясы. Қазіргі білім беру жағдайында психологиялық әдістер, білім сапасын арттыру жолдары. Педагогикалық қарым-қатынас психологиясы. Магистранттардың әлеуметтік-психологиялық және басқарушылық ойлауы. Тұлға басқару субъектісі және объектісі ретінде. Қазіргі әлемдегі басқару психологиясының өзекті мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылым тарихы мен философиясы
С1 және С2 халықаралық стандарттар деңгейінде ғылымның тарихы мен философиясын игеру. Кәсіби және ақпараттық маңыздылығын түсіну. Ауызекі сөйлеу тілінің ерекшелігі мен айтылу нормасы: ағылшын тілінің айтылуы. Мәтіннің тұжырымдамалық, құрылымдық және коммуникативті тұтастығы, оның бірлігі. Ауызша және жазбаша нысандарда мазмұндау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін өндірудің ғылыми негіздері
Тамақтану - бұл тағам туралы ғылым. Тамақ өнеркәсібінде нарықтағы ғылыми әзірлемелердің сапасы маңызды рөл атқарады. Біріншісі адам денсаулығына әсер етеді. Ашыған сүт өнімдерін тексеру қатаң сәйкестікте жүргізілуі керек
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қазіргі замануи биотехнология және азық-түлік өнімдерінің технологиясы
Биотехнологиялық тағам өндірісінде қолданылатын биообъектілер. Биотехнологиялық тағам өндірісінің негізі. Микроорганизмдерді өсіру. Микроорганизмдердің өсу кезеңдері. Тамақ өнеркәсібі үшін микробиологиялық синтез өнімдерінің түрлері. Қазіргі биотехнологиялар: тәжірибеде қолданылуы, этикалық мәселелер және т.б. Диагностикалық және емдік биотехнологиялар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Қоғам, мәдениет, тарих және халық туралы ғылымдардың қалыптасу процесі. Ғылыми жұмысты ұйымдастыру: эволюциялық теорияның құрылымы, белгілері, өлшемдері мен принциптері. Оқыту бағдарламасында көзделген тақырыптар шегінде шет тіліндегі тілдік қарым-қатынас. Коммуникативтік құзыреттер: лингвистикалық, әлеуметтік-мәдени, стратегиялық, прагматикалық және т.б.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологиялық өндірістердің микробиологиялық негіздері
Биотехнологиялық өнімдердің әлемдік нарығының қазіргі жағдайы. Биотехнологияның микробиологиялық аспектілері. Микроорганизмдердің өнеркәсіптік биотехнологиясын және оларды қолдану саласын дамыту. Бастапқы және қайталама метаболиттердің биотехнологиялық өндірісі. Мұнай және тау-кен өнеркәсібіндегі биотехнологиялық әдістер. Қоршаған ортаны қорғаудағы микроорганизмдердің биотехнологиясы. Микроорганизмдер генетикасы, мутация және рекомбинация, плазмидтер, трансформация, трансдукция. Пробиотикалық препараттар өндірісі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылығы қалдықтарын қайта өңдеу және оларды екінші рет пайдалану
Жануарлар мен құс шаруашылығының жетілген өнімдерін өңдеу және қолдану принциптері және инженерлік тұрғыдан органикалық жанама өнімдер. Қалдықтардың сипаттамасы, жүйелер мен технологиялардың сипаттамасы, сондай-ақ қолдану принциптері. Қалдықтарды басқару, биохимиялық / биологиялық процестер және қоршаған ортаға ықтимал әсер ету. Қайта өңдеу кәсіпорындары мен қалдықтардың қайталама шикізат ресурстарын биотрансформациялау тәсілдері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерді өндіргенде екінші реттік шикізатпен пайдалану
Тамақ өнімдерін түрі бойынша сұрыптау. Қайта өңделген материалдардың экономикалық және экологиялық төлемдерін пайдаланыңыз. Екінші реттік шикізатты алу үшін экологиялық қауіпті қалдықтарды өңдеу қажет.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми экспериментті ақпараттық үлгілеу, жоспарлау және жүргізу
Ғылыми эксперимент жүргізу, пайдалануды басқару, ашық жүйелердің қауіпсіздігі, қорғаныс, бағдарламалық және аппараттық құралдар, қауіпсіз автоматтандырылған жүйелерді құру технологиясы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жоғары мектептің заманауи білім беру технологиялары
Білім берудегі мемлекеттік саясат. Қазіргі оқыту технологияларына қойылатын дидактикалық талаптар. Жоғары білім беру жүйесіндегі педагогикалық инновациялар. Педагогикалық қызметтегі ақпараттық технологиялар. Білім берудегі қазіргі білім беру технологияларының ерекшеліктері. Оқу процесін ұйымдастырудың тиімділігін қамтамасыз ету үшін АКТ
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Азық-түлік өнімдерін сақтаудың заманауи технологиялары
Маңызды қоректік заттар және олардың қызметі. Белоктардың, липидтердің және көмірсулардың технологиялық процестердегі негізгі түрленулері. Мал және өсімдік шикізатынан тағам өнімдерін өндіру негіздері. Азық-түлікті сақтаудың теориялық негіздері
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеулердегі жасанды интеллект
Пән ғылыми зерттеулерді талдау және жоспарлау үшін нейрондық желілер мен интернет-ресурстарды қолданудың тұрақты дағдыларын дамытуға бағытталған. Курста келесі бөлімдер мен тақырыптар бар: - нейрондық желі ұғымы, мәтіндік деректермен жұмыс істеу кезінде нейрондық желілерді қолдану мүмкіндіктері мен тәуекелдері; - интеллектуалды интернет-ресурстарды пайдалана отырып, ақпаратты талдау процесінде қолданылатын аналитикалық, семантикалық және басқа әдіснамалар; -жобалық жұмыстарды орындау үшін ең танымал GPT-платформалар, оларды қолданудың бағыттылығы мен әдістері (презентациялық және мультимедиялық материалдарды әзірлеу, зерттеу тақырыбы бойынша аналитикалық шолулар, статистикалық өңдеу және үлкен деректер ағындарын талдау).
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Азықтық индустрияда ғылыми зерттеулерді жобалау және ұйымдастыру
Тамақ өнеркәсібіндегі зерттеулердің мақсаттары мен міндеттерін қою. Ақпаратты жинау, талдау және өңдеу, қорытындылау және қорытынды жасау. Теориялық зерттеудің математикалық әдістері және әдіснамасы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Кәсіпорын қауіпсіздігін ақпаратпен қамтамасыз ету
Шифрлаудың криптографиялық алгоритмдері. Криптоанализ. Ақпарат қауіпсіздігі. Криптография. Шифрлаудың өнеркәсіптік стандарттары. Американдық стандарт DES. Дәстүрлі шифрлау әдістері. RSA шифрлау алгоритмі. Диффи-Хеллман схемасы бойынша деректер алмасу. Байланыс желілері. Байланыс арналары мен желілерінің жіктелуі. Хэш-функциялар, олардың тағайындалуы және қолданылуы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Биологиялық және шикізат ресурстарын ұтымды пайдаланудың жаңа технологиялары
Экожүйелердегі биоценотикалық қатынастардың түрлері. Қазақстан Республикасы мен жердің биоалуантүрлілігінің дәрежесін, Қазақстан Республикасы аумағының ботаникалық-географиялық және биогеографиялық бөлінуін флора мен фаунаның өзгешелігі дәрежесі бойынша салыстырмалы талдау. Аналогия құру, биоәртүрлілік моделін жасау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жануарлар мен өсімдіктердің биотехнологиясы және селекциясы
Өсімдік селекциясы мен биотехнологияны енгізу және шолу. Өсімдіктер генетикасы. Генетикалық құрылым; аллельдер, гендер және ДНҚ. Полиплоидия. Өсімдіктердің репродуктивті жүйелерінің биологиясы. Өсімдік өсіру конвейері. Өсімдіктер мен жануарлар селекциясындағы генетикалық талдау. Генетикалық және геномдық құралдар мен ресурстар. Ауылшаруашылық дақылдарының эволюциясы. Жануарлар өсімдіктерінің молекулалық биологиясы. Трансгенді организмдерге қойылатын нормативтік талаптар. Өсімдіктерді, өсімдіктердің молекулалары мен жасушаларын іріктеуде биотехнологиялық әдістерді қолдануды ұйымдастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық және өндіруші салаларда қәзіргі ғылым проблемалары
Ғылым мен практиканың жетістіктеріне негізделген білімдерді қалыптастыру, тамақ өнімдерін өндіру әдістері туралы идеялар, қазіргі заманғы технологияларды және биотехнологияны, технологияларды және қаптау материалдарын шығарудың мәселесі мен үрдістерін қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биотехнологиядағы қазіргі заманауи әдістер
Биологиялық және химиялық материалдарды пайдалану кезіндегі зертханалық қауіпсіздік әдістері. Ақуызды анықтау және сандық талдау, ДНҚ-ның негізгі процедуралары, соның ішінде шектеудің бөлінуі және гель электрофорезі. Биотехнология зертханасына кіріспе, зертханалық қауіпсіздік және құжаттама, зертханалық өлшеулер мен математикалық шешімдер және ортаны дайындау. Асептикалық әдістер, спектрофотометрия және график салу, сүзу және центрифугалау, ақуызды анықтау және сандық анықтау. ДНҚ-ның бөлінуі және электрофорез. Полимеразды тізбекті реакция.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қоршаған ортадағы химиялық заттардың токсикометриясы
Экологиялық токсикология. Экотоксикологияның негізгі түсініктері. Уытты заттардың түрлері - ыдырайтын және ыдырамайтын. Дәрілердің уыттылығына әсер ететін факторлар. Сигма тәрізді қатынастар, токсикологияның салдары. Экологиялық факторлардың уыттылық әсеріне әсері. Қоршаған ортадағы улы заттар. Негізгі пестицидтердің токсикологиясы биотрансформация, биомониторинг, бағдарламалар мен биомониторинг параметрлері, биоиндикатор тұжырымдамасы, биоиндикатор топтары және мысалдар. Уыттылықты бағалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдерін өндірудегі биотехнологиялық процестер
Жануарлар организміндегі әр түрлі топтағы дәрілік заттардың әрекетінің мәнін зерттеу; өндірістік процестерді, биологиялық өнімдердің физикалық-химиялық қасиеттерін; дәрілік заттардың фармакологиялық әсер ету механизмін және олардың жануарлар мен құстар ағзасындағы биотрансформациясын; дәрілік заттар мен биологиялық өнімдерді стандарттау және сертификаттау принциптері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологияның жетістіктері мен келешегі
Биотехнологиялық процестер. Ақуыздардың, биопестицидтердің, ферменттер мен амин қышқылдарының микробиологиялық өндірісі. Жаңартылатын энергия көздерінің биотехнологиялық өндірісі. Гендік модификацияланған организмдер. Нанотехнология. Биотехнологияның жетістіктері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы экологиялық-гигиеналық нормалау және бақылау
Биотехнологиядағы экологиялық нормалау және бақылау. Қазақстан Республикасының экологиялық қауіпсіздігі және орнықты дамуының экологиялық негіздері. Қалдықсыз өндірістерді құрудың негізгі принциптері. Биологиялық синтез өнімдері биологиялық фактор ретінде. Өсімдік материалдары мен қалдықтарының биоконверсиясы. Биоремедиация ұғымы, оның принциптері. Экологиялық факторлардың уыттылық әсеріне әсері. Қоршаған ортадағы улы заттар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биологиялық активті заттар мен қоспалар өндіру технологиясы
Биологиялық белсенді заттар мен қоспаларды өндіру технологиясы: радиопротекторлар, энтеросорбенттер, бисорбенттер, қышқылдандырғыштар, беттік белсенді заттар, тәттілендіргіштер, антиоксиданттар, хош иістендіргіштер, тағамды ластаушы заттар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібі салаларындағы озық техника
Технологиялық өндіріс желілері және инновациялық технология. Технологиялық жабдықтағы аспалы жолдар мен конвейерлер. Конвейерлер, операция аралық көлік жүйелері, тамақ өнімдерін өңдеуге арналған жабдықтар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібі салаларындағы озық технология
Тамақ өнеркәсібі технологияларының қазіргі мәселелері мен даму перспективалары. Тамақ өнеркәсібіндегі ресурстар мен энергияны үнемдеу мәселелері. Тағамды тұрақтандыру әдістері. Микроорганизмдер мен ферменттерге жоғары қысымның әсер ету ерекшеліктері. Тамақ өнеркәсібінің прогрессивті техникасы мен технологиясының тұтас көрінісі. Дәстүрлі, аралас және дәстүрлі емес тағам өнімдері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық өнімдердің сапа қауыпсыздығын қамтамасыздандыру
Тамақ өнімдерінің сапасы өндірушіге байланысты. Азық-түлік өнімдерінің сапасын, стандарттарға сәйкестігін, қолданылатын шикізаттың құрамын, оның ішінде хош иістендіргіштерді, тәттілендіргіштерді, биссорбенттерді, қышқылдандырғыштарды, антиоксидантты қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Этикалық және әлеуметтік қағидаттар негізінде шығармашылық ойлауды қалыптастыру үшін ақпаратты іздеу және талдау, сондай-ақ қазіргі заманғы ақпараттық-коммуникативтік технологиялардың көмегімен тамақ өнеркәсібі саласындағы техникалық проблемалар мен міндеттерді шешу негізінде жаратылыстану-ғылыми бейіндегі зерттеулер көздеріне шолу жасауды жүзеге асыру
- ҒЗЖ процесінде жаратылыстану-ғылыми бейіндегі пәндердің негізгі заңдарын, ережелері мен құбылыстарын, шикізаттың құрамы мен қасиеттерін тәжірибелік зерттеулерді көрсету, тамақ өнімдерін әзірлеу кезінде инновациялық технологиялар мен сапаны бақылау әдістерін қолдану, сондай-ақ отандық және әлемдік тамақ индустриясының жай-күйі мен даму перспективалары туралы түсінікке ие болу
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнының өндірістік-шаруашылық және қаржылық-шаруашылық қызметін басқару кезінде қолдану саласы бойынша тамақ өнімдерінің технологиясы саласында кәсіби өсу және одан әрі өзін-өзі оқыту үшін жеке жауапкершіліктің жоғары деңгейін көрсететін нормативтік және салалық құжаттарды қолдану
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнының өндірістік-шаруашылық және қаржылық-шаруашылық қызметін басқару кезінде қолдану саласы бойынша тамақ өнімдерінің технологиясы саласында кәсіби өсу және одан әрі өзін-өзі оқыту үшін жеке жауапкершіліктің жоғары деңгейін көрсететін нормативтік және салалық құжаттарды қолдану
- Ғылыми ақпаратты хабарлау, идеяларды ұсыну және мәселенің өзектілігі мен оларды шешудің нақты дәлелі, зерттеу нәтижелері бойынша қорытынды жасау, ойларды дәл, дәйекті және дәйекті түрде білдіру, сөйлеу логикасының коммуникативті қасиеттерін және фактілердің сенімділігін немесе олардың сәйкессіздіктерін тіларалық қарым-қатынастың кең ауқымында сақтау