Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07514 Стандарттау, сертификаттау (салалар бойынша) в М. Дулатов атындағы Қостанай инженерлік-экономикалық университеті

  • Көшбасшылықтың негіздері және кәсіпкерлік
    Несиелер: 5

    Бәсекелестік ортадағы көшбасшылық пен кәсіпкерліктің теориялық және әдістемелік негіздерін оқу, кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыру мәселелерін зерделеу және оның тиімділігін бағалау, кәсіпкерлікті дамытуды реттеу мен қолдаудың мемлекеттік тетіктерін айқындау және пайдалану. Студенттер бизнес идеяларды, презентацияларды құрастыру арқылы оқыту нәтижелерін қуаттайды, топтық талқылаулар мен сөз сөйлеулерді орындау кезінде командамен жұмыс істеудегі көшбасшылық тәжірибесін алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Кәсіпкерлік қызмет
    Несиелер: 5

    Экономикалық табиғатты зерттеу және кәсіпкерліктің мазмұны. Кәсіпкерлік тәуекел. Кәсіпкерлік орта. Кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу. Кәсіпкерлік қызметтің ұйымдық-құқықтық нысандары. Қаржылық және инвестициялық қызмет. Кәсіпкерлік қызметті салықтық реттеу. Кәсіпкерлік қызметтің тиімділігін бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 4

    Мамандыққа кіріспе. Стандарттау ғылым ретінде. Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар Қазақстан Республикасы. Метрологияның рөлі ғылым және өндіріс. Құқықтық, нормативтік және ұйымдастырушылық негізі, өлшем бірлігін қамтамасыз ету. Өнім қауіпсіздігі. Өнімнің сапасы мен оны бағалау әдісі. Сәйкестікті растау, өнімнің және процестердің белгіленген талаптарға. Аккредиттеу сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Стандарттау
    Несиелер: 5

    Қазіргі жағдайы және дамуының негізгі тенденциялары Қазақстан Республикасында стандарттау. Мемлекеттік техникалық реттеу жүйесі. Заң «Стандарттау туралы», «Техникалық реттеу туралы». Құрылымы мен заңнаманың негізгі ережелері ҚР техникалық реттеу. Түрлері, нормативтік құжаттарды және Қазақстан Республикасының аумағында қолданылатын. Стандарттау бойынша халықаралық ұйымдар. Өңірлік стандарттау жөніндегі ұйым әзірлеу Тәртібі мемлекеттік стандарттар мен стандарттар ұйымдар. Қолдану тәртібі халықаралық, өңірлік және шет мемлекеттердің ұлттық стандарттарын, стандарттау жөніндегі басқа нормативтік құжаттарды қабылдады. Стандарттау жөніндегі техникалық комитеттер.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Адам өмірінің қауіпсіздігі және еңбекті қорғау негіздері
    Несиелер: 3

    Тіршілік қауіпсіздігі саласындағы заңнамалық және құқықтық аспектілерді зерттеу. Елдің азаматтық қорғанысының міндеттері, құрылу және жұмыс істеу принциптері. Адамды және тіршілік ортасын табиғи және техногендік шығу тегі зиянды және қауіпті факторлардан қорғау. Студент өмір қауіпсіздігі және еңбек қатынастарын ұйымдастыру негіздерін, сондай-ақ төтенше жағдайларда Экономика объектілерінің жұмыс істеу тұрақтылығын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 3

    өсімдіктер, жануарлар және олардың мекендейтін ортасы арасындағы қарым-қатынас; антропогендік қызметтің әлеуметтік-экологиялық салдарлары; Табиғатты қорғаудың және табиғатты тиімді пайдаланудың негізгі принциптері. Студент экологиялық жүйелердің тұрақты дамуы мен қызмет етуін ұйымдастыру принциптері мен әдістерін меңгереді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Азық-түлік тауарларының тауартануы
    Несиелер: 5

    Тауартану зат мен міндеттері. Азық-түлік тауарларының жіктелуі. Азық-түлік тауарларының сапасы. Азық-түлік тауарларының химиялық құрамы. Тауарлардың сапасын анықтау әдістері. Азық-түлік тауарларын сақтау. Тамақ өнімдерін консервілеу. Сертификаттау сәйкестікті растау ретінде. Тұтыну тауарларын таңбалау. Стандарттау негіздері. Тауарларды штрихты кодтау. Азық-түлік тауарларының біртекті топтарының тауартануы: Астық және оны қайта өңдеу өнімдері, жеміс-көкөніс тауарлары, дәмдік тауарлар, крахмал, қант, бал, сүт тауарлары, тағамдық майлар, ет және ет өнімдері, жұмыртқа және жұмыртқа тауарлары, тағамдық концентраттар, балық және балық тауарлары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық-түлік тауарларының гигиенасы
    Несиелер: 5

    Тағам гигиенасының құқықтық және ұйымдастырушылық негіздері. Қоршаған ортаның гигиеналық сипаттамасы. Тағамдық аурулар. Тағамдық қоспалар мен материалдар, тамақ өнімдерімен байланысатын. Тағам өнімдерінің гигиеналық сараптамасы. Сауда кәсіпорындарына қойылатын гигиеналық талаптар. Сауда процесіне қойылатын гигиеналық талаптар. Сауда қызметкерлерінің жеке гигиенасы

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сараптама негіздері
    Несиелер: 5

    Тауарларды сараптау: түсінігі, принциптері, объектілері, түрлері. Тауарларын таңбалау. Тауарларды сәйкестендіру. Бұрмалау. Методология бағалау өнім сапасы. Негізі азық-түлік тауарларын сақтауға. Сараптама өнімдер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Стандарттау жөніндегі құжаттарды каталогтау
    Несиелер: 3

    «е-ТК» стандарттау саласында ақпараттық қамтамасыз ету. Стандарттау жөніндегі ұлттық орган. Стандарттау жөніндегі Ұлттық органның интернет-ресурсы, ұлттық стандарттау белгісі. Стандарттау бойынша құжаттарды каталогтау жүйесі. Стандарттау бойынша құжаттар каталогы. Техникалық реттеу саласында және стандарттау саласында ақпараттық және нормативтік қамтамасыз ету. Нормативтік-техникалық құжаттардың мемлекеттік бірыңғай қоры (НТҚМБҚ). Нормативтік құқықтық актілер НТҚМБҚ. Стандарттардың Интернет-дүкені. Нормативтік құжаттамаларды қолдану үшін ресми ақпараттық сайттар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өлшеу құралдары мен әдістері
    Несиелер: 5

    Өлшеу туралы жалпы мәліметтер. Өлшеу құралдары. Өлшеу құралдарын анықтау және жіктеу. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалаудың теориялық сұрақтары. Зерттеудің өлшеу әдістері. Спектрлік әдістер. Рефрактометрия және поляриметрия. Хроматография. Зерттеудің реологиялық әдістері. Шикізат пен дайын өнімнің сапасын бағалау кезінде физика-химиялық әдістерді қолданбалы пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы ағылшын тілі
    Несиелер: 5

    «Ағылшын тілі кәсіби қарым-қатынас жағдайында» пәні болашақ кәсіби іс-әрекетте ағылшын тілін іс жүзінде қолдану үшін жеткілікті мамандандыруды және құзыреттілігін қалыптастыруды ескере отырып, берілген біліктілік жағдайларда кәсіби-бағыттау жағдайларын қолдана отырып, кәсіби бағытталған материалды студенттердің 2 жыл оқуын қамтиды. Осы пәнді оқу барысында студенттердің шет тіліндегі тілдік құзіреттілік деңгейін меңгеруі көзделеді, бұл өз мамандығы бойынша әдебиетті өз бетінше оқып, болашақта шетелдік әріптестерімен байланыс орнатып, олардың жұмыс тәжірибелерімен танысуға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Метрология негіздері
    Несиелер: 5

    Метрологияның теориялық негіздері. Метрологияның негізгі ұғымдары. Негізгі терминдер мен анықтамалар. Өлшеу құралдарының қателіктерін жіктеу. Өлшеу нәтижелерін ұсыну формалары. Өлшеу техникасы құралдарының метрологиялық сипаттамалары. Өлшеу құралдарының дәлдік класстары. Тура өлшеулерді өңдеу. Өлшем бірлігін қамтамасыз ету мемлекеттік қызметтері. Халықаралық метрологиялық ұйымдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өнімнің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасы және оның бақылауды қамтамасыз ету. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы түсінігі. Тамақ өнімдеріндегі зиянды және бөтен заттардың жіктелуі. Тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізаттарын ластаудың негізгі жолдары. Азық-түлік өнімдерінің құрамында, химиялық қосылыстардың үш тобы. Микотоксиндер (афлатоксиндер, охратоксиндер, трихотецендер, зеараленон, патулин). Химиялық элементтермен ластану. Заттардың уыттылық мөлшері. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің радиоактивті ластануы. Уытты элементтер: сынап, қорғасын, кадмий, күшән, алюминий және т. б. азық-түлік өнімдерін ластаушы рет��нде. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптар. ҚР азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігінің нормативтік-заңнамалық негізі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Бизнесті ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Бизнесті жоспарлау және ұйымдастыру саласындағы негізгі түсініктерді білу. Бизнесті ұйымдастырудың мәні мен нысандарын түсіну. Кәсіпорынның қаржылық-шаруашылық қызметін нақты бағалауды, алынған нәтижелер бойынша тиісті қорытындылар жасауды, бизнестің қазіргі қаржылық жағдайын талдауды меңгеру. Кәсіпті ұйымдастырудың нысандары мен әдістерін жетілдіруге және оның тиімділігін арттыруға бағытталған мәселелерді шешу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсiби қазақ(орыс) тiлi
    Несиелер: 5

    Кәсіби лексиканы, грамматиканы және фонетиканы оқып үйрену, LSP деңгейін, кәсіби бағытталған сөйлеу дағдыларын меңгеру, болашақ мамандардың кәсіби қызметі аясында коммуникативтік құзыреттілікті меңгеруге бағытталған өз мамандығы бойынша мемлекеттік тілдегі әдебиетті пайдалану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сәйкестігін растау
    Несиелер: 5

    Техникалық реттеу сапасын қамтамасыз ету және растау сәйкестігі. Өнімнің сәйкестігін растау Кеден одағында. Аккредиттеу сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын. Міндетті және ерікті растау сәйкестікті. Ережелер мен өнімнің сәйкестігін растау тәртібі Кеден одағында. Нормативтік-құқықтық база Кеден одағының сәйкестікті растау саласындағы. Сәйкестікті растау схемасын, қолдану ережесі, сызбаларды кезінде сертификаттау және декларациялау. Талаптар техникалық регламенттер мен қауіпсіздік.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сертификаттау
    Несиелер: 5

    стандарттау мен сертификаттаудың мәні мен мазмұны стандарттарды әзірлеу технологиясы, стандарттау бойынша нормативтік құжаттардың міндетті талаптарының сақталуын қадағалау жүйесі заңнамалық және нормативтік құжаттар, сертификаттаудың әдістемелік материалдары, өнімдер мен қызметтердің сәйкестігін растауды жүргізу ережелері мен тәртібі, сәйкестікті растау сызбасын міндетті және ерікті сертификаттау жүйесі, сәйкестікті растау сынақтарын жүргізу ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • АӨК өнімдерін сертификаттау
    Несиелер: 5

    Сапасы: сапа мәні, қасиеттері және сапа көрсеткіштері, АӨК өнімдерінің қауіпсіздігі. Сертификаттау бойынша нормативтік құжаттар. АӨК өнімдерінің сапасын анықтау және бағалау әдістері. АӨК өнімдеріне техникалық регламенттер. АӨК өнімдерінің белгіленген талаптарға сәйкестігін растау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсіпорында құжаттарды басқару
    Несиелер: 5

    Құжаттарды басқару. Құрамы. Жіктелуі. Басқару құжаттарының деректемелері. Құжаттарды ресімдеу және жасау ережелері. Құжаттармен жұмысты ұйымдастыру. Құжаттарды жүйелеу. Құжаттарды сақтау. Іс жүргізуді автоматтандыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Халықаралық стандарттаудың негіздері
    Несиелер: 5

    Кіріспе. Жай-күйі және даму перспективалары стандарттау. Стандарттаудың дамуы мемлекеттік, халықаралық және өңірлік деңгейлерде. Халықаралық стандарттау ұйымы (ИСО). Құрылымы стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымның (ИСО). Тәртібін әзірлеу, бекіту және қолданысқа енгізілген өзгерістер Стандартына уәкілетті органның Құзыреті ортаға сәйкестікті растау және аккредиттеу. МС бойынша еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау және (OHSAS) МС бойынша СМБПП (ISO 22000). Қолдану тәртібі халықаралық стандарттар (нормативтік құжаттар). Есептік тіркеу әдісі. Стандарттаудың құқықтық негіздері СШ поСЭМ (сериясы ISO 14000).

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету - өндірістегі өлшемдердің бірлігі мен дәлдігін қамтамасыз ету әдістері. Метрологиялық қамтамасыз ету өнім сапасына қойылатын талаптарға негізделген қызмет түрі ретінде. Метрологиялық қамтамасыз етудің объектілері мен компоненттері. Олардың мазмұны мен метрологиялық қамтамасыз етудегі рөлі. Метрологиялық қамтамасыз етудің ғылыми негіздері. Метрологиялық қамтамасыз етудің техникалық негіздері. Метрологиялық қамтамасыз етудің ұйымдастырушылық негіздері. Метрологиялық қамтамасыз ету сапасын бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Стандарттау және ғылымның пайда болу тарихы. Мемлекеттік стандарттау жүйесінің негізгі ережелері. Жалпы техникалық және ұйымдастыру-әдістемелік стандарттардың салааралық кешендері. Стандарттаудың ғылыми-әдістемелік негіздері. Стандарттау әдістері. Сапа көрсеткіштерін және оның элементтерін стандарттау. Сертификаттау саласындағы ҚР заңнамасының құрылымы мен негізгі ережелері. ҚР сәйкестігін растау жүйесі туралы ереже. Сертификаттауды қолдану салалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тұтынушыларды қорғау және өнім сапасын бақылау
    Несиелер: 5

    Қоғамдық тамақтану өнімдерін стандарттау мен сапасын бақылаудың құқықтық, нормативтік, экономикалық және әлеуметтік аспектілері; қоғамдық тамақтану өнімдерінің сапасын бақылаудың даму тенденциялары мен перспективалары; өнім сапасын бақылауды ұйымдастырудың негізгі принциптері мен теориялық негіздері, өндірістік бақылау-өнім сапасын бақылау тәсілдері; өнімнің сапасын бақылаудың әртүрлі түрлерін, нысандары мен әдістерін іс жүзінде қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Азық-түлік өнімдерін органолептикалық бағалау
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдері сапасының органолептикалық көрсеткіштерінің негізгі терминдері мен номенклатурасы. Сенсорлық талдаудың психофизиологиялық негіздері: визуалды сезімнің табиғаты мен факторлары, сүйкімді сезімдер, дәм сезімдері және олардың жіктелуі. Дегустациялық талдау әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • 1С-Кәсіпорын
    Несиелер: 5

    Кәсіпорынның мүлкін есепке алу процесін автоматтандыру және оны қалыптастыру көздері, кірістер, шығыстар, қаржылық нәтиже және экономиканың нақты секторының Шаруашылық субъектілерінің есептілігін қалыптастыру бойынша бағдарламалық өнімдердің негізгі ұғымдарын, элементтері мен әдістерін зерделеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Технологиялық Кәсіпкерлік және Стартаптар
    Несиелер: 5

    Техникалық процесс негіздерін және оған негізгі теориялық тәсілдерді, технологиялық кәсіпкерлік пен стартаптарды дамытудағы негізгі басымдықтарды, it-кәсіпкердің алған дағдыларын, бизнес-идеяларды іске асыру әдістерімен әдіснамалық базисті пайдалана отырып, идеяны өміршең өнімге дейін жеткізу процесін зерттеу

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Кеден oдағының шеңберіндегі мемлекетаралық стандарттау
    Несиелер: 5

    Мемлекетаралық стандарттау жүйесі. Мүше мемлекеттер Еуразиялық экономикалық қоғамдастық. Жоғары Еуразиялық экономикалық кеңестің функциялары мен өкілеттіктері комиссия кеңесі. Бірыңғай Өнім Тізбесі, Кеден одағы, бірыңғай техникалық регламенттері Тұжырымдамасы өзара іс-қимылды Еуразиялық экономикалық комиссияның (МАК және ҚМҒТК Мемлекетаралық стандарттау (МАК). Жоспарлау саласындағы МАК құруға қойылатын талаптарға сәйкес баяндауға және ресімдеуге және бекіту Мемлекетаралық стандарттар. Техникалық регламенттер мен стандарттар кеден одағы мен біртұтас экономикалық кеңістік. Еуро-Азиялық өңірлік стандарттау ұйымы. Қолдану МС ISO ҚР ау��ағында сәйкес КО ТР. Мемлекетаралық кеңес стандарттау, метрология және сертификаттау. Қазіргі жай-күйі және даму перспективалары стандартизаци Кеден одағында.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • АӨК негіздері
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы өндірісін ұйымдастыру негіздерін білу, АӨК кәсіпорындарында және оның бөлімшелерінде техникалық, технологиялық, Әлеуметтік және басқа да факторларды ескере отырып, өндірісті тиімді ұйымдастырудың практикалық дағдыларын меңгеру, ауыл шаруашылығы мәселелеріне қызығушылықты дамыту және тереңдету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тауарларды сәйкестендіру және бұрмалау
    Несиелер: 5

    Идентификация проблемасының түсінігі және өзектілігі. Сәйкестендіру және сәйкестікті бағалау. Сәйкестендіру және сәйкестікті бағалау. Идентификацияның құрылымы мен жіктелуі. Фальсификация түрлері мен тәсілдері. Азық-түлік тауарларының бұрмалануын анықтау әдістері мен құралдары. Сәйкестендіру, азық-түлік тауарларының бұрмалануын анықтау құралдары мен әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өлшеудің жалпы теориясы
    Несиелер: 5

    Өлшеулердің жалпы теориясы Студенттердің өлшеулердің қажетті дәлдігінің бірлігін қамтамасыз ету туралы, әртүрлі физикалық шамаларды өлшеу және олардың нәтижелерін өңдеу әдістері туралы теориялық білімді алуы болып табылады. Пәнді оқу міндеті өлшеу теориясының негіздерін, өлшеу қателіктері ұғымын, өлшеу әдістерін қарастырудан тұрады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өнімді сынау, бақылау және қауіпсіздік
    Несиелер: 5

    Сынақ жүйесінің пайда болуы, маңызы, құру ережелері. Бақылау түрлері. Сынақ түрлері. Мемлекеттік – қабылдау, квалификациялық, инспекциялық, сертификациялық және периодтық сынақтар. Сынау түрлерін және олардың классификациясын оқып білу. Сынаудың нормативті-нұсқаулық қорын оқып білу. Сынаудың негізгі сатыларын оқып білу: жоспарлау, сынау бағдарламасы, сынау құралдарын аттестаттау,сынау нұсқасын өңдеу. Сынау нәтижелерінің дәлдігіне,сенімділігіне және үдемелі жүргізуіне әсер етуші факторларды оқып білу. Сынаудың сапа менеджмент жүйесінің негізгі элементтерін оқып білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Деректерді визуализациялау. Есептік операцияларды автоматтандыру
    Несиелер: 5

    Сандық деректер және олардың визуализациясы. Excel математикалық, статистикалық, қаржылық функциялары. Сандық мәліметтерді талдау. Деректерді ұйымдастыру тәсілдері. Графикте визуалды салыстыру. ИНФОГРАФИКА композициясы. Диаграммалардың негізгі түрлері. ИНФОГРАФИКА жасау және деректер алу үшін құралдардың жалпы сипаттамасы. Белгілік жүйелер алдына. Фигуралық диаграммалардағы шамалықпен күрестің визуалды тәсілдері. Модельденген байланыс кеңістігіндегі диаграммалар. Графтар түрлері. Графикалық құрылымдарды трансформациялау. ИНФОГРАФИКА және деректерді визуализациялау онлайн құралдары.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапа аудиты
    Несиелер: 5

    Аудиттер, санаты аудит түрлері аудит. Пәннің мақсаттары мен міндеттері. Аудит және бағалау. Бақылау нысандары. ISO 19011. Есептер сәйкес еместігі туралы. Жіктеу осы есептердің сәйкес еместігі туралы. Аудиттің мақсаты. Қарым-қатынас. Жинау және тексеру ақпарат. Қарым-қатынас байланысты персоналды басқару. Алынған деректерді талдау. Басшылық аудит. Бағдарламаны басқару аудит. Рөлі аудитор. Принциптері аудитор міндетті түрде сақтау. Көзқарас аудит. Аудит бағдарламасы. Аудиттің көлемі. Мерзімдері аудит. Жеке жоспарлау. Жасау чек-парақ. Орындау аудиті. Құжаттарды талдау. Ақпарат жинау. Критерийлері аудит. Есеп жасау Тұжырымдар аудит. Бағалау критерийлері бойынша аудит. Тіркеу жүргізетін аудиторлар Мемтізілімде. ребования к сарапшы – аудиторларға. Қағидаттарын сақтау. Үшін эксперт-аудиторларды дайындау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Аккредиттеу және лицензиялау
    Несиелер: 5

    Аккредиттеу және лицензиялау туралы негізгі мәліметтер. Негізгі терминдер мен ұғымдар. Аккредиттеу саласындағы халықаралық тәжірибе. Сынақ зертханаларын (ИЛАК) аккредиттеу бойынша халықаралық конференция. Аккредиттеу бойынша халықаралық форум (IAF). Аккредиттеудің нормативтік базасы. Сынақ зертханаларына қойылатын талаптар және оларды аккредиттеу тәртібі. Серти-фикаттау жөніндегі органдарды, сынақ тексеру және калибрлеу зертханаларын аккредиттеу тәртібі. Аккредиттеуді жүргізудің негізгі кезеңдері. Лицензиялаудың негізгі принциптері. «Лицензиялау туралы» Қазақстан Республикасы Заңының негізгі ережелері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Стандарттар негізінде тәуекелдерді басқару
    Несиелер: 5

    Тәуекелдерді басқару және реттеу жүйесі. Тәуекел және тәуекел менеджменті туралы негізгі түсініктер. Тәуекелдерді басқару про-цесінің негізгі функциялары: контексті белгілеу, тәуекелді сәйкестендіру, тәуекелді талдау және бағалау, тәуекелді өңдеу стратегиясын таңдау және іске асыру. Стандарттар мен регламенттерде тәуекелдерді басқару. Еуропалық тәуекел-менеджмент қауымдастығының стандарттары, FERMA Тәуекелдерін басқару стандарты. Реттеу жүйелерінде тәуекелдерді басқару.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сәйкестікті растаудың халықаралық практикасы
    Несиелер: 5

    Сертификаттаудың даму тарихы. Халықаралық деңгейде сертификаттау. Сертификаттау саласындағы ISO қызметі. Сынақ зертханаларын аккредиттеу жөніндегі халықаралық конференция. ЕО сертификациясы. ТМД-дағы сертификаттау. Шет елдердегі сертификаттау: Германияда сертификаттау; Францияда сертификаттау; Жапонияда сертификаттау; АҚШ-та сертификаттау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өнеркәсіптік қаупсіздікті техникалық реттеу
    Несиелер: 5

    Нормативтік сәйкестікті растау саласындағы құжаттар. Міндетті және ерікті растау сәйкестікті. Ережесі және өнім сәйкестігіне растау жүргізу тәртібі. Талаптар техникалық регламенттер мен қауіпсіздік. Өнімнің сәйкестігін растау жөніндегі техникалық регламенттердің талаптарына сәйкес.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Технологиялық нормалау және стандарттау
    Несиелер: 5

    Мемлекеттік жүйенің рөлі, маңызы Қазақстан Республикасының Техникалық реттеу жүйесін дамыту, оның құрылымы. Техникалық нормалау және стандарттаудың мәні, мазмұны және міндеттері. Стандарттаудың негізгі принциптері мен әдістері. Стандарттар түрлері мен категориялары, стандарттар кешендері. Стандарттаудың әдіснамалық негіздері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өнімнің сапасын қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Сапаны басқарудың мәні мен әдіснамалық негіздері. Сапаны басқару процесі мен мазмұны. Сапаны басқарудың даму эволюциясы. Сапаны басқарудың әдіснамалық негіздері. Сапа менеджменті жүйесі. ИСО 9000 стандарттары негізінде сапаны басқару. Сапа менеджменті принциптері. Процесс және жүйелік тәсілдер. Сапа менеджменті жүйесіне қойылатын негізгі талаптар. Сапа менеджменті жүйесінің құжаттамасына қойылатын талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнім мен процестердің сапасын басқарудың статистикалық әдістері
    Несиелер: 5

    Өнім сапасын статистикалық бақылаудың ғылыми әдістерін зерттеу және осы әдістерді өндірісте және өнім сапасын басқаруда практикалық қолдану. Өнімнің сапасын бақылаудың негізгі ұғымдары мен әдістері, Технологиялық процестің жай-күйі және статистикалық қабылдау бақылауын ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Tехникалық реттеу
    Несиелер: 5

    Сапаны қамтамасыз етуде және оның Кеден одағында сәйкестігін растауда Техникалық реттеу. Техникалық регламенттер: мазмұны, әзірлеу ерекшеліктері, сараптама, қабылдау, Қазақстан Республикасында өзгерістер мен күшін жою. Кеден одағында техникалық регламенттерді әзірлеу тәртібі. Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар, Қазақстан Республикасының «Стандарттау туралы» Заңында белгіленген, азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерін өндіру және сапасын бағалау кезінде пайдаланылатын тамақ өнімдері. Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар, Ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу саласында метрология және метрологиялық қамтамасыз ету туралы негізгі мәліметтер. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы негізгі ұғымдар, «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» Қазақстан Республикасының. Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі. Сәйкестікті бағалау. Кеден одағында өнімді сертификаттау схемалары. Кеден одағында сәйкестікті декларациялау схемалары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сапа жүйесі
    Несиелер: 5

    Сапа дегеніміз Не және ол не үшін қажет. Мәні сапа тұтынушы-ля және дайындаушының. Дамыту сапа жүйелерін және олардың менеджмент. Жүйесі Ф. У. Тейлор. Басқару құрылымы және оның рөлі сапасына жетуде. Құрылымының түрлері, басқару Жүйесі және принциптері жаппай сапа менеджментінің Негізгі принциптері Деминга, Джурана, Кросби сапасына жету үшін. Начало жобасын енгізу ТQМ. Модульдік құрылымы енгізу ТQМ (жалпыға ортақ сапа менеджментінің). Басшылық аудит. Бағдарламаны басқару аудит. Рөлі аудитор. Принциптері аудитор міндетті түрде сақтау. Заңнамалық-құқықтық және нормативтік қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету. Техникалық реттеу сапасын қамтамасыз ету және растау сәйкестігі. Стандарттау р��тінде нормативтік сапасын қамтамасыз ету шарттары. Сертификаттау және сәйкестікті растау қауіпсіздігін қамтамасыз ету және өнім сапасы. Аккредиттеу сәйкестікті растау жөніндегі органдарды және сынақ зертханаларын. Метрология өнім сапасын қамтамасыз етуге. Құқықтық реттеу, өнім сапасын талаптарын ескере отырып және мемлекеттің мүдделерін және тұтынушы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өнім сапасын сараптау
    Несиелер: 5

    Азық-түлік және тамақ өнеркәсібі өнімдеріне сараптама жүргізу. Азық-түлік және тамақ өнеркәсібі өнімдерінің негізгі түрлері. Тамақ өнеркәсібі өнімдеріне сараптама жүргізу әдістемесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Құжаттармен нормативтік қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Қазіргі жай-күйі нормативтік базаны ұлттық стандарттау жүйесі. Әзірлеу және ресімдеу стандарты. Ұлттық стандарттар. Негізгі элементтері көрсетіледі. Құрылымы көрсетіледі. Құру, баяндау, ресімдеу, мазмұны мен әзірлеуге техникалық тапсырманы ұсынады. Құру, баяндау, ресімдеу және түсіндірме жазбаның мазмұны стандарт жобасы. Ресімдеу ережесі стандартының жобасын. Жариялау тәртібі мен қағидасын ұлттық стандарттардың Негізгі элементтері процесінің стандартты әзірлеу. Ерекшеліктері стандарттарды әзірлеу. Қамтамасыз ету, ұйымдастыру және ақпараттық бірлігі құжаттама. Халықаралық тәжірибе стандарттарын әзірлеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Стандарттарды әзірлеу және енгізу
    Несиелер: 3

    Техникалық реттеудің Мемлекеттік жүйесі. «Стандарттау туралы», «Техникалық реттеу туралы» Қазақстан Республикасының заңы. Түрлері, нормативтік құжаттарды және Қазақстан Республикасының аумағында қолданылатын. Стандарттау жөніндегі техникалық комитеттер. Қазақстан Республикасының мемлекеттік стандарттау жүйесі. Стандарттау және сабақтас қызмет түрлері. Терминдер мен анықтамалар. Стандарттар мемлекетаралық ережелер мен ұсыныстар бойынша мемлекетаралық стандарттау. Тәртібін әзірлеу, қабылдау, жаңарту және жою. Әзірлеу тәртібі мемлекеттік стандарттар мен стандарттар ұйымдар. Қолдану тәртібі халықаралық, өңірлік және шет мемлекеттердің ұлттық стандарттары��, стандарттау жөніндегі басқа нормативтік құжаттарды қабылдады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Құжаттамалық қамтамасыз ету
    Несиелер: 5

    Мақсаты мен міндеттері құжаттамалық қамтамасыз ету. Ұғымы туралы құжаттар мен құжат-ментационном қамтамасыз ету басқару жүйесі ретінде құжаттармен жұмыс істеу. Ұғым "құжаттамалық қамтамасыз ету басқару" (іс қағаздарын жүргізу). Ұғымдар "ақпарат", "құжат", "электронды құжат". Құжаттану. Біріздендіру және стандарттау. Принциптерін біріздендіру және стандарттау басқару құжаттарын қатысты мазмұны мен нысаны. Орны мен рөлі құжаттарды басқару. Негізгі басқарушылық құжаттама. Ресімдеудің ережелері құжаттардың негізгі түрлерін.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Квалиметрия
    Несиелер: 3

    Квалиметрияның мақсаттары мен міндеттері. Өнеркәсіптік өнімнің жіктелуі. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы. Сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы. Өнеркәсіптік өнім көрсеткіштерінің жіктелуі. Өнім сапасының деңгейін бағалау. Өнім сапасын сараптамалық бағалау. Көрсеткіштердің салмақ коэффициенттерін анықтау. Квалиметриялық шкалалар. Тәртіп шкаласы. Аралық шкаласы. Аралық шкаласы. Қатынас шкаласы. Сапа деңгейін бағалау әдістемесін әзірлеудің негізгі ережелері. Өнімді пайдаланудың әр түрлі шарттарын есепке алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Сертификаттау және сәйкестікті бағалау жөніндегі халықаралық ұйымдар
    Несиелер: 5

    Өзекті халықаралық ұйымдар сертификаттау және сәйкестікті бағалау бойынша. ҚР негізгі нормативтік-құқықтық құжаттары. Сәйкестікті растау тәртібі мен қағидалары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өнім сапасын қамтамасыз етудегі техникалық регламенттер
    Несиелер: 3

    Техникалық регламенттер және олардың рөлі өнім сапасын қамтамасыз етуге. Техникалық регламенттердің мазмұны. Ерекшеліктері әзірлеу, сараптау, қабылдау, өзгерту және күшін жою техникалық регламент. Жоспарының жобасы бойынша техникалық регламенттерді әзірлеу және оны Қазақстан Республикасының Үкіметіне бекіту үшін ұсынады. Орналастыру ресми баспа басылымында және ортақ пайдаланымдағы ақпараттық жүйеде. Туралы белгіленген нысандағы хабарламаны жобасын әзірлеу, оған өзгерістер және (немесе) толық-тырулар немесе күшін жою техникалық регламент. Талқылау, пысықтау жобасына алынған ескертпелерді ескере отырып орналастыруды уәкілетті органның ресми басылымында және ортақ пайдалану ақпараттық жүйесінде беруге; сұрау салу бойынша мүдделі тараптарға алынған ескертулер техникалық регламенттің жобасына.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Мемлекеттік сатып алулар
    Несиелер: 3

    Мемлекеттік сатып алудың негізгі ұғымдарын, функцияларын, әдістері мен объектілерін, мемлекеттік сатып алу туралы заңды, Мемлекеттік сатып алу порталының құрылымдық элементтерін, өнім беруші мен сатып алушы тарапынан мемлекеттік сатып алу порталындағы негізгі жұмыс процесін зерделеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдар
    Несиелер: 5

    Стандарттау жөніндегі ұйымдарды, ҚР және шетелде техникалық реттеу жүйесін дамыту. Нормативтік-техникалық құжаттаманың түрлері, нормативтік-техникалық құжаттаманы, оның ішінде халықаралық құжаттарды әзірлеу әдістері мен тәсілдері. Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымдар, халықаралық стандарттардың түрлері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON8

    Стандартты және стандартты емес жағдайларда шешім қабылдау және олар үшін жауапкершілік

  • Код ON1

    Ғылым мен тәжірибедегі неғұрлым озық білім элементтерін, ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу әдіснамасын қоса алғанда, техникалық реттеу және стандарттау саласындағы жұмыстарды ұйымдастыру саласындағы білімі мен түсінігін көрсету.

  • Код ON2

    Жаңа жағдайларда және оқытылатын саламен байланысты пәнаралық салалар шеңберінде мәселелерді шешу қабілеті мен түсінігін қолдану.

  • Код ON5

    Техникалық сарапшының мамандануы шеңберінде орыс, қазақ немесе ағылшын тілдерін қолдана отырып, техникалық мәтіндердің аудармаларын редакциялау. Орыс, қазақ немесе ағылшын тілдерін пайдалана отырып, стандарттау жөніндегі құжаттардың мәтіндерінде қолданылатын мамандандырылған терминдер мен өрнектердің кәсіби түпнұсқалық аудармасын жүзеге асыру. Аудармаларды жүзеге асыру үшін релевантты ақпарат көздерін және электрондық ресурстарды пайдалану. Кәсіби саладағы өз жетістіктерін объективті бағалауға қабілетті болу, өз қызметін дамыту үшін жаңа құзыреттілікті қалыптастыру қажеттілігін сезіну

  • Код ON4

    Ұлттық, мемлекетаралық және халықаралық деңгейлердегі стандарттау жөніндегі қызметтің теориялық ережелерін, стандарттарды, стандарттар кешенін және басқа да нормативтік-техникалық құжаттаманы құру қағидаттары мен әдістемесін және пайдалану қағидаларын қалыптастыру

  • Код ON3

    Стандарттау, сертификаттау, сынау және өнімдер мен қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі нормативтік-техникалық құжаттаманы құру қағидалары мен әдістемесін ұсыну

  • Код ON6

    Әлеуметтік, этикалық және ғылыми аспектілерді ескере отырып, пікірлерді қалыптастыру үшін Техникалық реттеу саласында және аралас салаларда ақпаратты жинау мен түсіндіруді жүзеге асыру; Техникалық реттеу, стандарттау және сәйкестікті бағалау саласындағы ақпаратты, идеяларды, проблемалар мен шешімдерді бағалау және байланыстыру.

  • Код ON7

    Жеке және кәсіби даму үшін қажетті ақпаратты іздестіруді және пайдалануды жүзеге асыру

Top