Инновациялық білім беру бағдарламасы

6B08121 Жылыжай шаруашылығы в Баишев Университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Экологиялық қауіпсіз, инновациялық технологияларын және зиянкестерден қорғаудың заманауи тәсілдерін қолдана отырып, алуантүрлі көкөніс, сәндік және басқа дақылдарды жылыжай шаруашылығында өсіріп, стандарттау және сертификаттау талаптарына сәйкес сапалы өнімдерді өсіріп, жыл бойы өндіріс мүмкіндігі үшін қорғаулы, жабық топырақта жұмысын тиімді жоспарлайтын, жылыжай шаруашылығының жоғары білікті бакалаврын дайындау
  • Академиялық дәреже Бакалавриат
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 4 года
  • Кредиттер көлемі 240
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B077 Өсімдік шаруашылығы
  • ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
  • Дайындық бағыты 6B081 Агрономия
  • Өсімдіктер биологиясы
    Несиелер: 8

    Пән өсімдіктердің тіршілік әрекетінің негізгі сипаттамалары, сыртқы және ішкі құрылымы, онтогенетикалық және маусымдық өзгерістер, көбею және қоныстандыру тәсілдері, өсімдіктердің тіршілік ету жағдайларына тәуелділігі, әртүрлі тіршілік ету жағдайларына бейімделуі туралы ақпарат береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдіктер физиологиясы
    Несиелер: 8

    Студенттерге жасыл өсімдіктің негізгі физиологиялық процестері, олардың реттелу механизмдері және қоршаған орта жағдайларымен өсімдіктердің өзара әрекеттесу заңдылықтары туралы заманауи түсінік береді, келесі бөлімдерден тұрады: өсімдік клеткасының физиологиясы, фотосинтез, тыныс алу, су алмасуы, минералды тамақтану, өсу, даму және фитогормондар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Агрономияға кіріспе
    Несиелер: 5

    Агрономияға кіріспе-бұл мәдени өсімдіктерді өсіруді зерттеу, ауыл шаруашылығы жерлерін ұтымды пайдалану, топырақ құнарлылығын және ауыл шаруашылығы дақылдарының өнімділігін арттыру, егіншілікті өсірілетін дақылдарға зиянды табиғи факторлардан босататын іс-шараларды әзірлеу бойынша бөлімдер кешені

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жеміс-көкөніс шаруашылығына кіріспе
    Несиелер: 5

    Курста - әр түрлі топырақ-климаттық аймақтарда өсірілетін жеміс, жидек және көкөніс дақылдарын морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері көрсетілді, олардың көбею, прогрессивті өсіру технологиясы және биотехнология ерекшеліктері мен аз таралған көкөніс және жеміс өсімдіктердің өсіру технологиясы қаралды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жылыжай шаруашылығына кіріспе
    Несиелер: 5

    Жылыжайлар мен оранжереяларды орналастыру, жабдықтау және тағайындау, жылыжай топырақтарының құрамы, оларды пайдалану және дезинфекциялау мерзімдері бойынша; оранжерея және жылыжай кешендерінде өсірілетін дақылдардың маңызы, құрылысы, биологиялық ерекшеліктері бойынша қажетті білім алуға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдіктер систематикасы
    Несиелер: 8

    Пән алуан түрлілікті, жіктеуді, филогенияны, эволюцияның мүмкін жолдарын, споралы және тұқымдық өсімдіктердің алуан түрлілігі мен жүйеленуін қарастырады, биосфераның маңызды құрамдас бөлігі ретінде өсімдік әлемі туралы ғылыми білімдермен қамтамасыз етеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Топырақтану
    Несиелер: 4

    Пән топырақ, оның құрылысы, құрамы мен қасиеттері, білім беру, даму және қызмет ету процестері, географиялық таралу заңдылықтары, сыртқы ортамен өзара байланысы, тиімді пайдалану жолдары мен әдістері туралы қазіргі заманғы білімді қалыптастыруға бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жеміс шаруашылығына кіріспе
    Несиелер: 4

    Пән жеміс шаруашылығының теориялық негіздерін, жеміс өндірісінің заманауи технологияларын, егіншілікті интенсификациялаудың нақты жағдайлары мен деңгейі үшін ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттарын іріктеуді, тұқымдарды егістікке дайындауды сипаттайды, жеміс өсімдіктерінің өнімділігін арттыру шараларын, өсімдіктерді қорғау бойынша қазіргі заманғы әдістерді, шаруашылықтарда жұмысты ұйымдастыруды анықтайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Көкөніс шаруашылығына кіріспе
    Несиелер: 4

    Ашық және қорғалған топырақта негізгі көкөніс дақылдарын өндірудің биологиялық негіздерін, өсірудің заманауи және дәстүрлі технологияларын қолдана отырып, әр түрлі агроэкологиялық жағдайларға арналған көкөніс дақылдарының жергілікті және аудандастырылған сорттарын зерттейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • «Академиялық жазба және кәсіби тілдер» модулі (Академиялық жазба, Кәсіби бағытталған шетел тілі)
    Несиелер: 6

    Курстың барысында студенттер әртүрлі ақпарат көздерінен ақпараттарды іріктеп, сыни түрде бағалауға және түсіндіруге, ауызша және жазбаша түрде өз көзқарасын қалыптастыруға, тиісті пікірталас құралдарын қолдануға, диалогқа пен талқылауға қатысуға және сұрақтар қоюға, академиялық сөздік қорын қолдануды үйренеді. Көркем және ғылыми мәтіндерді (мәнжазбалар, мақалалар, есептер, жарияланымдар және т.б.) дайындауға, жазуға және жариялауға практикалық дағдылар, сондай-ақ, жобаларды әзірлеу мен ұсыну дағдыларын, зерттелген білім беру бағдарламасының пәндері бойынша презентациялар жас��лады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Егіншілік
    Несиелер: 4

    Пән студенттерде топырақтың құнарлылығын арттырудың теориялық және практикалық негіздерін, ауыспалы егістерді, топырақты өңдеу жүйелерін, топырақты эрозиядан және дефляциядан қорғауды, берілген сападағы тұрақты түсімдерді алу мақсатында фитосанитарлық әлеуетті басқару білімін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Агрохимия
    Несиелер: 5

    Студенттерді агрохимияның іргелі негіздерімен, өсімдіктердің қоректенуін оңтайландыру үдерістерімен, олардың сапасын қалыптастыру және топырақ-климаттық жағдайларды ескере отырып, агроэкожүйеде әр түрлі ыңғайлы құралдарды қолдану арқылы топырақ құнарлылығын арттыру, зерттеудің заманауи әдістерімену таныстырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • «Экология және тіршілік қауіпсіздігі» модулі (Экология және тұрақты даму, Тіршілік қауіпсіздігі негіздері)
    Несиелер: 5

    Модульге кіретін пәндердің мазмұнында организмдер мен тіршілік ету ортасының өзара әрекеттесу мәселелері қарастырылады, ортаның, популяцияның, қауымдастықтың, экожүйенің факторлары мен ресурстары зерттеледі, Биосфера туралы білім қалыптасады. Модуль пәндерін оқу барысында білім алушылар тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі негіздерімен танысады және төтенше жағдайларда қорғаудың негізгі әдістері мен құралдарын қолдануды үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдік аурулары
    Несиелер: 5

    Өсімдік ауруларының пайда болу, даму және таралу себептері мен заңдылықтарын мамандандырылған жүйелендірілген білімдерді қалыптастыру, аурулардың пайда болу болжамын әзірлеу, олардың зияндылығын зерттеу және олар келтірген шығындарды азайту және тірі организмдерге экологиялық жүктемені төмендету үшін өсімдік ауруларымен күрестің әр түрлі қауіпсіз тәсілдерінің жоспарын жасау

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы дақылдарының аурулары мен зиянкестері, қорғау шаралары
    Несиелер: 4

    Студенттердің экологиялық таза ауыл шаруашылық өнімдерін алу кезінде өсімдіктерді зиянкестер мен аурулардан үнемді қорғау мәселесін шешуде қазіргі заманғы көзқарасты қалыптастыру. Өсімдіктерді қорғау бойынша білім ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің зиянкестері мен ауруларына қарсы күрестің кешенді әдістерін әзірлеуге экологиялық қауіпсіздік бойынша іс-шараларды өткізуге көмектеседі

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Энтомология
    Несиелер: 4

    Пән жәндіктердің жіктелуі мен жүйеленуі, филогенетикалық талдау, ағзаның құрылысы мен жүйесі, физиология, биология және репродуктивті мінез-құлықтың ерекшеліктері, жәндіктердің мінез-құлықтары, түрлердің эволюциясы, санының динамикасы, ауыл шаруашылық және орман энтомологиясының ерекшеліктері мәселелерін қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдіктер иммунитеті
    Несиелер: 5

    Курстың мақсаты - өсімдіктердің қоздырғыштарға төзімділігін анықтайтын механизмдерді, өсімдік иммунитетін дамытуға және сақтауға ықпал ететін анатомиялық, биохимиялық және физиологиялық аспектілерді, вирустық факторлардың сипаттамаларын және қоздырғыштардың әртүрлі топтарының өзгергіштігін, қоздырғыштардың әр түрлеріне қатысты өсімдік иммунитетінің табиғатын зерттеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы дақылдарының зиянкестері және олармен күресу
    Несиелер: 4

    Пән ауыл шаруашылық дақылдарының зиянкестерінің мәнін, зиянкестердің негізгі топтарының құрылысын, көбеюін және онтогенезін анықтайды, зиянкестердің негізгі топтарының экологиясының ерекшеліктерін және географиялық таралуын зерттейді және олармен күрестің қауіпсіз шараларын ұсынады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • «Сандық технологиялар» модулі ( Бұлтты және мобильді технологиялар, Smart-технологиялар, Электронды үкімет)
    Несиелер: 5

    Модульге кіретін пәндердің мазмұнында бұлт технологияларының мүмкіндіктерін пайдалану, OwnCloud бұлтта деректерді сақтауға арналған сервис, ұтқыр телекоммуникациялық ІТ – инфраструктуралар, Smart – технологиялар, 3D – притинг сияқты мәселелер қарастырылады. Онлайн сауда. Модуль пәндерін оқу барысында білім алушыларда е – Gov электрондық үкімет порталы арқылы қызмет алу, құжат айналымында электрондық цифрлық қолтаңбаны пайдалану, мобильді банкинг және басқа да сандық сервистерді практикалық қолдану дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Фитопатология
    Несиелер: 5

    Курс патологиялық үрдістің даму заңдылықтары туралы білімді меңгеруге, қоршаған ортаның нақты жағдайларында зақымданған өсімдік пен патогенмен өзара байланысы, өсімдіктердің иммунитетінің табиғаты және өсімдіктерде осы қасиеттің тұқым қуалауында генетикалық факторлардың рөлі туралы білімді меңгеруге арналған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жылыжайдағы бағбандық
    Несиелер: 5

    Пән бағбандық саласын тиімді құру және жүргізу, ашық және жабық топырақта сәндік ағаштар мен бұталарды, гүлдерді, көгалдарды отырғызу материалдарын өсіру технологиясы бойынша теориялық білім, практикалық білік және дағды жүйесін ұсынады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сәндік өсімдіктердің питомник шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Сәндік өсімдіктер питомниктерінің құрылымы мен түрлік құрамы, халықты отырғызу материалымен қамтамасыз етудегі питомниктердің рөлі туралы түсінік пен білімді жүйелейді, қорғалған топырақта ағаш және шөп дақылдарының отырғызу материалдарын өсірудің қазіргі заманғы технологияларымен таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жылыжайдағы конструкциялар және құрал-жабдықтар
    Несиелер: 5

    Пән қорғалған топырақта көкөніс дақылдарының жоғары өнімдерін алудың жаңа прогрессивті әдістерін қолдану үшін жылыжайдың құрылымы мен жабындары бойынша қажетті теориялық білімдер мен практикалық дағдыларды береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қысқы жылыжайлар
    Несиелер: 5

    студенттерді қысқы жылыжайлардың қорғалған топырағында ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің технологиялық үрдісінің талаптары мен ұсынымдарын сақтай отырып, егіннің құрылымын бұзбай, қысқы жылыжайлардың микроклиматы мен топырақ құрылымы арасындағы тепе-теңдікті сақтай отырып өсіруге үйрету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Көкөніс дақылдар көшеттерін өсіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Көкөніс дақылдарының агрономикалық және биологиялық негіздері, көшеттерді өсіру және отырғызу технологиялары бойынша, олардың қоршаған орта факторларына, күту және жинау бойынша талаптарын, көбею ерекшеліктерін ескере отырып, білім мен іскерлікті қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылық өсімдіктерінің биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән қазіргі биотехнологияның даму бағыттары, ауыл шаруашылығы биотехнологиясының физиологиялық негіздері және микробиологиялық биотехнологияның негізгі бағыттары және оларды ауыл шаруашылығында қолдану туралы түсініктерді, білімді жинақтайды

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 5

    Агроөнеркәсіптік кешен кәсіпорындарында еңбекті қорғаудың құқықтық және ұйымдастырушылық негіздері, оның ішінде өрт және электр қауіпсіздігі, жабдықтарды пайдалану кезіндегі қауіпсіздік, тыңайтқыштармен және пестицидтермен жұмыс істеудің құқықтық және ұйымдастырушылық негіздері қарастырылды, еңбекті қорғауды басқару және зардап шеккендерге алғашқы көмек көрсету мәселелері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жылыжайдың инженерлік жүйелері
    Несиелер: 5

    Пән "ақылды жылыжайлар" жабдығын автоматты басқару жүйесін, басқару алгоритмдерін және функционалдық құрылымын, өсімдіктерге барлық уақыт бойы өсу жағдайын қамтамасыз ету мақсатында автоматтандырылған жылыжайдың жұмыс принциптерін түсіндіреді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жеуге жарамды саңырауқұлақтарды өсіру
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - саңырауқұлақтар және биологиялық, агрохимиялық, агротехникалық білім негізінде оларды өсірудің негізгі тәсілдері туралы білімді, шеберлікті, түсініктерді дамыту және жабық топырақта жеуге болатын саңырауқұлақтар өндірісін кеңінен пайдалануға және оларды қайта өңдеуге көшу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тіршілік қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Курста өмір сүру қауіпсіздігінің заңнамалық негіздері, еңбекті қорғау қызметін ұйымдастыру мәселелері, ұйымдастырушылық, санитарлық-гигиеналық және техникалық іс-шараларды, электр қауіпсіздігі және өртке қарсы іс-шараларды өткізу жолымен жарақаттану мен сырқаттанушылықты азайтудың ғылыми және практикалық негіздері баяндалған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік шаруашылығында биотехнологиялар
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты-білім алушыларда гендік-инженерлік және клеткалық әдістер мен генетикалық түрлендірілген өсімдіктердің әртүрлілігін кеңейту, өндірісті қарқындату және әр түрлі мақсаттағы өнімдердің жаңа түрлерін алу мақсатында оларды құру және пайдалану технологиялары туралы қажетті теориялық білімді қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қорғалған топырақта саңырауқұлақтарды өсіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Пән студенттерді саңырауқұлақ өсіру негіздеріне, қорғалған топырақ жағдайында жеуге жарамды саңырауқұлақтарды өсіру технологиясының ерекшеліктерін, биологиялық, агротехникалық, агрохимиялық факторларды білу негізінде жеуге жарамды саңырауқұлақтарды өсіру әдістерін, қорғау шараларын жоспарлау, дұрыс жинау және өңдеудің негізгі рецептурасын үйретеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсірілетін жеуге жарамды саңырауқұлақтарды зиянкестер мен аурулардан қорғау
    Несиелер: 5

    Пән егін мен өнімнің сапасына әсер ететін зиянкестер мен аурулардан егілетін саңырауқұлақтарды қорғау әдістері мен тәсілдерін, жеуге жарамды саңырауқұлақтарды өсіру технологиясын, зиянкестер мен ауруларға төзімді жабық топырақта, саңырауқұлақтарды өңдеу мен сақтаудың негізгі принциптерін оқытады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығында биотехнологиялар
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығындағы биотехнология – бұл тірі организмдердің мүмкіндіктерін немесе ауыл шаруашылығы өнімдерін жасау және түрлендіру үшін олардың туындыларын барынша толық іске асыруға мүмкіндік беретін жаратылыстану және инженерлік ғылымдардың интеграциясы. Ауыл шаруашылығындағы биотехнологиялар үш сұранысқа ие бағытқа бөлінеді: өсімдік шаруашылығындағы биотехнологиялар, мал шаруашылығындағы биотехнологиялар және қалдықтарды кәдеге жарату саласындағы биотехнологиялар

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қорғалған топырақта гүл шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Қорғалған топырақтағы сәндік өсімдіктерді өсіру, оларды флористика мен фитодизайнда пайдалану бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, гүл өсірудің практикалық міндеттерін шешуде шығармашылық көзқарасты дамыту

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Гүл оранжереялары
    Несиелер: 5

    Курс студенттердің ландшафтық дизайн заңдарымен үйлескен ботаника, экология және басқа да жаратылыстану ғылымдары бойынша іргелі білімдерін пайдалана отырып, оранжерея құру ережелері мен тәсілдері туралы түсініктерін алуға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығындағы тіршілік қауіпсіздігі негіздері
    Несиелер: 5

    Пән ауыл шаруашылығындағы өндірістік қызмет процесінде қызметкерлердің өмірі мен денсаулығын сақтаудың қауіпсіз еңбек жағдайларын қамтамасыз ету заңдылықтары мен байланыстарын оқытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және тасымалдау технологиясы
    Несиелер: 7

    Пән жылыжай шаруашылығы өнімдерін сақтау және тасымалдау саласында, өнімнің сапасын қалыптастыратын факторлар туралы негізгі түсініктерді береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Микроклиматты басқару жүйелерін автоматтандыру
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты - адамның қорғалған топырақта өндірістік және технологиялық процестерді басқаруға тікелей қатысуын болдырмау, микроклиматты автоматты басқару жүйелерін әзірлеу, есептеу және пайдалану бойынша білімдер мен практикалық дағдыларды қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қорғалған топырақтағы микроклимат
    Несиелер: 5

    Мақсаты - білім алушыларда өсірілген дақылдардың биологиясына сәйкес микроклимат параметрлерін оңтайландыру бойынша білімді қалыптастыру, қорғалған топырақ жағдайында көкөніс дақылдарын диагностикалау және жою іскерліктерін минералдық тамақтанудың жетіспеушілігі, зиянды объектілер, қорғалған топырақ жағдайында өсірілген көкөніс дақылдарының сапасын бағалау және стандарттауды жүргізу іскерліктерін қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жабық жылыжайлар мен гидропонды қондырғыларда микроклиматты жасау, бақылау және реттеу
    Несиелер: 5

    Жабық жылыжайлар мен гидропонды қондырғыларда микроклиматты құру, бақылау және реттеу мәселелері, сондай-ақ көкөністердің, жидектер мен шөптердің, сондай-ақ оранжереялардағы, жабық жылыжайлардағы гүлдер мен басқа да сәндік өсімдіктердің өнімділігі мен сапасын арттыру үшін өсірілетін өсімдіктерді суарудың және қоректендірудің түрлі режимдері қарастырылды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жылыжай шаруашылықтарындағы тыңайтқыштар жүйесі
    Несиелер: 4

    Пән минералдық және органикалық тыңайтқыштардың тиімді жүйесін ұйымдастырудың негізгі принциптерін анықтайды, әр түрлі тыңайтқыштардың қорғалған топырақ өнімінің сапасына әсерін анықтайды, қорғалған топырақтағы ауыспалы егістің әрбір дақылына тыңайтқыш мөлшерін есептейді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылық өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы
    Несиелер: 7

    Өсімдік тектес шикізатты сақтау және қайта өңдеу негіздері мен принциптері және технологиялық үдерістің типтік сатыларында және операцияларында шикізаттың негізгі қасиеттері мен сапасының пайда болу заңдылықтары бойынша теориялық білім алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қорғалған топырақтың агрохимиясы
    Несиелер: 4

    "Топырақ - өсімдік - тыңайтқыш" жүйесінде қоректік элементтер мен гумустың белсенді тепе-теңдігін сақтау, топырақ құнарлылығын кеңейтілген қалпына келтіру міндеттерін шешуге мүмкіндік беретін агрохимиялық құралдарды қолданудың ғылыми негізделген жүйесімен студенттерді таныстыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдіктердің минералдық қоректенуі
    Несиелер: 4

    Пән өсімдіктердің минералдық қоректенуінің теориялық негіздері, өсімдіктерге минералды элементтердің түсуінің физиологиялық және молекулалық-биологиялық механизмдері және олардың өсімдік заттарының алмасуына қатысуы туралы тұтас түсінік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы
    Несиелер: 7

    Өсімдік шаруашылығы-адамның тағамға, мал азығына, қайта өңдеу өнеркәсібіне арналған шикізатқа қажеттілігін қанағаттандыратын өнім алу үшін ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірумен айналысатын ауыл шаруашылығы саласы. Өсімдік шаруашылығына егіншілік, көкөніс, бағбандық, жүзім шаруашылығы, жем-шөп өндірісі, орман шаруашылығы кіреді. Өсімдік шаруашылығы ғылыми және оқу пәні ретінде егіншілік саласына кіретін дақылдар тобын ғана зерттейді: дәнді-дақыл тұқымдас, бұршақты, түйнек жемістілер, жемдік тамыр жемістілер, иіру, майлы, эфир майы, көпжылдық және біржылдық шөптер және егістікте өсірілген кейбір басқа да дақылдар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдіктерді қорғау
    Несиелер: 4

    Пән ашық және қорғалған топырақта, өсірілген алқаптар мен табиғи өсімдіктерге зиян келтіретін организмдер мен аурулармен күрес жөніндегі іс-шаралардың теориялық және әдіснамалық негіздері, зиянкестерден қорғау тәсілдері мен шараларын сипаттайды.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жылыжай ісіндегі менеджмент
    Несиелер: 5

    Білім алушыларды жылыжай шаруашылығы менеджерінің барлық рөлін орындауға, ұйымдағы стратегиялық және жедел өзгерістерді басқару дағдысын беруге, жылыжай шаруашылығын ұйымдастырудың ағымдағы және стратегиялық дамуы мақсатында барлық қажетті ресурстармен қамтамасыз етуге үйрету

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • АӨК ғылыми-зерттеу жұмысы
    Несиелер: 5

    Дербес ғылыми-зерттеу қызметін жүзеге асыру, ауыл шаруашылығы дақылдарын өсіру үшін өңдеу және агротехникалық әдістер бойынша ғылыми эксперименттер жүргізу үшін қажетті жалпы кәсіптік және кәсіби құзыреттілікті қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жылыжай шаруашылығындағы инновациялық технологиялар
    Несиелер: 5

    Студенттің жылыжай шаруашылығындағы инновациялық технологиялар туралы, инновациялық жетістіктер негізінде жоғары сапалы пайдалы өнімді алу үшін жылыжай шаруашылығы өнімдерін өндірудің жаңа ғылыми-негізделген технологиялық принциптері мен тәсілдері туралы білімдерін қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Экономикалық қауіпсіздік
    Несиелер: 5

    Студенттерде мемлекеттің, аймақтың, кәсіпорынның, тұлғаның экономикалық қауіпсіздігінің мәні мен мазмұны туралы теориялық негіздерді, қауіпсіздік деңгейінің негізгі өлшемдері мен көрсеткіштерін, коммерциялық тәуекелді талдау әдістерін қалыптастыру; пайда болған қауіп-қатерлерді дер кезінде анықтау, алған білімдерін тәжірибеде қолдана отырып, оларға қарсы тұру іскерліктері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Голландтық және басқа прогрессивті технологиялар
    Несиелер: 5

    Кәсіпорынның даму стратегиясын негіздеу және оған қол жеткізудің ең тиімді тәсілдерін таңдау мақсатында прогрессивті технологиялардың ("голландық", қарқынды, топырақ қорғау, гербицидсіз, "астрахандық", нөлдік, ең аз) функциялары, қағидаттары, әдістері мен түрлері туралы кешенді білім алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Агробизнес негіздері
    Несиелер: 5

    Студенттердің аграрлық экономика саласындағы теориялық және практикалық білімнің жалпы негіздерін меңгеру, ауыл шаруашылығы өндірісі саласындағы бизнесті нарықтық және мемлекеттік реттеуді жүргізуді түсіну студенттерге болашақта қойылған міндеттерді шешуде дағдыны береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жылыжай шаруашылығында стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Пән стандарттау мен сертификаттаудың талаптарын меңгеруді және сәйкестігін, жылыжай шаруашылығы өнімдерінің тұтынушылық және технологиялық қасиеттерінің көрсеткіштерін талдауды қамтамасыз етеді, ауыл шаруашылығында қолданылатын нормативтік құжаттардың міндетті талаптарының сақталуын бақылауды жүзеге асырады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жылыжай шаруашылығында өндірісті ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    Курс жылыжай шаруашылығында өндірістің ұйымдастырылуымен таныстырады, өндірісті ұйымдастырудың заңдылықтарын, принциптері мен ерекшеліктерін, тиімді ұйымдастырушылық шешімдер мен жылыжай шаруашылығында қолданылатын материалдық, ақшалай және адам ресурстарынан қайтарымды арттыру үшін қолайлы жағдайларды ашады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылық өнімдерін стандарттау
    Несиелер: 5

    Пән стандарттау, өнім сапасының МЕМСТ талаптарына сәйкестігін бағалау, өнімнің қауіпсіздігі, ауыл шаруашылығы өнімдерінің тұтынушылық қасиеттері мәселелері бойынша кәсіби қызметке даярлайды, ауыл шаруашылығы өнімдерінің тұтынушылық қасиеттерінің қауіпсіздігі мен номенклатурасы бойынша білім алуды қамтамасыз етеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Жылыжай шаруашылығының бизнес-жоспарлары
    Несиелер: 5

    Пән экологиялық таза өнімді өсіру үшін жылыжайлар құру, нарықта сату үшін бәсекеге қабілетті жоғары сапалы өнім алу, ауылшаруашылық өнімдерін сатудан пайда табу, кәсіпорын өндірісінде жаңа жұмыс орындарын ұйымдастыру және ұсыну бойынша бизнес-жобалардың концепцияларын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпорын экономикасы
    Несиелер: 5

    Объективті экономикалық заңдардың іс-әрекетін және олардың өндіріс процесінде пайда болу формаларын, тауарлар мен қызметтерді өндіру және бөлу кезінде экономикалық қатынастарды пайдалануды зерделеу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Парникті-жылыжай топырақтары және оларды пайдалану
    Несиелер: 5

    Студенттерді қазіргі заманғы топырақ топырақтарын, гидропон негіздерін пайдалана отырып, қорғалған топырақта дақылдарды өсірудің теориялық білімдері мен практикалық дағдыларын қамтамасыз ету, алаңдардың, топырақтың, тыңайтқыштар мен ерітінділердің қоспаларының қажеттілігін есептеуді жүргізе білу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Органикалық өндірісті ерікті сертификаттауды жүргізу тәртібі
    Несиелер: 5

    Пән органикалық өндірісті ерікті сертификаттау тәртібі, органикалық өндірісті сертификаттау бойынша органдардың және өтініш берушілердің өзара әрекеттесуі, органикалық өндірісті тексеру және бағалау, органикалық өндірісті сертификаттау туралы шешім қабылдау, органикалық өндірістің сәйкестік сертификаттарын рәсімдеу сияқты мәселелерді қарастырады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Агрономиядағы инновациялық технологиялар
    Несиелер: 5

    Әр түрлі топырақ-климаттық аймақтардағы биологиялық ерекшеліктеріне сәйкес ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің инновациялық технологияларын жетілдіру бойынша студенттердің дағдыларын қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Студенттің ғылыми-зерттеу жұмысы
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты экспериментті жоспарлау және қою, зерттеу нәтижелерін жалпылау, заманауи ақпаратты, зерттеу тақырыбы бойынша отандық және шетелдік тәжірибені зерделеу болып табылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығындағы ғылыми-зерттеу жобалары
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығындағы жобалар үшін білім алушыларға кәсіптік білімді жүйелеу, кеңейту және бекіту, өзіндік ғылыми жұмысты, зерттеулер мен экспериментті жүргізу дағдыларын қалыптастыру, эксперименттік деректерді талдау және өңдеу әдістері, жобалар конкурстарында құжаттама дайындау қажет

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығындағы нанотехнологиялар
    Несиелер: 8

    Пәнде ауыл шаруашылығындағы нанотехнологияның қазіргі жағдайы, проблемалары және даму болашағы қарастырылды, ауыл шаруашылығының жоғары сапалы және экологиялық таза өнімдерінің санын арттыру мәселелері зерделенеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Мәдени өсімдіктердің селекциясы және тұқым шаруашылығы
    Несиелер: 8

    Пән селекциялық процестің техникасы мен әдістемесін, селекция үшін бастапқы материалдарды жасау және бағалау әдістерін, бастапқы тұқым шаруашылығында іріктеу жүргізуді, нақты жағдайлар үшін ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттарын таңдауды түсіндіреді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Селекция және биотехнология
    Несиелер: 8

    Селекция және биотехнология саласындағы ғылыми жетістіктердің деңгейі туралы қазіргі заманғы түсініктерді қалыптастыру; қазіргі заманғы өнеркәсіптік биотехнологиялық процестермен; биотехнология объектілерімен және өнімдерімен танысу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON1

    қазіргі заманғы экология тұжырымдамасын түсінеді, биосферадағы құбылыстардың өзара байланысы мен өзара шарттылығы туралы, қазіргі жағдайдағы адамзат пен табиғаттың өзара әрекеттестігінің ерекшеліктері туралы түсінікке ие; еңбек қызметі процесінде қызметкерлердің өмірі мен денсаулығын сақтау үшін құқықтық, әлеуметтік-экономикалық, ұйымдастыру-техникалық, санитарлық-гигиеналық, емдеу-алдын алу шараларын жүргізеді және тіршілік әрекетінің қауіпсіз жағдайларына қол жеткізу үшін антропогендік және табиғи шығу тегі жағымсыз қауіптерден қорғауды қамтамасыз етеді

  • Код ON2

    кәсіби міндеттерді шешу үшін деректерді жинау, сақтау және өңдеу үшін деректер базасын басқарудың қазіргі заманғы коммуникациялық-ақпараттық жүйелерін және электрондық кестелерді қолданады; ақпараттық ағындарға талдау жүргізеді, өзінің кәсіби қызметін жүзеге асыру үшін ақпаратты жинауды, сақтауды, өңдеуді және талдауды ұйымдастырады

  • Код ON3

    оқу, жалпы ғылыми және кәсіби қарым-қатынас тақырыбына қарым-қатынас жасау үшін орыс (қазақ) және шет тілдерінде ауызша және жазбаша түрде коммуникация дағдыларын қолданады.

  • Код ON4

    өсімдіктердің морфологиялық және анатомиялық құрылымының негізгі сипаттамаларын анықтайды, өсімдіктердің жүйелі иерархиясын анықтайды, өсімдіктер организміндегі физиологиялық процестердің өтуін сипаттайды; қорғалған топырақтағы гүл өсіруде, жылыжай бағбандықта және гүл оранжереяларында қолданылатын біржылдық, екіжылдық және көп жылдық дақылдар сорттарының биологиялық ерекшеліктерін біледі, қорғалған топырақтағы сәндік дақылдардың отырғызу материалының питомниктерінің өсірілуін және өсірілуін, күтіп-ұсталуын бақылайды.

  • Код ON5

    дәстүрлі және қазіргі заманғы агротехнологияларды негізге ала отырып, жылыжай шаруашылығын жүргізудің пайдалылығын түсінеді; мәдени өсімдіктерді өсіру, ауыл шаруашылығы жерлерін ұтымды пайдалану, топырақ құнарлылығын және өнімділігін арттыру білімі мен дағдыларын қолданады; жеміс, жидек және көкөніс дақылдарының морфологиясы мен биологиясын біледі, жеміс-көкөніс дақылдарын өсіру және күту бойынша агротехникалық жұмыстарды жоспарлайды; көкөніс дақылдарының көшеттік материалын өсірудің агротехникалық іс-шараларын әзірлейді

  • Код ON6

    топырақтың генезисін, олардың құрылысының ерекшеліктерін, топырақ құрамы мен қасиеттерін, құнарлылығын, Жер ресурстарын пайдалану дәрежесін, топырақ құнарлылығын қорғау мен қалпына келтіруді бағалайды; өсімдік шаруашылығы өнімдеріндегі агрохимиялық көрсеткіштерді есептейді; ауыспалы егістер жүйесін негіздейді және құнарлылығын, жер асты суларының деңгейін, қолданылатын тыңайтқыштарды ескере отырып, ауыспалы егіс дақылдарына топырақты өңдеу жүйесін бейімдейді; парниктік-жылыжай топырақтарының құрамын ескере отырып, минералдық, органикалық тыңайтқыштар мен мелиоранттарды ұтымды қолдану негізінде минералдық қоректену құрамын әзірлейді;

  • Код ON7

    өсімдіктер ауруларының пайда болу, даму және таралу себептері мен заңдылықтарын ажыратады; өсімдіктердің патогендерге төзімділігінің механизмдерін зерттейді, өсімдіктердің иммунитетінің анатомиялық, биохимиялық және физиологиялық аспектілерін анықтайды; жәндіктердің жіктелуін, морфологиясы мен физиологиясын біледі, зиянкестер - саңырауқұлақтар, бактериялар, фитоплазмалар, вирустар, жәндіктер, кенелер, нематод, кеміргіштер диагностикасын жүргізеді; олармен күрес құралдарын негіздейді; белгілі бір ауыл шаруашылығы дақылдарын өсірудің нақты технологиясына қатысты зиянкестерден, аурулардан және арамшөптерден қорғау және алдын алу іс-шаралары жүйесін әзірлейді және негіздейді

  • Код ON8

    ауыл шаруашылығы биотехнологиясы бағыттарында, биологиялық белсенді заттарды өндіру тәсілдерінде бағдарланады; өсімдік шаруашылығы өнімінің шаруашылық-пайдалы белгілерінің деңгейін арттыру үшін ауыл шаруашылығы өсімдіктерін селекцияның қазіргі заманғы биотехнологиялық әдістерін қолданады, жеуге жарамды өсірілетін саңырауқұлақтарды себу және оларды күту технологиясының негізгі кезеңдерін, қауіпсіз қорғау әдістерін пайдалана отырып, қорғалған топырақта жоғары өнімді саңырауқұлақ дақылдарын өндіреді; тұқым шаруашылығы процесін ұйымдастырады және сорттық бақылауды жүзеге асырады және өсірілетін сорттардың тиімділігін бағалайды; мүмкіндігінше наноқұрылымдарды, наноматериалдарды және ауыл шаруашылығында қосылыстарды пайдаланады

  • Код ON9

    Конструкциялардың түріне, жабдықтар мен дайындау материалына байланысты жылыжайларды қауіпсіз және ұзақ мерзімді пайдалануды негіздейді, өсімдіктердің өнімділігін арттыруда конструкциялар мен жабындардың жекелеген элементтерінің рөлін айқындайды; жылыту тәсілдерін, жылу көздерін және қысқы жылыжайларды пайдаланудың инженерлік жүйелерін құрамдастырады; қазіргі заманғы автоматтандырылған жүйелер мен құралдардың көмегімен жабық жылыжайларда және гидропон қондырғыларында жасанды микроклимат режимдерін реттейді, бақылайды және белгілейді

  • Код ON10

    Ауыл шаруашылығы дақылдары биологиясының ерекшеліктерін және өнім сапасының сақталуын ескере отырып, өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтаудың, қайта өңдеудің және тасымалдаудың технологиялық негізделген және оңтайлы режимдерін, оның сапасын барынша сақтауды ескере отырып, грамматикалық іріктейді және белгілейді; қорғалған топырақта дақылдарды өсірудің голланд, қарқынды, топырақ қорғау, гербицидсіз, астрахан, нөлдік және ең аз технологияларын қолдануды болжау үшін агрофитоценоздардың жай-күйін бағалайды; жылыжай шаруашылығы өнімдерінің тұтынушылық қасиеттері мен сапасын зерттейді, негізгі қолданыстағы стандарттар, ауыл шаруашылығы өнімдерін сертификаттау және органикалық өндіріс өнімдерін ерікті сертификаттау ережелері бойынша жұмыс істейді.

  • Код ON11

    әртүрлі климаттық жағдайларда жыл бойы өндіріс мүмкіндігі үшін жылыжай шаруашылығын жүргізу әдістері мен жүйесін, тиімді ұйымдастыру мен жоспарлауды таңдайды; кәсіпкерлік тәуекел деңгейін анықтайды және кәсіпорынның қызметін болжайды; бизнесті жоспарлау кезінде жылыжай өнімдерін өсірудің артықшылықтары мен кемшіліктерін ескереді; агробизнес кәсіпорындарының шаруашылық қызметін талдайды, оның экономикалық қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында қызмет ерекшелігін ескере отырып шарттық қатынастарды қалыптастыру дағдыларын көрсетеді.; ұйымның материалдық, еңбек және қаржы ресурстарының құрамын анықтайды

  • Код ON12

    ауыл шаруашылығы, агрономия, өсімдіктерді қорғау, агрохимия, ауыл шаруашылығы дақылдарының селекциясы мен биотехнологиясы, ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласындағы ғылыми-зерттеу қызметін ақпараттық база құру және өңірдің ауыл шаруашылығы мен АӨК дамытудың бағдарламалық іс-шараларын іске асыру процестерін жетілдіру бойынша практикалық ұсыныстарды жүзеге асырады.

Top