Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08101 Агрономия в М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті

Пәндер

  • Ауылшаруашылық ресурстарының агроклиматтық тұрақтылығы

    Агроклиматтық орнықтылық, суармалы мелиорация, мелиорациялық жүйелерді пайдалану, топырақ эрозиясы және агроорман мелиорациясы бойынша білімді қалыптастыру және оларды жерді түбегейлі жақсартуға, ауыл шаруашылығы өндірісін дамытудың орнықтылығы мен динамикалығын қамтамасыз етуге, оның ауа райы жағдайларының әсеріне тәуелділігін төмендетуге бағытталған ұйымдастырушылық-шаруашылық, техникалық, агротехникалық іс-шараларды жүргізу үшін кәсіби қызметте пайдалану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіби қызметке кіріспе

    Пән "Агрономия" дайындық бағыты бойынша кәсіби қызметтің негіздерін, Агрономия ұғымын, даму кезеңдерін, курстың мақсаттары мен міндеттерін зерттейді. Кәсіптік қызметтің салалары, түрлері және объектілері. "Агрономия" бағыты бойынша кәсіби қызметтің нормативтік негіздері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тіршіліктің қауіпсіздігін сақтау негіздері

    Пәнде қауіпсіздік мәдениетін тәрбиелеуге, білім алушыларды күнделікті өмірде, қауіпті, оның ішінде табиғи, техногендік және биологиялық-әлеуметтік сипаттағы төтенше жағдайларда қауіпсіз мінез-құлыққа даярлауға, оларда салауатты және қауіпсіз өмір салтын қалыптастыруға, бірінші рет көрсету дағдылары мен дағдыларына арналған қауіпсіздік және тіршілік әрекеті саласындағы заңнамалық және құқықтық актілердің мәселелері зерделенеді мемлекеттің қорғанысы туралы, азаматтардың әскери міндеті туралы бастапқы білім алу, Әскери қызмет негіздері бойынша даярлау, сондай-ақ азаматтық қорғаныс саласында дағдыларды игеру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экология және тұрақты даму

    Пән табиғат пен қоғамның тұрақты даму заңдылықтарын, тірі организмдер мен қоршаған ортаның өзара әрекеті туралы қазіргі жүйелік түсініктердің қалыптасуын, қоршаған ортаға антропогендік әсер етумен байланысты проблемаларды зерттейді; Экология ғылым ретінде. Оның қалыптасуының қысқаша тарихы, негізгі мақсаттары мен әдістері. Экологияның бөлімдері. Экологиялық факторлар және олардың жіктелуі. Абиотикалық және биотикалық факторлар. Антропогендік факторлар – экологиялық факторлардың ерекше тобы. Негізгі абиотикалық факторлардың экологиялық маңызы: жарықтандыру, температура, ылғалдылық, тұздылық және т.б. Шектеу факторлары. Ю. Либихтің минимум заңы. В.Шелфордтың толеранттылық заңы. Төзімділік диапазоны. Стенобионтты және эврибионтты организмдер. Қазақстан Республикасының экологиялық проблемалары, шешу жолдары. Жаһандық экологиялық мәселелер. Тұрақты даму Тұжырымдамасы, Тұрақты дамудың мақсаттарына (ТДМ-ға) қол жеткізу тетіктері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет

    Пән қоғамдық және жеке құқықтық сананы арттыруға, құқықтық мәдениетті, сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл жөніндегі азаматтық ұстанымды қоғамға қарсы құбылыс ретінде қалыптастыруға мүмкіндік береді; пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы құқықтық реттеу контекстіндегі оқиғаларға, іс-әрекеттерге талдау жасай алуға қабілетті, нормативтік-құқықтық актілерді біледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу әдістері

    Зерттеудің негізгі әдістерін, экспериментті жоспарлау әдістерін және эксперименттік деректерді статистикалық өңдеуді зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Экономикалық теорияның пәні мен әдісін, қоғам дамуындағы экономикалық теорияның орны мен рөлін, қоғамдық өндіріс негіздерін, қоғамдық шаруашылықтың нысандарын, сұраныс пен ұсыныс теориясының негіздерін, кәсіпкерлікті, өндіріс шығындарын, факторлық нарықтар және факторлық табыстың қалыптасуын, ұлттық экономиканы жүйе ретінде, ақша-несие және фискалдық жүйелерді зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Көкөніс шаруашылығы

    Пән көкөніс дақылдарын өсірудің, сақтаудың және қайта өңдеудің биологиялық ерекшеліктерін, агротехникасын зерделейді. Курс көкөніс өсімдіктерін жіктеуді, өсірудің заманауи технологияларын, селекция, тұқым шаруашылығы және өсімдіктерді қорғау қағидаттарын, сондай-ақ өнімділікке және өнім сапасына әсер ететін факторларды қамтиды. Пән көкөніс өнімдерінің шығымдылығы мен сапасын арттыру үшін заманауи агротехнологияларды қолдануға, сондай-ақ орнықты ауыл шаруашылығы жағдайында өндірістің экологиялық қауіпсіз жүйелерін әзірлеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Егіншілік

    Пән өсімдіктердің өмір сүру факторларын және олардың маңыздылығын зерттейді. Егіншілік заңдары және олардың мәні. Топырақ құнарлылығы туралы түсінік. Топырақ құнарлылығының көрсеткіштері, оларды реттеу жолдары. Арамшөптер туралы түсінік және олардың зияндылығы. Арамшөптердің биологиялық ерекшеліктері, арамшөптердің агробиологиялық жіктелуі. Арамшөптермен күресу шаралары. Ауыспалы егістер және олардың жіктелуі, ауыспалы дақылдардың себептері. Аралық дақылдар. Ауыспалы егістерді жобалау, енгізу және игеру. Зябльді өңдеу

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Жеміс шаруашылығы

    Пән жеміс дақылдарын өсірудің, көбейтудің, күтудің, қорғаудың, сақтаудың және қайта өңдеудің биологиялық ерекшеліктерін, агротехникасын зерделейді. Курс топырақ-климаттық жағдайларды және өндірістің экологиялық тұрақтылығын ескере отырып, бақ отырғызудың, жеміс беруді басқарудың және өнім сапасын арттырудың қазіргі заманғы технологияларын меңгеруге бағытталған. Жеміс шаруашылығы халықты сапалы жеміс-жидектермен қамтамасыз етуде, сондай-ақ ауыл шаруашылығын дамытуда маңызды рөл атқарады. Аталған пән бойынша білімді игеру бағбандық өндірісті тиімді жоспарлауға, жеміс дақылдарының шығымдылығын және қоршаған ортаның қолайсыз факторларына төзімділігін арттыруға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Агрометеорология

    Пән ауыл шаруашылығы өндірісіне әсер ететін метеорологиялық және климаттық жағдайларды зерделейді. Ол ауыл шаруашылығы дақылдарының өсуіне, дамуына және өнімділігіне, сондай-ақ мал шаруашылығын жүргізу шарттарына әсерін қоса алғанда, атмосферадағы физикалық процестерді қарастырады. Пән агротехнологияларды өзгермелі климаттық жағдайларға бейімдеуге және ауа райы тәуекелдерін азайтуға мүмкіндік бере отырып, ауыл шаруашылығы өндірісінің тиімділігін арттыруда негізгі рөл атқарады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Жасанды интеллект негіздері

    Пән жасанды интеллекттің (ЖИ) негізгі тұжырымдамалары мен принциптерін, оның әртүрлі қызмет салаларындағы рөлін, заманауи құралдар мен технологияларды, сондай-ақ жасанды интеллекттің қоғамға әсерін зерттейді. Курс барысында табиғи тілді өңдеу, компьютерлік көру, генеративті модельдер және деректерді өндіруді қоса алғанда, ЖИ жұмысының негізгі аспектілерін қарастырылады. ЖИ-ті бағдарламалаусыз практикалық қолдануға, оны қолданудың этикалық аспектілеріне және даму перспективаларына ерекше назар аударылады. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы деректерді талдауға және түсіндіруге, кәсіби міндеттерді шешу үшін заманауи ЖИ-құралдарын пайдалануға, жасанды интеллект саласындағы негізгі үрдістерді түсінуге және ЖИ-нің қоғам мен экономикаға әсерін сыни бағалауға қабілетті.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Пән білім алушылардың қаржылық сауаттылық деңгейін арттыруға бағытталған, бұл оларға ұтымды қаржылық шешімдер қабылдауға, туындайтын қаржылық мәселелерді шешуге және қаржылық алаяқтықтарды уақтылы тануға мүмкіндік береді. "Қаржылық сауаттылық негіздері" курсы жеке қаржыны басқару саласында білім мен дағдыларды алуға бағытталған. Курс шеңберінде білім алушылар қаржы саласындағы барлық құралдарды практикада қолдануды, жинақтауды сақтауды және көбейтуді, бюджетті сауатты жоспарлауды, салықтарды есептеу және төлеу және салық есептілігін дұрыс толтыру бойынша практикалық дағдыларды игеруді, қаржылық ақпаратты талдауды және барабар инвестициялық стратегияны таңдау үшін қаржы өнімдерінде бағдарлауды үйренеді. Осылайша, білім алушылардың практикалық дағдыларына ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Органикалық егіншілік

    Пән синтетикалық тыңайтқыштарды, пестицидтерді, ГМА және басқа агрохимикаттарды пайдаланбай ауыл шаруашылығын жүргізудің принциптерін, әдістері мен технологияларын зерделейді. Бағдарлама экологиялық қауіпсіз агротехнологияларды игеруге, топырақтың құнарлылығын сақтауға және жақсартуға, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын арттыруға бағытталған. Органикалық егіншілік ауыл шаруашылығының қоршаған ортаға теріс әсерін барынша азайтуға, тамақ өнімдерінің сапасын арттыруға, топырақтың табиғи құнарлылығын сақтауға және агроэкожүйелердің ұзақ мерзімді орнықтылығын қамтамасыз етуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Топырақтану

    Пән топырақтың шығу тегін, құрамын, құрылымын, қасиеттерін, құнарлылығын және эволюциясын, сондай-ақ оларды ұтымды пайдалану мен қорғауды зерделейді. Курс топырақтың түзілу процестерін, топырақтың химиялық, физикалық және биологиялық сипаттамаларын, олардың жіктелуін және ауыл шаруашылығындағы топырақ ресурстарын басқару қағидаттарын қамтиды. Топырақтану ауыл шаруашылығында негізгі рөл атқарады, өйткені ол топырақ ресурстарын тиімді басқаруға, құнарлылықты арттыруға, қоршаған ортаның теріс өзгерістеріне төзімді егіншілік жүйесін әзірлеуге және топырақтың тозуын болдырмауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Агрохимия

    Пән топырақ пен өсімдіктердің химиялық құрамын, қасиеттерін, сондай-ақ ауыл шаруашылығы дақылдарының өнімділігі мен сапасын арттыру мақсатында оларды қоректендіруді реттеу тәсілдерін зерделейді. Ол топырақтағы қоректік заттардың түрлендіру процестерін, оларды өсімдіктермен сіңіру тетіктерін және тыңайтқыштарды қолдану тиімділігін зерттейді. Агрохимия өсімдіктердің қоректенуін тиімді басқаруға, ауыл шаруашылығы дақылдарының өнімділігін арттыруға, топырақтың құнарлылығын сақтауға және қоршаған ортаға кері әсерін азайтуға көмектеседі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Агробиология

    Пән ауыл шаруашылығы өндірісінің биологиялық негіздерін, өсімдіктердің өсу және даму заңдылықтарын, сондай-ақ агроэкожүйелердің өнімділігіне сыртқы факторлардың әсерін зерделейді. Ол агротехнологияларды оңтайландыру және дақылдардың өнімділігін арттыру үшін ботаника, өсімдіктер физиологиясы, топырақтану, агрохимия және экология білімдерін біріктіреді. Агробиология агроөндірістік процестерді оңтайландыруға, егіншіліктің орнықты жүйесін әзірлеуге, дақылдардың биологиялық ерекшеліктерін ескере отырып, олардың өнімділігін басқаруға және ауыл шаруашылығы өндірісінің экологиялық қауіпсіздігін арттыруға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы дақылдарын зиянкестер мен аурулардан қорғау

    Пән өсімдіктерді зиянкестер, аурулар, арамшөптер сияқты әртүрлі биологиялық қатерлерден қорғаудың әдістері мен құралдарын, сондай-ақ олардың таралуына ықпал ететін экологиялық жағдайларды зерделейді. Курс өсімдіктердің зиянкестермен және аурулармен өзара іс-қимылының биологиялық негіздерін қамтиды, сондай-ақ экологиялық тұрақтылық пен қауіпсіздікті ескере отырып, зиянды тиімді бақылау және алдын алу үшін стратегиялар әзірлейді. Ауыл шаруашылығы дақылдарын қорғау саласындағы білім зиянкестер мен аурулармен тиімді күресуге мүмкіндік береді, бұл өнімділікті арттыруға, өнім сапасын жақсартуға және шығынды барынша азайтуға ықпал етеді. Өсiмдiктердi қорғау құралдарын ұтымды пайдалану, олардың адам экологиясы мен қауiпсiздiгiне әсерiн азайту осы пәннiң маңызды аспектiлерi болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Машина-трактор паркін пайдалану

    Пән ауыл шаруашылығы техникасын ұйымдастыруды, техникалық қызмет көрсетуді, диагностикалауды, жөндеуді және тиімді пайдалануды зерделейді. Курс тракторларды, ауыл шаруашылығы машиналары мен агрегаттарын пайдалану қағидаттарын олардың техникалық сипаттамаларын, жұмыс шарттары мен энергия тиімділігі талаптарын ескере отырып игеруге бағытталған. Пәнді меңгеру мамандарға машина-трактор паркін тиімді басқаруға, пайдалану шығындарын төмендетуге, ауыл шаруашылығы жұмыстарының өнімділігін арттыруға және техниканың қызмет ету мерзімін ұзартуға мүмкіндік береді. Техниканы диагностикалау, қызмет көрсету және жөндеу саласындағы білім ауыл шаруашылығы машиналарының сенімді және үздіксіз жұмысын қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Апробация

    Пән ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің сорттық сапасын бағалау әдістерін, олардың стандарттар мен нормативтік талаптарға сәйкестігін зерделейді. Курс егістер мен екпелерді сынақтан өткізудің теориялық негіздері мен практикалық дағдыларын игеруге, сорттық тазалықты, тұқым мен отырғызу материалының сапасын анықтауға бағытталған. Апробация ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттық тазалығын бақылауға, тұқымдық материал мен отырғызу қорының сапасын арттыруға, өсімдіктердің белгіленген стандарттарға сәйкестігін қамтамасыз етуге мүмкіндік береді, бұл тұқым шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығында маңызды рөл атқарады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы машиналары

    Пән ауыл шаруашылығында қолданылатын машиналар мен механизмдердің құрылымын, жұмыс принциптерін, пайдалануды және оларға техникалық қызмет көрсетуді зерделейді. Курс топырақты өңдеу, егу, өсімдіктерді күту, егін жинау және ауыл шаруашылығы өнімдерін тасымалдауды қоса алғанда, негізгі ауыл шаруашылығы процестерін механикаландыруды қамтиды. Ауыл шаруашылығы техникасы саласындағы білім механикаландырылған процестерді тиімді басқаруға, ауыл шаруашылығы кәсіпорындарының өнімділігін арттыруға, топырақты өңдеуге, егіске, өсімдіктерді күтуге және астық жинауға арналған шығындарды азайтуға, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өндірісіне қазіргі заманғы автоматтандырылған технологияларды енгізуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Ауыл шаруашылығы дақылдарының селекциясы мен тұқым шаруашылығы

    Пән ауыл шаруашылығы дақылдарының жаңа сорттарын құрудың ғылыми және практикалық негіздерін, сондай-ақ тұқымдарды өндіру, сақтау және сертификаттау технологиялары мен әдістерін зерделейді. Курс генетикалық селекция процестерін, орнықты және өнімділігі жоғары сорттар жасауды, сондай-ақ дақылдардың өнімділігі мен орнықтылығын жақсарту үшін тұқымдық материалдың сапасын басқаруды қамтиды. Селекция және тұқым шаруашылығы саласындағы білім ауыл шаруашылығы дақылдарының өнімділігі жоғары, орнықты және экономикалық тиімді сорттарын құруға мүмкіндік береді, бұл өнімділікті арттыруға және өнім сапасын жақсартуға ықпал етеді. Бұл азық-түлік қауіпсіздігін және ауыл шаруашылығы өндірісінің тұрақтылығын қамтамасыз ету үшін, сондай-ақ ауыл шаруашылығының климаттың өзгеруіне және басқа да қауіп-қатерлерге бейімделуі үшін маңызды мәнге ие.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Ауылшаруашылық жерлерін тұрақты басқару

    Пән агроэкожүйелердің тұрақтылығы мен өзгергіштігін, агроэкожүйелерді ұйымдастырудың негізгі принциптерін, агроэкожүйелерді оңтайландыруды - агроэкожүйелердің өнімділігін арттырудың, Топырақты өңдеудің және агроэкожүйелердің жұмыс істеуінің негізін зерттейді. Агроценоздардың жұмысындағы табиғи ценоздардың рөлі. Агроценоздар және олардың агроландштейндегі рөлі. Агроландштейндердің құрылымын оңтайландыру. Бейімделетін ландшафттық егіншілік жүйесі

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Риторика және сөйлеу мәдениеті

    Пән қазіргі сөйлеу этикеті, әдеби тіл нормалары, мәтіндерді модельдеу әдістері, сөйлеудің негізгі композициялық бөліктерінің құрылысына қойылатын талаптар және сөйлеудің логикалық ұйымдастырылуын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіби имиджді қалыптастыру технологиялары

    Кәсіби имиджді қалыптастыру мәселесі, принциптері мен технологиялары. Іскер адамның іскерлік белсенділігінің сәттілігінің оның коммуникативтік құзыреттілігіне тәуелділігі. Іскер адамның коммуникативті құзыреттілігін қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қарым-қатынас психологиясы және қақтығыстарды басқару

    Пән қарым-қатынастың психологиялық ерекшеліктерін, тиімді қарым-қатынастың құрылысын, сонымен қатар қақтығыстың психологиялық түсінігін, қақтығыстың өзара әрекеттесуінің психологиялық мәнін: қатысушылардың мотивтері мен мақсаттарын, өзара әрекеттесу стратегиялары мен тактикасын, әртүрлі типтердің құрылымдық сипаттамаларын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы

    Пән ауыл шаруашылығы дақылдарының өндірістік және ботаникалық-биологиялық топтастырылуын зерттейді. Дақылдардың ылғалға, жылуға, жарыққа, қоректік заттарға, топырақтың агрохимиялық қасиеттеріне қатынасы. Өсу және даму фазалары органогенез кезеңдері, морфологиялық ерекшеліктері. Дәнді (күздік және жаздық), тамыр дақылдарын, түйнек дақылдарын, дәнді-бұршақты және жарма дақылдарын, майлы дақылдардың жүгерісін, біржылдық және көпжылдық бұршақ және дәнді шөптерді өсірудің жалпы сипаттамасы, биологиялық ерекшеліктері мен технологиялары. Өнім сапасына қойылатын талаптар

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Жемшөп өндірісі

    Пән мал азығын өндіру, дайындау және пайдалану процестерін, сондай-ақ мал шаруашылығының өнімділігін арттыру үшін азық сапасын жақсарту әдістерін зерделейді. Курс жемшөп дақылдарын таңдаудан бастап мал шаруашылығының әртүрлі жүйелерінде жемшөптерді сақтау және ұтымды пайдалану әдістеріне дейінгі жемшөп өндірісінің барлық аспектілерін қамтиды. Жемшөп өндiру маңызды тәртiп болып табылады, өйткенi ол жануарлардың өнiмдiлiгiн арттыру үшiн оларды толыққанды азықпен қамтамасыз ете отырып, мал шаруашылығының тиiмдiлiгiне тiкелей әсер етедi. Жемшөп өндірісі саласындағы білім агрономдарға, мал өсірушілерге және фермерлерге жемшөп өндірісін тиімді ұйымдастыруға, олардың сапасын жақсартуға және жануарларды азықтандыру шығындарын қысқартуға көмектеседі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Сыни және шығармашылық ойлау

    Осы курсты оқу барысында студенттер ұтымды танымның формалары мен әдістерімен танысады, олардың кәсіби қызметі саласында қолданылатын логикалық әдістер мен тәсілдер туралы жалпы түсінік қалыптасады, ұтымды және тиімді ойлаудың практикалық дағдылары дамиды. Қазіргі әлем тұжырымдамалық және аргументтік конструкциялардың анықтығына, анықтығына және негізділігіне өте жоғары талаптар қояды. Сондықтан курстың негізгі міндеттерінің бірі-тыңдаушыларда ұтымды, проблемалық-бағдарлы, сыни ойлауды дамыту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау

    Пән стандарттау негіздерін, стандарттардың санаттары мен түрлерін, ҚР Мемлекеттік стандарттау жүйесін зерделейді. Өнім сапасының көрсеткіштерін жіктеу. Өнім сапасының көрсеткіштерін анықтау әдістері. Дәнді дақылдардың астық сапасының ерекше көрсеткіштерін анықтау. Астықтың физика-химиялық және технологиялық қасиеттері. Сапаны бақылау. Сертификаттау негіздері. Азық-түлік сертификаты. Өнімді кодтау. Тауарды таңбалау. Ақпараттық белгілердің негізгі түрлері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы

    Пән өнімді жинаудан кейін ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын сақтауға байланысты әдістер мен процестерді, сондай-ақ өнеркәсіп үшін азық-түлік, азық, шикізат алу үшін өсімдік материалдарын қайта өңдеу технологияларын зерделейді. Курс сұрыптау, сақтау, консервілеу, кептіру, мұздату, қаптау процестерін және сақтау мерзімін ұзартуға және өнім сапасын арттыруға бағытталған басқа да әдістерді қамтиды. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиясы саласындағы білім ауыл шаруашылығы өнімдерін пайдалану тиімділігін арттыруға, өнімді жинаудан кейінгі шығындарды қысқартуға және өнімнің сапасын жақсартуға мүмкіндік береді. Бұл сондай-ақ азық-түлік қауіпсіздігін жақсартуға, қайта өңделген өнімдер ассортиментін кеңейтуге және экологиялық және экономикалық талаптарға сәйкес келетін қазіргі заманғы технологияларды енгізуге ықпал етеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Егіншіліктің агроландшафттық жүйесі

    Аграрлық жүйелердегі табиғи және антропогендік факторлардың кешенді өзара іс-қимылын, сондай-ақ жоғары өнімділік пен экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ететін тұрақты агроландшафттарды құру әдістерін зерделейтін пән. Курс агроландшафттарды жобалау және басқару қағидаттарын, экожүйелік процестерді ескере отырып, ауыл шаруашылығы өндірісін ұйымдастыруды және табиғи ресурстарды ұтымды пайдалануды қамтиды. Егіншіліктің агроландшафттық жүйесі саласындағы білім тиімді және орнықты ауыл шаруашылығы жүйелерін құруға көмектеседі, олар қоршаған ортаға теріс әсерді барынша азайтады. Бұл жер және табиғи ресурстарды дұрыс пайдалануды, өнімділікті арттыруды, биоәртүрлілікті сақтауды және топырақ эрозиясының алдын алуды қамтиды. Мұндай тәсілдер ауыл шаруашылығының өнімділігін жақсартуға ғана емес, ұзақ мерзімді перспективада аграрлық жүйелердің орнықтылығына да ықпал етеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын басқару

    Пән ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету, бақылау және жақсарту әдістері мен құралдарын оны өндірудің барлық кезеңдерінде - егіс пен өсіруден бастап астық жинау мен өткізуге дейін зерделейді. Курс өнім сапасын бағалаудың технологиялары мен әдістерін игеруге, сондай-ақ тұтынушылардың талаптарын, экологиялық стандарттар мен азық-түлік қауіпсіздігін ескере отырып, сапаны басқару жүйелерін әзірлеу мен енгізуге бағытталған. Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын басқару саласындағы білім ауыл шаруашылығы өнімдерінің тұрақты және жоғары сапасын қамтамасыз ету үшін қажет, бұл нарықтағы бәсекеге қабілеттілікті арттыруға және тұтынушылардың қажеттіліктерін қанағаттандыруға ықпал етеді. Бұл сондай-ақ шығынды азайтуға, өндірістің тиімділігін арттыруға және экологиялық және азық-түлік стандарттарына сәйкес келуге көмектеседі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Өсімдік шаруашылығындағы IT-технологиялар

    Пән басқаруды жақсарту, ауыл шаруашылығы өндірісінің тиімділігі мен тұрақтылығын арттыру үшін ауыл шаруашылығында ақпараттық технологияларды қолдануды зерделейді. Курс мониторинг, деректерді өңдеу жүйелері, сондай-ақ нақты егіншілікті, деректерді талдау үшін дрондарды, сенсорларды және бағдарламалық қамтамасыз етуді пайдалануды қоса алғанда, өсімдік шаруашылығындағы процестерді оңтайландыру үшін инновациялық технологиялар сияқты қазіргі заманғы IT-шешімдерді пайдалануды қамтиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Нақты егіншілік жүйелері

    Пән заманауи бағыттарды, критерийлерді, қолдану тәжірибесін, енгізудегі кешенді тәсілдің мәнін зерттейді. Ауылшаруашылық кәсіпорындарында дәл егіншілік технологияларын қолданудың экономикалық аспектілері. Ресурстарды үнемдейтін агротехнологияларды енгізудегі өтпелі кезең. Дәл егіншілік мақсатында өрістерді картаға түсіру. Заманауи өсіру технологияларындағы тыңайтқыш жүйесі. Дифференциалды ұрықтандыру. GPS GLONASS ауыл шаруашылығында пайдалану ерекшеліктері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Тәжірибе ісінің әдістемесі

    Пән агрономиялық және агроөндірістік процестерді жетілдіру үшін қажетті ғылыми деректерді алу үшін ауыл шаруашылығы тәжірибелерін ұйымдастыру, жүргізу және талдау әдістері мен тәсілдерін зерделейді. Курс ауыл шаруашылығында жаңа технологияларды әзірлеу және енгізу мақсатында тәжірибелік зерттеулерді құру, деректерді талдауда статистикалық әдістерді қолдану және нәтижелерді түсіндіру қағидаттарын игеруге бағытталған. Пәнді игеру ғылыми қызметкерлерге, агрономдар мен ауыл шаруашылығы мамандарына агроөндірістік процестерді жақсарту үшін эксперименттер әзірлеуге және жүргізуге, инновацияларды енгізуге, теориялық гипотезаларды тексеруге және жаңа технологиялар жасауға мүмкіндік береді. Сондай-ақ тәжірибелік іс әдістемесі ауыл шаруашылығы өндірісіне түрлі факторлардың әсерін дәл бағалауға және ғылыми деректер негізінде негізделген шешімдер қабылдауға көмектеседі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Жер сапасын бағалау

    Пән жердің құнарлы сапасын анықтайтын сандар түрінде көрсетілген жер сапасын бағалауды зерттейді. Бағалау процесінде алынған ақпарат болашақта нақты шаруашылықтар ішіндегі, шаруашылықтар арасындағы, сондай-ақ нақты қажеттілікке байланысты аймақтар арасындағы жерлерді салыстырмалы бағалау шкаласын әзірлеу үшін негіз болады

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Агроинженерия

    Пән агроөнеркәсіптік кешен кәсіпорындарында жабдықтар мен ауыл шаруашылығы техникасының жұмысын, оларды одан әрі практикалық пайдалануға енгізе отырып, ауыл шаруашылығында жаңа технологияларды әзірлеуді; машиналардың үздіксіз қызметін қолдауды; электр энергиясы көзі бар ауыл шаруашылығы технологиялық процестері мен қондырғыларының, автоматтандырылған жүйелердің жұмыс режимдерін монтаждауды, баптауды және қолдауды зерделейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7

Оқыту нәтижелері

  • Ақпараттық сауаттылық дағдыларын меңгере отырып, әртүрлі тілдік және мәдени ортада еркін қарым-қатынас жасау үшін ауызша және жазбаша түрде тілдік құралдарды пайдалана отырып, ғылыми зерттеудің негізгі түрлерін жазу және негіздеме жасау үшін ғылыми әдістер мен тәсілдерді пайдалана алады, жасанды интеллекттің мүмкіндіктері мен шектеулерін талдайды, кәсіби қызметте деректерді өңдеу және түсіндіру үшін заманауи ЖИ-құралдарын қолданады.
  • Жеке және әлеуметтік-экономикалық тұрақтылықты қамтамасыз ететін өзгермелі әлеуметтік-мәдени және экономикалық жағдайларда оңтайлы бейімделу үшін тәжірибелік қызметте базалық философиялық, әлеуметтік-саяси, құқықтық және қаржылық білімді қолданады, Қазақстанның тарихи дамуының негізгі кезеңдерін талдау негізінде азаматтық ұстанымын көрсетеді.
  • Қызмет барысында салауатты өмір салтына бағытталған тіршілік қауіпсіздігі және қоршаған ортаны қорғау саласындағы нормативтік-техникалық актілерді қолдана отырып төтенше жағдайларда табиғатты ұтымды пайдалану және қорғау білімдері мен дағдыларын пайдалана алады.
  • Көпшілік алдында сөйлеу және сөйлеу этикеті дағдыларын көрсете отырып, кәсіби қызмет саласындағы түрлі мәселелер бойынша өз ұстанымын білдіре және дәлелдей алады. Заманауи кәсіпорындардағы басқарушылық процесі мәнін білетіндігін көрсете отырып, басқару процесінің кәсіпорынның тиімді жұмысына әсер ету тетіктерін қолдана алады.
  • Топырақтың сапасына, ауыл шаруашылығы дақылдарының өнімділігіне, пестицидтерді қолдануға, дайын өсімдік шаруашылығы өніміне қатысты ақпараттық және компьютерлік технологияларды пайдалана отырып ақпаратты өңдейді, талдайды және ұсынады.
  • Кәсіби қызметте биология ғылымдары, топырақтану және жалпы егіншілік, агрохимия саласындағы білімдерін, біліктері мен құзыреттерін көрсетеді.
  • Көкөніс және жеміс дақылдарын морфологиялық белгілері бойынша таниды, олардың физиологиялық жағдайын, бейімделу әлеуетін бағалау және өнімнің өсуін, дамуын және сапасын жақсарту факторларын анықтайны.
  • Биометриялық өңдеуді жүргізу, эксперименттік деректердің, материалдардың және эксперимент нәтижелерінің, ғылыми-өндірістік тәжірибелердің дұрыстығын анықтау үшін эксперименттің негізгі әдістерін зерттеу және тәжірибелік істе бақылау әдістерін меңгерген.
  • АӨК-де өсімдік шаруашылығы әдістерін қолдану бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты талдауды, нақты жағдайларға байланысты тәжірибе жүргізу алгоритмін жүзеге асырады.
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі мен сәйкестендіру сапасын қамтамасыз етуге бағытталған нормативтік құжаттар мен стандарттарды меңгерген. Ауыл шаруашылығында, сондай-ақ өсімдік шаруашылығы өнімдерін импорттау және экспорттау кезінде өндірілетін өнім өндірісін қамтамасыз етуді жүзеге асырады.
  • Жемшөп өндірісі және мал шаруашылығы негіздері, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасы салаларында білімдерін көрсетеді.
  • Өсімдік шаруашылығы өнімінің жоғары және тұрақты деңгейін және сапасын қалыптастыру үшін оңтайлы жағдайлар жасайды; өсімдіктерді қорғаудың тиімді шараларын қолданады, ауыл шаруашылығы дақылдарының зиянды организмдерінің таралуы мен дамуын болжайды
Top