Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті

Пәндер

  • Кәсіби қызметке кіріспе

    Мал шаруашылығы объектілерінің, зерттеу институттарының ғылыми зертханаларының жұмысын, жануарларды азықтандыру ерекшеліктерін, жемдік шөптерді,жануарларды ұстау тәсілдерін, ауыл шаруашылығы жануарларының әртүрлі түрлерінің биологиялық ерекшеліктерін, ауыл шаруашылығы өндірісін механикаландыру мен автоматтандыруды зерттейтін пән

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қой шаруашылығы

    Пән қойлардың шаруашылық-биологиялық ерекшеліктерін, қой шаруашылығының жүн өнімдерін, қойлардың ет, сүт өнімділігін, өсіру техникасын және өсімін молайтуды, қазіргі заманғы тұқымдарды, қойдың қой-елтіректі өнімділігін, қой шаруашылығындағы асылдандыру жұмыстарын зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тіршіліктің қауіпсіздігін сақтау негіздері

    Пән техногендік және мінез-құлық сипаттағы ТЖ жағдайында сауатты мінез-құлыққа үйрету, халық пен өндірістік қызметкерлер үшін қауіпті жағдайларда зиянды барынша азайтатын шешімдер қабылдау және болжау үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды зерделейді, пәнді оқу нәтижесінде студент ТЖ жағдайында жағымсыз әсерлердің параметрлерін бақылай алады және олардың деңгейлерін бағалай алады; тіршілік қауіпсіздігін арттыру бойынша іс-шараларды жоспарлай және жүзеге асыра алады

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Пән әртүрлі ұйымдық-құқықтық формадағы фирмалар мен кәсіпорындардың қызмет ету механизмдерін зерттейді; пәнді оқу нәтижелері бойынша студент алған білімін бизнесті құрудың тиімді жүйесін құру үшін қолдана алады; кәсіпкерлік туралы білімі мен түсінігін көрсету; теориялық ақпаратты және кәсіпкерлік тәжірибені жинау және түсіндіру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Көшбасшылықты және инновацияларды басқару

    Пән тиімді көшбасшылықтың теориялық аспектілерін дамытудағы әлемдік үрдістерді, инновацияны басқару заңдылықтарын оқытады; білім алушы тиімді вербальды, вербальды емес, электрондық коммуникацияға, шешімдер қабылдауға, команда құруға, қақтығыстар мен күйзелістерді басқаруға, көшбасшылық қасиеттерді қалыптастыруға, жетілдіруге, жобаны басқаруға, технологиялық және өнімдік инновацияларды енгізу бағдарламасына немесе ұйымдастырушылық өзгерістер бағдарламасына қатысуға қабілетті.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қой еті мен жүн өндіру технологиясы

    Әр түрлі бағыттағы қой еті мен жүні өндірісінің қазіргі жағдайын, қой еті мен жүні өндірісінің қазіргі заманғы технологияларын, жүннің технологиялық қасиеттерін зерттейтін пән. Сүт, жүн қырқу және қой шаруашылығы өнімдерін инновациялық технологиялармен механикаландырылған өндіруді ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет

    Пән қоғамдық және жеке адамның құқықтық санасын зерттейді, құқықтық мәдениетті, қоғамға жат құбылыс ретінде сыбайлас жемқорлықпен күресу бойынша азаматтық ұстанымды қалыптастырады; Пәнді оқу нәтижелері бойынша студент құқықтық реттеу аясындағы оқиғалар мен әрекеттерді талдай алады, құқықтық актілерді біледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Академиялық жазау негіздері

    Пән академиялық адалдық қағидаттарына сәйкес академиялық жазудың ерекшеліктерін, жазбаша жұмыс түрлерін дұрыс жазу және ресімдеу тәсілдерін зерделейді. Пәнді оқу барысында пайдаланылған дереккөздерге сілтемелерді ресімдеу талаптарына, дәйексөз алу ережелеріне сәйкес, зияткерлік меншік құқықтарын сақтай отырып, жазбаша жұмыстарды жазу және ресімдеу дағдысы дамытылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Волонтерлік қызметті ұйымдастыру технологиялары

    Пән волонтерлік қызметтің мақсаттарын, міндеттерін, ерекшеліктерін, жеке және заңды тұлғаларға көмек көрсетуді, азаматтардың денсаулығын қорғауды, қоршаған ортаны қорғау мен қорғауды үйренеді; пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы волонтерлік қызметті қауіпсіз орындау қағидаларын сақтап, өз қызметімен үшінші тұлғаларға және қоршаған ортаға зиян келтірмей, волонтерлік қызметті ұйымдастырушының өкімдерін орындауға қабілетті.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экология және тұрақты даму

    Пән табиғат пен қоғамның тұрақты даму заңдылықтары, тірі ағзалар мен тіршілік ету ортасының өзара әрекеттесуі туралы заманауи жүйелік идеялардың қалыптасуын зерттейді; қоршаған ортаға антропогендік әсермен байланысты мәселелерді, оқыту нәтижелері бойынша түлек экологиялық мәселелердің себептерін және оларды жою жолдарын анықтай алады, экологиялық үрдістерге талдау жасай алады, табиғатты қорғау қызметінде басымдықтар мен нақты міндеттер қоя алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Аң шаруашылығы

    Пән терісі бағалы аң шаруашылығының негіздері, олардың биологиялық ерекшеліктері, өсуі және дамуы, азықтандыру, терісі бағалы аңдарды өсіру. Аңдарды жаңа бояулар алу, сою және терілерді алғашқы өңдеу мақсатында асылдандыру жұмыстарын, өсіру әдістерін зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы жануарларының анатомиясы

    Пән ауыл шаруашылық жануарларының ағзаларының, жасушаларының, тіндерінің, ағзаларының анатомиялық құрылысын, эпителиалды, дәнекер, бұлшықет және нерв тіндерінің құрылысы мен қызметін, тыныс алу ағзаларының, аналықтар мен еркектердің көбею мүшелерінің құрылысы ерекшеліктерін, бөлу ағзаларының, тері жамылғыларының құрылысы және оның туындылары.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Балық шаруашылығы

    Кәсіптік маңызы зор жылы және суық су тоғандары мен көлдерде өсірілетін балықтардың негізгі түрлерінің биологиялық және экономикалық сипаттамаларын, өнім өндірудің технологиялық процестерін, балықтардың көбеюін, қоректенуін, өсірілуін, олардың өнімділігіне әсер ететін факторларды, әртүрлі санаттағы тоғандардың аудандарын есептеуді зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Генетика

    Әртүрлі деңгейдегі биологиялық жүйелердің тұқым қуалаушылық және өзгергіштігінің заңдылықтары мен механизмдерін зерттейтін пән, генетикалық талдау негіздері. Пәнді оқу нәтижесі бойынша білім алушы тәжірибеде гибридологиялық, цитологиялық және популяциялық талдау әдістерін қолдана алады, тұқым қуалаудың барлық түрлеріне Генетикалық есептерді шешу дағдыларын меңгереді, генетикалық эксперименттер қоюды жүргізеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Акушерлік және биотехнологияны өсіру

    Пән жыныстық жетілу, жыныстық циклділік, жүктілік, босану және лактация кезеңінде жануарлардың жыныстық жүйесінің және сүт безінің анатомиялық, физиологиялық ерекшеліктерін, жануарлардың ұрықтылығын арттырудың биотехнологиялық тәсілдерін, гаметалардың биологиялық толымдылығын бағалауды, жасанды ұрықтандыру кезінде шәуетті алу, бағалау, сақтау және пайдалану технологиясын, сондай-ақ ауыл шаруашылық жануарларының эмбриондарын трансплантациялауды үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Зоотехникалық тәжірибе әдістемесі

    Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру мен жоспарлауды, эксперименттер мен эксперименталды зерттеудің ерекшеліктерін, орташа арифметикалық белгілер мен оны есептеу әдістерін, корреляция коэффициентін және оны есептеу әдістерін, мал шаруашылығындағы ғылыми зерттеулерде қолданылатын селекциялық-генетикалық параметрлерді зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығын механикаландыру және электрлендіру

    Пән фермаларда қолданылатын электр энергиясын келесі бағыттар бойынша оқытады: барлық стационарлық машиналардың электр жетегі, жануарларға арналған үй-жайларды электрлік жарықтандыру, электр энергиясын жылу энергиясына айналдыру және жануарлар ағзасына тікелей әсер ету үшін сәулелі энергия түрінде.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығын механикаландыру және автоматтандыру

    Пән мал шаруашылығы фермалары мен жайылымдарды сумен қамтамасыз ету механизациясын, жүктерді тасымалдау және көтеру үшін, жемді ұсақтау үшін машиналар мен жабдықтарды, сиырларды сауу механизациясын, сүтті алғашқы өңдеу үшін, қой қырқуды, шошқа шаруашылығы фермаларын кешенді механикаландыруды оқытады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы жануарларының физиологиясы

    Пән ауыл шаруашылық жануарлары ағзасындағы физиологиялық үрдістерді оқытады: бір камералы және көп камералы асқазаны бар жануарлардың ас қорыту физиологиясы, құстың ас қорыту органдары, тыныс алу ағзалары құрылысының ерекшеліктері, жүрек-қан тамырлары жүйесі, қанайналым физиологиясы, орталық жүйке жүйесі, ауыл шаруашылық жануарларының ішкі секреция бездері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зоогигиен мал шаруашылығы объектілерін жобалау негіздерімен

    Пән негізгі мал шаруашылығы құрылыстарын, мал шаруашылығы объектілерін салу үшін таңдау орындарын, мал шаруашылығы үй-жайларын азықтандыру, суару, дезинфекциялау және деротизациялау гигиенасын, ауыл шаруашылығы жануарларын ұстау гигиенасына қойылатын талаптарды, жануарларды ұстау шарттарын және оларды зерттеу әдістерін регламенттейтін нормативтік ережелерді, жануарларға қоршаған орта, су, ауа, Жем, топырақ факторларының әсерін.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіби имиджді қалыптастыру технологиялары

    Пән іскерлік және кәсіби имиджді, ұжым имиджін қалыптастыру, топ имиджін модельдеу шарттарын зерттейді, пәнді оқу нәтижесінде студент басқару іс-әрекетінің дағдыларын, әсер ету тетіктерін, этикет ережелерін және жеке және топтық имидждің мәдениетін дамытады; кәсіби қызметте іскер адамның имиджін қалыптастыру қабілетін дамытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Микробиология

    Курстың мақсаты – морфологияға, құрылымға, метаболизмге, таксономияға, генетикаға, микроорганизмдердің экологиясына және олардың практикалық маңыздылығына қатысты дәстүрлі және заманауи ақпаратты зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сыни және креативті ойлау

    Пән табиғи түсінудің формалары мен әдістерін, тұжырымдамалық және аргументтік құрылымдарды құруға, шығармашылықты жүзеге асыруға қойылатын ережелер мен талаптарды зерттейді, пәнді оқу нәтижелері бойынша студент жаңа түпнұсқа идеяларды құру бойынша жұмыс істейді, заманауи білім беру технологияларын білуге деген жеке қажеттілікті, өзін және қоршаған әлемді ұтымды өзгертуге ұмтылысты дамытуға ықпал етеді,тәуелсіз ойлау қабілетін қалыптастырады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы

    Пән ірі қара малдың биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерін, сиырлардың сүт өнімділігін және оның факторларын, ет өнімділігін, төлдерді өсіруді, ірі қара малды өсіру техникасын, асылдандыру жұмыстарын, тұқымдарды (сүт, құрама, ет), сиырларды микроклимат және күту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлардан алынатын өнімдерді ветеринариялық-санитариялық сараптау негіздері

    Пән жануарлардан алынатын тамақ, азықтық және техникалық өнімдер арқылы адамдар мен жануарлар арасында таралатын жұқпалы және инвазиялық аурулардың алдын алу үшін жануарлардан алынатын өнімдерді зерттеу және ветеринариялық-санитариялық бағалау әдістерін зерттейді. Жануарларды сою және олардан өнімдерді қайта өңдеу гигиенасымен, сойғаннан кейінгі ұшалар мен мүшелерді сараптау әдістемесімен танысу; жануарлардан алынатын өнімдерді зертханалық зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринария негіздері

    Пән жануарлардың әр түрлі аурулары кезіндегі тұрақты және типтік ағымды жалпы патологиялық үрдістерді, қабыну, әртүрлі тітіркендіргіштердің әсерінен ағзаның реактивтілігінің өзгеруі, зат алмасуының бұзылуы, ағзаның тіршілік әрекетінің жүйке және эндокриндік реттелуі, аурулардың этиологиясы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт және сиыр етін өндіру технологиясы

    Шаруашылықтардың түрлері мен сүт өндіру технологиясын, өндірістің толық циклында жас төлдерді қарқынды өсіру, мамандандырылған шаруашылықтарда сиыр етін өндіру, ересек малды бордақылау, жайылым және қысқы мал ұстаудың жаңа технологиялары, жемдік база.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биотехнология негіздері

    Кездейсоқ шамаларды зерттеудің негізгі әдістемелік бағыттарын, тәжірибедегі эксперимент пен бақылаудың негізгі әдістерін, математикалық модельдеу әдістерін, жүйелік негіздегі статистикалық әдістерді, кездейсоқ шамаларды талдаумен зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сөйлеу риторикасы және мәдениеті

    Пән қазіргі тілдік этикетті, әдеби тіл нормаларын, мәтіндерді моделдеуді құралдарын, сөз сөйлеудің негізгі композициялық бөліктерін құруға қойылатын талаптарды, сөйлеудің логикалық ұйымдастырылуын үйренеді; пәнді оқу нәтижесі бойынша білім алушы конструктивті диалог жүргізуге, көпшілік алдында сөйлеуге, қарым-қатынас жағдайына сәйкес өз сөзін құрастыруға, қарым-қатынастың әртүрлі жағдайларында риторикалық тәсілдерді қолдануға, аудиторияның назарын ұстау тәсілдерін қолдануға қабілетті.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қарым-қатынас психологиясы мен жанжалдарды басқару

    Пән жанжалды психологиялық түсінудің ерекшеліктерін, жанжалды өзара іс-қимылдың психологиялық мәнін: қатысушылардың себептері мен мақсаттарын, өзара іс-қимылдың стратегиясы мен тактикасын, әр түрлі жанжалдың құрылымдық сипаттамаларын зерделейді; пәнді оқу нәтижесі бойынша білім алушы жанжалды жағдайды басқара алады, жанжалды алдын алу және шешу саласында тәжірибелік біліктердің кешенін құрастыра алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Гистология және эмбриология

    Пән тіндердің әртүрлі түрлерін зерттейді: эпителиалдық мата, оның құрылысы мен әртүрлілігі, дәнекер тіндері (трофикалық және механикалық), қан және лимфа, шеміршек тіндері, сүйек тіндері, бұлшық ет тіндері (тегіс, көлденең-жолақ, жүрек), жүйке тіндері(екі құрақты және көп қырлы). Ауыл шаруашылығы жануарларының әртүрлі түрлерінің ұрығының дамуын зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт өнімдері

    Пән ҚР сүт ісінің даму тарихын зерттейтін, сүт ісін дамытудағы ғалымдардың рөлі. Сүттің физикалық қасиеттерін, сүттің химиялық құрамын, ауыз сүтіне, сүтті алғашқы өңдеуге, сақтауға және тасымалдауға қойылатын талаптарды, басқа ауыл шаруашылығы жануарлары сүтінің құрамы мен қасиеттерін, сондай-ақ сүт алудың санитарлық-ветеринарлық ережелерін зерделеу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар биотехнологиясы

    Пән зерттеу пәні мен объектісін, селекциялық-генетикалық аспектілерді, мал шаруашылығындағы эмбриотрантацияны, жасушалық биотехнологияны, ауыл шаруашылық малдарының биотехнологиялық ресурстарын, векторлық биотехнологияны және оны мал шаруашылығында қолдануды, соматикалық және генеративті трасгендік жануарлар мен химер типтерін және оларды алуды зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылық жануарларын өсіру және іріктеу

    Пән ауыл шаруашылық жануарларының шығу тегін, етті малдың тұқымдарын, өсірудің зоотехникалық негіздерін, асыл тұқымды жұмыстың негіздерін, төлдерді өсіруді, Конституцияны, экстерьерді, жануарлардың интерьерін, өсіру әдістерін, жануарлардың стресстерге генетикалық тұрақтылығын зерттейді. өнеркәсіп негізінде мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы .

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Пән студенттердің тамақ өнімдерін өңдеу технологиясы туралы қазіргі заманғы түсініктерін пәнаралық бағыт ретінде қалыптастыруды зерттейді. Тамақ өнімдерінің санитарлық-гигиеналық мәдениетін қалыптастыру, қоршаған орта мен адам денсаулығына ұқыпты қарау. Студенттерді кәсіби қызметтің технологиялық және ұйымдастырушылық-басқарушылық түрлеріне бағдарлау. Өндірістегі тіршілік қауіпсіздігін қамтамасыз ету дағдыларына оқыту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • Ара шаруашылығы

    Пән ара ұясының құрамын, оның жеке өкілдерінің морфологиялық ерекшеліктерін, ара ұясының биологиясын, жұмыс арасының сыртқы құрылымын, аналықтар мен үйкеліс, асқорыту, тыныс алу органдарын, қан айналу жүйесінің ерекшеліктерін, ара ұясын, балауыз құрылысы, рамкаларды ілу, бал аралардың көбеюі, жатырдың жыныстық мүшелерін және олардың функцияларын, ара ұясы дарақтарының айрықша ерекшеліктерін зерттейтін.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Тауартану және мал шикізатының сараптамасы

    Пән тағамдық майлар мен майларды, сүттегі май мен белоктың құрамын, сүттің қышқылдығы мен тығыздығын, жануар және өсімдік тектес тауарлардың белгілері мен жіктелуін, жануар және өсімдік тектес ерекше тауарлардың жекелеген түрлерін анықтауды, жануарлар және өсімдік тектес тауарлар ретінде фауна мен флора объектілерінің кедендік сараптамасының ерекшеліктерін.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Құс шаруашылығы, құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Пән: шаруашылықтың түрлері және жұмыртқа өндіру технологиясы, толық өндіріс циклінде төлдерді өсіру, бройлерлік құс шаруашылығы, құстарды құс қораларында ұстау тәсілдері мен микроклиматы, құс шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясы және жем базасы, асылдандыру жұмыстарын жүргізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Шошқа шаруашылығы

    Пән: шошқа етін өндіру технологиясын, шошқалардың биологиялық ерекшеліктерін, экстерьерлік ерекшеліктерін, Конституциясын, шошқаларды көбейтуді, жыныстық және шаруашылық жетілуін, өсіру әдістерін, шошқа тұқымын, шошқа етін өндіру технологиясын, бордақылау, шошқаларды ұстау және қалыпты азықтандыру, төлдерді өсіру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жануарларды есепке алудың заманауи технологиялары

    Пән ауыл шаруашылық малдарын бірдейлендіру әдістері мен тәсілдерін, компьютерлік технологиялар арқылы асыл тұқымды және зоотехникалық есепті жүргізу, малдарды түсіру, биркалау, татуировка, таңба, чиптеу жолымен малдарды нөмірлеу, малдардың асыл тұқымдық және өнімділік сапасын бақылау үшін инновациялық әдіс ретінде.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ара шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

    Пән омартаның азықтық балансын есептеуді және ара арасын ауыл шаруашылығы өсімдіктерін тозаңдатқанда тасымалдау кестесін, аналықтарды жасанды шығару және бұруларды қалыптастыру, гүл тозаңын алу технологиясын, бал ара ұясын бал жинау және ауыл шаруашылығы өсімдіктерін тозаңдатқанда дайындау, прополис алу тәсілдерін, ара шаруашылығы өнімдерін (бал, балауыз, Бал Ара шаруашылығының басқа да өнімдері) үйренеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру

    Мал азығының жіктелуін, химиялық құрамы мен қоректілігін, шабындықтар мен жайылымдардың, өсімдіктерін, шөптердің шаруашылық-ботаникалық топтарын, шабындықтар мен жайылымдардың беткі және түпкілікті жақсаруын, жасыл конвейерді, шаруашылық жағдайында жемді дайындау және сақтауды, мал азығы шөптерінің тұқым шаруашылығын зерттейтін пән

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жылқы және қымыз өндіру технологиясы

    Төлді өсіру және ұстау әдістерін, өсу және даму есебін, жылқы шаруашылығы өнімдерін, морфологиялық және химиялық құрамын, тағамдық мәнін, жылқыларды тиімді азықтандыру және сумен қамтамасыз ету негізін, азықтандыруды ұйымдастыру, фермалардың зоотехникалық және экономикалық тиімділігін бағалау

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Түйе шаруашылығы

    Пән Қазақстан Республикасындағы түйе шаруашылығының тарихы мен қазіргі жағдайын, Конституция мен экстерьердің шығу тегін, биологиялық ерекшеліктерін, тағамдық құндылығын, сүттің құрамы мен қасиеттерін, жүннің морфологиясы мен гистологиясын, жүн түрлері мен топтарын, жалпы сипаттамасын, рационалды азықтандыру және сумен қамтамасыз ету негіздерін, азықтандыруды ұйымдастыруды үйренеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өндірістік негізде шошқа етін өндіру технологиясы

    Шошқаның жыныстық-жас топтары бойынша рационды құруды зерттейтін пән. Шошқа шаруашылықтары мен фермалардың зоотехникалық және экономикалық тиімділігін бағалауды, шошқалар мен төлдерді лагерлік – жайылымдық ұстауды, еңбекті ұйымдастыруды, есепке алуды, есептілікті зерделеу

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Пән өсімдіктерді құрайтын және өмірдің негізін құрайтын қосылыстардың негізгі кластарының физиологиялық процестеріндегі химиялық құрамы, құрылымы мен қызметі туралы білімді қалыптастыруды зерттейді – метаболизм.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шұбат өндіру технологиясы

    Түйелерді өсіру бойынша шаруашылықтардың ұйымдастыру формалары мен жұмыс принциптерін, Түйе шаруашылығы өнімдерін өңдеу негіздерін, төлді өсіру технологиясын, бордақылау технологиясын, түйелерді ұстау тәсілдерін, асылдандыру жұмысын зерттейтін пән.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясы

    Пән ауыл шаруашылық жануарларының биологиялық ерекшеліктерін, сою әдістерін, етті санаттарға бөлу, азықтандырудың шикізат сапасына әсері, малдан алынатын шикізатты бастапқы өңдеу, Ет және оның туындылары, былғары шикізатының сапасы, мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу бойынша үрдістер мен әдістерді басқару

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жем-шөптерді зоотехникалық талдау

    Зоотехникалық талдау зертханасында студенттердің мінез-құлқының негізгі ережелерін зерттейтін пән. Талдау үшін орташа сынама алу, алғашқы және гигроскопиялық ылғалдылықты, кальций мен фосфорды анықтау. Азықтар мен рациондардың химиялық құрамын анықтау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жылқы шаруашылығы

    Пән Қазақстан Республикасының жылқы шаруашылығының тарихы мен қазіргі жағдайын, шығу тегі, биологиялық ерекшеліктері,

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Әртүрлі тілдік және мәдени ортада ақпараттық сауаттылық, еркін қарым-қатынас дағдыларын меңгеріп, академиялық адалдық принциптері мен мәдениетінің мәнін түсінуді ескере отырып, ақпаратты талдайды және ұсынады
  • Ақпаратты іздеуді өз бетінше жүзеге асыра алады, қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдары негізінде пайымдаулар жасау үшін оны түсіндіре алады, әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдей алады
  • Өзін-өзі жетілдіруге, оның ішінде дене бітімі мен кәсіби жетілуге ұмтылысын көрсетеді, топта жұмыс істейді, шешім қабылдайды, даулы жағдайларды шешеді, көшбасшылық қасиеттерді көрсетеді, салауатты өмір салтына бағдарланады
  • Зерттеу қызметіне ұйымдастырушылық көзқарас негізінде әртүрлі табиғат жүйелерінің мінез-құлқын талдайды
  • Ауыл шаруашылығы малдарының әртүрлі түрлері бойынша асыл тұқымдық жұмыстарды жүргізу дағдысы болуы тиіс. Рационды құрастыру, табынның өсімін молайтуды ұйымдастыру, төлді өсіру үшін ауыл шаруашылығы жануарларының әртүрлі түрлерінің биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері туралы білімдерін қолдану
  • Мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының жоғары сапалы экологиялық таза өнімдерін өндіру жүйесінде олардың өзіндік құнын төмендету кезінде технологияларды әзірлеу; зоогигиеналық талаптарға сәйкес жануарларды қоралық және жайылымдық ұстауды ұйымдастыру.
  • Асыл тұқымды және тауар шаруашылығында міндеттерді шешу үшін инновациялық технологияларды, эксперименттік мәліметтерді өңдеудің жаңа биометриялық әдістерін қолдану. Эксперименталды деректерді компьютерлік өңдеудің заманауи әдістерін және жүргізілген зерттеулердің нәтижелерін ұсынуды, мал шаруашылығындағы ғылыми-зерттеу қызметінің әдіснамасын меңгеру.
  • Сүттегі май мен ақуыздың құрамын, сүттің қышқылдығы мен тығыздығын, жануар және өсімдік тектес тауарлардың белгілері мен жіктелуін, жануар және өсімдік тектес ерекше тауарлардың жекелеген түрлерін, жануарлар және өсімдік тектес тауарлар ретінде фауна мен флора объектілерін кедендік сараптаудың ерекшеліктерін анықтауды жүзеге асыру.
  • Ауыл шаруашылығы малдарының асыл тұқымдық және өнімділік сапасын арттыру үшін мал өнімдерін зерттеу және ветеринарлық-санитарлық бағалау әдістерін қолдану
  • Мал шаруашылығы өнімдерін сату және маркетинг, асылдандыру жұмыстарын жүргізу мақсатында малдардың зоотехникалық және асылдандыру есебін жүргізу. Төлді өсіру және жануарларды азықтандыру үшін заманауи инновациялық әдістерді енгізу. Жануарлардың сандық және сапалық көрсеткіштерін арттыру үшін отандық және шетелдік селекцияның жоғары өнімді тұқымдарын пайдалану.
  • Еңбек қауіпсіздігі үшін кәсіпорындарға стандарттарды, еңбекті қорғауды басқарудың нормативтік негіздерін, еңбекті қорғау жөніндегі Негізгі заңнамалық және нормативтік актілерді, еңбек қарқындылығын, қауіпті және зиянды өндірістік факторларды, зиянды заттардың жіктелуін ескере отырып, маркетинг жағдайында еңбек пен демалысты оңтайландыру жөніндегі стандарттарды енгізуді жүзеге асыру. Қоршаған табиғи ортаны қорғаудың теориялық және әдіснамалық негіздерін, зерттеу институттарының ғылыми зертханаларында жұмыс істеу дағдыларын меңгеру.
Top