Жаңа білім беру бағдарламасы

7M04139 Туризмдегі іскерлік әкімшілендіру в Әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Бағдарламаның мақсаты туризм және қонақжайлылық саласындағы орта және жоғары буындағы, тиімді стратегияларды (корпоративтік, сондай-ақ функционалдық) әзірлеуге және іске асыруға қабілетті, қазіргі заманғы шындықтар мен даму трендтерін ескере отырып, ұйымның және оның қызметкерлерінің дамуын қамтамасыз етуге дайын құзыретті басқарушыларды даярлау болып табылады.
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 123
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M072 Менеджмент
  • Дайындық бағыты 7M041 Бизнес және басқару
  • Тәуекелдерді басқару жүйесі (ISO 31000)
    Несиелер: 5

    Қазіргі жағдайда тәуекелдерді басқару Ұйым қызметін басқарудағы негізгі процестердің біріне айналады. Тәуекелдерді басқару Корпоративтік басқару мен көшбасшылықтың бөлігі болып табылады, ұйымды басқарудың барлық деңгейлеріне айтарлықтай әсер етеді. Шешімдер қабылдау және тәуекелдерді басқару әдіснамасы бойынша теориялық білім, ISO 31000:2018 халықаралық стандарты негізінде тәуекелдерді басқару жүйесі мен процесін қалыптастыру тетіктерін түсіну дағдыларын меңгеру, тәуекелдерді анықтау және оларды талдау іскерлігі. Жүйені құрудың практикалық дағдыларын дамыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Операциялық менеджмент
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты кәсіпорынның өндірістік ағындарын, операциялық үрдістерін тиімді ұйымдастыру және басқару бойынша қазіргі заманғы әдістерді қолдану қабілетін қалыптастыру. Пәнді оқу нәтижесінде магистрант мынадай қабілеттерге ие болады: 1. өндірістік және сервистік процестерді ұйымдастыруға өндірістік және операциялық менеджментте қолданылатын негізгі принциптер мен тәсілдерді дәлелдеу; 2. алынған білімді практикалық жағдайларды шешу үшін қолдану, өндірістік және операциялық менеджменттің әдістері мен үлгілерін қолдану; 3. өндірісті басқару әдістері мен тәсілдерін, өндірісті ұйымдастыру мен басқа бөлімшелермен байланыстырудағы өндірістік функцияның орнын анықтау; 4. өндірісті басқару әдістері мен әдістерін, өндірісті ұйымдастыру мен басқа бөлімшелермен байланыстырудағы өндірістік функцияның орнын анықтау. өндірістік қуаттарды және еңбек процесін жобалау: өндірісті ұйымдастырудың әртүрлі әдістерін игеру ("TPS", "JIT", "Кайдзен", "Lean Production"), бизнес үдерістер, жұмысты нормалау және жобалау; 5. өндірістік және сервистік процестерді компьютерлік моделдеуде өндірістік және операциялық менеджменттің әдістері мен модельдерін қолдану. Пәннің мақсаты. Бағдарлама кәсіпорындарда өндірісті ұйымдастырудың практикалық мәселелерін, өндірістік үдерісте Еңбек заттары мен құралдарын пайдалану кезінде кәсіпорын қызметкерлерінің іс-қимылдарын ұтымды келісу шарттары мен факторларын зерттеуге бағытталған. Пәнді оқу кезінде келесі тақырыптар қарастырылады: өндірісті және операцияларды басқарудың заманауи интеграцияланған концепциялары.; ұйымды және негізгі бизнес-процестерді жобалау және қайта құрылымдау әдістері; жаңа өнімді жобалау және әзірлеу негіздері; кайдзен философиясының элементтері "TPS", "JIT", "Lean Production"; қорлар мен сатуды басқару.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Туризмдегі cтратегиялық маркетинг
    Несиелер: 4

    Бұл курс Туризм саласындағы кәсіпорынның қызметін басқару процесінде стратегиялық маркетингтің рөлін көрсетуге, маркетингтің аналитикалық аспектілерін зерттеуге, нарыққа бағытталған кәсіпорынның даму стратегиясын жасау үшін маркетингтік ақпаратты алу және талдау процесіне бағытталған. Білім алушылар ұзақ мерзімді кезеңде меркетингтік қызметті басқару процесін жүзеге асыру үшін қажетті құзыреттерге ие болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Стратегиялық менеджмент
    Несиелер: 3

    Пәннің мақсаты – ұйымның стратегиясын әзірлеу және іске асыру қабілетін қалыптастыру. Пән стратегиялық таңдау, компанияны стратегиялық талдау мәселелерін қарастырады, жеке бизнес компаниялары мен әртараптандырылған компаниялар үшін әртүрлі деңгейдегі стратегияларды қалыптастыру мәселелерін қарастырады, стратегиялық аймақтардың портфелін талдаудың матрицалық әдістері, портфельді басқару, стратегиялық іс-қимылдарды іске асыру және бақылау мәселелерін ұсынады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Халықаралық қонақ үй бизнесі
    Несиелер: 5

    Бұл курс әлемдік қонақжайлық индустриясында бизнесті жүргізудің заңдылықтары мен дамуының заманауи трендтері туралы түсінікті, халықаралық қонақ үй желілері (тізбектері), Франчайзинг және келісімшартты басқару ерекшеліктерін қоса алғанда, халықаралық қонақ үй бизнесінің тәжірибесін практикалық қызметте қолдану бойынша білім мен дағдыларды ашады. Пән әлемнің түрлі елдерінде қонақ үй-мейрамхана кәсіпорындары пайдаланатын қызмет көрсетудің практикалық дағдыларын меңгеруге, қонақжайлылық саласында халықаралық ынтымақтастық нысандарын іс жүзінде қолдануға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Бизнес-зерттеу
    Несиелер: 3

    Пәннің мақсаты – макро және микроэкономикалық талдаудың әртүрлі әдістерін қолдана отырып, тәуелсіз зерттеулер жүргізу арқылы тұтынушылық мінез-құлықты, бәсекелестік ортаны талдау және бағалау дағдыларын қалыптастыру. Мынадай сұрақтар қарастырылады: бизнес-зерттеулердің негізгі сипаттамалары; бизнес-зерттеулерде болжау және жоспарлау; бизнесті басқару саласына қатысты экономикада, статистикада және басқа салаларда қолданылатын әдістемелік құралдар

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Парақорлыққа қарсы жүйе (ISO 37001)
    Несиелер: 5

    Парақорлықтың алдын алу және анықтау бойынша бірқатар шараларды қамтитын ISO 37001 стандарты негізінде парақорлыққа қарсы іс-қимыл жүйесін енгізу бойынша құзыреттілікті дамытады. Бұл шаралар сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатты әзірлеуді, оқытуды, тәуекел дәрежесін бағалауды және жобалар мен іскерлік әріптестерді заңдық бағалауды, қаржылық және коммерциялық бақылауды жүзеге асыруды, есептілікті дайындауды және тергеп-тексеру рәсімдерін жүргізуді қамтиды

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сервистік кәсіпорындарды экономикалық талдау
    Несиелер: 5

    Пәнді игеру барысында студенттер туристік фирмалар мен қонақжайлылық ұйымдарының қызметін экономикалық талдау мәселелерінде білім мен практикалық дағдыларға ие болады. Пәнді зерделеу нәтижесінде олар: - жоспарлауды экономикалық негіздеуге; - материалдық, еңбек және қаржы ресурстарын пайдаланудың экономикалық тиімділігіне дербес баға беруге; - қаржылық жағдайға және шаруашылық қызметтің нәтижелеріне әсер ететін факторларды айқындауға; - басқарушылық шешімдердің оңтайлылығын бағалауға мүмкіндік алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Интернет маркетинг
    Несиелер: 5

    Пән білім алушыларда маркетингтік қызметте Интернет-технологияларды пайдаланудың теориялық негіздері мен практикалық дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Білім алушылар ақпараттық-коммуникациялық технологияларды қолдана отырып және ақпараттық қауіпсіздіктің негізгі талаптарын ескере отырып, ақпараттық мәдениет негізінде кәсіби қызметтің стандартты міндеттерін шешу қабілетін, сондай-ақ өз қызметтерінің интернет кеңістігінде ілгерілеуді жоспарлау және ұйымдастыру қабілетін дамытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • KPI ' s негізінде қызметкерлердің қызметін бағалау
    Несиелер: 5

    Қызметкерлердің бірегейлігі, әсіресе жоғары біліктілік, олардың жеке жалақысына деген үміттерін тудырады. Яғни, құзыреттерге және орындалатын функцияларға сәйкес саралау. Осы пән аясында қолданыстағы заңнамаға сәйкес келетін және жұмысшылардың да, жұмыс берушілердің де мүдделерін қанағаттандыра алатын бағалау жүйесін әзірлеуді үйрену ұсынылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қызмет көрсету саласындағы заманауи сату технологиялары
    Несиелер: 5

    Курс білім алушыларда қызметтерді сату технологиясының, маркетинг жүйесінің, туристік өнімдер мен қонақ үй-мейрамхана қызметтерін сатуды талдаудың экономикалық жағы туралы терең жүйелі білімді қалыптастыруға, жаңа өнімдерді әзірлеуге және қызмет көрсету саласы тұтынушыларының (қонақтарының) қажеттіліктерін қалыптастыруға бағытталған. Пән ішкі және халықаралық нарықтарда сатуды жүргізудің заманауи инновациялық әдістері мен тәсілдерін, сондай-ақ сатуды ынталандырудың ерекшеліктерін ашады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жобаларды басқару
    Несиелер: 5

    "Жобаларды басқару" курсы білім алушыларға туризм саласындағы ұйымдардың алдында тұрған стратегиялық және операциялық міндеттерді (оның ішінде қашықтық форматта) іске асыруды қамтамасыз етуге мүмкіндік беретін құзыреттерді қалыптастыруға арналған. Магистранттар жоба бойынша қажетті және жеткілікті құжаттаманы әзірлеуді, жобалар топтарын құруды және басқаруды, жобаларды басқарудың озық стандарттары мен тәжірибелеріне сәйкес жобалық қызметке уақтылы өзгерістер енгізуді үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қаржылық қонақжайлылық менеджменті
    Несиелер: 5

    Пәнді игеру тризм мен қонақжайлылық ұйымын басқарудағы қаржылық менеджменттің орны мен рөлі туралы жүйелі көзқарасты қалыптастырады. Білім алушылар капиталды және ақша ағындарын басқарудың әдістері мен технологияларын меңгереді, стратегиялық және тактикалық мақсаттарды, ағымдағы жағдайды, даму тәуекелдері мен трендтерін ескере отырып, шешімдер қабылдау кезінде қаржы құралдарын пайдалануға байланысты құзыреттер қалыптастырылатын болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Адам ресурстарын басқару
    Несиелер: 5

    Бұл курс көшбасшылық қасиеттерді қалыптастыруға және дамытуға ықпал ететін, қызметтің заңнама талаптарына сәйкестігін қамтамасыз ететін адами ресурстарды басқарудың барлық функцияларын қамтитын адами ресурстарды басқару жүйесін әзірлеу және енгізу дағдыларын игеруге мүмкіндік береді. Пән аясында адам ресурстарын басқару функциялары және еңбек қатынастарының белгілі бір салаларын реттейтін нормативтік-құқықтық актілер зерттеледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қонақжайлылық менеджменті
    Несиелер: 5

    Осы курсты оқығаннан кейін магистрантар заманауи жүйелерді басқару құралдарын және қонақ үй менеджментінің функцияларын меңгереді. Заманауи қонақ үй менеджментін, қонақ үй қызметінің стратегиясы мен тактикасын қолдану, орындаушылардың жұмысын ұйымдастыру және үйлестіру, кәсіби қызметті ынталандыру және бақылау дағдыларын дамытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Корпоративтік басқарудағы көшбасшылық
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты-басқарушылық құзыреттердің, жеке тұлға мен ұйымның мақсаттарын тиімді іске асыруға мүмкіндік беретін қолданбалы қабілеттер мен дағдылардың дамуын қамтамасыз ету, қолда бар әлеует негізінде қызметкерлер мен ұйымның тиімді дамуын қамтамасыз ету үшін корпоративтік деңгейде көшбасшылық параметрлерін тиімді басқару саласында әлеуметтік және кәсіби дағдыларды игеру. Білім алушылар топтың құрылымын, топтағы билік құрылымын, топтағы коммуникативтік процестерді, сондай-ақ ұжымды ұйымдағы жүйе ретінде басқару дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Шетелде тағылымдамадан өту
    Несиелер: 6

    Бұл курстан өту туризм саласын басқарудың шетелдік тәжірибесін зерделеуге, жетекші оқытушылар мен практиктердің шолу курстарынан өту, сондай-ақ шетелде туризм саласындағы озық ұйымдарға бару арқылы осы процесті іске асырудың практикалық білімдері мен дағдыларын алуға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Қызмет көрсету саласындағы қақтығыстарды басқару
    Несиелер: 5

    Бұл курсты оқу студенттерге қызмет көрсету саласындағы қақтығыстарды басқару саласында білім мен практикалық дағдыларды алуға мүмкіндік береді. Жанжал жағдайындағы адамдардың мінез-құлқының негізгі түрлерін білу және түсіну. Ғылыми ортада және іскерлік практикада жалпыға танылған жанжалдарды реттеудің негізгі құралдарын, тәсілдері мен құралдарын қолдану дағдыларын қалыптастыру. Жанжалдарды шешудің келіссөз модельдерін игеру, сондай-ақ жанжалдардың пайда болуы мен шешілуіне психологиялық көмек көрсету тәсілдерінде теория мен практиканы зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Тиімді командаларды құру
    Несиелер: 5

    Пәннің негізгі міндеті-қызметкерлерді бірлігі бір, біртұтас командаға ұйымдастыру және дамыту, бұл қызметтің жоғары нәтижелерін және өнімділіктің өсуін, соның ішінде синергетикалық әсерді қамтамасыз етеді. Пән аясында білім алушы тиімді командалардың принциптері мен типтері туралы біледі, команданы құру, дамыту және басқарудың практикалық дағдыларын меңгереді, тиімді командаларда көшбасшылықты қамтамасыз ету үшін қажетті білімге ие болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Сервистегі кросс-мәдени коммуникациялар
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты кросс-мәдени, интернационалдық, халықаралық, мәдениетаралық, этносаралық, ұлтаралық, мультимәдени, конфессияаралық және т.б. коммуникациялар шеңберінде сервистік қызметті іске асыру қабілетін қалыптастыру. Пәнді игеру кезінде білім алушыларда кросс-мәдени коммуникациялар жағдайында әлеуметтік және кәсіптік бейімделудің неғұрлым жоғары деңгейі үшін қажетті мінез-құлық стереотиптері мен кәсіби дағдылар қалыптастырылатын болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Туризмді стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 3

    Бұл курсты оқытудың басты мақсаты стандарттау мен сертификаттаудың нормативтік негіздерін және көрсетілетін қызметтердің қауіпсіздігі мен сапасын бағалау бойынша алған білімдерінің, туристік бизнесті қазіргі жағдайда табысты жүргізу үшін қажетті дағдылардың сәйкестігін растауды зерделеу болып табылады. Білім алушылар туризм және қонақ үй бизнесі ұйымдарының стандарттарын әзірлеуді және енгізуді және Қазақстан Республикасында туристік қызмет көрсететін кәсіпорындарда қызметтерді сертификаттау бойынша жұмыстарды жүргізу рәсімдерін жүзеге асыруды үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Басқару коммуникациялары
    Несиелер: 5

    Ұйым мен қызметкерлерді басқару процесінде коммуникациялық өзара іс-қимылдың рөлін түсінуді қалыптастыру, ұйымдағы тиімді коммуникациялар жүйесін құру, коммуникациялық саясатты жоспарлау және іске асыру техникасы, ұйымдағы өзара іс-қимылдың барлық деңгейлерінде коммуникация процесінің тиімділігін қамтамасыз ету бойынша білім мен практикалық құзыреттер алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Туризмді тұрақты дамыту
    Несиелер: 4

    Бұл курс магистранттарды4 дүниетанымдық, әлеуметтік-экономикалық және экологиялық алғышарттары туралы түсініктерін кеңейтуге, Туризмдегі тұрақты даму тұжырымдамасының негізгі ережелерін дұрыс түсіндіруге мүмкіндік береді.Курс тиісті критерийлер мен индикаторлар негізінде туризмнің тұрақтылығын бағалау әдістерін игеруге мүмкіндік береді, ұйым мен тұтастай алғанда салада туризмді тұрақты дамыту стратегиясын іске асыру мүмкіндіктерін қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Басшының жеке тиімділігі
    Несиелер: 5

    "Басшының жеке тиімділігі" пәні аясында қазіргі менеджерге қажет дағдылар мен дағдыларды қалыптастырудың теориялық және практикалық тәсілдері қарастырылады, олар оның кәсіби және өмірдің басқа салаларында тиімділігін қамтамасыз етуге арналған. Өз ресурстарын сауатты басқару және жеке тиімділікті арттыру үшін өзін-өзі басқару әдістерін игеру. Ұйымның жеке мақсаттары мен мақсаттарын үйлестіру қабілетіне ие болу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Туризмді лицензиялау
    Несиелер: 3

    Бұл курс білім алушыларды мемлекеттің және туристік қызметтерді тұтынушылардың құқықтары мен заңды мүдделерін қорғауды қамтамасыз ету, туристік қызмет көрсету деңгейін арттыру, оны халықаралық талаптарға сәйкес келтіру мақсатында Қазақстан Республикасындағы лицензиялаудың нормативтік-құқықтық базасымен таныстыруға мүмкіндік береді. Студенттер туристік саланы реттеу ережелерін іс жүзінде қолдана алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 3
  • Код ON1

    Даму үрдістерін және оларды практикада іске асыруды ескере отырып, басқару ғылымы және қазіргі заманғы эксперименттік әдістер саласындағы білімді жүйелеу

  • Код ON2

    Қойылған міндеттерді іске асыру үшін зерттеулер жүргізудің өзекті трендтері мен перспективаларын көрсететін әдістер мен құралдарды бейімдеу дағдыларын қолдану.

  • Код ON3

    Бизнес ортаның проблемалық аспектілерін талдау, оларды ұйымда сәтті енгізу үшін пәндік салада тәжірибеге бағытталған басқару шешімдерін құру.

  • Код ON4

    Менеджменттің әртүрлі функционалды аспектілерін теорияны, заманауи зерттеулерді және практика талаптарын білуге негізделген ұйымды стратегиялық басқаруға біріктіру

  • Код ON5

    Жаңа, өлшенетін және қол жеткізуге болатын мақсаттарды тұжырымдау, жаңа жағдайларда туризм ұйымдарының құрылымдық бөлімшелерінің алдында тұрған басқарушылық және кәсіби шақыруларды шешудің негізделген тәсілдерін ұсыну.

  • Код ON6

    Әлемдік экономика мен жаһанданудың қазіргі заманғы даму үрдістерін айқындау, туризм саласындағы халықаралық бәсекелестік мәселелеріне бағдарлану.

  • Код ON7

    Команданы басқару құралдарын іс жүзінде қолдану, басқарудың барлық деңгейлерінде өзара түсіністік пен әлеуметтік серіктестікке қол жеткізу

  • Код ON8

    Туризм және қонақжайлылық бөлімшелерін, ұйымдарын басқарудың жүйелі тәсілін, мүдделі тараптармен (стейкхолдерлермен) өзара іс-қимыл әдістерін түсіну және іске асыру.

  • Код ON9

    Пәндік және кәсіби салаларда басқарушылық шешімдер қабылдау әдістерін қолдану.

  • Код ON10

    Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына және ратификацияланған халықаралық шарттарға сәйкес бөлімшелер қызметінің заңдылық қағидаттарын сақтау үшін жағдайлар жасау

  • Код ON11

    Ұйымдардың барлық деңгейлеріндегі басқару мәселелерінде көшбасшылық құралдарын пайдалану

  • Код ON12

    Жеке тұлғаның, топтың және ұйымның мүмкін болатын даму жолдарын талдау, бағалау және осы процесті алға жылжыту.

Top