Инновациялық білім беру бағдарламасы

6B08105 Өсімдіктер туралы ғылым және технологиялар в Қазақ ұлттық аграрлық университеті

  • Математика және статистика - 2
    Несиелер: 5

    Курс жүйелілік пен серияларды; итерациялық процестерді; есептеуді: саралау және біріктіру; бірінші ретті қарапайым дифференциалдық теңдеулерді; модельдерді түсіндіріп, модельдік болжамдардың салдарын, параметрлерін түсіндіреді. Модель жорамалдарын тексеріп; популяция үшін болжамды тестілеуді, популяцияның орташа мәніне немесе орташа мәндер айырмашылығына сенім аралығын құруды; сызықтық регрессия және корреляцияны, бағалау және гипотезаны тексеріп зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Бейорганикалық химия
    Несиелер: 5

    Курс химияның негізгі заңдарын, атом, молекула құрылысын, олардың байланыстарын, химиялық реакциялар жылдамдығын, қосылыстардың диссоциациясын және гидролизін, ТТР және кешендердің түзілуі, элементтер және олардың қосылыстарының химиясы. Пән өсімдіктердегі процесстерді зерттеудің негізі болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тіршілік туралы ғылымдарға жалпы химия
    Несиелер: 5

    Курс электролиттер деңгейлері, рН деңгейлері, тотығу-тотықсыздану потенциалы, олар тірі организмдердің ішкі тұрақтылығын қамтамасыз ету үшін белгілі бір аралықта болады; тірі организмдердің физиологиялық ішкі ортасын реттеу қабілеттілігі; организмдер қызметіне қатысатын молекулярлық деңгейде химиялық немесе физико-химиялық механизмдер сұрақтарына топталған

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика және статистика - 1
    Несиелер: 5

    Пәнде теңдеулер мен функциялар зерттеледі; күштік, экспоненциалды және логарифмдік функциялар; саралау; мерзімді функциялар; біріктіру және т.б. Ақпарат жинау; сипаттама статистикасы; ықтималдықтың практикалық тұжырымдамасы; ықтималдықтың негізгі теориясы; биномдық таралуыдың шығымы; қалыпты таралу; гипотезаны тексеру принциптері; биномдық сынау және эксперименттік деректердің орташа мәнін тексеру; жүйеліліктің негізгі түсінігі беріледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдіктер биологиясы
    Несиелер: 5

    Курс өсімдіктертің вегетативті және генеративті мүшелерінің цитологиялық, морфологиялық және анатомиялық құрылысын, көбею түрлерін, өсімдіктердің морфологиясы мен биологиясын, биосфера мен адам тіршілігіндегі өсімдіктердің маңызы, өсімдіктердің алуантүрлілігі және олардың жіктелуін, төменгі және жоғары сатыдағы өсімдіктер систематикасын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биоорганикалық химия
    Несиелер: 5

    Курс биоорганикалық химияға кіріспеден тұрады, органикалық қосылыстардың құрылысы және реакциялық қабілеттілігі бойынша базисті материалдарды, сонымен қатар тіршілік әрекеті процесстеріне қатысатын полимерлерді, метаболиттерді және төмен молекулалы биореттегіштерді, олардың биологиялық функцияларымен тікелей байланыста зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Өсімдіктің құрылымы мен қызметтері
    Несиелер: 5

    Бұл пән жасушаның құрылымы мен қызметтерін, жасуша қызметтерінің қағидаларын, эволюция мен онтогенез барысында мүшелердің қалыптасу ерекшеліктерін, тұқым мен бүршіктің тыныштық күйін, тамыр мен өркеннің өсуін, сондай-ақ өсімдіктердің дамуында жасуша, ұлпа және мүшелердің регенерацияға қабілеттілігін, өсімдіктің мүшелері мен құрылымы мен қызметі арасындағы байланыстарды қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Топырақтану
    Несиелер: 5

    Курс топырақтардағы органикалық заттарды, сіңіру қабілетін, түйіртпектілігін, физикалық қасиеттерін, су, жылу және ауа құбылымдарын, сонымен қатар топырақ ерітіндісінің құрамын және тотығу-тотықсыздану процесстерін, топырақтағы органикалық заттардың, қатты, сұйық фазалардың құрамындағы элементтерді анықтаудың заманауи әдістерін және олардың өсімдіктерге сіңімділігін, агроценозда топырақтардың тұрақтылығын сақтауға мүмкіндік беретін технологияларды зерттейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жасушалық және молекулярлық биология
    Несиелер: 6

    Пәнде нуклеин қышқылдары мен ақуыздарды зерттеудің негізгі бағыттары, геномдардың, митохондрия мен хлоропласттардың құрылымы; ДНҚ құрылымының зақымдануы және репарациясы; генетикалық рекомбинацияның молекулалық негіздері; РНҚ түрлерінің құрылымы, процессингі және қызметтері; репликация, транскрипция, трансляция; жасушалар мен ұлпалардың құрылысы, қызметтері және дифференцировкасы, жасушалық процестердің регенерациясы және реттелуі, жасушалық органеллалардың рөлі және т. б. берілген

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    Курс студенттерге құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы сана және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет сияқты ұғымдармен, сонымен қатар қазіргі заманғы болмыстың құбылысы ретінде сыбайлас жемқорлық туралы білім алу, сондай-ақ кәсіби қызметте адамгершілік жанжалды жағдайларды шешудің мүмкін жолдары сияқты түсініктермен танысуға мүмкіндік береді. Жеке тұлға қалыптастыруда, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің ұлттық негіздері мен оның шет елдерде қалыптасуына сыбайлас жемқорлыққа қарсы тәрбиелеуде отбасының рөліне және т.б. ерекше назар аударылған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Энтомология негіздері
    Несиелер: 6

    Пән жәндіктердің морфологиясын, анатомиясын, физиологиясын, биологиясын, экологиясын, жіктелуі мен табиғатта географиялық таралуын зерттейді. Жәндіктердің түрлік құрамы, олардың зиянды және пайдалы өкілдері, тіршілік қызметі мен тіршілігінің барлық кезеңдерінде қоршаған ортамен байланысын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экономика және құқық негіздері
    Несиелер: 5

    Пән экономикалық теорияның жалпы негіздерінің мәселелерін ашады; шаруашылық жүргізу заңдарын және шаруашылық жүргізуші субъектілердің әр түрлі деңгейлерде тиімді мінез-құлқын, экономикалық дамудың принциптері мен заңдарын анықтауды, сонымен қатар қоғамдық қатынастарды реттеу (реттеу) негіздерін, құқық нормаларын, құқықтық қатынастар мен заңдық жауапкершілікті тануды үйретеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ауылшаруашылық энтомологиясы
    Несиелер: 6

    Пән ауылшаруашылық дақылдары мен сақтау кезіндегі оның өнімдерінің жәндік-зиянкестерін, тозаңдандырушы жәндіктерді, энтомофагтарды, ашық және жабық топырақ жағдайындағы зиянкестерді, олардың биологиялық ерекшеліктерін, агроценоздағы олардың таралуы мен зияндылығын шектеу бойынша шараларды, пайдалы энтомофаунаны сақтай отырып, зиянкестермен күресудің тиімді шараларын негіздеуді үйретеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Курста технологиялық саламен және қоршаған ортамен өзара әрекеттесу кезінде адамның қауіпсіздігін қамтамасыз етуге және кәсіпорынның, ұйымның, экономиканың, қауіпсіз және экологиялық таза жұмысын қамтамасыз етуге байланысты; табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану, қауіпті жағдайлардың себептерін болжау және жою үшін тіршілік қауіпсіздігі және қоршаған ортаны қорғау саласындағы негізгі білім қалыптасады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдіктер физиологиясы және биохимиясы
    Несиелер: 6

    Бұл курс жасуша, ұлпа және өсімдік деңгейіндегі өсімдіктерде жүретін биохимиялық және физиологиялық процесстерді, жасуша қызметінің биохимиялық негіздерін, өсімдіктің өсуі мен дамуын, фотосинтез, зат алмасу, су, иондар мен қанттар тасымалы және топырақтан су мен қоректік заттарды сіңіруі сияқты қызметтік қатынастарын, олардың байланысын, стрестердің әсерінен болатын биохимиялық және физиологиялық процестердің негізгі қағидаларын, сондай-ақ қоршаған ортаның факторларына бейімделу механизмін зерттейді

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экология
    Несиелер: 5

    Курс экология саласындағы теориялық білім береді, студенттердің экологиялық сауаттылығын арттыруға ықпал етеді, экологиялық ойлауды қалыптастырады, сондай-ақ бұл білімді кәсіби және өзге де қызметте қолдану қабілетін қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өсімдік селекциясының теориялық негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнде селекция мен өсімдіктердің жаңа сорттарын жасаудың теориялық негіздері, тұқым қуалау белгілерінің заңдылықтары мен тұқымқуалаушылықты басқарудың принциптері, өзгергіштікті алу тәсілдері, генотип пен фенотиптің рөлі, өсімдіктердің сорттары мен будандарын жасауда гендердің, жасушалар мен ұлпалардың жұмыс істеуін басқарудағы заманауи жетістіктерін пайдалану заңдылықтары, іріктеу әдістері, будандар мен мутанттарды алу жолдары зерттеледі

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Іскерлік қағаздар
    Несиелер: 4

    Пән студенттерді ресми құжаттарды жазу негіздеріне үйретуге арналған. Курс бағдарламасы білім алушылардың экономика, сыртқы сауда және қаржылық қызмет саласында түрлі құжаттарды жазу және аудару дағдыларын қалыптастыруға ықпал етеді, сондай-ақ жазбаша және ауызша академиялық мәтіндерді құру дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Фитопатология негіздері
    Несиелер: 5

    Пән өсімдік ауру қоздырғыштарының түр құрамын, биологиялық ерекшеліктерін, олардың жіктелуін, залалдайтын өсімдік түрлерін, таралуы ареалын, ауру белгілері мен залалдылығын зерттейді. Ауылшаруашылық дақылдарының негізгі ауру түрлерімен, оның қожа өсімдікпен байланысы, оның таралу себептерін қарастырады. Сонымен қатар ауруды диагностикалау мен оған жүргізуді, қоршаған ортаны қорғау мен экологияны ескере отырып, қүресу шараларын жүргізуді үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Бизнес этикасы
    Несиелер: 4

    Пәнді оқу студентке келесідей мүмкіндіктер береді: - іскерлік қатынастар саласындағы негізгі этикалық стандарттарды білуге: - менеджердің қызметтік тәртібі мен іс-әрекеттерінің этикасы туралы түсініктердің қалыптасуына; - бизнес этикасы құндылықтары мен нормалары туралы білімді нақты тәжірибелік қызметте жүзеге асыруға; - іскерлік өмірдің этикалық мәселелерін шешуге және олар үшін рухани жауапкершілікті көтеруге.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдіктер аурулары
    Несиелер: 5

    Курс ауылшаруашылық дақылдарының негізгі инфекциялық және инфекциялық емес ауру қоздырғыштарын, ауру белгілерін, дамуы мен олардың таралуын, сонымен қатар қоздырғыштардың тіршілік циклін, өнім түсімнің азаю себептерін, ауру жұқтырған өсімдіктің биологиясы мен өсімдіктің қоздырғыш пен қоршаған ортаның ара-қатынасындағы биологиялық процестерін, аурудың дамуының алдын алу шаралары зерттейді. Өсімдік ауруларына диагностика мен есеп жүргізу мен сәйкес күресу шараларын қолдануды үйретеді

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдіктердің көбеюі
    Несиелер: 6

    Курс өсімдіктің көбею және өсімдік түзілу стратегиялардың дамуының негізгі қағидаларына негізделеді. Гүлдердің индукциясы, гүлдердің дамуы, ұрықтану, эмбриогенез, тұқымның дамуы мен таралуы және жемістердің қос және даражарнақты жабық тұқым түрлерінің жыныстық және вегетативтік көбеюінің құрылымдық және физиологиялық аспектілері қарастырылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жеміс-көкөніс дақылдарының микроклоналдық көбеюі
    Несиелер: 6

    Пән жеміс-көкөніс дақылдарының микроклональды көбею әдісін, вирустық, бактериялық және саңырауқұлақ инфекцияларынан сауықтырылған генетикалық біртекті отырғызылатын материалды алуды үйретеді. Апикальды меристемаларды өсіру, сондай-ақ каллусты культурасы арқылы жеміс дақылдарының көбею мәселелерін қарастырады; қоректік ортаның әртүрлі түрлері мен құрамын; in vitro өсімдіктерінің регенерациясы мен көбею процестерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдіктер ғылымындағы ғылыми зерттеулер негіздері
    Несиелер: 6

    Пән өсімдіктер туралы ғылым саласындағы әртүрлі ғылыми тәсілдерді, зерттеу әдістерін және ғылым үшін нормативтік құндылықтарды зерттейді. Курста эксперименттерді жоспарлаудың, өсімдіктерді егу және егістік эксперименттерді жоспарлаудың заманауи тәсілдері мен әдістемелері туралы теориялық материалдар, өлшеулерді жоспарлау, бақылау және эксперименттік деректерді талдау бойынша тәжірибе жинақталған. Пән студенттердің ғылыми тәжірибелер жүргізудегі теориялық білімі мен практикалық дағдыларын нормативтік талаптарды сақтай отыра дамытуға бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Агробизнес ұйымдастыру негіздері және кәсіпкерлік қызмет
    Несиелер: 6

    Курста келесі сұрақтар қарастырылады: агробизнес түсінігі, маңызы мен ерекшеліктері, Қазақстандағы агробизнес құрылымы мен қазіргі жағдайы, түрлі ұйымдық-құқықтық нысанда бизнесті ұйымдастыру және кәсіпорын құру, өндірістік ресурстарды қалыптастыру және пайдалану, кәсіпорынның жұмыс істеуінің экономикалық механизмі, оның жұмыс істеу тиімділігін бағалау және оның ішкі және сыртқы нарықтарда бәсекеге қабілеттілігін арттыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тыңайтқыштар жүйесі
    Несиелер: 6

    Пән мынандай сұрақтарды қарастырады, яғни өсімдіктердің тыңайтқыштарды қажетсінуін анықтау, органикалық және минералдық тыңайтқыштардың тиімділігіне әртүрлі факторлардың әсері, тыңайтқыштарды беру шаралары, мерзімдері, тәсілдері және өсімдіктерге олардың нормалары, жекеленген дақылдарды әртүрлі вегетация кезеңдерінде қоректену ерекшеліктері, тыңайтқыштарды қолданудың экономикалық тиімділігі және экологиялық аспектілері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Егіншілік
    Несиелер: 6

    Егіншілік топырақты құнарландыру тәсілдері негіздерін, ғылыми негізделген ауыспалы егістерді енгізуді, жыртылған жерлерді өңдеудің ұтымды жүйесін енгізуді, мелорациялауды, өсімдіктерді зиянкестерден, арамшөптерден және өсімдіктер өмірінің басқа да факторларынан қорғауды, оларды реттеуді зерттейді. Ең заманауи технологияларды қолдану арқылы негізгі ауылшаруашылығы дақылдарын өсіру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Қорғаулы топырақтың минералды қоректенуі
    Несиелер: 6

    Қорғаулы топырақтың минералдық қоректенуі өзінің ерекшелігі бар. Өсімдіктердің қоректік элементтерді қажетсінуі дақылдардың биологиялық ерекшеліктері, сұрыпы және өнімділігіне байланысты. Жылы жай өсімдіктерінің тамыр жүйесі әлсіз болуы және жақсы дамыған вегетативтік массасымен салыстырғанда қолданылатын минералдық тұздар мөлшерін жоғарлату талап етеді. Жоспарланған өнім алу үшін қорғалы топырақтың грунт құрамында минералдық элементтердің мөлшерін қадағалайды

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Көкөніс дақылдарының отырғызу материалдарын өндіру
    Несиелер: 6

    Пәнде біржылдық, екіжылдық және көп жылдық көкөніс дақылдарының егіс және отырғызу материалдарын өндірудің теориялық негіздері мен практикалық дағдылары қарастырылады; әр түрлі тәсілдермен жоғары сапалы себу және отырғызу материалдарын көбейту және алу мәселелеріне көңіл бөлінеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жылыжай өндірісіндегі заманауи әзірлемелер
    Несиелер: 6

    Пән жылыжайдың заманауи типтерін, жылыжай дақылдарын өндірудің алдыңғы қатарлы тәсілдерін, суарудың ресурс үнемдейтін тәсілдерін қолдануды, жоғары қоректік субстраттарды дайындауды, өсімдіктің қоректіктенуін, жоғары өнімді сорттарды таңдауды, жылыжай дақылдарының аурулары мен зиянкестерін және пайдалы жәндіктерді қолдануды, өсімдіктердегі физиологиялық бұзылыстарын және оларды шешудің ықтимал жолдарын; жыл бойы өнімді жинаудың және өндірудің потенциалын есептеуді үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығындағы цифрландыру
    Несиелер: 4

    Пән студенттерді Қазақстандағы ауыл шаруашылығын цифрландыру аясында енгізілетін негізгі технологиялармен, ауылшаруашылық техникаларын GPS навигациялауымен, параллельді басқару, жұмысты электронды карталар платформаласымен жаппай автоматтандыру және ұшқышсыз ұшу аппараттарымен, кішігірім субъектілердің ақпаратқа қол жетімділігін арттырып, нақты ақпарат зерттеу нәтижелерін алумен таныстырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жемістер мен көкөністерді өсіру технологиясы
    Несиелер: 7

    Бұл курста агроклиматтық жағдайларға сәйкес жеміс және көкөніс дақылдарын өсіру технологиясына байланысты сұрақтар шеңбері қамтылады. Озық технологиялармен жеміс-көкөніс өнімдерін өндірудің рентабельділігін есептеу. Сапалы өнім алуға ықпал ететін әртүрлі агротехникалық тәсілдер мен іс-шаралар қарастырылады: учаскені таңдау және отырғызу схемасы, бейімделген сорттарды таңдау, суару, ауыспалы егіс құру және т. б.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биоинформатикаға кіріспе
    Несиелер: 4

    Бұл курста биоинформатика саласындағы сұрақтар қарастырылады және биологиялық зерттеулерде қолданылатын нәтижелерді практикалық тұрғыда пайдалануға және түсіндіруге басты назар аударылады. Негізгі ұғымдар, әдістер, геномдық биоинформатика алгоритмдері, ДНҚ секвенирлеу әдістері, операциялық бағдарламаларға кіріспе, геномды жинақтау, жүйелеудің әртүрлі тәсілдері қарастырылған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылығы
    Несиелер: 5

    Пән студенттерді ауыл шаруашылығы дақылдарының морфологиялық және биологиялық ерекшеліктерімен, оларды өсіруде тәлімі және суармалы жерлерде белгілі бір ауданнан аз шығын шығарып ең көп өнім алуға мүмкіндік беретін ғылыми негізделген заманауи энергоресурстау агротехникасымен таныстырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жеміс-көкөніс шаруашылығы
    Несиелер: 7

    Курс жеміс-көкөніс шаруашылығы саласының тұрақты дамуы мен жоғары өнімділігі туралы мәселелерді, жеміс және көкөніс дақылдары мен отырғызылатын материалдардың биологиялық және морфологиялық ерекшеліктерін, оларды өсірудің озық технологияларын, дайындалған өсірудің агротехникалық шаралардың тиімділігін есептеу, ашық, қорғалған топырақта бақша дақылдарын және көкөніс өсімдіктерін отырғызу және оларды күту мәселелерін қарастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Өсімдіктер селекциясының бағыттары мен әдістері
    Несиелер: 8

    Пән селекциялық процестің негізгі кезеңдерін, өздігінен және айқас тозаңданатын өсімдіктер селекциясының ерекшеліктері мен бағыттарын, селекция әдістерін таңдау, будандастыруды және жеке іріктеуді, селекцияның синтетикалық және дәстүрлі әдістерін, селекциялық материалды алу тәсілдерін, бастапқы және селекциялық материалды бағалауды, селекциялық процестің стратегиясы, ұйымдастырылуы мен техникасын зерттейді

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Генетика
    Несиелер: 5

    Бұл курс генетиканың негізгі ережелерін, тұқымқуалаушылық пен өзгергіштікті, генетикалық ақпаратты берудегі молекулалық-генетикалық процестерді, генотип пен фенотип арасындағы өзара байланысты, гендердің регуляциясы мен экспрессиясын, геномдар мен гендердің ұйымдастырылу деңгейін, геномдарды зерттеудің негізгі генетикалық әдістерін, популяцияның эволюциясын, күрделі белгілерін, генетикалық әртүрлілікті, биосистематиканы қарастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Зиянкестермен күресудің кешенді әдістері
    Несиелер: 5

    Курс диагностика жүргізу және өсімдіктерді зиянды ағзалардан қорғау әдістерін, зерттелетін территорияның фитосанитарлық таза жағдайын қамтамасыз ету үшін кешенді шараларды қолдануды, ауылшаруашылық дақылдары мен қоймадағы өнімдердің аурулары мен зиянкестеріне қарсы пайдаланылатын негізгі химиялық және биологиялық препараттармен таныстырады, өндірістің тиімділігі мен қоршаған ортаның қауіпсіздігін ескере отырып, экологиялық таза өнім алу мақсатында қорғау шараларын ұйымдастыруды оқытады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тұқым шаруашылығы
    Несиелер: 7

    Пәнде сорттық тұқымдардың жаппай көбеюінің теориялық негіздері, гибридті тұқымдардың таза сорттылығын сақтай отырып алынуы, сондай-ақ жоғары сапалы тұқым алудың практикалық тәсілдері қарастырылады. Дақылдардың морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және жоғары сапалы элиталық тұқым алу тәсілдері, фермерлерге жоғары сапалы тұқым беру қарастырылған, сорттық және тұқымдық бақылауды жүзеге асыру ережелеріне басты назар аударылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдік қорғаудағы биологиялық әдістер
    Несиелер: 5

    Пән зиянды организмдерден өсімдік қорғауда экологиялық тәсілдерін, ауылшаруашылық дақылдарының зиянкестерін, ауруларын және арамшөптерін бақылауда негізгі биологиялық агенттер бойынша өсімдікті биологиялық қорғау негіздерін оқытады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығын химияландырудың экологиялық негіздері
    Несиелер: 6

    Пән әртүрлі тыңайтқыштардың, топырақтың түрлі түрлерімен мелиоранттармен өзара әрекеттесуді зерттеуді қамтиды; тыңайтқыштарды, мелиоранттар мен оларды экологиялық бағалау әдістерін теңгерімсіз пайдаланудың экожүйелік компоненттеріне теріс әсер ету мәселелерін қамтиды. Химияландыру құралдарының топырақтың санитарлық жағдайына әсері. Химиялық заттарды судың және тағамның сапасына әсері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жеміс-көкөніс өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Курс жемістер мен көкөністерді сақтаудың биологиялық негіздерін, уақытша және тұрақты қоймаларды, реттелетін газды ортасы бар тоңазытқыш құрылғыларды, жеміс-көкөніс өнімдерінің әртүрлі түрлерін сақтаудың ерекшеліктерін қарастырады. Жемістер мен көкөністерді сақтау кезінде жемістердің шығынға ұшырау себептері және оларды шешу жолдары, жемістерден, жидектерден және көкөністерден консервілердің түрлерін өндіру технологиясы мен қайта өңдеудің жалпы мәселелері зерттеледі. Қайта өңдеуге арналған шикізаттың сапасына ерекше назар аударылады

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тұқымдық материалдардың сапасын анықтаудың заманауи тәсілдері
    Несиелер: 7

    Пәнде өсімдік өсіру жағдайына және олардың агротехникасына байланысты тұқымдардың қалыптасу, құйылу және жетілу үрдістері, тұқымдардың өнімділік және себу сапасы, тұқымдардың егіс сапасына стандарттар (МЕМСТ), егіс материалының сақталу шарттары мен сапасын жақсарту тәсілдері, далалық өнгіштігі және оны арттыру жолдары көрсетілген

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылық өнімдерінің сапасын сараптау
    Несиелер: 5

    Пән сапаны бақылаудың рөлі және маңызы туралы түсінік береді. Соның ішінде жаңа піскен және консервіленген ауылшаруашылық өнімдерінінің сапасының негізгі көрсеткіштері, өсімдік өнімдерінің консервілері мен жеміс-көкөніс шикізатының химиялық құрамы, өсімдік және ауылшаруашылық өнімдерінің тауарлық және органолептикалық және сапа көрсеткіштерін анықтау және талдау әдістері, сапаны мемлекеттік және халықаралық стандарттарға сәйкестігін бағалау мәселелеріне үлкен назар аударылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өсімдіктер биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Пән асептикалық жағдайларда жасанды қоректік ортада оқшауланған жасушаларды, ұлпаларды, өсімдіктердің мүшелерін өсірудің теориялық негіздері мен әдістемелік принциптері мәселелерін ашады. Жасушалар культураларының әдістері өсімдіктер биотехнологиясының негізі ретінде қарастырылады, сондай-ақ экономикалық маңызы бар және мол өнім беретін өсімдік сорттарын алу үшін жасушалық және генетикалық инженерия әдістері негізінде ауыл шаруашылығы өсімдіктерінің өнімділігін арттыру тәсілдері зерттеледі

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Топырақ пен өсімдіктің өзара байланысы
    Несиелер: 6

    Курс өсімдіктердің тамыр ортасымен және азотты бекітетін бактериялармен өзара әрекетінің теориялық негіздерін және тәжірибесін, өсімдіктер ризосферасында судың және қоректік элементердің биосіңімділігі және топырақтардың биологиялық, физикалық, химиялық процесстердің және қасиеттерінің әсері, топырақ құнарлылығын сақтау үшін топырақ пен өсімдіктер өзара байланысын реттеу процесстерінің практикалық зардаптарын зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON14

    Өсіру технологияларын сонымен қатар, ашық және қорғалған топырақта өсімдіктерді күту және қорғау бойынша кешенді шараларды сақтай отырып, жоғары сапалы өсімдік шаруашылығы өнімдерін, отырғызу материалдарын өндіру мен өндірістік тиімділігін есептеу

  • Код ON1

    Өндірістік және экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін тіршілік қауіпсіздігі, еңбек және қоршаған ортаны қорғау саласындағы алған білімі мен дағдыларын көрсету

  • Код ON2

    Экономикалық дамудың принциптері мен заңдарын, қоғамдық қатынастарды реттейтін құқықтық нормаларды, қоғамдағы адамгершілік мінез-құлықты, кәсіби және кәсіпкерлік қызметті, академиялық адалдық принципін айқындау

  • Код ON5

    Тірі организмдердің тұрақты жұмыс істеуін қамтамасыз ететін химиялық элементтер мөлшері және олардың әртүрлі органикалық және бейорганикалық қосылыстардың түзілуіне қатысуы, атом құрылысы, молекулалар құрылымы және биополимерлер туралы білімді қолдану

  • Код ON12

    Өсімдіктерді кешенді қорғау шараларының, интегралды қорғау әдістерінің экономикалық және экологиялық тиімділігі мен мақсатқа лайықтылығын негіздей отырып, ұтымды пайдалануды жобалау

  • Код ON3

    Өсімдік ағзасының жасуша құрылысы мен мүшелерінің қызметтінің заңдылықтарын, қоректік заттарды тұтынуын, физиологиялық жағдайы мен өсімдіктің қоршаған орта факторларына бейімделуін түсіну

  • Код ON4

    Зиянды организмдердің дамуын болжау және экономикалық зияндылық шегін анықтау үшін фитопатологиялық мониторинг кезінде ауылшаруашылық дақылдарының зиянкестері мен ауру қоздырғыштарының түр құрамын жіктеу

  • Код ON9

    Өсімдіктердің жаңа сорттары мен формаларын құру кезіндегі белгілердің өзгергіштігі мен тұқым қуалаушылықтың генетикалық заңдылықтарын, ген және геномның құрылымы мен қызметін талдау

  • Код ON10

    Ауылшаруашылық дақылдарының зиянкестері мен ауруларының таралу ошақтарын, негізгі қожа-өсімдіктер мен олардың паразиттері өзара қарым-қатынасының генетикасын, өсімдіктердің қоздырғыштарға иммунитеті мен төзімділігін, аурудың себептері мен салдарын айқындау

  • Код ON13

    Ғылыми эксперименттің жобасын жоспарлау, тиісті әдістеме мен жабдықты қолдана отырып эксперимент жүргізе алу және іскерлік қатынастар саласындағы этикалық нормаларды сақтай отырып, академиялық қоғамдастыққа зерттеу нәтижелерін ұсыну үшін деректерді жинауды және түсіндіруді жүзеге асыру

  • Код ON15

    Селекция мен биотехнологияның дәстүрлі әдістерін, жоғары сапалы тұқым алу мен сақтау тәсілдерін пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы дақылдарының сорттары мен будандарын құру

  • Код ON7

    Жасаң және қайта өңделген өнімнің сапасын сақтауға, сапаны бақылауға, сақтау жағдайлары мен қайта өңдеу тәсілдеріне ықпал ететін әртүрлі ғылыми зерттеулерді, тәсілдерді, технологияларды білу

  • Код ON8

    Көбеюдің дәстүрлі тәсілдерін, мол өнімді формаларды іріктеу әдістерін, өсімдіктердің биотехнологиясын, жоғары қоректік субстраттарды дайындау процестерінде теориялық және практикалық білімді қолдану

  • Код ON11

    Оңтайлы, сапасы жоғары өнім алу үшін топырақтың құрамы мен қасиеттеріне, минералды қоректенуіне, өсімдіктермен байланысына, топырақ пен өсімдіктердің диагностикасына байланысты тыңайтқыштарды қолдану жүйесін жасау

  • Код ON6

    Биологиялық зерттеулердің тәжірибелік мәліметтерін талдауда ақпараттық технологиялар мен цифрландыруды, биоинформатика, математикалық және статистикалық әдістерді пайдалану

Top