6B05113 Тағам биотехнологиясы в М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Тағам биотехнологиясының өзекті бағыттары саласында бәсекеге қабілетті білім деңгейіне, білімділікке және кәсіби дағдыларға ие биотехнологиялық өнімнің сапасын бақылау және өндіру саласында жоғары білікті мамандар даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы М.Х.Дулати атындағы Тараз университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Биотехнологияға кіріспе және инклюзия негіздері
Биотехнологияның тарихы; тірі организмдердің химиялық құрамы; тағам биотехнологиясының заманауи бағыттары; биологиялық объектілермен жұмыс жасаудың негізгі ұғымдары мен әдістері. Биологиялық агенттер және қоректік орта. Биотехнологиялық өндірістің жалпы нобайы және оның ерекшеліктері. Әр түрлі қабілеттері бар студенттердің білім беру қажеттіліктеріне сәйкес келетін икемді және өзгермелі ұйымдастырушылық-әдістемелік жүйені құру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Физика
Пәннің мақсаты: іргелі физикалық заңдар мен принциптер туралы білімді игеру; заттардың әртүрлі физикалық құбылыстары мен қасиеттерін түсіндіру үшін физика бойынша алған білімдерін қолдану; физикалық білімді практикалық қолдану; жаратылыстану-ғылыми ақпараттың дұрыстығын бағалау. Мазмұны: механика негіздері, молекулалық физика және термодинамика негіздері; Электр және магнетизм; тербелістер мен толқындар; оптика; сәулеленудің кванттық табиғаты; атомдардың, молекулалардың және қатты денелердің кванттық физикасының элементтері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика
"Математика" пәнін оқудың мақсаты-бітірушінің кәсіби қызметке дайындығына ықпал ететін кәсіптік бағыттағы пәндерді игеру үшін негіз ретінде математика бойынша студенттерді даярлау. Сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау теориясының негізгі бөлімдерінің тақырыптарын оқыту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Химия 1
Химияның жалпы теориялық негіздері. Зат құрылысы теориясы, сандық және сапалық талдау негіздері, Органикалық қосылыстардың құрылысы мен қасиеттері, негізгі химиялық заңдар, ерітінділер теориясының негіздері, химиялық термодинамиканың және химиялық кинетиканың негізгі заңдары, химия заңдарын практикада қолдану
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Техникалық микробиология және вирусология
Микроорганизмдердің морфологиясы, таксономиясы, физиологиясы және биохимиясы, өсімдік тектес тағам өндіруде микрофлораның рөлі, тамақ және өңдеу өнеркәсібінің технологиялық процестеріндегі микроорганизмдердің рөлі. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінде микробиологиялық бақылау жүргізу, бақыланатын тамақтану объектісінің санитарлық жағдайының деңгейін микробиологиялық көрсеткіштер бойынша бағалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Гомеостаз және тамақтану
Гомеостаздың, физиологиялық жүйелердің негізі ретінде ас қорыту физиологиясын, адамның ас қорыту жүйесінің құрылымы мен функцияларын зерттеу, теңгерімді және функционалды тамақтану саласындағы құзіреттілікті қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Химия 2
Органикалық қосылыстар құрылымының Бутлеров теориясын зерттеу, органикалық қосылыстардың изомериясы, органикалық қосылыстардың негізгі кластары: алкандар, алкендер, алкиндер, спирттер, альдегидтер, кетондар, қышқылдар, хош иісті қосылыстар, гетероциклді қосылыстар. Органикалық химияның тамақ өнеркәсібіндегі рөлі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнология негіздері
Биологиялық нысандар, олардың халық шаруашылығы қызметінде, денсаулық сақтау қызметі мен ғылымда қолданылуы туралы, генетикалық және жасушалы инженерия (тиімділігі жоғары микроорганизмдер штамдарын, өсімдіктердің жаңа сорттары мен жануарлардың жаңа тұқымдарын алу) мүмкіндіктері, биореакторлардың құрылысы мен әсер ету принциптері, технологиялық биоэнергетика туралы білімді қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биохимия
Пәннің мақсаты биохимияның негізгі заңдарын, тірі организмдердегі химиялық процестерді түсіндіру; тірі жасушаның молекулалық, метаболикалық процестер, биологиялық маңызды молекулалардың құрылымдық ұйымын білу; зерттеудің биохимиялық әдістерін, ерітінділер мен қоршаған ортадағы химиялық заттардың қасиеттері мен құрамын белоктардың, липидтер мен заттардың, заттардың метаболизмі мен биосинтезін меңгеру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шикізат пен дайын өнімдердің қасиеттерін зерттеу әдістері
Студенттердің жалпы қабылданған дайын өнімнің қасиеттерін зерттеудің қазіргі заманғы өлшеу әдістерін физика – химиялық көрсеткіштерін кешенді бағалауды, шикізат пен дайын өнімнің сапасын талдау кезінде пайдаланылатын өлшеу құралдарын зерделеу
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жасанды интеллект: принциптері мен қолданылуы
ЖИ бойынша теориялық білім мен құралдарды қолданудағы құзыреттіліктерді дамыту, заманауи интеллектуалды жүйелерді тұтас түсінуді қалыптастыру; ЖИ-дағы білімді көрсетудің негізгі ұғымдарын, бағыттарын және модельдерін зерттеу, мамандандырылған құралдар арқылы профильдік жүйелерді жобалауға үйрету. ЖИ негіздерін, білімді көрсету модельдерін меңгеру. ЖИ әдістерін негізгі интеллектуалды жүйелерде қолдану дағдысы. ЖИ-технологияларды енгізудің әлеуметтік салдары қабілетін талдай білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Компьютерлік графика
Пәннің мақсаты студенттерге компьютерлік графика негіздерін, соның ішінде графикалық жүйелермен жұмыс істеудің теориялық және практикалық аспектілерін, кескіндерді жасау менөңдеуді, 3D нысандарын модельдеу мен визуализациялауды және әртүрлі салаларда қолданылатын құралдар мен технологияларды игеруді үйрету. Курс аяқталғаннанкейін студенттер компьютерлік графика саласында жұмыс істеу үшін практикалық дағдыларға ие болады және визуализация, модельдеу және графикалық қосымшалардықұру мәселелерін шешуге дайын болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Ветеринарлық-санитарлық сараптама
Ветеринариялық-санитариялық сараптама пәнінің міндеттері мен әдістері. Әдістері. мал және өсімдік өнімдерін ветеринариялық-санитариялық бағалау. Радиоактивті, химиялық және бактериялық құралдармен ластанған өнімдерді анықтау әдістері. Жануарлар арасында жұқпалы аурулардың таралуына жол бермеу жөніндегі шаралар. Жануарларды сою алдында тексеру ұшасы мен органдарын ветеринариялық-санитариялық сараптау, оларды таңбалау. Трихинеллоскопия.Ет және ет өнімдерінің, майлардың, сүт және сүт өнімдерінің, балықтың сапалылығын анықтау. Зертханада зерттеуге жіберу үшін сынамаларды алу және орау тәсілдері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Электротехника және электроника
Электротехниканың негізгі заңдары. Тұрақты электр тогы. Бір фазалы және үш фазалы айнымалы ток туралы ұғымдар. Электрлік өлшеулер мен аспаптар. Трансформаторлар. Электр машиналарының түрлері, жұмыс принципі және құрылысы. Айнымалы токтың синхронды электр машиналары, тұрақты ток машиналары. Электр энергиясын өндіру және бөлу. Электроника негіздері және Ээектрондық аспаптар. өнеркәсіптік электроника элементтері: жартылай өткізгіш аспаптар, түзеткіштер, күшейткіштер, логикалық элементтер
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Мамандықтың кәсіби-қолданбалы бағдарламалары
Пәннің мақсаты мамандықтың кәсіби-қолданбалы міндеттерін шешу алгоритмдерін әзірлеу, кәсіби сипаттағы құжаттарды құру және олармен жұмыс істеу, ақпаратпен жұмыс істеу әдістері мен құралдарын таңдау, мәтіндік және графикалық құжаттарды ресімдеу үшін заманауи компьютерлік бағдарламалар бойынша қазіргі заманғы ақпараттық және коммуникациялық технологиялар құралдарын пайдалану.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Энзимология
Химиялық және ферменттік катализ негіздері, ферменттердің кеңістіктік құрылымы мен жіктелуі, ферменттердің әсер ету кинетикасы, ферменттерді белсендіру және тежеу механизмдері, ферменттерді қолдау әдістері, ферменттерді бөлу және тазарту әдістері, иммобилизацияланған ферменттерді қолдану саласы, шикізат пен дайын өнімге қойылатын талаптар
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Сүт және сүтқышқылды өнімдердің технологиясы
Пайдаланылатын негізгі және қосымша шикізаттың ерекшелігін, оның физикалық - химиялық және органолептикалық сапа көрсеткіштерін, технологиялық режимдер мен параметрлерді, сүт және қышқыл сүт өнімдерін өндірудің инновациялық тәсілдерін ескере отырып, сүт және қышқыл сүт өнімдері мен сусындарды өндірудің технологиялық процесі туралы білім алу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін сертификаттау және метрологиясы
Метрология, стандарттау және сертификаттау саласындағы негізгі ұғымдар. Физикалық шамаларды өлшеу бірліктері, әдістер және өлшеу қателіктері. Техникалық реттеу. Стандарттардың жіктелуі және түрлері. Тамақ өнеркәсібі саласындағы Кеден одағының техникалық регламенттері. Қазақстан Республикасының мемлекеттік сертификаттау жүйесі. Тамақ өнімдерін сертификаттаудың ерекшеліктері. Сертификаттау схемалары. Сәйкестікті растау. Тағамның сәйкестігін растау әдістері мен құралдары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Еңбекті қорғау
Пәннің мақсаты - құқықтық-еңбек, санитарлық-гигиеналық, ұйымдастыру, емдеу-алдыналу, техникалық және әлеуметтік-экономикалық қызмет мәселелері бойынша өткізілетін іс-шаралардың негізгі кешені туралы білімді қалыптастыру. Пәнді оқыту барысында келесім әселелер қарастырылады: жұмысшылардың, тұтастай алғанда қызметкерлердің еңбек өнімділігін арттыру үшін психофизиологияны ескере отырып, еңбек режимдерін оңтайландыру. Еңбекті қорғау жөніндегі қауіпсіздік стандарттарының негізгі жүйелерінің барлық талаптарын қолдана отырып, жұмысшының еңбек қызметін дұрыс ұйымдастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақ өнімдерінің ассортименті және сапа көрсеткіштері
Тамақ шикізатының түрлерін, оны тамақ өнімдерін өндіру үшін пайдалану мүмкіндіктерін, тамақ саласында оны пайдалану саласына, технологиялық қасиеттеріне, тамақ өнімдерінің ассортиментіне байланысты шикізаттың әрбір түріне қойылатын талаптарды, олардың сапасын бағалауда, стандарттардың талаптарын, дайын өнімге қойылатын техникалық шарттарды, тамақ өнімдерінің сапасын сараптау әдістерін пайдалану
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ биотехнологиясы процестері мен аппараттары
Тамақ биотехнологиясының негізгі процестері мен аппараттары, механикалық, гидромеханикалық, жылу және массаалмасу процестерінің негізгі заңдылықтары; физикалық құбылыстардың түрлері, жылу және массаалмасу теориясы, негізгі процестердің кинетикалық заңдылықтары туралы негізгі түсініктер; процестің берілген технологиялық параметрлері бойынша құрылғыларды есептеу әдістері, процестер мен құрылғыларға қойылатын заманауи талаптар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестерді модельдеу және оңтайландыру
Оңтайландыру мәселелерінде қолданылатын терминдер. Математикалық бағдарламалау тапсырмаларының түрлері. Есептерді шешу алгоритмдері. Алгоритмдерді қолдану әдістері. Бір өлшемді іздеу алгоритмдері. Көпөлшемді мақсатты функцияны сөзсіз оңтайландыру әдістері. Сызықтық бағдарламалау. Сызықтық бағдарламалаудың оңтайландырылған модельдері. Оңтайландыру мысалдарында оптимумды табу. Оңтайландыру мәселелерін шешуде бағдарламаларды қолдану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика және кәсіпкерлік, Құқық негіздері, Қаржылық сауаттылық
Пәннің мақсаты – студенттерді экономика мен кәсіпкерліктің негізгі принциптері мен заңдылықтарымен таныстыру, нарықтық экономикада тиімді кәсіпкерлік қызметті жүзеге асыру; құқықтық жүйе мен заңнаманың негіздерін үйрету, сондай-ақ коррупцияға қарсы күрес шаралары мен құқықтық мәдениетті қалыптастыру арқылы әділ қоғам құруға бағытталған сана мен дағдыларды дамыту; қаржылық білімін жетілдіру, жеке қаржыны тиімді басқаруға қажетті дағдыларды қалыптастыру, қаржы өнімдері мен инвестицияларды дұрыс таңдауға қабілеттілігін дамытуға қажетті білім мен дағдыларды қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ биотехнологиясының қазіргі жетістіктері мен преспективалары
Қазіргі жетістіктер, перспективалар, биотехнология мәселелері. Тамақ биотехнологиясын дамытудың негізгі бағыттары, тамақ биотехнологиясы саласындағы жаңа жетістіктер, адам үшін өнімдер алудың негізгі биотехнологиялық тәсілдері. Азық-түлік пен мал азығының жаңа түрлерін жасау, оларды өндіру, пайдалы микроорганизмдердің жаңа штаммдарын шығару.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биоқұрамажем технологиясы
"Биоқұрамажем технологиясы" курсында шикізаттың түрлері, олардың минералды және витаминдік құрамы, құрамажем ассортименті келтіріледі. Негізгі технологиялық процестердің теориялық негіздері, дербес компьютер құралдарын қолдана отырып рецептураларды есептеу, шикізатты өндіріске дайындаудың технологиялық желілері баяндалады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Клеткалық биотехнология
Биотехнологиялық реакциялар ағымының теориялық және практикалық негіздерін; жасушаларды конструкциялаудың қазіргі заманғы әдістерін және организмдердің генетикалық бағдарламаларын; техникалық, тағамдық, азықтық және медициналық мақсаттағы өнімдерді алудың биотехнологиялық процестерінің жалпы заңдылықтары мен ерекшеліктерін; жасушаларды культивациялау және жануарларды, өсімдіктер мен трансгендік организмдерді клондау қағидаттарын, протеомика және геномика негіздерін зерделеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тамақ биотехнологиясы өндірісі жабдықтары
Жабдықтың жіктелуі, жұмыс принципі, технологиялық тиімділігі. Белгілі бір өндірістік процесті неғұрлым тиімді жүзеге асыру үшін технологиялық жабдықты таңдау. Жұмыс органдарының кинематикасы мен динамикасының дайын өнімнің сапасына әсері. Технологиялық машиналарды пайдалану кезіндегі қауіпсіздік ережелері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Шарап және шарапты сусындар технологиясы
Жүзім және жеміс-жидек шараптарын өндіруге арналған шикізатқа қойылатын талаптар, шараптардың әр түрлі маркаларын алу технологиясы, шараптардың жіктелуі, шарап жасаудың технологиялық режимі мен әдістері, биохимиялық, микробиологиялық процестер, дайын өнімге қойылатын талаптар.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдері салаларының технологиясы
Шикізаттан және өсімдіктен өндірілетін азық-түлік өнімдерінің негізгі өндірісінің технологиясы. Сонымен, тауар негізінде біз өнімдерді ажыратамыз: ет, сүт, балық, ликер-арақ, ұн, кондитерлік өнімдер, аралас және т.б. материалдарды дайындау, дайын өнімді алғанға дейін өңдеу, шикі материалдарды дайын өнімдерге айналдырудың практикалық әдістері және техникалық құралдарды қолдану әдістері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Жануарлар биотехнологиясы
Жануарлар биотехнологиясы саласындағы негізгі жетістіктер, мал шаруашылығында биотехнологиялық әдістерді қолдану, әлемдік коммерциялық биоөнімдер нарығы істерінің жағдайы, жануарлардың биотехнологиясы пәні ретінде кеңінен қолдануға мүмкіндік беретін сүтқоректілердің биологиялық ерекшеліктері мен негізгі артықшылықтары; клеткалық және эмбриоинженериялардың эксперименталды әдістерін, клондау принциптерін меңгеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тіршілік қауіпсіздігі, Экология және тұрақты даму
Пәннің мақсаты-тіршілік қауіпсіздігі негіздерімен, қазіргі экологиялық проблемалармен және тұрақты дамуға қол жеткізу тұжырымдамаларымен таныстыру. Жалпы экология қағидаттары мен адамзаттың даму қағидаттары бар экожүйелердің даму заңдылықтары, ғылыми-техникалық прогресс, ҚР Экологиялық қауіпсіздігінің негізгі мәселелері зерделенетін болады. Пәнді оқыту нәтижесінде студенттер экологиялық қауіпсіздік пен тіршілік саласындағы негізгі ұғымдар мен ұғымдарды пайдалану бойынша білім мен дағдыларды меңгеретін болады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Биотехнология өндірісінің негіздері
иотехнологияның негізгі терминдері, биотехнологиялық өндірістің үлгілік схемасы, продуценттерді культивациялау тәсілдері, микроорганизмдерді өнеркәсіптік пайдалану, тағамдық өнеркәсіпті пайдалана отырып, ақуыз препараттарының, тағамдық қышқылдардың, амин қышқылдарының, дәрумендердің микрооргонизмдерін-продуценттерді қолдану, сүт және ақуыз-көмірсу шикізатын қайта өңдеу үшін микроорганимдерді-продуценттерді қолдану. Негізгі ұғымдар мен терминдер. Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Биотехнологиялық өндірістің шикізаты.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнеркәсіптік биотехнология
Биотехнологиялық өндірісті ұйымдастыру, өндірістік процестерді ұйымдастыру қағидаттары, өндірісті ұйымдастырудың түрлері, нысандары мен әдістері, технологиялық процестерді оңтайландыру, қазіргі кезеңде биотехнология курсын айқындайтын жаңа ғылыми шешімдер, биотехнологияның әлемдік жетістіктеріне шолу және талдау жүргізуді қалпасытыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Арнайы және функционалдық тамақ өнімдері технологиясы
Білім алушылардың функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін әзірлеудің заманауи әдістері мен тәсілдерін, олардың ерекшеліктерін, жіктемесін, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдер өндірісіндегі инновациялық технологиялық процестерді зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін микробиологиялық бақылау
Технологиялық операцияларды микробиологиялық бақылаудың заманауи әдістерін, тамақ өнімдерін зерттеудің санитарлық-микробиологиялық әдістерін оқып білу. Салалар бойынша тамақ өнімдерін өндірудің әртүрлі процестерінде микроорганизмдерді қолдану теориясы мен практикасының мәселелері, тамақ өнімдерінің сақталуындағы микроорганизмдердің маңызы, өндірістің санитарлық–гигиеналық негіздері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде, тұтынушыға қарай қозғалу кезеңдерінде (сақтау, өткізу) дайын өнімнің қауіпсіздігін бақылау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тамақ және биологиялық белсенді қоспалардың технологиясы
Тағамдық қоспалардың технологиялық мақсаттары және олардың тамақ өнімдерін өндіру технологияларындағы рөлі туралы білім алу; тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды өндіру көздері мен технологиясы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Микроорганизмдер биотехнологиясы
Микроорганизмдерді культивациялау негіздері, биомассаны және жұқа микробиологиялық синтез өнімдерін алудың технологиялық процестері; шикізат пен соңғы өнімге қойылатын талаптар. Микроорганизмдер дақылдарымен жұмыс, дақылдар мен препараттардың тазалығы мен белсенділігін анықтау, продуценттердің өсуін бақылау, микроорганизмдердің биотехнологиясы туралы білімді практикалық қызметте пайдалану.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
ҒЗЖ, коммерцияландыру негіздері және академиялық хат
Пәннің мақсаты – ғылыми зерттеудің мақсаты мен міндеттері туралы түсінік қалыптастыру, ғылыми жұмысқа қажетті дағдыларды дайындау және дамыту. Оқытылады: жоғары оқу орындарында ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру, зерттеу әдістемесі, деректермен және бастапқы дереккөздермен жұмыс, зерттеу жұмысын коммерцияландырудың мақсаттары мен міндеттері, материалды баяндаудың ғылыми стилін меңгеру. Пәнді меңгеру нәтижесінде студенттер ғылыми-зерттеу жұмыстарын орындауда практикалық дағдыларды меңгереді
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ және өңдеу өндірістерінде "Green skills" қалыптастыру
ЕО елдерінің "жасыл" экономиканы қалыптастыру саласындағы тәжірибесі негізінде қолданыстағы жасыл технологияларды зерделеу, сондай-ақ оларды жетілдіру және тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің әртүрлі секторларына енгізу. Тамақ және азық-түлік өнімдерін өндіруде жасыл дағдыларды пайдалану процестерінің жалпы заңдылықтары; тамақ және қайта өңдеу саласының техникасы мен технологиясы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ биотехнологиясы
Тағамдық биотехнологиясының басты мәселелері және оларды ғылымның қазіргі даму кезеңіндегі шешу жолдары, биотехнологиялық саланың құрылымы және негізгі өнімдердің номенклатурасы; бастапқы өнімдердің қасиеттері мен сапа көрсеткіштері, соңғы өнімдерді қолданудың негізгі салалары
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі және сапасы
Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің ластану жолдары мен нақты контаминанттардың уыттылық дәрежесін, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерініңнам, жолдарыінігідер Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің сапасын сертификаттау бойынша өнімдерді сараптау тәртібін меңгеру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Нан биотехнологиясы
Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру тәсілдері; нан және нан-тоқаш өнімдерін өндіру үшін қажетті негізгі және қосымша шикізаттың сипаттамасы; нан-тоқаш өндірісінде технохимиялық бақылаудың практикалық дағдылары; нан өндірудің заманауи прогрессивті технологиилары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Медициналық және ветеринарлық биотехнология
Биотехнологияны медицинада және ветеринарияда қолдану салалары. Медициналық және ветеринариялық биотехнологияларда гендік инженерия әдістерін пайдалану. Дененің иммундық жүйесі. Иммобилизацияланған ферменттерді алу технологиясы. Моноклоналды антиденелер (гибридомалар).Микробтық иммунобиологиялық препараттар мен вакциналар алудың биотехнологиясы. Антибиотиктердің түрлері және оны синтездеу механизмдері. Емдік-профилактикалық иммундық сарысулар мен препараттар. Трансгенді жануарлар әртүрлі ауруларға төзімді. Трансгенді жануарлардан алынатын дәрі-дәрмектер.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ауылшаруашылық биотехнологиясы
Ауыл шаруашылық өнімдерінің түрлері. Ауыл шаруашылық өнімдерін өңдеу және сақтаудың технологиялық үдерістері. Астық өнімдерін өңдеу технологиясы. Бау- бақша өнімдерін өңдеу технологиясы. Ауыл шаруашылық жануарларынан алынатын өнім түрлері, сақтау және өңдеу технологиялары. Ет және ет өнімдерінің технологиясы. Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы. Тері-жүн өнімдері және оларды өңдеу технологиясы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экологиялық биотехнология
Білім алушылардың функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерін әзірлеудің заманауи әдістері мен тәсілдерін, олардың ерекшеліктерін, жіктемесін, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімдер өндірісіндегі инновациялық технологиялық процестерді зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Құқықтық және экономикалық білімді пайдалана отырып бизнесте және күнделікті өмірде сауатты шешімдер қабылдау мақсатында, негізделген қаржылық шешімдер қабылдау, жеке және корпоративтік қаржыны тиімді басқару.
- Өнеркәсіптік және экологиялық қауіпсіздік саласындағы ықтимал тәуекелдерді азайту жөніндегі шараларды әзірлеу және іске асыру, сондай-ақ заңнамалық және нормативтік талаптарға сәйкес кәсіби қызметте экологиялық қауіпсіз және тұрақты тәжірибені енгізу.
- Деректерді жинау, өңдеу және талдау, сонымен қатар кәсіби қызметтегі қолданбалы мәселелерді шешумақсатында жасанды интеллект құралдарын пайдалана отырып, іргелі қолданбалы зерттеулерді жүргізеді, ғылыми әзірлемелерді коммерцияландыру идеяларын тұжырымдау және негіздеу кезінде академиялық мәтіндерді сауатты пішімдейді.
- Ақпаратты жинау, жіберу және талдау, деректерді өңдеу және сақтау үшін компьютерлік жүйелер мен желілердің құралдары, бағдарламалық және аппараттық құралдарын қолданады.
- Математика, физика және химияныңбазалық бөлімдерін және оларды кәсіби қызметте қолдануды, негізгі ғылыми заңдар, тұжырымдамалар және олардың практикалық қолданылуын, қазіргі заманғы ғылыми көзқарас пен физиканың даму перспективаларын, негізгі химиялық заңдар мен ұғымдарды, заттың құрылымдық теориясын, ерітінділер теориясының негіздерін, тотығу-тотықсыздану теориясының процестерін, элементтердің химиялық қасиеттері және олардың қосылыстарын білу және түсіну, эксперимент нәтижелерін рәсімдеу және көрсету.
- Биотехнология негіздерін, оның ішінде биотехнология объектілері мен әдістерін, биотехнологиялық объектілерді таңдау принциптерін және биотехнологиялық өнеркәсіпті дамытудағы жаңа бағыттарды, биотехнология саласындағы жетістіктерді, тамақ өнімдерін өндіру кезінде және әр түрлі салаларда негізгі биотехнологиялық үрдістерді, өнеркәсіптік өндірісте биотехнологиялық процестерді пайдалануды білу
- Азық-түлік өнімдерінің экологиялық және биологиялық қауіпсіздігін сақтауды бақылау әдістерін түсіну. Биотехнологиялық өндіріс кәсіпорындарында тамақ өнімдерін микробиологиялық бағалау, тамақ өнімдерінің ассортименті, олардың сапасын бағалау, азық-түлік өнімдерінің тауарлық сапасын бағалау және өзінің кәсіби қызметінде зерттеудің заманауи физика-химиялық әдістерді білу
- Процестерді аппаратуралық-технологиялық рәсімдеудің негізгі принциптерін, аппараттар мен машиналардың негізгі техникалық-экономикалық сипаттамаларын, процестер мен аппараттарды есептеу әдістемесін, биотехнологиялық процестерді жүргізу үшін технологиялық жабдықтардың түрлерін білу
- Тамақ өнімдерін өндіру кезінде болатын микробиологиялық процестерді игеру үшін микробиологияның іргелі бөлімдерінің арнайы білімін практикалық қызметте қолдана білу. Ферменттердің негізгі кластарын, олардың катализдейтін реакцияларын және оларды практикалық қолдану перспективаларын, микроорганизмдерді өсіру негіздерін, микроорганизмдер негізінде өнімдерді алудың технологиялық процестерін, құралдарды пайдалану әдістерін, өсімдіктерді өсіру тәсілдерін, олардың биосинтезі мен биотрансформациясы өнімдерін білу
- Сүт және сүт өнімдерін, сондай-ақ шарап және шарап сусындарын өндірудің технологиялық процестерінің ерекшеліктерін, тағам биотехнологиясын дамытудың негізгі бағыттарын білу. Шикізат пен қосалқы материалдардың сапасын кіріс бақылауды ұйымдастыру, жартылай фабрикаттарды, технологиялық процестердің параметрлерін өндірістік бақылау және дайын өнімнің сапасын бақылау, қазіргі жағдайда тамақ биотехнологиясы кәсіпорындарының жұмыс деңгейінде практикалық міндеттерді шешу
- Ауыл шаруашылығы өндірісінің қалдық өнімдерін өңдеу кезінде физикалық, биохимиялық, биофизикалық, микробирлогиялық әдістер мен процестерді пайдалану. Биотехнологияның экологиялық аспектілерінде микроорганизмдерді қолдана отырып биотехнологиялық процестердің табиғаты мен алуан түрлілігі туралы білім, иммунология, медициналық диагностика саласындағы жетістіктерді, физиологияның теориялық және әдіснамалық негіздерін практикалық қызметте пайдалану
- Азық-түлік өнімдерінің технологиялық процесін ұйымдастыруды, азық-түлік өнімдерін алудың технологиялық процесін жүзеге асыру және басқаруды, өсімдіктердің және микроорганизмдердің биопродуценттерін, өндірістің әртүрлі сатыларында болатын микробиологиялық, биохимиялық, коллоидтық процестерді пайдалана отырып технологияларды білу. Нан және нан-тоқаш өнімдерін өндірудің технологиялық режимдері мен параметрлерін пайдалану. Тағам өнеркәсібінде және адам тамақтануында қолданылатын биокомбикормдарды, тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды өндіру бойынша теория және практика, сондай-ақ тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды жіктеу және олардың тамақ өнімдерін өндірудегі рөлін білу.