Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M09102 Ветеринариялық санитария в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Әлемдік еңбек нарығында бәсекеге қабілетті жоғары білікті ғылым магистрлерін 7M09102-«Ветеринариялық санитария» білім беру бағдарламасы бойынша жоғарғы оқу орындарына, ғылыми-зерттеу ұйымдарына және Қазақстан Республикасы шаруашылық жүргізуші субъектілеріне, алыс және жақын шетелдерде жұмыс істеу үшін кәсіби құзыреттілік бойынша Ветеринариялық санитария саласына дайындау.
  • Академиялық дәреже Магистратура
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
  • Оқу мерзімі 2 года
  • Кредиттер көлемі 120
  • Білім беру бағдарламаларының тобы M138 Ветеринария
  • Білім беру саласы 7M09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 7M091 Ветеринария

Пәндер

  • Жануарларды радиопротекторлық қорғау

    Сыртқы радиацияға ұшыраған адамдар мен жануарларды радиацияға қарсы қорғау мәселелерін және олардың іргелес аумақтарындағы радионуклидтермен организмнің ішкі ластануын зерттейді. Адамдар мен жануарлар организміндегі детерминациялық және стохастикалық әсерлердің даму дәрежесін анықтайды . Сәулеленген организмнің радиопротектор ретінде қолданылатын химиялық (дәрілік) заттарға реакциялық қабілетін және олардың организмдердің жасушалық құрылымдарына әсерін талдайды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар өнімдерінің биологиялық және құрылымдық ерекшеліктері

    Пәнді оқу барысында ДНҚ-н секвендеуді зерттейді. Полимеразалық тізбектік реакция (PCR). Сойылатын малдар – сиыр, жылқы, қой, түйе, шошқа етінің молекулалық биологиялық ерекшеліктерін, жетілу және сақталу кезінде болатын молекулалық деңгейдегі өзгерістерді анықтауды үйретеді. Сойылатын малдардан алынатын ішкі мүшелер мен басқа өнімдердің молекулалық және биохимиялық ерекшеліктерін зерттейді. Тауық шаруашылығы өнімдері – ет, жұмыртқа және қауырсынның молекулалық-биологиялық сипатын, балық және балық шаруашылығы өнімдерінің молекулалық-биологиялық құрылымын анықтауды уйретеді. Ара шаруашылығы өнімдері – бал, перга, бал сүті, бал тозаңы - қалыптасуы кезеңінде жүретін молекулалық процестерді анықтайды. Өсімдік шаруашылығы өнімдері – жеміс, жидек және көкөністердің молекулалық-структуралық ерекшеліктері және олардың жетілуі мен сақталуы кезінде жүретін биологиялық процестерді оқытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасы

    Пәнді оқу барысында ет және ет өнімдерінің жақсы сапасы мен зиянсыздығын бағалауды талдауға, олардың биологиялық, тағамдық құндылығын анықтауға, ветеринариядағы цифрландыруға, мал сою пункттерінде және мал союды ұйымдастыруға көңіл бөлінеді. жарамсыз мал шаруашылығы өнімдерін жою бойынша ветеринариялық-санитариялық шараларды уйретеді. Қайта өңдеу техникасы мен технологиясын меңгереді. Жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының алдын алуда ветеринариялық санитария мәселелерін шешуді оқытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Радиоактивті заттармен ластанған мал шаруашылығы обьектілерінің санитариялық-гигиеналық қауіпсіздігі

    Заманауи дозиметриялық, радиометриялық және спектрометриялық аспаптарды пайдалана отырып, радиацияның мал шаруашылығы объектілеріне әсерін зерттейді. Денесі радионуклидтермен ластанған жануарларды пайдалану мүмкіндігін талдайды, иондаушы сәулеленуден қорғау әдістерін анықтайды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық санитария мәселелері

    Пән: мал шаруашылығы мен құс шаруашылығы объектілерінде дезинфекциялық, дезинсекциялық, дезинвазиялық, дегельминтациялық, девастациялық дератизациялық және дезодорациялық іс-шаралардың тиімділігін, қоршаған ортаны биологиялық қалдықтармен ластау және оның инфекциялық және инвазиялық ауруларды таратудағы рөлін, сарқынды суларды тазартудың, зарарсыздандырудың және пайдаланудың экологиялық аспектілерні, жоғары санитариялық сапалы өнімдерді алуға бағытталған ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар, жануарлардың өлекселерін кәдеге жарату және жою кезіндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар, жануарлар мен құстардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының алдын алудағы ветеринариялық санитарияның рөлін оқытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Радиациялық экология

    Мал шаруашылығы өнімдерінің радиациялық экологиясын зерттеу пәні атом энергетикасы объектілеріндегі төтенше жағдайлар, ядролық жарылыстар және биогеоценоздардың құрамдас бөліктеріне таралуы нәтижесінде биосфераға түсетін радионуклидтердің табиғи және жасанды көздері болып табылады, Тәжірибелік сабақтарда қазіргі заманғы аспаптарды пайдалана отырып, магистранттар радиациялық жағдайды бақылайды, биота мен жалпы экожүйе үшін радиоактивті ластанудың ықтимал салдарын бағалайды және болжайды. Олар топырақтағы, судағы, мал және құс өнімдерінің ағзасындағы радионуклидтердің мөлшерін азайту жолдарын әзірлеп, оларды залалсыздандыру әдістерін талдап, мал шаруашылығы өнімдерін адам азығына пайдалану мүмкіндіктерін анықтауда.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары мектептің педагогикасы

    Курс педагогикалық ғылымды және оның адам туралы ғылым жүйесіндегі орнын, білім берудің қазіргі парадигмасы, Қазақстандағы жоғары білім беру жүйесі, маман тұлғасын тәрбиелеу және қалыптастыру, білім берудегі менеджмент қарастырады. Педагогикалық ғылымның әдіснамасы, оқытудың әдістері мен түрлері туралы түсінік беріледі. Оқытушының кәсіби және коммуникативтік құзыреттілігін ашуға ықпал етеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Санитариялық- гигиеналық зерттеу әдістері

    Пән санитарлық-гигиеналық зерттеулердің дәстүрлі және заманауи әдістерін және олардың сипаттамаларын зерттейді. Ветеринариялық қызметтің бақылауындағы қоршаған орта факторлары мен объектілерін зерттеу үшін сынамаларды алу тәртібі мен технологиясы және санитарлық-гигиеналық зерттеу әдістерін осы объектілердің жағдайын санитарлық бағалауды үйретеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ғылым тарихы мен философиясы

    Білім алушылардың бойында ғылыми ойлау мәдениетін қалыптастырады. Сараптамалық қабілет пен ізденіс қызметінің дағдыларын дамытып, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білімдер береді. Ғылымға және ғалымдарға қажеттілік күшейіп отырған қазіргі заманда бұл пәнді зерттеу қоғам үшін де, жас ізденуші үшін де аса маңызды. Арнайы философиялық талдау пәні болып табылатын ғылым феноменінің мәселелерімен таныстырып, ғылымның тарихы мен теориясы, ғылым дамуының заңдылықтары және ғылымның білімнің құрылымы, ғылымның мамандық және әлеуметтік институт ретіндегі ерекшеліктері, ғылыми ізденіс жүргізу әдістері, ғылымның қоғам дамуындағы рөлі туралы білім қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шет тілі (кәсіби)

    Пәннің негізгі мақсаты - болашақ магистрдың кәсіби қызметінде ағылшын тілін белсенді меңгеру дағдылары мен қабілеттерін одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттарының шеңберінде коммуникативтік құзыреттілікті жүйелі түрде тереңдете білу. Магистранттың бойында ғылыми ақпарат алу және беру үшін мамандық бойынша ағылшын тіліндегі әдебиеттерді оқу; аудармалар, аннотациялар, рефераттар түріндегі алынған ақпаратты тіркеу; магистрлік мамандығына және ғылыми жұмысына байланысты тақырыптар бойынша ағылшын тілінде әңгіме жүргізу дағдыларын дамыту.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Басқару психологиясы

    Пән психологияны басқару психологиясының тақырыбын, сипатын, міндеттері мен құрылымын, оның психологиялық зерттеулер әдістерін және оны зерттеудің негізгі тәсілдерін қарастырады. Басқару әрекетіндегі тұлға психологиясын, танымдық әрекет психологиясын перцептивтік, мнемикалық және ойлау ұрдістерін басқару қызметтінде зерттейді. Курс заманауи іскерлік адамның қызметінде этикет туралы, менеджердің коммуникативті құзыреттілігі, басқарушылық қызметтегі эмоционалды және ерікті күйлері туралы және қызметті басқара білу туралы қабылеттерін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару

    "Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқару" курсы магистранттарды агроөнеркәсіптік кешен саласында нарықтық жағдайда оқытуға арналған. Ол жобаны басқару әдістерінің даму тарихын, жоба тұжырымдамасын әзірлеу, оны құрылымдау және бағалау бойынша шешім қабылдаудың әдістемелік тәсілдерін, сондай-ақ жобаның өмірлік циклінің әртүрлі кезеңдеріндегі жоба менеджерінің рөлі мен қызметін игеруді қамтиды. Магистранттар агроөнеркәсіптік кешен саласында өз бизнесін табысты жүргізу үшін қажетті дағдыларды игере отырып, жобаларды басқарудың ұйымдастырушылық нысандарын және оларды әзірлеу мен оңтайландыру әдістерін зерделейді. Курс сонымен қатар білім алушылардың экономикалық ойлауы мен кәсіпкерлік қабілеттерін қалыптастыруға, оларға нарықта өз орнын табуға, өз ісін ашуға, өз кәсіпорнын ұйымдастыруға және тиімді басқаруға көмектесуге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық санитариядағы ғылыми зерттеулер әдістемесі

    Пән Қазақстан Республикасының ветеринария және тағам қауіпсіздігі олысындығы заңнамасын, .Жоғары оқу орнындарының ғылыми қызметі, жоғары оқу орнынан кейінгі кәсіби білім беруді, ғылыми-зерттеу жұмысындағы психологиялық және әлеуметтік факторлар және ғылыми ортадағы кәсіби этикны оқытады. Мемлекеттік стандарттар және олардың эксперимент жүргізу кезіндегі маңызы, эксперимент қоятын сынама зертханалары, эксперимент жүргізу үшін зертханалық техниканы қолдану, патенттану және интеллектуалды меншікті қорғау; ғылыми зерттеулердің тәсілі мен тәсілдемесі; ғылыми зерттеулер кезеңдері; эксперименталды зерттеулерді ұйымдастыруды; ветеринариялық санитариядағы эксперименттерді, гранттар бойынша қаржыландыруға ұсыну үшін ғылыми-зерттеу жобаларды дайындау тәртібні, ғылыми-зерттеу жұмысы нәтижелерін үйретеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Шаруашылық субъектілеріндегі сүт сапасы мен қауіпсіздігі

    Пәнді оқу барысында студенттер әртүрлі ауылшаруашылық жануарларының сүтін ветеринариялық-санитариялық сараптау туралы білім алады. Сүттің минералды және биохимиялық заттары. Сүт – майда еритін және суда еритін витаминдердің көзі. Минералды тұздар мен көмірсулардың сандық қатынасы. Сүт майының биологиялық құндылығы. Сүт заманауи құралдар мен әдістер арқылы зерттеледі. Сүттің ветеринариялық сараптамасының теориялық негіздері туралы білім береді. Сүттің табиғилығын және бұрмалануын анықтау үшін ветеринариялық сараптама жүргізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сүт фермалары объектілеріндегі микроклимат параметрлерін ветеринариялық санитариялық бағалау

    Сүт фермалары объектілерінде микроклимат параметрлерін ветеринарлық-санитарлық бағалау жүргізу әдістерін зерттейді. Әр түлік жануарларды сауу үдерісіне қойылатын талаптарды талдайды. Стандарт талаптарына сәйкес санитарлық сапасы жоғары сүт алу тәсілдерін көрсетеді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биостатистика

    Аналитикалық қабілеттері мен зерттеушілік дағдыларын дамытады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ол биометриялық статистиканы қолданудың маңыздылығы ветеринариядағы практикалық биологиялық мәселелерді шешу үшін қажет. Биостатистика білімі статистикалық өлшем теорияларын, статистикалық гипотезаларды тексеру, дисперсия, регрессия және корреляциялық талдау негіздерін ұсынады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Құс шаруашылығындағы ветеринариялық-санитария

    Курс өнеркәсіптік құс шаруашылығында құстарды өсіру және ұстау технологиясын жетілдіру әдістерін зерттейді. Құс қораларын жобалау және салу кезінде олардың өнімділігін арттыруға әсер ететін факторлардың алдын ала отырып, олардың физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкес микроклиматқа қойылатын нормативтік талаптарды қатаң ескере отырып, құс организмі мен ұйымының сауықтыру және қорғау күштерін қалыптастыру туралы оқытады. Құс шаруашылығындағы ветеринариялық-санитариялық талаптарды түсіндіру және құс фабрикаларында қауіпсіздікті қамтамасыз ету жолдарын анықтауды уйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Мал азығы және азықтандыруы гигиенасы мен санитариясы

    Пән - ветеринария және зоотехника ғылымының саласы ретінде жануарлардың қалыпты өсуі мен дамуын қамтамасыз етуді, олардың денсаулығы мен репродуктивтілігін сақтай отырып, ересектерден жоғары сапалы өнім алу мақсатында оларды рационалды тамақтандырудың технологиялық әдістерінің негіздерін, әдістерін зерттейді. Теориялық және практикалық материалдарды игеруді үйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Конфликтология

    Пән конфликтологияның негізгі категорияларын, жанжалдардың типологиясын, жанжалдарды басқару технологиясын қарастырады. Тұлғаның қақтығыстағы мінез-құлық теориясын, тиімді қарым-қатынас технологиясын және қақтығыстағы ұтымды мінез-құлықты зерттейді. Жанжалды шешу бойынша келіссөз процесінің психологиясы, дауды реттеу технологиясы ретінде Медиация туралы түсінік қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қоршаған ортаның гигиенасы және санитариясы

    Қоршаған орта гигиенасы және санитариясы профилакикалық шаралардың негізгі құрамы болып табылады, осының негізінде бұл профилактикалық шаралар малды күтіп бағу және оны пайдалануда ең қолайлы жағдай жасау керек, осы жұмысты жүргізу салдарынан мал организмінің ауруға қарсы табиғи төзімділігі артады. Модульдің мазмұны қоршаған ортаны қорғаудың міндеттері, ғылыми-тәжірибелік негіздері, тірі материя мен биологиялық жүйелердің бірігу деңгейлері, қоршаған ортаны ауылшаруашы-лығында ұтымды пайаланудың ғылыми негіздері. Қоршаған ортаның факторларының мал организміне әсері, тіршілік ортасының гигиеналық және санитария-лық көрсеткіштері, шектеулі факторлар ережелері. Қоршаған ортаның жылу көздерінің мал организміне әсері, жануарлар организмінің қоршаға ортаға бейімделуінің жерсіну гигиенасы.Ауа құрамының және көрсеткіштерінің организмге тигізетін әсері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Бизнес шешімдерді модельдеу

    Пән шешім қабылдау процестерін зерттейді, бастапқы мәселені формализациялаудан бастап, компьютерде математикалық модель құру және шешу арқылы шешімді талдауға және басқару шешімін қалыптастыруға дейін. Басқарушылық шешімдерді таңдау үшін міндеттердің өндірістік, көлік және қаржылық модельдерін қарастырады. Математикалық модельдерді құру және шешу және осы шешімдерді компьютерде талдау дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Апидология, ара шаруашылығы өнімдерінің құндылығы мен қауіпсіздігі

    Курс табиғи және кәрездегі балды санитариялық бағалай отырып, ара шаруашылығы өнімдері: бал, прополис, балауыз, перьга, гүл тозаңы және т.б. биологиялық қасиеттерін тексеріп, сапасын анықтауға арналған. Аралардың негізгі аурулары мен пестицидтермен улануын зерделейді. Балға қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптарға тоқталады. Табиғи балдың диастаздық белсенділігін анықтау арқылы, физикалық және химиялық қасиеттерін зерттейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жаңа азықтық қоспа пайдаланылған өнеркәсіптік құс, балық шаруашылығы өнімдерін (тиляпия, клария жайыны және басқа да Аквакультуралар) ветеринариялық санитариялық сараптау

    Өнім өндіретін өнеркәсіптік құс шаруашылығының заманауи технологиялары мен перспективалы бағыттарын зерттейді. Балық және құс шаруашылығы жағдайында жаңа азықтық қоспаларын пайдалған - тиляпия, клариалық жайын - акваөсіру объектілері мен құс түрлерін өсіру ерекшеліктерін талдайды. Тағамдық балық және құс шаруашылығы өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қол жеткізуге бағытталған HACCP қағидаттары негізіндегі тағамдық балық және құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу әдістерін ұсынады

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6

Оқыту нәтижелері

  • Ғылым философиясы бойынша білімін көрсету, кәсіби тәжірибеде шет тілін қолдану, педагогикалық және психологиялық білімдерін арттыру.
  • Молекулярлық биологиялық және радиациялық экологиялық зерттеулерді ескере отырып, өнімнің қауіпсіздігінің мәселелерін талдау.
  • Ветеринариялық санитария мәселелерін анықтау. Қауіпсіз өнім өндіруді қамтамасыз ететін ветеринариялық-санитариялық зерттеулер жүргізу әдістерін ұсыну.
  • Кәсіпкерлік саласындағы жобаларды басқарудың теориялық және практикалық білімін бизнес шешімдерін модельдеу және ғылыми зерттеулердегі мәселелерді шешу үшін қолдану.
  • Жанжалдардың негізгі категориялары мен типологияларын талдап, оларды реттеу мен шешу технологияларының бірі ретінде медиацияны ұсыну.
  • Ветеринариялық-гигиеналық және санитарлық әдістерді талдау. Сапалы және қауіпсіз өнім шығаруды қамтамасыз ету үшін санитарлық-гигиеналық зерттеу әдістерін жүргізуді ұсыну.
  • Радионуклидтердің миграциясының заңдылықтарын анықтау, оларды мал шаруашылығы өнімдерінде азайту жолдарын әзірлеу, биота мен тұтастай алғанда экожүйе үшін радиоактивті ластанудың ықтимал салдарын бағалау және болжау.
  • Техногенді ластаудың барлық түрлерінің мал шаруашылығы өндірісіне әсерін зерттейді, радиоактивтілікті азайту жолдарын талдайды және жануарлардың әл-ауқатын арттырады.
  • Сәулеленген ағзаның радиопротекторларының әртүрлі рецептураларына реактивтілігін талдау және оларды адамдар мен жануарлардың радиациялық жарақаттары үшін қолдану мүмкіндігін анықтау.
  • Сүт және сүт өнімдерінің жақсы сапасы мен зиянсыздығына баға беру және биологиялық және тағамдық құндылығын анықтау.
  • Заманауи әдістермен ара шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптауды жүргізу барысында және консервілеу және дезинфекциялау кезінде сынамаларды іріктеуге қойылатын талаптарды суреттеу және тағамдық құндылығын анықтау.
  • Жаңа жемшөп пен жемшөп қоспаларын пайдалану кезіндегі өнеркәсіптік құс және балық шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау кезінде қойылатын талаптарды үйрету және құс фабрикаларында қауіпсіздікті қамтамасыз ету жолдарын анықтау.
  • Қоршаған ортаның гигиеналық жағдайын анықтау, мал азығын жақсарту және сапасын жақсарту бойынша санитарлық шараларды қалыптастыру. Стандарт талаптарын ескере отырып, жануарлардың барлық түрлері мен тұқымдарын өсіруге арналған шаруашылықтардағы микроклиматты анықтау әдістерін ұсыну.
  • Биометриялық талдау бойынша білімі мен түсінігін көрсету, кәсіби тәжірибеде шет тілін қолдану. АКТ-ны пайдалана отырып, оның ішінде басқа пәндерді оқу кезінде нақты объектілер мен процестердің ақпараттық үлгілерін қолдану, талдау, түрлендіру дағдыларын меңгеру.
  • Ет және ет өнімдерінің жақсы сапасы мен зиянсыздығын бағалау және олардың биологиялық және тағамдық құндылығын анықтау және талдау туралы ақпараттарды меңгеру.
Top