Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07203 Тамақ өндірістерінің технологиясы және инжинирингі в ХИТУ

Пәндер

  • Мамандыққа кіріспе

    Пәннің мақсаты студенттердің таңдаған білім беру бағдарламасына сәйкес техника мен технологияны, ғылыми жетістіктерді дамыту туралы негізгі түсініктерін қалыптастыру болып табылады. Пән студенттерге жаңа ақпараттық-коммуникациялық технологиялардың мүмкіндіктерін қоса алғанда, тамақ, қайта өңдеу, өнеркәсіп, аграрлық-өнеркәсіптік кешеннің қазіргі жағдайы мен даму үрдістері туралы жүйелі түсінік береді. Пәнді оқу нәтижесінде студент қойылған міндеттерді орындауды ұйымдастыру, сондай-ақ жоғары мотивацияланған стандартты емес кәсіби міндеттерді, проблемаларды қою және шешу және кәсіби қызмет этикасын сақтау бойынша теориялық және практикалық дағдыларға ие болады. Студент алған білімдерін одан әрі мамандандырылған пәндерді, практикалық іс-әрекеттерді оқу кезінде қолдана алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Бейорганикалық және аналитикалық химия

    Пәннің мақсаты органикалық және мұнай-химия синтезінің маңызды Бейорганикалық қосылыстары мен өнімдерін синтездеу және талдау саласында теориялық білім базасын қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде студент ұтымдылық, энергия шығыны, экологиялылық және үнемділік сияқты көрсеткіштерді ескере отырып, әртүрлі мақсаттағы бұйымдарды алудың қолданыстағы әдістерінің тиімділігін объективті бағалауға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Математика I

    Пәннің мақсаты-студенттердің математикалық аппарат туралы білімдерін қалыптастыру, қолданбалы практикалық есептерді модельдеуге, талдауға және шешуге көмектеседі. Пән студенттерде заманауи математика туралы түсінік пен математиканың негізгі заңдылықтарын қолдану дағдыларын қалыптастырады. Оқыту нәтижесінде білім алушы математикалық логика негіздерін, әлеуметтік Жалпы ғылыми салада математикалық логика заңдарын қолдану саласын кеңейту қабілетін игереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Физика I

    Пәннің мақсаты негізгі заңдар мен теориялар, физика принциптері, физикалық зерттеу әдістері бойынша алынған теориялық және практикалық дағдыларды қолдану, сонымен қатар эксперимент жүргізу, өлшеу құралдарымен жұмыс істеу, нәтижелерді өңдеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Математика II

    Пәннің мақсаты-студентте жоғары математика бөлімдерінің заңдары мен теорияларының негізгі ұғымдарын қалыптастыру, сонымен қатар нақты процестердің нақты практикалық мәселелерін шешу үшін зерттелген әдістер мен әдістерді қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерлік

    Пәнді оқытудың мақсаты кәсіпкерлікті жүргізудің теориялық және практикалық негіздерін зерделеу негізінде белгілі бір бизнес-орта нарығындағы көшбасшылық қасиеттерді ескере отырып, білім алушыларда кәсіпкерлік қызметтің рөлі туралы білім жүйесін қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы кәсіпкерлік қызметті жүргізу теориясы мен практикасын, кәсіпкерлік қызметті және оның объектілерін мемлекеттік реттеу негіздерін меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Материалтану және жаңа материалдар технологиясы

    Пәннің мақсаты студентте металдар мен металл емес материалдардың құрылымы, физикалық, механикалық, химиялық және технологиялық қасиеттері туралы теориялық білімді қалыптастыру болып табылады. Материалдың негізгі түрлерін зерттеу. Материалдардың физика-химиялық қасиеттері. Өнімді өндіру үшін пайдаланылатын жаңа материалдар. Оқу нәтижесінде студент қайта өңдеу өнеркәсібінде материалдарды термиялық және химиялық-термиялық өңдеудің заманауи әдістерін қолдана алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Физикалық және коллоидтық химия

    Пәннің мақсаты білім алушылардың жаратылыстану-ғылыми дүниетанымын дамыту және термодинамика және кинетика заңдары негізінде заттар мен химиялық процестердің құрылымы туралы қазіргі заманғы түсініктерді алу, сондай-ақ қалыптасқан құзыреттерге сәйкес олардың кейінгі кәсіби қызметінде туындайтын міндеттерді шешу кезінде осы білімді қолдану бойынша білімді, практикалық дағдыларды және іскерлікті қалыптастыру болып табылады. Нәтижесінде студент топырақ пен ауылшаруашылық өнімдерінің сапасын талдау үшін қолданылатын физика-химиялық зерттеу әдістерінің негіздері тураы түсінікке ие болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жылу техникасының негіздері

    Пәннің мақсаты жылу техникасының теориялық негіздерін, жылу берудің негізгі тәсілдерін және өнеркәсіптік жылу техникасының негіздерін, жылу және масса алмасу теориясын, сондай - ақ отын-энергетикалық ресурстарды үнемдеу, қоршаған ортаны қорғау, жаңартылатын энергия көздерін пайдалану мәселелерін зерделеу болып табылады. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент термодинамикалық есептер мен мысалдарды шешуге, бақылау нәтижелерін өңдеу кезінде зертханалық жұмыстар көлемінде өлшеу құралдарымен жұмыс істеуге, жылу және тоңазытқыш аппараттары мен машиналардың циклдарын құру кезінде әртүрлі салалардағы өнеркәсіптік кәсіпорындарда жұмыс істейтін электр станцияларының, жылу қондырғыларының және жылу машиналарының принципті жылу схемаларымен жұмыс істеуге қабілетті болады. Студент алған білімдерін жылу жүйелері мен желдетуді жобалау кезінде қолдана алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Инженерлік және компьютерлік графика

    Пәннің мақсаты білім алушыда өзінің кәсіби қызметінде электрониканың, өлшеу және есептеу техникасының, ақпараттық технологиялардың қазіргі заманғы даму үрдістерін ескере отырып, қолданбалы бағдарламалардың көмегімен растрлық және векторлық бейнелерді жасау және редакциялау дағдыларын қалыптастыру болып табылады. Стандарттар талаптарына жауап беретін сызбаларды, схемаларды, мәтіндік техникалық құжаттарды зерделеу. Техникалық сызбаларды құрудың теориялық негізі, нақты инженерлік бұйымдардың графикалық модельдері. Оқыту нәтижесінде студент Сызба геометрия, инженерлік графика элементтерін қолдана отырып, инженерлік жобаларды орындай алады, графикалық, сызба материалдарын орындау мен редакциялаудың заманауи бағдарламалық құралдарын қолдана алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіби бағытталған шет тілі

    Пәннің мақсаты студенттердің коммуникативтік және кәсіби құзыреттерін қалыптастыру болып табылады. Коммуникативтік құзыреттілік құрамында интегративті негізде лингвистикалық (тілдік), дискурсивті (сөйлеу) құзыреттер қалыптасады. Курс сөйлеу әрекетінің барлық түрлеріндегі коммуникативтік дағдыларға қойылатын талаптарда нақтыланады: сөйлеу, тыңдау, оқу және студенттің кәсіби қызметімен байланысты жазу. Практикалық курс бағдарламада болашақ маманның кәсіби қызмет аясында ауызша және жазбаша сөйлеуді түсінуге мүмкіндік беретін білім мен дағдыларды игеру қажеттіліктерін қанағаттандыруға арналған пән ретінде қарастырылады. Серіктестің, осы деңгейдегі мәтін авторларының коммуникативті ниеттерін, шет тілінің даму заңдылықтарын түсінудің тұжырымдамалық негіздерін жүйелеуді зерттеу, стилистикалық бірегейлікті зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Пәннің мақсаты студенттік ортада Мемлекеттік сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясат ұғымын және осы терминнің ерекшеліктерін анықтайтын негізгі ұғымдарды анықтау болып табылады. Оқу нәтижесінде студент рухани-адамгершілік және азаматтық-патриоттық тәрбиеге бағытталған шараларды іске асыруға, сыбайлас жемқорлықтың алдын алу үшін рухани-адамгершілік тетіктерді қолдануға, жастардың сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетін жетілдіру бойынша тетіктерді ұсынуға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің жалпы технологиясы

    Пәнді игерудің мақсаты тамақ өнімдерін өндірудің ғылыми негіздерін зерделеу, студенттердің теориялық білім мен практикалық дағдыларды игеруі, тамақ өнімдерін өндіру саласындағы басымдықтарды белгілеу және анықтау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде студент теориялық және практикалық дағдыларға ие болады, оларды қолданудың экологиялық салдарын ескере отырып, техникалық құралдар мен технологияларды таңдау, тамақ өнімдерін өндірудің жаңа технологиялық процестерін әзірлеу кезінде нақты техникалық шешім қабылдауды негіздеу. Студент алған білімдерін болашақта тамақ өндірісінің жабдықтарын жобалау кезінде қолдана алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Шығармашылық жоба

    Курстың мақсаты – мотивацияны дамыту және білім алушының ғылыми-зерттеу, жобалық қызметіне дайындық. Курс барысында студенттер ғылыми таным әдіснамасын, ғылыми зерттеу әдістерін, презентация өнерін, ғылыми топта жұмыс істеудің негізгі тәсілдерін меңгереді. Білім алушы мен ғылыми жетекшінің бірлескен жұмысына, оқу процесінде студенттердің өзіндік жұмысына ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өзінің шығармашылық жобаларын әзірлеуге және практикада іске асыруға, кешенді тапсырманы орындау кезінде командада жұмыс істеуге қабілетті болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экология және тіршілік қауіпсіздігі

    Пәннің мақсаты-экология туралы ғылыми пән ретінде идеяны және оның табиғат пен қоғамның тұрақты дамуын қолдаудағы рөлін қалыптастыру. Оқыту нәтижесінде білім алушы тіршілік қауіпсіздігі, қоршаған ортаны қорғау, экожүйелер мен қоғамның орнықты даму стратегиялары, өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау саласындағы әдістер мен бағдарламаларды әзірлеуді және іске асыруды үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биохимия

    Пәннің мақсаты-студенттерге организмнің химиялық құрамы, құрылымы, жасуша қасиеттері және тірі организмдегі зат алмасу мен энергия туралы терең білім алуға үйрету. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент ғылыми-зерттеу және өндірістік бейіндегі биохимиялық зертханаларда пайдаланылатын аспаптар мен жабдықтарда жұмыс істеу дағдылары мен тәсілдерін меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Стандарттау және техникалық өлшеу

    Пәннің мақсаты стандарттаудың, метрологияның дамуын, олардың өнім сапасын арттырудағы рөлін, сапаны бақылауды зерттейді, сондай-ақ студенттердің технологиялық процесс пен өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі стандарттаудың және техникалық өлшеудің рөлін түсінуін қалыптастыру болып табылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу әдістері

    Пәннің мақсаты студенттерге кәсіби саладағы мәселелерді ғылыми зерттеу әдістері бойынша теориялық және қолданбалы білім беру болып табылады. Нәтижесінде студент концептуалды-терминологиялық аппаратты, ғылымның теориялық және эмпирикалық негіздерін, әдіснама негіздерін, қазіргі ғылымның негізгі функцияларын, ғылыми зерттеулердің кезеңдерін меңгереді, бұл заман талабына сай ғылыми жұмыс бойынша есептерді сәйкес орындауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерін сақтау және консервілеу технологиясы

    Пән азық-түлікті сақтаудың нормативтік мерзімдерін, азық-түлік тауарларын өңдеу мен сақтаудың негізгі технологияларын, тауарлардың сақталуы бойынша жіктелуін, тамақ өнімдерінің әрбір тобы үшін оңтайлы сақтау режимдерін зерделейді. Пәнді оқу нәтижелері бойынша студент өнімді жіктеуге, тағамның әр тобы үшін оңтайлы сақтау режимін таңдауға қабілетті.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерінің технологиясы

    Пән студенттердің теориялық білімі мен практикалық дағдыларын қалыптастырады, бұл оларға қабылдауды, сақтауды және өңдеуді жүзеге асыруға, өндірістің технологиялық процестерін жүргізуге және әр түрлі мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ірімшік технологиясы

    Пән ірімшік жасаудың теориялық және практикалық негіздерін зерделейді, ірімшік жасау саласындағы өндірістік технологиялық қызмет үшін қажетті жұмыс дағдылары мен дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Нан, макарон және кондитерлік өнімдер технологиясы/

    Нан, кондитерлік және макарон өнімдері туралы жалпы ақпарат. Өнімдердің тағамдық құндылығы. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі. Халық шаруашылығындағы пісіру, макарон өнімдері мен кондитерлік өнімдердің құны. Өндірістің техникалық прогресті, сапасын жақсарту, азық-түлік өнімдерінің құндылығын арттыру, материалдық, еңбек және отын ресурстарын үнемдеу, пісіру, кондитерлік өнімдер мен макарон өнімдерінің өндіріс тиімділігін арттыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ұн, жарма және құрама жем технологиясы

    Пәннің мақсаты ұн, жарма және құрама жем өндірудің технологиялық процестерін зерттеу, сондай-ақ олардың сапасын бағалау болып табылады. Пән студенттерге ұн, жарма және құрама жем өндіруді сақтау және сапасын бақылауды жүзеге асыруға мүмкіндік беретін теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтау

    Пән өсімдік шаруашылығы өнімдерін стандарттау негіздерін, өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтауды, астық пен май тұқымдарын қайта өңдеу негіздерін, картопты, жемістерді, көкөністерді , жидектерді сақтауды және оларды қайта өңдеу негіздерін зерделейді. Оқыту нәтижесінде студент өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу саласында практикалық дағдыларды алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы

    Пәннің мақсаты – сүт өнімдерінің заманауи классификациясы мен ассортиментін, шикізат пен дайын сүт өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды-органолептикалық, физикалық-химиялық және микробиологиялық көрсеткіштер мен қауіпсіздік көрсеткіштерін, сүт өнімдерінің ақауларын , олардың пайда болу себептері мен анықтау әдістерін зерттеу. Студент алған білімдерін одан әрі сүт, сүт өнімдерін өндіру және қайта өңдеудің технологиялық процестерін басқаруда қолдана алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағамдық химия

    Пәннің мақсаты студенттердің тамақ шикізатының, тамақ өнімдерінің химиялық құрамы, Шикізатты дайын өнімге өңдеу кезінде жүретін химиялық процестердің жалпы заңдылықтары туралы теориялық білімдерін қалыптастыру болып табылады. Оқу нәтижесінде студент пайдалы тамақ өнімдерін жасауға қатысуға, тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерін өңдеу мен сақтаудың әртүрлі түрлері кезінде негізгі тамақ заттарының (нутриенттердің) физикалық-химиялық және биохимиялық өзгерістерін талдауға, тағамдық қоспалар және олардың нысаналы мақсаттағы тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі мәндері бойынша ұсынымдар беруге қабілетті болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасанды интеллект

    Пәннің мақсаты жасанды интеллекттің негізгі принциптері мен әдістерін игеру, оларды әртүрлі салалар бойынша практикалық міндеттерде қолдану дағдыларын дамыту, сондай-ақ ақпараттық-коммуникациялық технологиялардағы білімді жетілдіру болып табылады. Курс аяқталғаннан кейін студенттер деректерді талдай және түсіндіре алады, Машиналық оқыту алгоритмдері негізінде шешім қабылдай алады, сонымен қатар процестерді оңтайландыру және кәсіби қызметінде тиімділікті арттыру үшін жасанды интеллект модельдерін қолдана алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ашыту және шарап жасау технологиясы

    Пәнді игерудің мақсаты әр түрлі ашытуды жүзеге асыра алатын микроорганизмдер жасушаларының метаболизмі негізінде әртүрлі өнімдерді, соның ішінде тамақ өнімдерін өндірумен байланысты көптеген мәселелерді зерттеу болып табылады. Материалдарда ашыту өндірісінде қолданылатын негізгі Өсімдік шикізатын егжей-тегжейлі зерттеуге ерекше назар аударылады. Оқыту нәтижесінде студент негізгі ашыту өндірістерінің технологиялық схемаларын әзірлеуге қатысуға, ашыту процестері негізінде биотехнологиялық өндірістерді жетілдіру жолдарын талдауға, өндірісті бақылаудың микробиологиялық және биохимиялық әдістерін орындауға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік қауіпсіздігі

    Пәннің мақсаты-адам ағзасына жағымсыз әсер етуі мүмкін тамақ өнімдерін тұтынудан туындаған қауіп критерийлерін зерттеу. Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін, оның түрлерін зерттеу. ҚР СТ 16 18 органикалық экологиялық таза өнімдерге. Тағамдық қоспалар және олардың жіктелуі. Өнімдерді ластаудың уытты және негізгі көздерін анықтау. ҚР СТ ИСО 22000:2019 НАССР қағидаттарында әзірленген тамақ өнімдеріне. Оқыту нәтижесінде білім алушы тағамның негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасын және олардың адам ағзасы үшін маңызын талдауға, өнеркәсіптің тағамдық және қайта өңдеу салаларында өндірілген өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін тәуекелдерді талдау және сыни бақылау нүктелері қағидаттарын пайдалана отырып, ISO 22000 халықаралық стандарты бойынша қауіпсіздік менеджменті жүйесін енгізуге қабілетті болады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сапа менеджменті жүйесі

    Тәртіп, кәсіби басқарудың мазмұны, ерекшеліктері, принциптері мен құралдары туралы негізгі идеялық жүйені қалыптастырады, сондай-ақ басқару саласындағы негізгі практикалық дағдыларды дамытады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін технохимиялық бақылау, сапасын бағалау және қауіпсіздігі

    Пән студенттерде тамақ шикізатын, жартылай фабрикаттарды және өсімдік тектес өнімдерді өндіру және сақтау процесінде бақылау және зерттеу әдістерінің теориялық білімі мен практикалық дағдыларын, технохимиялық бақылауды ұйымдастыру және жүргізу бойынша практикалық дағдыларды және өндірістегі қауіпсіздікті қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағамдық майлар технологиясы

    Пән өсімдік майын, маргаринді, аспаздық майларды және кондитерлік өнімдерге, нан пісіруге және тағамдық концентраттарға арналған арнайы майларды өндіру технологиясы бойынша білім қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің сапасын бағалау және мониторинг

    Шикізатты ұтымды пайдалану үшін технологияға қажетті қалдықтарды және қалдықтарды енгізу туралы жалпы ақпарат жоғары сапалы өнім дайындау үшін ресурс үнемдейтін технология. Шикізаттың технологиялық қасиеттері, оның химиялық құрамы және тағам дайындау процесінде өнімнің жаңа қасиеттерінің қалыптасуы арасындағы қарым-қатынасты көруге үйретіңіз.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Өсімдік майының технологиясы

    Пәннің мақсаты студенттердің өсімдік майын өндіру технологиясы, шикізаттың негізгі сипаттамалары, технология негіздері және қайта өңдеу саласындағы кәсіпорындарды ұйымдастыру туралы білімдерін қалыптастыру болып табылады. Оқыту нәтижесінде студент нормативтік құжаттама талаптарына және нарық қажеттіліктеріне сәйкес Өсімдік шикізатынан жасалған тамақ өнімдерінің сапасын қамтамасыз етудің практикалық дағдыларына ие болады, сондай-ақ өсімдік майын өндірудің технологиялық процестерін жетілдіру жөніндегі іс-шараларды ұйымдастыруға және әзірлеуге қабілетті болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет және сүт өнімдерін технохимиялық бақылау, сапасын бағалау және қауіпсіздігі

    Пәнді оқытудың мақсаты-қалыптасқан құзыреттерге сәйкес ет және сүт өнімдерінің сапасын технологиялық бақылау саласында практикалық дағдыларды қалыптастыру және теориялық білім алу. Оқу нәтижесінде студент жануарлардан алынатын тамақ өнімдерінің сапасы мен азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етудің практикалық дағдыларына ие болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Арнайы өңдеу өндірісінің технологиясы

    Пән жүгеріден, басқа да дәнді бидайдан жасалған өнімдерді, сондай-ақ жүгері таяқшаларын, тағамдық концентраттарды, пісіруді талап етпейтін жармаларды, ақуызды гидролизаттар технологиясын , балалар мен диеталық мақсаттағы құрғақ өнімдерді және т.б. өндіруді зерделейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерінің реологиясы

    - тамақ өнімдерінің (өнімдерінің) құрылымын қалыптастыру негіздерін және технологиялық өңдеу процесінде тамақ өнімдерінің мінез-құлқын зерттеу; - тамақ өнімдерінің негізгі құрылымдық және механикалық сипаттамаларын және олардың дайын өнім сапасына әсерін зерттеу

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік және ауыл шаруашылығы өнімдерінің тауартануы

    Пәннің мақсаты-тамақ және ауылшаруашылық өнімдерін жіктеуге үйрету, олардың түрлерін, пайдалы қасиеттері мен сапасын бақылау. Тауарлардың тұтынушылық құндылығын зерттеу. Тауартану негіздері: Негізгі ұғымдар, мақсаттар, міндеттер, қағидаттар, функциялар, әдістер, негіз қалаушы тауартану сипаттамалары мен факторлары, тауар шығынының түрлері, олардың пайда болу себептері мен есептен шығару тәртібі, ассортименттің сыныптамасы, біртекті топтардағы азық-түлік және азық-түлік емес тауарлардың тауартану сипаттамалары, олардың сапасын бағалау, таңбалау, тасымалдау және сақтау шарттары мен мерзімдері. Оқу нәтижесінде студент өнімді сақтау және тасымалдау режимдеріндегі өзгерістерге ұшыраған өнімдерге зертханалық талдау жасай алады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдері зерттеудің қазіргі заманғы әдістері

    Пән азық-түлік өнімдерін зерттеу әдістерінің жіктелуін, азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін кешенді бағалауды, заманауи зерттеу әдістерін, сондай-ақ тамақ өнімдерінің реологиялық қасиеттерін зерттеудің аспаптық әдістерін, тамақ шикізаты мен өнімдерінің құрамы мен қасиеттерін зерттеудің физика-химиялық әдістерін, спектроскопияны және т.б. зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Азық-түлік өнімдерін өндіру жабдықтары

    Пәннің мақсаты-тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарының жұмыс принциптерін, машиналардың техникалық сипаттамаларын, оңтайлы технологиялық режимдерге арналған жүйелер мен параметрлерді зерттеу. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары жабдықтарының негізгі түрлерінің құрылымы мен жіктелуін зерттеу. Технологиялық жабдыққа қойылатын негізгі талаптар. Механикалық жабдықтың құрылысы және жұмыс істеу принциптері. Тамақ өнеркәсібі салаларында пайдаланылатын жабдықтар. Кесетін жабдық. Жемістер мен көкөністерді кесуге арналған машиналар мен механизмдер. Ет пен балықты кесуге арналған машиналар. Өнімдерді кесуге арналған механизмдер. Илеу-араластыру жабдығы. Дәнекерлеу аппараттары. Автоклавтар және бу камералары. Оқу нәтижесінде студент өндірістік жұмыстарды жүргізуге, тамақ өнімдерін өндіру үшін машиналар мен жабдықтарды пайдалануға қабілетті болады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сала бойынша бизнес-жоспарлау

    Курс қолданбалы бағдарламалық құралдарды, оның ішінде бизнес-жоспарлардың құрылымдары мен функцияларын пайдалана отырып, салалар бойынша биз-нес-жоспарлаудың мәнін; инве-сторлардың бизнес-жоспарларды әзірлеуге қойылатын талапта-рын; бизнес-жоспарлау әдістеме-лерін зерделеуге бағытталған. Курсты игеру нәтижесінде білім алушылар бизнес-жоспар және басқа да Фирмаішілік жоспарлар әзірлей алады, негізгілерін оқи, талдай және түсіндіре алады кәсіпорынның экономикалық көрсеткіштері

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ өндірісінің үдірістері мен аппараттары

    Пән теорияны, технологиялық процестердің ағымының жалпы заңдылықтарын, тамақ және қайта өңдеу саласындағы процестерді жіктеуді, сонымен қатар процестер мен аппараттарды модельдеуді, ұқсастықтың негізгі теорияларын, Гидромеханикалық процестерді, жылу процестерін, масса алмасу процестерін, дәстүрлі емес процестер мен тамақ және қайта өңдеу салаларының аппараттарын зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өнеркәсіптік қауіпсіздік

    Пәнді оқытудың мақсаты білім алушылардың өнеркәсіптік өндірістерді қамтамасыз етуде, еңбек жағдайларын жақсарту және қауіпсіз жұмысты ұйымдастыру бойынша инженерлік шешімдер қабылдауда теориялық және практикалық білім алу болып табылады. Оқыту нәтижесінде білім алушы өндірістерді қамтамасыз етуде теориялық және практикалық білім алады, еңбек жағдайларын жақсарту бойынша инженерлік шешімдер алады, ҚР заңнамасы негізінде технологиялық және механикалық жабдықтармен қауіпсіз жұмысты ұйымдастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жобаны басқару

    Курс студенттердің әртүрлі қызмет салаларындағы жобалар-ды басқару әдіснамасы туралы білімдерін қалыптастыруға және жобаларды орындау саласына жаңа ақпараттық технологияларды енгізу үшін жағдай жасауға бағытталған. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушылар жобаларды басқару саласындағы халықаралық стандарттарға сәйкес өмірлік циклдің әртүрлі кезеңдерінде жобаларды басқару әдістерін, басқару мәселелерін шешудің практикалық тәсілдерін меңгереді

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Тамақ өнеркәсібі мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында санитарлық талаптар мен қауіпсіздік техникасына сәйкес технологиялық жабдықтардың әртүрлі түрлерін пайдалану.
  • Өндірілетін өнімнің сапасын бақылауды, тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібінің еңбегін қорғауды қамтамасыз ету өз шығармашылық жобаларын әзірлеу және тәжірибеде іске асыру
  • Ет және сүт өнеркәсібі өнімдерін өндіру технологиясы саласында мамандандырылған білімдерін көрсету.
  • Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес жоғары сапалы тамақ өнімдерін шығаруға арналған жабдықты іске қосу-жөндеу жұмыстарын ұйымдастыру.
  • Кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жоғары білімді тұлғаны қалыптастыруға ықпал ететін әлеуметтік-гуманитарлық және жаратылыстану ғылымдары саласындағы негізгі білімді көрсету, тамақ өнеркәсібі саласындағы ғылыми және өндірістік қызметте ғылыми зерттеу.
  • Өсімдік тектес тамақ өнімдерін өндіру технологиясы саласында мамандандырылған білімді қолдану.
  • Іргелі математикалық, жаратылыстану және техникалық пәндер бойынша базалық білімді, сондай-ақ кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жоғары білімді тұлғаны қалыптастыруға ықпал ететін жасанды интеллект тенологиясын меңгеру.
  • Шағын өндірісті ұйымдастыру, бизнес-жоспарлар құру мен кәсіпкерлік қызметті ұйымдастыруды көрсете білу.
  • Тамақ, қайта өңдеу өнеркәсібі кәсіпорындарында жоғары сапалы өнім шығару бойынша технологиялық процесті ұйымдастыру.
Top