Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07105 Технологиялық машиналар және жабдықтар в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

  • Физика
    Несиелер: 3

    Аталған пәнді оқу барысында студенттер физиканың барлық бөлімдерінің негізгі заңдарымен, тұжырымдарымен оқып танысады. Физика эксперименттік ғылым саласы болғандықтан теория мен практиканың, эксперименттердің біртұтастығына студенттер зертханалық жұмыстар мен есептер шығару арқылы көз жеткізеді. Физика техникалық мамандықтардың негізі болып табылатындақтан, студенттер пән бойынша алған алған білімдерін болашақта өз мамандықтарының кез келген саласында қолдана алуға мүмкіндіктер жасалады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Математика
    Несиелер: 5

    Бұл курстың мақсаты-оқушылардың математика саласында іргелі білім алуы болып табылады. Курс білім алушыларда математикалық ойлаудың жеткілікті жоғары мәдениетін қалыптастыруға және мәселелерді шешуге шығармашылық тұрғыдан қарау қабілеттерін дамытуға бағытталған. Жоғары математиканың іргелі негіздерін (Аналитикалық геометрия, сызықтық алгебра элементтері, Математикалық талдау, Дифференциалдық теңдеулер) зерттеумен қатар курста кәсіби мамандану саласындағы өндірістік есептерді шешуге математиканың әртүрлі қосымшаларын қарастыру болжанады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім негіздері
    Несиелер: 5

    Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экономика, кәсіпкерлік және көшбасшылық, экология және тіршілік қауіпсіздігі саласындағы негізгі мәселелер мен қағидаттарды қамтитын интеграцияланған пән болып табылады. Нормативтік құқықтық актілерді пайдалану ерекшеліктері, Қоғамның іскерлік, этикалық, қоғамдық, экономикалық, кәсіпкерлік және экологиялық нормаларын пайдалана білу. Экологиялық-құқықтық, экономикалық, кәсіпкерлік қатынастардың, көшбасшылық қасиеттердің және сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес қағидаттарының ерекшелігі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Конструкциялық материалдардың технологиясы
    Несиелер: 5

    Бұл курста конструкциялық материалдардың қасиеттері зерттеледі: болат, шойын, алюминий, мыс және басқа металдар, коррозияға төзімді, ыстыққа төзімді болаттар мен қорытпалар, аспаптық болаттар мен қорытпалар, арнайы металл қасиеттері бар болаттар мен қорытпалар, металл емес материалдар; қара және түсті металдардың металлургиялық өндірісінің негіздері; металдарды термиялық өңдеу тәсілдері; металдарды қысыммен өңдеу тәсілдері, металдарды кесу, дәнекерлеу, дәнекерлеу; коррозия; металдарды өңдеуге арналған жабдық.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мамандыққа кіріспе
    Несиелер: 3

    Бұл курс студенттерге Қазақстан Республикасының тамақ өндірісінің даму тарихы туралы білім береді. Мұнда жануарлар мен өсімдіктер шикізатының негізгі сипаттамалары қарастырылады; тамақ өндірісінің процестері мен технологиялары туралы жалпы мәліметтер. Студенттер жіктеу туралы және технологиялық жабдыққа қойылатын негізгі талаптар туралы; инженерлік-техникалық қызметкерлердің лауазымдық міндеттері туралы; Абай облысының тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының жағдайы туралы шолу ақпаратын алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Гидрогазодинамика және жылумассаалмасу
    Несиелер: 5

    Бұл курста гидрогазодинамика, жылуалмасу және массаалмасу заңдары, энергияны түрлендіру негіздері зерттеледі. Сұйықтықтар мен газдардың физикалық қасиеттері қарастырылады. Сұйықтар мен газдардың тепе-теңдік және динамика заңдары; құбырларды есептеу әдістері; термодинамиканың бірінші және екінші заңдары; жылуды тарату тәсілдері; жылуөтудің негізгі теңдеуі зерттеледі. Осы пәнді бітіргеннен кейін студенттер гидравликалық жүйелерді, су және жылумен жабдықтау жүйелерін және жылуалмастырғыштарды есептей алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өзара алмасымдылық, стандарттау және техникалық өлшемдер
    Несиелер: 5

    Бұл курста өзара алмасымдық, өлшемдер мен өлшемдік тізбектер, шақтама және қондырма сияқты ұғымдар зерттеледі; шақтама мен қондырманы таңдау; пішіннің ауытқуын нормалау; беттер мен осьтердің өзара орналасу дәлдігін нормалау; беттің кедір-бұдырлығын нормалау; жылжымалы мойынтіректерді отырғызу; мойынтіректерді отырғызу тәртібі; бұрандалы қосылыстардың өзара алмастырылуы, метрикалық буранданың шақтама мен қонндырмасы; шпонкалы қосылыстардың өзара алмастырылуы, тісті доңғелектер мен берілістердің дәлдігін нормалау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сұйықтықтың және газдың механикасы
    Несиелер: 5

    Бұл курста сұйықтық пен газ механикасының негізгі ұғымдары мен анықтамалары қарастырылады; сұйықтық пен газдың тепе-теңдік теңдеулері; сұйықтық пен газдың жалпы қозғалыс теңдеулері; үзіліссіздік теңдеуі; идеал және нақты сұйықтық үшін Бернулли теңдеуі; әртүрлі қимадалы құбырлардағы сұйықтық пен газдың қозғалыс режимдері; гидравликалық тегіс және гидравликалық кедір-бұдыр құбырлар; соққы толқынының таралу жылдамдығы; екі фазалы ағындар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Сызба геометрия және инженерлік графика
    Несиелер: 5

    Бұл курста проекциялық сызу тәсілдері қарастырылады. Пәнді оқу технологиялық машиналардың бөлшектері мен түйіндерін түрлер, тіліктер, қималар арқылы бейнелеу мәселелерін шешуге мүмкіндік береді. ISO және БКҚЖ талаптарына сәйкес сызбаларды жобалау және орындау ережелері зерттеледі. Пәнді оқу жаңа технологиялық машиналар мен жабдықтарды құру кезінде қажетті сызбаларды жасау үшін маманның кеңістіктік және логикалық ойлауын дамытуға мүмкіндік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Теориялық механика
    Несиелер: 5

    Осы пәнде оқытылады cтатика, негізгі ұғымдар мен анықтамалар. статика аксиомалары. байланыстар реакциялары, байланыс-тары, байланыстар аксиомалары; кинематика. нүкте қозғалысын берудің векторлы, координаталы, табиғи тәсілдері, жылдамдық траекториясы мен нүкте жылдамдығын анықтау. қатты дененің ілгерлемелі және айналу қозғалысы, динамика заты мен міндеттері; нүкте динамикасы, нүкте қозғалысының дифференциалды теңдеуі; механикалық жүйе динамикасы; механикалық жүйе қозғалысы саны мен массасы центрі қозғалу ортасын сақтау заңы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Теориялық және қолданбалы механика
    Несиелер: 5

    Бұл курста теориялық механика, материалдардың кедергісі және машиналар мен механизмдер теориясы элементтері зерттеледі. Статика, кинематика және динамика мәселелері қарастырылады. Созылу, қысу, иілу және бұралу кезіндегі материалдардың әрекеті зерттеледі. Әр түрлі жүктемелердегі шекті және рұқсат етілген кернеулер. Механизмдердің құрылымдық-кинематикалық талдауы, жазық механизмдердің кинематикалық есебі, технологиялық машиналардың жұмыс органдарының әртүрлі деформациясы кезіндегі беріктікке есептеу негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Гидравлика
    Несиелер: 5

    Осы курста гидростатика және гидродинамика бөлімдері оқытылады. Тепе-теңдік заңдары мен сұйықтық қозғалысының заңдары қарастырылады. Гидродинамиканың негізгі теңдеулері зерттеледі. Құбырлардағы сұйықтықтың қозғалыс режимдері. Құбырдың ұзындығы бойынша және жергілікті кедергілерде гидравликалық кедергіні еңсеруге арналған тегеуріннің жоғалуы. Құбырөткізгіштердің гидравликалық есептелуі. Гидравликалық соққы құбылысы. Сұйықтықтардың тесіктер мен саптамалардаң ағып шығуы. Гидравликалық машиналар. Ортадан тепкіш сорғылардың негізгі жұмысшы көрсеткіштері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
    Несиелер: 5

    Студенттерді белсенді оқытуға тарту осы курста өсімдіктер мен жануарлар шикізатының түрлерін, оның жіктелуін игеруге мүмкіндік береді. Негізгі технологиялық операциялар (механикалық, жылу, физикалық, химиялық, микробиологиялық), соңғы операциялар мен циклдары бар тамақ өндіру технологиялары қарастырылады. Дайындалған шикізатқа қойылатын талаптарды, тамақ өнімдерінің жаңа ассортименттік сызықтарын, технологиялық режимдер мен параметрлерді, кәсіпорындағы бақылау процестерін, оның циклдік сипатын, өнімнің талаптары мен МЕМСТ, ТШ сәйкестігін зерттеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеулер негіздері
    Несиелер: 3

    Бұл курста ғылым туралы жалпы мәліметтер; ғылыми танымның әдіснамалық негіздері; ғылыми танымның эмпирикалық және теориялық деңгейлері; ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру; ғылыми зерттеулер туралы жалпы мәліметтер; ғылыми зерттеулер тақырыбын таңдау; ғылыми зерттеулер нәтижелерін ресімдеу; мемлекеттік стандарттардың талаптары; зерттеу бағдарламасын жасау; ғылыми зерттеулерді іске асыру жолдары; ғылыми жобалар мен ғылыми стипендияларға қатысуға арналған құжаттаманы ресімдеу зерттеледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Машинажасау технологиясы
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ машинажасаудың негіздері зерттеледі. Технологиялық машиналар мен жабдықтарды жасау үшін қолданылатын материалдар. Металл өңдеу станоктарының түрлері, құрылымы және жұмыс принципі. Дайындамалар мен бөлшектерді өңдеу бойынша негізгі технологиялық операциялар: кесу, фрезерлеу, тегістеу, бұрғылау, шынықтыру. Осы операцияларды орындау үшін металл кесетін құралдар. Дайындамалар мен бөлшектерді өңдеуге арналған құрылғылар. Бөлшектерді дайындаудың технологиялық процестерін жасау. Құрастыру сызбаларын технологиялық бақылау. Қосылыстарды құрастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін өңдеудің физикалық тәсілдері
    Несиелер: 5

    Бұл курста шикізатты өңдеудің электрофизикалық әдістері зерттеледі: тамақ өнімдерін инфрақызыл сәулемен өңдеу, микротолқынды тамақ өнімдерін өңдеу, жоғары жиілікті тамақ өнімдерін өңдеу, тамақ өнімдерінің электр байланыс әдістері, электростатикалық өрісте өңдеу, электрофлотация. Өңдеудің жылуфизикалық әдістері. Акустикалық тамақ өңдеу әдістері: ультрадыбыспен, импульсті және импульсті өңдеу әдістері. Өнімдерді термиялық өңдеуден кейін физикалық-химиялық қасиеттері мен биологиялық құндылығының өзгерістері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Машиналар элементтерін есептеу негіздері
    Несиелер: 5

    Курс білім алушылардың машина элементтерін есептеу туралы білім алуына бағытталған. Курста технологиялық машиналардың жіктелуі, технологиялық машиналардың элементтерін олардың жұмыс жағдайларын ескере отырып жобалау әдістері зерттеледі. Кривошип-шатун механизмдерінің, мальта кресті механизмдерінің, храпты, жұдырықшалы механизмдердің құрылымын, жұмыс принципін және негізгі есептеу тәуелділігін зерттеу. Тісті, белдік, шынжырлы, үйкеліс берілістерінің құрылғысы мен жұмыс принципін зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тамақ өндірісінің механикалық және гидромеханикалық процестері және аппараттары
    Несиелер: 5

    Бұл курс білім алушыларға технологиялық процестер мен тамақ өндірісінің аппараттарын есептеудің жалпы принциптері; процестердің қозғаушы күштері туралы білім береді. Модельдеу және ұқсастық теориясының негіздері; шикізаттың және дайын өнімдердің негізгі қасиеттері қарастырылады. Мұнда механикалық және гидромеханикалық процестердің жіктелуі мен теориялық негіздері; аппараттардың құрылысы мен жұмыс принципі зерттеледі. Білім алушылар механикалық және гидромеханикалық процестер мен аппараттарды есептеу дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Технологиялық машиналарды жобалаудың автоматтандырылған жүйесі
    Несиелер: 5

    Бұл пән технологиялық машиналарды жобалаудың автоматтандырылған жүйесін зерттейді. Білім алушылар «Компас» графикалық редакторымен жұмыс істеу дағдыларын алады: түрлерді, тіліктерді және қималарды орындайды, штрихтауды және өлшемдер мен шартты белгілерді қоюды үйренеді. 2D және 3D форматындағы бөлшектердің жұмыс сызбаларын және технологиялық машиналардың құрастырма сызбаларын орындаңдайды, құрастыру сызбаларына спецификацияны жасайды, жобалық құжаттаманы жасау үшін қажетті білім мен дағдыларды алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өнеркәсiптiк құрылыс негiздерi
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының өндірістік ғимараттарының түрлері және олардың көлемдік - жоспарлау, функционалдық, құрылымдық белгілері, пайдалану режимі бойынша жіктелуі туралы түсінік беріледі. Тамақ өндірісінің өнеркәсіптік ғимараттарына қойылатын нормативтік құжаттар мен ҚНжЕ. Тамақ өндірісі үшін ғимараттардың жобаларын әзірлеу. Заманауи құрылыс материалдары мен конструкцияларын, сантехникалық бұйымдарды қолдана отырып, ғимараттарды салу және жөндеу шығындарын есептеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Абай әлемі
    Несиелер: 3

    Пән тарихи фактілерді, Абай Құнанбайұлы, Шәкәрім Құдайбердіұлы шығармаларының идеялық-эстетикалық құндылықтарды қалыптастыратын философиялық-көркемдік негіздерін игерте отыра, студенттің өз пікірін айта білу, практикалық дағдыларды және адамгершілік, адалдық, көркем мінез сияқты адами қасиеттерді қабылдауды меңгертеді. Қазақ әдебиеті қаламгерлерінің данышпандық қырлары мен М.Әуезовтің Абай мұрасын зерттеу, насихаттаудағы рөлін, шығармаларының тарих, әдебиет, ғылым үшін маңызын айқындайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тиеп-түсіру және көлік-қойма жұмыстарын механикаландыру
    Несиелер: 5

    Бұл курста білім алушылар тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында жүзеге асырылатын жүк тиеу-түсіру және көлік-қойма жұмыстары үшін қолданылатын көтергіш-көлік машиналары мен механизмдерінің негізгі конструкцияларымен және жұмыс істеу қағидатымен танысады, көтергіш-көлік машиналары мен олардың тораптарын есептеу және құрастыру дағдыларын меңгереді, алынған нәтижелерді сыни бағалай алады. Мұнда үздіксіз көлік машиналары, жүктерді көтеру механизмдері, жүк көтергіш машиналардың қозғалыс механизмдері зерттеледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Материалдар кедергісі
    Несиелер: 5

    Бұл курста біліктердің, осьтердің, дөңгелектердің, шкивтердің және технологиялық машиналардың басқа бөлшектерінің жүктелген күйдегі әрекет ету мәселелері қарастырылады. Әр түрлі жүктемелерде эпюраларды құру әдістері сипатталған. Күш, момент, кернеулер және деформацияның маңызды ұғымдары қарастырылады. Созылу, қысу, иілу, бұралу кезіндегі материалдың негізгі механикалық қасиеттері мен сипаттамалары зерттеледі. Беріктікті, шаршауды, қаттылықты, тұрақтылықты есептеу әдістері сипатталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Механизмдер мен машиналар теориясы
    Несиелер: 5

    Бұл курста жазық рычаг механизмдерінің құрылысы мен жұмыс принципі зерттеледі. Иінді-шатун механизмін аналитикалық және графикалық тәсілдермен кинематикалық есептеу әдістемесі; жылдамдық пен үдеу жоспарларын құру әдістемесі; жұдырықшалы механизмдер мен тісті берілістердің құрылысы, жұмыс принципі және есептеу негіздері оқытылады. Курсты аяқтағаннан кейін студенттер жұмыс жағдайларын ескере отырып, механикалық жүйелерді жобалаудың типтік әдістерін қолдана алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Сумен қамтамасыз ету, канализация және жылу жүйелерінің негіздері
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өндірісі кәсіпорындарының суық және ыстық сумен жабдықтау, кәріз және жылу желілерін пайдалану кезінде монтаждау, баптау, сынау ережелері мен технологиялары зерттеледі. Цехтарды сумен жабдықтаудың әртүрлі жүйелері қарастырылады. Құбырлар, бекіту және реттеу арматурасы. Өндірістік және тұрмыстық кәріз. Өндірістік ғимараттарды жылумен жабдықтау. Су және жылумен жабдықтаудың, кәріз жүйесінің гидравликалық жүйелерін тамақ өндірісі кәсіпорындарының есептеу негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Технологиялық машиналардың сенімділігі
    Несиелер: 5

    Бұл курста технологиялық машиналардың сенімділігі теориясының негізгі ережелері зерттеледі. Технологиялық машиналардың сенімділігінің бағалау көрсеткіштері. Пайдалану кезінде машинаның жұмыс қабілеттілігінің өзгеруі және оның бұзылу себептері. Технологиялық машиналар сенімділігінің негізгі көрсеткіштерін анықтау әдістері. Жобалау кезінде бөлшектердің сенімділігін есептеу: біліктердің, нығыздалған қосылыстардың, бұрандалы қосылыстардың, дәнекерленген қосылыстардың, ұштіректердің. Технологиялық машиналардың сенімділігін қамтамасыз ету және арттыру шаралары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Гидропневматикалық машиналар және жетектер
    Несиелер: 5

    Бұл курста білім алушылар гидрожетектердің құрылымдық және функционалдық ерекшеліктерін, олардың технологиялық машиналар мен өндірістік системаларда қолданылуын; гидрожетектердің жіктелуін, құрылымын, жұмыс принципін және реттеу тәсілдерін; тамақ, ет және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының жабдықтарына арналған гидравликалық жетекті есептеудің стандартты әдістерін; гидрожүйенің жұмысқа қабілеттілігін қамтамасыз ету үшін қажетті сорғыларды; гидрожетектердің қосалқы құрылғыларын; гидрожетектер жүйелеріндегі гидро және пневмоавтоматика аспаптарын зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің жылу және массаалмасу процестері мен аппараттары
    Несиелер: 5

    Бұл курста білім алушылар жылу және массаалмасу процестері және тамақ өндірісінің аппараттары туралы білім алады. Жылуберу және массаалмасу процестерінің механизмдерін; жылу беру тәсілдерін; жылу және материалдық баланстарды; жылуберу және массаберудің негізгі теңдеулерін; жылу және массаалмасу процестерін қарқындату тәсілдері туралы ақпаратты зерттейді. Білім алушылар жылу және массаалмасу процестері мен аппараттарын есептеу және жобалау дағдыларын меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өзара алмасушылық негіздері
    Несиелер: 5

    Бұл курста өзара алмасушылықтың негіздері зерттеледі; ауытқу шегінің жүйелері туралы түсінік; әртүрлі қосылыстардың функционалды өзара алмасу принциптері: цилиндрлік, конустық, бұрандалы қосылыстардың, буатты және шлицті, тісті және буынтықты берілістердің, домалау ұштіректердің. Оларды бақылау әдістері мен құралдары. Толқынды, кедір-бұдыр, беттердің пішіні мен орналасуынан ауытқулар және оларды бақылау. Өлшеу тізбектерін есептеу және құрастыру теориясы мен практикасының негізгі ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тіршілік қауіпсіздігін қамтамасыз етудің энергиялық жүйелері
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының тіршілік әрекетін қамтамасыз етететң энергиямен қамтамасыз ету жүйелері, сумен жабдықтау жүйелері, жылумен жабдықтау жүйелері, желдету жүйелері зерттеледі. Өндірістік ғимараттарда қызметкерлер үшін қолайлы жағдай жасау мәселелері қарастырылуда. Электр энергетикалық қондырғылардың, суық ыстық сумен жабдықтау жүйесінің, жылумен жабдықтау жабдықтарының, ғимараттардағы ауаны желдету және кондиционерлеу жабдықтарының құрылысы мен жұмыс принципі зерттеледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жылутехникасы негіздері
    Несиелер: 5

    Бұл курста жылутехникасының негізгі түсініктері зерттеледі: термодинамикалық жүйе; күй теңдеуі; термодинамиканың бірінші заңы; ішкі энергия; көлемнің өзгеру жұмысы; сыртқы жұмыс; термодинамиканың екінші заңы; жылу эксергиясы; идеалды газдар; нақты газдар, су буы, ылғалды ауа; жылуалмасу теориясының негіздері; жылуөткізгіштік; конвекция; жылу сәулесі; жылуөту; жазық қабырға арқылы жылуөту; цилиндрлік қабырға арқылы жылуөту; жылуалмасу аппараттарының түрлері; жылуалмасу аппараттарын есептеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жылумассаалмасу
    Несиелер: 5

    Бұл курста жылу тарату тәсілдері зерттеледі: жылуөткізгіштік, конвекция және жылу сәулеленуі. Жылуберу және жылуөту. Жылуөтудің негізгі теңдеуі. Жылуөту коэффициенті. Жылу беру коэффициенттері. Жылу кедергісі. Тегіс қабырға мен цилиндрлік қабырғаның, сфералық қабырғаның жылуөткізгіштігі. Тұрақты температурасы бар ортада денені жылыту немесе салқындату. Үйлесімді өзгеретін температурасы бар ортада денені жылыту немесе салқындату. Дененің жылу инерциясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Технологиялық процестерді математикалық және компьютерлік моделдеу негіздері
    Несиелер: 5

    Бұл курста білім алушылар технологиялық процестерді математикалық және компьютерлік модельдеу негіздері туралы білім алады. Мұнда модельдердің жіктелуін, тамақ процестерінің математикалық модельдерін құру принциптерін және компьютерлік модельдеудің жалпы принциптерін оқытылады. Модельдерді құру технологиясымен және кездейсоқ заңдылықтарын модельдеу әдістерімен, деректерді түсіндірумен, модельдеу нәтижелерін талдаумен және өңдеумен танысады. Үздіксіз жүйелерді модельдеу әдістерін және өндірістік процестерді модельдеуді зерттейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Суды дайындаудың физика-химиялық әдістері
    Несиелер: 5

    Бұл курста кәсіпорындарда тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерінде пайдалану мақсатында судың физика-химиялық дайындау мәселелері қарастырылады. Судың қасиеттері және оның сапасына қойылатын талаптар; суды тазарту әдістері; ағарту, түссіздендіру, залалсыздандыру (хлорлау, озондау, бактерицидті сәулелендіру), тұзсыздандыру, темірсізтендіру, жұмсарту, суыту, тұрақтандыру бойынша технологиялық схемалар зерделенеді. Суды өңдеуге арналған жабдықтар: араластырғыштар, қабыршақты камералар, тұндырғыштар, ағартқыштар, сүзгілер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сапа менеджментінің жүйесі
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы сапа менеджменті жүйесі зерттеледі. Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнім сапасының негізгі көрсеткіштері туралы баяндалады. Стандарттау, метрология және сертификаттау негіздері қарастырылады. ISO халықаралық стандарттарының сапа менеджменті мен сапа элементтеріне қойылатын талаптары. ҚР стандарттау және метрологияның заңнамалық және нормативтік базасы зерттелуде. Кәсіпорында сапа менеджмент жүйесің енгізудің әсері бағаланады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Конструкцилау негіздері мен машина бөлшектері
    Несиелер: 5

    Бұл курста типтік бөлшектер мен механикалық берілістерді жобалау және есептеу негіздері зерттеледі; біліктер мен осьтер; біліктерді жобалау және тексеру есебі; мойынтіректерді есептеу және таңдау; серпімді, саңырау, өтемдік, басқарылатын муфталар; бұрандалы қосылыстар, бұрандалы қосылыстардың беріктігін есептеу; шпонкалы қосылыстар; шлицті қосылыстар; дәнекерленген қосылыстар; тісті берілістерді есептеу; буынтықты берілістерді есептеу; белдікті берілістерді есептеу; шынжырлы берілістерді есептеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ғылыми-зерттеу жұмыстарының негіздері
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестері мен машиналарын ғылыми зерттеудің негіздері оқылады: мәселені белгілеу, ғылыми зерттеудің ғылыми бағыты мен тақырыбын таңдау; ғылыми-зерттеу жұмысының жіктелуі мен негізгі кезеңдері; эксперименттік зерттеуді ұйымдастыру және жүргізу; эксперименттік зерттеулер әдістемесін таңдау және сипаттау; эксперименттер нәтижелерін өңдеу; ғылыми-зерттеу жұмысының нәтижелерін енгізу деңгейлері; ғылыми-зерттеу жұмысы бойынша есеп жасауға талаптар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Зерттеу нәтижелерін өңдеу әдістері
    Несиелер: 5

    Курста тамақ өнеркәсібінің технологиялық процестерін зерттеу кезінде алынған эксперименттік деректерді өңдеу әдістері; эксперименттер нәтижелерін математикалық өңдеу әдістері; кездейсоқ шаманың сипаттамалары; тарату функциялары және олардың тікелей және жанама өлшеулердің қателіктерінің қасиеттері; компьютерлік техниканы қолдана отырып эксперименттер нәтижелерін өңдеу; эксперименттер нәтижелері бойынша графиктер құру; сәйкестендіру алгоритмдері, олардың мүмкіндіктері мен қолдану салалары зерделенеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ет және сүт өнеркәсiбi кәсiпорындарындағы өнеркәсіптік желдету
    Несиелер: 5

    Бұл курста ет және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының өндірістік ғимараттарының желдету жүйесі зерттеледі: ауаның қасиеттері және оның сипаттамалары; өндірістегі ауаның ластану түрлері және технологиялық жабдықтың жұмысы кезінде бөлінетін газдарды тазарту әдістері; өндірістік бөлмелердегі ауаны тазарту; өндірістік бөлмелердегі желдету жүйесінің құрылысы; бөлмедегі ауа көлемін және оны жаңарту жиілігін есептеу; желдету жүйелерін есептеу әдістемесі; желдеткіштерді таңдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Технологиялық машиналарды жөндеу
    Несиелер: 5

    Бұл курста технологиялық машиналар мен жабдықтарды жөндеу мәселелері жан-жақты қарастырылады. Технологиялық машиналар мен жабдықтардың тозу себептері және оларды қалпына келтіру тәсілдері. Жөндеу түрлері: тексеру, техникалық қызмет көрсету, ағымдағы жөндеу, орташа жөндеу, күрделі жөндеу. Технологиялық жабдықты алдын ала жөндеу жүйесі. Жөндеу нормативтері. Жөндеу жұмыстарын жоспарлау. Жөндеуді ұйымдастыру және жүргізу. Технологиялық машиналардың типтік бөлшектерін жөндеу және қалпына келтіру технологиясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін жылулық және тоңазытып өндеуге арналған технологиялық жабдықтар
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ және қоғамдық тамақтану кәсіпорындарында қолданылатын жылу алмастырғыштар туралы ақпарат зерттеледі. Электр, газ, бу және отпен жылытылатын технологиялық жабдықтың құрылғысы, жұмыс істеу принципі және жұмыс істеу ерекшеліктері қарастырылады. Термиялық өңдеудің әртүрлі әдістерінің артықшылықтары мен кемшіліктері көрсетілген. Тамақ өнімдерін сақтауға арналған тоңазытқыштар мен қоймалардың құрылысы мен жұмыс принципі қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Автоматика және автоматтандырылған басқару жүйелері
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өндірісінің технологиялық процестерін автоматтандырудың және автоматтандырылған басқару жүйелерінің негізгі аспектілері зерттеледі; заманауи бақылау-өлшеу құралдары және олардың техникалық сипаттамалары қарастырылады; технологиялық параметрлерді өлшеуге арналған бақылау-өлшеу құралдары: температура, қысым, ылғалдылық, деңгей, шығын, концентрация; реттеуші құрылғылар; сүт өндірісінің өнімдері, ет жартылай фабрикаттары, шұжық өнімдері, макарон өндірісінің технологиялық процестерін автоматты басқару жүйелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары туралы ақпарат бар. Жабдықтың өнімділігі мен қуатын негізгі есептеулері. Механикалық процестерді жүзеге асыруға арналған технологиялық жабдықтар: ұнтақтау, кесу, сұрыптау, престеу. Гидромеханикалық процестерге арналған технологиялық жабдықтар: бөлу, сүзу, араластыру, сұйықтықтарды тасымалдау. Энергия және ресурс үнемдейтін технологияларды енгізу мақсатында технологиялық машиналар мен жабдықтарды техникалық жетілдіру және жаңғырту жолдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнеркәсiбi кәсiпорындарындағы өнеркәсіптік желдету
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының өндірістік ғимараттарының желдету жүйесі зерттеледі: ауаның қасиеттері және оның сипаттамалары; өндірістегі ауаның ластану түрлері және технологиялық жабдықтың жұмысы кезінде бөлінетін газдарды тазарту әдістері; Өндірістік бөлмелердегі ауаны тазарту; өндірістік бөлмелердегі желдету жүйесінің құрылысы; бөлмедегі ауа көлемін және оны жаңарту жиілігін есептеу; желдету жүйелерін есептеу әдістемесі; желдету жүйелерінің жабдықтарын таңдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Инновациялық қызмет негіздері және патенттану
    Несиелер: 5

    Курста инновациялық процесс және ғылыми-зерттеу жұмыстарының түрлері, инновациялық қызметті құқықтық реттеу әдістері, зияткерлік меншіктің негізгі терминдері мен түсініктері, зияткерлік меншік құқықтарын қорғау жөніндегі мемлекеттік органдар, тауарлар мен қызметтердің халықаралық жіктелу жүйелері зерттеледі. Білім алушы әзірленетін ғылыми-техникалық құжаттамада өнертабысты анықтауды, өнеркәсіптік меншік объектілеріне өтінім, өнертабыс формуласын жасауды және патенттік құқық көлемін анықтауды үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ет және сүт өнімдерін жылулық және тоңазытып өндеуге арналған технологиялық жабдықтар
    Несиелер: 5

    Бұл курста ет және сүт кәсіпорындарында қолданылатын жылу алмастырғыштар туралы ақпарат зерттеледі. Электр, газ, бу және отпен жылытылатын технологиялық жабдықтың құрылғысы, жұмыс істеу принципі және жұмыс істеу ерекшеліктері қарастырылады. Термиялық өңдеудің әртүрлі әдістерінің артықшылықтары мен кемшіліктері көрсетілген. Ет және сүт өнімдеріне арналған тоңазытқыштар мен қоймалардың құрылысы мен жұмыс принципі қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Сапаны басқаруда зияткерлік меншік
    Несиелер: 5

    Бұл курста білім алушы Қазақстан Республикасының Патенттік Заңының, зияткерлік меншікті және авторлық құқықтарды қорғау туралы заңның мазмұнын; кәсіпорындардың материалдық емес активтерінің көлемі мен құрамын, олардың жай-күйі мен дамуын; кәсіпорындардың инновациялық қызметін; персоналдың біліктілік деңгейін арттыру тәсілдерін; өндіріс барысында рационализаторлық ұсыныстар мен өнертабыстарды есепке алу нысандарын; зияткерлік меншік объектілеріне өтінім материалдарын ресімдеуді зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ет өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Бұл курста ет өнеркәсібі кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары зерттеледі. Технологиялық жабдықтың жұмыс органдары. Аспалы жолдар. Тері сыдырғыштар. Кесетін жұмыс органдары, икемді және білікті жұмыс органдары бар машиналар. Барабанды, шайылатын, тозаңдататын жұмыс органдарының; шнекті және бұрандалы жұмыс органдарының; қалақты жұмыс органдарының негізіндегі жабдықтар. Гравитация өрісінде өнімдерді бөлуге арналған жабдық. Престеуге арналған жабдық.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Көркемдік құрастыру негіздері
    Несиелер: 5

    Бұл курста көркемдік құрастырудың мақсаттары мен міндеттерінің маңызы, көркемдік құрастырудың даму тарихы мен кезеңдері, тамақ өнеркәсібінің технологиялық машиналары мен жабдықтары дизайнының ерекшеліктері, тамақ өнеркәсібінің технологиялық машиналары мен жабдықтарының материалдары мен конструкцияларына қойылатын талаптар, технологиялық жабдықты құрастыруды жобалау мен технологиялық шешудің негізгі әдістері, тамақ өндірісінің технологиялық машиналары мен жабдықтарын эргономикалық жобалау принциптері зерттеледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Патенттану
    Несиелер: 5

    Бұл курста Қазақстан Республикасының және шет елдердің зияткерлік меншік объектілерін қорғау саласындағы заңнамасы; патенттік құжаттаманың түрлері; өнертабыс сипаттамасындағы библиографиялық деректерді сәйкестендіруге арналған кодтар, ғылыми-техникалық ақпаратты іздеу және бастапқы өңдеу тәсілдері; мәтінді құрастыру ерекшеліктері; өнеркәсіптік меншік объектісіне өтінім құрамы; патенттік құқық көлемін анықтау үшін өнертабыс формуласының мәні; пайдалы модельдер мен өнертабыстарға өтінім материалдарын ресімдеу зерделенеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Автоматтық реттеу теориясы
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібіндегі өндірістік процестерді реттеу негіздері зерттеледі. Автоматты реттеу жүйелерінің жіктелуі. Басқару мен реттеуді автоматтандыру. Тамақ өндірісінің технологиялық процестерінің математикалық модельдері. Автоматты реттеу жүйесінің тұрақтылығы. Тамақ өндірісінің технологиялық процестерін реттеу сапасын бағалау әдістері. Технологиялық процестерді басқару жүйесінің техникалық құралдары. Көрсеткіштерді жинау мен тіркеудің техникалық құралдары. Күшейткіш-түрлендіргіш құрылғылар. Атқарушы құрылғылар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің технологиялық жабдықтарын есептеу және құрастыру
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өндірісінің технологиялық машиналары мен жабдықтарын жобалаудың негіздері мен есептеулері зерттеледі. Пластиналар мен қабықшалар теориясының негізгі ережелері; моментті және моментсіз теория; ішкі және сыртқы қысыммен жұмыс істейтін аппараттарды есептеу және құрастыру; фланецты қосылыстарын, аппарат тіректерін, бұрандаларды есептеу; ұсатқыштарды есептеу; шнектерді есептеу; аластырғыштардың біліктерін есептеу; ротациялық машиналар; олардың конструкцияларының ерекшеліктері; сепаратор барабанын есептеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсібінің кәсіпорындарын жобалау
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың жан-жақты аспектілері қарастырылады: тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының құрылымы; өндірістік ғимараттарға қойылатын санитарлық-техникалық талаптар; жобаның техникалық-экономикалық негіздемесі; жобалау-сметалық құжаттама; учаскенің, цехтың және тұтастай кәсіпорынның жоспарын құру; инженерлік коммуникацияларды жобалау; өндірістік көлік; шикізат пен өнім ассортиментін есептеу; өндірістік цехтардың аудандарын есептеу; технологиялық жабдықты орналастыру; технологиялық процестерді ұйымдастыру кестесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Сүт өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Бұл курста сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары зерттеледі. Резервуарлар. Сорғылар. Гомогенизаторлар. Сепараторлар және орталықтан тепкіш бөлу теориясының негіздері. Жылу алмастырғыштар: құбырлы, пластиналы, жейделі. Сары май, балмұздақ, ірімшік, сүзбе, кілегей, қышқыл сүт өнімдері, құрғақ сүт және кілегей өндіруге арналған жабдық. Сүт өнімдерінің ыдысын жууға, орауға арналған, құюға арналған технологиялық жабдық. Технологиялық есептеулер. Жылу есептеулері. Гидравликалық есептеулер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Курс қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары туралы мәліметтерді қамтиды. Өсімдіктер мен жануарлардан алынатын шикізатты жууға арналған технологиялық жабдық. Кесуге, ұсақтауға, майдалауға, престеуге, сүзуге арналған технологиялық жабдық. Араластырғыштар, илеу және араластыру машиналары. Біртекті емес дара, сусымалы және сұйық компоненттерді бөлуге арналған жабдық, мөлшерлеу-қалыптау машиналары. Қоғамдық тамақтандырудың жылу аппараттары: пісіру аппараттары, қуыру шкафтары, пештер, қайнатқыштар, плиталар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Электротехника
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өндірісіндегі технологиялық машиналар мен жабдықтарда қолданылатын электр энергиясы мен электр машиналары туралы ақпарат бар. Тұрақты және ауыспалы электр тогын, электр тізбектерін, олардың кедергісін, сыйымдылығын, индуктивтілігін зерттейді. Элементтердің тізбекті және параллель қосылуы. Үш фазалы электр тізбектері. Жұлдыз және үшбұрыш косылысы. Үш фазалы тізбектің қуаты. Трансформаторлар. Электр қозғалтқыштары. Электр қозғалтқыштар мен сымдарды таңдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ет және сүт өнеркәсібінің кәсіпорындарын жобалау
    Несиелер: 5

    Бұл курста ет және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалаудың жан-жақты аспектілері қарастырылады: ет және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының құрылымы; өндірістік ғимараттарға қойылатын санитарлық-техникалық талаптар; жобаның техникалық-экономикалық негіздемесі; жобалау-сметалық құжаттама; учаскенің, цехтың және тұтастай кәсіпорынның жоспарын құру; шикізат пен өнім ассортиментін есептеу; өндірістік цехтардың аудандарын есептеу; технологиялық жабдықты орналастыру; технологиялық процестерді ұйымдастыру кестесі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпорын экономикасы
    Несиелер: 3

    Экономикалық реформалардың қазіргі кезеңінде экономикада, әсіресе микроэкономикалық деңгейде елеулі өзгерістер орын алуда: кәсіпорындардың шаруашылық қызметінің сипаты мен әдістері өзгеруде. Бұл курста кәсіпорынның ресурстары, оларды пайдалану тиімділігі, рентабельділігі және кәсіпорын қызметінің негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштері жан-жақты қарастырылады. Сонымен қатар берілген курста кәсіпорынның өндірістік қуаты мен капиталын оңтайландыру мақсатында еңбек ресурстарын ынталандыру әдістері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өндірісті ұйымдастыру және жоспарлау
    Несиелер: 3

    «Өндірісті ұйымдастыру және жоспарлау» пәні өнеркәсіптік сипаттағы өндірісті ұйымдастыру, жоспарлау негіздері, оның тиімді қызметін бағалау әдістері туралы әртүрлі түсінік береді. Сондай-ақ кәсіпорынның өндірістік тәуекелдері мен залалдарын талдау және болжау, оның ішінде оларды тез арада жою тәсілдері. Білім алушылар кәсіпорынның өнеркәсіптік өндірісін іске асыру, ұйымдастыру және жоспарлау саласында білім мен дағдыға ие болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық машиналарды жинақтау және пайдалану
    Несиелер: 5

    Курста тамақ өндірісінің технологиялық машиналары мен жабдықтарының ырғақты және үнемді жұмысын қамтамасыз ету мақсатында технологиялық машиналар мен жабдықтарды монтаждау мен пайдаланудың озық әдістері зерттеледі. Жабдыққа арналған негіздер мен іргетастардың тағайындалуы мен түрлері. Машиналарды іргетасқа орнату әдістері. Қосылыстар мен берілістерді құрастыру. Құбырларды монтаждау. Электр сымдарын монтаждау. Технологиялық машиналар мен жабдықтарды пайдалануды ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ет және сүт өндірісінің технологиялық жабдықтарын есептеу және құрастыру
    Несиелер: 5

    Бұл курста ет және сүт өндірісінің технологиялық машиналары мен жабдықтарын жобалаудың негіздері мен есептеулері зерттеледі. Пластиналар мен қабықшалар теориясының негізгі ережелері; моментті және моментсіз теория; ішкі және сыртқы қысыммен жұмыс істейтін аппараттарды есептеу және құрастыру; фланецті қосылыстарды, аппарат тіректерін, бұрандамалы қосылыстарды есептеу; ротационды машиналар; олардың конструкцияларының ерекшеліктері; сепаратор барабанын есептеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ет және сүт өнеркәсiбiнің машиналары, автоматтары және ағынды желілері
    Несиелер: 5

    Бұл курста ет және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарында қолданылатын технологиялық ағындық желілер және олардың құрамына кіретін машина-автоматтар зерттеледі. Автоматты қоректендіргіштердің құрылымы, жіктелуі және негізгі түрлері. Қоректендіргіштердің функционалдық элементтері. Бункерден тыс бағдарлау. Бұйымдарды кеңістікте автоматты бағдарлауға арналған құрылғылар. Автоматты мөлшерлеу, түсіру және қысу, орау, төсеу, құлыптау құрылғылары. Жабық, ашық және аралас ағынды желілер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өнеркәсiбiнің машиналары, автоматтары және ағынды желілері
    Несиелер: 5

    Бұл курста тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қолданылатын технологиялық ағындық желілер және олардың құрамына кіретін машина-автоматтар зерттеледі. Автоматты қоректендіргіштердің құрылымы, жіктелуі және негізгі түрлері. Қоректендіргіштердің функционалдық элементтері. Бункерден тыс бағдарлау. Бұйымдарды кеңістікте автоматты бағдарлауға арналған құрылғылар. Автоматты мөлшерлеу, түсіру және қысу, орау, төсеу, құлыптау құрылғылары. Жабық, ашық және аралас технологиялық ағынды желілер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Шығындарды басқару
    Несиелер: 3

    "Шығындарды басқару" курсының мақсаты-студенттердің шығындарды басқаруда құзыреттіліктерін қалыптастыру, шығындарды басқару саласында аналитикалық жұмыстарды жүргізе білу. Бұл пән студенттерде шығындардың мәні мен оларды басқару негіздерін түсіну үшін қажетті теориялық білім жиынтығын, сондай-ақ шығындарды стратегиялық басқару мақсаттары үшін қажетті практикалық дағдыларды қалыптастыруға бағытталған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Технологиялық машиналар мен жабдықтарды жобалау
    Несиелер: 5

    Бұл курста технологиялық машиналар мен жабдықтарды жобалауда толық сызбалық құжаттамамен жобалау-конструкторлық жұмыстарын жүргізуге қажетті мәселелері зерттеледі. Технологиялық машиналар мен жабдықтардың жұмыс органдарын есептеу және жобалау. Әр түрлі құрылымдық элементтерді жасау үшін қолданылатын материалдар. Кинематикалық, күштік және беріктік есептері. ISO стандарттарын қолдана отырып, технологиялық машиналар мен жабдықтарды жобалау. Сызу және мәтіндік-графикалық құжаттама.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ шикізатын өңдеуге арналған машиналарды жобалау
    Несиелер: 5

    Бұл курста механикалық жабдықтың негізгі конструкциялары, тамақ өнімдерін өңдеуге арналған жабдықты пайдаланудың прогрессивті әдістері, жабдықтың негізгі түйіндері, әртүрлі құрылымдық элементтерді жасау үшін қолданылатын материалдар зерттеледі. Білім алушы кинематикалық, күштік және беріктік есептеулерін жүргізеді, жаңа техникалық шешімдерді, механикалық жабдықтарды жетілдіру жолдарын ұсынады. Тамақ шикізатын өңдеуге арналған машинаның жобасын орындайды. Конструкторлық мәтіндік және графикалық құжаттаманы рәсімдейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің шағын кәсіпорындарына арналған жабдықтарды жобалау
    Несиелер: 5

    Білім алушы тамақ өндірісінің шағын кәсіпорындарына арналған қазіргі заманғы машиналар мен аппараттарды жобалау ерекшеліктерін және оны пайдаланудың прогрессивті әдістерін; шағын және орта қуатты жабдықтар конструкциясында пайдалану үшін ұсынылатын материалдарды; сенімділік және дизайн мәселелерін; техникалық-экономикалық көрсеткіштерді жақсарту мақсатында техниканы жетілдіру, қолданыстағы жабдықты жаңғырту жолдарын зерделейді. Инженерлік есептеулер жүргізеді, таңдалған шешімнің дұрыстығын растайды, жаңа техникалық шешімдерді ұсынады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON3

    Конструкторлық құжаттаманы әзірлеу

  • Код ON7

    Кәсіпорындардың технологиялық жабдықтарын түрлендіру

  • Код ON4

    Пайдалану шарттарын ескере отырып механикалық жүйелерді жобалаудың типтік әдістерін қолдану

  • Код ON1

    Әлеуметтік-мәдени, экономикалық-құқықтық, экологиялық білімді, коммуникативтік дағдыларды көрсету, қоғам дамуының қазіргі заманғы үрдістерін ескере отырып, ақпараттық технологияларды қолдану.

  • Код ON6

    Технологиялық машиналар мен жабдықтарды монтаждауды, пайдалануды және жөндеуді жүргізу

  • Код ON9

    Берілген талаптарды қанағаттандыратын жобаларды әзірлеу және іске асыру үшін инженерлік білімді қолдану

  • Код ON5

    Гидравликалық жүйелерді, сумен және жылумен жабдықтау жүйелерін есептеуді жүргізу

  • Код ON2

    Тамақ өнімдерін өндіру кезінде технологиялық процестерді игеру үшін жаратылыстану пәндерінің негізгі заңдарын қолдану

  • Код ON8

    Өнеркәсіптік кәсіпорындардың цехтары мен учаскелерінің жобаларын әзірлеу

Top