Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M07213 Тағам қауіпсіздігі в Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

Пәндер

  • Басқару психологиясы

    Басқарудың отандық және шетелдік ғылымын дамытудың негізгі кезеңдері мен бағыттары. Басқару психологиясының теориялық-әдіснамалық негіздері және өзекті мәселелері. Басшының жеке басқару тұжырымдамасы. Ұжым құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық климат. Басқару қызметі және өзара іс-қимыл саласындағы психологиялық зерттеу әдістемесі, топтағы тұлғааралық қарым-қатынас

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 2
  • Тағам өнімдері қауіпсіздігінің қауіп-қатерін бағалау

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету. Дұрыс тамақтану саласындағы мемлекеттік саясат. НАССР жүйесі бойынша тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бағалау критерийлері. Уыттылық шегі белгіленбеген жағдайда қауіпті анықтау. Тамақ өнімдерінің қауіп-қатері мен қауіпсіздігін бағалау. Әлеуметтік-гигиеналық мониторинг. Микробиологиялық қауіпті факторлардың қаупін бағалау және технологиялық қоспаларды қолдану. Химиялық ксенобиотиктердің қауіптілігін бағалау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шетел тілі (кәсіби)

    Бұл пән шет тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктерін; мамандық бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндердің ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудармасын; мамандық бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау); шет тілінде ғылыми мақалаларды жазу және конференцияларда ғылыми баяндамалармен сөз сөйлеуді оқытады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 2
  • Тағам қауіпсіздігінде қауіп-қатер менеджменті және коммуникациясы

    Тамақ өндірісінің кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесін әзірлеу және енгізу. Тәуекелдердің ғылыми негізделген менеджментінің әдістемесі және негізгі тәсілдері. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің тәуекел менеджмент жүйесі. Қауіпті факторлар мен сыни бақылау нүктелерінің болуы. Тәуекелдер коммуникациясының сипаттамасы. Тәуекел коммуникация қызметтерінің ерекшеліктері. Коммуникацияның түрлері, функциялары және құралдары. Маркетингтік коммуникациялар. Орта деңгейдегі 5 КК7 бұқаралық, жергілікті коммуникациялар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің қауіпсіздігі

    Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі зерттелуде. Табиғи шыққан улы заттарға, сондай-ақ бактериялардың, саңырауқұлақтардың белсенділігіне байланысты қауіптер. Тағамдық және диеталық қоспаларды қолдану. Азық-түлік өнімдерінің бұрмалануы, азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің ауыл шаруашылығында қолданылатын заттармен ластануы. Улы элементтермен, диоксиндермен, полициклді хош иісті көмірсутектермен, радионуклидтермен ластану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Тағам өнімдерін өндірудің заманауи әдістері

    Қазақстанның тамақ өнеркәсібінің даму болашағы. Тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық технологиялар. Нан–тоқаш, макарон, ликер-арақ өнімдерін және тамақ концентраттарын өндірудің инновациялық технологиялары. Ет және сүт өнімдерінің инновациялық технологиялары. Емдік профилактикалық мақсаттағы функционалдық өнімдердің инновациялық технологиялары. Тамақ өнімдерін өндіру кезіндегі экологиялық талаптар. Тамақ өнімдерін электромагниттік өңдеу әдістері. Жоғары қысымды өнімдерді өңдеу әдістері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тағам қауіпсіздігін цифрландыру

    Пән азық-түлік қауіпсіздігі мәселелерін қарастырады, мысалы: цифрландыру ұғымдары, цифрлық трансформация, өнеркәсіптің технологиялық дамуы, тамақ кәсіпорындарын автоматты басқаруды цифрландыру, сондай-ақ азық-түлік қауіпсіздігіне әсер ететін сандық технологиялар негізінде азық-түлік жүйелерін түрлендіру. Цифрландыруды зерделеу азық-түлік өнімдері және барлық тауар өткізгіш тізбектердегі тағамдық ингредиенттер туралы ақпаратты беру тиімділігін арттыруға ықпал етеді, бұл инвестициялық және пайдалану шығындарын төмендетеді, бәсекеге қабілеттілікті арттырады және тұрақты дамуға жақындатады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Менеджмент

    Пән өнеркәсіптік өндірісті басқаруды, әлеуметтік-экономикалық жүйелерді әзірлеуді, ұйымдастыруды, неғұрлым тиімді пайдалануды (басқаруды) және өндірістік бақылауды зерттейді. Институционалдық салалар бойынша ол кәсіпкерлікке, мемлекеттік әлеуметтік-экономикалық жүйелерге, коммерциялық емес ұйымдарға және т. б. бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 2
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін құқықтық қамтамасыздандыру

    Бұл пән тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін құқықтық қамтамасыз ету ұғымдарын үйретеді. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін құқықтық қамтамасыз етудің ғылыми негіздері. Құқықтық қамтамасыз етудің принциптері мен әдістері. Құқықтық қамтамасыз ету түрлері. Құқықтық қамтамасыз ету жүйесі. Заңнамалық актілер. Нормативтік құжаттар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тағам өндірісіндегі бақылау және мониторинг әдістері

    Шикізат пен дайын өнімді сақтау шарттарын сақтау, шикізат пен дайын өнімді сақтау және тасымалдау кезінде санитарлық-гигиеналық жағдайды сақтау зерттеледі. Өнімді дайындау технологиясының және дайын өнімнің салмақтық сипаттамаларының сәйкестігі. Өнімді қаптау және таңбалау сапасын бақылау. Өнімнің техникалық талаптарына сәйкестігін бақылау және алдын алу әрекеттері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдері өндірісіндегі физикалық, биологиялық және химиялық қауіптер

    Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздік негіздері; тамақ өнімдеріндегі зиянды заттарды нормалаудың гигиеналық принциптері; азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің химиялық ксенобиотиктермен, микроорганизмдермен, микотоксиндермен, гельминттермен, нитраттармен, нитриттермен, пестицидтермен ластануы; тағамдық заттардың мал шаруашылығында және өсімдік шаруашылығында қолданылатын заттармен ластануы; гендік модифицирленген өнімдер; диоксиндер мен диоксин тәрізді заттар, полициклдік хош иісті және хлорлы көмірсутектер оқытылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өндірістері технологиясының ғылыми-теориясы

    Пән организм тіршілігіндегі жекелеген тағамдық заттардың рөлі көрсетілген, технологиялық және Биотехнологиялық процестер, тамақ өнеркәсібінің барлық салаларының жаңа және перспективалы технологиялары, өндірістік шығындарды азайту тәсілдері, қайталама материалдық ресурстарды ұтымды пайдалану, шикізатты кешенді қайта өңдеу; шикізатты тамақ өнімдеріне қайта өңдеу кезінде болатын күрделі процестер физика, жылу физикасы, химия, Биохимия, Микробиология, механика және т. б. заңдарға негізделген.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Халықаралық стандарттау және сертификаттау

    Стандарттау және сертификаттау негіздері. Стандарттау мақсаты, міндеттері, принциптері және функциялары. Стандарттар категориялары мен түрлері. Қазақстан Республикасының стандарттау жүйесі. Сертификаттау түсінігі, сертификаттау мәні және функциялары. Сертификаттау сұлбалары. Стандарттау және сертификаттау бойынша жұмыстарды ұйымдастыру. Мемлекетаралық сертификаттау. Өнімді сертификаттау ережелері. Аккредиттеу. ИСО 9000, 22000 халықаралық стандарттарының негізгі ережелері. Стандарттау және сертификаттау бойынша нормативтік құжаттар.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тағам өнімдерінің қауіпсіздік менеджментінің жүйесіндегі құжаттамаларды басқару

    Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесіндегі құжаттаманы басқарудың ғылыми негіздері; құжаттаманы басқару түсінігі мен принциптері; құжаттама жүйесі; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесіндегі құжаттаманы басқарудың нормативтік актілері мен құжаттары; құжаттаманы басқару әдістерін қарастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 4
  • Тағам өнімдерінің идентификациясы, фальсификациясы және сенсорлық талдау

    Тауардың сәйкестік дәрежесін бағалау кезінде сәйкестендірудің орны мен рөлі. Тауарлардың түпнұсқалылығы және бұрмалануы. Құндық бұрмалау және ақпараттық бұрмалау. Жарманы, ұнды, нанды, нан-тоқаш өнімдерін, ет өнімдері мен сүт өнімдерін сәйкестендіру. Кондитерлік өнімдерді сәйкестендіру. Органолептиканың теориялық және практикалық негіздері, азық-түлік өнімдерін сенсорлық талдау әдістері, азық-түлік сапасының заманауи дегустациялық сараптамасын ұйымдастыру. Сенсорлық бағалау әдістемесі. Сарапшы-дегустаторларды тестілеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • білім беру саясатының міндеттерін іске асыруда жоғары мектеп педагогикасының, кәсіптік білім берудің негіздерін білуін көрсету
  • жаратылыстану және әлеуметтік-экономикалық ғылымдар саласында жаңа білім алуға және оларды кәсіби қызметте пайдалану
  • әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени айырмашылықтарды толерантты қабылдай отырып, ұжымды басқару
  • Халықаралық стандарттардың ұсынуымен сапа жүйесін жасау және енгізу арқылы тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жұмыстарын ұйымдастыру
  • ғылыми қызметте және сапалы өнім жасау үшін тәжірибелік зерттеулердің әдіснамасы мен әдістерін қолдану
  • Өзінің жұмыс нәтижесін болжамдау, технологиялық үрдістерді бақылау және оның нәтижесін талдау
  • ақпаратты, процестерді, қызметті талдау және бағалау, өндірістік процестерді басқару кезінде проблемаларды сәйкестендіру
  • шет тілдерінің бірінде жазбаша және ауызша кәсіби коммуникация дағдыларын қолдану
  • Тамақ өнімдерінің сапасы және қауіпсізідік мәселесін шешуде инновациялықты, креативтілікті, кәсіпкерлік ойлаудың дамуын көрсетеді
  • Тағам өнімдерінде бұрмалау және сәйкестендірудің білімдерін, бұрмалауды анықтаудың әртүрлі әдістерін және тәсілдерінде қолдану
  • Тиімділігін көтеру нәтижесінде қауіпсіздікті талдау, құралдарды және әдістерді жасау және ГМО пайдалану туралы зерттеулерді өткізу
Top