Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B09101 Ветеринариялық санитария в Тараз инновациялық-гуманитарлық университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты 6B09101-Ветеринариялық санитария білім беру бағдарламасының мақсаты жоғары білікті ветеринарлық санитарлық дәрігерлерді дайындау болып табылады. Негізгі мақсаты биологиялық және тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету, жануарлардың жұқпалы ауруларының алдын алу
  • Академиялық дәреже Специалитет
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 5 года
  • Кредиттер көлемі 306
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
  • ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
  • Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария
  • Жануарлар морфологиясы (1-бөлім)
    Несиелер: 3

    Жануарлар морфологиясы - организмнің оның дамуы мен қызметіне байланысты құрылымы туралы пән. Магистральды және ішкі ағзалардың өзара байланысы сыртқы орта мен тамақтану әдісіне байланысты. Жануардың мәйітін кесу, анатомиялық препараттар жасау бұлшықеттердің орналасуын және олардың өзара байланысын, буындардың, қан тамырларының, нервтердің, лимфа түйіндерінің орналасуын зерттеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Латын тілі
    Несиелер: 5

    Бұл пән ветеринарлық-санитарлық терминология жүйесін шет тілінде оқып, дұрыс оқу, терминдерді жазу, сондай-ақ кәсіпте қолдана білу. Студенттер жазбаша ғылыми сөйлеу грамматикасын, жалпы ғылыми лексиканы және ғылыми мамандықтың арнайы ветеринарлық-санитарлық терминологиясын білетін болады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері
    Несиелер: 5

    Пән аясында студенттер сыбайлас жемқорлыққа қарсы сана және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет ұғымдарымен танысады, сыбайлас жемқорлық туралы білім алады. Жеке тұлғаның сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетін тәрбиелеудегі отбасының рөліне, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениеттің ұлттық негіздеріне, шет елдерде сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыруға және т. б. ерекше назар аударылды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Тіршілік қауіпсіздік негіздері
    Несиелер: 3

    Бұл пән қауіпсіздік мәдениетін қалыптастыруға, студенттерді күнделікті өмірде, табиғи, техногендік және биологиялық-әлеуметтік сипаттағы қауіпті, төтенше жағдайлар кезінде қауіпсіз жүріс-тұрысқа дайындауға, салауатты және қауіпсіз өмір салтын қалыптастыруға, алғашқы көмек көрсету дағдыларын қалыптастыруға және қорғаныс туралы негізгі білім алуға бағытталған. Сонымен қатар азаматтық қорғаныс саласындағы дағдыларды игеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Акмеология, жеке және әлеуметтік жетістіктер негіздері
    Несиелер: 5

    Акмеология адам қызметінің барлық түрлерінде максималды жетілуге жетудің заңдары (тәсілдері) туралы негізгі ұғымдар мен заманауи түсініктерді зерттейді, сонымен бірге оның жетілу сатысында адам дамуының заңдылықтары мен тетіктерін зерттейді. Акмеология маманның ойлауының жаңа интегративті тәсілін қалыптастырады, қазіргі әлемде өзін-өзі тану және бейімделу үлгілерін қалыптастыруға көмектеседі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 3

    Еңбекті қорғау - тиісті мемлекеттік білім стандарттарымен анықталған, еңбекті қорғау, еңбекті қорғау, өндірістік санитария, өнеркәсіптік және өрт қауіпсіздігі мәселелері бойынша құқықтық және ұйымдық мәселелер бойынша қажетті білім мен дағдылардың мамандарын қалыптастыру және өмірді қорғаудың басымдығы қағидатын іске асырудағы белсенді ұстаным қалыптастыру мақсатында оқытылатын кешенді пән.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жасушалық биология
    Несиелер: 5

    Бұл пән жасушалық биологияның даму тарихын және зерттеу әдістерін оқытады. Прокариоттар мен эукариоттардың жалпы морфологиясы, сондай-ақ жасушаның тіршілік негізі қарастырылады, Пәнді оқу барысында ферменттер және метаболизм сияқты ұғымдар анықталады. Бұл пәнді оқу жасуша ядросының құрылысы туралы заманауи түсінік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экономикалық теория негіздері
    Несиелер: 3

    «Экономикалық теория негіздері» практикалық қызмет үшін қажетті экономикалық білім алуға, объективті экономикалық процестерді көрсететін экономикалық тұжырымдамалар мен категорияларды игеруге, тиімді басқару шешімдерін таңдау дағдыларын дамытуға бағытталған. Пән экономикалық ойлауды қалыптастырады және таным әдістерімен және экономикалық механизмге әсер ету құралдарымен қамтамасыз етеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 3

    Пән экологиялық дүниетанымды қалыптастырудың негізі болып табылады. Бұл пәнді оқу экосфераны қорғау бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыруға, сонымен қатар экологиялық ойлауға, студенттердің экология туралы ғылым ретінде білімін кеңейтуге және экосфераның тұрақты дамуындағы адамның рөлін арттыруға бағытталған. Болашақ мамандар үшін экологиялық білім кешені қатаң экологиялық императив жағдайында адамзат қызметін ұйымдастыруға бағытталған

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Латын ветеринарлық терминологиясы
    Несиелер: 5

    Латын тілінде оқып, жаза білу, ветеринарлық терминдерді орыс тіліне аудару, тиімді үлгілерге сәйкес клиникалық ветеринарлық терминдердің және терминоэлементтердің жалпы мағынасын анықтау бойынша тапсырмаларды орындау; латын тілінде химиялық қосылыстардың атауларын құру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мәдениеттану және психология
    Несиелер: 3

    Бұл пән академияны жеке адам қызметінің барлық түрлерінде барынша жетілуге жетудің заңдары (әдісі) ретінде зерттейді, сондай-ақ оның жетілу кезеңінде адам дамуының заңдары мен тетіктерін зерттейді, әсіресе ол осы дамудағы ең жоғарғы деңгейге жеткенде.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жалпы гистология
    Несиелер: 5

    Жалпы гистология пәні жасушалардың субмикроскопиялық құрылымын зерттейді. Тіндердің гистологиялық құрылымы. Пәнді оқу барысында жасушалық цикл сияқты ұғымдар анықталды. Цитология негіздері. Жыныстық жасушалардың құрылысы. Сүтқоректілердің эмбриогенезі. Бұл пәнді оқу тіндердің жіктелуі туралы түсінік береді. Студенттерге микроскопиялық анатомия және жеке эмбриология, жасушалар құрылысы және жануарлар ағзасының жасушасыз құрылымы туралы білім береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жануарлар морфологиясы (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    Спланхнология, ішкі ұғым және олардың орындалатын аппараттарға бөлінуіәртүрлі функциялар. Ішкі ағзалардың дамуындағы маңызы дененің тіршілігі. Олардың дамуы және өзара орналасуы. Ішкі мүшелердің атқаратын қызметіне байланысты құрылымы мен дамуының жалпы заңдылықтары. Құбырлы және паренхималық мүшелердің құрылымдық ерекшеліктері

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы негіздері
    Несиелер: 5

    Пән студенттерге ауыл шаруашылығы жануарларының шығу тегі мен эволюциясын береді. Пәнді оқу ауыл шаруашылығы малдарын іріктеу мен іріктеудің ғылыми негіздері мен тәжірибелік тәсілдерін, тұқымдарын, өсіру әдістерін, жануарлардың биологиялық, өнімділік және асыл тұқымдық қасиеттерін зерделеуді, табынды өсімін молайтуды және төлдерді өсіруді қамтамасыз етеді. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы туралы түсінік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығын механикаландыру
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді оқу мал шаруашылығы фермаларының типтері мен сипаттамалары туралы түсінік береді. Мал шаруашылығындағы технологиялық желілерді механикаландыру және оларға қойылатын зоотехникалық-ветеринарлық талаптар, сондай-ақ ветеринариялық-санитариялық шараларды механикаландыру қарастырылады. Пайдалану қондырғылары мен камералары қаралды. Студенттер ветеринариялық-санитариялық жұмыстарды жүргізу кезінде қауіпсіздік техникасы, қоршаған ортаны қорғау білімдерін алады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Әлеуметтану және саясаттану/
    Несиелер: 5

    Пәннің негізгі мақсаты студенттердің құқықтық білім және құқықтық мәдениет саласындағы әлеуметтік-саяси проблемаларды, олардың пайда болу көздері мен тиімді шешудің тетіктерін адекватты түсінуін қамтамасыз ете отырып, әлеуметтік және саяси ойлауды қалыптастыруға ықпал ету. Пәнді оқып-үйрену студенттерді құқықтық білім және мәдениет саласында дайындаудың маңызды бөлігі болып табылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ветеринариядағы компьютерлік технологияларды қолдану
    Несиелер: 5

    Бұл пән Ақпараттық технологиялар түрлерінің жалпы жіктемесін қарастырады. Бағдарламалық қамтамасыз етуді әзірлеу технологиялары. ветеринарлық санитарларда қолдану көзілдірігі. Болашақ мамандарды ветеринариялық проблемалар бойынша басқарушылық шешімдерді дайындау және қабылдауды ақпараттық-аналитикалық қамтамасыз ету саласында қазіргі заманғы ақпараттық технологиялар мен жүйелерді құру және пайдалану үшін қажетті теориялық біліммен және практикалық дағдылармен қаруландыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Гендерлік саясат негіздері
    Несиелер: 3

    Бұл пән студенттердің отбасылық қатынастар, ерлер мен әйелдердің теңдігі саясаты туралы теориялық білімдерін меңгеруге бағытталған. Студенттер отбасылық қарым-қатынастардың құрылуының ұйымдастырылуына, принциптеріне, әдістері мен механизмдеріне ерекше назар аударуы және ерлер мен әйелдердің тең құқылық заңдарын сақтауы, ерлер мен әйелдердің тең құқылығына қатысты заңдарды ұстануы, Балалардың құқықтарын отбасылық диспотизмнен қорғауы тиіс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринарлық генетика
    Несиелер: 6

    Ветеринарлық генетика пәні белгілердің тұқым қуалау заңдылықтарын зерттейді. Бактериялар, вирустар және эукариоттар геномы. Жануарлар жынысын дамытудағы хромосомдық бұзылулар. Жыныспен тіркескен жануарлар аурулары. Пәнді оқу барысында ұрпақ арасындағы сабақтастық туралы іргелі білім береді; сыртқы орта жағдайында жеке дамудың өзіндік сипатының шарттылығы; бірқатар белгілер мен қасиеттер бойынша ағзалар арасындағы айырмашылықтардың пайда болуы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Дінтану
    Несиелер: 3

    Дін діннің қызмет етуінің пайда болу заңдылықтарын, оның әртүрлі құбылыстарын зерттейді, олар қоғам тарихында, дін мен мәдениеттің басқа салаларында қарым-қатынас пен өзара әрекеттестікте бейнеленген. Қазіргі кездегі дінтану сабақтарында діннің өзі адамзат мәдениетінің дербес және нақты саласы, қазіргі әлеуметтік-мәдени контекстке енетін «тірі жүйе» екендігін ескеру қажет.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Генетика және селекция
    Несиелер: 6

    Аллельді емес гендердің өзара әрекеттесуінің түрлерін зерттеу: гендердің, эпистазалардың, полимерлердің комплементарлық әсері. Студенттер жынысты хромосомалық анықтау және жыныспен байланысқан белгілердің тұқым қуалауы туралы білім алады. Жыныспен тіркескен тұқымқуалаушылық. Мутация. Мутациялық процесс. Мутация түрлері. Геннің құрылымы мен функциялары. Гендердің әсерін реттеу принциптері мен механизмдері. Даму генетикасы. Популяциялар генетикасы. Селекцияның генетикалық негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринариялық санитариядағы IT
    Несиелер: 5

    Бұл пән ИТ-ны ветеринарлық санитарияда қолдану тұрғысынан қарастырады. Болашақ мамандарды ветеринариялық проблемалар бойынша басқарушылық шешімдерді дайындау және қабылдауды ақпараттық-аналитикалық қамтамасыз ету саласында қазіргі заманғы ақпараттық технологиялар мен жүйелерді құру және пайдалану үшін қажетті теориялық біліммен және практикалық дағдылармен қаруландырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жастар саясатының негіздері
    Несиелер: 3

    Пәнді оқытудың мақсаты - «Қазақстан-2050» Стратегиясының іске асырылуына байланысты Қазақстанның жастар саясатын дамыту.ҚР-да мемлекет пен жастар арасындағы қатынастарды реттейтін негізгі нормативтік-құқықтық құжат - мемлекеттің мақсаттарын, міндеттерін, бағыттарын, тетіктерін айқындайтын «Қазақстан Республикасының мемлекеттік жастар саясаты туралы» Заң. жастарды қолдау, оның әлеуметтік және саяси құқықтары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Зертханалық іс
    Несиелер: 6

    Бұл пәнді оқу ветеринариялық зертханалар, зертханалық ыдыстар, зертханалық техника туралы түсінік береді. Химиялық реактивтер, бактериологиялық қоректік орта және бояулар зерттеледі. Бұл ретте қауіпсіздік техникасы ескеріледі. Студент осы пәнді меңгере отырып, ветеринариялық зертханалар мен ветеринариялық мекемелердегі ауруларды зертханалық диагностикалау бойынша ветеринариялық дәрігер ретінде кәсіби қызметке дайын болуы тиіс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Кәсіби қазақ (орыс) тілі
    Несиелер: 5

    Кәсіби шеберлік терминологияны тереңірек түсінуге және бекітуге, сөйлеудің ғылыми стиліне тән құрылымдарды қолдану дағдыларын дамытуға ықпал ететін арнайы лексиканы таңдау арқылы қол жеткізіледі. Студенттердің өзіндік жұмысын жандандыруға, кәсіби сөйлеу, ғылыми және іскери сөйлеу кезінде теориялық ақпаратты зерделеуге ықпал ететін орыс тіліндегі өнімді сөйлеуді дамытуға арналған тапсырмаларға ерекше көңіл бөлінеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Зертханалық диагностика
    Несиелер: 6

    Бұл пәнді оқу ветеринариялық-санитариялық сараптаманы зерттеудің заманауи әдістерін меңгеруге мүмкіндік береді. Ветеринариялық-санитариялық бағалау жүргізу, зерттеу жүргізу үшін зертханалық жабдықтарды дайындау үшін сынама алу нормасын зерделеу; әр түрлі зертханалық зерттеулер жүргізу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлар физиологиясы және биохимиясы (1-бөлім)
    Несиелер: 5

    Ол сау организмнің өмірлік процестерін, олардың тетіктерін зерттейді, қоршаған ортамен және жануарлардың денсаулығын сақтау технологиясымен, тірі организмдерде болатын химиялық процестермен өзара әрекеттескенде қызмет ету заңдылықтарын зерттейді. Физиологиялық және биохимиялық процестердің негізінде жатқан заңдылықтарды біле отырып, жануарлардың өнімділігін мақсатты түрде арттыруға болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құқық негіздері
    Несиелер: 3

    Құқық негіздері- бұл мемлекеттік-құқықтық құбылыстар туралы бастапқы түсініктерді қалыптастыруға ықпал ететін пән. "Құқық негіздері" курсын оқыту азаматтардың жас буынының құқықтық мәдениетінің бастапқы іргетасын қалауға және өзі таңдаған сабақ түріне қарамастан, азаматтың өмір бойы ілесіп жүретін құқықтық қарым-қатынастарына келесі бағдарлану үшін қарапайым білім беруге арналған.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринарлық істі ұйымдастыру
    Несиелер: 5

    ҚР ветеринарлық қызметінің ұйымдастыру құрылымы мен заңнамасын игеру, ветеринариялық іс-шараларды жоспарлау, ұйымдастыру және экономика, ветеринариялық есеп, қазіргі жағдайда ветеринариялық істі ұйымдастырудың коммерциялық формаларын игеру. Жоспарланған және жүргізілетін ветеринариялық іс-шаралар тиімділігінің экономикалық негіздемесін жүзеге асыру.есеп беру және іс жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринариялық микробиология және вирусология (1-бөлім)
    Несиелер: 5

    Бағдарламада микробтар мен вирустардың морфологиясына, физиологиясына, генетикасы мен экологиясына, қоршаған ортаны бағалаудың микробиологиялық және вирусологиялық әдістеріне көп көңіл бөлінеді. жануарлар аурулары, сонымен қатар халық шаруашылығы мен биотехнологияда қолданылатын пайдалы бактериялар; инфекциялардың пайда болу және жүру жағдайларын, иммунитеттің қалыптасу заңдылықтарын білу, инфекцияларға диагноз қою және алдын-алу үшін биологиялық өнімдер туралы түсінік

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Санитариялық микробиология
    Несиелер: 5

    Пәнде санитарлық микробиологияның жалпы сұрақтары (принциптері мен әдістері, санитарлық-көрсеткіштік микроорганизмдер туралы ілім, қоршаған ортадағы патогенді микроорганизмдер), сондай-ақ қоршаған орта объектілерінің (су, топырақ, ауа, тұрмыстық заттар және жабдықтар) сапасын санитарлық-микробиологиялық бағалауға қатысты арнайы сұрақтардан тұрады. Сүт және ет өнімдерінде, жануарлардан алынатын шикізатта патогенді микроорганизмдерді анықтау әдістері қамтылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринарлық кедендік іс
    Несиелер: 5

    Кеден шекарасы арқылы өткізілетін ветеринарлық қадағалаудың бақылауындағы тауарларды кедендік бақылауды ұйымдастыру бойынша қызметті ұйымдастыруға және жүргізуге мүмкіндік беретін студенттердің білім, және дағды алуы. ҚР аумағындағы жұқпалы этиология аурулардан қорғауды қамтамасыз ету, сонымен жұқпалы аурулардың таралуын болдырмауды меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринариядағы биопрепараттар
    Несиелер: 5

    Болашақ мал шаруашылығы мамандарының дүниетанымын қалыптастыратын және вакциналарды дайындау, Шикізатты сақтау, тасымалдау, жануарлар ауруларының алдын алу кезінде практикалық қызметте үлкен рөл атқаратын биопрепараттарды зерттеу. Бұл пәнді оқу жануарлардың жұқпалы және жұқпалы емес аурулары кезінде алдын алу іс-шараларын жүргізу, диагностикалау, емдеу, зертханалық зерттеулер үшін патматериалдарды алу туралы заманауи түсінік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Кәсіби бағытталған шетел тілі
    Несиелер: 5

    Болашақ мамандықтың ерекшеліктеріне байланысты студенттердің шет тілін үйрену қажеттілігіне негізделген, қосымша кәсіби білім алу, лексикалық минимум алу, терминологияны оқып үйрену, студенттерді ғылыми мақалалар мен жарияланымдарды өз бетінше оқуға дайындау, кәсіби тілде сөйлесуге негізделген кәсіби бағытталған оқыту

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Жануарлар физиологиясы және биохимиясы (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    Курста белоктардың, нуклеин қышқылдарының, көмірсулардың, липидтердің, минералдық заттар мен витаминдер, гормондардың биохимиясы; организмде болатын химиялық түрленулер, олардың реттелу механизмдері және олардың ағзаның тіршілік әрекетін қамтамасыз етудегі ролі; теориялық және тәжірибелік зерттеулер әдістері қарастырылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ветеринариялық микробиология және вирусология (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    Пәнде вирустардың құрылысы, көбеюі, олардың иесі-торшамен өзара әрекеттесуі, вирустардың табиғатта пайда болуы және таралуы, сонымен қатар жануарлардың жұқпалы ауруларын диагностикалаудың вирусологиялық әдістері бойынша білім мен іскерлікті қалыптастыру туралы білім береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринариялық гигиена және санитария (1-бөлім)
    Несиелер: 3

    "Ветеринарлық гигиена және санитария" пәні қоршаған орта жағдайларының жануарлардың денсаулығы мен өнімділігіне әсерін зерттейді. Ол жануарлардың денсаулығын қорғауға және олардың өнімділігін арттыруға бағытталған гигиеналық нормативтер мен талаптарды әзірлейді, яғни жануарлар ауруларының алдын алудың жалпы (спецификалық емес) шараларын анықтайды

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринарлық деонтология
    Несиелер: 5

    Пән медициналық этиканың, деонтология психологиясының негіздерін береді. Жазбаша келісімнің принципі. Биоэтика және медициналық дайындық. Эвтаназия. Клиникада клиенттерге қызмет көрсету циклі. Клиенттермен қарым-қатынас кодексі. Клиенттерге қызмет көрсету түрлері. Жақсы тыңдаушының негізгі қасиеттері. Клиентке ерекше сезінуге қалай қоңырау шалу керек. Қарым-қатынас пен түсінуді орнату

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Алғашқы ветеринариялық көмек
    Несиелер: 5

    Пәннің міндеті-студенттерге жануарларға тиімді алғашқы ветеринарлық көмек көрсетуге мүмкіндік беретін теориялық білім беру. сондай-ақ дозаны есептеу және дәрілік заттарды қолданудың оңтайлы тәсілдерін анықтау, бинтті таңғыштарды салу, сондай-ақ жануарларды фиксациялау, қозғалу, жансыздандыру және әр түрлі патологияларды диагностикалау тәсілдерін үйрету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринариялық иммунология
    Несиелер: 8

    Иммунология негіздерін оқу процесінде студентті теориялық біліммен және практикалық дағдылармен қамтамасыз ету және осы білімді қолдану. Иммунитет түрлері туралы түсінік береді. Қоршаған ортаның жануарлар ағзасына әсері. Иммундық жүйе туралы жалпы мәліметтер. Бұл пәнді оқу иммунологиялық реакциялар (РА,РП,РСК.ПТР,РНГА және т,д) туралы түсінік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жануарлар ағзасының табиғи резистенттілігі
    Несиелер: 8

    Бұл пән жануарлар ағзасына жұқпалы агенттер енгізуге қарсы табиғи кедергілерді, тері, ауыз қуысының шырышты қабығын және тыныс алу жолдарын лизоцим, иммуноглобулиндер сияқты зерттейді. Бұл пәнді оқу сілекей бактерицидті туралы түсінік береді бұл пән иммуноглобулиндер (опсониндер), лизоцим, бетализиндер, комплемент, пропердин, лактоферрин, интерферон болып табылатын табиғи резистенттіліктің гуморалдық факторлары туралы түсінік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Клиникалық және қолданбалы балау
    Несиелер: 6

    Клиникалық және қолданбалы диагностика-студенттерді Клиникалық, зертханалық және арнайы зерттеу әдістеріне үйретеді. Жануарлар ауруларын анықтау мақсатында ветеринарлық диагностика саласында ғылымның жаңа жетістіктерін қолдану, студенттерде дәрігерлік ойлауды қалыптастыру, сонымен қатар зерттеу әдістерін жетілдіру және ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының әртүрлі түрлерінің ауруларын анықтау және алдын алу үшін симптомдарды тереңірек зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптау (1-бөлім)
    Несиелер: 5

    Пән білім алушыларда мал өнімдерінің сапасы туралы негізделген қорытынды бере алатын, мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу бойынша кәсіпорындардың ветеринариялық-санитариялық жағдайын бақылауды жүзеге асыратын және олардың сапалы өнім шығаруын қамтамасыз ететін ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу бойынша базалық білімді қалыптастыру мәселелерінен тұрады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринариядағы диагностикалық және емдеу техникалары
    Несиелер: 6

    Бұл пән студенттерге аурудың негізгі диагнозын қоя отырып, жылдам, дәл диагностикалауға арналған диагностикалық жабдықтар туралы білім береді. Әр түрлі терапиялық әдістермен ауру жануарларға алғашқы көмек көрсету. Зондирлеу, массаж, түрлі жылытқыштар, булау, ванналар, банкалар, клизма және т. б. қолдану әдістемесін үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ветеринариялық заңдылықтар
    Несиелер: 5

    Бұл пәнді оқу ветеринария саласында заңнама туралы түсінік береді. Мал дәрігерлік істің заңнамалық негіздері. ҚР "Ветеринария туралы" Заңының мақсаты мен міндеттері. Мемлекеттік ветеринариялық қадағалау нормалары. Ауыл шаруашылығы жануарларын бірдейлендіру нормалары. Диагностикалық зерттеулер жүргізу нормалары. Базарда ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу нормалары туралы түсінік береді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ветеринариялық гигиена және санитария (2-бөлім)
    Несиелер: 5

    Жеке гигиена ауыл шаруашылығы малдарын (ірі қара малды қой мен ешкі, шошқа,жылқы түйелері және т. б..) ұстау және азықтандыру гигиенасын оқытады. Төл,мал төлдерін өсіру гигиенасын. Сиырларды, биелерді сауу гигиенасын. Қой мен түйелерді қырқу гигиенасын. Малды жайып және ауыл шаруашылығы малдарын бордақылау тәсілдерін береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ветеринариядағы нормативтік құжаттар
    Несиелер: 5

    Ауру, этиология және патогенезді зерттеу кезінде әдіснамалық тәсілдерді, негізгі патологиялық өзгерістер мен қабыну, жануарларды тексеру кезінде әдіснамалық тәсілдерді, жұқпалы және жұқпалы емес ауруларды зерттеудің әдіснамалық тәсілдерін, ғылыми зерттеу әдістерін және ғылыми құжаттаманы жасау ережелерін қарастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің ветеринарлық-санитарлық сараптау (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    Студенттерге ветеринариялық-санитариялық сараптама және технология негіздерін береді субөнімдер, тағамдық май, ішек өнімдері, қан, эндокриндік, тері-үлбір және техникалық шикізат, алу гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сүт сараптамасы. Мал шаруашылығында қазіргі кезеңде сүт сапасын арттыру бойынша іс-шараларды жүргізу. Ветеринариялық дәрігердің өндірісті ұйымдастыру және бақылаудағы рөлі

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Ветеринариялық радиобиология
    Несиелер: 5

    "Ветеринарлық радиобиология" пәні жоғары энергия сәулеленуінің әсерін оқып үйретеді және бұл ретте өнімде пайда болатын патологиялық процестердің даму ерекшеліктерін анықтайды. Мал союдың радиометриясы мен дозиметриясын, мал шаруашылығы өнімдерін сыртқы сәулелендіру кезінде пайдалану тәртібі туралы түсінік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жануарлар патологиясы (1-бөлім)
    Несиелер: 3

    «Жануарлар патологиясы» негізгі пәндер циклына жатады және оған мыналар кіреді: патологиялық физиология - пән әртүрлі аурулардағы жануарлар жүйелеріндегі, мүшелеріндегі және тіндеріндегі функционалды және морфологиялық өзгерістерді зерттейді. Полиэтиологиялық аурулар, аурудың сыртқы және ішкі себептері туралы түсінік береді. Олар қоршаған орта факторларының патогендік әсерін, типтік патологиялық процестерді және жасуша патофизиологиясын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Шекара мен көліктегі ветеренариялық санитариялық бақылау
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасының ішінде "объектілердің" қозғалуы және мемлекеттік кеден шекарасында санитарлық қадағалау бойынша теориялық білімдер мен практикалық дағдыларды қамтиды. Пән жұқпалы және жұқпалы емес ауруларды анықтау кезде ветеринариялық-санитариялық шараларды және күрес шараларын жүргізуді, сондай-ақ тасымалдау кезінде ауру мен өлімнің алдын алу әдістерін ашады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Фармакология, токсикология және тосикологиялық талдау (1-бөлім)
    Несиелер: 3

    Пән әртүрлі деңгейдегі физиологиялық жүйелердің дәрілік заттармен және уытты заттармен өзара әрекеттесу заңдылықтарын зерттейді. Қолданбалы мазмұнында бұл ғылым есірткілерді тиімді, қауіпсіз және экономикалық тұрғыдан ұтымды пайдалану, минералды тыңайтқыштар мен химиялық заттарды ұтымды пайдалану принциптері мен ережелері туралы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Жануарлар патологиясы (2-бөлім)
    Несиелер: 5

    Жалпы патологиялық анатомия өмір мен өлімнің қарама-қайшылықтардың бірлігі ретінде негізгі түсінігін береді. Өлім себептері, тотогенез. Өлімнің клиникалық белгілері. Кадравер өзгерістері: салқындату, қатал өлім, қанның өлімнен кейінгі қозғалысы (гипостаздар, имибибация) және оның коагуляциясы, автолиз және ыдырау. Кадрологиялық өзгерістердің патологиялық процестерден айырмашылығы. Патоанатомиялық диагностикадағы және сот-ветеринарлық сараптамадағы кадераврлік және агональды өзгерістердің маңызы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Азық-түлік сапасын ветеринарлық-санитарлық бақылау
    Несиелер: 5

    Өнімдерді дайындау мен бақылауды меңгеру, өнімдердің сапасы мен түрін, өнімдерді бағалау стандарттары мен сапасын анықтау, өнімдерді өндіру технологиясы қамтылады. Азық-түліктің тағамдық құндылығын анықтау әдістерін, азық-түліктің жіктелуін, ҚРСТ меңгеру, азық-түлікті дайындауды меңгеру, зертханада зерттеу жүргізу үшін сынама алу әдістері қарастырылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (1-бөлім)
    Несиелер: 5

    1-бөлімде өсімдік шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасының дәрежесін белгілеу, өсімдік тағамдарының жіктелуі мен ветеринарлық-санитарлық бағалау мәселелерін қамтиды. Өсімдік шаруашылығы өнімінің ботаникалық ерекшеліктерінің қысқаша сипаттамасы, жаһандық нарықты қалыптастырудың қазіргі талаптарына сәйкес, сондай-ақ зертханалық зерттеулер үшін өнімдер сынамаларын іріктеу ережелерін үйренеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (1-бөлім)
    Несиелер: 5

    1-бөлімде мал шаруашылығы мен адамзат үшін ветеринариялық санитарияның мәнін, адам мен жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының алдын алудағы, сондай-ақ ветеринариялық-санитариялық іс-шаралардың (дезинфекция, дезинсекция, дератизация) рөлін ашады. Тамақтан улану туралы түсінік және оларды алдын алу. Жануарлардан алынатын өнімдермен және химиялық заттардың қоспаларынан туындаған улану туралы мәліметтерден тұрады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Фармакология, токсикология және тосикологиялық талдау (2-бөлім)
    Несиелер: 5

    Токсикология және токсикологиялық талдау-уланулар мен уланулар туралы түсінік береді. Улы химикаттармен жұмыс істеу кезіндегі еңбекті қорғау және қауіпсіздік техникасы. Пестицидтердің жіктелуі. Жануарлардың, құстардың, балықтардың, жәндіктердің ағзасына улы заттардың әсерінің мәні. Биохимиялық механизм ағзаның улы затпен өзара әрекеттесуі. Токсикодинамика, оны анықтау және зерттеу әдістері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Карантиндік індеттер
    Несиелер: 5

    Жануарлардың жұқпалы ауруларын емдеу және алдын алу үшін карантиндік инфекцияларды зерттеу. Эпизоотологиялық зерттеу және актілер жасау, жұқпалы аурулар кезінде нозологиялық және эпизоотологиялық диагноз қою, сауықтыру іс-шараларының жоспарын жасау, карантин және шектеу іс-шараларын ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ветеринарлық кәсіпкерлік
    Несиелер: 5

    Ветеринарлық кәсіпкерлікті ұйымдастыру бойынша қолданыстағы заңнамалық-нормативтік құжаттармен танысу, ветеринарлық, ұйымдастырушылық және қаржылық құжаттарды дайындау әдістемесі. Тұтынушылардың тауарға қойылатын талаптарын, оның бағасы мен сапасының арақатынасын анықтау, бөлу арналарын таңдау, мақсатты тауар саясатын жүргізу, баға саясатын айқындау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Кәсіпкерлікті ұйымдастыру бойынша қолданыстағы заңнамалық-нормативтік құжаттармен танысу, кәсіпкерлікті жүзеге асыру мәселелерін қарастыру. Тұтынушылардың тауарға қойылатын талаптарын, оның бағасы мен сапасының арақатынасын анықтау, бөлу арналарын таңдау, мақсатты тауар саясатын жүргізу, баға саясатын айқындау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ветеринариялық санитарлық паразитология (1-бөлім)
    Несиелер: 3

    1-бөлімде "Ветеринарлық санитарлық паразитология" студенттерді инвазиялық аурулардың кең шеңберімен таныстырады, соның ішінде паразитология және гельминтология кіреді. Адам мен жануарларға ортақ аурулардың қоздырғыштарына, инвазиялық бастауды таратудағы қоршаған ортаның рөліне, паразитоз қоздырғыштарынан қоршаған ортаны қорғау және сауықтыру мәселелеріне, инвазиялық аурулар кезіндегі іс-шаралардың тиімділігін арттыруға ерекше көңіл бөледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    2-бөлімде ет және ет өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы, ет комбинаттарын, сою пункттерін, сою алаңдарын салу кезіндегі ветеринариялық-санитариялық талаптар, үй-жайлардың, ыдыстардың және қоршаған ет және ет өнімдерін микробтық ұрықтандыру көздерін анықтайды. Мал сою және сою гигиенасы және ұшаны бөлуді қамтиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Тауартану және өнімді таңбалау (1-бөлім)
    Несиелер: 3

    Тауартану негіздерін зерттеу, тауарлық қасиеттерді дұрыс анықтау және бағалау, өнімнің құнды тұтынушылық қасиеттерін кеңінен зерттеу, олардың ресурстарын арттыру және олардың сапасын жақсарту. Стандартты талаптарға сәйкес өнімді бағалау, өнімді кез келген түрде бағалай білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Індеттану және жұқпалы аурулары (1-бөлім)
    Несиелер: 3

    1 бөлімде дәрігерлік ойлауды қалыптастырады және жұқпалы аурулардың пайда болу, таралу, азаю және жоғалу заңдылықтарын ашады. Эпизоотиялық процестерді қарастырады, сондай-ақ биотикалық және абиотикалық факторлардың әсерінен жаппай таралуы бар жұқпалы аурулардың алдын алу және олармен күресу әдістері мен құралдарын зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • ЭС елдерінен мал шаруашылығының экспорттық-импорттық өнімдеріне қойылатын ветеринарлық санитарлық талаптар
    Несиелер: 5

    Пән білім алушыларда карантиндік іс-шараларды және басқа елден жануарларды әкелу кезінде диагностикалық зерттеулер жүргізу бойынша базалық білімді қалыптастыру, сондай-ақ ЭС елдеріндегі мал шаруашылығының (ет - сүт және сүт өнімдері) экспорттық-импорттық өнімдеріне қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптарды, олардың сапасы туралы негізделген қорытынды бере алатын жануарлардан алынатын өнімдердің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын қалыптастыру мәселелерінен тұрады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ветеринарядағы менеджмент
    Несиелер: 5

    Жануарларды аурулардан қорғау, Мемлекеттік, шаруашылық, қоғамдық іс-шараларды ұйымдастыру бойынша қажетті білімді, іскерлікті және дағдыларды қамтиды. Тиімді емдік көмек көрсету, ветеринариялық- сондай-ақ адамдардың денсаулығын қорғау, оларды жануарларға ортақ аурулардан қорғауды қамтиды.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылық өнімдерінің стандарттау және сертификаттау негіздері (1-бөлім)
    Несиелер: 3

    Нақты өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын дұрыс бағалауға мүмкіндік беретін білім мен іскерлікті қалыптастыруға арналған. Студенттердің стандарттау және сертификаттау, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің тұтынушылық қасиеттері, сапаны нормалау саласында теориялық білім алуы; Стандарттармен және басқа да нормативтік құжаттармен жұмыс істеу дағдысы мен дағдысын қалыптастыру, өнім сапасына сараптамалық баға беруді үйренеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (2-бөлім)
    Несиелер: 5

    Қазақстанның балық шаруашылығы туралы мәліметтерді, балық етін ветеринариялық-санитариялық сараптау туралы қысқаша мәлімет береді. Балық етінің морфологиясы және химиялық қасиеттері, оның тағамдық және биологиялық құндылығын анықтау әдістемелері. Балық және балық өнімдерінің балғындығвн зерттеу әдістері. Ветеринариялық-санитариялық сараптама және санитариялық жұқпалы және инвазиялық аурулар кезінде балықтарды бағалауды анықтайды

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жануарлар патологиясы (3-бөлім)
    Несиелер: 3

    Тақырыптың ерекше және клиникалық патологиялық анатомиясы нозология және органопатология туралы түсінік береді, жергілікті және жалпы бірліктің принциптерін, этиологиялық фактордың маңыздылығын, ағзаның аурудың пайда болу және морфологиялық көрінісіндегі сыртқы жағдайлары. Жануарларды союдың мақсаты. Ауылшаруашылық жануарларының ауруларымен күресте өлімнен кейінгі патологиялық анатомиялық диагноздың маңызы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ет-сүт өндіріс нысандарының ветеринариялық санитариясы
    Несиелер: 5

    Адам және жануарлар үшін ветеринарлық санитарияның маңызы. Жұқпалы аурулардың жіктелуі. Тағамдық улану туралы түсінік. Дезинфекция. МП объектілерінде Дезинсекция, дератизация және дезодорация. Ет және сүт өңдейтін кәсіпорындарға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Ағынды суларды тазарту әдістері. Ет және сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының санитариясының маңыздылығы қамтылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (3-бөлім)
    Несиелер: 5

    3-бөлімде ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы мен ара шаруашылығы өнімдері мен омарталар туралы мәлімет береді. Ара шаруашылығы өнімдерінің түрлері мен сипаттамасы. Бал, ара, балдың химиялық құрамы, қасиеттері және тағамдық құндылығы туралы мәлімет береді. Бал ара шаруашылығы өнімдерін ветеринарлық-санитарлық сараптау және бағалау.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Індеттану және жұқпалы аурулары (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    2-бөлімде Қазақстанда зерттелетін жұқпалы аурулар тізбесі және әлеуетті қауіп төндіретін ауруларды қамтиды.Инфекциялық аурулардың патогенезі мен клиникалық көріністерін, оларды диагностикалау, емдеу және алдын алу принциптерін және күресу шараларын қарастырады. Сібір жарасы Бруцеллез, құтыру, Туберкулез, аусыл, қарасан және қарасан, ІҚМ лейкозы, Сап, эпизоотиялық лимфангит, ара және балық аурулары және т. б.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Мал өнімдерінің сапасын сот сараптамасынан өткізу
    Несиелер: 5

    Ет-сүт өнімдерінің сапасын анықтау кезіндегі тауарлық бағалау, өнімнің бұрмалануын анықтау әдістерін білу, сараптама жүргізу және сот сарапшысы ретінде қорытынды жазу. Адам денсаулығына қауіп туындаған, экономикалық залал туындаған кезде арнайы әкімшілік көмек көрсету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Жануарлар өнімдерін өндіру, тасымалдау және сақтау кезіндегі гигиена және санитария
    Несиелер: 5

    Студенттер жануарлардан алынатын өнімдерді өндіру, тасымалдау және сақтау кезінде гигиена және санитария туралы білім алады. Мал бордақылау кешендеріндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды, сүт өндіру объектілеріндегі санитарлық іс-шараларды білу. Өндірістік цехтарды санациялауды жүргізуді қамтиды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Тағамдық микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Студенттердің тамақ өнімдеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізуді қалыптастыру. Студенттер тағам өндірісінің жалпы және Өнеркәсіптік микробиология және микробиология негіздерін, тағам өнімдерін өндірудің санитарлық - микробиологиялық аспектілері туралы білім алуды білуі тиіс.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (3-бөлім)
    Несиелер: 3

    3-бөлімде сүт және сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы қамтылады. Шикізатқа қойылатын талаптар. Қымыз, шұбат, простокваша, ряженка, айран, құрт дайындау технологиясы және сапасын бақылау және т.б. сүзбені дайындау технологиясы және оның түрлері. Қышқыл сүт өнімдерінің ақаулары. Сүт консервілерінің технологиясы, санитариясы және ветсансараптамасы. Қышқыл сүт өнімдеріне нормативтік құжаттама талаптары қарастырылады

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ветеринариялық санитарлық паразитология (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    2- бөлімде ветеринарлық санитарлық арахноэнтомология және протозоология-буынаяқтыларды энтомоздар мен арахноздардың қоздырғыштары ретінде және жануарлар мен адамның инвазиялық және жұқпалы ауруларының қоздырғыштарын тасымалдаушы ретінде зерттейді. Протозоологияның дамуының негізгі кезеңдері. Паразиттік қарапайымдылардың диагностикалық ерекшеліктері, биологиясы және жүйелеу негіздері. Паразиттік қарапайымдылардың иелерімен өзара қарым-қатынасының ерекшеліктері.

    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Тауартану және өнімді таңбалау (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    Кез келген өнімді таңбалау тиісті Мемстандартпен немесе ТШ (техникалық шарттар) регламенттеледі. Өнімді таңбалауға қойылатын жалпы талаптар: нақтылық, қол жетімділік, жеткіліктілік. Олар өндірістік емес және өндірістік өнімдерді сатудың федералдық ережелерімен реттеледі. Таңбалаудың негізгі функциялары: ақпараттық, сәйкестендіруші, мотивациялық және эмоциялық.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылық өнімдерінің стандарттау және сертификаттау негіздері (2-бөлім)
    Несиелер: 3

    Стандарттау мен сертификаттаудың ұйымдастыру-әдістемелік негіздерін, стандарттаудың ұлттық және халықаралық жүйесін, өнім қауіпсіздігінің санитарлық-гигиеналық талаптарын, ауыл шаруашылығы өнімдерінің тұтынушылық талаптары мен сапалық сипаттамаларын, азық-түлік ауыл шаруашылығы шикізаты мен тамақ өнімдерінің сәйкестігін бағалау ережелерін, зерттеу әдістерінің жіктелуі мен мәнін үйретеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Жануарлардан алынатын шикізатқа ветеринариялық-санитариялық сараптама
    Несиелер: 5

    Студенттер қан жинауға қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптарды білетін болады. Жануарлардың жекелеген түрлерінің ішектерінің классификациясы мен тауарлық сипаттамасымен танысу. Барлық эндокринді ферментті шикізат және бастапқы өңдеу талаптары. Былғары шикізатының негізгі түрлерін ажырату. Жануарлардың өлекселерін кәдеге жаратудың негізгі әдістерін білу және қиды зарарсыздандыру, сондай-ақ мал азығын өндіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 5
    Семестр 1
  • Код ON1

    кәсіби қарым-қатынас дағдыларын білу; сыни ойлауды қолдану, Қазақстанның тарихи, құқықтық және экономикалық дамуын түсіну, әлеуметтік-гуманитарлық пәндердің базалық білімін ескере отырып, әртүрлі салалардағы жағдайларға баға бере білу

  • Код ON2

    Малдардың клеткалық биологиясын, гистологиясы мен морфологиясын білу және түсіну, олардың генетикасын мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы, Мал шаруашылығында технологиялық желілерді механикаландыру Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру әдістерін таңдау және іріктеудің практикалық тәсілдері қарастырылады

  • Код ON3

    Өмірлік маңызды процестердің мәнін түсіну, ағзаның химиялық құрамы мен жекелеген ағзалар функцияларының мәнін, зат алмасу мен энергия

  • Код ON4

    Кәсіби қазақ (орыс) тілінде ветеринариялық құжаттарды рәсімдеу және жүргізу дағдылары. қазақ (орыс) латын және ағылшын тілінде кәсіби ветеринарлық-санитарлық терминологияны оқи білу, жазу және өзін-өзі көрсету

  • Код ON5

    патологиялар мен басқа да деректер кезінде клиникалық-зертханалық функционалдық және морфологиялық өзгерістерге талдау жүргізу, олардың негізінде патологиялық процестердің даму себептері мен механизмдері туралы қорытынды қалыптастыру. ветеринариялық зертханалар, зертханалық ыдыс және техника туралы түсінік. Ветеринарлық мәселелер бойынша IT қолдану

  • Код ON6

    жануарларды сою кезінде гигиеналық нормативтер мен талаптарды , ветеринариялық-санитариялық сараптаманы түсіну; ет, сүт және жануарлардан алынатын шикізаттарды қазіргі заманғы әдістермен зерттеу кезінде; өнімдер мен шикізаттың сапасына санитариялық-микробиологиялық бақылау жүргізу. ветеринариялық объектілерде дезинфекциялауды білу

  • Код ON7

    микроорганизмдер мен вирустардың морфологиясы мен физиологиясын, олардың генетикасын, таралуын, иммунитет және ағзаның табиғи резистенттілігі арқылы ауруларға төзімділіктің қалыптасу заңдылықтарын білу

  • Код ON8

    қажетті диагностикалық және емдеу-алдын алу іс-шараларын анықтау мақсатында диагностиканың,диагностикалық және терапиялық техниканың заманауи әдістерін қолдану, малдарды қабылдаудың теориялық негіздері мен ережелерін білу алғашқы ветеринарлық көмек көрсету , ветеринариялық объектілерге радиациялық сараптама жүргізуде компитентті болу қадағалау

  • Код ON9

    Ветеринариялық-санитариялық бағалауды және өнімдерді сараптауды қолдана білу, гигиеналық нормативтер мен талаптарды түсіну, сондай-ақ жануарлардың денсаулығын қорғауға бағытталған дәрілік заттарды қолдану, улардың және улы заттардың токсикодинамикасы, өндіріс кезіндегі гигиена және санитария мәселелерінде компитентті болуы, пайдалану, ұстау, азықтандыру және әр түрлі түрлерін өсіру, жануарлардан алынатын өнімдерді тасымалдау және сақтау ережелері

  • Код ON10

    жануарлардың денсаулығын сақтауға бағытталған дәрілік заттарды қолдану улардың және улы заттардың токсикодинамикасы мәселелерінде құзыретті болу

  • Код ON11

    жануарлардың жұқпалы ауруларының пайда болу және таралу заңдылықтарын, олармен күресу құралдары мен тәсілдерін, ветеринарлық санитарлық паразитологияның жалпы және жеке мәселелерін білу және жануарлардың инвазиялық ауруларының диагностикасында қолдану

  • Код ON12

    жануарлар ауруларының алдын алу және әртүрлі ауруларды болдырмау мақсатында ветеринарлық, медициналық-санитарлық дәрігерлердің, фермерлердің келісілген қызметін ұйымдастыру, стандарттау және сертификаттау, мал және өсімдік тектес өнімдерді тауартану және таңбалау, ветеринариялық қызметтің тауарлары мен қызметтерін жылжыту бойынша коммуникация жүйесін құру

  • Код ON13

    Тағам қауіпсіздігі мәселелерінде құзыретті болу, қоршаған орта факторларының жануарлардың денсаулығын қорғауға әсері, олардың өнімділігін арттыру және жоғары санитарлық сапасын алу. азық-түліктің тағамдық құндылығын анықтау әдістерін, ет-сүт өнімдерінің сапасын анықтау кезінде тауарлық бағалауды меңгеру; өнімнің бұрмалануын анықтау әдістерін білу; сараптама жүргізу және сот сарапшысы ретінде қорытынды жазу

  • Код ON14

    ҚР кеден шекарасы арқылы бақылаудағы жүктерді өткізу кезінде кедендік бақылау және ветеринариялық-санитариялық қадағалау жүргізу тәртібінде. мал шаруашылығының экспорттық-импорттық өнімдеріне ветеринарлық санитарлық талаптар мәселелерінде Экспорттық-импорттық операциялар кезінде бақылаудағы жүктер мен объектілердің сапалылығы мен сапасын, "тірі" жүктерді өңдеу және карантиндеу тәсілдері мен тәсілдерін анықтауда құзыретті болу.

Top