Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B09101 Ветеринариялық санитария в Шерхан Мұртаза атындағы Халықаралық Тараз инновациялық институты

Пәндер

  • Жануарлар морфологиясы

    Пәнді оқытудың мақсаты – білім алушыларға ауыл шаруашылығы жануарларының, оның ішінде жеке мүшелер мен жүйелердің құрылымы, бұлшықеттердің, сүйектердің, буындардың, байламдардың, қан тамырларының және т.б. жіктелуі, мүшелер мен жүйелердің сыртқы ортамен байланысы туралы білім беру. Білім алушы жануарлардың мәйітін сою, анатомиялық препараттарды дайындау әдістерін меңгереді, бұл олардың орналасуын, құрылымы мен қызметін зерттеуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Латын ветеринарлық терминологиясы

    Бұл пәннің мақсаты-ветеринариялық-санитариялық латын терминологиясы бойынша білім беру, рецепттерді латын тілінде дұрыс оқып, жаза білу. Бұл пән жазбаша және ғылыми сөйлеу грамматикасын, жалпы ғылыми лексиканы және мамандықтың арнайы ветеринариялық-санитариялық терминологиясын зерттеуге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономикалық теория және кәсіпкерлік негіздері/ Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет/ Экология/ Тіршілік қауіпсіздігі/ Ғылыми зерттеу әдістері)

    Бұл модульдің мақсаты студенттердің экономикалық-құқықтық және экологиялық саладағы теориялық білімдерін қалыптастыру. Тіршілік және экологиялық қауіпсіздік проблемаларын шешу, сыбайлас жемқорлықтың көріну нысандарын зерделеу және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру мәселелері қаралады, ғылыми ойлау, кәсіби қызметте ғылыми-зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру және жүргізу дағдылары қалыптастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы негіздері

    Пәннің мақсаты-ауылшаруашылық жануарларының шығу тегі мен эволюциясын зерттеу. Пәнге ауылшаруашылық жануарларын өсірудің ғылыми негіздері мен практикалық әдістері, олардың тұқымдық материалдары, өсіру әдістері, жануарлардың биологиялық, өнімді және асыл тұқымды қасиеттерін зерттеу, ұрпақ өсіру әдістері кіреді. Пән мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы туралы түсінік береді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығын механикаландыру

    Пәннің мақсаты-мал шаруашылығы фермаларының түрлері мен сипаттамалары және технологиялық желілерді механикаландыру, оларға қойылатын зоотехникалық-ветеринариялық талаптар, ветеринариялық-зоотехникалық іс-шараларды механикаландыру мен автоматтандырудың заманауи әдістері туралы түсінік беру. Жем дайындау мен сақтаудың және қалдықтарды кәдеге жаратудың механикаландырылған әдістері зерттелуде, студенттер қауіпсіздік техникасы, қоршаған ортаны қорғау бойынша білім алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жануарлар физиологиясы және биохимиясы

    Пәннің мақсаты-дені сау ағзаның тіршілік процестерін, олардың механизмін зерттеу, сыртқы ортамен өзара әрекеттесу кезіндегі функция заңдылықтары, жануарларды ұстаудың әртүрлі технологиялары кезінде тірі организмдерде болатын химиялық процестер зерттеледі. Студент жануарлардың өнімділігін мақсатты түрде арттыратын физиологиялық және биохимиялық процестердің негізінде жатқан заңдылықтарды біледі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Зертханалық диагностика

    Бұл пәннің мақсаты-ветеринариялық-санитариялық сараптаманы зерттеудің заманауи әдістерін игеру, ветеринариялық-санитариялық бағалау жүргізу үшін сынама алу нормаларын зерделеу, зертханалық зерттеулердің әртүрлі түрлерін жүргізу үшін зертханалық жабдықтарды дайындау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жасушалық биология

    Пәннің мақсаты-жасуша биологиясының даму тарихы мен зерттеу әдістерін зерттеу. Прокариоттар мен эукариоттардың жалпы морфологиясы, сондай-ақ жасуша қызметінің негіздері қарастырылады. Пәнді зерттеу барысында ферменттер мен метаболизм сияқты ұғымдар анықталады. Бұл пәнді оқу студенттерге жасуша ядросының құрылымы туралы заманауи түсінік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық деонтология

    Пәннің мақсаты-кәсіби этика мен эстетика негіздерін, деонтология психологиясын, ветеринария мамандары тарапынан этикалық қателіктерге жол бермеу шарттарын, жазбаша келісім, биоэтика және медициналық білім беру принциптерін зерделеу. Студенттер клиникада қызмет көрсету кодексін, қарым-қатынас түрлерін және клиенттерге қызмет көрсетуді үйренеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Зертханалық іс

    Пәннің негізгі мақсаты-ветеринариялық зертханалар мен олардың бөлімшелері, зертханалық жұмыс бағыттары, зертханалық ыдыс-аяқ, құралдар мен жабдықтар, химиялық реактивтердің, бактериологиялық қоректік орталардың қажеттілігі және жануарлардың жұқпалы және басқа да ауруларының зертханалық диагностикасы бойынша реакция жасау үшін бояғыштар туралы түсінік беру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жалпы гистология

    Пәннің мақсаты-жасушаның субмикроскопиялық құрылымын және тіндердің гистологиялық құрылымын зерттеу. Пәнді зерттеу барысында жасуша циклі, цитология негіздері, жыныс жасушаларының құрылымы, сүтқоректілердің эмбриогенезі сияқты ұғымдар айқындалатын болады. Пән тіндердің жіктелуі, микроскопиялық анатомия және жеке эмбриология, жануарлар денесінің жасушалық емес құрылымдары туралы түсінік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Алғашқы ветеринариялық көмек

    Пәннің мақсаты студенттерге жануарларға алғашқы ветеринариялық көмек көрсету және диагностикалаудың тиімді әдістері туралы теориялық және практикалық білім беру. Студенттер дәрі-дәрмектер мен басқа заттарды қолданудың оңтайлы дозалары мен әдістерін, тігістер, патчтар, гипстер, таңғыштар және т.б. тәсілдерін, жануарларды бекіту тәсілдерін, ауырсынуды басатын дәрілерді қолдану тәсілдерін біледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық микробиология және вирусология

    Бұл пәннің мақсаты-микробтар мен вирустардың морфологиясын, физиологиясын, генетикасы мен экологиясын, қоршаған ортаны бағалаудың микробиологиялық және вирусологиялық әдістерін зерттеу. Патогендік микробтар мен вирустар, сондай-ақ биотехнологияда қолданылатын бактериялар, иммунитеттің қалыптасу заңдылықтары, инфекцияларды диагностикалауға және алдын алуға арналған биопрепараттар тудырған инфекцияның пайда болу жағдайлары мен барысын білу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Жануарлар ағзасының табиғи резистенттілігі

    Пәннің мақсаты-студенттерге организмнің табиғи төзімділігі, жұқпалы агенттердің жануарлар ағзасына тері, шырышты қабаттар және тыныс алу жолдары арқылы енуінен табиғи қорғаныс кедергілері бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды беру. Студенттер сілекейдің бактерицидтік қасиеттері мен табиғи төзімділіктің гуморальдық факторлары туралы түсінікке ие.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық гигиена және санитария

    Бұл пәннің негізгі мақсаты қоршаған орта жағдайларының жануарлардың денсаулығы мен өнімділігіне әсерін зерттеуге бағытталған, білім алушы жануарлардың денсаулығын қорғауға және олардың өнімділігін арттыруға бағытталған гигиеналық нормалар мен талаптарды әзірлеу дағдыларын алады, яғни.жануарлар ауруларының алдын алудың жалпы (спецификалық емес) шараларын анықтай алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ветеринариялық санитариядағы IT

    Пәннің мақсаты-Ветеринариялық санитария жұмысында IT қолдану негіздерін зерттеу, бұл болашақ мамандарды ветеринариялық мәселелер бойынша дұрыс шешімдер қабылдау мен дайындықты ақпараттық-аналитикалық қамтамасыз ету саласында заманауи ақпараттық технологиялар мен жүйелерді құру және пайдалану үшін қажетті теориялық білімдермен және практикалық дағдылармен қаруландырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариядағы компьютерлік технологияларды қолдану

    Пәннің мақсаты-студенттерге ветеринария мамандарының жұмысын жеңілдету мақсатында ветеринариялық мәселелер бойынша әртүрлі шешімдерді дайындау мен қабылдауды ақпараттық-аналитикалық қамтамасыз ету саласында заманауи ақпараттық технологиялар мен жүйелерді құру және пайдалану үшін қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды беру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық генетика

    Пәннің мақсаты-белгілердің тұқым қуалау заңдылықтары, микроорганизмдердің геномдары, Жануарлар жынысының дамуындағы хромосомалық бұзылулар туралы түсінік беру. Пәнді оқу барысында студенттерге ұрпақтар арасындағы сабақтастық, сыртқы ортадағы жануарлардың дамуының жеке сипатының шарттылығы, бірқатар белгілер мен қасиеттер бойынша организмдер арасындағы айырмашылықтардың пайда болуы туралы негізгі білім беріледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Генетика және селекция

    Пәннің мақсаты-гендердің аллельді емес өзара әрекеттесуін, гендердің, эпистаздардың, полимерлердің қосымша өзара әрекеттесуін, гендердің хромосомалық детерминациясын және жынысқа байланысты белгілердің тұқым қуалауын зерттеу. Студенттер мутациялық процесті және оның түрлерін, гендердің құрылымы мен қызметін, гендік реттеудің принциптері мен механизмдерін, даму генетикасын түсінеді, соның негізінде өнімді жануарлардың селекциясын біледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық иммунология

    Пәннің мақсаты – студенттерге иммунология негіздері, жануарлардың иммундық жүйесі және иммунитет түрлері, қоршаған ортаның жануарлар ағзасына әсері туралы теориялық білім мен практикалық дағдылар беру. Студенттер иммундық жүйе туралы жалпы ақпаратқа ие, иммунологиялық реакциялар туралы түсінікке ие.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариядағы диагностикалық және емдеу техникалары

    Пәннің мақсаты-студенттерге заманауи ветеринариялық диагностикалық жабдықты қолдану бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды беру: ультрадыбыстық, КТ, рентген және т.б. ауруды тез, дәл диагностикалау, ауру жануарларға әртүрлі ветеринариялық құралдар мен әдістермен көмек көрсету. Студенттер ветеринариялық техниканың әртүрлі терапиялық және басқа түрлерін қолдану әдістемесін меңгерген.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық гигиена және санитария (2-бөлім)

    Бұл пәннің мақсаты ауыл шаруашылығы жануарларының барлық түрлерін күтіп-бағу және азықтандыру гигиенасын зерттеу болып табылады. Қора және жазғы кезеңде төлдерді, төлдерді өсіру гигиенасы, сиырларды, биелер мен түйелерді сауу гигиенасы; қойлар мен түйелерді қырқу гигиенасы; ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыру және бордақылау кезіндегі гигиена мәселелері қарастырылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау

    Пәннің негізгі мақсаты-студенттерге ет-сүт өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау үшін, ВСС зертханасын жабдықтармен және реактивтермен жарақтандыру бойынша, мал шаруашылығының тамақ өнімдерін жіктеу бойынша қажетті теориялық білім мен практикалық дағдыларды беру. Білім алушы зертханалық зерттеулер үшін өнім сынамаларын іріктеу қағидаларын, зерттеу әдістерін, оның ішінде өтімді емес өнімді кәдеге жаратудың, зертхананы дезинфекциялаудың заманауи экспресс-әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық радиобиология

    Пәннің негізгі мақсаты-студенттердің жоғары энергетикалық сәулеленудің әсер ету механизмдерін және сәулелену кезінде өнімде болатын патологиялық процестердің даму ерекшеліктерін білуі. Пән мал сою кезіндегі радиометрия мен дозиметрияны, сыртқы сәулелену кезінде мал шаруашылығы өнімдерін пайдалану тәртібін түсінуді қамтиды.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық істі ұйымдастыру

    Пәннің мақсаты-студенттердің ҚР ветеринариялық қызметінің заңнамасы мен ұйымдық құрылымын білуі, ветеринариялық құрылымдардың жұмысын жоспарлау, ұйымдастыру, ветеринариялық іс-шаралардың экономикалық негіздемесі, ветеринариялық есепке алуды және іс қағаздарын дұрыс жүргізу, қазіргі жағдайда ветеринариялық кәсіпкерлікті ұйымдастыру. Жоспарланған және жүргізілетін ветеринариялық іс-шаралардың тиімділігін жүзеге асыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тағамдық микробиологиясы

    Пәннің мақсаты студенттердің тамақ өнімдеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізу туралы білімдерін қалыптастыру. Студенттер тамақ өндірісінің жалпы және өнеркәсіптік микробиологиясы мен микробиологиясының негіздерін; азық-түлік өндірісінің санитарлық-микробиологиялық аспектілерін, микробиологиялық көрсеткіштерге тамақ өнімдерін зерттеу әдістерін біледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Клиникалық және қолданбалы балау

    Негізгі мақсат-студенттерге зерттеудің арнайы клиникалық әдістері туралы білім беру, аурудың ерте кезеңдерінде жануарлар ауруларын анықтау үшін ветеринариялық диагностика саласындағы ғылымның жаңа жетістіктерін қолдану, ауылшаруашылық жануарлары мен құстардың әртүрлі түрлерінде диагноз қою үшін симптомдарды зерттеу әдістерін жетілдіру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шекара мен көліктегі ветеренариялық санитариялық бақылау

    Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің ел шегінде "объектілер мен жүктерді" жылжыту және шекарада Ветеринариялық бақылау, мал, шикізат және мал шаруашылығы өнімдерін тасымалдайтын көлік құралдарына қойылатын талаптар бойынша білім алуы болып табылады. Студенттер жұқпалы және жұқпалы емес ауруларды анықтау кезінде қадағалау шараларын орындау тәртібін, сондай-ақ тасымалдау кезінде алдын алу шараларын біледі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылық өнімдерінің стандарттау және сертификаттау негіздері

    Осы пәннің мақсаты-ҚР-да ауыл шаруашылығы өнімдерін стандарттау мен сертификаттаудың негізгі қағидаттары мен қағидалары, ауыл шаруашылығы өнімдері мен қызметтерін сертификаттауды жүргізу қағидалары мен тәртібі, стандарттау мен сертификаттауды ғылыми-техникалық қамтамасыз ету, Сапа жүйелерінің сәйкестігін растау қағидалары мен тәртібі туралы білімді қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Фармакология, токсикология және тосикологиялық талдау (1-бөлім)

    Пәннің мақсаты физиологиялық жүйелер мен органдардың дәрілік және уытты заттармен өзара әрекеттесу заңдылықтарын зерттеу болып табылады. Студент жануарларды аурулардан емдеу және алдын алу мақсатында ветеринариялық препараттарды сақтау және тасымалдау әдістері, дәрілік заттарды тиімді, қауіпсіз және экономикалық негізделген қолдану принциптері мен ережелері туралы ұғымдарды меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Тауартану және өнімді таңбалау

    Пәннің мақсаты-тауартану негіздерін зерделеу, тауарлық қасиеттерді дұрыс анықтау және бағалау, өнімнің құнды тұтынушылық қасиеттерін зерттеу, олардың ресурстарын ұлғайту және олардың сапасын жақсарту. Студенттер өнімді стандарттардың талаптарына сәйкес бағалай алады, өнімді кез-келген түрде бағалай алады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жануарлар патологиясы (1-бөлім)

    Негізгі мақсат-ауру кезіндегі жануарлардың жүйелеріндегі, мүшелеріндегі және тіндеріндегі функционалды және морфологиялық өзгерістерді, полиэтиологиялық аурулар туралы түсініктердің мағынасын, аурудың сыртқы және ішкі себептерін зерттеу. Студенттер қоршаған орта факторларының патогендік әсерін, типтік патологиялық процестерді, жасуша патофизиологиясын зерттейді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ветеринариялық санитарлық паразитология (1-бөлім)

    Пәннің мақсаты студенттерге жануарлардың әртүрлі түрлерінің инвазиялық аурулары туралы білім беру. Адамдар мен жануарларға ортақ аурулардың қоздырғыштарына, инвазиялық принциптің таралуындағы қоршаған ортаның рөліне, паразитоздан қоршаған ортаны сауықтыру проблемаларына, емдеу мен алдын алу шараларының тиімділігін арттыруға ерекше назар аударылады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Жануарлар патологиясы (2-бөлім)

    Пәннің мақсаты-өлімнің себептері мен белгілері, танатогенез, мәйіттің өзгеруі туралы түсініктерді зерттеу: салқындату, қатайту, өлімнен кейінгі қанның қозғалысы (гипостаз, имбибиция) және оның ұюы, аутолиз және шірік, сондай-ақ мәйіт өзгерістерінің патологиялық процестерден айырмашылығы, патологиялық диагностикадағы және сот-ветеринарлық сараптамадағы мәйіт пен агональды өзгерістердің маңызы.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Санитариялық микробиология

    Пәннің мақсаты санитариялық микробиологияның жалпы принциптері мен әдістері туралы базалық білімді қалыптастыру, патогендік микроорганизмдердің санитариялық көрсеткіштері туралы ілім, сондай-ақ су, топырақ, ауа объектілерінің, тұрмыстық заттар мен жабдықтардың қоршаған ортадағы сапасын санитариялық-микробиологиялық бағалау. Студенттер жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттардағы патогендік микроорганизмдерді анықтау әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық кедендік іс

    Пәннің мақсаты студенттердің шекара арқылы өткізілетін ветеринариялық қадағалаудың бақылауындағы тауарларға кедендік бақылауды ұйымдастыру және жүргізу, ҚР аумағын жұқпалы этиология ауруларының әкелінуінен қорғауды қамтамасыз ету және сол арқылы жұқпалы аурулардың таралуын болдырмау бойынша білімді, іскерлікті және дағдыларды игеруі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (1-бөлім)

    Пәннің мақсаты мал шаруашылығы үшін ветеринариялық санитарияның маңыздылығын, оның адам мен жануарларға ортақ аурулардың алдын алудағы рөлін, ет-сүт өнеркәсібі объектілерінде ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды (дезинфекция, дезинсекция, дератизация) өткізу әдістерін ашу. Студенттер тамақтан уланудың мәнін және олардың алдын-алуды, жануарлардан алынатын өнімдермен және химиялық қоспалармен улану туралы ақпаратты түсінеді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Фармакология, токсикология және тосикологиялық талдау (2-бөлім)

    Пәннің мақсаты улы заттар мен уланулар, улы химикаттармен жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік туралы түсініктерді зерттеу болып табылады. Пестицидтердің жіктелуі, улы заттардың жануарлар, құстар, балықтар, жәндіктер ағзасына әсер етуінің мәні, организмнің улы заттармен өзара әрекеттесуінің биохимиялық механизмі және оның токсикодинамикасы қарастырылады, улануды анықтау әдістері зерттеледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (1-бөлім)

    Пәннің мақсаты-ветеринариялық-санитариялық бағалау мәселелерін зерделеу; өсімдік шаруашылығы өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасының дәрежесін белгілеу; өсімдік тағамдарының жіктелуі. Студенттер өсімдік шаруашылығы өнімдерінің ботаникалық ерекшеліктерінің қысқаша сипаттамасын, оның заманауи талаптарға сәйкестігін, сондай-ақ зертханалық зерттеулер үшін өнімдерді іріктеу ережелерінің мәселелерін біледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ветеринариялық санитарлық паразитология (2-бөлім)

    Пәннің мақсаты-өкілдері жануарлар мен адамның инвазиялық және жұқпалы ауруларының қоздырғыштары мен тасымалдаушылары болып табылатын артроподтардың арахноэнтомологиясы мен протозоологиясын; протозоологияның негізгі даму кезеңдерін; паразиттік қарапайымдылардың диагностикалық ерекшеліктерін, биологиясын және жүйелілік негіздерін, паразиттік қарапайымдылардың иелерімен қарым-қатынас ерекшеліктерін; емдеу және алдын алу әдістерін зерттеу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (2-бөлім)

    Пәннің мақсаты-ет және ет өнімдерінің технологиясын, гигиенасын, санитариясын және ветсанэкспертизасын зерттеу. Ет комбинаттарын, сою пункттерін, сою алаңдарын салу кезіндегі ветеринариялық-санитариялық талаптар. Қоршаған ортадағы патогендік микроорганизмдерді жоюға бағытталған сауықтыру шараларының кешенін жүргізу: ет пен ет өнімдерін микробтық себу көздерін өңдеу және дезинфекциялау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариядағы менеджмент

    Пәннің мақсаты – студенттерге ҚР ветеринариялық қызметінің құқықтық негіздері мен ұйымдық құрылымы, ветеринариялық органдарда жоспарлау, ұйымдастыру, Экономика және ветеринариялық есеп бойынша қажетті білім беру. Студенттер облыстық және аудандық деңгейде ветеринариялық ұйымдарда менеджментті меңгереді, мемлекеттік және коммерциялық ветеринариялық құрылымдардың өзара іс-қимыл тетігін, ветеринариялық іс-шараларды тиімді іске асыру әдістерін және олардың экономикалық негіздемесін біледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жануарлар патологиясы (3-бөлім)

    Пәннің негізгі мақсаты-нозология және органопатология ұғымдарын, этиологиялық фактордың принциптері мен маңыздылығын, ағзаның төзімділігі мен жұқпалы аурулардың пайда болуы мен морфологиялық көрінісіндегі сыртқы жағдайларды зерттеу. Студенттер өлімнен кейінгі патологиялық диагностика мақсатында жануарлардың мәйіттерін ашу әдістерін, оның жануарлар ауруларымен күрестегі маңыздылығын біледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (2-бөлім)

    Пәннің мақсаты-балық етінің, балық шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын, кәсіпшілік балықтар туралы мәліметтерді, балық етінің морфологиясы мен химиялық қасиеттерін, оның тағамдық және биологиялық құндылығын зерделеу. Студенттер әртүрлі аурулардағы балықты сараптау және санитарлық бағалауды, балғындыққа арналған балықтар мен балық өнімдерін сынамаларды алу ережелерін және зерттеу әдістерін біледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Індеттану және жұқпалы аурулары (1-бөлім)

    Пәннің мақсаты студенттерде дәрігерлік ойлауды және жұқпалы аурулардың пайда болу, таралу, жойылу және жойылу заңдылықтарын қалыптастыру. Бұл пән эпизоотиялық процестерді қарастырады, сонымен қатар биотикалық және абиотикалық факторлардың әсерінен жаппай таралатын жұқпалы аурулардың алдын алу және бақылау құралдары мен әдістерін зерттейді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ветеринариялық фармакогнозия

    Пән ветеринариялық практикада қолданылатын дәрілік қасиеті бар затты зерттейді. Өсімдік текті дәрілік шикі заттардың фармако-биологиялық және ветеринариялық мақсаттағы сипаттамасын түсінуге, олардың формаларын істеп көрсетудің ережелері мен әдіс-тәсілдерін үйретіп және оны жануарларға қолданудағы дәрілік заттың организмге әсер етуін бағалауды оқытады. Пән ветеринар дәрігері мамандығын қалыптастырудағы терапевтикалық білім беретін пән болып есептеледі.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы (3-бөлім)

    Пәннің мақсаты-ара шаруашылығы және құс шаруашылығы өнімдерінің, өнімдердің түрлері мен сипаттамаларының ветеринариялық-санитариялық сараптамасын зерделеу. Ара балын, балдың химиялық құрамын, қасиеттері мен тағамдық құндылығын, ара шаруашылығы өнімдерін сараптау мен бағалауды, сондай-ақ құс еті мен жұмыртқа өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын, ара шаруашылығы мен құс шаруашылығы өнімдерінің сынамаларын алу қағидаларын зерделейді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • ЕО елдерінен мал шаруашылығының экспорттық- импорттық өнімдеріне қойылатын ветеринарлық санитарлық талаптар

    Пәннің мақсаты басқа елдерден жануарларды әкелу, сондай-ақ ҚР-ға әкету кезіндегі іс-шаралар мен диагностикалық зерттеулер, ЕО елдеріндегі мал шаруашылығының экспорттық-импорттық өнімдеріне қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптар туралы базалық білімді қалыптастыру. Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасы туралы негізделген қорытынды беруге мүмкіндік беретін ветеринариялық-санитариялық сараптаманы қалыптастыру мәселелерін қамтиды.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариядағы биопрепараттар

    Пәннің мақсаты-вакцина жасау технологиясында, сақтауда, тасымалдауда және қолдану әдістерінде практикалық қызметте маңызды рөл атқаратын биологиялық өнімдердің түрлері мен құрамдарын зерттеу. Пәнді оқу студенттерге аллергиялық диагностика, емдеу, әртүрлі жұқпалы ауруларға қарсы жануарлардың профилактикалық вакцинацияларын жүргізу туралы заманауи түсінік береді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал өнімдерінің сапасын сот сараптамасынан өткізу

    Пәннің мақсаты өнімнің сапасын, өнімнің бұрмалануын анықтау әдістерін анықтау кезінде тауарлық бағалауды зерделеу, сот сарапшысы ретінде сараптама жүргізу және қорытынды жасау, жануарларға патологиялық-анатомиялық ашу және өлімнен кейінгі диагноз қою дағдыларын меңгеру, экономикалық залал келтірген кезде тергеу органдарына көмек көрсету.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Індеттану және жұқпалы аурулары (2-бөлім)

    Пәннің мақсаты-Қазақстанда кездесетін және жануарлар мен адамдарға ықтимал қауіп төндіретін жұқпалы ауруларды зерттеу. Пән патогенезді және клиникалық көріністерді, диагностика принциптерін, оларды болжауды, алдын алуды және бақылау шараларын зерттейді. (Сібір жарасы Бруцеллез, Құтыру, Туберкулез, Аусыл, Эмфизематозды карбункул, ІҚМ лейкозы,Маңқа және т. б.)

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ветеринарлық кәсіпкерлік

    Пәннің негізгі мақсаты – ветеринариялық кәсіпкерлікті ұйымдастыру және тіркеу бойынша қолданыстағы заңнамалық және нормативтік құжаттарды зерделеу, ветеринариялық кәсіпкерліктің негіздерін және оның мақсаттары мен міндеттерін білу. Студенттер ұйымдық-қаржылық құжаттарды дайындау дағдыларын меңгереді, тұтынушылардың ветеринариялық қызметтер мен тауарларға қойылатын талаптарын анықтай алады, олардың бағасы мен сапасының арақатынасын, өткізу арналары мен баға саясатын біледі.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық заңдылықтар

    Пәннің мақсаты-ҚР Ветеринария саласындағы заңнаманы зерделеу, ветеринариялық іс мәселелері бойынша заңнамалық құқықтық актілерді, мемлекеттік ветеринариялық қадағалау нормалары мен талаптарын білу. Студенттер ауыл шаруашылығы жануарларын сәйкестендіру, диагностикалық зерттеулер жүргізу жөніндегі нұсқаулықтарды; ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу туралы ережелерді; инфекциялық ауруларды жою жөніндегі ережелер мен іс-шараларды және т. б. біледі.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіпкерлік негіздері

    Пәннің мақсаты-студенттерді кәсіпкерлікті ұйымдастыру бойынша қолданыстағы заңнамалық және нормативтік құжаттармен таныстыру, кәсіпкерліктегі менеджмент мәселелерін қарастыру. Тұтынушылардың тауарға қойылатын талаптарын анықтау, оның бағасы мен сапасының арақатынасы, өткізу арналарын таңдау, мақсатты тауар мен саясатты жүргізу.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар өнімдерін өндіру, тасымалдау және сақтау кезіндегі гигиена және санитария

    Пәннің мақсаты жануарлардан алынатын өнімдерді өндіру, тасымалдау және сақтау кезінде гигиена және санитария туралы базалық білімді қалыптастыру, мал бордақылау кешендеріндегі ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды, сүт өндіру және сақтау объектілеріндегі ветсан іс-шараларды, өндірістік цехтарға санитария жүргізу туралы.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет-сүт өндіріс нысандарының ветеринариялық санитариясы

    Пәннің мақсаты студенттердің ет - сүт өнімдерін өндіру объектілерінде ветеринариялық-санитариялық қадағалаудың маңыздылығын түсіну болып табылады. Сапасыз ет-сүт өнімдерінен тамақтан улану туралы түсінік. Пән ет және сүт өнеркәсібін қайта өңдеу кәсіпорындарына қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптарды, Ағынды суларды тазарту әдістерін және басқаларын зерттейді өндіріс технологиясының ерекшеліктері.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариядағы нормативтік құжаттар

    Бұл пәннің мақсаты-жұқпалы және жұқпалы емес аурулар кезіндегі әдіснамалық тәсілдерді, емдеу және алдын алу шараларындағы зертханалық зерттеулерді зерттеу. Студенттер ветеринариялық заңнаманың ережелерімен бекітілген нормативтік құжаттама негізінде құжат айналымын және оны жасау ережелерін біледі.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ет-сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветсансараптамасы (3-бөлім)

    Пәннің мақсаты-сүт және сүт өнімдерінің технологиясын, гигиенасын, санитариясын және ветсанэкспертизасын зерттеу. Сүт өнімдерінің тағамдық құндылығы, шикізатқа қойылатын талаптар. Қымыз, шұбат, сүзбе және оның түрлерін дайындау технологиясы және сапасын бақылау. Консервіленген сүт өнімдерінің технологиясы, санитариясы және ветсанэкспертизасы. Ашытылған сүт өнімдеріне қойылатын нормативтік құжаттама талаптары.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Латын тілінде ветеринариялық құжаттаманы ресімдеу, жүргізу және кәсіби ветеринариялық-санитариялық терминологияны оқу мен жазу дағдыларын меңгерген.
  • Қоршаған орта факторларының жануарлардың денсаулығын қорғауға әсерін, олардың өнімділігі мен санитарлық сапасын арттыру мүмкіндіктерін және ет және сүт өнімдерінің сапасын анықтау кезінде азық-түліктің тағамдық құндылығын анықтау, тауарлық бағалау әдістерін біледі. Өнімнің бұрмалануын анықтау, сараптама жүргізу және сот сарапшысы ретінде қорытынды жазу әдістерін біледі.
  • Қазіргі ғылыми жетістіктерді талдауға және бағалауға қабілетті; сыбайлас жемқорлыққа қарсы іс-қимыл стратегиясын қалыптастырудың негізгі тәсілдерін біледі; қауіпсіз және зиянсыз өмір сүру жағдайларын жасау білімі мен практикалық дағдыларын меңгереді; құқық, экономика, экология негізгі категориялары мен ұғымдарына сүйенеді.
  • Ол өмірлік маңызды процестердің мәні, организмнің жеке мүшелерінің химиялық құрамы мен функциялары, зат алмасу және энергия туралы түсініктерге ие.
  • Жануарларды сою кезінде гигиеналық нормалар мен талаптарды сақтауға, ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуге, ет, сүт және жануарлар шикізатын заманауи әдістермен зерттеу кезінде өнім мен сапасына санитариялық-микробиологиялық бақылау жүргізуге, жұмыс орындарын өңдеу және дезинфекциялауға құзыретті.
  • Жануарлардың жасушалық биологиясы, морфологиясы, гистологиясы және генетикасы бойынша алған білімдерінің негізінде мал шаруашылығы өнімдерін өндіруде оның технологиясын және технологиялық процесстерді механикаландыру мәселелерінде, сондай-ақ ауылшаруашылығы жануарларын өсіру кезінде селекция мен іріктеудің практикалық әдістерінде құзыретті.
  • Қажетті емдеу-алдын алу шараларын анықтау мақсатында заманауи диагностикалық және емдеу әдістерін қолданады, жануарларды қабылдаудың теориялық негіздері мен ережелерін біледі, алғашқы ветеринариялық көмек көрсете алады және ветеринария объектілеріне радиациялық тексеру жүргізеді.
  • Жануарлардың жұқпалы және инвазиялық ауруларының пайда болу және таралу заңдылықтарын біледі, осы ауруларды диагностикалаудың заманауи тәсілдерін, сондай-ақ олармен күресудің шараларымен мен әдістерінде компонентті.
  • Бақылаудағы тауарларды Қазақстан Республикасының кедендік шекарасы арқылы өткізу кезінде кедендік бақылау және ветеринариялық-санитариялық қадағалау жүргізу тәртібін біледі, экспорттық-импорттық операциялар кезінде тауарлар мен бақылау объектілерінің сапасын, мал шаруашылығының өніміне қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптар мәселелерінде "тірі" тауарларды өңдеу және карантин әдістерін айқындау мәселелерінде құзыретті.
  • Морфология және физиология, генетика, микроорганизмдер мен вирустардың таралуы, иммунитет және ағзаның табиғи төзімділігі арқылы ауруларға төзімділік заңдылықтары туралы білімі бар.
  • Жануарлар ауруларының алдын алу мақсатында ветеринарлық мамандармен санитариялық дәрігерлердің және фермерлердің үйлестірілген қызметін ұйымдастыра алады, мал шаруашылығы мен өсімдік шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау, тауарлық тану және таңбалау, ветеринариялық қызметтің тауарлары мен қызметтерін алға жылжыту үшін коммуникациялық жүйе құруда компотентті болады.
  • Жануарлардың денсаулығын сақтау үшін дәрілік заттар мен биопрепараттарды қолдана алады, у мен улы заттардың токсикодинамикасы мәселелерінде құзыретті.
  • Патологиялар кезіндегі клиникалық-зертханалық, функционалдық және морфологиялық өзгерістерге талдау жүргізеді, олардың негізінде патологиялық процестердің ықтимал себептері мен даму механизмдері туралы қорытынды тұжырымдайды, ветеринариялық зертханалар, зертханалық құралдар мен жабдықтар туралы түсінікке ие және ветеринарияда IT қолданады.
  • Өнімнің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын жүргізе алады, ет пен сүтті қайта өңдеу технологиясын, сондай-ақ өнім өндіретін кәсіпорындарға қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптарды біледі, жануарлардан алынатын өнімдерді тасымалдау және сақтау принциптерін түсінеді.
Top