Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

7M09102 Ветеринариялық санитария в Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

  • Ветеринариялық гигиенаның қазіргі мәселелері/
    Несиелер: 5

    Қоршаған ортаны қорғау, топырақ, су, жем азықтарын өндіру, жануарларды тасымалдаудың қазіргі мәселелерін қарастыру. Өнеркәсіптік негізде сиыр, шошқа етін және сүттің басқа түрлерін өндірудегі санитарлық-гигиеналық және технологиялық процестердің құрамдас бөліктерін білу. Ветеринариялық қадағалау объектілерін жануарлардың жұқпалы және жұқпалы емес ауруларының инфекциясынан және таралуынан қорғау, халықты адамдар мен жануарларға қауіпті аурулардан қорғау әдістерін меңгеру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ғылым тарихы мен философиясы
    Несиелер: 5

    Пән ғылыми ойлау мәдениетін зерттеуге бағытталған, аналитикалық мүмкіндіктер мен зерттеу дағдыларын қалыптастырады, болашақ ғалымға қажетті теориялық және практикалық білім береді. Ғылымның тарихи эволюциясын және олар қалыптастыратын философиялық перспективаларды зерттейді. Қазіргі ғылымның пайда болуы, оның әлеуметтік және институционалдық байланыстары сипатталған. Ойлау эксперименттеріне, теорияларды растау мен теріске шығаруға, сандық және жоғары сапалы зерттеу әдістерінің пайда болуы мен қолданылуына байланысты жалпы философиялық мәселелер қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Эпизоотологиядағы қазіргі заманғы проблемалар/
    Несиелер: 5

    Ветеринариялық эпизоотологияның қазіргі мәселелерін қарастырады. Сүтқоректілердің, құстардың, балықтардың және аралардың жұқпалы ауруларын бақылау және болжау. Эпизоотологиялық географияны және эпизоотологиялық аудандастыру принциптерін оқып біледі. Абай және Шығыс Қазақстан облыстарының аймақтарында жұқпалы аурулардың таралуын болжайды. Эпизоотиялық процестің көрінісіне қазіргі экологиялық жағдайлардың әсерін талдайды. Жақын және алыс шет елдердегі жұқпалы аурулардың таралуын зерттеу. Қазақстан Республикасы аумағын жұқпалы аурулардың енуінен қорғауға талдау жүргізеді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Эксперименталді зерттеудің теоориясы мен әдісі
    Несиелер: 5

    Пән ветеринариядағы ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге мүмкіндік беретін теорияны, әдістерді және жоспарлау үлгілерін қарастырады. Ақпаратты іздеу, ақпарат түрлері мен көздері. Заманауи зертханалық және технологиялық жабдықтарды пайдалану. Ветеринарияда қолданылатын заманауи әдістерді ұйымдастыру және тұжырымдау. Жағдайы мен болашағы. Алынған ақпаратты, талдауларды талдап, құрастыра білу. Зерттеу нәтижелерін енгізу: патенттеу, математикалық статистика, апробация, өнертабыстар мен инновациялық жобалар. Ғылыми мақала жазу ережелері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Басқару психологиясы
    Несиелер: 3

    Курстың мазмұны басқару психологиясының тәсілдері мен бағыттарын, басқарудың психологиялық заңдылықтарын, басқару мәселелерін жоспарлау мен шешу ерекшеліктерін меңгеруге бағытталған. Білім алушылар конфликттік жағдайларды шешудің психологиялық әдістерімен танысады, жұмысты ынталандыру тәсілдерін, басқарудың тиімді стильдерін қолдану әдістерін меңгереді. Басқару процесінің тиімділігінің төмендеуінің негізінде жатқан психологиялық себептерді талдау дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ветеринариялық іс-шараларды бағдарламалаудың теориялық негіздері
    Несиелер: 5

    Пән ауыл шаруашылығы процестерін басқаруда информатика мен компьютерлендіруді қолдануды үйретеді. Негізгі ұғымдарды ашу; әртүрлі типтегі ақпаратты, деректер құрылымының типтерін, ақпаратты өңдеу, сақтау және жинақтау бірліктерін кодтау. Электрондық және есептеу кестелері. Автоматтандырылған ақпаратты іздеу және таңдау негіздері. Нәтижелерді алу және талдау, ақпаратты қорғау әдістері. Кәсіби есептерді, заманауи әдістерді қолдана отырып есептеулерді шешу, техникалық және анықтамалық әдебиеттермен, ғылыми-техникалық құжаттамамен жұмыс істеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Шет тілі (кәсіби)
    Несиелер: 3

    Тиісті білім саласының түпнұсқа әдебиетін шет тілінде еркін оқуға оқытуды көздейтін кәсіби қызметті жүзеге асыру үшін жалпы мәдени, кәсіби және арнайы құзыреттерді меңгеру; мамандық бойынша монологиялық және диалогтік нысанда ауызша қарым-қатынас дағдыларын дамыту; магистранттың ғылыми жұмысымен байланысты тақырыптарда жазбаша ғылыми қарым-қатынас дағдыларын дамыту, сондай-ақ ғылыми саладағы халықаралық ынтымақтастықтың нысандары мен түрлерімен танысу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Өсімдік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігінің микробиологиялық көрсеткіштері
    Несиелер: 5

    Пән өсімдік шаруашылығы өнімдерінде, өсімдік консервілерінде микробиологиялық зерттеу әдістерін зерттейді. Көкөністердің эпифиттік микрофлорасының ең тән өкілдері ретінде сүт қышқылы мен сірке қышқылы бактерияларының, ашытқы мен саңырауқұлақ спораларының топтарын зерттеу және анықтау. Өндірістің негізгі кезеңдерінде таңдалған кесілген салаттар мен көкөністердегі колиформды бактериялардың санын анықтау. Биологиялық табиғатты ластаушылар. Микотоксиндер, токсиндер. Көкөніс өнімдерінің микробиологиялық ластануына мониторинг жүргізеді. Көкөніс қауіпсіздігінің санитарлық-микробиологиялық көрсеткіштері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Патенттану және зияткерлік меншікті қорғау
    Несиелер: 5

    Магистранттарға зияткерлік меншік, авторлық және сабақтас құқықтар, патент жүйесі туралы негізгі түсініктерді меңгеруді қалыптастырады. Құжаттарды тіркеу және беру тәртібін түсіндіреді. Өнертабыстың формулалары мен мәнін білу. Жаңа техникалық шешімдерді, үлгілерді, өз өнертабыстарын жасау үшін қажетті ақпаратты таңдау. Сенімді мәліметтер алу үшін әзірленіп жатқан мәселе бойынша патенттік және өнертапқыштық қызметті жүргізу дағдыларын қалыптастырады. Заңның және патенттік құқықтың негізгі ережелерін білу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал және құс шаруашылық өнімдерін микробиологиялық бақылау
    Несиелер: 5

    Пән бактериологиялық көрсеткіштерді мерзімді бақылау тәртібі мен әдістерін зерттейді. Жануарлар мен жабайы кәсіби жануарлардың етіне микробиологиялық талдау жүргізу. Магистранттар жануарлар мен құстардың етін санитарлық-бактериологиялық зерттеу әдістерін меңгеру. Бактерияларды бөлу және микробтық диагностиканы зерттеу үшін бактериологиялық зерттеу әдістерін меңгеру. Бактериялардың жалпы санын анықтау. Тежейтін заттар құрамының және тамақ өнімдерінің микроорганизмдермен контаминациясының салыстырмалы қолайлы нормалары. Азық-түлік қауіпсіздігінің микробиологиялық өлшемдерінің критерийлері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Ветеринариялық санитарияның қазіргі замандағы мәселелері
    Несиелер: 5

    Жануарлар ауруларының алдын алу және мал шаруашылығы өнімдері мен жоғары санитарлық сападағы жем-шөп алу бойынша мәселелерді, алдын алу әдістерін, ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды әзірлеуді зерделейді. Қазақстандағы және шетелдегі ветеринарияның қазіргі жағдайы. Даму болашағы. Өнімнің қауіпсіздігін мемлекеттік ветеринариялық бақылау. Ветеринарлық гигиена, эпизоотология, санитарлық паразитология, ветеринарлық Радиобиологияның заманауи мәселелері. Ветеринариялық санитария мәселелері бойынша заңнамалық және нормативтік-құқықтық құжаттар.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Сүт және сүт өнімдерінің микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Сүт және сүт өнімдерінің гигиенасы, санитариясы бойынша отандық және шетелдік ғылым мен практиканың жетістіктерін талдайды. Шаруашылықтарда сүт алудың санитарлық - гигиеналық жағдайларын шешеді. Магистранттар таңдаған әдістеме бойынша сүтті ветеринариялық - санитариялық бақылайды, кешенді бағалау жүргізеді және нәтижелерін талдайды, сауда орындарының санитариялық жағдайын тексереді. Желінсаудағы сүттегі, антибиотиктерді экспресс-әдістері арқылы анықтау, ондағы антибиотиктердің болуы. Тамақ өнімдерінің нитраттармен, нитриттермен және радионуклидтермен контаминациясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Жоғары мектептің педагогикасы
    Несиелер: 3

    Курс жоғары білім берудің негізгі бағыттарын, қағидаттары мен заңдылықтарын зерделеуге бағытталған. Курсты оқу барысында қазіргі педагогиканың базалық ұғымдары, оқыту мен тәрбиелеудің тұжырымдамасы мен теориясы, жоғары мектептің дидактикасы қарастырылатын болады. Магистрант білім беру процесін ұйымдастыруды жобалау дағдыларын, жеке және топтық рефлексия тәсілдерін меңгереді, педагогикалық мақсаттарды сауатты тұжырымдай алады, білім беру технологияларын оқу үрдісінде қолдана алады, пәндердің жұмыс бағдарламаларын құрастыра алады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Улы заттардың жіктелуі. Радиометриялық зерттеулер үшін сынамаларды алу әдістемесі. Жануарлардың радиациялық патологиясы. Зардап шеккен жануарларды сұрыптау және бастапқы өңдеу. Ішкі және сыртқы сәулелену кезіндегі ветеринариялық-санитариялық сараптау. Етті залалсыздандыру. Ауыл шаруашылығы өнімінің радиоактивті ластану деңгейін, бақыланатын өнімдегі сәулелену дозасының қуатын айқындау.Жануарлардан алынатын шикізат пен азықты қоса алғанда, радиациялық қауіпсіз өнімді алуды және өткізуді қамтамасыз ететін ветеринариялық-санитариялық талаптарды сақтауына мемлекеттік ветеринариялық қадағалау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Малдар мен құстардың аса қауіпті инфекциялық ауруларында жүргізілетін ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар
    Несиелер: 5

    Малдар мен құстардың инфекциялық ауруларының классификациясы. Қазақстанның және жақын, алыс шетелдердің аса қауіпті инфекциялық аурулар бойынша эпизоотикалық ситуациясына анализ жүргізу. Аса қауіпті аурулармен ауырған малдарды дауалау, емдеу, балау,зиян келтірмейтін ету, алып тастау және жою. Жем-шөпті, мал өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жоспарлау, жүргізу бағалау. Қауіпті инфекциялық аурулардың әлеуметтік-экономикалық зияндылығы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Құстардың аса қауіпті жұқпалы аурулары үшін ветеринариялық-санитариялық шаралар
    Несиелер: 5

    Пән әлемде, Қазақстанда және Шығыс Қазақстан облысында таралған құстардың инфекциялық ауруларының жіктелуін, диагностикасын және санитариялық-профилактикалық іс-шаралар кешенін зерделейді. Қазақстан Республикасының ветеринариялық ережелеріне сәйкес диагностикалық зерттеулер жүргізу, профилактикалық және сауықтыру іс-шараларының жоспарларын жоспарлау және іске асыру дағдыларын қалыптастырады. Аса қауіпті құс инфекцияларынан болатын әлеуметтік-экономикалық залалдың алдын алуға және оларға қысқа мерзімде аурулардың алдын алуға мүмкіндік бере отырып, білімалушылардың аналитикалық қабілеттерін дамытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Құстардың аса қауіпті жұқпалы ауруларында жүргізілетін ветеринариялық-санитариялық іс-шаралар
    Несиелер: 5

    Пән әлемде, Қазақстанда және Шығыс Қазақстан облысында таралған құстардың инфекциялық ауруларының жіктелуін, диагностикасын және санитариялық-профилактикалық іс-шаралар кешенін зерделейді. Қазақстан Республикасының ветеринариялық ережелеріне сәйкес диагностикалық зерттеулер жүргізу, профилактикалық және сауықтыру іс-шараларының жоспарларын жоспарлау және іске асыру дағдыларын қалыптастырады. Аса қауіпті құс инфекцияларынан болатын әлеуметтік-экономикалық залалдың алдын алуға және оларға қысқа мерзімде аурулардың алдын алуға мүмкіндік бере отырып, білімалушылардың аналитикалық қабілеттерін дамытады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Санитарлық паразитологияның қазіргі мәселелері
    Несиелер: 5

    Қазақстан Республикасында, жақын және алыс шет елдерде паразиттік ауруларына мониторинг жүргізеді. Инвазиялық аурулардың таралуы мен маусымдық жасына қарай зақымдану динамикасын зерттейді. Табиғи - ошақты инвазиялық ауруларды қарастырады. Сүтқоректілер, құстар, балықтар және аралар арасындағы инвазиялық аурулардың алдын алу бойынша заманауи паразитологиялық зерттеу әдістерін меңгерген магистранттарды дайындайды. Ветеринариялық бақылау және қадағалау нысандары инвазиялық аурулардың таралуына тиым салып және олардан қорғау схемаларын әзірлейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Аймақтық эпизоотология
    Несиелер: 5

    Аймақтық эпизоотология жануарлар мен құстар арасындағы жұқпалы ауруларға мониторинг жасап ауру ошағына талдауды үйретеді. Инфекциялық бастаудың нозологиялық түрлеріне қарай аумақтық қамтылуы мен оның таралу мүмкіндігі мен буферлік аймақтарға өзіндік болжаулық нұсқамалар көрсетіледі. Осыған орай аурудың алдын алу жоспарлары құрастыру үйретіледі. Сонымен қатар инфекциялық бастамаларға экологиялық классификациялар жіктеледі. Бұнда инфекцияның шығу мүмкіндігі жоғары абиотикалық нысандарға болжау жасау оқытылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ветеринариялық -санитариялық сараптаудың қазіргі мәселелері
    Несиелер: 5

    Пән жануарлар мен құстарды сою және өңдеу үшін қолданылатын заманауи жабдықтарды және инновациялық технологиялар негізінде малды союды, кешенді өңдеуді ұйымдастырудың жаңа технологиялық үрдістерін енгізуді зерттейді. Ол ксенобиотиктерді, консерванттарды, афлатоксиндерді, жануарлардың, құстардың, балықтардың жұқпалы және паразиттік ауруларын анықтауды және жануарлардан алынатын өнімдердің қауіпсіздігі мен сапасына шынайыі баға беруді қамтитын ветеринариялық-санитариялық сараптама әдістерін меңгерген магистранттарды дайындайды.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жануарлар мен құстардың инфекциялық ауруларының эпизоотологиялық мониторингі
    Несиелер: 5

    Пән ветеринариялық практикадғы жануарлар мен құстардың инфекциялық ауруларындағы аса маңыздылығымен ерекшеленетін негізгі фактордың шығу көздерімен оның жануар организміне енуі жағдайларын оқытады. Осыған орай инфекциялық аурудың нозологиялық түріне қатысты этиопатогенездік үрдістерін зерделеуді игереді. Сондай-ақ, ауруға қатысты эпизоотологиялық жағдайын бағалау және қайталанбауын болжап аумақтық ақпараттық базалық мәліметті жинақтаумен және оған қарсы ветеринариялық-санитариялық іс шараларды жоспарлап құрастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Эпизоотологиядағы ГАЖ-технологиялар
    Несиелер: 5

    Эпизоотологиядағы географиялық ақпараттық жүйе (ГАЖ) ветеринарияда өз маңыздылығымен ерекшеленеді. ГАЖ – дық технология компьютерлік автоматтандыруда эпизоотологиялық ақпаратты жанақтау және ұзақ мерзімді статистикалық мәліметтерді жүйелендіру мен үртүлі бағдарламалық мағлұматтармен әрдайым танысып отыруға мүмкіндік береді. ГАЖ құрылымға электронды карта және ауруға қатысты себеп салдарлық байланыстар мен жануарлардағы инфекциялық аурулардың таралу динамикасын енгізу талаптары үйретіледі. Жүйелік құрылымда географиялық Web-серверлік жүйемен жұмыс істеу үйретіледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Жануарлар мен құстардың аса қауіпті ауруларының ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
    Несиелер: 5

    Пән өлер алдында жанталасқан, өлген және ауру малдың етінің органолептикалық, физико- химиялық көрсеткіштерін зерттейді. Тиісті нұсқаулықтарда көзделген жануарлар мен құстарды сою өнімдерін бактериологиялық зерттеуді, сондай-ақ ветеринариялық –санитариялық сараптау және жануарларды сою ережелерін зерделеу. Күдікті жұқпалы ауруларда сойыс өнімдерін ветеринария лық-санитариялық сараптау ерекшеліктерін оқып білу. Ауру жануарлар мен құстарды союмен, өңдеумен айналысатын жұмысшылардың жеке бас гигиенасына қойылатын талаптарды сипаттау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Базарларда тағам өнімдерін сатудағы ветеринариялық санитариялық қадағалау
    Несиелер: 5

    Пәнді оқу кезінде ветеринариялық ілеспе құжаттардың ресімделуінің дұрыстығын талқылайды. Өнімдерді тасымалдауға арналған көлік құралдарын тексеруді жүргізу. Қауіпсіздік мақсатында сапаны сараптау үшін үлгі талдау. Ветеринариялық мөрлердің түрлерін білу. Ұшалар мен мүшелерді таңбалау, сатуға арналған өнім сапасының сертификатын алу тәртібі. Ветеринариялық-санитариялық сараптама нәтижелері бойынша тағамдық қажеттіліктер үшін жарамсыз деп танылған өнімдер мен конфискаттарды залалсыздандыруды және кәдеге жаратуды бақылау. Базардың санитарлық жағдайын бақылау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринариялық санитариялық бақылау объектілеріндегі ветеринариялық-санитариялық бақылау
    Несиелер: 5

    Пән ет және сүт өңдеу кәсіпорындарын, мал шаруашылығы объектілерін, көлік құралдарын бақылау мен қадағалауды, Қазақстан Республикасының аумағында орналастырылатын ветеринариялық препараттардың, жемшөптің және т.б., қозғалысын санитарлық бақылауды зерттейді. Қадағаланатын ветеринариялық объектілерді тексеру әдістерін түсіндіреді. Ветеринариялық-санитариялық сараптаманы мал сою пункттерінде және сүт өнімдерін өндіретін кәсіпорындарда, базарларда ветеринариялық-санитариялық қадағалаудың негізгі әдісі ретінде қарастырады, ол білімалушылардың ветеринариялық объектілердегі қызмет сапасын бағалау дағдыларын қалыптастырады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Азық сапасын ветеринариялық-санитариялық бақылау
    Несиелер: 5

    Пән жануарлар мен құстарға арналған әр түрлі азықтарды ветеринариялық-санитариялық бақылаудың теориялық білімі мен практикалық дағдыларын меңгеруді қалыптастырады. Шырынды, концентрлі, кептірілген және басқа әр түрлі мал азығының тазалығын зертханалық бақылау дағдыларын меңгереді. Жануарлардың улану жағдайларын болдырмауды қамтамасыз ету үшін қолданыстағы нормативтік талаптарды негізге ала отырып, техникалық азық қалдықтары мен сапасыз өнімдерді алған кезде тұтынушыларға ветеринариялық-санитариялық ескертулер жасау кезінде қорытынды беру мүмкінді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Жануарлардың аурулары мен өліміне сот- сараптамасы
    Несиелер: 5

    Пән жануарларды азықтандыру, пайдалану және күтіп-баптау тәртібін бұзған жағдайда сот-ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуді зерттейді. Жануарларды сатып алу және сату кезінде жұқпалы аурулардың алдын алу үшін сот-ветеринарлық сараптама жүргізу. Етті өңдеу технологиясы (импорттық шикізат) бұзылған жағдайда ет және ет өнімдерін сот ветеринариялық-санитариялық сараптау. Сот-токсикология, сот-танатология, сот-травматология салаларын оқиды. Іс жүргізу мәселелерін, сот-ветеринариялық сараптама бойынша құжаттаманы қарайды. Сот-ветеринариялық сараптамалардың түрлерін және басқа түрлері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Онкопатология
    Несиелер: 5

    Қазіргі жағдайда жануар арасында онкологиялық аурулар мәселесі де ветеринариялық практикада өзектілігімен ерекшеленуде. Осыған орай ветеринариялық медицинада жануар организміндегі онкологиялық патогенетикалық үрдістер динамикасын балау және алдын ала өте ерте мерзімде анықтау мәселесі ғылым мен техниканың жетістіктер оқытылады. Бұндағы бір этиопатогенетикалық маңызды фактордың бірі ретінде генетикалық аномалдық бейімділік, тұқым қуалаушылық және өсіру жағдайындағы жағымсыздықтарды анықтау мақсатында жаңа ғылыми ізденістерді зерделеуді меңгереді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ветеринарлық заңдар мен санитарлық нормалар
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығына қойылатын гигиеналық талаптарды қарастырады. Мал шаруашылығы өнімдеріне қойылатын бірыңғай санитарлық-эпидемиологиялық және гигиеналық талаптарды меңгеру. Қазақстан Республикасының ветеринариялық терминдері мен анықтамаларын, зерттеу әдістемесін, нормативтік-техникалық құжаттаманы, ветеринариялық нормалар мен ережелерді оқып білу. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің радиациялық көрсеткіштері. Кеден одағына мүше мемлекеттердің аумағына әкелінетін тауарларды әкелу кезіндегі бірыңғай санитарлық талаптар. Белгілеу. Қолдану саласы. Ингредиенттер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экзотикалық өсімдіктер мен жануарлардан алынатын өнімдердің биологиялық қауіпсіздігін бағалау
    Несиелер: 5

    Магистранттар люминесценттік талдау әдісін қолдана отырып, экзотикалық жемістердің, жидектердің және көкөністердің балғындығын анықтау үшін сынамаларды алуды жүргізуді білуі керек. Импортталатын өнімнің ассортименті мен сипаттамалары, оларға қойылатын нормативтік талаптар, мерзімге және сақтау жағдайларына байланысты тәуекел түрлері. Импорттық экзотикалық өнімдердің әртүрлілігін ескере отырып, ветеринариялық-санитариялық бақылау әдістерін жетілдіру. Экзотикалық өсімдік өнімдерінің биологиялық және радиациялық қауіпсіздігін бағалау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Клиникалық анатомия (Секциялық курс)
    Несиелер: 5

    Ветеринариялық медицина практикалық тұрғыдан клиникалық патолгиялық нысан ретінде зертханалық тексеруге алынған биологиялық сұйықтардағы қан, несеп, қуыстық сұйықтықтар немесе тіндік аспираттардың химиялық құралдар, микробиологиялық, гематологиялық және молекулярлық патологиялық тұрғыдан тексерулері қарастырылатын ілім саласы оқытылады. Бұнда патологиялық үрдістер динамикасын анықтауда молекуларлық және субторшалық ( торшалық органеллалық деңгей) және торшалық деңгей сондай-ақ, мүше мен организмге тұтастай баға беру тетіктері меңгеріледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын бақылау
    Несиелер: 5

    Пән ветеринариялық-санитарлық сапа, мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатының қауіпсіздігі мәселелерін қарастырады. Нормативтік-техникалық құжаттама. Бұлшық ет ұлпасының құрылымын және ет ұшаларының ұлпалық кешенін анықтай білу. Магистрант зертханалық талдау үшін сынама алу әдістемесін, жинау, сақтау және өткізу технологиясын меңгеруі, мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылаудың инновациялық әдістерін қолдануы керек. Контаминанттар және бұрмалау түрлері, оларды анықтау әдістемесі және қауіпсіздігі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ет және сүт өнімдерін қайта өңдеу нысандарындағы ветеринариялық санитария
    Несиелер: 5

    Ет және сүт өңдеу кәсіпорны үшін құрылыс алаңын таңдау. Ет саласына қойылатын ветеринариялық талаптарды меңгеру. Ет және сүт өндіретін кәсіпорындарда санитарлық бақылау жүргізілсін. Мемлекеттік стандарт бойынша ет пен сүттің санитарлық-гигиеналық жағдайын зерттеу. Жоғары сапалы ет пен сүт алудың шарттарын негіздеңіз. Дезинфекция, дератизация және дезинсекция жүргізу. Аумақтарды жұқпалы және паразиттік аурулардың қоздырғыштарын енгізуден қорғау шараларын әзірлеу және жүргізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал және құс шаруашылығындағы эргономика,этология және гигиена
    Несиелер: 5

    Пән өнеркәсіптік мал шаруашылығы мен құс шаруашылығы жағдайында жануарлардың генетикалық анықталған мінез-құлқының (бейнеқосылғыларының) заңдылықтары мен ерекшеліктерін зерттейді. Мінез-құлық актісін талдау және механизмдері, жануардың экономикалық пайдалы белгілеріне байланысты сыртқы әлеммен өзара әрекеттесуінде көрінетін жеке ерекшеліктері. Тиісті жабдықты ұстау әдістерін таңдау арқылы жануарларды пайдаланудың оңтайлы шарттары. Жануарлар мен құстардың функционалдық және физиологиялық ерекшеліктеріне сәйкес келетін механикаландыру жабдықтары мен құралдары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ұсақ көтерме сауда орындары, дүкендер мен базарлардағы санитариялық – гигиеналық бақылау
    Несиелер: 5

    Сауда орындарының санитарлық жағдайын бағалайды. Дүкендерде, базарларда және шағын сауда орындарында бақылауды жүзеге асыру. Базарлардың жұмысын және жабдықталуын ұйымдастырады. Етке, балық консервілеріне, шикі ысталған шұжықтарға, ашытылған сүт өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық бақылау жүргізуде баға беру. Дүкендерде, базарларда және шағын сауда орындарында азық-түлік тауарларының саудасы мен сақталуын ағымдағы санитарлық қадағалаудың ерекшеліктерін түсіндіреді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Код ON5

    Мал өнімдері мен шикізаттарының қауіпсіздігін бағалауда экспресс-әдістерді қолдану.

  • Код ON7

    Жануарлардың және қоршаған ортаның экологиялық қауіпсіздігін санитариялық-гигиеналық бағалау жүйесін жетілдіру.

  • Код ON2

    Ғылыми-зерттеуді және ғылыми-педагогикалық істерді ұйымдастырудың методологиясын және жоспарлау алгоритмдерін білу.

  • Код ON6

    Жануарлар мен құстардың індетті ауруларының санитарлық-эпизоотологиялық мониторингінің нәтижесін талдау.

  • Код ON8

    Мемлекеттік ветеринарлық-санитариялық бақылау және қадағалау объектілерінің ветеринариялық заңдылықтар талабына сәйкестігіне баға беру.

  • Код ON4

    Мал және өсімдік өнімдерінің ветеринариялық санитариясының теориялық және қолданбалы проблемаларын талдау және шешу.

  • Код ON3

    Ветеринариялық санитария, санитариялық микробиолгия саласынан іргелі және қолданбалы ғылыми зерттеулер жүргізу.

  • Код ON1

    Кәсіби қызметте негізгі ғылыми, педагогикалық, басқарушылық, коммуникативті білім мен дағдыларды қолдану.

  • Код ON9

    Жануарлардың өлімін зерттеуде соттық сараптаудың заманауи әдістерін қолдану.

Top