Біздің инстаграмға жазылыңыз, гранттық байқаудың нәтижелерін жіберіп алмау үшін!
6B05103 Биотехнология в Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты халықаралық стандарттарға сәйкес тамақ өнімдері мен сусындарды ашыту саласындағы мамандарды кәсіби даярлау болып табылады. Бағдарлама биотехнология, медицина, химия және фармация саласындағы "тірі" жасушаларды және азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін өнімдер мен технологияларды әзірлеудің биологиялық процестерін пайдалану бойынша кәсіби дағдыларды дамытуға бағытталған іргелі және қолданбалы ғылымдарға негізделген.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Химия және Биология
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
1 Оқу жылы
Биотехнология объектілері
Биотехнологияға кіріспе
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Биологияға кіріспе
Кәсіби қызметке кіріспе
Экология және тұрақты даму
Математика (есептеу)
Тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Волонтерлік қызметті ұйымдастыру технологиялары
Көшбасшылық және инновацияларды басқару
-
2 Оқу жылы
Тағам саласындағы инженерлік графика
Бейорганикалық химияның теориялық негіздері
Биотехнологиялық өндірістердің биоқауіпсіздігі
Органикалық химияның теориялық негіздері
Биофизика 1
Микробиология
Жасуша биологиясы гистология және эмбриология негіздерімен
Физика 1
-
3 Оқу жылы
Аналитикалық және коллоидтық химия
Микробиологиялық генетика
Физика 2
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиясы
Биоорганикалық химия
Биохимия
Биофизика 2
Биотехнологиядағы заманауи әдістер
Тағамдық микробиология және биотехнология
Тамақ өнімдері мен сусындарды ашыту
Микробиологиялық әртүрлілік
Микроорганизмдер физиологиясы
Статистика мен биостатистикаға кіріспе
Сүт өнімдерін өндіру принциптері
-
4 Оқу жылы
Өнеркәсіптік биотехнология
Өсімдік шаруашылығында ЭМ-технологияларды қолдану
Биотехнологиялық өндірістерді микробиологиялық бақылау
Биотехнологиядағы процестер мен аппараттар
Өсімдіктер мен жасушалардың физиологиясы
Вирусология және бактериофагия
Биотехнологиядағы зертханалық зерттеулер
Дәрілік заттар биохимиясы
Оқыту нәтижелері
- Материалдарды зерттеу және игеру кезіндегі жартылай қатаң таным, жұмыс істейтін мамандық туралы түсінік беру, микроорганизмдердің, Өсімдіктердің немесе тірі түрлердің түрлерін ғылыми зерттеулер мен биотехнологияның әртүрлі салаларында толық қолданылатын практикалық жұмыстар ретінде негіздеуге қабілетті.
- Химиялық қосылыстар құрылымының және олардың қасиеттерінің өзара байланысын, химиялық процестер ағымының жалпы заңдылықтарын орнатуға; химиялық реакциялардың кинетикалық және термодинамикалық сипаттамаларын есептеуге, олардың өту бағыты мен мүмкіндігін болжауға; теориялық және эксперименттік зерттеу әдістерін қолдануға; химиялық эксперименттер жүргізуге және олардың нәтижелерін өңдеуге қабілетті
- Тірі табиғат заттарының негізгі кластарының құрылымы мен қасиеттерін, биомолекулалардың құрылымы мен функциялары арасындағы өзара байланысын, ағзалардағы заттар мен энергияның түрленуінің негізгі метаболикалық жолдарын, биологиялық молекулаларды өзін-өзі жинау, өзін-өзі ұйымдастыру және өзін-өзі көбейту қасиеттері бар жүйелерге ұйымдастырудың маңызды принциптерін біледі. Ол ұйымның әртүрлі деңгейлерінде болатын процестерді түсінеді: физикалық физика-химиялық және биофизикалық процестер – молекулалық, субжасушалық, жасушалық, тіндік, орган, организм және биоценотикалық.
- Автоматты жобалау жүйелерін пайдалана отырып, биотехнологиялық процестерді жобалайды, өндірілетін өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде Кәсіпорынды жоспарлау мен басқарудың бірыңғай ақпараттық кеңістігін қолдайды.
- Биотехнология саласында ферменттерді, вирустарды, микроорганизмдерді, тірі клеткалық дақылдар мен өсімдіктерді, олардың биосинтезі мен биотрансформацияларын алу және қолдану үшін ғылыми зерттеулер мен танымал ақпараттық технологиялар әдістері бар.
- Микроорганизмдерді культивациялау процестерінің негізгі түрлерін, олардың жалпы заңдылықтарын; микроорганизмдер метаболизмінің жалпы заңдылықтарын, оларды реттеу механизмдерін, микроорганизмдер жасушаларында қоректік заттарды тасымалдау және ассимиляциялау жолдарын біледі. Ферменттеу процесінде қоректік орта мен культуралық сұйықтықтардың құрамын зерттей алады; мақсатты культивациялау өнімдерінің сапалық және сандық құрамын анықтай алады.
- Биотехнологиялар саласында олардың биосинтезі мен биотрансформациясын жүргізетін тірі өсімдіктер мен өсімдіктердің ферменттерін, вирустарын, микроорганизмдерін, кетолық дақылдарын алу және қолдану үшін ғылыми зерттеулердің және жалпыға мәлім ақпараттық технологиялардың барабар әдістері бар.
- Орындалған және жоспарланған жұмыстар бойынша техникалық, Талдамалық, ғылыми және есептік құжаттаманы жасауға және ресімдеуге, бастапқы деректерді, заманауи ресурстар мен компьютерлік технологиялардың көмегімен зертханалық талдаулар мен эксперименттердің нәтижелерін өңдеуге қатысады, қолданбалы биотехнологияның әртүрлі салаларында теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізеді.
- Генетикалық түрлендірілген организмдерді алу және көрсету арқылы олардың қоршаған ортаға түсуін болдырмауға қабілетті тиімділігін бағалау үшін биотехнологиялық объектілердің болжамды ықтимал қауіптілігі.
- Дайын биотехнологиялық өнім өндірудің стандартты режимін қамтамасыз ету мақсатында технологиялық процестердің ұйымдастырылуын бақылауды жүзеге асырады және инновациялық процестер мен өнімдерді жасау үшін инженерлік талдау міндеттерін шешеді.
- Ақпаратты іздеуді өз бетінше жүзеге асыра алады, қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдары негізінде пайымдаулар жасау үшін оны түсіндіре алады, әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдей алады
- Өзін-өзі жетілдіруге, оның ішінде дене бітімі мен кәсіби жетілуге ұмтылысын көрсетеді, топта жұмыс істейді, шешім қабылдайды, даулы жағдайларды шешеді, көшбасшылық қасиеттерді көрсетеді, салауатты өмір салтына бағдарланады
- Зерттеу қызметіне ұйымдастырушылық көзқарас негізінде әртүрлі табиғат жүйелерінің мінез-құлқын талдайды
- Математиканың классикалық бөлімдерінің негізгі ұғымдары мен фактілерін біледі және жаратылыстану ғылымында қолданбалы есептерді шешуде теориялық білімді қолдана алады; компьютерде құбылыстар мен процестерді модельдеуде теориялық білімді қолданады. Нақты құбылыстар мен процестерді талдауда зерттелген статистикалық әдістер мен әдістерді кешенді қолдану қабілетін көрсетеді