6B05103 Биотехнология в М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты халықаралық стандарттарға сәйкес тамақ өнімдері мен сусындарды ашыту саласындағы мамандарды кәсіби даярлау болып табылады. Бағдарлама биотехнология, медицина, химия және фармация саласындағы "тірі" жасушаларды және азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін өнімдер мен технологияларды әзірлеудің биологиялық процестерін пайдалану бойынша кәсіби дағдыларды дамытуға бағытталған іргелі және қолданбалы ғылымдарға негізделген.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 240
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B050 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 6B051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Биотехнология объектілері
Пән технологиялық тапсырмаларды орындау үшін тірі организмдерді, олардың өмірлік маңызды өнімдерін пайдалану перспективаларын зерттеумен айналысады. Сонымен қатар, биотехнология гендік инженерия әдістерін қолдана отырып, қажетті қасиеттер жиынтығы бар тірі организмдерді құру мәселелерін зерттейді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологияға кіріспе
Пән биотехнологиялық процестердің негіздеріне, белсенділігі жоғары продуценттерді қолдану негізінде оларды жетілдіру мүмкіндігіне, жасушалар мен ферменттердің иммобилизация қағидаттарына, жасушалық және генетикалық инженерия әдістерін қолдануға байланысты мәселелерді зерттейді. Пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы қазіргі заманғы биотехнология саласында теориялық білімге, оның мақсатына ие болады, жалпы Биотехнология және оның жекелеген бағыттары мәселелерінде бағдарланады, қоректік ортада биообъектіні культивациялаудың практикалық дағдыларын меңгереді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Экономика және кәсіпкерлік негіздері
Пән әр түрлі ұйымдық-құқықтық формадағы фирмалар мен кәсіпорындардың қызмет ету механизмдерін оқытады; пәнді оқу нәтижесі бойынша білім алушы алынған білімді бизнесті құрудың тиімді жүйесін құру үшін қолдана алады; кәсіпкерлік саласындағы білім мен түсініктерді көрсете алады; теориялық ақпарат пен кәсіпкерлік тәжірибесін жинау және түсіндіруді жүзеге асыра алады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Пән қоғамдық және жеке құқықтық сананы арттыруға мүмкіндік береді, құқықтық мәдениетті, сыбайлас жемқорлыққа қарсы құбылыс ретінде қарсы әрекет ету бойынша азаматтық ұстанымды қалыптастырады; пәнді оқу нәтижесі бойынша білім алушы құқықтық реттеу контексіндегі оқиғаларға, әрекеттерге талдау жасай алады, нормативтік-құқықтық актілерді меңгереді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биологияға кіріспе
Пән жалпыадамзаттық мәдениетке енген тірі табиғат туралы қазіргі заманғы идеялардың, биология ғылымындағы көрнекті жаңалықтардың даму тарихын; қазіргі ғылыми көзқарастардың, идеялардың, теориялардың, тұжырымдамалардың, гипотезалардың (өмірдің, адамның мәні мен шығу тегі туралы) күрделі және қарама-қайшы даму жолдарын; әлемнің қазіргі жаратылыстану-ғылыми бейнесін қалыптастырудағы биологиялық ғылымның рөлін; биологиялық ғылымның қазіргі заманғы биологиялық жүйелер (жасуша, организм, популяция, түр, экожүйе).
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Кәсіби қызметке кіріспе
Пән ауыл шаруашылығы дақылдарын өндіруге шаруашылық және экономикалық зиян келтіретін зиянды организмдерден өсімдіктерді қорғауға байланысты жалпы мәселелерді зерттейді. ҚР өсімдіктерді қорғау туралы Заңы. Агрономия мен өсімдіктерді қорғаудың даму тарихы. Агрономия ғылымының дамуына және өсімдіктерді қорғауға үлес қосқан ғалымдар. Өсімдіктерді қорғау әдістері. Өсімдіктерді қорғау жүйесі туралы түсінік, өсімдіктер карантині туралы түсінік, карантин түрлері, карантиндік объектілер. Энтомологияға кіріспе.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экология және тұрақты даму
Пән табиғат пен қоғамның тұрақты даму заңдылықтары, тірі организмдер мен тіршілік ету ортасының өзара әрекеттесуі туралы қазіргі заманғы жүйелік түсініктерді қалыптастыру; қоршаған ортаға антропогендік әсермен байланысты мәселелер; оқыту нәтижесі бойынша түлек экологиялық проблемалардың себептерін және оларды жою жолдарын анықтай алады, экологиялық процестерді талдауды жүзеге асырады, табиғатты қорғау қызметінде нақты міндеттер мен басымдықтарды қоя алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Математика (есептеу)
Пән Аналитикалық геометрия мен сызықтық алгебраны зерттейді.Бір айнымалы функцияның дифференциалдық және интегралдық есептеулері.Дифференциалдық теңдеулер. Бірнеше айнымалылардың функциялары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тіршілік қауіпсіздігі негіздері
Пән тәртіп қорғау құралдары мен жүйелерін зерделейді, табиғи, техногендік және әлеуметтік сипаттағы ТЖ жағдайларында сауатты мінез-құлық қағидаларын оқыту, авариялардың, апаттардың, зілзалалардың ықтимал зардаптарынан, сондай-ақ осы зардаптарды жою барысында халық пен шаруашылық жүргізу объектілерінің өндірістік персоналы мен мүлкі үшін төтенше жағдайлар кезінде залалды барынша азайтатын болжау және шешімдер қабылдау үшін қажетті практикалық дағдыларды зерттейді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Волонтерлік қызметті ұйымдастыру технологиялары
Пән волонтерлік қызметтің мақсаттарын, міндеттерін, ерекшеліктерін, жеке және заңды тұлғаларға көмек көрсетуді, азаматтардың денсаулығын қорғауды, қоршаған ортаны қорғау мен қорғауды үйренеді; пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы волонтерлік қызметті қауіпсіз орындау қағидаларын сақтап, өз қызметімен үшінші тұлғаларға және қоршаған ортаға зиян келтірмей, волонтерлік қызметті ұйымдастырушының өкімдерін орындауға қабілетті.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Көшбасшылық және инновацияларды басқару
Пән тиімді көшбасшылықтың теориялық аспектілерін дамытудағы әлемдік үрдістерді, инновацияны басқару заңдылықтарын оқытады; білім алушы тиімді вербальды, вербальды емес, электрондық коммуникацияға, шешімдер қабылдауға, команда құруға, қақтығыстар мен күйзелістерді басқаруға, көшбасшылық қасиеттерді қалыптастыруға, жетілдіруге, жобаны басқаруға, технологиялық және өнімдік инновацияларды енгізу бағдарламасына немесе ұйымдастырушылық өзгерістер бағдарламасына қатысуға қабілетті
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам саласындағы инженерлік графика
Пән стандарттарды қолдана отырып техникалық сызуларды құру мен оқу үшін теориялық және практикалық негізіне жататын инженерлік графиканы көрсетеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бейорганикалық химияның теориялық негіздері
Пән негізгі ұғымдар мен заңдылықтарды, бейорганикалық қосылыстардың жіктелуі мен номенклатурасын, атомның құрылымын, периодтық заң мен элементтердің периодтық жүйесін, Д.И. Менделеевтің химиялық байланысын, химиялық реакциялардың кинетикасы мен термодинамикасын, химиялық өзара әрекеттесудің мәнін зерттейтін пән, пәнді оқу нәтижелері бойынша білім алушы оқытылған пәндердің кәсіби қызметінде химияның негізгі теорияларын, постулаттары мен заңдарын қолдануға қабілетті
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 8
-
Биотехнологиялық өндірістердің биоқауіпсіздігі
Пән биотехнология объектілерін өндірістік қызметте және биотехнологиялық өндірістердің әртүрлі объектілерін пайдалану бойынша қауіпсіз шаралардың сақталуын зерделейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Органикалық химияның теориялық негіздері
Пән органикалық химияның теориялық негіздерін зерттейді, олар органикалық қосылыстардың құрылымдық теориясы және реактивтілік теориясы, яғни.молекуладағы атомдардың қосылуы, молекуладағы атомдардың өзара әсері және реакциялардың барысы туралы ілім.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Биофизика 1
Пән тірі организмдердегі маңызды физикалық процестер, биофизиканың негізгі принциптері мен теориялық ережелері туралы идеяларды зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Микробиология
Пән жалпы және жеке микробиологияның негіздерін оқытады: систематика принциптері; микроорганизмдердің морфологиясы мен құрылысы; микроорганизмдерге және микроорганизмдердің экологиясына сыртқы орта факторларының әсері; ауру қоздырғыштарының тинкториалдық және биохимиялық қасиеттері; зертханалық диагностика әдістері, сондай-ақ ерекше алдын алу және емдеу, инфекция және иммунитет
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Жасуша биологиясы гистология және эмбриология негіздерімен
Пән негізгі жасушалық процестердің ұйымдастыру, жұмыс істеу және пайда болу принциптерін,
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Физика 1
Пән механиканың физикалық негіздерін, молекулалық физика және термодинамика негіздерін зерттейді
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Аналитикалық және коллоидтық химия
Пән химиялық термодинамиканың негізгі ұғымдарын зерттейді. Термодинамиканың бірінші заңы. Термодинамиканың екінші заңы. Термодинамиканың үшінші заңы. Химиялық реакция жылдамдығы. Катализ. Химиялық тепе-теңдік. Химиялық тепе-теңдіктің ығысуына әсер ететін факторлар. Ерітінділердің жалпы сипаттамасы. Электролит емес ерітінділер. Электролит өсімдіктері. Күшті және әлсіз электролиттер. Изотоникалық коэффициент. Ерігіштік өнімі. Су әлсіз электролит сияқты. Электрохимия негіздері. Электродтық потенциалға арналған Нернст формуласы. Стандартты электродтық потенциалдар. Гальваникалық элемент және оның ЭМӨ. Гальваникалық элемент үшін Нернст теңдеуі. Металдардың коррозиясы. Электродтардағы процестер. Фарадей Заңдары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Микробиологиялық генетика
Пән микроорганизмдердің тұқымқуалаушылық және тұқымқуалаушылық өзгергіштігінің молекулалық негіздері туралы түсініктерді; микроорганизмдердің генетикалық аппаратын ұйымдастыруды; тұқымқуалаушылық өзгергіштік механизмдерін; бактериялар мен вирустардағы ДНҚ алмасу механизмдерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика 2
Пән электр, магнетизм, оптика теориясына, атом физикасы мен атом ядросының элементтеріне қатысты физикалық мәселелерді зерттейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу технологиясы
Пән өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтауды және қайта өңдеуді; өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды; сақтау және өңдеу кезеңінде өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапалық көрсеткіштерін арттыруды зерделейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биоорганикалық химия
Пән өмірдің молекулалық негіздерін зерттейді: организмдердің құрамына кіретін заттардың химиялық құрамы, құрылымы, қасиеттері мен локализациясы, олардың түзілу жолдары мен заңдылықтары, өзгерістердің реттілігі мен механизмдері, сондай-ақ ауылшаруашылық жануарларының биомолекулаларының функционалды рөлі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биохимия
Пән биологиялық химияның құрамдас бөлімдерін, ақуыздар, нуклеин қышқылдары, көмірсулар, липидтер, ферменттер, витаминдер және гормондар, зат және энергия алмасуын зерттейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биофизика 2
Пән биологиялық құбылыстар мен заңдылықтарды эксперименттік зерттеуге биофизикалық көзқарас дағдыларын қалыптастыруды зерттейді, Тірі жүйелер жұмысының физикалық және биологиялық аспектілерінің өзара байланысын, тіршілік әрекетінің физикалық негіздерін, оның ішінде химиялық құрылымды, табиғи қосылыстар мен олардың кешендерінің қасиеттерін қарастырады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биотехнологиядағы заманауи әдістер
Пән молекулалық генетика және молекулалық биотехнологияның жетістіктеріне негізделген генетикалық түрлендірілген организмдер мен өнімдерді алудың және пайдаланудың жаңа технологияларын зерттейді
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағамдық микробиология және биотехнология
Пән тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларында қолданылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестерді, олардың азық-түлік тауарларының тұтынушылық қасиеттерін қалыптастырудағы рөлін; тамақ биотехнологиясы мен микробиологиясының қазіргі заманғы жетістіктерін және олардың дамуының негізгі бағыттарын зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өнімдері мен сусындарды ашыту
Пән микроорганизмдердің өсу кинетикасын және метаболизм өнімдерінің түзілуін; өнімдердің өсу және түзілу модельдерін; ферменттеу процестерінің стехиометриясын; культивациялау әдістерін; культивациялауды реттеу және оңтайландыруды; микроорганизмдер метаболизмінің жалпы заңдылықтарын, ферменттік және гендік деңгейлердегі метаболизмнің реттелуін; микроорганизмдер жасушаларында тотығу-тотықсыздану процестерін; бастапқы және қайталама метаболиттердің: спирттердің, органикалық қышқылдардың бағытталған синтезін зерттейді, амин қышқылдары, антибиотиктер, дәрумендер.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Микробиологиялық әртүрлілік
Пән тамақ биотехнологиясында қолданылатын микроорганизмдердің алуан түрлілігін, тамақ микроорганизмдерін сәйкестендіру тәсілдерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Микроорганизмдер физиологиясы
Пән әр түрлі құрылымдағы көміртегі субстраттарын органикалық қосылыстардың соңғы тотығуының классикалық механизмдеріне тартудың және анаболикалық процестер үшін амфибол бассейнінің пайда болуының микробтық механизмдерінің әртүрлілігін зерттейді; әр түрлі химиялық құрылымдағы қосылыстарды микробтық жасушаның қалыпты метаболизміне тартудың типтік механизмдері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Статистика мен биостатистикаға кіріспе
Пән статистикалық байқау теориясын, статистикалық деректердің жиынтығын және топтастырылуын, статистикалық кестелерді, абсолютті және салыстырмалы шамаларды, орташа шамаларды, белгілердің өзгеруін, вариация көрсеткіштерін, таңдамалы бақылауды, динамика қатарларын, ұлттық байлық статистикасын, Экономикалық қызмет нәтижелерінің көрсеткіштерін, халықтың өмір сүру деңгейінің статистикасын зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сүт өнімдерін өндіру принциптері
Пән әр түрлі сүт өнімдерін өндірудің технологиялық процестерінің теориялық және практикалық мәнін, өндірілетін өнімнің негізгі ассортиментін және оларды өндірудің негізгі ерекшеліктерін зерттейді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Өнеркәсіптік биотехнология
Пән биотехнологиялық өндірістерді инженерлік ресімдеудің ғылыми негіздерін; микроорганизмдердің тірі немесе белсенділігі жойылған биомассасын пайдалануға негізделген өндірісті; Микробтық синтез өнімдерін өндіруді; иммобилизацияланған биообъектілері бар өндірісті зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдік шаруашылығында ЭМ-технологияларды қолдану
Пән технологияға тиімді микроорганизмдерді енгізуді оқытады. ЭМ препараттарының құрамына кіретін микроорганизмдердің сипаттамасы, олардың қасиеттері, әсер ету механизмдері, іс жүзінде қолданылуы, микробты топырақ жоятын препараттарды оқытады
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологиялық өндірістерді микробиологиялық бақылау
Пән азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің Биотехнологиялық өндірістерінің қауіпсіздігін, биотехнологиялық өндірістер мен санитариялық-көрсеткіш микроорганизмдердің негізгі микроорганизмдер-контаминанттарының сипаттамасын, инфекциялық аурулардың таралуындағы су, ауа, топырақ микрофлорасының рөлін және тамақ өнімдерін бөгде микроорганизмдермен контаминациялауды, тамақ өнеркәсібінде қолданылатын консервілеу, стерилдеу және дезинфекциялау әдістері туралы түсінікті зерделейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биотехнологиядағы процестер мен аппараттар
Пән биотехнологиялық өндіріс технологияларының әртүрлілігін және олардың тиісті аппаратуралық ресімделуін; олардың болашақ кәсіби қызметін табысты жүзеге асыру үшін тағайындалуын, жұмыс принциптерін зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдіктер мен жасушалардың физиологиясы
Пән өсімдіктер физиологиясының негізгі бөлімдерін зерттейді: өсімдік жасушасының физиологиясы, су алмасуы, минералды тамақтану, фотосинтез, ашыту және тыныс алу, гетеротрофты тамақтану, заттарды тасымалдау және шығару, өсу және даму, өсімдіктердің қозғалысы, өсімдіктерді қоршаған орта факторларынан, оның ішінде қоздырғыштардан қорғау механизмдері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Вирусология және бактериофагия
Пән микробиология мен биотехнологияның әртүрлі салаларында вирусологиялық әдістерді қолдану қабілетін қалыптастыруды зерттейді. Пәнді оқу кезінде студенттер келесі аспектілерді зерттейді: бактериялар, жануарлар мен өсімдіктер вирустарының негізгі топтары. Вирустық бөлшектер мен вирустық геномдардың түрлерін құрылымдық ұйымдастырудың әртүрлілігі, вирустардың қабылдаушы жасушамен әрекеттесу стратегиясы, олардың нуклеин қышқылының репликация механизмдері. Қазіргі биотехнологияда вирустарға негізделген молекулалық клондау векторларын қолдану бағыттары. Жануарлар мен адамдар үшін патогендік вирустар, олар тудыратын аурулардың алдын-алу және вирусқа қарсы терапия әдістері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы зертханалық зерттеулер
Пән зертханалық зерттеулер әдістерін және биотехнологиялық өнімдердің әр түрін өндірудегі технологиялық процестерді талдау үшін зерттеу жүргізуге арналған аспаптарды зерделейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дәрілік заттар биохимиясы
Пән дәрілік заттардың қасиеттері, ерекшеліктері және алынуы туралы түсініктерді қалыптастыруды зерттейді. Студенттер: дәрілік заттардың тірі организмге әсері туралы пікір қалыптастыруға; дәрілік қасиеттері бар биопрепараттар метаболизмінің ерекшеліктерін реттеуге; дәрілік препараттардың құрылымы мен қасиеттерін талдауға; биологиялық белсенділігі бар қосылыстардың құрылымы мен функциясының өзара байланысын және олардың дәрілік әсерін күшейту тәсілдерін бағалауға; берілген биологиялық белсенділігі бар дәрілік препараттарды жасау тәсілдерін ұсынуға қабілетті болады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
Оқыту нәтижелері
- Материалдарды зерттеу және игеру кезіндегі жартылай қатаң таным, жұмыс істейтін мамандық туралы түсінік беру, микроорганизмдердің, Өсімдіктердің немесе тірі түрлердің түрлерін ғылыми зерттеулер мен биотехнологияның әртүрлі салаларында толық қолданылатын практикалық жұмыстар ретінде негіздеуге қабілетті.
- Химиялық қосылыстар құрылымының және олардың қасиеттерінің өзара байланысын, химиялық процестер ағымының жалпы заңдылықтарын орнатуға; химиялық реакциялардың кинетикалық және термодинамикалық сипаттамаларын есептеуге, олардың өту бағыты мен мүмкіндігін болжауға; теориялық және эксперименттік зерттеу әдістерін қолдануға; химиялық эксперименттер жүргізуге және олардың нәтижелерін өңдеуге қабілетті
- Тірі табиғат заттарының негізгі кластарының құрылымы мен қасиеттерін, биомолекулалардың құрылымы мен функциялары арасындағы өзара байланысын, ағзалардағы заттар мен энергияның түрленуінің негізгі метаболикалық жолдарын, биологиялық молекулаларды өзін-өзі жинау, өзін-өзі ұйымдастыру және өзін-өзі көбейту қасиеттері бар жүйелерге ұйымдастырудың маңызды принциптерін біледі. Ол ұйымның әртүрлі деңгейлерінде болатын процестерді түсінеді: физикалық физика-химиялық және биофизикалық процестер – молекулалық, субжасушалық, жасушалық, тіндік, орган, организм және биоценотикалық.
- Автоматты жобалау жүйелерін пайдалана отырып, биотехнологиялық процестерді жобалайды, өндірілетін өнімнің өмірлік циклінің барлық кезеңдерінде Кәсіпорынды жоспарлау мен басқарудың бірыңғай ақпараттық кеңістігін қолдайды.
- Биотехнология саласында ферменттерді, вирустарды, микроорганизмдерді, тірі клеткалық дақылдар мен өсімдіктерді, олардың биосинтезі мен биотрансформацияларын алу және қолдану үшін ғылыми зерттеулер мен танымал ақпараттық технологиялар әдістері бар.
- Микроорганизмдерді культивациялау процестерінің негізгі түрлерін, олардың жалпы заңдылықтарын; микроорганизмдер метаболизмінің жалпы заңдылықтарын, оларды реттеу механизмдерін, микроорганизмдер жасушаларында қоректік заттарды тасымалдау және ассимиляциялау жолдарын біледі. Ферменттеу процесінде қоректік орта мен культуралық сұйықтықтардың құрамын зерттей алады; мақсатты культивациялау өнімдерінің сапалық және сандық құрамын анықтай алады.
- Биотехнологиялар саласында олардың биосинтезі мен биотрансформациясын жүргізетін тірі өсімдіктер мен өсімдіктердің ферменттерін, вирустарын, микроорганизмдерін, кетолық дақылдарын алу және қолдану үшін ғылыми зерттеулердің және жалпыға мәлім ақпараттық технологиялардың барабар әдістері бар.
- Орындалған және жоспарланған жұмыстар бойынша техникалық, Талдамалық, ғылыми және есептік құжаттаманы жасауға және ресімдеуге, бастапқы деректерді, заманауи ресурстар мен компьютерлік технологиялардың көмегімен зертханалық талдаулар мен эксперименттердің нәтижелерін өңдеуге қатысады, қолданбалы биотехнологияның әртүрлі салаларында теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізеді.
- Генетикалық түрлендірілген организмдерді алу және көрсету арқылы олардың қоршаған ортаға түсуін болдырмауға қабілетті тиімділігін бағалау үшін биотехнологиялық объектілердің болжамды ықтимал қауіптілігі.
- Дайын биотехнологиялық өнім өндірудің стандартты режимін қамтамасыз ету мақсатында технологиялық процестердің ұйымдастырылуын бақылауды жүзеге асырады және инновациялық процестер мен өнімдерді жасау үшін инженерлік талдау міндеттерін шешеді.
- Ақпаратты іздеуді өз бетінше жүзеге асыра алады, қалыптасқан дүниетанымдық, азаматтық және адамгершілік ұстанымдары негізінде пайымдаулар жасау үшін оны түсіндіре алады, әлеуметтік және өндірістік саладағы құбылыстар мен оқиғаларға қатысты өз пайымдауларын дәлелдей алады
- Өзін-өзі жетілдіруге, оның ішінде дене бітімі мен кәсіби жетілуге ұмтылысын көрсетеді, топта жұмыс істейді, шешім қабылдайды, даулы жағдайларды шешеді, көшбасшылық қасиеттерді көрсетеді, салауатты өмір салтына бағдарланады
- Зерттеу қызметіне ұйымдастырушылық көзқарас негізінде әртүрлі табиғат жүйелерінің мінез-құлқын талдайды
- Математиканың классикалық бөлімдерінің негізгі ұғымдары мен фактілерін біледі және жаратылыстану ғылымында қолданбалы есептерді шешуде теориялық білімді қолдана алады; компьютерде құбылыстар мен процестерді модельдеуде теориялық білімді қолданады. Нақты құбылыстар мен процестерді талдауда зерттелген статистикалық әдістер мен әдістерді кешенді қолдану қабілетін көрсетеді