7M07241 Тағам қауіпсіздігі в Қазақ технология және бизнес университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ғылымның, білімнің және өндірістің заманауи талаптарына сәйкес өндіріс технологиясы мен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласында терең кәсіби дайындығы бар жоғары білікті кадрларды даярлау
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Жобаларды басқару
Пәннің мақсаты: жобаларды тиімді стратегиялық, тактикалық, жедел басқарудың заманауи технологиялары мен әдістерін игеру. Пән білім алушыларда тамақ өнеркәсібінде өндірісті ұйымдастыру құралы ретінде нарықтық экономика жағдайында жобаларды басқарудың жалпы принциптерін зерттеу бойынша білім жүйесін қалыптастырады. Жобаның тәуекелдерін жүйелі талдау дағдыларын қалыптастыруға, топтық динамика процестерін және команданы қалыптастыру принциптерін білу негізінде жобаның коммуникация жүйесін әзірлеуге ықпал етеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Пәнді зерттеудің мақсаты ғылымды философиялық тұрғыдан түсіну, теориялық және практикалық кәсіби қызметте алған білімдері мен дағдыларын одан әрі қолдана отырып, оның даму кезеңдерінің нақты және дүниетанымдық мазмұнын түсіну. Курсты зерттеу ғылымда оның дамуының қазіргі кезеңінде туындайтын негізгі дүниетанымдық және әдіснамалық мәселелерді талдауға және ғылымның тарихи даму тенденциялары туралы түсінік алуға бағытталған.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйелері
Пәннің мақсаты: НАССР қағидаттарына сәйкес тамақ қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласында білім мен дағдыларды дамыту. Пән білім алушыларда ғылымның даму тарихы, заманауи басқару менеджментінің негізгі тұжырымдамалары, СМЖ-дегі басқару тәсілдері мен қағидаттары туралы теориялық және практикалық білімді қалыптастырады. Тамақ өнімдерінің сапа жүйесінің сыртқы және ішкі аудитін талдау үшін шикізаттың сапасы мен қауіпсіздігі саласында CALS, ARIS-технологияларды әзірлеу және қолдану бойынша құзыреттерді қалыптастыруға ықпал етеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өнім сапасын басқару
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау, бақылау және қауіпсіздік саласындағы мәселелерді зерделеу. Пән халықаралық, отандық стандарттар мен заңнамалардың талаптары шеңберінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша іргелі білімді қалыптастырады. Білім алушылар тамақ өнімдерінің ластануын мониторингтеу жүйелерін талдай алады және тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтаудың заманауи жоғары тиімді талдамалық әдістерін бағалай алады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Жоғары мектептің педагогикасы
Пәннің мақсаты жоғары білім беру жүйесінде педагогикалық құзыреттілікті қалыптастыруға, оқыту әдістемелері мен әдістерін, заманауи білім беру технологияларын меңгеріп, оларды практикада қолдануға бағытталған. Пәннің мазмұны оқу сабақтарын әзірлеу мен өткізу, инновациялық педагогикалық тәсілдерді енгізу және кәсіби-педагогикалық ойлауды дамыту мәселелерін қамтиды.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шет тілі (кәсіби)
Курстың мақсаты болашақ магистрдің мәдениетаралық, кәсіптік және ғылыми қызметінде шет тілін коммуникация құралы ретінде пайдалануға мүмкіндік беретін шет тіліндегі білім берудің халықаралық стандарттарына сәйкес құзыреттіліктерді игеру және жетілдіру болып табылады. Пәнді оқу еңбек нарығында бәсекеге қабілетті жоғары білікті мамандарды даярлауға ықпал етеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Басқару психологиясы
Пәннің мақсаты – басқарушылық және коммуникациялық құзыреттерді қалыптастыруды қамтамасыз ететін психологиялық-басқарушылық пәндерді оқыту әдістемелері мен оқыту технологияларын меңгеруге бағытталған. Курстың аясында басқарудың психологиялық механизмдері, оларды оқыту әдістері, сондай-ақ білім беру және кәсіби даярлықта қолданылатын оқыту технологиялары қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ өнімдерінің сапасын квалиметриялық бағалау
Пәннің мақсаты: сапа менеджменті жүйесінде әртүрлі өнім түрлерінің сапа көрсеткіштерін есептеу және таңдау әдістерін игеру. Пән білім алушыларда тамақ өнімдерін өндіруді жетілдіру үшін өнімнің сапасын анықтау бойынша практикалық дағдыларды қалыптастырады. Білім алушылар өнім сапасын басқаруда қолданылатын шешімдерді негіздей алады және практикалық қызметте сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдістерін қолдана алады
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ шикізаттары мен өнімдерді зерттеу әдістері
Пәннің мақсаты: тамақ шикізаты мен өнімдерін зерттеудің заманауи әдістерін игеру. Пән дайын өнімнің жоғары сапасын қамтамасыз ету үшін шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін бағалаудың әдістері туралы білімді қалыптастырады. Білім алушылар тамақ шикізаты мен өнімдерінің құрылымын, құрамы мен қасиеттерін кешенді зерделеу үшін талдаудың аспаптық әдістерін қолдану дағдыларын игереді, өлшеулер мен бақылаулар жүргізе алады, шикізат пен тамақ өнімдерінің қасиеттерін зерттеу нәтижелерін сипаттай және талдай алады, сондай-ақ тамақ шикізатының сапасы мен ұтымды пайдаланылуына баға бере алады
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты: функционалды және мамандандырылған тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету стратегиясын зерттеу. Пән берілген қасиеттері бар тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша білім жүйесін қалыптастырады. Білім алушылар функционалдық және мамандандырылған тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі саласындағы ықтимал тәуекелдерді анықтау бойынша зерттеулер жүргізе алады. Функционалдық және мамандандырылған тамақ өнімдерін өндіру процесінде тәуекелдердің туындауына әсер ететін өндіріс технологиясын және жағдайларды бағалау дағдыларын меңгереді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Технологиялық процестер мен тамақ өнімдері өндірісінің қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты: тамақ кәсіпорындарында технологиялық процестердің қауіпсіздігін ұйымдастыру туралы білімді қалыптастыру. Пән білім алушылардың бақылау сыни нүктелерін және дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігінің нормаланатын көрсеткіштерін анықтау бойынша білімдерін қалыптастырады. Білім алушылар тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық процестерінің кезеңдерінде өндірістік бақылауды бағалай алады. Технологиялық процестің өндірістің қолданыстағы нормативтік және техникалық құжаттамасына сәйкестігін талдау дағдыларын игереді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экспериментті жоспарлау, ұйымдастыру және деректерді өңдеу
Пәннің мақсаты: шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің қасиеттерін зерттеу құралдары мен әдістерін қолдана отырып, ғылыми зерттеулер бағдарламаларын әзірлеудің заманауи әдіснамасын игеру. Пән тамақ өнеркәсібі саласындағы ғылым мен инновациялық технологияның жетістіктері туралы іргелі білімді қалыптастырады. Заманауи ақпараттық технологияларды, эксперименттік деректерді талдау мен түсіндірудің статистикалық әдістерін қолдана отырып, экспериментті ұйымдастырудың, жоспарлаудың жаңа әдістерін, құралдарын игеру дағдыларын дамытуға ықпал етеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам қауіпсіздігі саласындағы техникалық реттеу
Пәннің мақсаты: Қазақстан Республикасында техникалық реттеу туралы заңнама саласында білім алу. Пән жалпы және салалық техникалық регламенттерді, республикалық стандарттар мен ұйымдардың стандарттарын әзірлеудің ғылыми тәсілдері туралы білімді қалыптастырады. Білім алушылар кәсіпорындардың мемлекеттік билік органдарымен өзара іс-қимыл процесін талдай алады. Пән нормативтік және заңнамалық базаның талаптарына сәйкес тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы кәсіби міндеттерді шешу бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыруға ықпал етеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа және қауіпсіздік менеджментінің халықаралық жүйелері
Пәннің мақсаты: BRC хаттамасымен реттелетін тамақ қауіпсіздігін басқарудың халықаралық жүйесін зерттеу. Пән білім алушылардың тамақ қауіпсіздігі сапасының менеджментінің халықаралық жүйесі және тамақ өнімдерінің сапа стандарттары туралы білімдерін қалыптастырады. Өндірушілердің тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйесінің талаптарын сақтауы мен пайдалануын бағалау, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау саласындағы құзыреттіліктер бойынша практикалық дағдыларды қалыптастыруға және бекітуге әсер етеді
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдеріндегі жалғандықтарды анықтау үшін қолданылатын заманауи әдістер мен технологияларды зерттеу. Пән білім алушылардың тамақ өнімдерінің түпнұсқалығын, олардың белгіленген стандарттар мен нормативтерге сәйкестігін тексеру үшін қолданылатын заманауи әдістер мен құралдар туралы білімдерін қалыптастырады. Білім алушылар табиғи өнімдерді жалған өнімдерден тексеру үшін ғылыми әдістерді қолдана алады және өндірістің, сақтаудың,тасымалдаудың барлық кезеңдерінде бұрмаланудың алдын алу жолдарын анықтай алады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің сапасын сараптамалық бағалау, бақылау және қауіпсіздік саласындағы мәселелерді зерделеу. Пән халықаралық, отандық стандарттар мен заңнамалардың талаптары шеңберінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша іргелі білімді қалыптастырады. Білім алушылар тамақ өнімдерінің ластануын мониторингтеу жүйелерін талдай алады және тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін анықтаудың заманауи жоғары тиімді талдамалық әдістерін бағалай алады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірісіндегі гигиеналық қауіпсіздік
Пәннің мақсаты: тамақ өндірісіндегі гигиеналық қауіпсіздік мәселелерін зерттеу, соның ішінде тәуекелдерді бағалау және ластанудың алдын алу шараларын әзірлеу. Пән білім алушылардың тамақ өндірісіндегі гигиеналық қауіпсіздік қағидаттары, нормативтік-құқықтық база, ластануды болдырмау әдістері, сондай-ақ тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін тиімді санитарлық-гигиеналық іс-шараларды енгізу туралы білімдерін қалыптастырады. Білім алушылар гигиеналық тәуекелдерді талдай және басқара алады, тамақ өндірісіндегі гигиеналық нормалар мен қауіпсіздік стандарттарының сақталуын бақылай алады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнеркәсібіндегі қалдықтар мен қайталама шикізаттың қауіпсіздігі
Пәннің мақсаты: тамақ өнеркәсібінің қалдықтар қауіпсіздігі және қайталама ресурстарын қайта өңдеу саласында білім қалыптастыру. Пән қалдықтар мен қайталама шикізатты технологиялық процестерге тартудың перспективалық жолдарын және олардың қауіпсіздігін зерттейді. Білім алушылар қалдықтар мен қайталама шикізаттың қауіпсіздік деңгейін бағалай алады және олардың жаңа тамақ өнімдерін әзірлеу үшін ұтымды қолданылуына талдау жасай алады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ шикізаты мен дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жөніндегі ақпараттық технологиялар
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы жасанды интеллект технологияларын қоса алғанда, заманауи ақпараттық технологияларды игеру. Пән білім алушылардың тамақ шикізаты мен дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау үшін ақпараттық технологияларды, деректерді талдаудың зияткерлік жүйелерін және техникалық талаптарды дамытудың негізгі бағыттары туралы білімдерін қалыптастырады. Білім алушылар шикізат пен дайын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау жүйелерін оңтайландыру үшін жаңа ақпараттық-өлшеу кешендерін қолдана алады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын бақылаудың заманауи әдістері
Пәннің мақсаты: қауіпсіздік мен нормативтік талаптарға сәйкестігін қамтамасыз ету мақсатында шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын бақылаудың заманауи әдістерін меңгеру. Пән тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында сапаны қамтамасыз ету жүйелерін әзірлеу және енгізу принциптері, әр түрлі факторлардың түпкілікті өнімге әсері туралы ғылыми білімді қалыптастыруға ықпал етеді. Білім алушылар өнімнің қауіпсіздігі мен тұтынушылық қасиеттерін қамтамасыз ету үшін өндірістің барлық кезеңдерінде шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын бақылау нәтижелерін талдау және түсіндіру дағдыларын меңгереді
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігін бағалау
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігін бағалау мәселелерін зерттеу. Пән өсімдіктер мен жануарлардан алынатын шикізаттың және дайын өнімнің химиялық және биологиялық табиғатының әртүрлі токсиканттарымен ластану түрлері туралы білім жүйесін қалыптастырады. Білім алушылар тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасының талаптары мен стандарттарын талдай алады, тамақ өнімдеріне сараптама жүргізу әдістері мен ережелерін практикада қолдана алады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам қауіпсіздігі тәуекелдерін бағалау
Пәннің мақсаты: тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің тәуекелдерін бағалаудың негізгі тәсілдерін зерттеу. Пән білім алушылардың тамақ өнімдерін тұтыну кезіндегі қауіпті жағдайларға байланысты тәуекелдерді бағалаудың әдіснамалық негіздері туралы білімдерін қалыптастырады. Білім алушылар қауіпті факторларын бағалай және сәйкестендіре алады, азық-түлік тауарларының сапасын анықтау әдістерін талдау және оны бақылауды қамтамасыз ету дағдыларына ие болады
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Кәсіби қызмет саласында шет тілінде ғылыми кәсіби коммуникацияның заманауи әдістері мен технологияларын қолданады
- Ғылым тарихы мен философиясы туралы білімді қолдана отырып тұтас жүйелік ғылыми дүниетанымды зерттейді
- Білім алушы жастарды тиімді оқытудың және әлеуметтендірудің жоғары сапасын қамтамасыз ету үшін заманауи әдістер мен білім беру технологияларын қолданады
- Білім беру процесіне басқарудың психологиялық механизмдерін, оларды оқыту әдістемелерін және заманауи технологияларын енгізеді
- Өнімнің сапасын бақылауды қамтамасыз ету үшін тамақ өнеркәсібінде қалдықтарды өндірудің, өңдеудің және пайдаланудың технологиялық процестерінің қауіпсіздігін талдайды
- Заманауи зерттеу әдістерін қолдана отырып, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалайды
- Заманауи әдістер мен стандарттар негізінде тамақ өнімдерінің сапасын квалиметриялық бағалауды және басқаруды жүзеге асырады
- Алынған нәтижелерді талдау және жалпылау әдістерін қолдана отырып, тамақ қауіпсіздігі саласындағы ғылыми зерттеулерді орындайды
- Азық-түлік сапасын, сәйкестігін және қауіпсіздігін бағалау үшін ақпараттық технологияларды, жасанды интеллектті, аналитикалық бағдарламаларды қолданады
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы тамақ, экологиялық және гигиеналық қауіпсіздік тәуекелдерін бағалайды
- Ұлттық және халықаралық стандарттарға сәйкес тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқаруды қамтамасыз етеді
- Тамақ өнімдерінің техникалық реттеу саласындағы заңнамасы бойынша тамақ өнімдерінің түрлері мен қауіпсіздігінің техникалық регламенттердің талаптарына сәйкестігіне сараптама жүргізеді