7M05101 Биотехнология в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Биологиялық және биотехнологиялық бейіндегі академиялық және өндірістік ғылыми-зерттеу институттары үшін жоғары білікті және сұранысқа ие кадрларды даярлау, жоғары оқу орындарында, теориялық және қолданбалы сипаттағы мәселелерді құруға және шешуге қабілетті, әзірлеу дағдыларына ие және заманауи жаңа технологияларды игеретін биотехнологиялық өндірістің жетекші мамандарын дайындау
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M082 Биотехнология
-
Білім беру саласы 7M05 Жаратылыстану ғылымдары, математика және статистика
-
Дайындық бағыты 7M051 Биологиялық және сабақтас ғылымдар
Пәндер
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Мақсаты: магистранттарда ғылымның мәнін, шығу тегі мен дамуын тұтас, философиялық түсінуді, ғылымдардың алуан түрлілігі, ғылымның қазіргі жай-күйінің ерекшеліктері, ғылыми ұтымдылықтың құндылықтары туралы түсініктерді қалыптастыру. Ғылым тарихы мен философиясының негізгі тұжырымдамалық аппараты. Әлемдік және отандық философиялық ойдың танымдық бағдарламаларының даму тарихы, қазіргі ғылым философиясының мәселелері және мамандандырылған білімнің негізгі бағыттары. Ғылым мен ғылыми қызметтің Әлеуметтік-этикалық аспектілерін, философиялық және ғылыми ойдың моральдық, нормативтік-құндылық мәселелерін, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелерін және оны іске асыру нысанын білу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Шетел тілі (кәсіби)
Мақсаты: кәсіби ортада және жалпы қоғамда шет тілінде қарым-қатынас дағдыларын қалыптастыру, ғылыми жұмыстарды жазу және таныстыру. Шет тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктері. Мамандық бойынша шет тілінде сөйлейтін ақпаратты түсіндіру. Мамандығы бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудару. Мамандығы бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау). Конференцияларда шет тілінде ғылыми мақалалар жазу және ғылыми баяндамалар жасау
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Мақсаты: жоғары және жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру ұйымдарының заманауи педагогикалық технологиялары негізінде педагогикалық шеберлік дағдыларын қалыптастыру. Жоғары мектеп педагогикасының теориялық-әдіснамалық негіздері және педагогикалық білім беруді дамытудың жалпы әдіснамалық принциптері мен басым стратегиясы. Жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басым стратегиялары. Жоғары педагогикалық білім берудің даму тенденциялары. Жоғары мектепте оқу-тәрбие процесін ұйымдастыру мен іске асырудың заманауи әдістері мен технологиялары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Фитопатогендер микрофлорасынан өсімдіктерді сауықтырудың биотехнологиялық әдістері
Мақсаты: магистранттарды генетикалық әдістерді, биологиялық препараттарды, микроорганизмдерді пайдалануды және өсімдіктердің денсаулығын сақтау және өнімділігін арттыру үшін басқа құралдарды қоса алғанда, өсімдіктерді қорғаудың заманауи әдістерімен таныстыру. Өсімдіктерді интеграцияланған қорғау жүйесі және оны іске асыру технологиясы; өндіріс пен сақтаудың әртүрлі кезеңдерінде зиянкестер мен аурулардан ауыл шаруашылығы өнімдерінің шығындарын азайту жолдарын зерделеу. Зиянды организмдер популяциясы динамикасының негізгі заңдылықтары, агроэкожүйелерді қалыптастыру және дамыту ерекшеліктері; селекцияның иммуногенетикалық және биотехнологиялық проблемаларын талдау тәсілдері. Патогендердің зияндылық деңгейін анықтау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өсімдіктер биотехнологиясы және селекция
Мақсаты: өнімділікті арттыру, әртүрлі өсу жағдайларына бейімделу, жемістердің, тұқымдардың сапасын жақсарту, сондай-ақ өсімдіктердің жаңа түрлерін дамыту мақсатында өсімдіктердің сорттары мен генетикалық қасиеттерін жақсарту үшін қолданылатын әдістер мен технологияларды зерттеу. In vitro жағдайында өсірілген өсімдік жасушаларының, өсімдік тіндері мен мүшелерінің биологиясы; маңызды метаболиттерді алу үшін өсірілген жасушаларды пайдаланудың әдістемелік принциптері; вирустық инфекциядан өсімдіктерді клондық микрокөбейту және сауықтыру әдістері; ауыл шаруашылығы дақылдарын іріктеуде-қашықтан будандастыру кезінде үйлесімсіздікті еңсеру, гаплоидты дақылдарды алу, жойылып бара жатқан және сирек кездесетін өсімдік түрлерінің генофондын сақтау, бар сорттарды жетілдіру мақсатында жасуша деңгейінде селекция жасау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Басқару психологиясы
Мақсаты: әр түрлі пікірлер жағдайында орындаушылар ұжымының жұмысын ұйымдастыру, басқару шешімдерін таңдау, негіздеу, қабылдау және іске асыру дағдыларын қалыптастыру. Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен әртүрлі ұғымдармен танысу. Менеджердің жеке басқару тұжырымдамасы. Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқару қызметі мен өзара әрекеттесу саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Биотехнологиядағы заманауи әдістер
Мақсаты: магистранттарға заманауи биотехнологиялық құралдардың, гендік инженерия әдістерінің, жасушалық технологиялардың және Биотехнологиядағы басқа да инновациялық тәсілдердің жұмыс принциптерін түсінуді қамтамасыз ету. Қазіргі заманғы биотехнологиялық зерттеулерде және өндірістерде қолданылатын биохимиялық, молекулалық және иммунологиялық әдістер. Аса өнімді қамтамасыз етудің ғылыми принциптері. Ауксотрофты және реттеуші мутанттарды алу. Мақсатты өнімді синтездеуге жауап беретін ферменттер гендерін күшейту. Жоғары өнімді алу үшін гендік инженерияны қолдану. Ферменттік технология. Иммобилизацияланған био объектілер және оларды бірнеше рет қолдану. Ресурстарды үнемдеу. Экологиялық артықшылықтары. Экономикалық мақсаттылық.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологияның молекулярлы-генетикалық негізі
Мақсаты: белгілі бір мақсаттарға жету үшін гендер мен геномдар деңгейіндегі молекулалық механизмдерді, олардың реттелуін, мутацияларын және модификацияларын түсіну. Тағам және т.б. биотехнологиялық өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау үшін молекулярлық биологияның қазіргі заманғы әдістерімен танысу, магистранттардың қазіргі заманғы Молекулярлық биология саласындағы ғылыми білімдерін қалыптастыру. Ақуыздардың, нуклеин қышқылдарының құрылымы мен қызметі. ДНҚ репликациясының молекулалық механизмдері, транскрипция механизмдері. РНҚ матрицалық синтезі. Генетикалық код. Ақуыз биосинтезі. Генетикалық ақпаратты тарату. Рибосомалардың құрылымы және трансляциясы. Геннің құрылымы, геномның элементтері. Мобильді генетикалық элементтер. Мутация механизмдері.қышқылдар. Рекомбинантты ДНҚ технологиясы. ДНҚ-ны қалпына келтірудің молекулалық механизмдері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ұлттық сүт қышқылды өнімдерді өндіру үшін ұйытқылар әзірлеу
Мақсаты: ашытқыны әзірлеу әдістері мен технологияларын меңгеру, ұлттық ашытылған сүт өнімдерінің сапасын жақсарту және бірегей қасиеттерін сақтау. Ұлттық ашытылған сүт өнімдерін өндіруге арналған ашытқыны әзірлеу микробиология негіздерін, сүт өнеркәсібінің процестері мен аппараттарын, сүт биохимиясын терең білуге негізделген. Негізгі бөлімдер: тағам сапасының қалыптасуындағы биотехнологияның рөлі. Сүттің тағамдық және биологиялық құндылығы. Дайындалған сүтке қойылатын талаптар. Сүтті өңдеудің жалпы процестері. Сүт өнеркәсібінде қолданылатын ашытқылар мен бактериялық концентраттар. Бифидобактериялардың морфологиясы. Ұлттық ашытылған сүт өнімдерін өндіру үшін қолданылатын ашытқылар. Ашытылған сүт өнімдерін өндірудегі биохимиялық процестер. Биохимиялық процестердің тиімділігіне әсер ететін факторлар. Ашытылған сүт өнімдерін өндіруде микрофлораның дамуының жалпы бағыттары. Ашытылған сүт өнімдерінің жіктелуі. Көп компонентті ашытқылармен дайындалған тағамдар. Мезофильді сүт қышқылы стрептококктарымен дайындалған тағамдар. Термофильді сүт қышқылы бактерияларының көмегімен дайындалған тағамдар. Мезофильді және термофильді сүт қышқылы бактерияларының көмегімен дайындалған тағамдар. Ацидофильді және бифидобактерияларды қолдану арқылы дайындалған тағамдар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Салалық биотехнология және селекция
Мақсаты: өнімділікті арттыру, аурулар мен зиянкестерге төзімділікті арттыру, өнім сапасын және басқа көрсеткіштерді жақсарту мақсатында өсімдіктердің, жануарлардың және микроорганизмдердің жаңа сорттары мен будандарын жасау үшін ауыл шаруашылығы өнеркәсібінде қолданылатын биотехнология әдістері мен құралдарын зерттеу. Биотехнологияның генетикалық инженерия, геномика және протеомика саласындағы жаңа бағыттары. Диагностика мен терапияның жаңа технологиялары, жаңа материалдар мен биоинженерия; биосфераны сақтау мен тұрақты дамытуға және адам өмірінің сапасын арттыруға бағытталған биотехнологияның жетістіктері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісіндегі нанотехнология
Мақсаты: нанобөлшектер мен наноматериалдарға негізделген инновациялық өнімдерді жасау үшін нанотехнологияның принциптері мен әдістерін зерттеу. Тағам өндірісіндегі нанотехнологиялар пәніне кіріспе. Нанотехнологияның даму тарихы және басқа ғылымдармен байланысы. Нанотехнологияларды қолдану. Тамақ өнеркәсібінде нанотехнологияларды қолдану. Нанотехнологияларды қолданатын өнімдер. Наноөнімдердің классификациясы. Наноматериалдардың қауіпсіздігі. Функционалды тағамдарға арналған нанодисперсті және нанокапсулирленген компоненттер. Наноконсерванттар. Наносүзгі наносенсорлары. Қорғаныс аэрозольдері. Қаптама материалдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Техникалық микробиология
Мақсаты: тамақ өнімдерін, ферменттерді, антибиотиктерді және басқа да өнімдерді өндіруді қоса алғанда, микробиологиялық процестерді және оларды өнеркәсіпте қолдану әдістерін зерттеу. Техникалық микробиология техникалық микробиологияның даму тарихын, микробтардың биохимиялық қызметін пайдаланудың ғылыми негіздерін қарастырады. Әр түрлі шикізатты (былғары, мақта, резеңке), Құрылыс және басқа материалдарды (маталар, ағаш, ағаш, балық аулау құралдары) олардың микроорганизмдерінің бүлінуінен қорғау шараларын зерттейді. Таза дақылдарды алуды зерттейді. Микроорганизмдерді таңдау-іс жүзінде маңызды заттардың өндірушілері. Микроорганизмдердің іс жүзінде пайдалы штамдарын алу үшін гендік инженерияны қолдану. Адам мен жануарлардың ақуыздарын алу. Өнеркәсіптік жағдайда антибиотиктер алу. Ашыту және басқа метаболизм процестерін қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісінің микробиологиялық негіздері
Мақсаты: магистранттарда тамақ өнеркәсібіндегі микроорганизмдердің маңыздылығы туралы түсінік қалыптастыру, тамақ өнімдерін өндірудегі микроорганизмдердің рөлін зерттеу, олардың өнімнің сапасы мен қауіпсіздігіне әсері, сондай-ақ тамақ өнеркәсібінде микробиологиялық әдістерді қолдану дағдыларын игеру. Микроорганизмдердің өсу және өсіру заңдылықтары, сондай-ақ тамақ және биотехнологиялық өндірістердің микробиологиялық негіздері. Сүт және сүт өнімдерін, ет және ет өнімдерін, ашыту және нан пісіру өндірістерін алудың микробиологиялық негіздері; түрлі тамақ өнімдерін консервілеу; микроорганизмдердің өсу және өсіру заңдылықтарын, олардың метаболизмін зерттеу; Тамақ биотехнологиясының перспективалары
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Молекулалық генетиканың заманауи әдістері
Мақсаты: магистранттардың өз жұмысында заманауи молекулалық-генетикалық әдістерді қолдану қабілетін дамыту. ДНҚ мен РНҚ-ны құрылымдық ұйымдастыру принциптері, ДНҚ репликациясы, жөндеу және рекомбинация механизмдері, транскрипция механизмдері, РНҚ-ны транскрипциядан кейінгі модификациялау және сплайсинг, нуклеин қышқылдарының құрылымдық-функционалдық ұйымдастырылуы, ДНҚ репликациясы мен геном жұмысының молекулалық механизмдері туралы заманауи түсініктер, ген экспрессиясын реттеу және рекомбинантты ДНҚ технологиялары. Трансгенді өсімдіктер мен жануарларды алу әдістері. Трансгендердің құрылымы. Трансгеноздың механизмдері. Трансгенді организмдерді қолдану арқылы шешілетін негізгі міндеттер. трансгенді Жануарлар. In vitro гибридті ДНҚ молекулаларын жобалау әдістері. Генетикалық клондауға арналған векторлар, олардың молекулалық ұйымының ерекшеліктері. Жасушалардағы рекомбинантты ақуыздардың экспрессиясы және өндірісінің жоғарылауы. ДНҚ-ның нуклеотидтер тізбегін анықтау әдістері. Сайтқа бағытталған мутагенез әдістері. Нуклеин қышқылының индикациясына негізделген технологиялар: нуклеин қышқылын күшейту әдістері, полимеразды тізбекті реакцияның компоненттері мен шарттары, реттілік, генетикалық төлқұжат құру, күшейту өнімдерін талдау әдістері, микрочиптер. Ақуыздар мен басқа биомолекулаларды көрсетуге негізделген технологиялар. Иммуноферментті талдау. Молекулалық модельдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Гендік инженерлік биотехнология әдістері
Мақсаты: магистранттардың генетикалық материалмен, гендік құрылымдармен, геномды өзгерту әдістерімен жұмыс істеу негіздерін меңгеруі, сондай-ақ гендік инженерияны қолданудың этикалық және құқықтық аспектілерін түсінуі. Гендік инженерия әдістерінің негіздері және олардың практикада қолдану мүмкіндігі, сапаны бақылау әдістері және азық-түлік қауіпсіздігі, өсімдіктер мен жануарлардың қолданыстағы түрлерін жетілдіру әдістері, өсімдіктердің жаңа түрлерінің және жануарлардың өнімді түрлерінің жаңа тұрақты нысандарын алу үшін бөтен гендерді тірі жүйелерге беру әдістерімен танысу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Биотехнологиядағы биологиялық және биохимиялық бақылау әдістері
Мақсаты: биохимиялық параметрлерді мониторингілеу және талдау, өнім сапасын бақылау және ықтимал ауытқуларды анықтау бойынша дағдыларды дамыту. Биотехнологиялық өнімдерді алу, стерильдеу, дайындау және мақсатты өнімдерді алу әдістері, талдау, бөлу, тазалау, кептіру әдістері. Қазіргі заманғы өнеркәсіптік биотехнология негіздері. Мақсатты өнімдерді талдау мен бақылаудың негізгі аналитикалық биологиялық және биохимиялық әдістері, талдау хаттамалары мен ұсыныстарды дайындау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Жасыл технологиялар мен жасыл экономика дамуының заманауи тенденциялары
Мақсаты: жасыл технологияларды қолдануға және жасыл экономиканы дамытуға қатысуға қабілетті мамандарды даярлау. Жасыл экономиканың мәні, оның міндеттерін анықтау. Биосфера мен өркениеттің сақталуы мен дамуы. Жасыл экономика жүйесінің бағыттары: жаңартылатын энергия көздерін енгізу; қалдықтарды басқару жүйесін жетілдіру; Су ресурстарын басқару жүйесі; таза көлікті дамыту; органикалық егіншілік; ТКШ саласындағы энергия тиімділігі; экожүйелерді сақтау және тиімді басқару. Жасыл экономика қағидаттары, мультипликативтік және дағдарысқа қарсы әлеует.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биоконверсия
Мақсаты: биомассаны пайдалану тиімділігін арттыру және қоршаған ортаға теріс әсерді азайту үшін білім алушыларды биоконверсия әдістері мен технологияларына оқыту. Биотехнологиялық өндірістердегі қалдықсыз технологиялардың негіздері. Конверсия әдістерінің жіктелуі. Бір және көп сатылы түрлендіру әдістері. Шикізатты түрлендірудің физикалық және аралас әдістері. Өсімдік шикізатының механикалық және механохимиялық деструкциясы. Радиолиз, ультрадыбыстың әрекеті өсімдік шикізатын қышқылдармен гидролиздеу процестері. Целлюлоза және пентоза бар шикізатты қышқылдармен, газ тәрізді реагенттермен конверсиялау. Өсімдік шикізатын ферменттермен, микроорганизмдермен конверсиялаудың биологиялық әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Биотехнологияда нормативтік құжаттарды дайындау
Мақсаты: стандарттарды, техникалық шарттарды, технологиялық регламенттерді және басқа құжаттарды ресімдеу дағдыларын меңгеру. Тамақ өндірісіндегі стандарттар мен нормативтік құжаттаманы әзірлеу технологиясы мен техникалық реттеудің мемлекеттік жүйесінің нормативтік-құқықтық негіздері. Өнім сапасының халықаралық стандарттары. Стандарттаудың әдістемелік негіздері. Техникалық регламенттерді, стандарттарды және нормативтік құжаттарды әзірлеу және бекіту тәртібі. Техникалық реттеу саласындағы нормативтік құқықтық белгіленген талаптардың сақталуын мемлекеттік бақылау және қадағалау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Халықаралық стандарттар негізінде тамақ өнімдерінің сапасын басқару
Мақсаты: өнім сапасын басқару негіздерімен, стандарттау және сертификаттау жүйелерімен, сондай-ақ тамақ өнімдерінің сапасын қамтамасыз етудің заманауи тәсілдерімен таныстыру. Тамақ өнімдерін тұтынудан туындаған тәуекел критерийлері. Адам ағзасына улы, канцерогенді, мутагенді әсер ету; негізгі компоненттердің гигиеналық сипаттамасы. Тамақ өнімдерінің улы компоненттерінің жіктелуі. Стандарттау объектісіне қойылатын нормалар, ережелер, талаптар кешенін белгілейтін халықаралық нормативтік-техникалық құжаттама өнімнің сапасын қамтамасыз етуге арналған негізгі халықаралық стандарттар. ISO 9000 сериялы стандарттар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қоршаған ортаны тазалау мәселелерін шешудегі биотехнология
Мақсаты: білім алушылардың табиғатты сақтау және қоршаған ортаның сапасын жақсарту үшін экологиялық биотехнология саласындағы білімдері мен дағдыларын дамыту. Сарқынды суларды, топырақты, ауаны және т.б. тазарту үшін биологиялық объектілерді пайдалана отырып, биотехнологиялық тазартуды бақылау мен қамтамасыз етудің қазіргі заманғы әдістері; биотехнологияда пайдалану үшін микроорганизмдер штаммдарының өнімділігін арттыру тәсілдері. Микроорганизмдерді пайдалану қауіпсіздігі мәселелері, алынған гендік-инженерлік әдістермен және микробтық синтездің кейбір өнімдерімен әр түрлі өндірістердің өнеркәсіптік қалдықтарын биологиялық өңдеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Экологиялық биотехнологияның қолданбалы аспектілері
Мақсаты: биотехнологияда экологиялық мәселелерді шешу, ластанған аумақтарды қалпына келтіру, су мен топырақты тазарту және қоршаған ортаға зиянды әсерді жою үшін биотехнологияны қолдану үшін қолданылатын әдістер мен технологияларды зерттеу. Суды, топырақты, ауаны және басқа да объектілерді экологиялық ластанудан тазартудың биотехнологиялық әдістері, ластанудың шекті рұқсат етілген нормалары, токсиканттарды бақылау нысандары. Қоршаған ортаның техногендік ластануының мониторингі. Қоршаған орта объектілерінің органикалық ластану микроорганизмдер деструкторларының консорциумдары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау әдістері
Мақсаты: сапасы мен қауіпсіздік стандарттарына сәйкестігін қамтамасыз ету мақсатында білім алушыларда тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылаудың принциптері мен әдістерін түсінуді қалыптастыру. Биотехнологиялық өнімдерді алу әдістері, стерильдеудің, дайындаудың және алудың негізгі әдістері, талдау, бөлу, тазалау, кептіру әдістері. Өнеркәсіптік биотехнологияның, халық шаруашылығының әртүрлі салаларында пайдаланылатын заттардың немесе препараттардың негіздері. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылау әдіснамасы, қауіпсіздік өлшемдері
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Нақты биотехнологиялық мәселелерді шешу кезінде талдау әдісін таңдауды негіздейді
- Биотехнологияның негізгі бағыттары мен мүмкіндіктері туралы білімдерін көрсетеді
- Оқу іс-әрекетінде жоғары білім беру педагогикасы, кәсіптік білім берудің әдістемелік негіздері туралы білімдерін қолданады
- Сапаны қамтамасыз ету жүйелерін пайдаланудың қазіргі заманғы технологиялары негізінде тамақ өнімдерінің өндірісін бақылауды және сапаны басқаруды ұйымдастырады
- Шет тілдерінің бірінде жазбаша және ауызша кәсіби қарым қатынас жасау қабілетін көрсетеді
- Әлеуметтік, этникалық, конфессиялық және мәдени ерекшеліктерді төзімділікпен қабылдай отырып, топты басқарады
- Тағам өндірісіндегі ғылыми және практикалық мәселелерді шешу үшін теориялық және эксперименттік зерттеулерді, олардың нәтижелерін талдауды дербес жүргізеді
- Ғылыми білім, озық тәжірибе және тамақ өнеркәсібін дамыту перспективалары негізінде биотехнологиялық өндіріс өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын әзірлейді
- Ғылыми қызметте және сапалы өнімдер жасау үшін эксперименттік зерттеулердің әдіснамасы мен әдістерін біледі
- Мамандарға да, маман еместерге де ақпаратты, идеяларды, қорытындыларды, проблемалар мен шешімдерді нақты хабарлайды