Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B07203 Астықты сақтау және қайта өңдеу технологиясы в Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

  • Математика 1
    Несиелер: 5

    Пәннің мазмұны алгебра, аналитикалық геометрия және математикалық анализдің Білім Беру Бағдарламасының шеңберінде жаңа пәндерді одан әрі дамытуға қажетті таңдалған мәселелерін қамтиды. Математика ғылымының негізгі даму кезеңдерімен, математиканың басқа ғылымдармен өзара байланысының негізгі заңдылықтарымен таныстыру; Математиканың техникада қолданылуын көрсететін нақты есептердің, практикалық мысалдардың шешімдерін келтіреді. Интерактивті дәрістерді қолдану және белсенді практикалық жаттығулар жүргізу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Физика
    Несиелер: 5

    Жалпы және теориялық физика мәселелерін зерттеу. Техника және технология саласындағы практикалық есептерді шешу үшін негізгі физикалық заңдарды қолдану; жүргізілген физикалық өлшеулердің нәтижелерін математикалық өңдеу. Физикалық құбылыстарды эксперименттік зерттеулерде ғылыми көзқарас дағдыларын қолдану, сонымен қатар өлшеу нәтижелерінің сенімділік дәрежесін бағалау. Интерактивті дәрістерді қолдану, белсенді практикалық сабақтар мен виртуалды зертханалық жұмыстарды жүргізу

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Математика 2
    Несиелер: 5

    Пән бойынша қарастырылатын негізгі базалық математикалық есептерді шешуге қажетті дифференциалдық теңдеулер мен ықтималдықтар теориясының қажетті таңдалған бөлімдерін және мәселелерін оқып игеру. Математикалық білімді жобалау және конструкциялық-технологиялық мәселелерді шешкенде кешенді пайдалану. Математиканы нақты техникалық есептерді шешуге қолдану және теориялық және эксперименттік зерттеулердің нәтижелерін өңдеуге математикалық әдістерді қолдану. Студенттердің өзіндік жұмысын тексеру үшін компьютерлік тестілеу формасын қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Сызба геометрия және инженерлік графика
    Несиелер: 6

    Пән келесі мәселелерді қарастырады: күрделі сызбадағы нүкте, түзу, жазықтық және көпбұрыштарды анықтау. Сызбаны түрлендіру әдістері, беттерді сканерлеу. Конструкторлық құжаттама мен сызбаларды, сондай-ақ бөлшектердің геометрия элементтерін, бейнелерді, жазуларды, белгілеулерді, бөлшектердің аксонометриялық проекцияларын, бөлшектер элементтерінің кескіні мен белгілеулерін, бұранданың кескіні мен белгілеуін, бөлшектердің жұмыс сызбаларын, бұйымдардың Құрастыру сызбаларын ресімдеу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Тіршілік қауіпсіздік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты біздің өміріміздегі қауіпсіз мінез-құлық саласындағы құзыреттерді қарастыру, қауіпті жағдайларда, оның ішінде қоршаған, техногендік және биосоциалдық сипаттағы қауіпті жағдайларда дұрыс шешімдер қабылдау және рөлдер, салауатты және қауіпсіз өмір салтын ұйымдастыру, алғашқы медициналық көмек көрсету дағдылары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Теориялық механика
    Несиелер: 5

    Осы пәнді оқыту барысында студенттер байланыс реакциясымен, күштердің жазықтық және кеңістіктік жүйелерінің тепе-теңдік жағдайларымен, күштер жұптарының теориясымен танысады; нүктенің кинематикалық сипаттамалары, нүктенің күрделі қозғалысы, қатты дененің қозғалыс жағдайлары; инерциялық және инерциялық емес эталондық жүйелердегі нүкте қозғалысының дифференциалдық теңдеулері, динамика теоремалары, аналитикалық динамика, соққы теориясы, Аналитикалық механика және тербеліс теориясының элементтері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Астық өңдеу кәсіпорындарының электр жабдықтары
    Несиелер: 5

    Астық өңдейтін кәсіпорындардың электр жабдықтары мен аппараттарының құрылымы мен түрлері. Электростатика, тұрақты ток тізбектері, электр тогының химиялық және жылу әсерлері, электромагнетизм және электромагниттік индукция, бір фазалы және үш фазалы ток. Үш фазалы электр қозғалтқыштарындағы қосылу схемалары, трансформаторлар, асинхронды және синхронды қозғалтқыштар, тұрақты ток машиналары, электр өлшеу құралдары және астық өңдейтін кәсіпорындардың басқару аппаратуралары. Интерактивті дәрістерді қолдану, белсенді практикалық сабақтар өткізу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты пәннің мазмұны Қазақстан экономикасының даму кезеңдері, монополия және нақтылау, Ұлттық экономика, жұмыс істемейтін және инфляция деңгейі, алдын – ала кәсіпкерлікті ұйымдастырудың дәлдігі мен нысандары, әлеуметтік кәсіпкерлік, кәсіпкерлік тәуекел, кәсіпорындағы жаңа идеялар, тиімді бизнес-жоспарды дамыту, Қазақстан Республикасындағы шағын және орта кәсіпкерлікті мемлекеттік қолдау сияқты тақырыптарды қамтитынын түсіндіру. Бизнес-жобалардың тұсаукесерлерін ұйымдастыру және өткізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Ғылыми зерттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің ғылыми-зерттеу дағдыларын дамыту; ғылыми білімге баулу, оларды ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындау және қабілетін шыңдау. Пәнді оқытудың міндеттері: студенттердің ғылыми зерттеулер жүргізудегі практикалық дағдыларын дамыту; ақпарат көздерімен өз бетінше жұмыс істеу дағдыларын жетілдіру. Компьютерлік презентацияларды пайдалана отырып, интерактивті дәрістер, белсенді практикалық сабақтар және/немесе зертханалық жұмыстар өткізу, білім беру процесіндегі ғылыми зерттеулердің АКТ-мен өзара байланыстыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты экологияның мақсаттары, міндеттері және әдістерімен таныстыру. Экологиялық білімнің қалыптасуы мен дамуының қысқаша тарихы. Табиғат пен қоғамның тұрақты дамуының негізгі заңдылықтарын беру. Экологиялық проблемалар, олардың қазіргі экономикалық және саяси тенденциялардағы орны мен рөлі. Экология бойынша практикалық міндеттерді шешу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты еңбек, азаматтық, отбасылық және қылмыстық құқықта мемлекеттің түрлері мен нысандары туралы түсінік пен құзыреттілікті қалыптастыруды қарастыру, студенттерге сыбайлас жемқорлыққа жол бермеу бойынша жұмысты басқарудың негізгі технологиялары туралы Сыбайлас жемқорлық туралы түсінік беру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Химия
    Несиелер: 3

    Химияның негізгі анықтамалары мен заңдарын, периодтық жүйесін, химиялық элементтердің атомдық құрылымын оқыту; қазіргі кездегі химиялық байланыс теориясы; химиялық процестердің жалпы заңдары, термохимиялық заңдар, процестің ықтималдығы үшін термодинамикалық шарт, масса әсер ету заңы және оның әртүрлі химиялық процестерге қолданылуы; ерітінділер, тотығу-тотықсыздану реакциялары және электрохимиялық процестер туралы ілімдерге қатысты негізгі түсініктер мен заңдар.Белсенді практикалық сабақтар мен зертханалық жұмыстар жүргізу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Өндеу өндірістерінің технологиясы
    Несиелер: 5

    Технологиялық операциялар мен процестердің теориялық базасы мен есептеулеріне негізделген астық, жарма ұны, құрама жем, нан, макарон және кондитерлік өнімдер, қант және крахмал-сірне өндірістері. Ашыту өндірістері технологиясының принциптері мен әдістері. Бір текті емес жүйелер. Жылу, масса алмасу процестері. Дисперсті және коллоидты жүйелер. Астық, ұн, жарма және құрама жем технологиясының теориялық негіздері, осы кәсіпорындарда технологиялық ағынды құру теориясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Материалдардың қарсыласуы
    Несиелер: 5

    Конструкциялық материалдардың механикалық қасиеттерімен тығыз байланыста құрылыстар мен машиналар элементтерінің беріктігін, қаттылығын және орнықтылығын есептеудің инженерлік әдістерінің теориялық негіздері мен практикалық дағдыларын беру; нақты объектілерді талдау әдістемесін зерделеу және есептеу схемаларын жасау; деформацияланатын қатты дене механикасы саласындағы ғылым мен техниканың соңғы жетістіктерімен танысу. Интерактивті дәрістерді пайдалану, белсенді практикалық сабақтар мен виртуалды зертханалық жұмыстарды жүргізу

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Өсімдік шаруашылық өнімдерін өндеу және сақтау
    Несиелер: 5

    Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау принциптерін, сақтау кезеңінде өнімде болатын процестерді, шикізат пен дайын өнімнің сипаттамалары мен қасиеттерін, оларды сақтаудың негізгі режимдері мен тәсілдерін, сақтау кезеңінде өнімнің қасиеттерінін жоғалмауы мен сапасын арттыратын іс-шараларды зерделейді. Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеуге және сақтауға арналған технологиялық жабдықтардың негізгі технологиялық процестері мен сипаттамалары. Итерактивті дәрістерді пайдалану, белсенді практикалық сабақтар өткізу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Физколлоидтық химия
    Несиелер: 3

    Пәннің мақсаты: студенттердің табиғи-ғылыми дүниетанымын дамыту және термодинамика мен кинетика заңдары негізінде заттардың құрылысы мен химиялық процестер туралы заманауи түсініктерді меңгеру үшін студенттердің білімін, практикалық дағдылары мен дағдыларын қалыптастыру, сонымен қатар топырақты және ауыл шаруашылығы өнімдерінің сапасын талдау үшін қолданылатын физика-химиялық зерттеу әдістерінің негіздерімен таныстыру; топырақта болатын физикалық-химиялық процестердің заңдылықтарын зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Астықты жинауға және тазартуға арналған машиналар, агрегаттар, кешендер
    Несиелер: 5

    Астық жинайтын машиналар, жұмыс істеу принциптері. Астықты алдын ала және бастапқы тазалауға және ішінара сұрыптауға арналған ауа елеуіш машиналар. Астықты өңдеу әдісін таңдау. Тұқым тазалайтын машиналар мен астық тиегіштердің торларын іріктеу. Тазалау және сұрыптаудың технологиялық процестері. Тұқымдарды өлшемі, аэродинамикалық қасиеттері, тығыздығы бойынша бөлу. Астықты бастапқы және қайталама тазалау машиналарын баптау және дайындау. Екінші рет тазалайтын электромагнитті тұқым тазалайтын машиналар, триерлік приставкалар, гравитациялық машиналар.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Физикалық химиялық анализ әдістері
    Несиелер: 3

    Курстың мақсаты: талдаудың физика-химиялық әдістері туралы заманауи идеяларды қалыптастыру. талдаудың физика-химиялық әдістерін жіктеу. Талдаудың оптикалық, электрохимиялық, хроматографиялық әдістерінің, молекулалық, атомдық-абсорбциялық спектроскопия әдістерінің салыстырмалы сипаттамасы. Техникалық, табиғи объектілерді, белгісіз атомдарды, жеке элементтердің ультра аз концентрациясын талдау және анықтау мүмкіндігі арқылы аналитикалық қабілеттерді дамыту.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Астықтан сыра және спирт алудың заманауи технологиялары
    Несиелер: 3

    Дәнді дақылдардан (бидай, қара бидай, арпа, сұлы, жүгері, тары және т.б.) спирт және сыра алу технологиясын зерттеу. Уыт алу үшін шикізатты дайындау технологиясы. Спиртті алудың технологиялық кезеңдерін зерделеу (шикізатты дайындау; астықты сумен қайнату; салқындату және қанттау; ашыту; спиртті айдау; ректификациялау). Астықтан сыра мен спирт алуға арналған жаңа технологиялық жабдықтар. Белсенді практикалық сабақтар өткізу

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Астық және астық өнімдерінің микробиологиясы
    Несиелер: 5

    Зерттеудің мақсаты тамақ өнімдерін өндіруде, сақтау, тасымалдау және сату процесінде тамақ өнімдерінің сапасына әсер ететін микроорганизмдердің маңызды топтарының морфологиясы мен биохимиялық қызметі туралы қазіргі заманғы ілімдер және тұжырымдармен таысу. Пәнді игеру астық және астық өнімдерінің сапасын, технологиялық процестердің параметрлерін, дайын өнімнің сапасын бақылауды ұйымдастыру және тиімді жүзеге асыру бойынша өндірістік-технологиялық қызмет саласындағы кәсіби міндеттерді шешу кезінде қажет.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Микробиология
    Несиелер: 5

    Пәннің мазмұны келесі тақырыптарды қамтиды: Микробиологияның даму тарихы; Микробиологияның дамуындағы заманауи бағыттар мен үрдістер; Қазақстандағы микробиологияның дамуы; Тірі тіршілік жүйесіндегі микроорганизмдердің жағдайы; Микроорганизмдерді зерттеу әдістері; Прокариоттарды ультрадыбыстық ұйымдастыру; Микроорганизмдердің бөлінуі, өсірілуі және өсуі; Прокариот метаболизмі; Энергетикалық және биосинтетикалық процестер; Микроорганизмдердің жүйелілігі; Микроорганизмдер генетикасы; Микроорганизмдер және қоршаған орта. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ұн және жарма өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Астықтың қасиеттері, ұн мен жармаға қажетті өңдеу объектісі ретінде. Астықтың физикалық-химиялық, биохимиялық және басқа қасиеттерінің анатомиясы. Астықты гидротермиялық өңдеу, осы процесстердің әдістері мен режимдері. Нан пісіруге арналған және макарон ұнына алуға арналған түрлі дақылдар дәндерін ұнтақтаудың технологиялық схемалары; түрлі жарма өндірісінің технологиялық схемалары, технологиялық процесстің тиімділігін бақылау және бағалау әдістері. Ұн мен жарманы талдау үшін зертханалық аспаптарды пайдалана отырып, белсенді практикалық сабақтар өткізу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Инженерлік есептеулердегі компьютерлік 3D модельдеу
    Несиелер: 5

    Осы пәнді оқыту барысында студенттер технологиялық объектілерді компьютерлік жобалаумен; жобалаудың әдіснамасымен және компьютерлік технологияларымен танысады. Қарастырылатын тақырыптар тізіміне мыналар кіреді: заманауи технологиядағы автоматтандырылған жобалау және инженерлік талдау жүйелері. Сурет параметрлерін құру, сақтау, өзгерту. Сызбаны дайындау. Кескін сызбалары. Жобалау кезіндегі жалпы көріністің сызбалары. КОМПАС-3D сияқты әртүрлі бағдарламалардағы көлемді жобалау негіздері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Астық өңдеу кәсіпорындарындағы заманауи CALS технологиялары
    Несиелер: 5

    Заманауи ақпараттық технологияларды енгізу, астықты қайта өңдеу кәсіпорындарының АБЖ ТП заманауи құралдары, астықты сақтау және қайта өңдеу кәсіпорындарын өнеркәсіптік автоматтандыру саласындағы соңғы жетістіктер зерттеледі. Автоматтандырылған жобалау жүйелерінің бағдарламалық қамтамасыз ету интерфейсімен жұмыс (AutoCAD," Компас 3D " және басқалары); 3D-принтермен жұмыс. Кәсіпорында халықаралық стандарттарға сәйкес келетін, өнім сапасын басқару кезінде тиімді жұмыс істейтін компьютерлік жүйе құру .

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Машина бөлшектері мен конструкциялау негіздері
    Несиелер: 5

    Жалпы мақсаттағы машиналардың тораптары мен бөлшектерін есептеу және жобалау әдістерін қарастырады. Механикалық берілістер (тісті дөңгелекті, белдікті т.б.) ; біліктер мен осьтердің қажетті өлшемдері, подшипниктердің жұмыс істеу мерзімдері анықталады. Муфталы,бұрандалы, тойтармалы қосылыстар т.б. қосылыстар есептеледі. Конвейерлер жетектерін санау үшін курстық жоба орындалады. Интерактивті әдістер: проблемалық-диалогтық әдістер; PowerPoint презентациялары; виртуалды зертханалық жұмыстар қолданылады. Курстық жобадағы сызбалар КОМПАС бағдарламасында сызылады.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Жылу техникасы негіздері және астық өңдеу кәсіпорындарындағы жылу техникасы қондырғылары
    Несиелер: 5

    Термодинамиканың негізгі ұғымдары мен анықтамалары; термодинамиканың бірінші және екінші заңдары; жұмыс денелерінің термодинамикалық процестері; термодинамикалық циклдар; газ қоспалары; ылғалды ауа; жылу беру; жылу өткізгіштік; конвективті жылу алмасу; сәулелену арқылы жылу алмасуы; күрделі жылу алмасу, жылу алмасу аппараттары және олардың есептеулері. Астық кептіргіштерде болатын процестерді зерттеу: максималды қыздыру температурасы, жылу тасымалдағыштың температурасы және қозғалыс жылдамдығы, астықты салқындату температурасы. Астықты кептіру режимдерін таңдау олардың астық кептіру қондырғыларының конструктивті ерекшеліктеріне байланысы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Өсімдік өнімдерінің биохимиясы
    Несиелер: 5

    Өсімдік ағзасындағы биогенді қосылыстардың (ақуыздар, көмірсулар, липидтер, витаминдер мен ферменттер) негізгі қасиеттері мен өзгеру жолдары, сондай-ақ дәнді дақылдар мен өсімдік дәндерінің, картоп түйнектерінің, тамыржемістілердің, жемістер мен көкөністердің химиялық құрамы, тұқымдардың, астықтың, ұнның, жарма мен нанның химиялық құрамы; тұқымдар мен астықтың пісіп жетілуі мен өнуі кезінде болатын биохимиялық процестер; астықта оны өңдеу кезінде болатын биохимиялық процестер зерттеледі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Астық және астық өнімдерінің биохимиясы
    Несиелер: 5

    Астықтың химиялық құрамы, ақуыз заттарының, дәрумендердің, ферменттердің, көмірсулардың, липидтердің сипаттамасы. Астықта, ұн мен жармада болатын биохимиялық процестер, диссимиляция процестері; өсімдіктердегі азот алмасуы; организмдегі зат алмасу процестерінің өзара байланысы; астықты қайта өңдеу өнеркәсібіндегі биохимиялық процестердің рөлі. Астық стандарттары, астық сапасының әртүрлі көрсеткіштерін анықтау әдістері. Майлы және басқа да техникалық дақылдар. Белсенді практикалық сабақтар өткізу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Машина бөлшектері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқыту барысында студенттер жетектердің жіктелуімен танысады. Қарастырылатын тақырыптар тізіміне мыналар кіреді: жобалау әдістері. Құрастырудың негізгі принциптері. Пайдалану талаптары. Тісті дөңгелектерді дайындау әдістері, олардың конструкциялары, материалдары және термоөңдеу. Біліктердің мақсаты, құрылымы және материалдары. Редукторлар үшін мойынтіректер түрін таңдау. Редукторлар. Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологияларында пайдалану және техникалық қамтамасыз етуді әзірлеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Астықты кептіру және сақтау технологиясы
    Несиелер: 5

    Астықты кептірудің технологиялық процесі. Кептірудің конвективті, өткізгіш, рециркуляциялық әдістері. Астықтың құрылымдық-механикалық қасиеттеріне әртүрлі факторлардың әсері. Жылу және ылғал беру процестерінің сипаттамасы. Ылғалдылық пен температураның әсері. Гидротермиялық өңдеу процесіне астықтың жылу-физикалық және гидротермиялық қасиеттерінің әсері. Астықты астық кептіргіштерде кептіру, астық үйінділерін белсенді желдету. Астықты сақтаудың технологиялық процестері. Конвейерлі, шахталы және астық кептіргіштердің басқа түрлері, олардың артықшылықтары мен кемшіліктері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары
    Несиелер: 5

    Осы пәнді оқыту барысында студенттер тамақ өнімдері мен шикізаттың негізгі қасиеттерін, тамақ технологиясының негізгі процестерінің кинетикалық заңдылықтарын, құрылғыларды есептеудің жалпы принциптері мен оларға қойылатын талаптарды, процестерді модельдеуді, гидродинамиканы зерттейді. Ауырлық күші өрісіндегі гетерогенді жүйелердің бөлінуі. Масса беру және масса алмасу аппараттарын есептеу теориясының негіздері. Экстрагирлеу және еріту. Кептіру. Абсорбция. Дистилляция және ректификация. Адсорбция. Иондық алмасу. Мембраналық және механикалық процестер.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Элеватор өнеркәсібінің заманауи технологиялары
    Несиелер: 5

    Астық қоймаларын жіктеу; астықпен технологиялық операциялар; астықты жинаудан кейін өңдеу және сақтау; сусымалы ортаның механикасы; бас жоспар; элеваторларды салуға арналған жалпы талаптар. Технологиялық желілер, олардың жіктелуі; элеваторды жедел есептеу әдістері; технологиялық желілердің жұмысын талдау кезінде имитациялық модельдеу; элеваторлардың схемалары мен конструкциялары; технологиялық процестерді басқару; мамандандырылған астық сақтау қоймалары. Астықты өндірудің, сақтаудың, өңдеудің және тасымалдаудың әртүрлі кезеңдеріне арналған инновациялық шешімдер.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Астық өңдеу кәсіпорындарындағы желдету және аспирациялық жүйелер
    Несиелер: 5

    Желдету және аспирациялық қондырғыларды жобалау негіздері. Астықты қайта өңдеу кәсіпорындарының технологиялық желілерінің жұмыс аймақтарындағы ауаны өнеркәсіптік тазарту негіздері, астық өндірісінің жарылыс қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Аспирация жүйелері және шаң тұтқыш қондырғылар. Ауаны тазарту көлемін есептеу, шаң жинау жүйелерінің жұмыс параметрлерін талдау, аспирациялық жабдықтар мен желдеткіштерді таңдау. 2 және 3 сатылы аспирация жүйелерін қолдану. Циклондар, ірі, орта және ұсақ шаң фракцияларын жоюға арналған нүктелік жең сүзгілері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Астықты қайта өңдеуге арналған технологиялық машиналар мен жабдықтардың теориясы және есептеу негіздері
    Несиелер: 5

    Қайта өңдеу өндірістеріне арналған жабдықтарды классификациялау,осы саладағы техниканың дамуының қазіргі жағдайы мен басым бағыттары. Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясының негізгі және қосалқы процестеріне арналған жабдықтар, жұмыс параметрлерін есептеу әдістері. Қайта өңдеу өндірістерінің шикізатын бастапқы қайта өңдеу бойынша технологиялық жабдықтарының жұмыс режимдерін негіздеу. Астықты дайындау мен қайта өңдеудің негізгі процестерін жүйелеу негізін ескере отырып технологиялық жабдықтардың жұмыс органдарын есептеу және есептеу теориясы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Нан өндіру технологиясы
    Несиелер: 3

    Нан пісіру өндірісінің қысқаша сипаттамасы. Шикізат пен өндіріс сатыларының жалпы сипаттамасы. Бидай және қара бидай ұнынан нан өндіруде қолданылатын микроорганизмдер. Нан пісіру өндірісін микробиологиялық бақылау. Нан өндірісінің негізгі технологиялық кезеңдері. Нан дайындаудың технологиялық процесі: қамыр мен басқа да жартылай фабрикаттарды илеу, жартылай фабрикаттарды ашыту, қамырды белгілі бір массаға бөлу, қамыр дайындамаларын қалыптастыру және тексеру, нан өнімдерін пісіру, салқындату және сақтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Диірмен,жарма және құрама жем зауыттарының технологиялық жабдықтары
    Несиелер: 5

    Диірмендердің технологиялық жабдықтарының түрлері; Астықты гидротермиялық өңдеуге арналған машиналар мен аппараттар; дозаторлар мен араластырғыштар; таразы жабдығы; астық пен құрама жем компоненттерін ұсақтауға арналған машиналар; Жарма дәнінің қабыршықтандырғыштары; Жарма бөлгіштер; қағу аппараттары мен өлшеп-орау автоматтары; машиналар мен жабдықтарға қызмет көрсету кезіндегі қауіпсіздік технологиясы. Диірмендер, Жарма зауыттары, құрама жем зауыты жобасының технологиялық бөлігін әзірлеу, жабдықтарды іріктеу және есептеу. Белсенді практикалық сабақтар өткізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Тамақ өнімдерін және шикізаттарын зерттеу әдістері
    Несиелер: 5

    Тамақ өнімдерінің негізгі нутриенттерін талдаудың жалпы схемасы; заттардың негізгі кластарының объектілерінен бөлу және оларды топтап бөлу әдістері; тамақ шикізатының, тамақ өнімдерінің компоненттерін анықтаудың қазіргі заманғы әдістері; ЯМР және спектроскопия негізінде майлар мен ылғал, ТСХ әдісімен липидтердің топтық құрамын анықтау, ГЖХ әдісімен майлы-қышқыл құрамын анықтау (гидрожинксті хроматография). Витаминдерді, ақуызды ыдырататын өнімдерді анықтау, улы элементтерді айнымалы ток поляграфиясы әдісімен анықтау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Астық өңдеу өндірістерінің желдету құрылғылары
    Несиелер: 5

    Желдету қондырғыларының құрамы, жіктелуі және мақсаты; шаң және шаң-ауа қоспалары; шаң бөлгіштер, олардың есептері. Желдету қондырғыларын жобалау негіздері: желдету желілерінің схемаларын есептеу және таңдау, желдеткіштердің түрін және желдету желілерінің арналарын таңдау, Электр қозғалтқышын таңдау. Элеваторлар мен қоймаларда сақтау кезінде Астықты белсенді желдету техникасы мен технологиясы. Желдету қондырғыларына қызмет көрсету кезіндегі қауіпсіздік техникасы

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Нан, ұннан жасалған кондитерлік және макарон өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 3

    Шикізаттың химиялық құрамын, органолептикалық және физикалық-химиялық қасиеттерін және оның нан пісіру сапасын; шикізаттың, жартылай фабрикаттардың қасиеттерін және дайын өнімнің сапасын бағалаудың қазіргі заманғы әдістерін; өнімдердің сапасы мен тағам құндылығын арттыру тәсілдерін; нан және макарон өнімдерінің ассортиментін, олардың тағамдық құндылығын; нан пісіру және макарон өндірісінің өнімдерін алудың технологиялық процестерін; кондитерлік өнімдердің әр түрін дайындаудың технологиялық процесінің ерекшеліктерін зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Астық өңдеу өндірістерінің технологиялық желілері
    Несиелер: 5

    Технологиялық желілер, олардың жіктелуі. Астық өңдеу кәсіпорындарындағы процестер мен технологиялық жабдықтардың жіктелуі. Ағынды технологиялық (механикаландырылған) желілер. Элеваторлардағы, астық қабылдау кәсіпорындарындағы, ұн тарту және құрама жем зауыттарындағы, Жарма зауыттарындағы технологиялық процестер. Негізгі және қосалқы техникалық операциялар және олардың мақсаттары: астық өнімдерінің әртүрлі қоспаларын сепарациялау және қалыптастыру операциялары; гидротермиялық өңдеу. Элеваторлардың технологиялық желілерінің жұмысын талдау кезіндегі имитациялық моделдеу және; технологиялық процестерді басқару.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қоймалар және элеваторлар
    Несиелер: 5

    Әр түрлі типтегі элеваторлар, технологиялық ерекшеліктері, олардың құрылғылары, механикаландыру және пайдалану. Элеваторлар жұмысының жедел есебі. Норийді қолдану. Элеватордың сыртқы және ішкі жұмысы. Элеватордың жиынтық жұмыс кестесі және графиктің құрылысы. Астық сақтауға арналған құрылыстар мен жабдықтарды жіктеу. Астық қоймалары конструкциясының негізгі элементтері. Механикаландырылған жұмыс мұнаралары. Уақытша астық қоймалары. Астық массаларын сақтау режимдері мен тәсілдері. Қоймаларды механикаландыру құралдары. Элеваторлар мен қоймалардың жұмысын ұйымдастыруда компьютерлік бағдарламаларды пайдалану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Элеваторлар мен астық қабылдау кәсіпорындарын жобалау
    Несиелер: 5

    Астық қабылдау кәсіпорындары мен элеваторлардың негізгі ережелері, технологиялық жобалау нормалары. Элеваторларды салу үшін жер телімдерін таңдау ерекшеліктері. Жобалау үшін техникалық құжаттамалардың құрамы. Астықты сақтауға және өңдеуге арналған құрылыстардың сыйымдылығы. Астықты тиеу және түсіру схемалары мен тәсілдері. Астықты өңдеуге беру. Тасымалдау жабдығы. Тазалау және кептіру қондырғыларын таңдау бойынша есептеулер. Астық қоймаларының сыйымдылығын есептеу. Желдету және аспирациялық жүйелер. Жаңа элеваторлардың заманауи жобалары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Астық және астық өнімдерін терең өңдеу технологиясы
    Несиелер: 3

    Пәннің міндеті-астық шикізатының барлық компоненттерін тиімді пайдалану. Астықты ақуыздық заттардың компоненттеріне және жеке фракцияларына (глютен, крахмал фракциялары ( А, В, С), еритін және ерімейтін диеталық талшықтар және басқа компоненттер бөлу процессі. Жалпы және арнайы емдік-профилактикалық мақсаттағы жаңа өнімдерді байыту және жасау үшін астық компоненттерін пайдалану әдістері. Астықтан құрғақ глютен, лизин және лимон қышқылын алу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Еңбекті қорғау
    Несиелер: 3

    Қазақстан Республикасы Конституциясының негізгі ережелері, еңбекті қорғау, өнеркәсіптік экология және тіршілік қауіпсіздігі, сондай-ақ радиациялық, химиялық, биологиялық, өрт қауіпсіздігі саласындағы заңнамалық және нормативтік-техникалық актілер; еңбекті қорғауды қамтамасыз ету үшін жүргізілетін іс-шаралардың техникалық-экономикалық тиімділігін бағалау әдістері берілсін. Еңбекті қорғау сонымен қатар қызметкерлерге белгілі бір өтемақы беру мәселелерін қарастырады. Интерактивті дәрістерді, компьютерлік презентацияларды пайдалану, белсенді практикалық сабақтарды өткізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Астықты жинағаннан кейінгі өңдеу технологиясы
    Несиелер: 3

    Астық массасын сақтауға төзімді күйге келтіру. Дәнді дақылдардың сапалық көрсеткіштерін жақсартатын операциялар мен технологиялар кешенін зерделеу: әртүрлі қоспалардан тазарту; пайдалану мүмкіндігін және сенімді сақтауды қамтамасыз ету үшін ылғалдылықты шегіне дейін төмендете отырып кептіру; қолайлы температуралық режим жасау үшін салқындату. Астықты жинаудан кейінгі өңдеуге арналған техникалық жабдықтардың жұмыс принциптері мен режимдерін зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Академиялық хат
    Несиелер: 3

    Студенттердің жазбаша жұмыстарды (реферат, эссе, ғылыми жарияланымдар (мақалалар), баяндама, курстық, дипломдық жұмыстар және т. б.) шығармашылық жазу дағдыларын дамыту, мәтінді құру құрылымына, баяндау стилін таңдауға, пайдаланылатын ғылыми әдебиетті ресімдеуге қойылатын жалпы қабылданған талаптарға бағыну және осы дағдыларды зерттелетін ғылымда қолдану

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Астық өңдеу кәсіпорын-дарында еңбекті қорғау
    Несиелер: 3

    Элеваторларды, астық қабылдау кәсіпорындарын, диірмендерді, жарма зауыттарын, құрама жем зауыттарын жобалау, пайдалану, жөндеу және қайта жаңарту кезінде еңбекті қорғау талаптары. Жұмыс істеушілерге санитарлық-тұрмыстық қызмет көрсету, еңбек заңнамасын сақтау; Еңбек және тұрмыс жағдайларын жақсарту жөніндегі шаралар жүйесін орындау. Құрылыстар мен өндірістік үй-жайларды тиісті күтіп ұстауды, еңбекті қорғау талаптарын сақтауды, кәсіпорынның қойма, көлік, тиеу-түсіру және басқа да қосалқы шаруашылығын дұрыс ұйымдастыруды қамтамасыз ету.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Астық өңдеу кәсіпорын-дарындағы тасымалдағыш машиналары мен механизмдер
    Несиелер: 5

    Тасымалдау машиналары мен механизмдерінің жіктелуі және параметрері. Астық тасымалдауға арналған конвейерлік машиналар мен жабдықтардың конструкциялары. Серпімді тарту элементтері: түрлері, материалдары, конструкциялары, оларды дайындау. Таспалы конвейерлер, жетектері мен конструкцияларының элетенттерін есептеу. Бұрандалы конвейерлер, астықты науа немесе құбыр арқылы тасымалдау. Сору арқылы жұмыс жасайтын пневмотикалы құрылғыларды есептеу, эелементтерін таңдау. Белсенді практикалық сабақтар өткізу

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Астықты қайта өңдеудің арнайы технологиялары және май алу тәсілдері
    Несиелер: 3

    Астықты өңдеудің әртүрлі технологияларын салыстыру. Бұршақ, арпа, күнбағыс, жүгері тұқымдарын өңдеу технологиялары. Бидай кебегін өңдеудің арнайы технологиясы, ақуызы, лизині, дәрумендері көп өнімдер алу. Майлы шикізатты өңдеудің технологиясының негізгі операциялары. Өсімдік майын қоспалардан тазарту әдістері. Өсімдік майын өндіру ерекшеліктері. Майдың сапалық көрсеткіштері мен технологиялық ерекшеліктерін бағалау әдістері. Белсенді практикалық сабақтар өткізу

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Қайта өңдеу кәсіпорындарының экономикасы
    Несиелер: 5

    Өндірістің экономикалық негіздері және кәсіпорын ресурстары; негізгі қорлар, айналым қаражаты, персонал, еңбекақы төлеу, шығындарды жоспарлау, инновациялық қызметті қаржыландыру, инженерлік шешімдерді техникалық-экономикалық талдау, модельдеу; кәсіпорындардың коммерциялық қызметі: заң негіздері, қаржылық қатынастар, салық салу, сыртқы экономикалық қызмет; шаруашылық қызметті есепке алу және талдау; менеджмент: менеджменттің принциптері мен әдістері; кәсіпорындағы менеджменттің ұйымдық құрылымы; маркетинг: сұранысты, тауар қозғалысын зерттеу, өнімді сатып алу мен өткізуді басқару әдістері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Метрология, стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    Метрология: Тамақ өнімдері технологиясындағы параметрлерді өлшеу және бақылау, жұмыс істеп тұрған кәсіпорындардағы метрологиялық қызметтердің міндеттері, метрологиялық қамтамасыз етудің техникалық базасы; өлшемдердің сипаттамасы және метрологиялық қасиеттері, оларды аттестаттау; өлшеу құралдарының сенімділігі және автоматтандыру деңгейі; стандарттау: стандарттардың түрлері, стандарттарды өлшеу, стандарттарды бұзғаны үшін жауапкершілік; Тамақ өнімдері мен астықты қайта өңдеу кәсіпорындарының қазіргі заманғы технологиясын дамытудағы стандарттаудың рөлі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Астықты терең өңдеудің арнайы технологиялары
    Несиелер: 3

    Әлемдік тәжірибеде астықты терең өңдеуді дамытудың қазіргі жағдайы мен проблемалары. Технологиялар, шикізат және астықты терең өңдеу өнімдері нарығына шолу. Астықты терең өңдеу өнімдерін алу әдістері: биоэтанол, бидай крахмалы және бидай глютені(глютен), ақуыз өнімі т.б. Астық өнімдерін терең өңдеуге арналған жабдықтар. Астық шикізатын терең өңдеу кезінде аминқышқылдарын алудың ғылыми негіздері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Тасымалдағыш конвейерлі машиналар
    Несиелер: 5

    Астық өңдеу кәсіпорындарындағы таспалы конвейерлер, негізгі элементтері. Таспалы конвейер жетегін есептеу. Пластиналы және қырғыш конвейерлер. Бұрандалы конвейерлер, жұмыс принципі. Пневматикалық тасымалдау құралдары. Дән норийлері. Дән нориясының техникалық сипаттамалары және жұмыс принципі. Конвейерлердің өнімділігін есептеу, жетектерінің электр қозғалтқышын таңдау.Астық пен астық өнімдерін жылжыту үшін таспалы және бұрандалы конвейерлердің негізгі техникалық параметрлерінтаңдау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Код ON7

    Әлемдік тәжірибені ескере отырып, астықты кептіру, сақтау және қайта өңдеудің технологиялық процестерін тәжірибеде көрсету.

  • Код ON1

    Жаратылыстану, әлеуметтік-гуманитарлық және экономикалық пәндер бойынша базалық білімді игеру, кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жоғары білімді тұлғаны қалыптастыруға ықпал етеді;

  • Код ON8

    Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы саласындағы ғылымның қазіргі жетістіктерін бағалауға және енгізуге қабілетті болу ("Астықты сақтау және қайта өңдеу технологиясы" профилі үшін);

  • Код ON4

    Өндірістік және технологиялық қызмет үшін өсімдік материалдарынан өнімдерді өңдеу технологиясы саласындағы мамандандырылған білімді қолдана білу

  • Код ON2

    Командада жұмыс істеуге қабілетті болу, өз көзқарасын дұрыс қорғау, жаңа шешімдер ұсыну;

  • Код ON6

    Нормативтік құжаттардың талаптарына және нарық қажеттіліктеріне сәйкес өсімдік шикізатынан жасалған тамақ өнімдерінің сапасын бақылауға қабілетті болу ("Астықты сақтау және қайта өңдеу технологиясы" профилі үшін);

  • Код ON3

    Әлеуметтік-экономикалық, әлеуметтік, жаратылыстану және гуманитарлық ғылымдардың қызметін реттейтін теориялық негіздер, заңдар мен заңдар туралы білімдерін көрсетеді

  • Код ON5

    қолданыстағы технологиялық желілерді (процестерді) басқаруды жүзеге асыруға және Өсімдік шикізатынан өңдеу өндірісінің технологиясын жақсарту үшін объектілерді анықтауға қабілетті ("Астықты сақтау және қайта өңдеу технологиясы" профилі үшін);

  • Код ON10

    Еңбек жағдайларының қауіпсіздігін, экология мәселелерін қоса алғанда, қайта өңдеу саласында қолданылатын заңнамалық актілер мен техникалық нормативтерді пайдалана білу ,кәсіби қызметпен байланысты әр түрлі жағдайларда құзыретті болу

  • Код ON9

    Кәсіби қызмет үшін қажетті жаңа білім алу дағдысын меңгеру, заманауи талаптарға жауап беретін астық өңдеу кәсіпорындарының технологиялық желілерін жобалай білу ("Астықты сақтау және қайта өңдеу технологиясы" профилі үшін);

6B07203 Сақтау технологиясы және дәндерді өңдеу
Бакалавриат

Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07203 Азық-түлік қауіпсіздігі
Бакалавриат

Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B07203 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
Бакалавриат

Торайгыров университеті

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B07203 Тамақ технологиясы
Бакалавриат

Орталық-Азия Университеті

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B07203 Тамақ өндірістерінің технологиясы және инжинирингі
Бакалавриат

Қазақстан инженерлік-технологиялық университеті

БББТ: B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top