Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

  • Ауыл шаруашылық жануарлар анатомиясы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы жануарларының түрлерінің ағзасының, дене құрылыстарының ерекшеліктері, жалпы сипаттамасы Кең биологиялық ой-өрісі және материалистік түсінік. Құрылысы бойынша сүйектердің түрлері, және функциялары. Құрылыс және қаңқаны бөлімдерге бөлу, қаңқадағы жағдай. нысандағы айырмашылықтар. Бұлшықет құрылысы мен функциялары. Жалпы қағидаттар. . Атқаратын қызметіне байланысты органдар мен тіндер құрылымының макро-және микроскопиялық ерекшеліктері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Омыртқалылылар зоологиясы
    Несиелер: 5

    Жердің жануарлар әлемі, оның пайда болуы, дамуы, қазіргі жағдайы және адам үшін маңызы. Ол зерттеу объектілері, әдістері мен міндеттері бойынша ерекшеленетін бірқатар ғылымдарға бөлінеді.Зоологияда жануарлардың әртүрлі топтарын зерттеуге арналған бөлімдер бар: териология сүтқоректілерді, орнитологияны — құстарды, герпетологияны — қосмекенділер мен бауырымен жорғалаушыларды, ихтиологияны — балықтар мен циклотиктерді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 1
  • Эмбриология
    Несиелер: 6

    Пәннің мазмұны келесі тақырыптарды қамтиды: Эмбриология пәні, міндеттері және әдістері; Эмбриологияның ғылым ретінде даму тарихы; Эмбриондардың даму заңдылықтары; Тритондардың ұсақталған эмбриондарындағы Х. Шпеманның тәжірибелері; Эмбрионалды көздер және ұлпалардың дамуының заңды процестері; Жануарлардағы онтогенездің негізгі кезеңдері; Жануарлар организмдерінің әртүрлі таксондарының өкілдерінің даму барысындағы морфологиялық, функционалдық және биохимиялық өзгерістер. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдану.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • А/ш технологияларындағы еңбек қауіпсіздігі
    Несиелер: 5

    Еңбекті қорғау және өндірістік санитарияның Жалпы ұйымдастырушылық мәселелері. Жұмысшылардың заңды құқықтарын қамтамасыз ету. Қауіпсіздік техникасы негіздерінің сақталуын, сондай-ақ өндірістегі өрт қауіпсіздігін бақылау. Еңбек жағдайлары мен электр қауіпсіздігінің жай-күйін бақылау. Еңбекті қорғау талаптарының барлық жақтарын міндетті түрде зерттей отырып, машиналардың дизайнын жетілдіру. Мал шаруашылығы мен егін шаруашылығындағы еңбек қауіпсіздігінің ерекшеліктері. Жөндеу шеберханаларында жұмыс істеу кезіндегі еңбек қауіпсіздігінің ерекшеліктері. Әр түрлі ауылшаруашылық жұмыстарын орындау кезіндегі еңбек қауіпсіздігі. Электр қауіпсіздігі. Әдістері: проблемалық дәріс, пікірталас, сауалнама, кейс әдісі және т. б.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылық жануарлар физиологиясы
    Несиелер: 6

    Жанарлар ағзасының құрылысын материалистік түсінуді қалыптастыру. Физиологияны зерттеу әдістері. Ағзаның қызметін үйлестіру. Шартты рефлекстердің сипаттамасы. Қан, ішкі секреция бездері, тыныс алу, орталық-жүйке, тірек - қимыл жүйесі физиологиясы. Жануарлар мен құстың әртүрлі түрлеріндегі асқорыту жолдарының негізгі функциялары. Зат алмасу және энергия физиологиясы,бөлу процестері, көбею, лактация. Жануарлар физиологиясын зерттеудің ағзалық, жүйелік, тіндік, жасушалық және субжасушалық деңгейлері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Биоклиматология
    Несиелер: 5

    Биоклиматология туралы жалпы мағлұматтар. Биоклиматология пәні. Биоклиматологияның негізгі мақсаттары. Биоклиматологияның негізгі зерттеу әдістері. Атмосфера – ауыл шаруашылық өндірісінің ортасы. Атмосфера құрылымы және оларға сипаттама. Атмосфера және топырақ ауасы, олардың құрамы. Атмосфералық қысым, өлшеу әдістері. Күн радиациясы. Күн – табиғат үрдісінің энергия көзі. Радиациялық тепе-теңдік және оның құрамдары. Күн рациациясының спектральды құрамы. Күн радиациясының ауыл шаруашылығы дақылдарының өніп-өсуіне әсері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Мал азығын өндіру және агрономия, ботаника негіздері
    Несиелер: 6

    Шабындықтар мен жайылымдардың өсімдіктерінің биоэкологиялық ерекшеліктері. Табиғи және мәдени жем-шөп алқаптарының классификациясы. Шабындықтар мен жайылымдарды ұйымдастыру және ұтымды пайдалану. Мал азығының шығымдылығы мен құнарлылығын анықтау әдістері. Пішен, сүрлем және пішендеме дайындау тәсілдері, олардың сапасын анықтау және бағалау. Егістік жерлерде, шабындықтар мен жайылымдарда өсірілетін жемшөптерді өндіру, дайындау және сақтау жөніндегі ұйымдастыру-шаруашылық іс-шаралары және технологиялық тәсілдер.

    Оқу жылы - 1
    Семестр 2
  • Ауылшаруашылық экономикасы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы экономикасынан.теориялық, тарихи және ғылыми-практикалық сұрақтар Ауыл шаруашылығы өндірісінде жерді, еңбек және материалдық-техникалық ресурстарды тиімді пайдаланудың экономикалық негіздері. Ауыл шаруашылығындағы инвестициялар және күрделі салымдар. ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіруде шығындар және өзіндік құн. Ауыл шаруашылығы өндірісінің экономикалық тиімділігі. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің нарығы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Мал шикізатын алғашқы өңдеү
    Несиелер: 3

    Жануарларды тасымалдау және сою алдында дайындау. Етті салқындату және мұздату. Субөнімдерді бастапқы өңдеу. Жануарлардың майларын, қанын, ішектерін өңдеу. Сойылғаннан кейінгі етті ветеринариялық-санитариялық сараптау және оны таңбалау. Әр түрлі жануарлар мен жануарлардың терісін өңдеудің технологиялық әдістері. Оларды былғары және тон-үлбір өндірісіне дайындау. Қылшық пен шашты өңдеу. Сүтті сүзу, салқындату, пастерлеу, ультрапастерлеу және зарарсыздандыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • А/ш жануарларының микробиология
    Несиелер: 5

    Микроорганизмдердің жіктелуі. Микроорганизмдердің биоәртүрлілігі және маңызды қасиеттері, олардың биосферадағы, шаруашылық қызметтегі және адамның, жануарлар мен өсімдіктердің жұқпалы патологиясындағы рөлі. Микроорганизмдердің морфологиясы, физиологиясы және ойнату ерекшеліктері. Микроорганизмдердің негізгі таксондары өкілдерінің географиялық таралуы және экологиясы. Прокариоттар мен эукариоттардың систематикасы, ұқсастығы және негізгі айырмашылықтары, жіктелу принциптері, номенклатурасы.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Академиялық хат
    Несиелер: 3

    Академиялық мәтіндердің ұғымымен, функцияларымен және жанрларымен, жазуға қойылатын талаптармен таныстыру; дереккөздермен, кітапханалық және Интернет ресурстармен жұмыс істеу дағдыларын қалыптастыру; академиялық ортада плагиат мәселелерін талқылау; академиялық мәтінді сауатты ресімдеу дағдыларын қалыптастыру (аннотация, эссе, рецензия, реферат, курстық және дипломдық жұмыс). Әдістемелік материалдарды пайдалана отырып, сондай-ақ оқу процесінде белсенді және интерактивті әдістерді пайдалана отырып практикалық сабақтар өткізу

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар
    Несиелер: 3

    Мақсаты: идеяны іздеуден бастап, өнімді нарыққа шығаруға дейін стартап құрудың бүкіл процесін қамту. Оқыту нәтижесі-дайын нақты MVP - ең аз өміршең өнім, осы өнімді іске қосу және оның бизнес-инкубаторға түсуі. Қысқаша мазмұны: кәсіпкерлік саласындағы практикалық міндеттер, кәсіпорын қызметінің тиімділігі мақсатында экономикалық көрсеткіштерді талдау, кәсіпорынды дамыту үшін бизнес-жоспардың өндірістік, коммерциялық және қаржылық бөлімдері. Жобалау әдісі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Генетика
    Несиелер: 5

    Пәннің мазмұны келесі тақырыптарды қамтиды: Генетиканың даму тарихы; клетка тұқым қуалаушылық пен көбеюдің негізі ретінде; эукариоттар мен прокариоттардағы тұқым қуалайтын құрылымдардың ерекшеліктері; Дж. Уотсон және Ф. Крик ДНҚ құрылымдық моделі; Кариотип және идиограмма; Клетканың бөлінуі (амитоз, эндомитоз, митоз, мейоз); Г.Мендель заңдары; моногибридті, дигибридті және полигибридті будандастыру; аллельді емес гендердің өзара әрекеттесу түрлері; геннің плейотропты әсері. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Малшаруашылығындағы тәжірибе ісінің әдісі
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығы бойынша ғылыми-зерттеу жұмыстарының негіздері Ғылыми-зерттеу жұмысын жүргізудің әдістері мен негізгі кезеңдері. Зоотехникалық зерттеулерде қолданылатын әдістерді қолдана білуді қалыптастыру, жануарлардың популяцияларында, табындарында және тұқымдарында асыл тұқымдық қызметті талдау, жануарлардың белгілері мен өнімділік сапасының дамуына генотип пен ортаның әсерін бағалау. Бакалаврларда ақпараттық іздеу, экспериментті жоспарлау және өткізу, зоотехнияда қолданылатын тәжірибе нәтижелерін логикалық талдау туралы мәліметтерді білу дағдыларын қалыптастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Салалар бойынша кәсіпкерлік
    Несиелер: 5

    Зерттеу: АӨК-ге кіретін экономика салаларының жиынтығы; агроөнеркәсіптік кешен субъектілерін; аграрлық азық-түлік нарығын; азық-түлік тауарларының экономикалық қолжетімділігін, азық-түлік тәуелсіздігі мен қауіпсіздігін, жеке кәсіпкерлік субъектілері мен мемлекеттің азық-түлік тауарларының экономикалық қолжетімділігін өткізу жөніндегі мүмкіндіктерін. Оқып білу: шаруа және фермер қожалықтарын құру нысандары; ауыл шаруашылығы қызметін және ауылдық жерде кәсіпкерлік қызметтің ауыл шаруашылығына жатпайтын түрлерін жүзеге асыратын жеке кәсіпкерлік субъектілерін мемлекеттік қолдау бағыттары

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Биохимия
    Несиелер: 3

    Курстың мақсаты: теориялық, сонымен қатар практикалық деңгейде биохимиялық процестер саласындағы білім мен дағдыларды дамыту. Тірі ағзалардың макромолекулаларының негізгі кластарына салыстырмалы сипаттама беру: ақуыз құрылымы, ақуыздардың физика-химиялық қасиеттері, ферменттер, нуклеин қышқылдарының құрылысы, көмірсулар алмасуы, липидтердің алмасуы және құрылымы, ақуыз биосинтезі, ферменттердің әсер ету механизмдері, аминқышқылдарының метаболизмі, нуклеотидтер алмасуы. Автоматты биохимиялық анализаторда биохимиялық зерттеулердің жүргізу және нәтижелерін талдау.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 1
  • Түйе шаруашылығында асылдандыру жұмыстары
    Несиелер: 5

    • Студенттерде түйе шаруашылығында асылдандыру жұмысын жоспарлау әдістері мен асылдандыру жұмысы туралы заңдарды, асылдандыру жұмысындағы есепке алу мен есептілікті және түйелерді бағалау; өндірушілерді олардың ұрпақтарының сапасы бойынша бағалау; туыстық топтарды бөлу; асыл тұқымды ядроны жинақтау; жұптарды іріктеу нәтижелерін талдау және мал өсірудің заманауи әдістерін қолдана отырып, жақын және алыс перспективаға селекция есебінен өнімділікті арттыруды жоспарлау әдістері туралы теориялық білімді қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді механикаландыру
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығындағы өндірістік процестерді механикаландыру және технологиясы, Мал шаруашылығы фермаларының машиналары мен жабдықтарының мақсаты және фермер қожалықтары, оларды пайдалану ережесі. Сиырларды сауу, жем дайындау және тарату, микроклимат, сумен жабдықтау, көң шығару, ветеринарлық-санитарлық жұмыстар үшін машиналар мен жабдықтарды жұмыс органдарын жұмысқа дайындау. Мал шаруашылығындағы кешенді механикаландыру. Машина компоненттерінің және жекелеген машиналардың техникалық-экономикалық параметрлері, мал шаруашылығы үшін отандық және шетелдік машина жасаудың соңғы жетістіктері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Тіршілік қауіпсіздік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты біздің өміріміздегі қауіпсіз мінез-құлық саласындағы құзыреттерді қарастыру, қауіпті жағдайларда, оның ішінде қоршаған, техногендік және биосоциалдық сипаттағы қауіпті жағдайларда дұрыс шешімдер қабылдау және рөлдер, салауатты және қауіпсіз өмір салтын ұйымдастыру, алғашқы медициналық көмек көрсету дағдылары.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты пәннің мазмұны Қазақстан экономикасының даму кезеңдері, монополия және нақтылау, Ұлттық экономика, жұмыс істемейтін және инфляция деңгейі, алдын – ала кәсіпкерлікті ұйымдастырудың дәлдігі мен нысандары, әлеуметтік кәсіпкерлік, кәсіпкерлік тәуекел, кәсіпорындағы жаңа идеялар, тиімді бизнес-жоспарды дамыту, Қазақстан Республикасындағы шағын және орта кәсіпкерлікті мемлекеттік қолдау сияқты тақырыптарды қамтитынын түсіндіру. Бизнес-жобалардың тұсаукесерлерін ұйымдастыру және өткізу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Экология және тұрақты даму
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты экологияның мақсаттары, міндеттері және әдістерімен таныстыру. Экологиялық білімнің қалыптасуы мен дамуының қысқаша тарихы. Табиғат пен қоғамның тұрақты дамуының негізгі заңдылықтарын беру. Экологиялық проблемалар, олардың қазіргі экономикалық және саяси тенденциялардағы орны мен рөлі. Экология бойынша практикалық міндеттерді шешу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Мал шаруашылығының қосымша салалары
    Несиелер: 5

    Ауылдық жерлерде ғана емес, қалалар мен қала маңындағы жағдайларда да өнеркәсіптік өсіру және халықтың жеке иелігі жағдайында шошқа шаруашылығы, ара шаруашылығы, мамық жүнді аң шаруашылығы, балық шаруашылығы бойынша шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері, селекция және өсіру, рациондарды жасау және теңгерімдеу, азықтандыруды нормалау мәселелері бойынша материалдар мен ұсынымдарды баяндай отырып, білім беру бағдарламасының негізгі курсына кірмейтін салаларды зерделейді.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ғылыми зерттеу негіздері
    Несиелер: 5

    Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің ғылыми-зерттеу дағдыларын дамыту; ғылыми білімге баулу, оларды ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындау және қабілетін шыңдау. Пәнді оқытудың міндеттері: студенттердің ғылыми зерттеулер жүргізудегі практикалық дағдыларын дамыту; ақпарат көздерімен өз бетінше жұмыс істеу дағдыларын жетілдіру. Компьютерлік презентацияларды пайдалана отырып, интерактивті дәрістер, белсенді практикалық сабақтар өткізу, білім беру процесіндегі ғылыми зерттеулердің АКТ-мен өзара байланыстыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Құқық негіздері және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
    Несиелер: 5

    Пәннің мақсаты еңбек, азаматтық, отбасылық және қылмыстық құқықта мемлекеттің түрлері мен нысандары туралы түсінік пен құзыреттілікті қалыптастыруды қарастыру, студенттерге сыбайлас жемқорлыққа жол бермеу бойынша жұмысты басқарудың негізгі технологиялары туралы Сыбайлас жемқорлық туралы түсінік беру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Түйе шаруашылығы, шұбат, ет, жүн өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Түйелердің өнімді және шаруашылық қасиеттері. Түйелердің түрлері мен тұқымдары. Түйелерді өсіру әдістері. Түйелерді ұстау және азықтандыру. Асылдандыру жұмыстары. Түйелерді жұмыс жануарлары ретінде пайдалану. Түйелерді қырқу және жүн өнімділігі. Сүт өнімділігі, шұбат және басқа сүт өнімдерін дайындау технологиясы. Ет өнімділігі. Түйе шаруашылығы фермаларында еңбекті ұйымдастыру және төлеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ара шаруашылығы, ара өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Араның ерекшеліктері. Бал ара шаруашылығында қолданылатын тұқымдардың эволюциясы, жүйеленуі, тозаңдануы, мүкәммал. Бал ара ұяларын бал жинауға дайындау және оны пайдалану. Селекциялық-асылдандыру жұмысы. Аурулар мен зиянкестер, аралардың қыстауы. Араларды азықтандыру және ұстау. бал ара шаруашылығы өнімдерінің технологиясы. Студенттердің ара шаруашылығының биологиясы, ара ұяларын өсіру, күтіп-ұстау және бал жинауда пайдалану туралы теориялық және практикалық білімді игеруі және ара шаруашылығы саласында іскерліктер мен дағдыларды игеруі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 2
    Семестр 2
  • Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру
    Несиелер: 8

    Жемнің химиялық құрамы. Қоректендірілетін қоректік заттар бойынша азық құнарлылығын бағалау және түсінік. Жемнің жіктелуі және олардың сипаттамасы. Нормалар мен рациондар. Ауыл шаруашылығы жануарларын ұстау жағдайына, қоршаған ортаға байланысты нормаланған және ұтымды азықтандыру ерекшеліктері ағзаның жас және физиологиялық ерекшеліктері. Тұқымды, жасын, мақсатын және физиологиялық жағдайын ескере отырып, жануарлардың әртүрлі түрлерін тамақтандыру нормаларын жетілдіру. Жануарларды тамақтандырудың ғылыми негізделген жүйелерін әзірлеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ірі қара мал шаруашылығы, сүт пен ет өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Қазақстандағы мал шаруашылығы саласының тарихы мен дамуы. Ірі қара малдың асыл тұқымдық және өнімділік сапасының қалыптасу ерекшеліктері мен заңдылықтарын зерттеу, импорттық тұқымдар мен желілерді жерсіндіру және бейімдеу, төл өсіру, әр түрлі технологиялар жағдайында және шаруашылық жүргізудің әр түрлі формаларында күтіп-ұстау және азықтандыру, өндірістің жаңа технологияларын әзірлеу. Әр түрлі жыныстағы, жастағы және физиологиялық жағдайдағы жануарларды тамақтандыру және ұйымдастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Шошқа шаруашылығы, шошқа етін өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Ауыл шаруашылығы кәсіпорындарында, шаруа және жеке қосалқы шаруашылықтарда шошқа етін өндіру технологиясы, сондай-ақ табынның кеңейтілген өсімін жоспарлау. Шошқаның бордақылау және ет өнімділігін арттыру әдістері, жемді пайдалану тиімділігі, шошқа етін өндіруді қарқындату, малдардың өсу жылдамдығын арттыру. Біздің елімізде және шетелде шошқа өсірудің жай-күйін, шошқалардың биологиялық және экономикалық ерекшеліктерін зерттеу, оны ең аз шығынмен максималды өнім алу үшін ұтымды пайдалану негізінде студенттердің белгілі бір кәсіби құзыреттерін қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Пән бойынша қарастырылатын тақырыптар тізіміне: конституция, экстерьер және интерьер, жағдайлар; тұқымдар мен тұқымдардың пайда болуын зерттеу кіреді. Әр түрлі жыныстық және жас топтарды тамақтандыру ерекшеліктері. Жануарларды азықтандыру нормаларын анықтау. Мал шаруашылығы (сүт, сүт-ет, ет), шошқа шаруашылығы, түйе шаруашылығы, құс шаруашылығы, қой шаруашылығы, жылқы шаруашылығы, ара шаруашылығы. Зоогигиенаның негіздері және ауыл шаруашылығы жануарлары ауруларының ветеринариялық-санитариялық профилактикасы. Жануарлардан алынатын шикізатты қайта өңдеудің инновациялық тәсілдері

    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Вирусология
    Несиелер: 5

    Пән прокариотты микроорганизмдер және тірі организмдердің жасушалық емес формалары, олардың құрылымы, физиологиясы, генетикалық жүйенің ерекшеліктері, генетикалық ақпаратты беру әдістері, экология, заттардың айналымындағы микроорганизмдердің рөлі және Биотехнологиядағы микробиологиялық процестердің маңызы туралы. Вирустарды патогендік агенттер ретінде ғана емес, биоценоздарда үлкен рөл атқаратын және органикалық эволюцияда маңызды орын алатын биологиялық әртүрліліктің жаһандық компоненті ретінде сипаттау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Сүт ісі
    Несиелер: 5

    Сүт ісінің жалпы технологиясы. Сүт алудың санитарлық және ветеринарлық ережелері. Тұтас сүт өнімдерін және балмұздақты өндіру және сақтау технологиясы. Қышқыл сүт өнімдерін өндіру және сақтау технологиясы. Ірімшік және сары май технологиясы. Сүт консервілері және сүтті қайта өңдеудің жанама өнімдері. Сүтті мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы технологиялары; мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы қайта өңдеу технологиялары және олардың сапасын айқындаудың негізгі әдістері

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ірі қара мал шаруашылығына жаңа технологиялар енгізу
    Несиелер: 6

    Мал шаруашылығындағы ғылыми-шығармашылық жұмыс. өнімдік және ұдайы өндіру сапасын арттыру, өнімділікті болжау әдістерін әзірлеу. Биологиялық және зоотехникалық ғылымдардың негізгі әдістерінің сипаттамалары. Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің отандық және шетелдік технологияларының қызметін ғылыми негіздеу. Мал шаруашылығында Эксперименталды зерттеу нәтижелерін өңдеу және рәсімдеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 1
  • Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекциясы
    Несиелер: 6

    Ауыл шаруашылығы жануарларының шығу тегі мен эволюциясы; экстерьер, интерьер және конституция; жануарлардың өсуі мен дамуы; өнімділігі және оны есепке алу; генотип және фенотип бойынша жануарларды бағалау. Таңдау және таңдау теориясы мен практикасы. Өсіру әдістері ауыл шаруашылығы жануарларын. Тұқым туралы түсінік. Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Зоогигиена және мал обьектілерін жобалау негіздері
    Несиелер: 5

    Мал шаруашылығы объектілеріне қойылатын зоогигиеналық талаптар, зоогигиеналық микроклиматтың параметрлерін, топырақ, су және жемшөп көрсеткіштерін бақылау әдістері, мал шаруашылығындағы биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату әдістері, үй-жайларды, аумақтарды күтіп-ұстауға, мал шаруашылығы объектілерінің инфекциялық және инвазиялық аурулардан әкелінуін жақсарту және алдын алуға бағытталған зоогигиеналық ережелер. Жануарларды ұстау, азықтандыру гигиенасына, оларды пайдалануға байланысты іс-шаралар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қой шаруашылығына жаңа технологиялар енгізу
    Несиелер: 6

    Өсіруді жоспарлау, қысқы және жазғы кезеңде әртүрлі тұқымдарды күтіп-ұстау жүйелері мен тәсілдері, бордақылау түрлері, өсіру әдістері. Қойлардың тұқымдары және тұқымдық аудандастыру, қой шаруашылығының экстерьерлік және конституциялық ерекшеліктері мен типтері, отандық және шетелдік өндіріс технологияларының ғылыми негізделген қызметі, қой еті және саланың басқа да өнімдері.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Малдар биотехнологиясы
    Несиелер: 5

    Жануарлар биотехнологиясының әдістері мен негізгі бағыттары.Жануарларбиотехнологиясы саласындағы жетістіктер. Жануарлардың көбею биологиясының негіздері.Молекулалық биотехнология негіздері. Биотехнологияның селекциялық аспектілері. Донор аналықтарын Суперовуляция және ұрықтандыру. Эмбриотрансплантация. Гаметалар мен эмбриондарды бағалау, сұрыптау және іріктеу Зерттеу объектілері және биотехнологияның даму тарихы, жануарлар биотехнологиясы және оның әдістерін мал шаруашылығында қолдану туралы жалпы түсінік.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Қой шаруашылығы, қой етін, жүнін өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Қой шаруашылығы саласының негізгі бағыттары, қойдың тұқымдары және тұқымдық аудандастыру, экстерьерлік және конституциялық ерекшеліктері, селекциялық белгілері және өнімділік көрсеткіштері өсіру және селекциялық-асылдандыру жұмыстары әдістері, қойдың төлін өсіру технологиясы, қойдың және жүн өндіру.Өнімділік бағытына байланысты тұқымдар стандарттары. Шығу тегін, экономикалық және биологиялық ерекшеліктерін, Конституцияны, сыртқы және интерьерді зерттеу.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Мал дәрігерлігі негіздері
    Несиелер: 5

    Патологиялық физиология және анатомия. диагностика және алдын алу шаралары, жануарларға дәрігерге дейінгі көмек көрсету, жануарларды жалпы және арнайы зерттеудің әдістерімен тәртібі. Мал шаруашылығындағы жұқпалы емес аурулардан экономикалық шығын. Токсикоздың алдын алудың негізгі шаралары.Ауылшаруашылығы жануарларының жұқпалы емес ауруларының алдын алу. Жұқпалы аурулар. Инвазиялық аурулар. Мал шаруашылығында жалпы профилактикалық іс-шараларды ұйымдастырудың негізгі әдістері және ауру жануарларға дәрігерге дейінгі Алғашқы көмек көрсету.

    Оқу жылы - 3
    Семестр 2
  • Биотехнологияның негіздерімен ветеринарлық окушерлік
    Несиелер: 3

    Жыныстық процестердің, ұрықтандырудың, ұрықтандырудың, жүктіліктің, босанудың, босанғаннан кейінгі кезеңнің нормалары мен патологиясы мәселелері, сүт бездерінің аурулары, сондай-ақ бедеулік, жасанды ұрықтандыру және эмбриондарды трансплантациялау. Аналықтарды ұрықтандыру, ұрықтандыру, жүктілік физиологиясы әдістері талдау әдістерінің теориялық негіздерін игеруді қамтиды. Мамандардың акушерлік – гинекологиялық аурулар, репродукция биотехникасы саласындағы білімдерін қалыптастыру және осы білімді проблемаларды шешу үшін қолдану

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Құс шаруашылығы, құс өнімдерін өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Ауыл шаруашылық құстарының биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері. Жыныстар мен жыныс топтарының сипаттамасы, кросстар, желілер және олардың өнімділігі. Құс өсіру және селекциясы, жұмыртқа инкубациясы. Ауыл шаруашылық құстарын асырау және азықтандыру технологиясы. Жұмыртқа мен етті өнеркәсіптік өндіру технологиясы. Құс шаруашылығы өнімдерін алғашқы өңдеуді ұйымдастыру. Заманауи технология әдістері. Әр түрлі меншік нысанындағы өнеркәсіптік үлгідегі құс шаруашылығы кәсіпорындарында жұмыртқа мен құс етін өндірудің технологиялық процестерін ұтымды ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін сапалық бағалау
    Несиелер: 5

    Ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жүргізу және оларды өндіру кезінде тамақ өнімдері мен жануарлардан алынатын техникалық шикізаттардың санитарлық - гигиеналық зерттеу және ветеринариялық-санитариялық қолайлылығы мәселелерін шешу кәсіби білімі мен білігі. Мал шаруашылығы өнімінің сапасы бойынша сәйкестігін растаудың жалпы сипаттамасы мен рәсімі. Білім алушылардың теориялық білімдерін меңгеруі, мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылау және басқару саласында іскерліктер мен дағдыларды меңгеруі.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ветеринарлы-санитарлық сараптама негіздері
    Несиелер: 5

    Жануарлардан алынатын өнімдердің сапалылығын анықтау. Мал шаруашылығы өнімдерінің тағамдық жарамдылығын анықтау. Шикізаттар мен жануарлардан алынатын өнімдердің негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасы. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау әдістері. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу бойынша ветеринариялық-санитариялық талаптар. Білім алушыларда жануарлардан алынатын өнімдерге толық көлемде ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуге мүмкіндік беретін дағдыларды қалыптастыру

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау
    Несиелер: 5

    ҚР мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттаудың негізгі принциптері, стандарттау және сәйкестігін растау кезінде жұмыстарды практикалық ұйымдастыру және жүргізу әдістері. өнімнің, сапа жүйелерінің сәйкестігін растау, өнімнің тыныс-тіршілігінің қауіпсіздігін және бәсекеге қабілеттілігін ғылыми-техникалық қамтамасыз ету. Ауыл шаруашылығы өнімінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалауда, оның өткізуге, сақтауға және қайта өңдеуге жарамдылығын айқындауда дағдыларды дамыту

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Мал шикізатын тауартану және сараптамасы
    Несиелер: 5

    Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың әртүрлі түрлерін дайындау және өндіру бойынша негізгі ұғымдар, жүн, былғары, үлбір және қой терісі – тон шикізатының жіктелуі, құрылымы, олардың тауарлық қасиеттерінің айырмашылықтары. Шикізат ақаулары. Жануарлар шикізатының әртүрлі түрлеріне арналған стандарттардың түрлері мен мазмұны, Жануарлар шикізатын сұрыптаудың негізгі тәсілдері. Былғары шикізатын өңдеу технологиясы.. Жүнді сыныптау.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 1
  • Ет және ет өнімдерін қайта өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Ет өнеркәсібінің шикізаты. Ет сипаттамасы. Субөнімдерді өңдеу. Етті сақтау. Ысталған өнімдерді, шұжық өнімдерін және жартылай фабрикаттарды өндіру технологиясы. Тағамдық мал майларын өндіру,. ет консервілері. Сиыр сүтінің құрамы мен қасиеттері. Бакалаврларда шикізаттың құрамы мен қасиеттері, мал, құс, қоян өңдеудің технологиялық процестері, ет және ет өнімдерін тоңазытып өңдеу, Қан өңдеу, эндокриндік-ферменттік шикізатты, субөнімдерді, теріні, Ішекті, құрамында кератин бар шикізатты өңдеу әдістері туралы білімді қалыптастыру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • "ХАЛАЛ" стандарты бойынша етті қайта өңдеу технологиясы
    Несиелер: 5

    Жануарлардың әр түрлі түрлерінің жоғары сапалы ет өндіруге арналған малдың сипаттамасы. Малды сою алдында ұстау. Мал сою және ұшаны бөлу. Мал мен құстарды сою кезінде алынатын жанама өнімдер. Оларды қайта өңдеу. Мал сою кезінде ветеринариялық - санитариялық талаптар және ет өнімдерін "ХАЛАЛ» технологиясы бойынша өңдеу . Халал өнімдерінің стандарттарын, нормативтік және ұйымдастырушылық-әдістемелік құжаттарын әзірлеу және өзектендіру.

    Селективті тәртіп
    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Ешкі шаруашылығы, сүт,ет, түбіт, жүн өндіру технологиясы
    Несиелер: 6

    Ешкілердің шығу тегі, үйшіру және түрлендіру, Ешкі шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу негіздері. Қазақстанның тұқымдық аудандастыру бойынша әртүрлі бағыттағы ешкілерді өсіру аймағы ешкілердің тұқымдары мен тұқымдық топтары. Асылдандыру жұмысын ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, ешкілерді бағалауды ұйымдастыру. Бордақылау және жайып-семірту, саууды ұйымдастыру және сауу техникасы, ешкілерді қырқу және түбіт тарау.. Конституция, сыртқы, интерьер, олардың жануарлардың өнімділігі мен өміршеңдігімен байланысы. Ешкілердің өсуін, дамуын және физикасын бағалау әдістері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Жылқы өсіру, жылқы еті мен қымыз өндіру технологиясы
    Несиелер: 5

    Шығу тегі, эволюциясы және үй жануарлары, биологиялық шаруашылық-пайдалы ерекшеліктері, өңірде, республикада, ТМД және шетелде жылқы шаруашылығы саласының қазіргі жағдайы; жылқыларды азықтандыру, күтіп ұстау, күту және өсіру; жылқылар спортын дамыту және видыкон спортын дамыту. Жылқылардың мастиясын, жасын, семірту және семірту технологиясын, ет, сүт және қымыз өндірісінің технологиясын анықтау

    Оқу жылы - 4
    Семестр 2
  • Код ON9

    Негізгі нормативтік және анықтамалық құжаттармен жұмысты орындау, бастапқы зоотехникалық есепке алу және селекциялық-асыл тұқымдық жұмыстардың құжаттамасын жүргізу

  • Код ON3

    қазіргі ақпараттық ағындарда бағдарлануы және әлемдік экономикадағы серпінді өзгеретін құбылыстар мен процестерге бейімделуі

  • Код ON2

    Топта жұмыс жасаңыз, таңдалған жеке ұстаным негізінде өз көзқарасыңызды қалыптастырыңыз және дәлелдеңіз.

  • Код ON8

    жемді тиімді пайдалану, азықтандыру нормасы мен рационын құру, жемнің негізгі түрлерінің химиялық құрамын , қоректік қасиеттерін білу

  • Код ON5

    мал шаруашылығы саласын жүргізудің инновациялық технологияларын, селекциялық-асылдандыру жұмыстарын, табынды өсімін молайтуды, а/ш малдарын азықтандыру және ұстау жағдайларын пайдалану

  • Код ON1

    Кең ой-өрісі мен ойлау мәдениеті бар жоғары білімді тұлғаны қалыптастыруға ықпал ететін жаратылыстану, әлеуметтік-гуманитарлық және экономикалық пәндер бойынша негізгі білімді көрсету.

  • Код ON10

    мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясының қазіргі әдістерін білу, қазіргі заманғы қызметті білу

  • Код ON7

    негізгі ветеринарлық, санитарлық-профилактикалық іс-шаралар, мал шаруашылығы үй-жайларына зоогигиеналық нормативтер бойынша білімдерін қолдану

  • Код ON6

    Әзірленіп жатқан жобалар мен мал шаруашылығын жүргізу технологияларының сәйкестігін қамтамасыз ету

  • Код ON4

    мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің жаңа технологияларын таңдау процесіне қатысу

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Қазақ ұлттық аграрлық университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Алматы технологиялық университеті (АТУ)

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

А.Байтұрсынов атындағы Қостанай мемлекеттік университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Инновациялық Еуразия университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Манаш Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Бакалавриат

Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

БББТ: B078 Мал шаруашылығы

Қолданыстағы білім беру бағдарламасы | Оқыту тілі: Русский, Қазақша
Top