Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы в Ш.Уәлиханов атындағы Көкшетау университетi

Пәндер

  • Ауыл шаруашылық жануарлар анатомиясы

    Ауыл шаруашылығы жануарларының түрлерінің ағзасының, дене құрылыстарының ерекшеліктері, жалпы сипаттамасы Кең биологиялық ой-өрісі және материалистік түсінік. Құрылысы бойынша сүйектердің түрлері, және функциялары. Құрылыс және қаңқаны бөлімдерге бөлу, қаңқадағы жағдай. нысандағы айырмашылықтар. Бұлшықет құрылысы мен функциялары. Жалпы қағидаттар. . Атқаратын қызметіне байланысты органдар мен тіндер құрылымының макро-және микроскопиялық ерекшеліктері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Омыртқалылылар зоологиясы

    Жердің жануарлар әлемі, оның пайда болуы, дамуы, қазіргі жағдайы және адам үшін маңызы. Ол зерттеу объектілері, әдістері мен міндеттері бойынша ерекшеленетін бірқатар ғылымдарға бөлінеді.Зоологияда жануарлардың әртүрлі топтарын зерттеуге арналған бөлімдер бар: териология сүтқоректілерді, орнитологияны — құстарды, герпетологияны — қосмекенділер мен бауырымен жорғалаушыларды, ихтиологияны — балықтар мен циклотиктерді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қаржылық сауаттылық негіздері

    Мақсаты: ұтымды экономикалық мінез-құлық тәжірибесін қалыптастыру, қаржылық сауаттылық бойынша білімді игеру. Қысқаша мазмұны: Пән жеке қаржыны басқару, қаржылық жоспарлау саласында арнайы құзыреттерді қалыптастырады. Несиелердің түрлерін, жедел несиелердің оң және теріс жақтарын, Банктік карталар мен тәуекелдерді, оларды басқаруды, интернет-банкингті пайдалану кезіндегі тәуекелдерді зерттейді. Қаржылық алаяқтықты, қаржылық пирамидаларды және алаяқтық әрекеттерден қорғауды қарастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Эмбриология

    Пәннің мазмұны келесі тақырыптарды қамтиды: Эмбриология пәні, міндеттері және әдістері; Эмбриологияның ғылым ретінде даму тарихы; Эмбриондардың даму заңдылықтары; Тритондардың ұсақталған эмбриондарындағы Х. Шпеманның тәжірибелері; Эмбрионалды көздер және ұлпалардың дамуының заңды процестері; Жануарлардағы онтогенездің негізгі кезеңдері; Жануарлар организмдерінің әртүрлі таксондарының өкілдерінің даму барысындағы морфологиялық, функционалдық және биохимиялық өзгерістер. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Шоқантану

    Мақсаты: студенттердің Шоқановатану минимумын меңгеруі, Ш.Уалихановтың өмірбаяны мен өмірі саласындағы орыс тарихының негізгі мәселелерін білуі. Аннотация: Бұл пән Ш.Уалихановтың тұқымын, Ш.Уалихановтың жеке басының қалыптасуының тарихи алғышарттарын, оның қызметін зерттейді. Ғылымды насихаттауды, шығыстану мәселелерін оның еңбектерінде, этнографиялық мұраны және Ш.Уалихановтың тарих ғылымына қосқан үлесін қарастырады. Ш.Уалихановтың қоғамдық-саяси және ғылыми көзқарастарымен таныстырады. Эссе жазу.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биоклиматология

    Биоклиматология туралы жалпы мағлұматтар. Биоклиматология пәні. Биоклиматологияның негізгі мақсаттары. Биоклиматологияның негізгі зерттеу әдістері. Атмосфера – ауыл шаруашылық өндірісінің ортасы. Атмосфера құрылымы және оларға сипаттама. Атмосфера және топырақ ауасы, олардың құрамы. Атмосфералық қысым, өлшеу әдістері. Күн радиациясы. Күн – табиғат үрдісінің энергия көзі. Радиациялық тепе-теңдік және оның құрамдары. Күн рациациясының спектральды құрамы. Күн радиациясының ауыл шаруашылығы дақылдарының өніп-өсуіне әсері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылық жануарлар физиологиясы

    Жанарлар ағзасының құрылысын материалистік түсінуді қалыптастыру. Физиологияны зерттеу әдістері. Ағзаның қызметін үйлестіру. Шартты рефлекстердің сипаттамасы. Қан, ішкі секреция бездері, тыныс алу, орталық-жүйке, тірек - қимыл жүйесі физиологиясы. Жануарлар мен құстың әртүрлі түрлеріндегі асқорыту жолдарының негізгі функциялары. Зат алмасу және энергия физиологиясы,бөлу процестері, көбею, лактация. Жануарлар физиологиясын зерттеудің ағзалық, жүйелік, тіндік, жасушалық және субжасушалық деңгейлері

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • А/ш технологияларындағы еңбек қауіпсіздігі

    Еңбекті қорғау және өндірістік санитарияның Жалпы ұйымдастырушылық мәселелері. Жұмысшылардың заңды құқықтарын қамтамасыз ету. Қауіпсіздік техникасы негіздерінің сақталуын, сондай-ақ өндірістегі өрт қауіпсіздігін бақылау. Еңбек жағдайлары мен электр қауіпсіздігінің жай-күйін бақылау. Еңбекті қорғау талаптарының барлық жақтарын міндетті түрде зерттей отырып, машиналардың дизайнын жетілдіру. Мал шаруашылығы мен егін шаруашылығындағы еңбек қауіпсіздігінің ерекшеліктері. Жөндеу шеберханаларында жұмыс істеу кезіндегі еңбек қауіпсіздігінің ерекшеліктері. Әр түрлі ауылшаруашылық жұмыстарын орындау кезіндегі еңбек қауіпсіздігі. Электр қауіпсіздігі. Әдістері: проблемалық дәріс, пікірталас, сауалнама, кейс әдісі және т. б.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Құқық негіздері

    Мақсаты-мемлекеттік-құқықтық құбылыстардың барлық кешенін, құқық пен мемлекеттің даму серпінін, заңдылықтарын қамтитын мемлекеттің типтері мен нысандары туралы түсінік қалыптастыру. Курстың мақсаты-еңбек, азаматтық, қылмыстық, отбасылық құқықта және т. б. түсініктерді қалыптастыру. ҚР және т. б. салалық заңнамаларының негіздері және конституциялық–құқықтық негіздері.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика және кәсіпкерлік негіздері

    Мақсаты: Пән экономикалық білімді қалыптастырады, кәсіпкерліктің ғылыми негіздерін зерттейді. Кәсіпкерлік қызметті игеру процесінде білім алушы деректерді цифрлық технологиялардың көмегімен жинайды, көшбасшылық қасиеттерін көрсетеді, бизнестің қыр-сырын меңгереді және мақсаттарға жету үшін дағдыларды дамытады. Білім алушы бизнесті жүргізу әдістерімен танысады, сондай-ақ бизнесті ұйымдастыру мен басқаруда шешім қабылдау дағдыларын арттырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ғылыми зерттеу негіздері

    Пәнді оқытудың мақсаты студенттердің ғылыми-зерттеу дағдыларын дамыту; ғылыми білімге баулу, оларды ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге дайындау және қабілетін шыңдау. Пәнді оқытудың міндеттері: студенттердің ғылыми зерттеулер жүргізудегі практикалық дағдыларын дамыту; ақпарат көздерімен өз бетінше жұмыс істеу дағдыларын жетілдіру. Компьютерлік презентацияларды пайдалана отырып, интерактивті дәрістер, белсенді практикалық сабақтар өткізу, білім беру процесіндегі ғылыми зерттеулердің АКТ-мен өзара байланыстыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Экология және тұрақты даму

    Мақсаты: адамның экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның денсаулығын сақтау жөніндегі барлық экологиялық іс-шаралардың теориялық негізі болып табылатын тірі организмдердің даралары, популяциялары мен қауымдастықтарының экологиялық заңдылықтары туралы жаратылыстану-ғылыми жүйелі білімді қалыптастыру экологиялық білімді тек тар кәсіби мүдделерде ғана емес, сонымен қатар қоғамның экологиялық дағдарыстан шығуына және тұрақты даму жолындағы қозғалысқа ықпал етуге мүмкіндік береді және табиғатты қорғау мәселелерін шешу үшін теориялық білімді қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Ірі қара мал шаруашылығына жаңа технологиялар енгізу

    Мал шаруашылығындағы ғылыми-шығармашылық жұмыс. өнімдік және ұдайы өндіру сапасын арттыру, өнімділікті болжау әдістерін әзірлеу. Биологиялық және зоотехникалық ғылымдардың негізгі әдістерінің сипаттамалары. Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің отандық және шетелдік технологияларының қызметін ғылыми негіздеу. Мал шаруашылығында Эксперименталды зерттеу нәтижелерін өңдеу және рәсімдеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ірі қара мал шаруашылығы

    Қазақстандағы мал шаруашылығы саласының тарихы мен дамуы. Ірі қара малдың асыл тұқымдық және өнімділік сапасының қалыптасу ерекшеліктері мен заңдылықтарын зерттеу, импорттық тұқымдар мен желілерді жерсіндіру және бейімдеу, төл өсіру, әр түрлі технологиялар жағдайында және шаруашылық жүргізудің әр түрлі формаларында күтіп-ұстау және азықтандыру, өндірістің жаңа технологияларын әзірлеу.Әр түрлі жыныстағы, жастағы және физиологиялық жағдайдағы жануарларды тамақтандыру және ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Малшаруашылығындағы тәжірибе ісінің әдісі

    Мал шаруашылығы бойынша ғылыми-зерттеу жұмыстарының негіздері Ғылыми-зерттеу жұмысын жүргізудің әдістері мен негізгі кезеңдері. Зоотехникалық зерттеулерде қолданылатын әдістерді қолдана білуді қалыптастыру, жануарлардың популяцияларында, табындарында және тұқымдарында асыл тұқымдық қызметті талдау, жануарлардың белгілері мен өнімділік сапасының дамуына генотип пен ортаның әсерін бағалау. Бакалаврларда ақпараттық іздеу, экспериментті жоспарлау және өткізу, зоотехнияда қолданылатын тәжірибе нәтижелерін логикалық талдау туралы мәліметтерді білу дағдыларын қалыптастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Мақсаты: құқықтық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру. Сипаттама: мемлекет пен құқықтың негіздері мен ұғымдарын зерттейді. Заңнама салаларымен таныстырады. Құқықты қолдану және қылмыстың алдын алу әдістері. Мемлекеттің сыбайлас жемқорлыққа қарсы саясатын және оның алдын алу тетіктерін қарастырады. Заңды мінез-құлық пен белсенді азаматтықты қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Мал азығын өндіру

    Шабындықтар мен жайылымдардың өсімдіктерінің биоэкологиялық ерекшеліктері. Табиғи жәнемәдени жем-шөп алқаптарының классификациясы. Шабындықтар мен жайылымдарды ұйымдастыру және ұтымды пайдалану. Мал азығының шығымдылығы мен құнарлылығын анықтау әдістері. Пішен, сүрлем және пішендеме дайындау тәсілдері, олардың сапасын анықтау және бағалау. Егістік жерлерде, шабындықтар мен жайылымдарда өсірілетін жемшөптерді өндіру, дайындау және сақтау жөніндегі ұйымдастыру-шаруашылық іс-шаралары және технологиялық тәсілдер.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Генетика

    Пәннің мазмұны келесі тақырыптарды қамтиды: Генетиканың даму тарихы; клетка тұқым қуалаушылық пен көбеюдің негізі ретінде; эукариоттар мен прокариоттардағы тұқым қуалайтын құрылымдардың ерекшеліктері; Дж. Уотсон және Ф. Крик ДНҚ құрылымдық моделі; Кариотип және идиограмма; Клетканың бөлінуі (амитоз, эндомитоз, митоз, мейоз); Г.Мендель заңдары; моногибридті, дигибридті және полигибридті будандастыру; аллельді емес гендердің өзара әрекеттесу түрлері; геннің плейотропты әсері. Оқытудың инновациялық әдістерін қолдану.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Инклюзивке кіріспе: негіздер мен тәжірибе

    «Инклюзияға кіріспе: негіздер мен практика» пәнінің мақсаты - студенттерде инклюзияның негізгі принциптері мен әлеуметтік практикалары туралы түсінік қалыптастыру, бұл барлық азаматтарға, оның ішінде ерекше қажеттіліктері бар адамдарға тең мүмкіндіктер жасауға бағытталған. Пән инклюзивті тәсілдің теориялық аспектілерін, сондай-ақ болашақ мамандарға өз мамандықтарына байланысты инклюзивті принциптерді кәсіби қызметте қолдануға мүмкіндік беретін практикалық дағдыларды игеруге бағытталған.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Тіршілік қауіпсіздік негіздері

    Мақсаты: пән теориялық білімді зерделейді, табиғи, техногендік және әлеуметтік сипаттағы ТЖ жағдайларында сауатты мінез-құлық қағидаларын оқытуға, апаттардың, апаттардың, апаттардың ықтимал салдарларынан халық пен шаруашылық объектілері мен мүліктің өндірістік персоналы үшін Төтенше жағдайлар жағдайларында залалды барынша азайтатын шешімдерді болжауға және қабылдауға қажетті практикалық дағдыларды береді, сондай-ақ осы салдарларды жою.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Жасанды интеллект және нейрожелілік технологиялар

    «Жасанды интеллект және нейрожелілік технологиялар" пәні студенттерді заманауи деректерді өңдеу және шешім қабылдау технологияларының негіздерімен таныстырады. Курс жасанды интеллекттің негізгі тұжырымдамаларын, соның ішінде машиналық оқыту және нейрондық желілерді, сондай-ақ олардың түрлі салалардағы қолданылуын қамтиды. Негізгі назар ЖИ-дің практикалық қолданылуына және оның пәнаралық мүмкіндіктеріне аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Мал шаруашылығының қосымша салалары

    Ауылдық жерлерде ғана емес, қалалар мен қала маңындағы жағдайларда да өнеркәсіптік өсіру және халықтың жеке иелігі жағдайында шошқа шаруашылығы, ара шаруашылығы, мамық жүнді аң шаруашылығы, балық шаруашылығы бойынша шаруашылық-биологиялық ерекшеліктері, селекция және өсіру, рациондарды жасау және теңгерімдеу, азықтандыруды нормалау мәселелері бойынша материалдар мен ұсынымдарды баяндай отырып, білім беру бағдарламасының негізгі курсына кірмейтін салаларды зерделейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Түйе шаруашылығында асылдандыру жұмыстары

    • Студенттерде түйе шаруашылығында асылдандыру жұмысын жоспарлау әдістері мен асылдандыру жұмысы туралы заңдарды, асылдандыру жұмысындағы есепке алу мен есептілікті және түйелерді бағалау; өндірушілерді олардың ұрпақтарының сапасы бойынша бағалау; туыстық топтарды бөлу; асыл тұқымды ядроны жинақтау; жұптарды іріктеу нәтижелерін талдау және мал өсірудің заманауи әдістерін қолдана отырып, жақын және алыс перспективаға селекция есебінен өнімділікті арттыруды жоспарлау әдістері туралы теориялық білімді қалыптастыру

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ара шаруашылық

    Араның ерекшеліктері. Бал ара шаруашылығында қолданылатын тұқымдардың эволюциясы, жүйеленуі, тозаңдануы, мүкәммал. Бал ара ұяларын бал жинауға дайындау және оны пайдалану. Селекциялық-асылдандыру жұмысы. Аурулар мен зиянкестер, аралардың қыстауы. Араларды азықтандыру және ұстау.бал ара шаруашылығы өнімдерінің технологиясы. Студенттердің ара шаруашылығының биологиясы, ара ұяларын өсіру, күтіп-ұстау және бал жинауда пайдалану туралы теориялық және практикалық білімді игеруі және ара шаруашылығы саласында іскерліктер мен дағдыларды игеруі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шикізатын алғашқы өңдеү

    Жануарларды тасымалдау және сою алдында дайындау. Етті салқындату және мұздату. Субөнімдерді бастапқы өңдеу. Жануарлардың майларын, қанын, ішектерін өңдеу. Сойылғаннан кейінгі етті ветеринариялық-санитариялық сараптау және оны таңбалау. Әр түрлі жануарлар мен жануарлардың терісін өңдеудің технологиялық әдістері. Оларды былғары және тон-үлбір өндірісіне дайындау. Қылшық пен шашты өңдеу. Сүтті сүзу, салқындату, пастерлеу, ультрапастерлеу және зарарсыздандыру.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Ауылшаруашылық экономикасы

    Ауыл шаруашылығы экономикасынан.теориялық, тарихи және ғылыми-практикалық сұрақтар Ауыл шаруашылығы өндірісінде жерді, еңбек және материалдық-техникалық ресурстарды тиімді пайдаланудың экономикалық негіздері. Ауыл шаруашылығындағы инвестициялар және күрделі салымдар. ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіруде шығындар және өзіндік құн. Ауыл шаруашылығы өндірісінің экономикалық тиімділігі. Ауыл шаруашылығы өнімдерінің нарығы.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді механикаландыру

    Мал шаруашылығындағы өндірістік процестерді механикаландыру және технологиясы, Мал шаруашылығы фермаларының машиналары мен жабдықтарының мақсаты және фермер қожалықтары, оларды пайдалану ережесі. Сиырларды сауу, жем дайындау және тарату, микроклимат, сумен жабдықтау, көң шығару, ветеринарлық-санитарлық жұмыстар үшін машиналар мен жабдықтарды жұмыс органдарын жұмысқа дайындау. Мал шаруашылығындағы кешенді механикаландыру. Машина компоненттерінің және жекелеген машиналардың техникалық-экономикалық параметрлері, мал шаруашылығы үшін отандық және шетелдік машина жасаудың соңғы жетістіктері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Түйе шаруашылығы

    Түйелердің өнімді және шаруашылық қасиеттері. Түйелердің түрлері мен тұқымдары. Түйелерді өсіру әдістері. Түйелерді ұстау және азықтандыру. Асылдандыру жұмыстары. Түйелерді жұмыс жануарлары ретінде пайдалану. Түйелерді қырқужәне жүн өнімділігі. Сүт өнімділігі, шұбат және басқа сүт өнімдерін дайындау технологиясы. Ет өнімділігі. Түйе шаруашылығы фермаларында еңбекті ұйымдастыру және төлеу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал дәрігерлігі негіздері

    Патологиялық физиология және анатомия. диагностика және алдын алу шаралары, жануарларға дәрігерге дейінгі көмек көрсету, жануарларды жалпы және арнайы зерттеудің әдістерімен тәртібі. Мал шаруашылығындағы жұқпалы емес аурулардан экономикалық шығын. Токсикоздың алдын алудың негізгі шаралары.Ауылшаруашылығы жануарларының жұқпалы емес ауруларының алдын алу. Жұқпалы аурулар. Инвазиялық аурулар. Мал шаруашылығында жалпы профилактикалық іс-шараларды ұйымдастырудың негізгі әдістері және ауру жануарларға дәрігерге дейінгі Алғашқы көмек көрсету.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Сүт ісі

    Сүт ісінің жалпы технологиясы. Сүт алудың санитарлық және ветеринарлық ережелері. Тұтас сүт өнімдерін және балмұздақты өндіру және сақтау технологиясы. Қышқыл сүт өнімдерін өндіру және сақтау технологиясы. Ірімшік және сары май технологиясы. Сүт консервілері және сүтті қайта өңдеудің жанама өнімдері. Сүтті мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің қазіргі заманғы технологиялары; мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы қайта өңдеу технологиялары және олардың сапасын айқындаудың негізгі әдістері

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекциясы 1

    Ауыл шаруашылығы жануарларының шығу тегі мен эволюциясы; экстерьер, интерьер және конституциясы; жануарлардың өсуі мен дамуы; өнімділігі және оны есепке алу; Сұрыптаудың типтері мен түрлері; жануарларды дене бітімі, өнімділігі, ата-тегі, ұрпағының сапасы бойынша сұрыптау және бағалау. Малды сұрыптауға байланысты зоотехникалық ұйымдастыру шаралары

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру 1

    Мал азығының химиялық құрамы; Қоректендірілетін қоректік заттар бойынша азық құнарлылығын бағалау және түсінік. Мал азығының жіктелуі және олардың сипаттамасы. Ауыл шаруашылығы жануарларына азық дайындау Ауыл шаруашылығы жануарларының түрлеріне, жыныстық-жас топтарына арналған азықтандыру нормалары мен рационы, ұстау жағдайына, қоршаған ортаға организмнің жас және физиологиялық ерекшеліктеріне байланысты ауыл шаруашылығы жануарларын нормаланған және ұтымды азықтандыру ерекшеліктері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шошқа шаруашылығы

    Ауыл шаруашылығы кәсіпорындарында, шаруа және жеке қосалқы шаруашылықтарда шошқа етін өндіру технологиясы, сондай-ақ табынның кеңейтілген өсімін жоспарлау. Шошқаның бордақылау және ет өнімділігін арттыру әдістері, жемді пайдалану тиімділігі, шошқа етін өндіруді қарқындату, малдардың өсу жылдамдығын арттыру. Біздің елімізде және шетелде шошқа өсірудің жай-күйін, шошқалардың биологиялық және экономикалық ерекшеліктерін зерттеу, оны ең аз шығынмен максималды өнім алу үшін ұтымды пайдалану негізінде студенттердің белгілі бір кәсіби құзыреттерін қалыптастыру.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Зоогигиена және мал обьектілерін жобалау негіздері

    Мал шаруашылығы объектілеріне қойылатын зоогигиеналық талаптар, зоогигиеналық микроклиматтың параметрлерін, топырақ, су және жемшөп көрсеткіштерін бақылау әдістері, мал шаруашылығындағы биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату әдістері, үй-жайларды, аумақтарды күтіп-ұстауға, мал шаруашылығы объектілерінің инфекциялық және инвазиялық аурулардан әкелінуін жақсарту және алдын алуға бағытталған зоогигиеналық ережелер. Жануарларды ұстау, азықтандыру гигиенасына, оларды пайдалануға байланысты іс-шаралар.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Вирусология

    Пән прокариотты микроорганизмдер және тірі организмдердің жасушалық емес формалары, олардың құрылымы, физиологиясы, генетикалық жүйенің ерекшеліктері, генетикалық ақпаратты беру әдістері, экология, заттардың айналымындағы микроорганизмдердің рөлі және Биотехнологиядағы микробиологиялық процестердің маңызы туралы. Вирустарды патогендік агенттер ретінде ғана емес, биоценоздарда үлкен рөл атқаратын және органикалық эволюцияда маңызды орын алатын биологиялық әртүрліліктің жаһандық компоненті ретінде сипаттау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • А/ш жануарларының микробиология

    Микроорганизмдердің жіктелуі. Микроорганизмдердің биоәртүрлілігі және маңызды қасиеттері, олардың биосферадағы, шаруашылық қызметтегі және адамның, жануарлар мен өсімдіктердің жұқпалы патологиясындағы рөлі. Микроорганизмдердің морфологиясы, физиологиясы және ойнату ерекшеліктері. Микроорганизмдердің негізгі таксондары өкілдерінің географиялық таралуы және экологиясы. Прокариоттар мен эукариоттардың систематикасы, ұқсастығы және негізгі айырмашылықтары, жіктелу принциптері, номенклатурасы.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қой шаруашылығы

    Шығу тегін, экономикалық және биологиялық ерекшеліктерін, конституциясын, сыртқы және интерьерін зерттеу. Қой шаруашылығы саласының негізгі бағыттары, қой тұқымдары мен тұқымдық аудандастыру, селекциялық белгілер мен өнімділік көрсеткіштері өсіру және селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс әдістері, жас малды қойға өсіру технологиясы, қой және жүн өндірісі. Өнімділік бағытына байланысты тұқым стандарттары

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру 2

    Ірі және ұсақ мүйізді қара малдардың, жылқылардың, түйелердің, шошқалардың жыныстық топтарына, сондай-ақ ауыл шаруашылығы құстарының түрлері мен жыныстық-жас топтарына арналған азықтандыру нормалары мен рационы; Тұқымын, жасын, мақсатын және физиологиялық жай-күйін ескере отырып, а/ш жануарларының әртүрлі түрлерін азықтандыру нормаларын жетілдіру. Жемшөп жоспарын және жемшөп балансын жасау; Жануарларды азықтандырудың ғылыми негізделген жүйелерін әзірлеу

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Технологиялық кәсіпкерлік және стартаптар

    Мақсаты: идеяны іздеуден бастап, өнімнің нарыққа шығуына дейін Стартапты құрудың бүкіл процесін қамту. Оқыту нәтижесі-дайын нақты MVP-минималды өміршең өнім, осы өнімді іске қосу және оны бизнес-инкубаторға енгізу. Қысқаша мазмұны: кәсіпкерлік саласындағы практикалық міндеттер, кәсіпорын қызметінің тиімділігі мақсатында экономикалық көрсеткіштерді талдау, кәсіпорынды дамыту үшін бизнес-жоспардың өндірістік, коммерциялық және қаржылық бөлімдері. Жобалау әдісі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекциясы 2

    Жұп таңдаудың негізгі формалары мен типтері;Селекцияның негізгі генетикалық өлшемдері; Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру әдістері, аутбридинг және инбридинг, будандастыру, гибридтеу; Тұқым туралы түсінік. Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру; Ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының бар тұқымдарын, түрлерін, аталық іздерін, аналық ұя және кросстарын жетілдіру және жаңа тұқым шығару

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Биотехнологияның негіздерімен ветеринарлық окушерлік

    Жыныстық процестердің, ұрықтандырудың, ұрықтандырудың, жүктіліктің, босанудың, босанғаннан кейінгі кезеңнің нормалары мен патологиясы мәселелері, сүт бездерінің аурулары, сондай-ақ бедеулік, жасанды ұрықтандыру және эмбриондарды трансплантациялау. Аналықтарды ұрықтандыру, ұрықтандыру, жүктілік физиологиясы әдістері талдау әдістерінің теориялық негіздерін игеруді қамтиды. Мамандардың акушерлік – гинекологиялық аурулар, репродукция биотехникасы саласындағы білімдерін қалыптастыру және осы білімді проблемаларды шешу үшін қолдану

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіпорын қызметін жоспарлау және болжау

    Пәннің мақсаты: кәсіпорын дамуының әртүрлі кезеңдеріндегі жоспарлау және болжау процестерінің мәнімен, нарықтық қатынастар жүйесімен және нарықтық қатынастарды дамытудың әлеуметтік-экономикалық жағдайларымен; экономиканы болжау мен жоспарлауды ұйымдастыру саласындағы негізгі тәсілдермен; мақсат қою қағидаттарымен, болжау мен жоспарлаудың түрлерімен, әдістерімен, принциптерімен, құралдарымен; әртүрлі кезеңдердегі болжау мен жоспарлаудың қазіргі даму тенденцияларымен танысу басқару шешімдерін қабылдау деңгейлері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қой шаруашылығына жаңа технологиялар енгізу

    Өсіруді жоспарлау, қысқы және жазғы кезеңде әртүрлі тұқымдарды күтіп-ұстау жүйелері мен тәсілдері, бордақылау түрлері, өсіру әдістері. Қойлардың тұқымдары және тұқымдық аудандастыру, қой шаруашылығының экстерьерлік және конституциялық ерекшеліктері мен типтері, отандық және шетелдік өндіріс технологияларының ғылыми негізделген қызметі, қой еті және саланың басқа да өнімдері.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін сапалық бағалау

    Ветеринариялық-санитариялық іс-шараларды жүргізу және оларды өндіру кезінде тамақ өнімдері мен жануарлардан алынатын техникалық шикізаттардың санитарлық - гигиеналық зерттеу және ветеринариялық-санитариялық қолайлылығы мәселелерін шешу кәсіби білімі мен білігі. Мал шаруашылығы өнімінің сапасы бойынша сәйкестігін растаудың жалпы сипаттамасы мен рәсімі. Білім алушылардың теориялық білімдерін меңгеруі, мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын бақылау және басқару саласында іскерліктер мен дағдыларды меңгеруі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шикізатын тауартану және сараптамасы

    Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың әртүрлі түрлерін дайындау және өндіру бойынша негізгі ұғымдар, жүн, былғары, үлбір және қой терісі – тон шикізатының жіктелуі, құрылымы, олардың тауарлық қасиеттерінің айырмашылықтары. Шикізат ақаулары. Жануарлар шикізатының әртүрлі түрлеріне арналған стандарттардың түрлері мен мазмұны, Жануарлар шикізатын сұрыптаудың негізгі тәсілдері. Былғары шикізатын өңдеу технологиясы.. Жүнді сыныптау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлы-санитарлық сараптама негіздері

    Жануарлардан алынатын өнімдердің сапалылығын анықтау. Мал шаруашылығы өнімдерінің тағамдық жарамдылығын анықтау. Шикізаттар мен жануарлардан алынатын өнімдердің негізгі компоненттерінің гигиеналық сипаттамасы. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін бақылау әдістері. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу бойынша ветеринариялық-санитариялық талаптар. Білім алушыларда жануарлардан алынатын өнімдерге толық көлемде ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуге мүмкіндік беретін дағдыларды қалыптастыру

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттау

    ҚР мал шаруашылығы өнімдерін стандарттау және сертификаттаудың негізгі принциптері, стандарттау және сәйкестігін растау кезінде жұмыстарды практикалық ұйымдастыру және жүргізу әдістері. өнімнің, сапа жүйелерінің сәйкестігін растау, өнімнің тыныс-тіршілігінің қауіпсіздігін және бәсекеге қабілеттілігін ғылыми-техникалық қамтамасыз ету. Ауыл шаруашылығы өнімінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалауда, оның өткізуге, сақтауға және қайта өңдеуге жарамдылығын айқындауда дағдыларды дамыту

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Академиялық хат

    Академиялық мәтіндердің ұғымымен, функцияларымен және жанрларымен, жазуға қойылатын талаптармен таныстыру; дереккөздермен, кітапханалық және Интернет ресурстармен жұмыс істеу дағдыларын қалыптастыру; академиялық ортада плагиат мәселелерін талқылау; академиялық мәтінді сауатты ресімдеу дағдыларын қалыптастыру (аннотация, эссе, рецензия, реферат, курстық және дипломдық жұмыс). Әдістемелік материалдарды пайдалана отырып, сондай-ақ оқу процесінде белсенді және интерактивті әдістерді пайдалана отырып практикалық сабақтар өткізу

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Құс шаруашылығы

    Ауыл шаруашылық құстарының биологиялық және шаруашылық ерекшеліктері. Жыныстар мен жыныс топтарының сипаттамасы, кросстар, желілер және олардың өнімділігі. Құс өсіру және селекциясы, жұмыртқа инкубациясы. Ауыл шаруашылық құстарын асырау және азықтандыру технологиясы. Жұмыртқа мен етті өнеркәсіптік өндіру технологиясы. Құс шаруашылығы өнімдерін алғашқы өңдеуді ұйымдастыру. Заманауи технология әдістері.Әр түрлі меншік нысанындағы өнеркәсіптік үлгідегі құс шаруашылығы кәсіпорындарында жұмыртқа мен құс етін өндірудің технологиялық процестерін ұтымды ұйымдастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Малдар биотехнологиясы

    Жануарлар биотехнологиясының әдістері мен негізгі бағыттары.Жануарларбиотехнологиясы саласындағы жетістіктер. Жануарлардың көбею биологиясының негіздері.Молекулалық биотехнология негіздері. Биотехнологияның селекциялық аспектілері. Донор аналықтарын Суперовуляция және ұрықтандыру. Эмбриотрансплантация. Гаметалар мен эмбриондарды бағалау, сұрыптау және іріктеу Зерттеу объектілері және биотехнологияның даму тарихы, жануарлар биотехнологиясы және оның әдістерін мал шаруашылығында қолдану туралы жалпы түсінік.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ешкі шаруашылығы

    Ешкілердің шығу тегі, үйшіру жәнетүрлендіру, Ешкі шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу негіздері. Қазақстанның тұқымдық аудандастыру бойынша әртүрлі бағыттағы ешкілерді өсіру аймағы ешкілердің тұқымдары мен тұқымдық топтары. Асылдандыру жұмысын ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, ешкілерді бағалауды ұйымдастыру. Бордақылау және жайып-семірту, саууды ұйымдастыру және сауу техникасы, ешкілерді қырқу және түбіт тарау. Конституция, сыртқы, интерьер, олардың жануарлардың өнімділігі мен өміршеңдігімен байланысы. Ешкілердің өсуін, дамуын және физикасын бағалау әдістері.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ет және ет өнімдерін қайта өңдеу технологиясы

    Ет өнеркәсібінің шикізаты. Ет сипаттамасы. Субөнімдерді өңдеу. Етті сақтау. Ысталған өнімдерді, шұжық өнімдерін және жартылай фабрикаттарды өндіру технологиясы. Тағамдық мал майларын өндіру,. ет консервілері. Сиыр сүтінің құрамы мен қасиеттері. Бакалаврларда шикізаттың құрамы мен қасиеттері, мал, құс, қоян өңдеудің технологиялық процестері, ет және ет өнімдерін тоңазытып өңдеу, Қан өңдеу, эндокриндік-ферменттік шикізатты, субөнімдерді, теріні, Ішекті, құрамында кератин бар шикізатты өңдеу әдістері туралы білімді қалыптастыру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • "ХАЛАЛ" стандарты бойынша етті қайта өңдеу технологиясы

    Жануарлардың әр түрлі түрлерінің жоғары сапалы ет өндіруге арналған малдың сипаттамасы. Малды сою алдында ұстау. Мал сою және ұшаны бөлу. Мал мен құстарды сою кезінде алынатын жанама өнімдер. Оларды қайта өңдеу. Мал сою кезінде ветеринариялық - санитариялық талаптар және ет өнімдерін "ХАЛАЛ» технологиясы бойынша өңдеу . Халал өнімдерінің стандарттарын, нормативтік және ұйымдастырушылық-әдістемелік құжаттарын әзірлеу және өзектендіру.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жылқы шаруашылығы

    Шығу тегі, эволюциясы және үй жануарлары, биологиялықшаруашылық-пайдалы ерекшеліктері, өңірде, республикада, ТМД және шетелде жылқы шаруашылығы саласының қазіргі жағдайы; жылқыларды азықтандыру, күтіп ұстау, күту және өсіру; жылқылар спортын дамыту және видыкон спортын дамыту. Жылқылардың мастиясын, жасын, семірту және семірту технологиясын, ет, сүт және қымыз өндірісінің технологиясын анықтау

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Жануарлардың биологиялық ерекшеліктерін, генетика, селекция және биотехнология заңдарын, әдістері мен тәсілдерін пайдалану, селекциялық-асыл тұқымдық жұмыста заманауи генетикалық-биотехнологиялық әдістерді таңдау кезінде өз көзқарасын ұсыну және қорғау.
  • Мал шаруашылығы саласын жүргізудің инновациялық технологияларын және мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің жаңа технологияларын таңдау процесіне қатысу.
  • Жануарларды ұстау, азықтандыру, өсіру және тиімді пайдаланудың қазіргі заманғы әдістері мен тәсілдерін қолдану, жемшөптерді, шабындықтарды, жайылымдарды және басқа да жемшөптік алқаптарды ұтымды пайдалану, азықтандыру нормалары мен рационын құру, жемшөп пен жемшөптік қоспалардың қоректілігі мен қауіпсіздігін бағалауды білу.
  • Мал шаруашылығы және ветеринария саласындағы зерттеулердің қазіргі заманғы әдістерін, ғылыми-техникалық ақпаратты, мал шаруашылығындағы, ветеринариядағы отандық және шетелдік тәжірибені қолдану және мал шаруашылығын жүргізудің тиісті жобалары мен технологияларын әзірлеу.
  • Мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу, стандарттау және сертификаттау, мал шаруашылығы шикізатын тауарландыру және сараптау жөніндегі технологиялық процестерді басқару жөніндегі іс-шараларды әзірлеу және жүргізу, өнім сапасын қамтамасыз ету, сапаны басқару жүйесінің қазіргі заманғы нұсқаларын өндірістің нақты жағдайларына бейімдеу шығындарын бағалау.
  • Негізгі ветеринариялық, санитарлық-профилактикалық іс-шаралар, мал шаруашылығы үй-жайларына зоогигиеналық нормативтер бойынша білімді қолдану.
  • Зерттелетін салада ғылыми зерттеулер, жасанды интеллект және академиялық жазу әдістерін қолдану, академиялық адалдық қағидаттарын сақтау, кәсіби қызметке инклюзивті қағидаттарды енгізу, дене шынықтырудың практикалық негіздері туралы білімдерін көрсету.
  • Құстардың анатомиясы мен физиологиясының негіздерін білу, өнеркәсіптік кешендерде құс шаруашылығы өнімдерін өндірудің және құс шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің қазіргі заманғы технологияларын қолдану.
  • Қазақстан тарихының негізгі заңдылықтарын, философиялық, әлеуметтік-саяси, экономикалық, жаратылыстану және құқықтық білім негіздерін, қазақ, орыс және шет тілдеріндегі ауызша және жазбаша нысандағы коммуникацияны білу және түсіну.
  • Жануарлардың, құстардың негізгі ауруларының алдын алу бойынша санитариялық-профилактикалық жұмыстарды, ветеринариялық қадағалау объектілерінде карантиндік іс-шараларды және жаппай емдеу-профилактикалық өңдеуді (дезинфекция, дезинсекция, дератизация және дезактивация) ұйымдастыру және жүргізу.
Top