8D07201 Тамақ өнімдерінің технологиясы в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Білім беру бағдарламасының мақсаты азық-түлік өнімдерін өндіру технологияларын жасау саласында теориялық және тәжірибелік дағдыларға ие, өз бетінше ғылыми зерттеулер жүргізуге қабілетті, зерттеу қызметінде жаңа идеяларды генерациялайтын және тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында заманауи технологияларды енгізетін жоғары білікті ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау болып табылады.
-
Академиялық дәреже Докторантура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 3 года
-
Кредиттер көлемі 180
-
Білім беру бағдарламаларының тобы D111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 8D07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 8D072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Жануар және өсімдік тектес шикізаттан ББЗ және ББҚ алудың озық технологиялары
Тағамдық қоспалар мен биологиялық белсенді заттарды өндіру биотехнологиясын зерттеу және меңгеру. Органикалық синтезге негізделген тағамдық биологиялық белсенді заттарды (өсімдік, жануар және микробиологиялық шикізаттан) алу әдістері. Тағамдық қоспалардың, биологиялық белсенді заттардың жіктелуі және қасиеттері. Тағамдық қоспалардың физика-химиялық қасиеттері мен биологиялық қызметі. Өсімдік және жануар тектес тағамдық ақуыз препараттары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің ғылыми аспектілері
Теориялық мәселелерді қарастыра отырып, тамақ, крахмал және спиртті өнімдерді өндіруде, өсімдік шаруашылығы өнімдерін тиімді өңдеудің технологиялық негіздері. Осы өндіруші салалардың негізгі ғылыми басым бағыттары туралы ілімдер қалыптастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылыми зерттеулер әдістері
Негізгі теориялық ережелерді, заңдарды, принциптерді, терминдерді, ұғымдарды, процестерді, әдістерді, технологияларды, құралдарды, ғылыми қызметті жүзеге асыру операцияларын меңгеру. Ғылыми зерттеулерді жоспарлау және ұйымдастыру әдістері, Ғылыми дизайнның, шығармашылықтың жалпы әдіснамасы, Ғылыми зерттеуді ұйымдастырудың жалпы схемасы, ғылыми іздеу, талдау, эксперименттер жүргізу туралы білімді қалыптастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми нәтижелерді математикалық өңдеу әдістемесі
Жоспарлауды жүзеге асыратын ғылыми нәтижелерді математикалық басқарудың бастапқы үлгілерімен танысу. Тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы ғылыми-техникалық мәселелерді тиімді шешуге мүмкіндік беретін ғылыми нәтижелерді өңдеудің заманауи әдістерін қолдана отырып зерттеулер жүргізу жолдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Ғылым және өнеркәсіптегі цифрлық технологиялар
Ақпараттық-коммуникациялық технологияларды пайдалана отырып, шикізат-тұтынушы жүйесіне цифрлық технологияларды қолдану. Көлемді деректерді (Big data) жинау, өңдеу және талдау, құралдарын әзірлеу және енгізу. Ғылыми зерттеулерді біріктіру үшін Блокчейн (Blockchain) технологиясын пайдалана отырып, бірыңғай таратылған мәліметтер базасын әзірлеу және енгізу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Құрама өнімдерді жасаудың ғылыми негіздері
Сапалық және сандық көрсеткіштердің берілген жиынтығымен күрделі көпкомпонентті өнімдердің технологиясын зерттеу және әзірлеу. Биохимиялық және ферменттік-микробиологиялық процестердің негізгі заңдылықтары. Олардың тағам өнімдерінің сапалық сипаттамаларына әсері, жануарлар мен өсімдік тектес шикізаттың биотехнологиялық потенциалы. Оның қаситтерінен тұратын құрамнан өнімдерді алуға бағытталған әдістері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Инновациялық технологияларды коммерциализациялау
Инновациялық жобаларды коммерцияландыру тұжырымдамасымен танысу және әлеуетті сұранысты бағалау. Ғылыми зерттеулер мен әзірлемелердің нәтижелерін коммерцияландыру негіздерін оқу. Инновациялық технологияларды кәсіптік коммерцияландырудың әдістері мен технологиялық әдістері. Сонымен қатар инновациялық технологияларды коммерцияландыруда маркетингтік коммуникация әдістерін қарастыру. Инновациялық шешімдерді коммерцияландыру процесінде зияткерлік меншікті қорғауды ұйымдастыру. Инновациялық әзірлемелерді коммерцияландыру процестерінде қауіпсіздікті ұйымдастыру
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тағам технологияларының теориясы
Тамақ өнімдерінің технологиясын жетілдірудің әдістемелік тәсілдерін, функционалдық өнімдерді жобалаудың заманауи аспектілерін зерттеу. Соңғы онжылдықта дамыған инновациялық ғылымды қажет ететін технологиялармен танысу. Тамақ өндірісінің механикалық, гидромеханикалық, жылу-масса алмасу және биотехнологиялық процестер теориясының қазіргі заманғы тұжырымдамалары. Тағамдық технологиядағы жетекші процестердің жалпыланған және жүйеленген идеалары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тағам өнімдерін өңдеудің заманауи физикалық және электрофизикалық әдістері
Тамақ өнімдерін өңдеудің физикалық және электрофизикалық әдістерін, шикізатты өңдеу режимдерін, параметрлерін зерттеу және қолдану. Тамақ өнімдерін өңдеудің инновациялық технологиялық сұлбалары. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында электрофизикалық өңдеу әдістерін қолдану нәтижесінде шикізат шығындарын азайтудың инновациялық технологиялары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Академиялық хат
Докторанттардың зерттеу жобаларын іске асыруға дайындығы мен қабілетін дамытуға және халықаралық академиялық қоғамдастық нормаларына сәйкес нәтижелерін жазбаша түрде ұсынуға бағытталған тиісті құзыреттерін дамыту. Ғылыми мақалалардағы, диссертациялардағы, патенттердегі ғылыми зерттеулердің нәтижелерін ұсынудың дизайны мен құрылымына қойылатын талаптармен танысу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ және қайта өңдеу өндірістеріндегі нанотехнологиялар
Нанотехнологияның дамуының тарихи аспектілері, негізгі терминдері мен анықтамалары, нанотехнология негіздері, наноэффектілерді және наноқұрылым түрлері. Оларды өндіру әдістері мен шикізатты өңдеудің нанотехнология негіздері және оларды тамақ өнімдерін өндіруде пайдалану. Тамақ өнімдерінде наноқұрылымды материалдарды қолдану бағыттары мен ғылыми әзірлемелері және қолдану мысалдары.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Биоинженерлік технологиялар
Биология ғылымдарының, инженерлік ғылымдардың және технологиялардың жетістіктерін қолдану арқылы жоғары технологиялық өнімдерді өндіруде жүзеге асырыла алатын пәнаралық саланың негізгі теориялық ережелерін меңгеру. Құны жоғарылатылған өнімдер алынатын заттардың биосинтезделуі мен биотрансформациялануының зерттеулері мен процестеріндегі микроағзалар мен басқа биокатализаторларды пайдалану әдістері мен мүмкіндіктері туралы білімдерін қалыптастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Тамақ және қайта өңдеу өндірістеріндегі ресурс үнемдеу технологиялары
Тамақ өнімдерін өңдеу және өндіру кезінде ресурсты үнемдеуді қамтамасыз ететін заманауи әдістер мен технологияларды зерттеу. Қалдықсыз және аз қалдықсыз технологияларды қолдана отырып, ресурс үнемдеуге талдау және жүйелі көзқарас жүргізіледі. Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібі қалдықтарының рециклингі мәселелері қарастырылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Тамақ өнімдері саласындағы ғылыми зерттеулердің нәтижелері бойынша қорытынды шығару және ұсыныстар беру
- Ғылыми коммуникация технологияларын қазақ, орыс және шет тілдерінде қолдану
- Тамақ өнімдерінің технологиясын жетілдіруге әдістемелік тәсілдерді ұсыну
- Өнімдер өндірісінің қауіпсіздігі мен тиімділігін арттыру үшін ең негізделген инновациялық шешімдерді талдау және қолдану
- Кәсіби қызмет саласының міндеттерін шешуде технологияларды, ғылыми зерттеулерді және идеяларды коммерцияландыруды басқару қабілетіне ие болу
- Инновациялық білім беру саясатының міндеттерін іске асыруда кәсіби білім мен іскерлікті қолдану
- Ғылымды қажет ететін технологиялардың жаһандануы жағдайында отандық ғылымның дамуының заманауи бағыттары мен заңдылықтарын білу
- Ақпараттық-коммуникациялық технологияларды пайдалана отырып, тамақ өнімдері технологиясы саласында ғылыми-зерттеу қызметін жүргізу дағдыларына ие болу
- Ғылымдағы, техника мен технологиялардағы, кәсіби саладағы жаңа құбылыстардың әлеуметтік-экономикалық салдарын талдау және бағалау