Жаңа білім беру бағдарламасы

7M10110 Нутрициология (Бейіндік бағыт) в Марат Оспанов атындағы Батыс Қазақстан медицина университеті

Пәндер

  • Шет тілі (кәсіптік)

    Пәнді оқу кезінде студенттер мамандық бойынша кіріспе, іздеу, мәтіндерді оқу және оқу дағдыларын кәсіби қызметінде қолдана алады; диалогтік, монологтық сөйлеу, қорытындылау дағдыларын дамыту. Пәннің соңында магистранттар мамандық бойынша әңгіме жүргізе алады; ақпараттық және кәсіби хабарламаларды тыңдау.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 2
  • Менеджмент

    Пән аясында менеджменттің эволюциясы, менеджмент мектептері зерттеледі. Басқарудың негізгі функциялары талданады: жоспарлау, ұйымдастыру, ынталандыру және бақылау; басқару процесінің принциптері мен элементтері. Магистранттар шешім қабылдау алгоритмін тәжірибеде қолдана алады, шешім қабылдау әдістері мен басқарушылық шешімдердің тиімділігінің шарттарын қолдана алады. Адам ресурстарын басқару, топтық динамика және қақтығыстарды шешу туралы білімдерін қолданады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 2
  • Басқару психологиясы

    Пәнді меңгеру кезінде басқару моделі, ұйымдағы топты басқару, тиімді келіссөздер үдерісінің психологиясы мәселелері қозғалады. Көшбасшының қызметі және көшбасшылықтың пайда болу теориясы, көшбасшылық стилі мен көшбасшылық, жеке имиджді басқару әдістері қарастырылады. Ол кәсіби бейімделуді, жанжалдарды басқаруды, персонал процесін басқаруды және коммуникативті құзыреттілік түсінігін зерттеуді көздейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 2
  • Денсаулық сақтау саласындағы кәсіпкерлік

    "Денсаулық сақтаудағы кәсіпкерлік" пәні студенттерге Денсаулық сақтау саласындағы кәсіпкерлік қызметтің негіздері туралы түсінік береді. Курс шеңберінде медициналық ұйымдарды құру мен басқарудың негізгі аспектілері, қаржылық талдау және жоспарлау, денсаулық сақтаудағы маркетингтік стратегиялар қарастырылады. Студенттер сонымен қатар осы саладағы кәсіпкерлікке қатысты тенденциялар мен қиындықтарды зерттейді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Денсаулық сақтау маркетингі

    Пән білім алушылардың медициналық және фармацевтикалық қызметтің әртүрлі деңгейлерінде оңтайлы Маркетингтік Шешімдер қабылдау саласындағы кәсіби құзыреттіліктерін қалыптастыруға, тұтынушының сұранысын кешенді зерттеуге және өндірушінің медициналық қызмет ұсынысын мақсатты түрде қалыптастыруға негізделген принциптер, әдістер мен шаралар жүйесін зерттеуге бағытталған..

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Нутрициология негіздері

    Нутрициология тамақ және тамақтану туралы ғылым ретінде. Тамақтану және ауру. Тамақтану «пирамидасы». Тамақтану жүйесі, тамақтану физиологиясы. Ас қорыту физиологиясы. Биоэнергетика. Қоректік заттардың жетіспеушілігі немесе артық болуымен организмнің дұрыс тамақтанбауының негізгі синдромдары. Диетологияның негізгі түсініктері. Қазіргі диетаологияның мәселелері. Алиментарлық тәуелді инфекциялық емес аурулардағы тамақтану. Тамақтану мен созылмалы инфекциялық емес аурулардың байланысы. Остеопороздың алдын алу және тамақтану. Кариестің алдын алу және тамақтану. Тағамдық аллергияның алдын алуда тамақтануды гигиеналық бағалау. Темір тапшылығы анемиясының алдын алу. Йод тапшылығының алдын алу. Жүрек-қантамыр жүйесі ауруларының алдын алудағы тамақтану стратегиясының негізгі бағыттары. Тамақтану және артық салмақ пен семіздіктің алдын алу. Қатерлі ісіктің дамуындағы қауіп факторлары. Алиментарлық тәуелді инфекциялық емес аурулардың алдын алу бойынша санитарлық-ағарту жұмыстары.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Рационалды тамақтану негіздері

    Пәнді оқу кезінде рационалды және теңгерімді тамақтану, диета, тамақтану мәселелерінің биологиялық және экологиялық аспектілері, рационалды тамақтану теориясы туралы түсініктер беріледі; макро- және микроэлементтердің тамақтанудағы рөлі, энергия мен қоректік заттардың физиологиялық қажеттілігінің ұсынылған мәндері. Пәнді аяқтағаннан кейін магистрант халықтың әртүрлі топтарының тамақтануын зерттеу әдістерін біледі және тәжірибеде қолданады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Практикалық диетология

    Пәннің мазмұнына клиникалық тамақтанудың ережелері мен принциптері, диеталық кестелердің ассортименті кіреді. Пән ас қорыту жүйесі, гепатобилиарлы жүйе және ұйқы безі аурулары, жүрек-қантамыр жүйесі аурулары, бүйрек және зәр шығару жүйесі аурулары үшін емдік тамақтануды қамтиды. Тыныс алу органдарының аурулары, өкпе туберкулезі, зат алмасу аурулары (қант диабеті, семіздік, подагра) үшін емдік тамақтануды қамтиды.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Спортшылардың тамақтануы

    Пәнді оқу спорттық тамақтанудың негізгі принциптерін ашуды қамтиды. Мыналар зерттеледі: қоректік заттардың қажеттілігі, сабақ басталар алдында тамақтану, спорттық жаттығулардан кейінгі тамақтану, спортшылардың ішу режимі. Биологиялық құндылығы жоғары өнімдер, жарысқа дейінгі және жарысқа дейінгі кезеңде тамақтану, физикалық күш салудан кейінгі қалпына келтіру кезеңіндегі тамақтану және әртүрлі режимдер мен жүктемелер кезінде спортшыларға арналған үлгілі диеталар қарастырылады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Халықтың жекелеген топтарының тамақтануы

    Пән халықтың әртүрлі топтарының тамақтану жағдайын зерттеуді және оны бағалауды қамтиды. Пән балалар мен жасөспірімдердің тамақтану ерекшеліктерін, егде жастағы және қарт адамдардың тамақтануын, жүкті және бала емізетін әйелдердің тамақтануын көрсетеді. Пәнді аяқтағаннан кейін магистранттар жасына, денсаулық жағдайына және қызмет сипатына байланысты халықтың тамақтануын гигиеналық бағалау үшін алған білімдерін қолданады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақтанудың заманауи тұжырымдамалары

    Пәнді оқу кезінде диетологияның негізгі түсініктері, қазіргі диетологияның міндеттері қарастырылады. Пән тамақтанудың әртүрлі теорияларын және олардың ағзаға әсерін қамтиды. Пәнді аяқтағаннан кейін магистранттар әртүрлі тағамдық концепцияларға гигиеналық бағалау жүргізеді. (ораза терапиясы, бөлек тамақтану, вегетариандық, қытайлық диета терапиясы, макробиотиктер, салмақ жоғалту диеталары, тамақтанудың бұзылуы және т.б.).

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Жаһандық, ұлттық және жергілікті деңгейде халықтың тамақтануын ұтымды ету және тамақтануға тәуелді аурулардың алдын алу бойынша шараларды әзірлеу және іске асыру.
  • Тамақ өнімдерін өндірушілерге рецепттерді әзірлеу және стандарттау, сондай-ақ өнімдердің құрамы мен таңбалауы бойынша кеңес беру, кейіннен олардың өндірісін бақылау.
  • Тағам гигиенасы бойынша қолданыстағы заңнамалық, нұсқаулық және әдістемелік материалдарды ғылыми және практикалық қызметте пайдалана білу.
  • Сыни тұрғыдан ойлауды дамыту, жаңа идеяларды тудыру және кәсіби қызметте үнемі жетілдіріп отыру.
  • Өмірлік циклдің әрбір фазасы үшін басым тамақтану проблемаларын анықтау және дәлелді медицинаны терең білуге негізделген кәсіби қызметте тамақтанудың заманауи тұжырымдамаларын қолдану.
  • Әртүрлі патологиялық жағдайларға ғылыми негізделген жеке диеталық терапия рационын жасау.
  • Денсаулықты нығайтуға ықпал ететін тамақ өнімдерін ерікті түрде таңдауды ынталандыру үшін жазбаша және ауызша коммуникацияларды, оның ішінде әлеуметтік желілерде тиімді пайдалану.
Top