Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B08301 Аңшылықтану және аң шаруашылығы в Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті

Пәндер

Оқыту нәтижелері

  • Жануарлардың географиялық таралуын, фаунаның қалыптасуының заңдылықтарын, себептерін, жануарлар әлемін болжаудың мәселелерін, омыртқасыздар мен омыртқалылардың ерекшеліктерін, типтің көлемі мен жүйесін, әрбір класс өкілдерінің морфоэкологиялық сипаттамаларын, типтерін, кластарының эволюциясын, балықтардың систематикасын, құрылысын, тіршілік негізін, биологиялық алуантүрлілігін, биологиясын, экологиясын, кәсіптік балық өсіру және балық аулаудың негізгі объектілерін білу
  • Жануарларды аулау құралдарының жіктелуін, далалық жабдықтар мен жарақтардың негізгі санаттарын, аңшылықтануда ғылыми зерттеу негіздерін, зерттеу нәтижелерін талдау, түсіндіру, аңшылық жануарларды кәсіпшілік алудың оңтайлы мөлшерін, есепке алу, болжау әдістерін, иттердің шығу тегінің тарихын, таза тұқымды өсірудің маңызын, асылдандыру жұмысының әдістері арқылы тұқымын анықтау, аңшылыққа үйрету әдістері және иттермен жұмыс жасауды білу
  • Табиғи жағдайда жануарлардың тіршілігін басқару мен тіршілік ету орталарына биотехникалық әдістердің әсерін, жабайы жануарларды өсіру, оларға қолайлы жағдай жасауды, терісі бағалы жануарларының биологиялық, экономикалық сипаттамаларын, өндірістің жоғары технологиялық процестерін білу қажет. Ерекше қорғалатын табиғи аймақтардың негізгі типтерін, олардың жұмыс істеу тәртіптерінің ерекшеліктерін, табиғи аумақтарды қорғау бойынша ҚР заң актілерін білу
  • Аңдар мен құстардың биологиялық ерекшеліктері мен мінез-құлықтарына байланысты сұрақтарды, генетикалық шартты түрдегі мінез-құлықтары компоненттерінің ерекшеліктерін, негізгі таксономиялық бірліктерін және оларды бөлу ережелерін, өсімдіктер мен жануарларды қорғау, сақтау және өсімін молайту мәселелерін, жазбаша, ауызша жұмыс істеу үшін ағылшын тіліндегі арнайы терминологияны білу қажет
  • Экологиялық ортадан микроорганизмдерді оқшаулау проблемаларына қазіргі заманғы көзқарастар, бактерияларды идентификациялау проблемасына фенотиптік және генетикалық жағынан қарау, микроорганизмдерді зерттеу әдістемесінің ерекшеліктері, диагностика, алдын алу, емдеу және әртүрлі этологияның ауруларын жою бойынша шаралар, патологиялық үрдістерді талдау, жануарлар мен құстардың жұқпалы және жұқпайтын ауруларының таралуын білу қажет
  • Әртүрлі мамық-жүнді тері шикізатының тауарлық қасиетін, сақтау, тасымалдау, алғашқы өңдеудің технологиялық әдістерін білу. Шикізаттың жіктелуін, оның алғашқы өңделуін, нормативтік құжат және МЕМСТ негізінде стандарттау, трофейді өңдеу тәртібі мен әдісі, трофейді рәсімдеу мен оның сапасына қойлатын талаптарды, аңшылық трофейлерді бағалау әдістерін, әртүрлі жануарлар, құстар, балықтар мен қосмекенділердің тұлыптарын дайындау әдістерін білу
  • Экономиялық қажеттіліктерге, ресурстарға, менеджмент, маркетинг, қаржы және т. б. туралы ғылыми түсініктерге ие болу; идеяларын іс әрекетке айналдыруға, кәсіби міндеттеріне қол жеткізу үшін жобаларды жоспарлауға және басқаруға қабілетті, биологиялық және экологиялық деректерді математикалық жүйе, заманауи есептеу техникасын қолдану негізінде, мәліметтерді қарапайым биометриялық әдістерді қолдана отырып өңдеу мен талдау
  • Аң аулау алаңдарын қалыптастыру мен дамытудың негізгі кезеңдері мен аңшылық алқаптарды жіктеу принциптерін және аңшылық алқаптар (санаттар, кластар, типтері мен түрлері топтары), оларды сәйкестендіру ережелерін білу. Аңшылық шаруашылығын құру сұрақтарын, алқаптарды бонитировкалауды, шаруашылықтағы жануарлардың ерекшеліктері, аңшылық шаруашылықтарында механикалық жабдықтарды пайдалануды білу, аңшылық шаруашылықтарды экономико-математикалық модельдерін құрудың негізі мен тиімділігін білу қажет
  • Фермерлік шаруашылықтардың қалыптасуы мен дамуын, агроөнеркәсіптік кешендегі шағын және орта бизнес формасы ретінде шаруа қожалығын ұйымдастыру және дамыту негіздері бойынша іскерлікті қалыптастыруды, жануарлардың биологиялық ерекшеліктерін, әртүрлі тиіпті балық шаруашылықтарында өсіруді, балық шаруашылығының технологиялық процесстерін, биосфераның бөліктерінде биогеоценоздардың тіршілік ету негізін, қауіп қатерден қорғанудың жолдарын, тірішілік етуге қолайлы жағдай жасауды білу
  • Тірі ағзада физикалық және физико-химиялық процесстерді, ағзаға физикалық факторлардың әсерінің заңдылықтары мен механизімін, биофизикалық зерттеулердің әдістерін, химияның негізгі заңдарын, маңызды заттар мен материалдарды, химиялық формулалар бойынша есептеулерді және реакция теңдеулерін білу
  • Өсімдіктердің алуантүрлілігін, олардың биологиялық ерешеліктерін, жүйесін, ауыл шаруашылық дақылдарын, олардың азықтық құндылығын және өсіріп-өндіру технологиясын, орман шаруашылығын жүргізудің негізін, ағаш өсіру және оларды өрттен, зиянкестерден, аурулардан қорғауды, орман өнімдерін және ормандарды тиімді пайдалануды, отырғызылатын ағашттарды инвентаризациялау, сақтау және тасымалдауды білу қажет
  • Биологиялық процестердің химиялық негіздерін және, құрылымын хромосомалардың функциясын және тұқым қуалаушылық биомолекулалардың құрылымдық ерекшеліктерін, тұқымқуалаушылықтағы өзгергіштікті және, құрылысын заңдылықтарын, гендік және геномдық, тірі ағзаның өзгергіштік белгілерін; гаплоидия және полиплоидия мутагенез, санат бойынша селекциялық реттеу гибридизация, мутагенез және гибридтену материалдарын классификациялауды білу
  • Аңдар мен құстардың биологиялық ерекшеліктерін, тарлауын, аңшылық жануарлардың жынысын, жасын, ауруларын және басқа да ерекшеліктерін сыртқы белгілері бойынша анықтау, аңдар мен құстардың эволюциялық даму кезеңдерін, сипаттамаларын, жетілуі мен экологиялық ерекшеліктерін, оларды қорғауды; табиғаттағы құстардың түрлері, құстардың биологиясы мен экологиясы, таксономиялық әртүрлілігі, генетикалық тұқымқуалаушылық негіздерін және маңызын білу
  • Аңшылық шаруашылығын жүргізу және аңшылық аңдар мен құстарды кәсіпшілік аулау негіздерін меңгеру, Кәсіптік аң аулау өнімдерін, сондай-ақ жануарлардан қосымша алынатын өнімдердің әртүрлі түрлерін өңдеу технологиясын білу, маралдың биологиялық ерекшеліктерін, Конституциясын, сыртқы және ішкі көрінісін зерделеуді; өнімділігін бағалау, қырғауыл биологиясын, қырғауылдарды күтіп-бағуды және азықтандыруды, ет және жұмыртқа өнімділігін бағалау
Top