7M08201 Азық және ауыл шаруашылық малын азықтандыру в С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Ауыл шаруашылығы малы мен құстардың өнімділік сапасын арттырудың негізгі қағидалары мен әдістерін іске асыру үшін азық сапасы мен азықтандыру әдістерін тереңдетіп оқытатын, олардың сапалық және сандық көрсеткіштеріне мақсатты түрде мал шаруашылығы саласына әсер ету дағдылары бар жоғары білікті ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M132 Мал шаруашылығы
-
Білім беру саласы 7M08 Ауыл шаруашылығы және биоресурстар
-
Дайындық бағыты 7M082 Мал шаруашылығы
Пәндер
-
Ауыл шаруашылық малын рационалды азықтандыру
Пән республикадағы мал шаруашылығы саласындағы азықтық базаның жағдайы және азықтандырудың технологиясы туралы білім береді. Ауыл шаруашылық малы мен құстарын тиімді азықтандыруды ұйымдастырудың негізгі принциптерін қарастырады. Магистранттар а.ш. малы мен құстарын азықтандырудың заманауи және тиімді технологияларын меңгереді. Пән ауыл шаруашылық малын азықтандырудың теңдестірілген рационын енгізу негізінде жем мен жемшөп қоспаларының азықтық құндылығын анықтауды зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары 1
Пән мал шаруашылығында тиімділікті арттыру, өнім сапасын жақсарту, тұрақтылықты арттыру және қоршаған ортаға теріс әсерді азайту үшін қолданылатын әртүрлі инновациялар мен озық технологиялар туралы білімді қамтиды; мал шаруашылығындағы инновацияларға қатысты негізгі ұғымдар мен терминдерге шолу, олардың қазіргі саладағы маңызы мен рөлі; заманауи әдістер мен технологияларды зерттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ғылыми зерттеу әдістемесі және зоотехникалық тәжірибелерді талдау
Пәннің мазмұны ғылыми зерттеулерді баптау және жүргізу, техникалық құжаттаманы ресімдеу мәселелерін қамтиды; ғылыми қызмет; Көпшілікке сөйлеу. Магистранттар ғылыми хаттар жазу, ғылыми іс-шараларға қатысу және оларды ұйымдастыру, патенттік ізденістерді жүргізу, зияткерлік меншік құқықтарын қорғау, кәсіби функцияларды жүзеге асыруға байланысты мақсаттарды, міндеттерді тұжырымдау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу материалдарын өңдеу
Пәнді оқу кезінде білім алушылар зерттеу бағытын таңдауды, ғылыми-техникалық проблеманы қоюды, мал шаруашылығында теориялық және эксперименттік зерттеулер жүргізуді қоса алғанда, ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу кезеңдерін меңгереді. Магистранттар ғылыми ақпаратты іздеуді, жинақтауды және өңдеуді жүзеге асыру дағдыларын игереді, сондай-ақ эксперименттік зерттеулердің нәтижелерін жүргізуді, өңдеуді және ресімдеуді үйренеді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы селекциялық процесті жоспарлау және модельдеу
Жоғарыда аталған курсты білу магистранттарға малды іріктеу бойынша ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу кезінде малдың тұқым қуалайтын бейімділігін талдаудың көптеген заманауи әдістерін кеңінен қолдануға, негізгі зертханалық құрылғылардың жұмыс принциптерін және оларды пайдалану ережелерін білуге, зерттеу нәтижелерін дұрыс түсіндіруге мүмкіндік береді және диссертация дайындау және жазу кезінде қажет.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы математикалық моделдеу
Пән математикалық модельдеу ұғымын және модельдеудің моделін, процесін, мақсатын ашады. Магистранттар абстракты және материалды модельдер, ойша және ауызша модельдер, ақпараттық және математикалық модельдерді оқиды. Пән магистранттарға екі белгі арасындағы байланыс түрлерін орнату және осы байланысты анықтайтын математикалық теңдеулерін іріктеуді үйретеді. Функционалдық, стохастикалық тәуелділіктер меңгеріледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Малды ұтымды азықтандырудың ғылыми негіздері
Пәнді оқытудың негізгі мәні-азықтандыру жоспарын құрудың ғылыми негізделген әдістерімен танысу. Пән отандық және шетелдік ғалымдардың ғылыми зерттеулері мен әзірлемелері негізінде жемшөп қоспаларын (толық аралас рациондарды) дайындау кезінде компоненттерді ұтымды іріктеуді, Қазақстанның әртүрлі климаттық жағдайларында ауыл шаруашылық малы мен құстарын ұтымды азықтандырудың қазіргі заманғы ғылыми негіздерін, жемшөп дайындау мен сақтау және азықтандыру процесі үшін материалдарды пайдаланудың ғылыми негіздерін зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ауыл шаруашылық малын азықтарындыруды зерттеу әдістері
Пән мал шаруашылығындағы зерттеу әдістерінің жіктелуі және олардың қысқаша сипаттамасын, азық және азық қоспаларының қоректілігінің бағалау әдістерін, азықтың энергетикалық қоректену әдістерін, азық және азық қоспаларының қауіпсіздігін зерттеу әдістерін, азықтағы микотоксиндерді анықтау әдістерін, жемдегі ауыр металдарды анықтау әдістерін, азықтандырудың толықтығын бағалау әдістерін, мал шаруашылығындағы теңгерімдік тәжірибе әдістерін меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық мақсаттардағы шет тілі
Кәсіби және ғылыми қызметте шет тілін қолдану, көпшілік алдында сөйлеу дағдысын игеру, пікірталас жүргізу, әртүрлі көздерден алынған ақпаратпен жұмыс істеу, шет тілінде кәсіби мазмұндағы мәтіндерді редакциялау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Академиялық мақсаттардағы ағылшын тілі
Кәсіби және ғылыми қызметте шет тілін қолданумен байланысты функцияларды орындау мақсатында кешенді теориялық-лингвистикалық, практикалық және ақпараттық-аналитикалық дайындық: көпшілік алдында сөйлеу дағдыларын игеру, пікірталастар жүргізу, әртүрлі көздерден алынған ақпаратпен жұмыс істеу, шет тілінде кәсіби маңызды мазмұндағы мәтіндерді редакциялау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологиялары 2
Пән нақты егіншілік принциптері, тәжірибелерін өндірістік процестерді оңтайландыруға бағыттай отырып, тиімділікті, тұрақтылықты арттыру үшін озық технологияларды, нақты тәжірибелік әдістерді қолдану туралы білімді қамтиды, нақты ауылшаруашылық тәжірибесінің негізгі түсініктеріне, принциптеріне шолу, мал шаруашылығында қолдану; әртүрлі датчиктер мен сенсорлардың қолданылуын зерттеу жануарлардың денсаулығын, мінез-құлқын бақылау, жемшөп рационын, қоршаған ортаны өлшеуге арналған сенсорлар.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 4
-
Жоғары мектеп педагогикасы
Ғылыми-педагогикалық бағыт бойынша білім алып жатқан магистранттарға жоғары мектеп педагогикасының жалпы проблемаларын, әдіснамалық және теориялық негіздерін, оқыту мен тәрбиелеуді талдау дағдыларын, жоспарлау мен ұйымдастырудың қазіргі заманғы технологиялардың элементтерін түсінуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Басқару психологиясы
Психологиялық заңдар мен басқару заңдылықтары мен еңбек сапасын зерттеу арқылы адамдардың ұйымдасқан іс-әрекетін басқару дағдыларын қалыптастырады, ғылыми негізделген шешімдер қабылдау, басқа адамдардың іс-әрекеттерін құрылымдау, ұйымды басқару қабілеттерін қалыптастырады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби).
Білім алушылар арасында халықаралық ғылыми қызметке интеграциялануға мүмкіндік беретін кәсіби құзыреттілік пен ғылыми жазу мәдениетінің маңызды құрамдас бөлігі ретінде шет тілді коммуникативтік құзыреттілігін қалыптастырады, мамандық бойынша ғылыми-тұжырымдамалық аппаратты еркін басқаруға, ғылыми-ақпараттық базаны кеңейтуге, кең ғылыми білімді меңгеруге, кәсіби және ғылыми қызметтің перспективалық бағыттарын анықтай білуге мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылым тарихы және философиясы
Зерттеуге әдістемелік және диалектикалық көзқарас дағдыларын қалыптастырады, философиялық білімді жинақтайды, тарихи даму мәселелері мен құрылымын зерттейді, ғылыми танымның заңдылықтары мен тенденцияларын талдайды, ғылыми - зерттеу жұмысының нәтижелілігін жүйелейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы статистикалық талдау
Сала қызметін статистикалық бақылау бағдарламаларын зерттейді. Білім алушылар мал шаруашылығы қызметінің нәтижелерін сипаттайтын көрсеткіштер жүйесін анықтау әдістерін меңгереді. Мал шаруашылығы өнімдерінің негізгі түрлерін өндіру көлемінде құрылымдық өзгерістер мен құрылымдарды талдау, мал шаруашылығы қызметінің нәтижелеріне әсер ететін түрлі факторларды талдауға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Цифрлы мал шаруашылығы
Мал шаруашылығының ақпараттық-талдау жүйесіндегі асыл тұқымды мал шаруашылығы субъектілерінің функционалдық мүмкіндіктері туралы білім береді. Магистранттар мал шаруашылығы өнімдерін өндіруде сандық технологияларды, оларды кешенді бағалау және тиімді пайдалану әдістерін, зоотехникалық есеп жүргізуді меңгереді. Енгізілген ақпаратты тексеру және бақылау және ақпараттық-талдау жүйесіндегі оқиғаларды жоспарлау дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал азығы және азық қоспалары
Бұл пән ауыл шаруашылық малы мен құстарының жемшөптерін жіктеудің ғылыми негіздемесін ашады; магистранттар жем дайындау мен жем қоспаларын дайындаудың заманауи технологияларын (консервілеу, экструдтау, биологиялық және химиялық) зерттейді. Пән жем мен жемшөп қоспаларының сапасына әсер ететін факторларға, жем мен жемшөп қоспаларының сапасына теріс факторларды төмендету технологиясына ғылыми негіздеме береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығының ақпараттық технологиялары
Пән мал шаруашылығындағы ақпараттық жүйелерді, мал шаруашылығы саласындағы нормативтік-құқықтық актілерді, ауыл шаруашылық малын бірдейлендіру қағидаларын, асыл тұқымды мал шаруашылығын субсидиялау қағидаларын қарастырады. Асыл тұқымды және дистрибьютерлік орталықтардың жұмысымен таныстырады. ІҚМ, ҰҚМ – қызметіне, ІҚМ, ҰҚМ бонитировкасы туралы түсінік береді. Бонитершінің АЖО, оқиғаларды жоспарлау, асылтұқымды есеп беру түрлері, шаруашылықтағы ұрықтарды сату және сатып алуды қарастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Оқыту нәтижелері
- Ғылыми-педагогикалық іс-әрекетті ұйымдастыру құрылымы мен принциптерін, оқу үрдісінде студенттердің танымдық іс-әрекеті психологиясын, оқыту мен тәрбиелеудің тиімділігін арттырудың психологиялық-педагогикалық әдістері мен құралдарын қоғам талаптарын ескере отырып, білім беру процесін жүзеге асыру үшін көшбасшылық қабілеттерін қолданудың қазіргі заманғы технологияларындағы, сондай-ақ мал шаруашылығы саласында педагогикалық кадрлардың кәсіби ерекшеліктеріндегі өз білімін, түсінігі мен қабілетін кәсіби деңгейде пайдалана білу.
- Ғылыми танымның дамуындағы заманауи үрдістері, ғылымның өзекті әдіснамалық және философиялық мәселелері, ғылыми танымның әдіснамасы, ғылыми қызметті ұйымдастырудың принциптері мен құрылымындағы ақпараттты, идеяны, қорытындыларды, проблемаларды және шешімдерді нақты және тиянақты түрде хабарлау.
- Қазақстан Республикасының мал шаруашылығында азықтандыру деңгейі мен жем базасының жай-күйі туралы, жануарлар мен құстардың барлық жыныстық-жастық топтарын азықтандырудың қазіргі заманғы технологиялары туралы дамытылатын білімдер мен түсініктерді көрсете білу. Жасына, физиологиялық жағдайына және өнімділік бағытына байланысты жануарлар мен құстардың қоректік заттарға қажеттілігін білу; жануарлар мен құстарды азықтандырудың заманауи технологияларын білу; өзіндік құны төмен және сапасы жағынан кем түспейтін азық құралдарын тиімді таңдау арқылы жем рационын құру.
- Ғылыми зерттеулер әдіснамасы және ғылыми жобалар мен кәсіби мал шаруашылығы саласындағы зерттеулерді орындау саласында, алынған білімді ғылыми зерттеулер контекстінде идеяларды, жануарлар мен құстар үшін жемді тиімді пайдалану және жануарларды азықтандырудың заманауи әдістері бойынша ақпарат жинауды және түсінік беруді жүзеге асыру.
- Магистранттардың одан әрі оқуын өз бетінше жалғастыру үшін саланы тиімді жүргізуге ықпал ететін инновациялық технологияларды пайдалану есебінен мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді ұйымдастырумен байланысты жануарларды неғұрлым ұтымды пайдалану тәсілдері туралы қажетті оқыту дағдыларын пайдалану; сүт, ет (сиыр еті, шошқа еті, қой еті, құс еті) өндіру кезінде талдау дағдыларын дамыту.
- Мол және толыққанды азық базасын ұйымдастыру, азықты дайындаудың, сақтаудың және азықтандыруға дайындаудың озық технологиялары, ауыл шаруашылығы жануарларын нормаланған азықтандырудың ғылыми негізделген жүйесі бойынша одан әрі заманауи оқытуды өз бетінше жалғастыру үшін қажетті оқыту дағдыларын пайдалану, алынған деректерді өзінің кәсіби қызметінде пайдалану.
- Асыл тұқымды мал шаруашылығы саласындағы қатынастарды реттеуге қатысты белгіленген тәртіппен елімізде шығарылған заңнамалық және нормативтік құқықтық актілерді;мал шаруашылығы мен "Зоотехния" ғылымының даму тарихын, малдың жаңа тұқымдарын шығару және оларды жетілдіру әдістемесін, малдың асыл тұқымдық сапасын бағалаудың қазіргі заманғы әдістерін, жоғары өнімді малдардың қалыптасу заңдылықтары мен биологиялық негіздерін, жануарлардың қазіргі заманғы гендік қорын және оны тиімді пайдаланудағы өз білімін, түсінігі мен қабілетін кәсіби деңгейде пайдалана білу.
- Жануарлар мен құстар организміндегі энергияның, қоректік, биологиялық белсенді және минералдық заттардың рөлін; мал шаруашылығында пайдаланылатын жемнің қоректік құндылығын; қоректік, биологиялық белсенді және минералдық заттардағы жыныстық-жас малдар мен құстардың барлық түрлерінің физиологиялық және өнімдік қажеттілігін; жемнің экологиялық қауіпсіздігіне техникалық регламент және сапаны бақылау әдістерін және жануарлар мен құстарды азықтандыру әдістеріндегі дамытылатын білімдер мен түсініктерді көрсете білу.
- Кәсіби оқу орнында кадрлар даярлайтын және ғылыми зерттеулер жүргізуге және сала кәсіпорындарын дамыту үшін өзінің көшбасшылық қасиеттерін көрсете білуге мүмкіндік беретін кәсіби деңгейде шет тілін еркін меңгеруге мүмкіндік беретін педагогикалық қызметте дамытылатын білімдер мен түсініктерді көрсете білу. Зерттелетін шет тіліндегі ғылыми материалдардың функционалдық-стилистикалық сипаттамасын, жалпы ғылыми терминологияны және шет тілінде тиісті мамандықтың терминологиялық тілдеріндегі өз білімін, түсінігі мен қабілетін кәсіби деңгейде пайдалана білу.
- Сала қызметін статистикалық бақылау бағдарламасындағы өз білімін, түсінігі мен қабілетін кәсіби деңгейде пайдалана білу; Мал шаруашылығы қызметінің нәтижелерін сипаттайтын көрсеткіштер жүйесін анықтау; мал шаруашылығы өнімдерін өндірудегі ақпараттық технологияларды, оларды кешенді бағалау және тиімді пайдалану әдістерін білу, зоотехникалық есепті жүргізу және АТЖ дерекқорына енгізу, компьютерлік бағдарламалауда ақпарат жинауды және түсінік беруді жүзеге асыру.
Ұқсас БББ
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Ахмет Байтұрсынов атындағы Қостанай өңірлік университеті
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Торайгыров университеті
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан университеті
7M08201 Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті