6B07207 Азық-түлік өнімдерінің технологиясы в Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазіргі заманғы экономика мен еңбек нарығының талаптарына жауап беретін, кәсіби және әлеуметтік құзыреттілігі бар, тамақ өнеркәсібі мен қоғамдық тамақтанудың сүт, ет және балық саласының кәсіпорындары үшін жоғары білікті мамандарды даярлау.
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 244
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B068 Азық-түлік өнімдерінің өндірісі
-
ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 6B072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Бейорганикалық және органикалық химия
Пән химияның негізгі заңдары мен ұғымдарын, өзара өзгеру заңдылықтарын, жалпы химиялық қасиеттерін, бейорганикалық қосылыстардың құрылымын қарастырады. Сондай-ақ органикалық қосылыстардың жіктелуін, олардың физика-химиялық қасиеттерін, органикалық қосылыстар кластары арасында жүретін реакцияларды зерттейді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Эксперимент өткізу тәсілдері
Студенттердiң білімі мен тәжірибиесін нығайту негізінде өндіріс орындарында білікті жұмыс істей білуіне және әртүрлі өндірістерде сапалы әрі зиянсыз азық-түлік тауарларын шығаруға мүмкіндік алады. Тағамдық өнімдерде эксперимент жүргізу арқылы зертханамен танысу, ол жерде қолданылатын құрал жабдықтармен танысу, тағамдық өнімдердің бұрмалануынан адам организіміне келтіретін зиянын зерттеп жіберілмеу деңгейін оқып білу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Математика
Математика курсы математикалық білімнің негізі болып табылады және мынадай бөлімдерді қамтиды: сызықтық және векторлық алгебра, аналитикалық геометрия, математикалық талдау, дифференциалдық теңдеулер, ықтималдықтар теориясы және математикалық статистика. Математиканың теориялық негіздерін және практикалық есептерді шешуде практикалық дағдыларын игеру негізгі және бейіндік пәндерді кейіннен зерделеу және математикалық әдістерді қолдану үшін қажетті болып табылады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Инженерлік-графикалық жұмыстардың автоматтандырудың әмбебап ортасын меңгеруге, ЕСКД талаптарын қанағаттандыратын құжаттарды ресімдеу сапасына қатысты жобалық құжаттаманы алу үшін компьютерлік графиканы студенттердің меңгеруі; қатты денені модельдеу мүмкіндіктерін; AutoCAD жүйесінде сызбаларды құру әдістемесін; конструкторлық құжаттарды рәсімдеу және орындау ережелерін оқып үйрету; сызбаларды құру және оларды сақтау, бар сызбаларды өзгерте білу, сызбаларды плоттерден немесе принтерден шығара білуді меңгеру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Ғылыми зерттеулердің негіздері
Осы пән бойынша студенттер электр энергетикасындағы ғылыми зерттеулердің негізгі тәсілдерін, соның ішінде зерттеу тақырыбын таңдауды, гипотезаны әзірлеуді, деректерді жинау әдістерін таңдауды және нәтижелерді талдауды үйренеді. Олар сондай-ақ деректерді талдауға және зерттеу нәтижелерінен қорытынды жасауға көмектесетін статистика мен эксперименттік зерттеулердің негіздерін зерттейді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экология
Табиғатты қорғау іс-шараларының теориялық негізі болып табылатын тірі организмдердің жеке тұлғаларының, популяциялары мен қауымдастықтарының экологиялық заңдылықтары туралы жаратылыстану-ғылыми жүйелік білімді қалыптастыру, адамның экологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету, оның экологиялық мәдениетінің денсаулығын сақтау бойынша экологиялық білімді тек кәсіби бағытта ғана емес, сонымен қатар қоғамның экологиялық дағдарыстан шығуына және тұрақты даму жолындағы қозғалысқа ықпал етуге және табиғатты қорғау мәселелерін шешу үшін теориялық білімді қолдануға мүмкіндік береді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет
Курс бағдарламасы мемлекет пен құқықтың пайда болуының негізгі теорияларын, ерекшеліктерін, мәнін, әдістерін анықтауды қарастырады. Қазақстан Республикасының конституциялық, әкімшілік, еңбек, азаматтық құқық, қылмыстық, отбасылық, жер, қаржы, салық, банк, сақтандыру құқығы сияқты құқық принциптерін, салаларын, сыбайлас жемқорлыққа қарсы заңнама саласында студенттердің құқықтық сауаттылығын арттыру, сыбайлас жемқорлыққа қарсы дүниетаным, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мінез-құлық стандартын, сыбайлас жемқорлықтың кез келген көрінісіне төзбеушілік қарым-қатынасты қалыптастыру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аналитикалық химия
Курсты оқу шығармашылық қызметте ғылыми және әдістемелік тәсілді қалыптастыру үшін химиялық білім беру цикліндегі базалық пән бойынша іргелі дайындықты, сондай-ақ қазіргі заманғы технологиялар саласындағы білім кешенін алу мақсатында химиялық және биохимиялық процестердің жалпы заңдылықтарын зерттеуді қамтамасыз етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Қаржылық сауаттылық негіздері
Жеке қаржыға қатысты шешімдер қабылдау кезінде ұтымды қаржылық мінез-құлықты қалыптастыруға үйрету, қаржылық қызметтерді тұтынушылардың құқықтары мен мүдделерін қорғаудың тиімді тәсілдері, қаржылық өнімдер мен қызметтерді пайдалану тәртібін білу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік
Пән студенттерде кәсіпкерлік қызмет негіздерін түсінуді қалыптастыруға, табысты бизнес үшін негізгі дағдылар мен құзыреттерді дамытуға бағытталған. Курстың мақсаты студенттерді кәсіпкерліктің негізгі аспектілерімен таныстыру, соның ішінде бизнес-идеяны қалыптастыру және оның нәтижесінде бизнес-жоспар құру. Курс барысында студенттер бизнес-жоспарларды әзірлеу және талдау, кәсіпкерлік жобаны басқарудың стратегиялық және тактикалық тәсілдерін қолдану, бизнес мәселелерін тиімді шешу дағдыларына ие болады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Теориялық және қолданбалы механика
Теориялық және қолданбалы механика пәні тағам өндірісіндегі механизмдер мен машиналарды жетілдіру үшін материалдық нүктенің, қатты дененің және механикалық жүйенің тепе-теңдігі, материалдық нүктенің, қатты дененің және қозғалыстағы механикалық жүйенің кинематикалық және динамикалық сипаттамаларының қасиеттері туралы білімді қалыптастырады.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Физика
Курс физиканың негізгі заңдылықтарын және олардың кәсіби қызметінде туындайтын мәселелерді шешуде қолдану мүмкіндіктерін зерттеуге негізделген. Типтік есептерді шешу кезінде әртүрлі тәсілдерді қолдану, физикалық эксперимент жүргізу және өлшеу мәліметтерін математикалық өңдеу әдістемесін білуге негізделген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тіршілік әрекетінің қауіпсіздігі
Курс қауіпсіздіктің кәсіби мәдениетін қалыптастырады және алған білімдерінің жиынтығын кәсіби қызметте қолдану, кәсіби қызмет саласындағы қауіпсіздікті қамтамасыз ету үшін біліктілік пен дағдылар қабілеттілігі түсініледі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Экономика
«Экономика» пәні жеке адамдардың, жекелеген кәсіпорындардың және мемлекеттің экономикалық қызметі жүзеге асырылатын қоғамның экономикалық өмірі туралы негізгі білімді меңгеруге бағытталған. Пән студенттердің экономикалық ой-өрісін дамытуға және шектеулі табиғи ресурстар жағдайында ұтымды шешім қабылдауға ықпал етеді. Пән экономиканың жұмыс істеуі туралы алған білімдерін мамандық таңдауда және одан әрі білім алуда бағдарлау үшін пайдалануға дайындығын қалыптастыруға ықпал етеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Микробиология
Білім алушыларға жалпы микробиология, морфология, физиология, микроорганизмдер генетикасы негіздерін оқытуға көмектеседі. Микроб клеткасына әртүрлі факторлардың әсері, микроорганизмдердің N, C, P, S, Fe қосылыстарының және басқа элементтердің айналуына қатысуын, сапрофитті және патогенді микроорганизмдердің әртүрлі топтарын және қоздырғыштарды, ауыл шаруашылығы дақылдарының ауруларына қарсы микробты препараттарды зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физикалық және коллоидтық химия
Физикалық химия курсты оқу барысында тірі организмде (өсімдік және биологиялық) теориялық потенциалдық мумкіндіктерді анықтайды, ғылыми зерттеу жұмыстарда өте қажетті. Барлық бейорганикалық және органикалық процестерде Гиббс энергиясы, энтальпия мен энтропиясы есептелінеді. Коллоидты химия оқу барысында тірі организмдегі сұйықтылардың бәрі коллоидты болып келеді, олардың физикалық және химиялық қасиеттері бейорганикалық қосылыстарға ұқсамайды. Сондықтан оларды білу азық-түлік өнімдерінің технологиясы ммандықтағы студенттерге түсіндіру.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өндірістерінің процестері мен аппараттары
Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттарының негізгі ұғымдары мен жіктелуін зерттейді. Гидромеханикалық, жылу, масса алмасу және механикалық процестерді жүргізудің теориялық және практикалық аспектілері, сондай-ақ осы процестерді тамақ өнеркәсібінде практикалық қолдану қарастырылып, аппараттардың негізгі конструкциялары көрсетілген.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам массаларының реология негіздері
Тағам өнімдерін бақылау саласында, тағам өнімдерін химиялық бақылау және оның маңызын түсіндірудегі аналитикалық химияның негізгі бағытын, тамақ массаларының құрылымдық-механикалық қасиеттерін анықтау үшін технологиялық процестерді модельдеу, өлшеу және аспаптық техниканы модельдеу үшін реологиялық модельдерді құру әдістерін практикалық қолдану дағдыларын меңгереді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақтанудың ғылыми негіздері
Тамақтану ғылымы мен тағам индустриясының дамуына әртүрлі факторлардың әсерін ескере отырып, шикізаттың химиялық құрамының ерекшелігін, демографияны, тамақтану мәдениетін, тамақтану туралы ғылыми білімді қалыптастырады. Қазіргі заманғы көзқарастарға сәйкес тамақтану туралы ғылымның тарихы мен дамуы бойынша білімді тереңдету, тамақтану тұжырымдамасын қалыптастыру мәселелерін қарауға диалектикалық көзқарас дағдыларын үйрету, пәнаралық байланыстарды және тағам сапасы мен технологиясы туралы тұтас бағытты ашуды үйретеді.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Функционалды және арнайы тағайындалған тамақ өнімдерінің технологиясы
Функционалды өнімдерді әзірлеу принциптерін, негізгі функционалды ингредиенттерді және олардың физиологиялық әсерін және функционалды ет өнімдері технологиясының даму бағыттарын зерттеу. Функционалды тамақтанудың негізгі категорияларының жіктелуі мен қысқаша сипаттамасын зерттейді. Аралас диеталық қоспалар, пробиотиктер және функционалды тамақтану өнімдері. Функционалды өнімдерді әзірлеу принциптерін, негізгі функционалды ингредиенттерді және олардың физиологиялық әсерін және функционалды ет өнімдері технологиясының даму бағыттарын зерттеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тауартану және сараптаманың теориялық негіздері
Пәннің мақсаты тауарлардың тұтынушылық қасиеттерін, сондай-ақ тауар қозғалысының барлық кезеңдерінде тауарда болатын барлық өзгерістерді зерттеу болып табылады. Тауартану мынадай негізгі міндеттерді шешеді: тауардың негізгі сипаттамаларын зерделеу, жіктеу және кодтау әдістерін зерделеу, ассортимент көрсеткіштерін, оның қасиеттерін зерделеу, ассортиментті басқару, тауардың сапасын бағалау, ақауларды анықтау, пайда болу себептері мен ақаулардың сипатын, сапа градациясын белгілеуді үйренеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Балалар тағамын өндіру технологиясы
Балалар тағамы өндірісінің сүт саласының қалыптасу және даму тарихы мен балалар тағамының медициналық-биологиялық аспектілерін; балалар тағамына арналған сүт өнімдерінің жіктелуі, балалар тағамына арналған сүт өнімдерін өндірудің жалпы технологиялық операцияларын үйретеді. Балалар тағамына арналған құрғақ және сұйық сүт өнімдерінің жекелеген түрлерінің технологиясының ерекшеліктері. бейімделген сүт қоспаларының жеке технологиясы; жүкті және бала емізетін әйелдерге арналған өнімдер; балалар тағамына арналған сүт өнімдерінің ерте жастағы, мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балаларға, жасөспірімдер мен студенттерге; әртүрлі патологиялары бар балаларға арналған өнімдерді зерттеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Мал шаруашылығындағы өнімдерді қайта өңдеу машиналары мен аппараттары
Процестерді технологиялық жобалаудың ғылыми принциптерін түсінетін, жабдықтың негізгі техникалық-экономикалық сипаттамаларын бағалай алатын және оңтайлы таңдай алатын, процестердің қарқындылығы мен үнемділігін арттыру резервтерін анықтай алатын, өндіріс тиімділігін арттыру үшін ғылыми зерттеу әдістеріне ие кең инженерлік көзқарасы бар мамандарды даярлау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Қоғамдық тамақтану технологиясы
Сорпаларға арналған жартылай фабрикаттарды дайындауға қойылатын технологиялық талаптарды зерттеу. Сорпалар мен сорпаларда ыстық сорпаларды дайындаудың негізгі технологиялық әдістері. Пісіруге қойылатын технологиялық талаптар және қызмет көрсету ережелері, салқын тағамдар мен тағамдар, ыстық тағамдар, бутербродтар, салаттар мен винегреттер, көкөністер мен саңырауқұлақтардан жасалған тағамдар; балық пен балық емес су шикізатынан жасалған тағамдар; тәтті тағамдар; жаңа және тез мұздатылған жемістер мен жидектер; компоттар, желе, мусс, самбуктар; кремдер мен кілегей, балмұздақ, ыстық тағамдар технологиясын игеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Биотехнологиялық өндіріс негіздері
Биотехнологиялық процестерде алынған биологиялық объектілер мен өнімдерді талдаудың қазіргі заманғы физика-химиялық әдістерін зерттеу; тәуелсіз ғылыми-зерттеу қызметінің дағдыларын дамыту мен оқу барысында дәстүрлі және белсенді оқыту технологияларын, зертханалық кәсіптік бағдарлау қолданылады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам биотехнологиясы
Пән тағам өнімдерін өндіруде қолданылатын дәстүрлі биотехнологиялық процестердің азық-түлік тауарларының тұтынушылық қасиеттерін қалыптастырудағы рөлі, тағам биотехнологиясының қазіргі жетістіктері және оны дамытудың негізгі бағыттары туралы білімді; биотехнологиялық процестер туралы білімді тағам өнеркәсібі саласындағы практикалық мәселелерді шешу және салдарын бағалау үшін қабілеттерді қалыптастыру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясы
Сүт және сүт өнімдерінің технологиясын ғылыми пән ретінде химиялық пәндерді, әсіресе органикалық, коллоидтық, физикалық және биологиялық химияны, сүт физикасы мен химиясын, микробиологияны, сүт өнеркәсібінің процестері мен құрылғыларын терең білуге негізделген.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Консервіленген тағам технологиясы
Өсімдік шикізатынан консервіленген өнімдердің технологиясы: көкөніс консервілері, көкөніс шырындары, көкөніс түскі ас консервілері, жеміс консервілері, балалар және диеталық жеміс-көкөніс консервілері, консервіленген жартылай фабрикаттарын үйрену. Жануарлардан алынатын шикізаттан консервіленген өнімдердің технологиясын; ет, балық, сүт консервілері мен ет, балық, сүт консервілерін өндірудегі биологиялық белсенді қоспаларын; емдеу-профилактикалық бағыттағы консервілерді дайындау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Азық-түлік өнімдері өндірісінің жабдықтары
Шикізаттан өнім өндірудің технологиялық процестерін басқару саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды қалыптастыру, шикізатты ұтымды пайдалануға және оларды жүйелі оңтайландыру және берілген сапалық сипаттамалары бар өнімдерді алуға бағытталған заманауи технологиялық шешімдерді қолдану.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Азық-түлік өнімдеріндегі фальсификацияны анықтау тәсілдері
Азық-түлік топтарындағы жалғандықты анықтауды, жаңа технологияларды қолдана отырып, азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігі курстарын және тағамдағы қоспалардың санын анықтау мүмкіндігін зерттейді. Негізгі назар практикалық іс-шараларға, сенімділікті анықтау үшін сәйкестендіруді қолдануға бағытталған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ет және балық өнімдерінің технологиясы
Азық-түлік өнімдері үшін шикізат, олардың физика-химиялық және биохимиялық қасиеттері, биотехнологияны қоса алғанда түрлі өңдеу әдістерінің мінез-құлқы, сондай-ақ түрлі топтардың балық өнімдерін өндіру, ет және балық өнімдерінс балық су объектілерін зерттеу. Балық шикізатын және балық өнімдерін сақтау. Балықты қайта өңдеу және балықты консервісі. Балық өнімдерін сараптау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Аграрлық экономика
Курста экономиканың аграрлық секторын қалыптастыру мен дамытудың объективті алғышарттары, сондай-ақ, макро, мезо және микро деңгейдегі агробизнестің экономикалық тетіктері, бәсекеге қабілетті ауыл шаруашылығы өнімін өндіру процесінде аграрлық сектордың түрлі ресурстарын пайдалану және ұйымдастыру зерттеледі.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Азық-түлік өнімдерінің сенсорлық талдауы
Азық-түлік тауарларының сапалық белгілері номенклатурасындағы органолептикалық (сенсорлық) көрсеткіштердің жетекші орнын ескере отырып, ғылыми негізделген дегустациялық талдаудың әдіснамасы мен негізгі әдістерін зерттеу. Азық-түлік тауарларына заманауи дәмдік талдауды ұйымдастыру бойынша ғылыми ақпарат беру, өнім сапасының көрсеткіштері жүйесінде сенсорлық белгілердің орнын көрсету; органолептикалық сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын және тұжырымдамалық аппаратты, органолептиканың психофизиологиялық негіздерін, сараптамалық әдіснаманың негізгі принциптерін және тауарлар сапасының органолептикалық көрсеткіштерін сандық өлшеу үшін квалиметрияны қолдануды қарастыру органолептикалық және аспаптық талдау нәтижелері арасындағы байланысты орнату.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағамдық концентраттар технологиясы
Тағамдық концентраттар туралы жалпы ақпаратты зерттеу. Азық-түлік шикізаты мен дайын тамақ концентраттарының сапасына дұрыс баға беру, тамақ концентраттарының ерекшеліктері мен тамақ концентраттарының қолданылу аясы және тасымалдануын үйрену. Азық-түлік кептіру негіздері. Азық-түлік жартылай фабрикаттарын өндіру. Балалар мен диеталық тағамдардың құрғақ өнімдері. Концентраттардың дәмін жақсартатын заттар. Азық-түлік концентраттарын өндіруге арналған шикізат толық меңгеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тағамдық майлар технологиясы
Пәннің мақсаты тамақ және кондитерлік өнеркәсіпте қолданылатын май түрлерін түсіну және ажырату, сондай-ақ оларды технологиялық процестерде қолдану. Пән майлардың химиялық құрамы мен жіктелуін, сондай-ақ майлардың органолептикалық және физика-химиялық сипаттамаларын және тағамдық майлардың бүліну процестерін, тағамдық майлардың міндетті талаптарын зерделеуді және өнімнің сапасын стандарт талаптарына сәйкестігін анықтауды үйретеді.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Агробизнесті ұйымдастыру
Бизнестің жекелеген түрлерін зерделеу, сондай-ақ ауыл шаруашылығы өнімдерін жоспарлау мен өндіруді, нарықтық тауар алмасуды, қаржыландыруды басқаруды ұйымдастыруды, коммерциялық келісімдер жасасу тәсілдерін, іскерлік келіссөздер жүргізуді, жалпы кәсіпкерлік қызметтің экономикалық тиімділігін қарауды зерделеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Сүт және ет өнеркәсібінің сапасын технохимиялық бақылау және басқару
Дайын өнімнің сапасының нашарлауы мен бұзылуын алдын-алу мүмкін емес, алайда шикізат пен дайын өнімнің сапасының нашарлау процестерін бәсеңдетуге болады, ол үшін малды өсіру шарттарын, өндірістің технологиялық әдістерін, рецептілерді дұрыс таңдауды, сақтау мен тасымалдауды сақтау қажет. Сондықтан бұл пән келесі мәселелерді қарастырады: шикізаттың тағамдық мақсаттарға қайта өңдеуге жарамдылығы; өндірістік-технохимиялық бақылау және сапаны басқару; дайын өнімді бақылау; нормативтік-техникалық құжаттама.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ет өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау
Пәннің мақсаты студенттің өндірістік кәсіпорындардың құрамы, арнайы жобалау мекемелерінде жобалаудың жүйелілігі, сонымен қатар оқу жобалауы туралы білім беру. Пәннің міндеттері студенттерді ет өнеркәсібінің кәсіпорындарын шикізаттарды кешенді өңдеу, ет бөліктерінің тамақ өнімдерін өндіруге шығуын арттыру, өндірістің қалдықсыз технологиясын енгізу, өндірісті механикаландыру және автоматтандыру сияқты техникалық деңгейдің маңызды көрсеткіштерін есепке ала отырып, сауатты жобалауды үйрету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағамдық өнімдер шикізатының қасиеттерін зерттеу
Тамақ өнеркәсібі шикізатының қасиеттеріне әсер ететін факторларын, шикізаттың органолептикалық қасиеттерін анықтау әдістерін; шикізаттың физикалық қасиеттерін анықтау әдістерін; шикізаттың электрохимиялық қасиеттерін анықтау әдістерін; тамақ өнеркәсібі шикізатының құрылымдық-механикалық қасиеттерін анықтауды зерттеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Ұлттық сүт өнімдерінің технологиясы
Студенттерді ұлттық сүт өнімдерін өндіру үшін пайдаланылатын шикізаттың құрамы мен қасиеттері, өнім ассортименті, әртүрлі сүт өнімдерін өндірудің технологиялық процесі, операциялар тәртібі, технологиялық ерекшеліктері бойынша теориялық және практикалық даярлау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Ұлттық ет өнімдерінің технологиясы
Студенттерді ұлттық ет өнімдер өндіруде қолданылатын шикізаттардың құрамы мен қасиеті, өндірілетін өнімдердің ассортименттері, әртүрлі ет өнімдерін өндірудің технологиялық үрдістері, операциялардың орындау тәртібі, технологиялық ерекшеліктерін теориялық және тәжірибелік тұрғыдан үйрету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапа менеджменті жүйесі
Халықаралық стандарттар негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін басқару жүйесінің негізгі теорияларын, тұжырымдамасын және негізгі проблемаларын зерделеу, студенттердің тамақ өнімдерін өндіру қауіпсіздігін қамтамасыз ететін кәсіпорында сапа жүйесін енгізудің рөлі мен маңызы туралы білімдерін қалыптастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау
Пәнді оқу кезінде студенттердің болашақ инженерлік қызметке қажетті теориялық білім мен дағдыларды алуы және студенттердің сүт өндірістерін жалпы құрылыс және технологиялық жобалау кезеңдерін игеруі, технологиялық процестерді, құрылымдық бөлімшелерді, жоғары сапалы, бәсекеге қабілетті өнім алу үшін ағымдағы желілерді ұйымдастыру және жобалау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Сапа жүйесі
Курста сапаны басқару жүйесінің даму тарихын, бұйымдардың техникалық және функционалдық сапасын, бұйымның өмірлік циклінің кезеңдері және оларды қолдау қажеттілігін, өндіріске ИСО 9001 МС енгізу қажеттілігін. СМЖ құрудың жалпы принциптері мен тәсілдерін, СМЖ құрудағы үдерістік және жүйелі тәсілдерін. СМЖ құжаттамасы туралы; сапа саласындағы кәсіпорындардың саясаты мен мақсаттарын; СМЖ жоғары басшылықтың рөлін; СМЖ үнемі жақсартылу жолдарын; сапа менеджментін; сапаны қамтамасыз ақпараттық қамтамасыз етуді; ҚР кәсіпорындарында СМЖ енгізу алгоритмін қарастырады.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Техникалық реттеудің негізі
Әр ауыл шаруашылығы өндірісінің өнімдері мен процестерін ұлттық және халықаралық нормативтік-құқықтық қамтамасыз етуді, сәйкестікті растау жүйесін, стандарттау бойынша нормативтік құжаттарды жүйелендіруді, өнімнің сапасын анықтау әдістерін, сертификаттау бойынша органдарды және сынақ зертханаларын аккредиттеуді. Техникалық реттеу саласындағы мемлекеттік бақылау мен қадағалауды, ИСО 9000 және 22000 бойынша сапа менеджменті және қауіпсіздікті қамтамасыз ету жүйесін қамтиды.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі
Барлық тамақ өнімдері (ет, сүт және оларды қайта өңдеу өнімдері) уақыт өте келе ыдырайтын және нашарлайтын бастапқы биоматериалдардан тұрады. Шикізат пен тамақ өнімдерін ластаушы заттарды, қауіпсіздік стандарттарын, терминдер мен анықтамаларды, улы элементтер. Пестицидтер, нитраттар мен нитриттер, радионуклидтер. Микотоксиндер, антибиотиктер, стимуляторлар. Тамақ өнімдерін ластаушы заттардың жиналуының алдын алу. Шикізаттың, тамақ өнеркәсібі өнімдерінің сапасы және оларды бақылауды қамтамасыз етуді зерттейді. Пән сапа мәселелерін зерттейді.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Азық-түлік өнімдерін сақтау тасымалдау әдістері
Пәннің мақсаты азық-түлік өнімдерін тасымалдау әдістері, тұтыну тауарларын сақтау және тасымалдау технологиялары, олардың білімі әртүрлі сауда ұйымдарының тауартанушылары мен мамандарының практикалық қызметінде қажет. Онда тауарларды сақтау мерзімдері бойынша жіктеу ерекшеліктері, тауарлардың сапасы мен санын сақтауды қамтамасыз ететін факторлар, тұтыну тауарларын сақтау және тасымалдау шарттары, тәсілдері келтіріледі.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдеріне арналған ыдыстар мен қораптар
Қаптаманың негізгі функциялары және оларды орау мен қаптамаға қойылатын талаптар жиынтығы туралы ақпаратпен қамтамасыз ету; тиімді технологиялық жүйелерді құру принциптері мен әдістерін, қасиеттері көрсетілген қаптамалық үрдістерді құру қағидаларын, қаптама үрдісінің теориясы негіздерін түсіндіру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Шикізат және азық-түлік өнімдерінін бақылау және сапасын бағалау
Барлық тағам өнімдері бірлік биоматериалдардан тұрады, уақыт өте келе бұл өнімдер бұзыла бастайды. Дайын өнім сапасының төмендеуінен қашу мүмкін емес, бірақ дайын өнім мен шикі өнімнің процессін баяулатуға болады,ол үшін дұрыс рецептура және оның сақталуы тиіс болуы керек. Берілген пән жоғарыда туындаған мәселелерді қарастырады. Өңдеуге арналған шикізаттың жарамдылығы: техникалық сараптама, дайын өнімнің сараптамасы, нормативтік-техникалық құжат.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 6
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Жаратылыстану ғылыми және әлеуметтік – гуманитарлық, физика – химиялық, математикалық, инженерлік пәндер туралы білімдерін көрсету, ой – өрісі кең тұлғаны қалыптастыруға ықпал етеді.
- Еңбек заңнамасын нормативтік-технологиялық құжаттарда айқындау және еңбекті қорғау нормаларын, ғылыми зерттеу әдістерін, сондай-ақ құқықтық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы, экологиялық, экономикалық және кәсіпкерлік мәдениеттің құрылымы мен функцияларын сақтау.
- Кәсіби қызметте ақпараттық-коммуникациялық технологияларды, компьютерлік графика негіздерін білуді қолдану. Компьютерлік жүйелердің бағдарламалық және аппараттық дағдыларын қолданады.
- Өндірістің технологиялық және техникалық процестерінің, шикізат пен дайын өнімнің сапасын бақылаудың дағдыларын көрсету және тамақ өнеркәсібі технологиясы мен тамақ микробиологиясындағы мәселелерді шешу.
- Шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің бұрмалануын ажырату, сондай-ақ өнімді СанЕмН таңбалау және сақтау талаптарына сәйкес өндірістегі технологиялық процеске күнделікті бақылау жүргізу.
- Технологиялық параметрлердің, рецептуралардың, өнім шығыстарының, шикізат шығысының бұзылуын анықтай отырып, технологиялық операциялардың теориялық және практикалық білімдерін қолдану және тамақ өнімдерін өндіру кезінде бұзушылықтарды жою бойынша шаралар қабылдау.
- Технологиялық процесті физика-химиялық бақылауды жүзеге асыра отырып, тамақ өнімдерін өндіруде заманауи технологияларды оқыту дағдыларын қолдану.
- Шикізат сапасын, технологиялық процесті және түпкілікті өнімге қойылатын талаптарды талдауға жүйелі көзқарас негізінде эксперимент жүргізу және қолданыстағы технологиялық процестерді оңтайландыру және ғылыми зерттеу әдістерін қолдану.
- Тиісті сападағы дайын өнімді шығаруды қамтамасыз ете отырып, шағын өндірісті ұйымдастыру және бизнес-жоспарлар құру қабілетін тексеру және көрсету.
- Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау мен қайта жаңартудағы технологиялық бөлімдерді жоспарлау.
- Саланың перспективалық даму талаптарына жауап беретін тиімді жобалық әзірлемелерді алуды қамтамасыз ететін АЖЖ-ны пайдалана отырып, технологиялық жобаларды жобалау.