Қолданыстағы білім беру бағдарламасы

6B09111 Ветеринарлық санитария в Баишев Университеті

  • Білім беру бағдарламасының мақсаты Кәсіптік қызмет саласындағы жаңа білімдерді қолдана алатын және ветеринариялық санитариямен байланысты жұмысты басқару мен ұйымдастыру мәселелерін тиімді шеше алатын ветеринариялық-санитариялық дәрігерлерді даярлау
  • Академиялық дәреже Специалитет
  • Оқыту тілі Русский, Қазақша
  • Оқу мерзімі 5 года
  • Кредиттер көлемі 300
  • Білім беру бағдарламаларының тобы B083 Ветеринария
  • ҰБТ-дағы пәндер Биология және Химия
  • Білім беру саласы 6B09 Ветеринария
  • Дайындық бағыты 6B091 Ветеринария

Пәндер

  • Жануарлар морфологиясы

    Пәнді меңгеру мақсаты өнімді және ұсақ үй жануарларының денесінің құрылысын, олардың жүйелері мен мүшелерін макро- және микродеңгейде меңгеру болып табылады. Осы цикл бойынша білімді меңгеру нәтижесінде студент: құрылыс бірлігі және олардың қызметі тұрғысынан жүйелер мен мүшелердің құрылыс заңдылықтарын білу; үй жануарларының дене құрылысының түрлері мен жас ерекшеліктерін; үй жануарлары мен құстардың эмбрионалдық дамуының негізгі заңдылықтарын; фило- және онтогенездегі организм дамуының негізгі заңдылықтарын және бейімделудің биологиялық заңдылықтарын; жасушаларды, ұлпаларды, мүшелерді және дене жүйелерін зерттеудің классикалық және заманауи әдістерін; гистологиялық препараттарды зерттеу кезінде микроскоппен жұмыс істей білу; атқаратын қызметіне байланысты органдардың микро- және макроскопиялық құрылысы туралы білімдерін біріктіру.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 10
  • «Экономикалық-құқықтық, экологиялық білім және ғылыми зерттеу әдістері» (Ғылыми зерттеу әдістері, Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет және құқық негіздері, Экономика және кәсіпкерлік негіздері, Экология және тіршілік қауіпсіздігі)" модулі

    Модуль ғылыми зерттеудің әдіснамалық базасын, ғылыми жұмыстың тұжырымдамалық аппаратын, зерттеудің негізгі кезеңдерін, Қазақстан Республикасының құқық және құқықтық қатынастарының негізгі ұғымдарын, құқықтық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру ерекшеліктерін, сондай-ақ экономика және кәсіпкерлік саласындағы теориялық және практикалық негіздерді, табиғи жүйелердің жұмысының негізгі экологиялық түсініктері мен заңдылықтарын, қоршаған ортаны қорғаудың проблемалары мен әдістерін, қоршаған ортаны ластайтын өндірістерге заңды және экономикалық санкциялардың қауіпсіз өзара әрекеттесу тәсілдерін, табиғатты қорғаудың құқықтық аспектілерін игеруге бағытталған

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жоғары математика

    Пән жануарларға арналған үй-жайлардың ауданын есептеу дағдыларын дамытады, графиктер мен статистиканы пайдалана отырып, аурулар мен аурулардың таралуы туралы мәліметтерді талдау, жануарларда белгілі бір аурулардың пайда болу ықтималдығын зерттеу, дифференциалды және интегралдық есептеу дағдыларын оқуда пайдалы жануарлар денесіндегі биологиялық процестерді және жануарлар денсаулығындағы өзгерістерді болжау үшін үлгілерді әзірлейді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Биологиялық физика

    «Биологиялық физика» пәнін меңгерудің мақсаты – классикалық және қазіргі физика мен биофизиканың іргелі заңдылықтары туралы білім кешенін қалыптастыру, сонымен қатар физикалық өлшеулер мен зерттеу әдістерін кәсіби қызметте қолдану дағдыларын меңгеру. Оқыту процесі талдаудың, синтездің, салыстырудың, жалпылаудың логикалық әдістерін қолдана отырып, оқушылардың шығармашылық ойлау қабілетін дамытуға мүмкіндік береді; тірі табиғат, оның бірлігі мен тұтастығы туралы білімнің құрамдас элементі ретінде биофизиканың ғылыми негіздерін меңгеру; стандартты жабдықпен жұмыс істеу кезінде нақты дағдыларды меңгеру; биофизикалық зерттеу дағдыларын дамыту.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Физика

    Физика курсы классикалық және қазіргі заманғы физиканың негізгі ұғымдарының, заңдарының, теорияларының мәнін, олардың ішкі байланысы мен тұтастығының мәнін ашуды қарастырады. Білім алушыларда әлемнің қазіргі физикалық бейнесі мен ғылыми дүниетанымы туралы түсініктерді, зерттеулердің эксперименталды немесе теориялық әдістері нәтижелерінің нақтылық дәрежесін бағалай білуді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық микробиология және вирусология

    Пән патогенді микробтардың құрылымы мен қасиеттерін, олардың белгілі бір орта жағдайларында жануар организмімен байланысын зерттейді, микробиологиялық диагностика әдістерін жетілдіреді, микроорганизмдерді Грам, Романовский-Гиемса, Эндо ортасы және т.б. бойынша бояу әдістерін жасау, микробтық дақылдарды өсіреді. арнайы қоректік орталар, сондай-ақ микробиологиялық техникалық құралдардың мәдени, биохимиялық қасиеттерін тексеру мақсатында анықтайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • «Академиялық жазба және кәсіби тілдер» модулі (Академиялық жазба, Кәсіби қазақ (орыс) тілі, Кәсіби бағытталған шетел тілі)

    Курсты меңгеру барысында білім алушылар кәсіби қызметтің ерекшелігін ескере отырып, академиялық лексиканы қолдануды үйренеді. Білім алушыларда оқытылатын білім беру бағдарламасының пәндері тақырыбы бойынша көркем және ғылыми мәтіндерді дайындау, жазу және жариялау, жобалар мен презентацияларды әзірлеу және ұсыну дағдылары қалыптасады. Кәсіби қазақ (орыс) тілін, кәсіби бағытталған шет тілін оқыту барысында болашақ маманның кәсіби қызметі аясында кәсіби лексикасы коммуникативтік құзыреттіліктері қалыптасады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Латын тілі ветеринариялық терминологиямен.

    Пәннің мақсаты-студенттерге латын тілінің сөздері мен сөз тіркестерін ережелерді сақтай отырып оқуға мүмкіндік беретін латын тілінің негіздерін зерттеу; анатомиялық-гистологиялық және клиникалық терминдерді орфографиялық тұрғыдан дұрыс жазу; кәсіби қызметте латын ветеринариялық терминологиясын қолдану; рецепттер жазу. Пәнді меңгеру нәтижесінде білім алушы ветеринариялық бейіннің лексикалық және грамматикалық минимумын білуі тиіс; латын тілінің сөйлеу бөліктерінің негізгі сипаттамалары: зат есімдер мен сын есімдер, етістіктер, жіктік жалғаулар, сандар, есімдіктер, үстеулер, жалғаулар, префикстер, предлогтар; фонетика ережелері; сөзжасам принциптері; латын декларациялары жүйесі; предлогтарды басқару; екілік номенклатура; рецептті толтыру ережелері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Жануарлар физиологиясы және биохимиясы

    Пәннің мақсаты студенттерде жануарлардан алынатын өнімдерді өндіру және өткізу үшін оңтайлы жағдай жасаумен байланысты іс-әрекеттерді ғылыми негіздеу үшін қажетті физиологиялық және биохимиялық процестер туралы іргелі, кәсіптік білімді дамыту, сонымен қатар жануарлардан алынатын өнімдерді өндіру және өткізу үшін ұйымдастырудың негізгі принциптерін, биологиялық молекулалардың құрылымын және олардың тірі жүйелердегі, әсіресе жануарлардағы қызмет ету ерекшеліктерін.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • Ветеринариялық фармакология және токсикология

    Пәннің мақсаты – белгілі бір ауруға тағайындалатын фармакологиялық препараттарды, сонымен қатар ветеринариялық токсикология мен фармакологияның өзекті мәселелерін зерттеу. Дәрілік және улы заттардың қасиеттерін, жануарлар организмінің физиологиялық қызметіне әсерін, улы әсер ету механизмін, улануды емдеу және алдын алуды, химиялық-токсикологиялық зерттеуге материал таңдай білуді, зертханалық құрал-жабдықтарда жұмыс істеуді үйрену. Оқыту нәтижесінде студенттер дәрілік заттар, фармакопрофилактика, фармакостимуляция және фармакотерапия туралы жан-жақты білім алады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 7
  • «Сандық технологиялар» модулі (Бұлтты және мобильді технологиялар, Smart-технологиялар, Электронды үкімет)

    Модульге кіретін пәндердің мазмұнында ownCloud бұлтта деректерді сақтауға арналған сервис, ұтқыр телекоммуникациялық IT-инфрақұрылым, Smart-технологиялар, 3D-принтинг, онлайн-сауда сияқты бұлтты технологиялардың мүмкіндіктерін пайдалану мәселелері қарастырылады. Модуль пәндерін оқу барысында білім алушыларда e-Gov электрондық үкімет порталы арқылы қызмет алу, құжат айналымында электрондық цифрлық қолтаңбаны пайдалану, мобильді банкинг және басқа да сандық сервистерді практикалық қолдану дағдылары қалыптасады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы

    Пәнді оқудың мақсаты-жұмыс берушілердің талаптарын қанағаттандыратын мал және құс шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы мен жануарларды іріктеу бойынша терең теориялық және практикалық дағдыларды алу. Білім алушылар ҚР Кәсіби қызмет саласындағы заңнамасының негіздерін; мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің инновациялық технологияларын; жем-шөп өндірудің заманауи технологияларын; асыл тұқымдық жұмысты жүргізудің, ірі және ұсақ малды бағалаудың жаңа әдістерін; мал шаруашылығының жанама өнімдерін қайта өңдеу технологиясын; Фермерлік іс менеджментінің негіздерін білуі тиіс; мал шаруашылығы өнімдерін өндіретін кәсіпорындардағы бизнесті жоспарлаудың негізгі принциптері; мал шаруашылығындағы цифрлық технологиялар; маркетингтің негізгі принциптері, кәсіпорындағы коммерциялық мәмілелерді қалыптастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық иммунология

    «Ветеринариялық иммунология» пәнінің мақсаты – жануарлар мен құстардың иммунитетінің құрылымдық және функционалдық құрылымы туралы заманауи түсініктерді анықтау мақсатында ауыл шаруашылығы жануарларының иммунитетінің ерекшеліктерін және оларды иммундық қорғаудың тиімді әдістерін зерттеу. Осы пәнді оқуды аяқтаған студенттер тиімді, қауіпсіз, бақыланатын вакцинацияны жүргізудің әдістері мен құралдарын, кейіннен тиімділігі мен қауіпсіздігін бақылай отырып, түсінігі болуы керек. Спецификалық және бейспецификалық қарсылық факторларын білу; иммундық жүйенің негізгі белгілері мен қасиеттері.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Құс шаруашылығы

    Пәнді меңгеру мақсаты – құс өнімдерін өндірудің ұйымдастырушылық, ғылыми, әдістемелік негіздері және практикалық дағдылары туралы білім кешенін дамыту. Студенттер құс өсіру және азықтандыру, жұмыртқаны инкубациялау және құс өнімдерін өндіру технологиясы бойынша практикалық дағдыларды, сонымен қатар құс өнімдерін өндіру мен тұтынушыға қайта өңдеудің тиімді технологиялық әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Экономика және менеджмент

    Пәннің мақсаты: Қазақстан Республикасының ветеринариялық қызметінің заңнамасын және ұйымдық құрылымын, жоспарлауды, ұйымдастыруды, ветеринариялық есепті, есеп беруді және іс жүргізуді, қазіргі жағдайда ветеринария ісін ұйымдастырудың коммерциялық нысандарын меңгеру. Оқыту нәтижесі мал шаруашылығында және өндірістің басқа да салаларында ветеринариялық-санитариялық салауаттылықты, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізаттың қауіпсіздігін, ветеринарияны қамтамасыз етуге бағытталған ветеринариялық іс пен ветеринариялық қызметті тікелей ұйымдастыруды меңгеру болып табылады. дәрілік заттар, жем және жемшөп қоспалары, сондай-ақ халықты жануарлар мен адамдарға ортақ аурулардан қорғау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Менеджмент

    Пәннің мақсаты ветеринария ісін нөлден бастап ұйымдастыру және жүргізу ерекшеліктерін оқып үйрену, сонымен қатар Қазақстан Республикасының ветеринариялық қызметінің заңнамасын және ұйымдық құрылымын, жоспарлауды, ұйымдастыруды, ветеринариялық есеп, есеп беру және іс жүргізуді меңгеру. , қазіргі жағдайда ветеринария ісін ұйымдастырудың коммерциялық формалары. Пәнді оқу нәтижесі студенттерге ветеринария ісі, мал шаруашылығына ветеринариялық қызмет көрсету және басқа да салалардағы басқару ұйымдарының дағдыларын қалыптастыру болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринарлық істі ұйымдастыру

    Пән Қазақстан Республикасының «Ветеринария туралы» Заңында белгіленген ветеринарияның міндеттері мен ұйымдастыру нысандарын, ветеринариялық қызметті ұйымдастыру мен экономикасын, ветеринария мамандарының, мекемелер мен қызметтердің жұмыс әдістерін зерттейді, «Ветеринария туралы» Заңында белгіленген ветеринария саласының ветеринария саласының міндеттері мен ұйымдастырушылық формаларын, ветеринария саласындағы мамандардың, мекемелер мен қызметтердің жұмыс әдістерін зерттейді, құқықтық база және кәсіби қызметті жүзеге асырудағы этикалық нормалар. Пәнді оқуды аяқтағаннан кейін студенттер ветеринариялық қызметтерді өндіру мен тұтынудың нақты жағдайларындағы жалпы экономикалық заңдылықтардың әсер ету механизмінің көріну формалары мен ерекшеліктерін меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мал шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық -санитариялық сараптама

    Пәннің мақсаты – жануарлардан алынатын тамақ өнімдері мен техникалық шикізаттарды ветеринариялық-санитариялық сараптау әдістерін оқып үйрену және оларды ветеринариялық-санитариялық бағалау ережелерін анықтау. Оқу және практикалық жұмыс процесінде студенттер келесі тапсырмаларды орындайды: - ауру малдан алынған өнімдер мен шикізатты залалсыздандыру әдістерін оқу; - қоршаған ортаның ластануын және ластануын болдырмайтын жануарлар мен өнімдерді өңдеудің технологиялық процестеріне қойылатын ветеринариялық-санитариялық талаптарды анықтау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 9
  • Жануарлар терапиясы

    Пәннің мақсаты ауыл шаруашылығы және үй жануарлары, терісі бағалы аңдар, құстар, балықтар және аралар ауруларының алдын алу, диагностикалау және емдеу, адамдар мен жануарларға ортақ аурулардан және тағамдық уланулардан қорғауды зерттеу. Оқыту нәтижесі – аурудың себептерін анықтау және жануарлардың жұқпалы емес ауруларын емдеуді білу болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық экология

    «Ветеринариялық экология» пәнін оқытудың мақсаты – экологиялық таза мал және өсімдік шаруашылығы өнімдерін алу жолдарын таба білетін кәсіби білікті дәрігерлерді дайындау. Пәнді оқу нәтижесінде студент тірі ағзалардың бір-бірімен және олардың мекендеу ортасымен байланысын білуі керек; популяциялардың, биогеоценоздардың және биосфераның өзін-өзі реттеу процестері; жеке организмдердің, популяциялардың, қауымдастықтар мен экожүйелердің тіршілік әрекетіне қоршаған ортаның әртүрлі факторларының әсері; өзгермелі орта факторларының тірі организмдердің бейімделуіне әсері; экологиялық таза мал және өсімдік шаруашылығы өнімдерін алу жолдары болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Алғашқы ветеринарлық көмек

    Пәннің мақсаты: жануарларға тиімді алғашқы ветеринариялық көмек көрсетудің теориясы мен практикалық дағдыларын, төтенше жағдайларды жою жолдарын және емханаға келгенге дейін қабылданатын шараларды меңгеру. Пәнді оқуды аяқтағаннан кейін студенттер жануарларға алғашқы медициналық көмек көрсету кезінде әртүрлі жағдайларда алғашқы ветеринариялық көмек көрсету және қауіпсіздік шараларын сақтау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық генетика

    "Ветеринариялық генетика" пәнінің мақсаты ветеринария саласындағы болашақ мамандардың қазіргі заманғы, атап айтқанда ветеринариялық генетика негіздері бойынша терең білім алуы болып табылады. Пәннің міндеті популяцияларда зиянды гендердің таралуына мониторинг жүргізу; тұқым қуалайтын бейімділігі бар ауруларды зерттеу; жануарлардың тұқым қуалайтын аппаратына зиянды экологиялық факторлардың әсерін зерттеу; жануарлардың ауруға төзімділігін арттыру үшін биотехнология әдістерін зерттеу; жануарлардың даму шегі және олардың алдын алу туралы түсініктерді қалыптастыру болып табылады; студенттерді тірі организмдердің тұқым қуалаушылығы мен өзгергіштігінің негізгі құбылыстарымен таныстыру. Пәнді оқу нәтижесінде студент мұрагерліктің іргелі заңдары мен өзгергіштік заңдылықтары, тұқым қуалаушылықтың құрылымдық-функционалдық бірлігі – ген; селекцияның генетикалық негіздері, сондай-ақ генетиканың қалыптасу тарихы және оның жаратылыстану жүйесіндегі орны туралы идеяларды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ветеринариялық гигиена және санитария

    Курс жануарлардың денсаулығының күтімі мен сақтауда жануарлардан максималды өнімділік алу мақсатсында оларды азықтандырудың, бағып ұстаудың, қондылығын жақсартуда кезінде өсірудегі ұтымды әдістері туралы білімдерін және ауаның, сумен қамтамасыз етудің, топырақтың, жемшөптің сондай-ақ мал шаруашылығы мен ветеринариялық нысандардың санитарлық-гигиеналық көрсеткіштерін жақсарту, мал шаруашылығы және ветеринариялық объектілерді жобалаудың технологиялық стандарттарын әзірлеу болып табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Жануарлар патологиясы

    Пән ауруларды жіктеу принциптерін, типтік патологиялық процестердің мәні мен негізгі заңдылықтарын, патология кезінде ішкі ағзалардағы тән морфологиялық өзгерістерді, сондай-ақ әртүрлі аурулар кезінде жануарлардың жүйелеріндегі, мүшелері мен тіндеріндегі функционалдық және морфологиялық өзгерістерді және студенттерде патологиялық процестердің даму механизмдері мен жалпы заңдылықтары туралы білімді қалыптастыру . Патологиялық зерттеудің негізгі әдістерін білу дағдылары мен дағдыларын дамыту мақсатында түрлі аурулардың морфологиялық өзгерістерінің динамикасын зерттей отырып, бұл өзгерістерді аурудың көріністерімен салыстырып патологиялық анатомия аурудың даму механизмін ашуға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 9
  • Ветеринариялық биологиялық препараттар

    Пәнді оқудың мақсаты студенттерге жұқпалы, паразитарлық ауруларды және аллергиялық жағдайларды емдеуге және спецификалық алдын алуға арналған, сонымен қатар микроорганизмдер мен эукариот жасушаларының штаммдарын өсіру, биологиялық ұлпалардан заттарды алу арқылы алынатын дәрілік заттарды оқу болып табылады. жануарлар мен өсімдіктер (аллергендер), рекомбинантты дезоксирибонуклеин қышқылы технологиясын енгізу, гибридома технологиясы, эмбриондарда немесе жануарларда тірі агенттерді көбейту.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Шұжық өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау

    Пәнді меңгерудің мақсаты – шұжық өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу, шұжық өнімдерінің жақсы сапасын анықтау, органолептикалық, физика-химиялық және бактериологиялық зерттеулер жүргізу, олардың сапасы туралы негізделген қорытынды жасау, шұжық өнімдеріне ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізуде теориялық және практикалық дағдыларға заманауи маман дайындау, тамақ өндеу кәсiпорынының ветеринариялық-санитариялық жай-күйiн және жануарлардан алынатын шикiзаттарды бақылау және олардың жоғары сапалы өнiм шығаруын қамтамасыз ету. Тамақ өнімдері немесе жануарлардан алынатын техникалық шикізат арқылы адамдарға және жануарларға ортақ ауруларды адамдарға жұқтыру мүмкіндігін жою; өнімдер мен қасапхана қалдықтары арқылы бактериялық, вирустық және гельминттік аурулардың таралуын болдырмау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Жабайы жануарлар өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау

    Пәнді оқудың мақсаты қазіргі студенттерге жабайы аңдар мен аң құстарының етін ветеринариялық-санитариялық сараптауды жүргізудің теориялық және практикалық дағдыларын, олардың сапасы туралы негізделген қорытынды жасауды және ветеринариялық-санитариялық жағдайын бақылауды үйрету. жабайы аң аулайтын жерлерде. Міндеттері: - студенттерді жабайы аңдар мен аңшылық құстардың етін ветеринариялық-санитариялық сараптауды жүргізу тәртібіне үйрету, ол бірқатар аса маңызды және жауапты міндеттерді шешуді көздейді, оларды жүзеге асыру үшін жұмыстағы жетекші ұстанымдар: 1) тұтынушы үшін тек жоғары сапалы өнім өндіру; 2) тамақ өнімдері немесе жануарлардан алынатын техникалық шикізат арқылы адамдарға және жануарларға ортақ ауруларды адамдарға жұқтыру мүмкіндігін жою; 3) аңшылық шаруашылықтарының өнімдері мен қалдықтары арқылы бактериялық, вирустық және гельминттік аурулардың таралуын болдырмау.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сауда обьектісіндегі ветеринариялық -санитариялық сараптауды ұйымдастыру

    Пәннің мақсаты мал шаруашылығы өнімдерін санитарлық-гигиеналық зерттеу және ветеринариялық-санитариялық бағалау принциптері мен әдістерін, олардың қасиеттерін, азық-түлік базарларында өңдеу, сақтау және тасымалдау тәсілдерін, олардың сапасы туралы негізделген қорытынды жасау және азық-түлік базарларындағы сауда орындарының ветеринариялық-санитариялық жай-күйін бақылауды жүзеге асыру мақсатында өнімдерге ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу әдістерімен таныстыру болып табылады

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Зертхана ісі

    Пәнді оқу мақсаты студенттерге жануарлардың жұқпалы және жұқпалы емес ауруларының диагностикасы бойынша білім, білік және дағдыларды меңгеру; ветеринариялық зертханалардың құрылымдары туралы теориялық білімдер негізінде ветеринариялық зертханалардың жұмысын ұйымдастыру, зертханалық жануарларды ұстау және оларға дұрыс күтім жасау дағдыларын, зертханалардағы жұмыстың жалпы ережелерін меңгеру. Студенттер зертханалық жабдықтар мен шыны ыдыстардың мақсатын меңгереді, кәсіби зертханалық диагностикалық зерттеулер жүргізудің зертханалық диагностикалық әдістерін түсіну.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ветеринариядағы ақпараттық технологиялар

    Пәнді оқудың мақсаты компьютерлік технологиялар, ақпараттық жүйелер, мәліметтерді өңдеу құралы ретінде және оларды ветеринариялық-санитариялық сараптама саласында қолдану саласында қажетті білімдер мен практикалық дағдыларды меңгеру болып табылады. . Міндеттері: - мемлекеттік ветеринариялық қадағалауды ұйымдастыру және негізгі функцияларын білу; - ақпараттық жүйелер саласындағы теориялық және практикалық білім мен дағдыларды тереңірек меңгеру, - мемлекеттік ветеринариялық қадағалауды жүзеге асыру үшін қолданылатын инновациялық ақпараттық жүйелерді зерттеу.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Клиникалық және қолданбалы балау

    Пән жануарлар ауруларының белгілерін анықтау, жануарлар ауруларын диагностикалау принциптерін талдау және талдау үшін жануарлар организмінің жеке жүйелерін зерттеудің жалпы, арнайы, зертханалық және функционалдық әдістерін әзірлеуді және қолдануды зерттейді. Курсты бітіргеннен кейін студенттер жануарларды клиникалық зерттеу әдістерін, соның ішінде аспаптық және зертханалық зерттеулерді меңгереді, зерттеудің нақты жоспары мен қатаң реттілігіне дағдыланады, жануарлар ауруларының белгілері мен синдромдарын анықтау тәжірибесі болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қышқыл сүт өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау

    «Қышқыл сүт өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптау» пәнін меңгеру мақсаты сүт және сүт өнімдерінің технологиясы саласындағы өндірістік, технологиялық, конструкторлық және ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізуге қажетті ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері туралы білім кешенін қалыптастыру болып табылады. өнімдер. Бұл пәнді оқу кезінде сүттің химиялық құрамы мен қасиеттері, ашытылған сүт өнімдерін, сары май, ірімшіктерді өндірудің барлық технологиялық операциялары қарастырылып, шикізат пен дайын сүт өнімдеріне қойылатын жалпы талаптар беріледі.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Балықтар мен аралардың инвазиялық аурулары

    Балықтар мен аралардың инвазиялық ауруларын зерттеу студенттерге жұқпалы және инвазиялық аурулардың қоздырғыштарының морфологиясы мен биологиясы, балықтар мен аралардың инфекциялық және жұқпалы емес ауруларының патогенезі, диагностикасы, терапиясы және профилактикасы бойынша қажетті білімдер береді және ветеринария, балық шаруашылығы және омарта шаруашылығы саласында жоғары білікті маманды қалыптастыру. Студенттер балықтар мен аралардың инвазиялық ауруларын диагностикалау, емдеу және алдын алу үшін қолданылатын әдістемелік тәсілдерді меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Жылқының паразиттік аурулары

    Пәнді оқудың мақсаты студенттерге жалпы профилактика және терапия, емдік техникасы, этиологиясы, патогенезі, белгілері, диагностикасы және жылқылар бейім аурулардың емі бойынша теориялық және практикалық білім алу, сонымен қатар жылқылар туралы түсініктерін қалыптастыру. паразитологияның негізгі принциптері, паразиттік ие қатынастары, эпизоотологияның ерекшеліктері және жылқылардың инвазиялық аурулары кешенінің симптомы, диагностикалық дағдыларды алу, емдеу-алдын алу шараларын жүргізуге дағдыланады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Ветеринариялық санитариялық паразитология

    Пәннің мақсаты зоопаразиттердің систематикасы мен құрылымын және даму циклдерін, инвазиялық аурулардың қоздырғыштарының биологиясын, қолданыстағы интравитальді және өлімнен кейінгі диагностикалық әдістердің принциптерін зерттеу. Оқыту нәтижесінде студенттер инфекцияны тану және алдын алу әдістерін, ауру жануарды емдеу әдістерін, сондай-ақ инвазиялық ауруларды диагностикалау және оларды емдеу әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Эпизоотология және жануарлардың жұқпалы аурулары

    Пән жануарлардың жұқпалы ауруларының пайда болуының, көрінуінің және таралуының эпизоотологиялық заңдылықтарын, жұқпалы аурулардың алдын алу және бақылау құралдары мен әдістерін зерттейді. Курсты аяқтағаннан кейін студент жұқпалы аурулардың номенклатурасы мен жіктелуі, жануарлардың жұқпалы ауруларын диагностикалаудың кешенді әдісі, эпизоотологиялық зерттеу әдістері мен әдістері, қазіргі заманғы мал шаруашылығындағы эпизоотияға қарсы жұмыс принциптері, жұқпалы аурулар кезінде жануарларды емдеу және емдеу-профилактикалық емдеу әдістері - Дезинфекция, дезинсекция, дератизация және оларды практикалық жағдайларда қолдану бойынша білімді меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • Өсімдік шикізатының биохимиясы

    «Өсімдік шикізатының биохимиясы» пәнін оқудың мақсаты – өсімдік шикізатының құрамына кіретін тағамдық және биологиялық құндылығы бар заттардың негізгі топтарының құрылымы, қасиеттері және биологиялық қызметі саласындағы білімдерін, қолдану қабілетін дамыту. өсімдік шикізатынан тамақ өнімдерін өндіруде алған білімдері, кәсіби қызмет мәселелерін шешу үшін биохимиялық көрсеткіштерді анықтау бойынша аналитикалық жұмыстарды жүргізу дағдылары.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Тауартану және мал шаруашылығы өнімдерін сараптау

    Пәнді оқыту мал шаруашылығы өнімдерінің жіктелуін, ассортиментін және тұтынушылық қасиеттерін, мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің тауарлық сипаттамалары мен технологиясын, сақтау шарттары мен мерзімдерін, ақауларын, сондай-ақ дайын өнімнің сапасын қалыптастыратын және сақтайтын факторларды, мал және жануарлардан алынатын өнімдерді бөлшек сауда объектілерінің жай-күйі өсімдік текті, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін, өнімдердің тағамдық құндылығын қамтамасыз ету үшін салалық сапа менеджменті жүйесіндегі негізгі нормативтік құжаттар, осы өнімдерге арналған техникалық регламенттердің негізгі ережелерін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Мал шаруашылығы өнімдерін зерттеу, өндіру, өңдеу және сақтау кезіндегі қауіпсіздік

    «Мал шаруашылығы өнімдерін зерттеу, өндіру, өңдеу және сақтау кезіндегі қауіпсіздік техникасы» пәнінің мақсаты: студенттердің жануарлар мен құстарды қабылдаудан және қайта өңдеу зауыттарына жеткізуден бастап технологиялық процестерді басқарудағы теориялық және практикалық дағдыларын қалыптастыру және оларды алғашқы өңдеу. Мал шаруашылығы өнімдерін дайын өнімді өткізуге тексеру. Пәннің мақсаты: микробиологиялық процестерге негізделген мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу технологиясын, - жануарлардан алынатын шикізатқа әсер етудің физикалық, химиялық және басқа әдістерін, - ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстардың сойылған өнімдерінің сапасын, сақтау шарттарын анықтау әдістерін зерттеу. , - мал шаруашылығы шикізатының өңделген өнімдерін стандарттау және сертификаттау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Құс шаруашылығы өнімдерінің ветеринариялық санитариялық сараптамасы

    Пәнді оқудың мақсаты – құс өнімдерінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасын жүргізу, олардың сапасы туралы дәлелді қорытынды беру, өнімділікті бағалау, құс өнімдерін өндіру технологиясы, құс өнімдерін өндіру технологиясының мәселелерін шешу бойынша теориялық және практикалық дағдылары бар маман дайындау. жұмыртқа және құс етін өндіру. Құс өнімдері мен шикізатын өңдейтін кәсіпорындардың ветеринариялық-санитариялық жағдайын бақылау және олардың жоғары сапалы өнім шығаруын қамтамасыз ету.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Мал шикізаты өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау

    «Мал шикізаты өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау» пәнін оқудың мақсаты жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатқа ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу бойынша теориялық және практикалық дағдылары бар маманды дайындау болып табылады. Пәнді меңгеру нәтижесінде студент жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатқа ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу бойынша жұмыстарды орындай алуы керек. Нормадан ауытқуды анықтау үшін органолептикалық, көзбен және көрсеткіштер бойынша тексеру жүргізу.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жануарларды азықтандыру

    Пәннің мақсаты – жануарларды рационалды азықтандыру әдістерін, сонымен қатар қоректік заттар мен биологиялық белсенді заттардың қажеттілігін зерттеу. Жануарлардың денсаулығын, өнімділігін және көбею қабілетін сақтау. Азықтың химиялық құрамын, тағамдық құндылығын және сапасын бағалау әдістерін, азықтық қоспаларды, премикстерді және мал азығын дайындаудың ұтымды әдістерін енгізеді Оқыту нәтижесінде студенттер азықтандыру рационын дайындау және оларды күтіп бағу туралы білім алады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 1
    Несиелер - 7
  • Жұқпалы және инвазиялық ауруларда мал сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау

    Малдың жұқпалы және инвазиялық ауруларына сою өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптауды және бағалауды жүргізу принциптерін, сою өнімдерін ветеринариялық-санитариялық бағалау кезінде және олардың адамдарға қауіптілігіне сәйкес ауыл шаруашылығы жануарларының инфекциялық және инвазиялық ауруларының алдын алуды зерттейді. Сондай-ақ жануарлардан алынатын шикізат пен өнімдерді өндіру және өңдеу, жақын және алыс шетелдерден әкелінетін ауыл шаруашылығы өнімдерін импорттау кезінде туындау қаупінің жоғарылауының қазіргі заманғы жағдайында адамдар мен жануарларға тән жұқпалы аурулар проблемасының өзектілігі біздің елдеде кездеседі. Ал жұқпалы аурулардың қоздырғыштарының қасиеттерін, себептерін, инфекцияның таралу жолдарын зерттеу. Заманауи диагностикалық әдістерді меңгеру, ет пен ішкі өнімдер мен қоршаған орта объектілерінен қолданыстағы нормативтік-техникалық құжаттамаға сәйкес дұрыс және уақтылы сынама алу үшін болашақ ветеринария мамандады даярлау қажет.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • GMP стандарттары

    Пән халықаралық стандарттарды зерттей отырып, фармацевтикалық, азық-түлік және жоғары технологиялық кәсіпорындарда, сондай-ақ медициналық, ветеринариялық жабдықтар мен материалдарын өндіру кезінде стандарттау объектілерінің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етуге және стандарттау объектілеріне қойылатын талаптарды реттеудің оңтайлы дәрежесіне қол жеткізуге бағытталған тамақ кәсіпорындарында өндіріске және сапаны бақылауға қойылатын талаптарды белгілеу мақсатында өндіріс пен сапаны бақылауға қойылатын талаптарды белгілейді жалпыға ортақ ережелерді белгілеу арқылы, нақты қолданыстағы және ықтимал міндеттерге қатысты бірнеше рет қолдану.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • GLP, HACCP ветеринариялық стандарттары

    Ветеринариялық стандарттар GLP, HACCP жануарлар мен өсімдік тектес өнімдердің ықтимал қауіптерінің алдын алуға негізделген тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің жүйелік стандарттарын, сондай-ақ тасымалданатын және экспортталатын өнімдерге тіркелген жерінен тағайындалған жерге дейін ветеринариялық сертификаттарды беру ережелерін зерттейді. Студенттер өнімнің белгіленген стандарттарға сай болуын қамтамасыз ету дағдыларын меңгереді, шикізатты өндіріс орындарына енгізуден бастап, жобалау жұмыстарына, өндіріске, орауышқа дейін қоймаға және барлық басқа процестерге таратады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Еттің морфологиясы

    Пән еттің құрылымын зерттейді, ол күрделі тіндік кешен болып табылады, оның құрамына дәнекер тіндік түзілімдермен, маймен, сүйектермен, қан және лимфа тамырларымен, лимфа түйіндерімен және нервтермен бірге бұлшықет тіндері кіреді. Студенттер ет және ет өнімдерінің сапасын анықтау үшін классикалық, заманауи, соның ішінде экспресс-зерттеу әдістерін қолдана отырып, ет пен ет өнімдерінің химиялық компоненттерін, физикалық, химиялық, биохимиялық және құрылымдық-механикалық қасиеттерін анықтаудың теориялық және практикалық дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ғылыми танымды жетілдіру

    Пәннің мақсаты – адамның сыртқы дүниенісі және өзінің табиғатын белсенді түрде бейнелеу процесі болып табылатын таным. Студенттер танымдық белсенділік пен белсенділік туралы білімді, сонымен қатар мағыналы дағдыларды, осы бейнелерді түрлендіруді, олармен шешілетін міндеттерге сәйкес әрекет етуді, сонымен қатар саналы түрде қолданылатын ғылыми әдістерге негізделген іс-әрекет процесінің мақсаттылығын, белсенділікті меңгереді. .

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ветеринариядағы ғылыми-зерттеу жұмыстары

    Курс жұқпалы және инвазиялық аурулар бойынша тұрақты ветеринариялық салауаттылықты қамтамасыз етеді. Жұқпалы және жұқпалы емес аурулардың этиологиясы ауыл шаруашылығы, ұсақ үй және экзотикалық жануарларды диагностикалау, алдын алу және емдеудің тиімді жүйесін құру мақсатында агроөнеркәсіптік кешен ветеринария және мал шаруашылығы саласындағы басым ғылыми бағыттардың кең ауқымын қарастырады.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Студенттің ғылыми-зерттеу жұмысы

    Пән студенттердің ғылыми-зерттеу жұмыстарын зерттейді, бұл ветеринария саласындағы жоғары кәсіби білімі бар мамандарды даярлау мен тәрбиелеу сапасын арттырудың маңызды құралдарының бірі болып табылады. Студенттер ғылыми-техникалық жетістіктерді практикалық қызметте қолдану дағдыларын меңгереді, өз бетінше ғылыми зерттеулер жүргізудің әдістемелері мен әдістерін меңгереді, ветеринариялық санитарияның өзекті мәселелерін шешуде ғылыми білімді пайдалана білуді меңгереді.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Ет комбинатарында ветеринариялық санитариялық сараптау

    Сойылған жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау және сою алдындағы күтіп-бағу кезінде оларды ветеринариялық қарап-тексеруді, сондай-ақ малды таң қалдыруды, союды және қансыздандыруды, теріні түсіруді, басын, аяқ-қолының төменгі бөліктерін бөлуді, ішкі ағзаларды алып тастауды, ұшаны жартылай ұшаға немесе төрттен бір бөлігіне бөлуді (аралауды), тазалауды, таңбалауды және өлшеуді қамтитын ірі қара малды сою технологиясын зерделейді; жануарларды сою өнімдеріне сараптама жүргізу және өнімді негізделген ветеринариялық-санитариялық бағалау.

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік стандарттары

    Курс әртүрлі елдерде сапасыз тағамнан болатын аурулардың көбеюінен туындаған азық-түлік қауіпсіздігі бойынша стандартты әзірлеуді зерттейді; патогендік организмдер санын, ветеринариялық препараттар мен пестицидтердің, ластаушы заттардың, ауыр металдардың, сондай-ақ адам ағзасына зиян келтіруі мүмкін басқа заттардың қалдық мөлшерін қатаң шектеу туралы білім; сараптама жүргізу әдістері мен ережелері және азық-түлік қауіпсіздігі мен сапасы стандарттарына енгізуге міндетті басқа да мәліметтер

    Оқу жылы - 4
    Семестр - 2
    Несиелер - 6
  • Түйе сүтінің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы

    Пәнді оқудың мақсаты мен міндеті студенттерге түйе сүтін ветеринариялық-санитариялық сараптауды дұрыс ұйымдастыруды, қабылдаудың, тасымалдаудың, өңдеудің, сақтаудың және өткізудің барлық кезеңдерінде оның сапасы мен қауіпсіздігін бақылауды үйрету. Студенттер түйе сүтінің қасиеттерін оңтайлы сақтай отырып, шұбат дайындау технологиясын меңгереді, сонымен қатар органолептикалық, физика-химиялық және микробиологиялық зерттеулер кешенін, түйе сүтіне қолданыстағы нормативтік құжаттарға сәйкес ветеринариялық сараптама жүргізу тәртібін меңгереді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Еттің ветеринариялық-санитариялық сараптамасы

    Пән ет және ет өнімдерін, жартылай фабрикаттарды ветеринариялық-санитариялық сараптауды, ет өнімдерін өндіру технологиясының барлық кезеңдеріндегі ветеринариялық-санитариялық зерттеулерді, сондай-ақ ет өнімдерін өткізуді орнында бақылауды зерттейді. Студенттер ет және ет өнімдерінің химиялық компоненттерін, физикалық, химиялық, биохимиялық және құрылымдық-механикалық қасиеттерін анықтауда теориялық және практикалық дағдыларды меңгереді, сонымен қатар ет және ет өнімдерін зерттеудің классикалық және заманауи әдістерін меңгереді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Шекарадағы және көліктегі ветеринариялық-санитариялық бақылау

    Пәнді оқу кезінде студенттер Қазақстан Республикасының кедендік шекарасында және кедендік аумақта экспорттық-импорттық операцияларды, бақыланатын тауарларды әкелу, әкету және өткізу кезінде, сапасыз және сапасыз тауарларды әкелу кезінде мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылауды жүзеге асыру дағдыларын қалыптастырады. жануарлардан алынатын қауіпті өнімдер. Пәнді оқу нәтижесінде студенттер отандық және халықаралық заңнаманы, ветеринариялық істі ұйымдастырудың ветеринариялық стандарттарын, мемлекеттік шекарада және көлікте мемлекеттік ветеринариялық қадағалауды қолдана алады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 8
  • Балды ветеринариялық-санитариялық сараптау

    Пәнде балдың ветеринариялық-санитариялық сараптамасын зерттейді және судың массалық үлесін, Сонымен қатар жалпы қышқылдық пен қалпына келтіретін қанттың массалық үлесі көрсеткіштерінің органолептикалық зерттеулерін жүргізеді. Ветеринариялық санитария мамандығы бойынша студенттерді оқытудың мақсаты – балға ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу және тұтынушы денсаулығына қауіпті сапасыз (бұзылған), улы, жыне араларда кездесетін аурулар және фальсификацияланған өнімдерді сатудың алдын алу және оларды алдын алу бойынша теориялық және практикалық дағдыларды меңгеру.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Жартылай өнімдерді ветеринариялық санитариялық сараптау

    Пән жартылай фабрикаттарды ветеринариялық-санитариялық сараптауды зерттейді және студенттерді жартылай фабрикаттарға ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу және олардың сапасын анықтаудың теориялық және практикалық дағдыларын меңгеруге үйретеді, бұл әсіресе ет өнімдерінің жартылай фабрикаттары үшін маңызды. тез бұзылатын өнімдер болып табылады. Курсты аяқтаған студенттер өнімдерді өндірудің, сақтаудың және өткізудің барлық кезеңдерінде, соның ішінде етті кесу және сүйектен тазарту, шикізатты ұнтақтау, пішіндеу, өнімдерді нан пісіру сапасын бақылауды үйренеді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ірімшік өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау

    Пәнде сау жануарлардан (ешкілерден, сиырлардан, қойлардан) алынған сүттен ірімшік алу әдістерін сүтті кейіннен ірімшік массасын өңдеп, пісіріп, сүтті бүйрек ферментімен немесе сүт қышқылымен коагуляциялау арқылы зерттейді; құрамында ақуыздар, сүт майы, минералды тұздар мен дәрумендер көп болатын өнімдер өндіру және органолептикалық препараттарды анықтай отырып, ірімшіктерге ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу, физика-химиялық көрсеткіштерін анықтау.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ветеринариялық радиобиология

    Курс ауыл шаруашылығы жануарларының сәулелік ауруындағы аутоиммундық реакцияларды және ауыл шаруашылығы жануарларының радиациялық патологиясын зерттейді. Ауыл шаруашылығы жануарларының ауруларын диагностикалау мен емдеуге арналған радиометриялық және дозиметриялық аппаратурамен жұмыс істеу дағдыларын қалыптастырады. Студенттер жануарлардың радиосезімталдыққа түрлік ерекшеліктерін, олардың жасын, радиорезистенттілік пен зат алмасу жылдамдығын, сондай-ақ сәулеленудің биологиялық әсерінің әсерін есепке алу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 4
  • Өсімдік, балық, ара және құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау

    Пәнді оқудың мақсаты студенттерге ветеринариялық-санитариялық сараптаманың алдында тұрған міндеттерді орындау үшін қажетті теориялық білімдер мен тәжірибелік дағдыларды ветеринариялық-санитариялық бағалау, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің, балық шаруашылығының, ара шаруашылығының қауіпсіздігі мен сапасының дәрежесін белгілеу мәселелері бойынша меңгеру болып табылады. және құс шаруашылығы. Студенттерді жүргізетін зерттеулер негізінде құс және ара шаруашылығы өнімдерінің сапасын бағалай білуге ​​үйрету. Бұл ретте өнімнің сапасын бағалау тұжырымдамасы олардың ветеринариялық-санитариялық мінсіздігін қамтуы керек.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 10
  • Ветеринариялық заңдылық және нормативтті құжаттар

    Пән ветеринариялық-санитариялық қауіпсіздікті қамтамасыз етуге бағытталған ветеринария саласындағы қызметті жүзеге асырудың құқықтық, ұйымдастырушылық және экономикалық негіздерін зерттейді, сондай-ақ мемлекеттік ветеринариялық-санитариялық бақылау және қадағалау объектілеріне қойылатын ветеринариялық (ветеринариялық-санитариялық) талаптарды белгілейді. жеке және заңды тұлғалар орындауы міндетті ветеринариялық ережелер негізінде ветеринариялық іс-шараларды жүргізу тәртібін айқындайды.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 1
    Несиелер - 6
  • Ет,сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринарлық санитарлық сараптамасы

    Пәнде ет және сүт өнімдерінің технологиясын, гигиенасын және қауіпсіздігін, халықтар арасында ақуыздардың негізгі көзі болып табылатын және азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ететін тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету мақсатында санитарлық нормалар мен техникалық регламент ережелерін сақтайды; ет пен сүт өнімдерінің жоғары сапасын алу үшін қажетті міндетті талаптарды, сондай-ақ студенттерге жоғары санитарлық мәдениетті қалыптастырады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 2
    Несиелер - 8
  • Ет,сүт өнімдерінің технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринарлық санитарлық сараптамасы

    Пәнде ет және сүт өнімдерінің технологиясын, гигиенасын және қауіпсіздігін, халықтар арасында ақуыздардың негізгі көзі болып табылатын және азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ететін тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету мақсатында санитарлық нормалар мен техникалық регламент ережелерін сақтайды; ет пен сүт өнімдерінің жоғары сапасын алу үшін қажетті міндетті талаптарды, сондай-ақ студенттерге жоғары санитарлық мәдениетті қалыптастырады.

    Оқу жылы - 5
    Семестр - 2
    Несиелер - 8

Оқыту нәтижелері

  • Адам мен қоршаған ортаның ыңғайлы және қауіпсіз өзара әрекеттесу жобаларын жүзеге асыру үшін экономика, экология және ветеринария ғылымдарының заманауи жетістіктерін пайдалану.
  • Заманауи цифрлық технологияларды қолдана отырып, кәсіби және әлеуметтік мақсаттарды орындау үшін практикалық дағдыларды қолдану.
  • Мемлекеттік (орыс) және шет тілдерінде жұмыс жүргізу, кәсіпкерлік, құқық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздерін, ғылыми зерттеу әдістерін меңгеру.
  • Эпизоотияға қарсы шараларды бақылау үшін физиология, биохимия, генетика, микробиология, вирусология, иммунология бойынша білімдерді жүйелеу.
  • Ветеринариялық терминологияны, заманауи физикалық, биофизикалық, радиологиялық, математикалық әдістерді, терапиядағы теориялық және практикалық дағдыларды, ауыл шаруашылығы жануарларының ауруларын диагностикалау және емдеудегі алғашқы медициналық көмекті игеру.
  • Ауылшаруашылық жануарлары, балықтар мен аралардың паразиттік және жұқпалы ауруларының пайда болу, даму мен емдеу себептерін анықтау, диагностика үшін патологоанатомиялық тексеру әдістерін меңгеру.
  • Органолептикалық, микроскопиялық, радиологиялық анықтау әдістерін пайдалана отырып малдарды және құстарды сою, өсімдік, балық, ара шаруашылығы және тамақ қалдықтарын кәдеге жарату өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне ветеринариялық-санитариялық сараптама жүргізу.
  • Мемлекеттік шекаралар мен көліктерде мемлекеттік ветеринарлық бақылауды, ветеринарлық істі ұйымдастыру үшін отандық және халықаралық заңнамаларды қолдану.
Top