Жаңа білім беру бағдарламасы

6B11104 Қонақ үй және мейрамхана бизнесі в Халықаралық туризм және меймандостық университеті

Пәндер

  • Экология және өмір тіршілігі қауіпсіздігі негіздері

    Пән экологиялық танымды қалыптастырады, қоршаған ортаның жай-күйін және қауіпті факторлардың адамға әсер ету дәрежесін бағалау және табиғатты ұтымды пайдалану аспектілерін қолдануды үйретеді. Курс барысында білімгер экологиялық проблемалар бойынша мәліметтерді цифрлық технологияларды қолдана отырып жинауға, оларды сыни көзқараспен талдауға, өз бетінше шешімдер қабылдауға машықтанып, экологиялық қағидаттарды сақтай отырып, командада жұмыс істеу қабілеттілігін қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қонақжайлылыққа кіріспе

    Бұл пән қонақжайлылық негіздері мен тарихын, қонқонақ үй және мейрамхана индустриясының дамуы мен трендттерін, ұйымдастырушылық құрылымдар, мінез-құлық ережелері мен нормаларын, маркетинг және басқару негіздерін зерделейді. Курс сервис саласындағы ұлттық дәстүрлерді біріктіруді насихаттайтын, сонымен қатар сол бір елде жайлы игілігі үшін қонақтармен кең ауқымдағы өзара әрекеттесу қызметтерін ұсынатын қонақжайлылық саласындағы ұлттық үлгісі мен жалпы теориялық концепцияларды меңгеруге бағытталған.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Академиялық жазуға кіріспе

    Пән білім алушыларды ғылыми зерттеу әдістерін және академиялық жазу негіздерімен таныстырады. Пән аясында академиялық жазу қағидаттары негізінде мәтіннің құрылымы, дереккөздерді дұрыс дәйектеу ережелері, ғылыми этика нормаларын сақтау және жұмысты стандарттарға сәйкес рәсімдеу қарастырылады. Ерекше назар сыни ойлауды дамытуға, ғылыми зерттеу әдістерін меңгеруге және дәлелді тұжырымдар құруға бағытталады. Курс сондай-ақ ғылыми әдебиетті іздеу, талдау және интерпретациялау әдістерін игеруге көмектеседі.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 3
  • Экономика, кәсіпкерлік және қаржылық сауаттылық негіздері

    Пән экономикалық процестер, кәсіпкерлік негіздері және қаржыны тиімді басқару туралы базалық білім беруге бағытталған. Бизнесті құру, тәуекелдерді басқару, кәсіпкерліктің құқықтық аспектілері, қаржылық жоспарлау, бюджеттеу және инвестициялау негіздері қарастырылады. Білім алушылар жеке қаржыны басқару, экономикалық шешімдер қабылдау, кәсіпкерлік дағдыларды меңгеру және бизнес-идеяларды жүзеге асыру тәсілдерін меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері

    Пән Қазақстан Республикасының құқығы мен саяси-құқықтық жүйесі, адам және азаматтың құқықтары мен бостандықтары, сыбайлас жемқорлықтың туындау себептері мен мазмұны, оның көріну нысандары мен оған қарсы іс-қимыл туралы базалық білім беруге бағытталған. Оқыту нәтижесінде студент құқық салаларының негізгі ережелері мен қағидаларын қолдануды, сыбайлас жемқорлыққа саналы түрде қарсы тұру қабілеттерін меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Іскерлік қарым-қатынас мәдениеті

    Пән қонақжайлылық саласындағы тиімді коммуникациялық өзара әрекеттестіктің негізгі қағидалары мен тәжірибелерін зерделеу болып табылады. Іскерлік этикет, презентация әдістері, көпшілік алдында сөйлеу дағдылары, жанжалдарды басқару, клиенттермен және әріптестермен тұлғааралық қарым-қатынастарды дамыту талдауын қамтиды. Курс білім алушылардың қонақ үй және мейрамхана бизнесінде табысты жұмыс істеу үшін кәсіби коммуникациялық дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Сервистік қызмет

    Пән сервистік қызмет туралы, қызметтер, қызмет көрсету нысандары, жаңа қызметтер мен қызмет көрсету әдістерін қалыптастыру тәсілдері туралы теориялық мазмұнды зерделеуге бағытталған. Бұл курста білім алушылар қызмет көрсету нарығының заманауи үрдістерімен, тұтынушылардың қажеттіліктерін ескере отырып, әлеуметтік-мәдени сервис саласының ерекшеліктерімен танысады, сервистік қызметті ұйымдастыру саласында практикалық дағдыларға ие болады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Кәсіби шетел тілі І

    Курс контекстке байланысты тұлғааралық және іскерлік қарым-қатынас мәселелерін шешу үшін коммуникация саласының ерекшеліктеріне сәйкес шет тілінде еркін сөйлеу қабілетін дамытуға бағытталған. Курс орта деңгейдегі коммуникативті қарым-қатынасты құрудағы мағыналар мен функцияларға, тілдік құралдарды дұрыс таңдауға және коммуникативті және кәсіби дағдыларды көрсете білуге байланысты арнайы тақырыптық терминдерді қолдану дағдыларын қалыптастырады.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Қонақжайлылық индустриясындағы тұрақты даму

    Пән қонақ үй және мейрамхана бизнесіндегі экологиялық, әлеуметтік және экономикалық тұрақтылық қағидаттарын зерттейді. Курс жасыл технологияларды енгізу, энергия үнемдеу шешімдері, қалдықтарды басқару, экотуризмді дамыту, кәсіпорындардың әлеуметтік жауапкершілігі және ұзақ мерзімді тұрақты даму стратегияларын қамтиды. Білім алушылар халықаралық стандарттар мен сертификаттауды, жауапты тұтыну қағидаттарын және қоршаған ортаға теріс әсерді азайтудың әдістерін зерттей отырып, қонақжайлылық индустриясында тұрақты бизнес-модельдерді басқару дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 1
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Қонақжайлылық индустриясындағы жасанды интеллект

    Пән заманауи жасанды интеллект технологияларын қызмет көрсету сапасын жақсарту, операциялық үдерістерді оңтайландыру және клиенттердің қанағаттануын арттыру үшін туризм және қонақжайлылық индустриясында қалай қолдануға болатынын үйренеді. Бұл пәнді зерттеу білім алушыларға заманауи технологиялардың туризм және қонақжайлылық индустриясындағы тиімділік пен қызмет көрсету сапасын қалай жақсарта алатынын түсінуге көмектеседі, бұл қазіргі бәсекеге қабілетті нарықта маңызды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Гастрономиялық туризм

    Пән қызмет көрсету саласындағы гастрономиялық туризмнің рөлі мен орнын, сонымен қатар оның дамуының негізгі тенденцияларын қарастырады. Бұл курста гастрономиялық туризм саласының дамуына талдау жасалады, шетелдік тәжірибе және ішкі гастрономиялық туризмнің даму перспективалары қарастырылады. Курсты меңгеру барысында білім алушылар қатар жергілікті тағамдардың аймақтардың туристік тартымдылығына ықпалы туралы, гастрономиялық туризмнің экономиканы дамытудағы және мәдени мұраны сақтаудағы рөлі туралы білетін болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Кәсіби шетел тілі ІІ

    Курс ағылшын тілінде кәсіби коммуникацияны оқытуға, сондай-ақ мәдениетаралық қарым-қатынасқа кәсіби-коммуникативтік қызметті құру стратегиясы мен тактикасын меңгеру қабілетін көрсететін коммуникативтік, мәдениетаралық, креативті және кәсіби құзыреттілікті қалыптастыруға бағытталған. Курс коммуникативтік және кәсіби білім мен дағдыларды жоғары деңгейде қолдануды және кәсіби-негізделген қарым-қатынас жағдайларында прагмо-кәсіби міндеттерді шешу арқылы кәсіби-бағдарланған дағдыларды дамытуды қамтамасыз етеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қаржылық менеджмент

    Пән студенттердің экономика, қаржы және менеджмент саласында заманауи ойды, ұйым қаржысын басқарудың теория мен практика саласында негізгі білімдерді және жұмыс дағдыларын қалыптастыруға, кәсіпорынның қаржы стратегиясын талдау, жүзеге асыру бойынша тәжірибелік жұмыстың дағдыларын игеруге бағытталған. Алынған білім білім алушыларға кәсіпорынның қаржысын басқару бағдарламасын дербес әзірлеуге, кәсіпорынның қаржылық-шаруашылық қызметін қаржыландыру және бақылау кестесін анықтауға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Minor 1

    Білім беру бағдарламасы аясында ЖОО студенттерге қосымша білім беруді таңдауды ұсынады - Minor. Minor 1-ші курстан кейін қосымша білім беру бағдарламаларының каталогынан таңдалады және әрқайсысы 5 кредит көлеміндегі 2 пәннен тұрады, әр түрлі пәндік салаларда қосымша кәсіби құзыреттіліктерді қалыптастыруға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Ясауи мұрасы және Түркістан

    Курс Қожа Ахмет Ясауидің тарихи-мәдени және діни мұрасын, оның түркі өркениетінің қалыптасуы мен дамуына ықпалын қарастырады. Білім алушылар түркі халықтарының әлемдік тарихтағы рөлін зерделеп, тарихи мәтіндер мен мәдени ескерткіштерді түсіндіру және талдау дағдыларын меңгереді. Түркістанның рухани және мәдени орталық ретіндегі тарихи маңызы, оның туристік әлеуеті мен тарихи-мәдени мұраны сақтау, насихаттау мәселелері талқыланады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 3
  • Қазақ тағамдарын дайындау технологиясы

    Пән қазақ халқының тамақтану мәдениеті мен ұлттық дәстүрлерінің өзара байланысын, қазақ тағамдарын дайындау және ұсыну технологиясын зерделейді. Білім алушылар ұлттық тағамдардың техникалық-технологиялық картасын әзірлеуге, қазақ ұлттық тағамдарын дайындау және оларға қызмет көрсету технологияларын игеруде дербес әрекет етуге үйретеді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Мейрамхана және қонақ үй бизнесінің менеджменті

    Пән стратегиялық және операциялық басқару, маркетинг, қаржы, персонал және сервисті қамти отырып, қонақжайлылық кәсіпорындарын басқару дағдыларын қалыптастырады. Баға белгілеу, цифрландыру, дағдарысқа қарсы басқару және тұрақты даму мәселелері қарастырылады. Білім алушылар стратегия әзірлеуді, бизнестің тиімділігін арттыруды, тәуекелдерді басқаруды және инновацияларды енгізуді үйренеді. Курс теория мен практиканы үйлестіре отырып, қонақ үй және мейрамхана бизнесінде табысты жұмыс істеуге мамандарды дайындайды.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қонақжайлылық саласындағы маркетинг

    Пән түрлі деңгейде басқару қызметі үшін маңызды мәні бар тиімді маркетингтік жұмысты ұйымдастыру негізіндегі қағидаларды, әдістерді, құралдарды зерттейді, соның ішінде экономиканың әртүрлі салаларында маркетингтік зерттеулерді жүргізу, маркетинг кешенінің элементтерін басқару, маркетингтік стратегияларды әзірлеу болып табылады. Курстың мақсаты маркетингтің теориялық негіздерін менгеру, сондай ақ компанияларда маркетингтік қызметтің элементтері мен қағидаларын қолдану бойынша тәжірибелік дағдыларға ие болу.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Тауартану және тамақ өнімдерін сараптау

    Пән азық-түлік тауарлары туралы практикалық білімдерімен таныстырады және тауарларды бөлудің барлық кезеңдерінде олардың сапасын сақтауды қамтамасыз етеді, оларды бағалау дағдыларын игеруге үйретеді. Тауартанудың нормативтік-техникалық құжаттамасымен, сәйкестік және гигиена сертификаттарымен жұмыс істеуге, ақауларды тану, тамақ өнімдерінің сапасының көрсеткіштерін анықтауды, тамақ өнімдерінің таңбалануын ашып көрсету дағдыларын қалыптастыруды оқытады. Қонақжайлылық индустриясындағы тағам өнімдерін ассортименттік тиістілігі бойынша сәйкестендіреді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Бизнес-логистика

    Пән қонақжайлылық саласындағы логистикалық үдерістерді оңтайландыруға бағытталған. Курс бизнестің тиімділігін арттыруға және қонақтарға қызмет көрсету сапасын жақсартуға бағытталған. Білім алушылар бұл курсты оқу нәтижесінде қорларды басқаруды, тапсырыстарды тасымалдауды, қоймалауды және өңдеуді, сондай-ақ логистикада ақпараттық технологияларды қолдану ерекшеліктерін біледі.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Әлемдік гастрономия

    Курс бүкіл әлем бойынша аспаздық дәстүрлер мен тамақтану мәдениеттерінің әртүрлілігін зерттеуді қарастырады. Сондай-ақ, олар әртүрлі елдің тағамдарының тарихын, ингредиенттерін талдауды, пісіру техникасын және ерекшеліктерін зерделейді. Мәдени, географиялық және әлеуметтік факторлардың тарихымен және аспаздық қалауларға әсерімен таныстырады. Әртүрлі елдің дәстүрлі тағамдарын дайындау дағдыларына ие болады. Курс білім алушыларға әлемдік тағамдардың әртүрлі мәдениеттері мен дәстүрлерімен танысып, өздерінің мәдени көкжиектерін кеңейтуге мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Қонақ үй шаруашылығы

    Пән қонақ үй шаруашылығындағы қызметтің барлық процестерін, қонақ үйдегі бөлімшелердің қызметін, қолданылатын жабдықтарды, онда жұмыс істейтін қызметкерлердің міндеттерін зерделеуге бағытталған. Бұл курста қонақ үй қызметтері, олардың құрамдас бөліктері, орналасу түрлері, басқару процесі, қонақ үй ақпаратын зерттеу жүйесі, қонақ үй түрлері және бөлім функциялары қарастырылады. Білім алушылар халықаралық стандарттарға жауап беретін қонақ үй шаруашылығының нысандарына сәйкесінше бөлістіру дағдыларын игереді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Minor 2

    Білім беру бағдарламасы аясында ЖОО студенттерге қосымша білім беруді таңдауды ұсынады - Minor. Minor 1-ші курстан кейін қосымша білім беру бағдарламаларының каталогынан таңдалады және әрқайсысы 5 кредит көлеміндегі 2 пәннен тұрады, әр түрлі пәндік салаларда қосымша кәсіби құзыреттіліктерді қалыптастыруға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Рационалды тамақтану негіздері

    Пән теңдестірілген тамақтану қағидаттарын, оның адам денсаулығы мен жұмыс қабілетіне әсерін зерттейді. Курс нутрициология негіздерін, тағам өнімдерінің классификациясын, олардың биологиялық құндылығын және аспаздық өңдеу кезінде қоректік заттарды сақтау әдістерін қамтиды. Әртүрлі халық топтарының тамақтану нормалары мен ұсыныстары, дұрыс тамақтану, диетология және функционалды өнімдер саласындағы заманауи үрдістер қарастырылады. Ерекше назар тұрақты тұтыну, азық-түлік қауіпсіздігі және тамақтану индустриясындағы инновациялар мәселелеріне аударылады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Гастрономиялық трендтер

    Курстың мақсаты дұрыс тамақтану, фьюжн асханасы, жоғары ас үй, жаңа ас үй, молекулалық ас үй сияқты заманауи гастрономия тенденцияларымен таныстыру. Пән тамақ өнімдерін таңдауына, олардың ұсынылуына және презентациясына әсер ететін тамақтану саласындағы тенденцияларды зерттейді; тамақ өнімдері саласындағы тарихи және заманауи тенденцияларды және қазіргі заманғы тамақтану тенденцияларын көрсететін олардың тартымдылығына, қолайлылығына, қауіпсіз тағамдарды дайындауға әсер ететін факторларды игеруді қарастырады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Қонақтарды қабылдау және орналастыру бөлімінің операциялық рәсімдері

    Бұл курс білім алушыларға қонақ үйлер қалай жұмыс істейтіні туралы толық түсінік береді: қонақ үйдің негізгі операцияларын жоспарлау және басқару (қабылдау бөлімі, тазалау, тамақ және сусындар, спа, сауықтыру клубтары, инженерлік ісі және т.б.), оның ішінде қызмет көрсету сапасы, стандарттар, тазалық, қонақтардың көңілін қанағаттандыру. Курсты оқу барысында білім алушылар қонақтармен тікелей жұмыс істеу және тіркелу және кету секілді жедел тапсырмаларды орындау дағдыларына ие болады.

    Оқу жылы - 2
    Семестр - 3
    Несиелер - 5
  • Бар ісі және эногастрономия

    Пән білім алушылардың әртүрлі типтегі және сыныптағы барларда қызмет көрсету бойынша теориялық білім мен практикалық дағдыларды игеруіне бағытталған. Бұл пәнді оқу кезінде білім алушылар эногастрономия саласындағы негізгі терминдер мен анықтамалармен, заманауи бар технологиясымен, бар ыдыстарының түрлерімен, жабдықтармен, бар картасын құрастыру және безендірумен танысады. Білім алушы бар ісі саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды, сусындар мен сервис саласындағы жаңа бағыттар мен идеяларды меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • HoReCa саласындағы сторителинг және брендинг

    Пән әңгімелердің (сторителлинг) күшін пайдалана отырып, қонақжайлылық индустриясында (HoReCa) брендті құру және жылжыту әдістерін зерделеуді қамтиды. Курста қонақжайлылық индустриясында брендті қалыптастыру және басқару әдістері зерттеу, әңгімелеу стратегияларын, әңгімелеу әдістерін үйрену; әңгімелеу мен брендингтегі заманауи үрдістерді қадағалау қарастырылады. Білім алушылар брендтің нарықта ерекшеленуіне көмектесетін бірегей сәйкестікті, логотиптерді, интерьер дизайнын және басқа атрибуттарды жасау сияқты бренд сәйкестігін дамыту дағдыларына ие болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Қонақжайлылық индустриясында тамақтануды ұйымдастыру

    Пән қонақ үйлерде, мейрамханаларда және қонақжайлылық индустриясының басқа да кәсіпорындарында тамақтану үдерістерін ұйымдастырудың негізгі қағидаттары мен әдістерін зерттейді. Қонақтарға қызмет көрсетудің әдістері, нысандары мен технологиялары, сондай-ақ мәзір құру және безендіру ережелері қарастырылады. Ерекше назар белсенді демалыс жағдайында тамақтануды ұйымдастыруға, сондай-ақ санаторий-курорттық кешендердегі емдік-профилактикалық тамақтану ерекшеліктеріне аударылады. Білім алушылар қоғамдық тамақтану кәсіпорындарын тиімді басқару, өзіндік құнды бақылау және мейрамхана бизнесінде инновациялық шешімдерді енгізу дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Тамақ және сусындар бөлімі

    Пән қонақ үй және мейрамхана бизнесінде тамақтандыру және сусындар кәсіпорындарын ұйымдастыру мен басқаруды, сондай-ақ осы кәсіпорындарды басқару қағидалары мен әдістерін; азық-түлік және сусындар өндірісінің негізгі қағидалары мен технологиялары; тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапа стандарттары, оларды сақтау, дайындау, ұсыну және сату; маркетинг, қаржы және персоналды басқару негіздері; бизнесті сәтті жүргізу үшін қажетті мәзір әзірлеу, баға белгілеу стратегияларын игеруге бағытталған.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Мейрамхана ісі

    Пәннің мақсаты білім алушылардың мейрамхана кешендерін ұйымдастыру және басқарумен байланысты білім алуын қамтамасыз ету, қазіргі жағдайда туризм және мейрамхана бизнесі экономиканың қарқынды дамып келе жатқан және табысты салаларының бірі болып табылатын біртұтас кешен болып табылатын дүниетанымды қалыптастыру болып табылады. Бұл білімді пайдалану туризм және қонақжайлылық саласындағы кәсіби қызметті сауатты және нәтижелі жүзеге асыруға көмектеседі.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • HR менеджмент

    Пән ұйымдағы еңбек ресурстарын басқаруға байланысты тәжірибелерді, әдістерді және стратегияларды үйренеді. Ол қызметкерлерді жалдау, іріктеу, оқыту, дамыту, бағалау, мотивациялау сияқты көптеген тақырыптарды қамтиды. Пәннің міндеті стратегиялық мақсаттарға жету үшін ұйымның адами ресурстарды оңтайлы пайдалануды қамтамасыз ету, қызметкерлердің қажеттіліктері мен мүдделерін барынша қанағаттандыруды, тұтастай алғанда ұйымның тиімділігін арттыруды қамтамасыз ететін стратегияларды әзірлеу және қолдану болады табылады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Шаруашылық бөлімдерінің операциялық рәсімдері

    Пән қонақ үйдегі housekeeping бөлімінің нақты қызметі мен міндеттерін, басқа бөлімдермен байланысты зерделеуге бағытталған. Курста laundry, uniform, lost and found шаруашылық бөлімдерінің функциялары, сондай-ақ бөлмелер мен аумақтарды тазалауда қолданылатын құралдармен химиялық тазартқыштарды пайдалану ережелері және оларды пайдалану кезінде сақталуы керек қауіпсіздік шаралары қарастырылады. Білім алушылар housekeeping бөлімінде орындалатын жұмысты жоспарлау дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 1
    Несиелер - 5
  • Ивент-менеджмент

    Ивент менеджмент іс-шараны сәтті ұйымдастыру үшін жасалуы керек қадамдар мен әдістерге бағытталған. Пән тұжырымдаманы құру, жоспарлау және қалаған оқиға үшін мақсатты аудиторияны анықтау туралы білімді ұсынады. Пәнді оқыту нәтижесінде білім алушы бюджетті есептеу, тақырыпты әзірлеу, барлық жабдықтар мен үй-жайлардың клиенттің қалауына сәйкес келуін қадағалау дағдыларына ие болады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Фуд-стайлинг және фотосурет

    Пән тағамды безендіру және тағамдардың сапалы фотосуреттерін жасау өнерін зерттеу болып табылады. Курс сонымен қатар тамақ фотосуреттерінің тенденцияларын зерттеуді және оларды қонақжайлылық индустриясында қолдануды қамтиды. Білім алушылар тамақтың көрнекі бейнесін жасау үшін композицияны, жарықтандыруды, фон мен аксессуарларды таңдауды үйренеді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Бөлмелерді брондау және кірістерді басқару

    Бұл курста қонақ үйді басқарудағы брондауды басқару элементтерімен бірге кірістерді басқарудың маңыздылығы талқыланады. Курс пайданы ұлғайтудің екі негізгі әдісін зерттейді: біріншісі кірісті ұлғайту үшін, екіншісі шығындарды бақылау және азайту үшін. Білім алушылар кірісті ұлғайту үшін қол жетімді саясаттарды, процедуралар мен құралдарды түсіну дағдыларын және оларды тиімді пайдалану дағдыларын меңгереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қонақ үй бизнесіндегі инновациялар мен трендтер

    Пән қонақжайлылық индустриясындағы заманауи өзгерістерді, технологиялық шешімдерді енгізуді және қонақ үйлердің нарықтың жаңа талаптарына бейімделуін зерттеуге бағытталған. Курс аясында сервис персонализациясы, digital-автоматтандыру, Big Data, жасанды интеллект, IoT, сондай-ақ тұрақты даму және экологиялық тұжырымдамалар қарастырылады. Гибридті орналастыру форматтары, influence-маркетинг, digital PR стратегиялары және әсерлер экономикасы талданады. Практикалық сабақтар инновациялық қонақ үйлердің концепцияларын әзірлеуді, digital-стратегияларды жасауды және жаңа технологияларды тестілеуді қамтиды, бұл білім алушыларға өз білімдерін қонақ үй бизнесінің нақты ортасында қолдануға мүмкіндік береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Стандарттау және сапаны басқару

    Пән қонақжайлылық индустриясында қызмет көрсетудің жоғары деңгейін қамтамасыз етудің қағидалары мен мен әдістерін, қызмет көрсету стандарттарын зерделейді, сонымен қатар сапаны басқару үдерістерін және қызметтер сапасын бақылауды қарастырады. Курсты оқу барысында білім алушылар сапаны басқару, халықаралық сапа стандарттары бойынша өнімдер мен қызметтерді сертификаттау саласындағы білім кешенін меңгереді, сапаны арттыру стратегияларын әзірлеу, сапаның ішкі және сыртқы аудиттерін жүргізу дағдыларын игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Аспаздық өнер және менеджмент

    Пән аспаздық саласын және мейрамхана бизнесін басқару негіздерімен аспаздық шеберлікті зерделеу болып табылады. Білім алушылар аспаздық техниканы, мәзірді жоспарлауды, ас үйді басқаруды және қаржылық менеджментті, маркетингті және тұтынушыларға қызмет көрсетуді қоса алғанда, іскерлік операцияларды үйренеді. Бұл курсты оқу білім алушыларға аспаздық шеберлікті басқару дағдыларымен үйлестіруге мүмкіндік береді, бұл мейрамхана бизнесінде, қонақ үй индустриясында, кейтерингте, сондай-ақ тамақтану саласында өз бизнесін құруға кең перспективалар береді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Бизнесті жоспарлау және жобалау

    Пән негізгі теориялық білімді, бизнесті жоспарлау және жобалау, ағымдағы бизнес-моделін құру және талдау, нарықтық ортаның талаптарына сәйкес келетін компанияны құру және өмір сүру шарттарын анықтау, талап етілетін тиімділік деңгейіне сәйкес қойылған мақсаттарға жетуге мүмкіндік беретін әдістерді айқындау саласындағы негізгі практикалық дағдыларды дамытуды қалыптастырады.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5
  • Қаржы және шығындарды бақылау

    Курс қонақжайлылық индустриясы кәсіпорындарының сатып алу және сату үдерістерінде құжат айналымын дұрыс жүргізу, тауар жеткізуші фирмалармен келісім-шарттар жасасу, тауарды дұрыс жеткізу стандарттарын сақтау, тауарды қабылдау, дұрыс сақтау, бөлу, түгендеу, кәсіпорынның айлық есебін жүргізу секілді тауарлық-қаржылық функцияларын қарастырады. Бұл пәнді оқыған кезде білім алушылар қонақ үйлер мен мейрамханаларда қаржы мен шығындарды бақылау үшін қолданылатын арнайы ақпараттық бағдарламаларды қолдану дағдыларын игереді.

    Оқу жылы - 3
    Семестр - 2
    Несиелер - 5

Оқыту нәтижелері

  • Қазақстандық қоғамның даму тарихы заңдылықтарын, философиялық, этикалық, экологиялық және құқықтық нормаларды, экономика және қаржылық сауаттылық негіздерін, әлеуметтік-мәдени, саяси және психологиялық құндылықтарды, инклюзивті білім беру негіздерін меңгереді, кәсіби қызметте цифрлық технологияларды ұтымды пайдаланады
  • Қазақ, орыс және шет тілдерінде кәсіби жұмыс істеу үшін тілдік және коммуникативтік дағдыларды қолдану, сондай-ақ өз пайымдауларын жазбаша және ауызша түрде кәсіби деңгейде жеткізе білу, мәдениетаралық коммуникация проблемаларын шешу үшін логикалық дұрыс, дәлелді және сыни ойлауды меңгереді, ғылыми зерттеу әдістерін қолданады, кәсіптік қызметті қамтамасыз ету үшін салауатты өмір салтына бағдарланады
  • Қонақ үй және мейрамхана қызметтері нарығындағы негізгі принциптер мен ағымдағы үрдістерді терең түсінуді қамтитын қонақжайлылық саласындағы негізгі білімге ие болады, әлемдік үрдістердің дамуын және қонақжайлылық саласындағы соңғы трендтерді бақылайды
  • Сервистік қызметті ұйымдастыру саласындағы теориялық және практикалық білімді, іскерлік тиімділікті арттыруға және қонақтарға қызмет көрсету сапасын жақсартуға бағытталған мінез-құлық ережелері мен нормаларын, қонақтарға қызмет көрсету техникасын қолданады
  • Халықаралық сапа стандарттары бойынша өнімдер мен қызметтерді сертификаттау саласындағы білім мен түсінікті, тауартанудың нормативтік-техникалық құжаттамасымен жұмыс істеуді, қонақжайлылық саласындағы логистикалық процестерді оңтайландыру үшін тапсырыс берушілер мен нарықтың әртүрлі жағдайлары мен талаптарына бейімделу қабілетін көрсетеді
  • Мейрамхана және қонақ үй бизнесінің бизнес-процестерін оңтайландыру үшін HoReCa саласында сторителлинг техникасын және заманауи жасанды интеллект технологияларын қолдана отырып, нарық пен мақсатты аудиторияны талдау, бренд пен қызметтерді ұйымдастыру, жылжыту дағдыларын қолданады
  • Ұйымдағы менеджмент, қаржылық, материалдық және еңбек ресурстарын басқару саласында іргелі білімге, сондай-ақ клиенттермен және қызметкерлермен тұлғааралық қатынастарды сауатты құруға мүмкіндік беретін көшбасшылық, ұйымдастырушылық және коммуникативтік қасиеттерге ие болады
  • Қонақжайлылық индустриясы кәсіпорындарын басқаруда тұрақты даму қағидаттарын, қонақ үй және мейрамхана бизнесіндегі проблемалық жағдайларды шешу әдістері мен стратегияларын қолданады, кәсіби мінез-құлық пен коммуникацияны қоса алғанда, клиенттердің қанағаттануын қамтамасыз ету мақсатында негізделген шешімдер қабылдай отырып, жағдайды талдайды
  • Қонақ үй шаруашылығындағы барлық қызмет процестерін тиімді жүргізуді, қаржы мен шығыстарды бақылау кезінде арнайы ақпараттық ресурстарды қолдануды, сондай-ақ осы салада кәсіби қызметті сауатты жүзеге асыру мақсатында осы кәсіпорындарды басқаруды көрсетеді
  • Аспаздық шеберліктің кәсіби дағдыларын, әлемнің әртүрлі елдердің дәстүрлі тағамдарын дайындауды, теңдестірілген рацион мен диетаны әзірлеуді, тағамды безендіруді және тағамдардың сапалы фотосуреттерін жасауды, сондай-ақ бар және мейрамхана саласындағы басқару дағдыларын жетілдіреді, бұл дағдылар мансапты қалыптастыруға және жеке мейрамхана бизнесін құруға кең перспективалар береді
Top