7M07253 Ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеудің қауіпсіз технологиялары в М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қауіпсіз технологияларды пайдалана отырып, тамақ өндірісі саласындағы ғылыми-тәжірибелік сипаттағы өзекті мәселелерді шешуге қабілетті оқытушылық, ғылыми-зерттеу және өндірістік қызмет үшін жоғары білікті кадрларды даярлау.
-
Академиялық дәреже Магистратура
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша, Ағылшын тілі
-
Оқу мерзімі 2 года
-
Кредиттер көлемі 120
-
Білім беру бағдарламаларының тобы M111 Тамақ өнімдерін өндіру
-
Білім беру саласы 7M07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
-
Дайындық бағыты 7M072 Өндірістік және өңдеу салалары
Пәндер
-
Басқару психологиясы
Мақсаты: магистранттарды басқару қызметінің психологиялық заңдылықтарымен таныстыру. Мазмұны: психологиялық жағдайлармен, басқару қызметінің ерекшеліктерімен таныстырады. Басқарудың ішкі жүйесінің күйі мен өзгерістерін диагностикалау және болжау; бағыныштылар үшін іс-шаралар бағдарламасын қалыптастыру; шешімнің орындалуын ұйымдастыру. Басшының басқарушылық қажеттіліктері мен қабілеттері. Құзыреттіліктер: ұжымды зерттеудің диагностикалық әдістерін, басқаруды, ұжымдағы қақтығыстарды шешуді, стрессті, менеджерлерді оқытуды, менеджмент бойынша кеңес беруді меңгереді.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Инновациялық технологияларды қолдану арқылы біріктірілген макарон өнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеу
Мақсаты: тамақ өнімдері саласындағы заманауи прогрессивті әдістерді қолдану арқылы, тамақ өнімдерін өндіру технологиясын әзірлеу мен жетілдіруде ғылыми және әдістемелік тәсілдерді меңгеру Мазмұны: Тамақ өнеркәсібінің жағдайы мен даму перспективасын зерттеу. Макарон өнімдері өндірісінің ғылыми-инновациялық негіздері. Ғылыми қызметтің бағыттары мен міндеттері. Макарон өнімдерін өңдеудің инновациялық технологияларын зерттеу және әзірлеудің заманауи әдістері. Биологиялық белсенді қоспаларды қолдану арқылы өнім өндіру технологияларын жетілдіру. Бірітірілген макарон өнімдерін өндіру және сараптау, макарон өнімдерінің ассортиментін кеңейту және жаңарту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің мамандандырылған теориялары, негіздері және технологиясы
Мақсаты: технологиялық процестердің мамандандырылған теориялары мен негіздерін, тамақ өндірісіндегі соңғы технологияларды меңгеру Мазмұны: Тамақ өндірісіндегі технологиялық процестердің мамандандырылған теориялары мен негіздері. Мамандандырылған тамақ өнімдерінің пайда болуының концептуалды шарттары. Мамандандырылған құрамдас бөліктердің себебі ретінде баламалы материал, технологиялық процесті жақсартудың күрделілігі, мамандандырылған бағыттағы тамақ өнімдерінің сапасын қалыптастыру. Арнайы технологияларды құру, материалдардың, глютенсіз өнімдердің тағамдық құндылығын талдау, сондай-ақ зиянсыздығы мен сапасына сынақ жүргізу ережелері. Әртүрлі тағам өнімдерінің технологиясы.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақтану өнімдерінің технологиясындағы шикізаттың биокатализі
Мақсаты: тағам технологиясындағы шикізат биокатализінің заманауи әдістерін зерттеу Мазмұны: Тамақ өнеркәсібіндегі биокатализдің қолданылу аясы. Тағамдық шикізатты биокатализдеу әдістері. Тамақ технологиясындағы биокаталитикалық процестер кинетикасының өзекті аспектілері. Ферменттердің белсенділігін реттеу. Ферменттердің иммобилизациясы. Ет және сүт шикізатының биокатализі. Ет және сүт шикізатын өңдеуде екіншілік шикізаттың биокатализі. Эндогендік және экзогендік биокатализ. Биоконверсия.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ шикізаттарын сақтаудың және қайта өңдеудің инновациялық технологиялары
Мақсаты: шикізатты пайдаланудың ұтымды жолдарын таңдау, сақтау мен өңдеу тиімділігін арттыру, өнім ассортиментін кеңейту мақсатында тамақ шикізатын сақтау мен өңдеудің қолданыстағы инновациялық технологияларын зерделеу. Мазмұны: тамақ шикізаттарын өңдеу және сақтау саласындағы бәсекеге қабілетті технологияны таңдауды негіздеу. Тамақ шикізаттарын сақтау және өңдеудің оңтайлы технологиялары. Ғылымды, техниканы және технологияны дамытудың басым бағыттарын анықтау үшін тамақ шикізаттарын өңдеу саласындағы отандық және шетелдік ғылыми-техникалық ақпаратты талдау. Отандық тамақ өнімдерінің жаңа буынын құру мәселесін талдау. Тамақ шикізаттарын өңдеудің технологиялық процестерін ұйымдастыруда инновациялық принциптерді қолдану, инновацияны пайдалану
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тиімді және теңдестірілген тамақтануға арналған жаңа тамақ өнімдері
Мақсаты: халықтың әртүрлі топтарының қажеттіліктерін ескере отырып, рационалды теңдестірілген тамақтану үшін өнімдердің жаңа түрлерін әзірлеу жолдарын зерттеу. Мазмұны: Тамақ өнімдерін өндіру және қайта өңдеу кезінде тағамдық өнімдердің құрамындағы заттардың өзгеруі. Рационалды және теңдестірілген диетаға арналған жаңа тамақ өнімдері. Халықтың әртүрлі топтарының қажеттіліктері тұрғысынан олардың құрамына қойылатын талаптарды ескере отырып, өнім ассортиментін таңдауға және дайын өнім өндіруге дәстүрлі тәсілдермен тамақ өнеркәсібін жаңғырту.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ шикізатын экструзиялық өңдеу технологиясы
Мақсаты: тамақ шикізатынан экструдталған өнімдерді өндіру технологиясының негізінде жатқан негізгі процестерді зерделеу. Мазмұны: Тамақ өнеркәсібіндегі экструдерлердің қолданылу саласы. Тамақ шикізатын экструдтау әдістері. Экструдталған тамақ өнімдерінің жаңа түрлерін алу. Экструдталған шикізатқа термиялық вакуумдық әсер етудің әсеріне негізделген термопластикалық экструзияның жаңа бағыттарын құру. Құрамында липидтер мөлшері жоғары экструдталған шикізаттан тамақ өнімдерін өндіру технологиялары саласындағы ақпаратты талдау. Экструдаттардың қасиеттерін жақсарту үшін әртүрлі шикізаттан алынған қоспаларды модельдеу
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Жоғары мектеп педагогикасы және психологиясы
Мақсаты – магистранттардың студентке бағдарланған оқыту және бағалау қағидаттары негізінде оқу және ғылыми үдерісті жоспарлау және ұйымдастыру дағдыларын қалыптастыру, білім беру үдерісіне инновациялық (соның ішінде цифрлық) және тәжірибеге бағытталған оқыту әдістері мен технологияларын экстраполяциялау, оларды ЖЖОКБҰ-дағы академиялық және ғылыми-әдістемелік қызметке дайындау. Мазмұны: Жоғары мектеп педагогикасы ғылым және оқу пәні ретінде. Жоғары мектеп педагогикасының әдіснамасы. Жоғары білім беруді дамытудың заманауи әлемдік тенденциялары. Қазақстандағы жоғары білімнің тарихы, қазіргі жағдайы және даму болашағы. Жоғары мектеп дидактикасы. ЖЖОКБҰ-да студенттерге бағытталған оқыту және бағалау, оның заңдылықтары мен принциптері. ЖЖОКБҰ-дағы білім беру мазмұны. ЖЖОКБҰ-да оқытудың инновациялық педагогикалық технологиялары, нысандары мен әдістері. Студенттік ортада және қоғамда жаһандық және ұлттық құндылықтарды ілгерілету тұжырымдамалары, стратегиялары, тетіктері. ЖЖОКБҰ басқару. ЖЖОКБҰ саясаты мен рәсімдеріне сәйкес білім беру ортасын және ұйымдық мәдениетті қолдау және дамыту. Құзыреттіліктер: педагогиканың теориялық және практикалық негіздерін біледі, университетте оқу сабақтарының, әдістемелік және ғылыми жұмыстардың әртүрлі формаларын әзірлеу және жүргізу жолдарын біледі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шет тілі (кәсіби)
Мақсаты: Болашақ магистранттың кәсіби іс-әрекетінде белсенді тілді меңгеру дағдылары мен дағдыларын одан әрі дамыту негізінде шет тілін оқытудың халықаралық стандарттары шеңберінде коммуникативтік құзыреттілігін жүйелі түрде тереңдету. Мазмұны: В2, С1 деңгейлері жоғары деңгейде кәсіби және академиялық мақсаттарға арналған прагма-кәсіби бағдар түрінде ұсынылады: ғылыми ақпараттық база, ғылыми ақпаратты түсіндіру, дәлелдеу, сендіру, ғылыми қайшылықтар, академиялық жазу. Инновациялық әдістер мен технологияларды пайдалану және заманауи құралдарды қолдану (Интернет ресурстары). Кез келген сабақтас пән бойынша тілдік материалды меңгергендігін көрсету.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Ғылым тарихы мен философиясы
Мақсаты: Арнайы философиялық талдау пәні ретінде ғылым құбылысының мәселелерін, әлеуметтік-мәдени контексте алынған ғылыми білімді өндіруге арналған арнайы қызметтің даму заңдылықтары мен тенденцияларын зерделеу. Мазмұны. Ғылымның даму заңдылықтарын және ғылыми білімнің құрылымын, ғылыми зерттеу әдістерін зерделеу. Ғылымды дамытудың сыныптық емес және сыныптан кейінгі кезеңінің негізгі тұжырымдамалары мен бағыттарын білу. Жаратылыстану ғылымы, социогуманитарлық және техникалық білім әдіснамасын түсіну негізінде қазіргі теория мен практиканың шындығын талдау. Сыни ойлауды дамыту технологиялары: дәлелдердің логикасын қарау және зерделеу. Сыни рефлексивті ойлау мен метакогнитивтік қабілеттерді қалыптастыру.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 4
-
Тамақ қауіпсіздігі және тәуекелдерді басқару
Мазмұны: ХАССП жүйесі негізінде магистранттардың тәуекелдерді басқару және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласында білім алуы. Мазмұны: Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігінің заманауи мәселелері. Тамақ өнімдері мен шикізаттың химиялық және биологиялық жолдармен улану қаупі. Тамақ өндірісі өнімдеріндегі афлатоксиндердің таралуы мен қауіп-қатерін бағалау. Тамақ өнімдерінде пестицидтердің таралуын анықтау. Нитраттардың құрамы және олардың адам денсаулығына әсері. Тәуекелдерді және маңызды бақылау нүктелерін анықтау. Тамақ өнімдері өндірісінің HACCP жоспарын құру. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін бақылаудың сараланған жүйесін кешенді талдау мен бағалауды қолдану.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорнындағы сапа менеджменті жүйесі
Мақсаты: Магистранттардың тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесін дербес талдау, әзірлеу және енгізу дағдыларын меңгеруі. Мазмұны: Сапа жүйесінің даму кезеңдері. Сапа менеджменті жүйесінің үлгілері. Халықаралық стандарттар мен принциптерге негізделген сапа менеджменті. Басқару жүйелерінің сипаттамасы. Сапа менеджменті жүйелері (ISO 9000 сериясының стандарттары). Сапа және қауіпсіздікті басқару жүйесі. ХАССП жүйесі. ISO 22000 халықаралық стандарттарының талаптарына сәйкес сапа мен қауіпсіздік менеджменті жүйесі. Тамақ өнеркәсібіндегі интеграцияланған менеджмент жүйелері
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Өсімдіктекті өнімдер өндірісінің өндірістік процестерін техникалық қамтамасыз ету
Мақсаты: өсімдіктекті өнімдер өндірісі бойынша шаруашықты ұйымдастыру, заманауи технологиялық құрал-жабдықтарды тиімді пайдалану және техникалық қызмет көрсету бойынша білім алу Мазмұны: Ресурс үнемдейтін машиналық технологиялар негізінде өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіруді ұйымдастыру. Технологиялық жабдықты жоғары тиімді пайдалануды ұйымдастыру. Машиналар мен жабдықтардың тұрақты жұмысын қамтамасыз ету үшін заманауи техникалық қызмет көрсету технологияларын қолдану. Машиналардың, механизмдердің және технологиялық жабдықтардың жоғары өнімділігін қамтамасыз ету. Техникалық құралдардың жұмысын жақсарту әдістерін іздеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өнімдерінің сапасын сенсорометриялық және хемометриялық бағалау
Мақсаты: Шикізаттан алынатын тамақ өнімдерін ғылыми негізделген сенсорлық және химиялық талдаудың әдістемесі мен негізгі әдістерін тәжірибеде қолдану дағдыларын меңгеру. Мазмұны: Тамақ өнімдерінің тұтынушылық қасиеттері мен сапасын бағалау әдістері. Химиялық зерттеу әдістерін қолдану арқылы жүргізілген сараптама нәтижелерімен жұмыс жасау. Сапа көрсеткіштерін бағалау және олардың нормативтік құжаттама талаптарына сәйкестігін белгілеу. Тамақ өнімдерін заманауи талдауды ұйымдастыру. Органолептиканың психофизиологиялық негіздері. Органолептикалық және аспаптық талдау нәтижелерінің арасындағы байланыс. Сенсорлық және аспаптық талдаудың ғылыми негізделген әдістері және өнім сапасының көрсеткіштерін сандық өлшеу үшін квалиметрияны қолдану. Нақты объектілердің талдау картасын жасау.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Қолданбалы статистика
Мақсаты: жалпы статистикалық әдістерді меңгеру және статистикалық құралдарды дұрыс таңдау, модельдеу нәтижелерін интерпретациялау Мазмұны: Тамақ өнеркәсібіндегі қолданбалы статистика және математикалық модельдеудің қазіргі жағдайы. Математикалық модельдерді құру кезеңдері. Типтік тағамдық өндіріс процестерінің математикалық модельдері. Жылулық және масса алмасу процестерін модельдеу. Модельдеу принциптерін пайдалана отырып, өндірістік процестің сараланған параметрлерін оңтайландыру. Объектілер мен жүйелерді модельдеуге арналған бағдарламалық құралдар. Қолданбалы статистикада қолданылатын әдістер.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін халықаралық құқықтық реттеу
Мазмұны: Магистранттардың тамақ өнімдері өнеркәсібіне қойылатын халықаралық нормативтік талаптар және тамақ өнімдерін өндіру, таңбалау және талдау саласындағы халықаралық заңнамалар саласында білім алуы. Мазмұны: ФАО, ДДСҰ және Кодекс Алиментариус Комиссиясының қызметі. Алиментариус кодексінің стандарттары. Тәуекелдерді бағалау және ғылыми кеңес беретін ұлттық органдар. Тамақ ЕО заңының жалпы принциптері. Тамақ тізбегіндегі ЕО тәуекелдерін бағалаудың ашықтығы мен тұрақтылығы. Қоспалар. ластаушы заттар. Тамақпен жанасатын материалдар. Таңбалау. Арнайы тағамдық мақсаттарға арналған өнімдер. АҚШ үкіметінің тамақ өнімдерін жеткізу және таңбалау ережесі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің сапасын басқару
Мақсаты: тамақ өнімдерінің сапасын басқарудың әдістемесі мен принциптерін меңгеру. Мазмұны: Өнімнің өмірлік циклінің әртүрлі кезеңдерінде сапаны басқару. Жалпы сапа менеджменті. Сапаны қамтамасыз ету бойынша ISO 9000 халықаралық стандарттары бойынша ұсыныстар. Сапаны басқару құралдары. Сапа функциясын енгізу процесі. Тамақ өнімдерін жобалау сатысында сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерін квалиметриялық болжау әдістемесі. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз етудің заңнамалық базасы. Сапаны қамтамасыз ету және тамақ қауіпсіздігі саласындағы Codex Alimentarius стандарттау. Технологиялық тәуекелдерді бағалау әдістемесі. Техникалық реттеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Функционалды тамақ өнімдері
Мазмұны: Денсаулықты сақтаудағы және аурудың алдын алудағы функционалдық бағыттағы тағамдардың рөлі туралы жан-жақты білім алу, сонымен қатар нақты функционалдық мақсаттағы өнім алуға жету үшін тағам өнімдерін және технологиялық әдістерді талдау және таңдау қабілетін қалыптастыру. Мазмұны: Тамақ өнімдерінің құрамындағы функционалдық заттардың тағамдық, физиологиялық тиімділігі саласындағы ғылыми білімнің қазіргі жағдайы. Функционалды тамақ өнімдерін өндіру теориялық негіздері. Функционалды тамақтануды қолдану тәжірибесі. Функционалды бағыттағы өнімдер технологиясында пробиотикалық микрофлораны қолдану. Тұтынушылық қасиеттері жақсартылған өнімдер. Шикізат құрамы күрделі өнімдер. Құрамында бифидо-бактериялары бар өнімдерді өндірудегі технологиялық режимдерді таңдау және негіздеу. Функционалды тамақ өндірісінің даму жетістіктері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 6
-
Тамақ өндірісі үшін құрал жабдық
Мақсаты: Тамақ өнімдерін өңдеу және сақтау үшін технологиялық жабдықты таңдау, пайдалану және оңтайландыру дағдыларын меңгеру. Мазмұны: Тамақ өнімдерін өңдеуге арналған технологиялық жабдықтардың құрылымы мен жұмыс істеу принциптерін зерттеу. Технологиялық жабдықты ұтымды таңдау картасын құрастыру. Өнімнің белгіліленген бір түрін өндіруге арналған өндірістің технологиялық желісінің схемасын құрастыру және оны сыни тұрғыдан бағалау білу. Технологиялық желінің оңтайлы жұмыс режимдерін орнату. Әртүрлі технологиялық желілердің ерекшеліктері. Тамақ өнімдерін өңдеуге арналған технологиялық және қосымша құрал-жабдықтарды таңдау. Технологиялық процестерді механикаландыру үшін құрал-жабдықтардың қажеттілігін анықтау. Тамақ өнімдерін қайта өңдеу бойынша өндірістік шығындарды есептеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің қауіпсіз технологиясы
Мақсаты: тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін, тиімділігін және нарықтағы бәсекеге қабілеттілігін арттыру мақсатында оларды өңдеудің жаңа технологиялары мен әдістерін сыни тұрғыдан талдау, әзірлеу және дағдыларын меңгеру. Мазмұны: тамақ өнімдерін өңдеуде энергияны үнемдейтін, қалдығы аз, экологиялық таза технологияларды қолдану. Тамақ өнімдері шикізатының құрамдас бөліктерінің физиологиялық функционалдық және технологиялық қасиеттері, олардың өңдеу процесінде өзгеруі. Өнімнің бәсекеге қабілетті жаңа түрлерін жасау кезіндегі шешім. Өнімдерді өңдеу үшін мембраналық әдістерді қолдану. Арнайы мақсаттағы бұйымдардың құрамы мен қасиеттерін жобалау принциптерін түсіндіру. Қауіпсіз тамақ өнімдерін өңдеудің технологиялық картасын жасау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тамақ өнімдерінің экологиялық мәселелері және қауіпсіздігі
Мақсаты: Сапалы және қауіпсіз тамақ өнімдерін қамтамасыз ету мақсатында экологиялық мәселелер мен тамақ қауіпсіздігі арасындағы байланысты зерттеу. Мазмұны: Тамақ өнімдерінің сапасына әсер ететін негізгі экологиялық факторлар. Экологиялық тәуекелдерді бағалау. Тамақ өнімдерінің биологиялық, химиялық және физикалық қауіпсіздігін талдау. Тамақ өнімдерінің ластануын бағалау әдістері. Экология және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы құқықтық база және халықаралық стандарттар. Экологиялық сертификаттау және тамақ өнімдерін таңбалау. Тамақ өнімдерін экологиялық қауіпсіз өндіру және тұтыну саласындағы инновациялар. Жасыл экономика.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің технологиялық процестері және аппараттары
Мақсаты: Магистранттардың тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары, оларды пайдалану және пайдалану тиімділігін қамтамасыз ету саласында білім алуы. Мазмұны: Тамақ өнімдері өндіретін кәсіпорындарында қолданылатын сұйықтықтар мен газдар механикасындағы, жылу, масса алмасу және тоңазыту процестеріндегі перспективалық процестерді талдау. Әртүрлі мақсаттағы құрылғылардың жұмыс режимдерін реттеу және шарттарды талдау. Аппарттардың жұмыс істеу тиімділігін бағалау. Инженерлік есептеулермен, технологиялық процестің шарттарына аппараттардың сәйкестігі. Әртүрлі мақсаттағы аппараттардың жұмысы. Аппараттардың жұмысын, режимдерін олардың тиімділігін қамтамасыз ету үшін реттеу және бақылау. Тамақ өнімдерінің өндірістік процестері мен аппараттарының даму перспективалары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Ақуыздарды ұтымды пайдалануға негізделген жаңа технологиялар
Мақсаты: Нақты мақсаттарға жету және тамақ өндірісі саласындағы өзекті мәселелерді шешу үшін ақуыздарды тиімді пайдаланатын жаңа технологияларды дамыту дағдыларын меңгеру. Мазмұны: Адам өміріне қажетті тағам өнімдерін өндірудегі ақуыздардың рөлі. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында ақуыздарды ұтымды пайдалану үшін тиімді химиялық процестерді қолдану. Әртүрлі халықтың топтарын рационалды тамақтануды қамтамасыз ету үшін тағамдық құрамдарды құрастыру принциптерін қолдану. Ақуыздарды ұтымды пайдалану арқылы тамақ өнімдерін жасаудың ғылыми негіздері. Ақуыздарды пайдалана отырып, дәстүрлі өнімдерді өндіру технологиясын жетілдіру. Ақуыздарды ұтымды пайдалану негізінде өнімдерді құру перспективалары..
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Агроөнеркәсіп кешенінің қайта өңдеу салаларындағы қаржылық экономикалық бақылауы
Мақсаты: Қайта өңдеу салаларында тиімді қаржылық-экономикалық бақылаудың принциптерін түсіндіру. Мазмұны: Қайта өңдеу салаларында қаржылық-экономикалық бақылау түсінігінің анықтамасы. Қаржы-экономикалық бақылаудың нысандары, әдістері мен құралдары Қаржы-экономикалық бақылауды ұйымдастыру және жетілдіру. Қаржы-шаруашылық басқару тиімділігінің сапасын қамтамасыз ету, қаржы қатынастары субъектілерінің қаржылық заңнаманы сақтауын тексеру, мемлекет жүргізетін біртұтас қаржылық саясатқа жәрдемдесу, қаржы ресурстарын пайдаланудың ішкі резервтерін анықтау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін термиялық өңдеу
Мақсаты: магистранттардың тамақ өнімдерінде қажетті қасиеттерге қол жеткізу үшін олардың термиялық өңдеу саласында білім алуы. Мазмұны: Тамақ өнімдерін термиялық өңдеу үшін қолданылатын заманауи машиналар мен аппараттарды талдау. Тамақ өнімдерін термиялық өңдеудің прогрессивті әдістері. Тамақ өнімдерін термиялық өңдеу әдістерінің микроорганизмдердің термиялық тұрақтылығының өзгеруіне және ферменттердің термиялық инактивациясына әсерін талдау. Тамақ өнімдерін термиялық өңдеу саласындағы ғылымның қазіргі жағдайы. Қажетті микробиологиялық және органолептикалық көрсеткіштері бар тағам өнімдерін алу үшін термиялық өңдеу әдістері мен режимдерін таңдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерін төмен температуралық өңдеу
Мақсаты- Магистранттардың тамақ өнімдері мен ауылшаруашылық шикізатын төмен температурада өңдеу және сақтау саласындағы білімдерін және оларды тоңазытуда өңдеудің оңтайлы әдісі мен режимдерін таңдай алуы. Мазмұны: Төмен температурадағы тағамды өңдеудегі ғылымның жағдайы. тамақ өнімдері және шикізатты төмен температурада өңдеу мен сақтаудың озық әдістері. Тамақ өнімдерін салқындату, мұздату, тоңазытқыш арқылы сақтау, қосымша салқындату, алдын-ала салқындату мұздату және жібітудің оңтайлы режимдерін талдау және таңдау. Тамақ өнімдерін төмен температурада өңдеу және сақтау процестерін есептеудің заманауи әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Шикізат пен дайын өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын бағалау
Максаты: Қолданыстағы стандарттар бойынша шикізат пен дайын өнім сапасының қауіпсіздігін бағалау және сынақ нәтижелерін түсіндіру, дағдыларын меңгеру. Мазмұны: Еуропалық және Кедендік одақтардағы зертханалық бақылау және тамақ қауіпсіздігі критерийлері. Шикізат пен дайын өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын бағалаудың теориялық мәселелері.Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін зерттеудің заманауи әдістері. Еуропалық Одақтың тамақ өнімдерін бақылау жүйесінің тәуекелге негізделген тәсілі. Тағамдық ластаушы заттардың концентрациясын төмендетудің техникалық және технологиялық нұсқалары.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ өнімдерінің қаптамасы
Мақсаты: тамақ өнімдерін олардың қауіпсіздігі мен сапасына қойылатын талаптарға сәйкес қаптаудың тиімді әдістері және ыдыс түрлері туралы білімін көрсету Мазмұны: тамақ өнімдері қаптамасын таңдау, тағайындалуы бойынша жіктелуін зерттеу, қаптаманың негізгі функциялары, тамақ өнімдері қаптамасына қойылатын талаптар, сапасы мен сақтау мерзіміне әсер ететін факторлар. Тұтынушылық қаптамаларын таңдау: полимерлі және табиғи, полимерлерді қолданатын қаптама түрлері, тағаммен байланысы және қорғаушы қасиеттері, орау әдістері: қатты, жартылай қатты, жұмсақ. Қаптаманың дизайны. Орау материалдарының жаңа функциялары мен қасиеттерін зерттеу. Биологиялық ыдырайтын орау материалдары. Қоршаған ортаға зиянды әсер етпейтін атмосфералық оттегі мен күн сәулесінің әсерінен өздігінен ыдырайтын пленкалық қаптама. Белгілі бір қасиеттері мен сипаттамаларға ие өсімдік шикізатынан дайын өнім өндіруді жақсартуға бағытталған озық орау технологияларын жедел енгізу. Тамақ қаптамасының дамуының заманауи трендтері. Процестерді оңтайландыру, шығындарды азайту және орау сапасын жақсарту үшін жасанды интеллект технологияларын пайдалану. Тұтынушының тартымды және ақпараттылық тәжірибесін жақсарту үшін QR кодтары сияқты жасанды интеллект арқылы жұмыс істейтін интерактивті мүмкіндіктер.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Ғылым философиясының ережелеріне сүйене отырып, қазіргі ғылымның негізгі дүниетанымы және әдіснамалық мәселелерін, сондай-ақ фактілер мен құбылыстарды талдайды.
- Ғылыми мәтіндерді құрастыру, ғылыми пікірталастарда ғылыми зерттеу нәтижелерін хабарлау және қорғау кезінде арнайы мамандандырылған лексиканы және шет тілін қолданады.
- Білім беру ұйымдарында және тамақ өнімдерін өндіру кәсіпорындарында жұмыс күшін басқаруда психология саласындағы заманауи білімді пайдаланады.
- Тамақ өндірісі саласында кадрларды даярлауды жүзеге асыратын білім беру ұйымдарында оқытудың заманауи әдістері мен инновациялық (сонымен қатар цифрлық) технологияларын меңгергендігін көрсетеді.
- Функционалды бағыттағы тамақ өнімдерін өндіру, сақтау және орау үшін инновациялық технологияларды дайындайды.
- Халықаралық сапа стандарттарын ескере отырып, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз ету бойынша оңтайлы шешімді өз бетінше қабылдайды.
- Қазіргі заманғы физика-химиялық және сенсорлық талдау әдістерін пайдалана отырып, өндірістік бақылауды және тамақ өнімдері мен шикізаттың сапасын бағалауды ұйымдастырады.
- Тамақ өнімдерін өндіруге арналған технологиялық жабдықтарды жобалау, пайдалану және оңтайландыру туралы білімін көрсетеді.
- Азық-түлік кәсіпорындарының тиімділігін талдауды ескере отырып, қауіпсіз тамақ өнімдерін өндіру үрдістерін басқарады.
- Ауыл шаруашылығы шикізатынан инновациялық және қауіпсіз азық-түлік өнімдерін жасау бойынша өзінің теориялық және тәжірибелік зерттеулерінің нәтижелерін сыни тұрғыдан бағалайды.