6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (тағам саласы бойынша) в АТУ
-
Білім беру бағдарламасының мақсаты Қазіргі жағдайда бағдарланатын, терең кәсіби және әлеуметтік құзыреттері бар тамақ саласындағы стандарттау, сертификаттау, метрология және сапаны басқару бойынша жоғары білікті бәсекеге қабілетті кадрларды даярлау
-
Академиялық дәреже Бакалавриат
-
Оқыту тілі Русский, Қазақша
-
ЖОО атауы Алматы технологиялық университеті
-
Оқу мерзімі 4 года
-
Кредиттер көлемі 242
-
Білім беру бағдарламаларының тобы B076 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
-
ҰБТ-дағы пәндер Математика және Физика
-
Білім беру саласы 6B07 Инженерлік, өңдеу және құрылыс салалары
Пәндер
-
Экономикалық-құқықтық және экологиялық білім модулі (Экономика негіздері және кәсіпкерлік, құқық негіздері мен сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет, экология және тіршілік қауіпсіздігі)
Мақсат: экономика және кәсіпкерлік негіздері, Құқық және сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет негіздері, тіршілік әрекетінің қауіпсіздігін және экожүйелер мен қоғамның орнықты дамуын қамтамасыз ету үшін табиғат пен қоғамның өзара іс-қимылының ерекшеліктері бойынша базалық білімді қалыптастыру. Экономика негіздері. Экономикалық даму мәселелері. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерліктің мәні, бизнес моделі, жоспарлау және сату стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияға бейімділік. Қаржылық сауаттылық негіздері. ҚР құқықтық жүйесі. Субъектілердің құқықтық қатынастары мен жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылықтар үшін моральдық-адамгершілік және құқықтық жауапкершілік. Қазіргі заманның экологиялық мәселелері. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты даму стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Экологиялық сипаттағы төтенше жағдайлар және тіршілік қауіпсіздігі.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бейорганикалық химия
Мақсат: Талдаудың сандық әдістерінің теориялық негіздерін және анали-тикалық аспаптармен жұмыс істеудің практикалық дағдыларының білімін қалыптастыру. Атом құрылысы. ХЭПЖ. Атом орбиталдарынка толтыру қағидалары мен ережелері. Химиялық байланыстың пайда болу машинері және типтері, ониң сипаттамалары. Бейорганикалық және кешенді қосы-лыстар. Химиялық термодинамика. Химиялық процестің мүмкіндігі мен бағыты. Реакционные кинетические сипаттамалары. Химиялық тепе-техдік. Ерітінділер.Электролиттик диссоциация, гидролиз, тотығу-тотықсыздану реакциилары, электрохимиялық процестер. Металдар және металл емес металдар, оларды алу және қасиеттері.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Математика
Мақсат: Есептердің дұрыстығын анықтау, қолданбалы есептерді шешуде математикалық аппараттарды қолдану, болашақ кәсіби қызмет мәселелерін шешуде математикалық әдістерді қолдану, қолданбалы есептерді зерттеумен байланысты математикалық модельдер жасау Сызықтық алгебра және аналитикалық геометрия. Бір айнымалы функциялардың дифференциалдық есебі. Бірнеше айнымалы функциялардың дифференциалдық есебі. Бір айнымалы функциялардың интегралдық есебі. Бірнеше айнымалы функциялардың интегралдық есебі және өріс теориясының элементтері. Қарапайым дифференциалдық теңдеулер. Сериялар, функционалдық элементтерді талдау, гармоникалық талдау. Күрделі айнымалы функциялар теориясы. Ықтималдықтар теориясы және математикалық статистика. Дискретті математика.
Оқу жылы - 1
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Аналитикалық химия
Мақсат: Технологиялық әсер етуден туындайтын химиялық және биохимиялық процесстерге сараптама жасауды, технологиялық өңдеу, сонымен қатар сақтау және тасмалдауда болатын көрсеткіштерді анықтау. Химиялық талдау әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістері. Қолдану саласы бойыншатұндыру, шөгіндилер әдісі. Титриметриялық талдау. Қышқыл- негіз, тотығу-тотықсыздану титрлеу, кешендіоқу әдісі және тұндыру. Кернеу, көрсеткіштер, титрлеу шарттары. Кернеу, индикатор, титрлей карты. Физика-химиялық талдау әдістерінің жалпы сипаттамасы. Оптикалық, электрохимиялық және хроматографиялық талдау әдістері (нефелометрия, фотометрия, турбидиметрия, рефрактометрия, потенциометрия, кондуктометрия, вольтаметрия, хроматография).
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Физика
Мақсат: Физикалық физикалық заңдар және олардың табиғаттағы көріністері туралы студенттердің ой-өрістерін дамыту. Ғылыми-техникалық есептерді шешуде негізгі физикалық заңдылықтарды қолдану мүмкіндіктерін көрсетіңіз. Табиғи ғылыми пәндердің бірлігі мен эмпирикалық және теориялық білімнің байланысын суреттеу Пәннің мақсаты білім алушылардың механика, молекулярық физика және термодинамика, электр және магнетизм, оптика, атом және ядролық физиканың негізгі түсініктері мен заңдары туралы білімін қалыптастыру, сонымен қатар нақты есептерді шешуде физиканың іргелі заңдарын қолдана отырып, практикалық дағдыларды меңгеру. Механика: материалдық нүктенің қозғалысы. Динамика заңдары. Жұмыс. Ауырлық, серпімділік және үйкеліс күштері. Молекулярлық физика және термодинамика. Электр және магнетизм. Толқындық оптика. Атом және ядролық физика. Материалдық нүктенің механикалық кинематикасы мен динамикасының, молекулық физика және термодинамика, электр және магнетизм, аспаптық оптика, атом және ядролық физиканың негізгі түсініктері мен заңдары туралы білімдерін көрсете алады; есептерді шығаруда физиканың негізгі формулаларын қолданады; Физиканың заңдарын қолдана отырып, тәжірибелік және практикалық есептерді шеше алады.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Ғылыми зерттеу негіздері және патенттану
Мақсат: Студенттерді ғылыми зерттеулер саласында негізгі түсініктермен таныстыру, СҒЗЖ ұйымдастыру, курстық және дипломдық жұмыстарды орындауға дайындық. Ғылыми білім әдіснамасы түсінігі. Ғылыми зертеу тақырыбын құрастыру. Әмбебап ондық жіктеу. Кітаппен жұмыс істеу ерекшеліктері. Патент және оны алу тәртібі. Өнертабыс, пайдалы модельдер, өнеркәсіптік үлгілер: анықтамалар, патентке қабілеттілік шарттары, құқықтық қорғау. ҒЗЖ енгізу процессі және оның кезеңдері. Ғылыми-зерттеу жұмысының құрылымы. Кестелерді, графиктерді, формулаларды, сілтемелерді рәсімдеу.
Оқу жылы - 1
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Жалпы өлшеу теориясы
Мақсат: Студенттер қажетті өлшеу дәлдігінің бірлігін қамтамасыз ету, өлшеу әдістері туралы теориялық білім алады әртүрлі физикалық шамалар және олардың нәтижелерін өңдеу Өлшемдердің негізгі ұғымдары мен мерзімдері, өлшенетін шамалар, физикалық шамалар бірлігі, өлшеу нәтижесіне әсер ететін факторлар, деректерді өңдеудің тәжірибелік әдістері, өлшеу құралдары, сонымен қатар өлшеудің біркелкілігін қамтамасыз ету әдістері қарастырылады. Өлшемдердің адамның табиғатты білудегі рөлі, әртүрлі физикалық шамалардың өлшеу процестерінің теңдеулерін құру принциптері. Шамалар бірлігінің халықаралық жүйесі және өлшемді теория негіздері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам химиясы
Мақсат: Технологиялық әсер етуден туындайтын химиялық және биохимиялық процесстерге сараптама жасауды, технологиялық өңдеу, сонымен қатар сақтау және тасмалдауда болатын көрсеткіштерді анықтау. Тағам өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығы. Тағамдық шикізатты өңдеу кезінде қолданылатын процестердің тағам өнімдерінің әртүрлі сапалық сипаттамаларына әсерін бағалау. Тағам өнімдерінің сапалық көрсеткіштері. Тағамның негізгі нутриенттерінің биологические рөлі, функции және қасиеттері. Технологии әсермен бірлікте өтетін биохимиялық және биохимиялық процестердің талдауын зерттеу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Электрохимия
Мақсат: электрохимия саласындағы заманауи жетістіктерді, заттардың қышқылдық-негіздік және тотығу-тотықсыздану қасиеттерінің мәселелерін, химиялық байланыс, комплементарлылық, металдар мен олардың қосылыстарының қасиеттерін, электрохимияны (коррозия мен коррозиядан қорғау, токтың химиялық көздері) оқыту. Химиялық жүйелер: ерітінділер, дисперсті жүйелер, электрохимиялық жүйелер, катализаторлар және каталитикалық жүйелер, Полимерлер және олигомерлер; химиялық термодинамика және кинетика: химиялық процестердің энергетикасы, химиялық тепе-теңдік, реакция жылдамдығы және оны реттеу әдістері, тербелмелі реакциялар; заттардың реактивтілігі: элементтердің химиясы және периодтық жүйесі, қышқылдық-негіздік және тотығу-тотықсыздану қасиеттері заттар, Химиялық байланыс, комплементарлық, металдар мен олардың қосылыстарының қасиеттері; электрохимия (Коррозия және коррозиядан қорғау, токтың химиялық көздері), химиялық сәйкестендіру: сапалық және сандық талдау, Аналитикалық сигнал, химиялық, физика-химиялық және физикалық талдау.
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Стандарттау және техникалық реттеу
Мақсат: Қазақстан Республикасындағы стандарттау және техникалық реттеуді қолдану салалары, техникалық реттеу және стандарттаудың мемлекеттік жүйесінің құрылымы, стандарттау мен техникалық реттеуді ғылыми-техникалық қамтамасыз етудің негізгі ұстанымдары мен принциптерін негіздеу білімді қалыптастыру Стандарттау және техникалық реттеу саласын зерттеу. Стандарттау түрлері. Стандарттау принциптері. Ұлттық және мемлекетаралық стандарттау. Академиялық жазудың әртүрлі түрлерін қолдану.GS1 сандық сәйкестендіру бағдарламасы. Штрих-код үшін GS1 стандарттары. Штрих-кодқа арналған GS1 стандарттары және өнім туралы қосымша ақпарат.Қауіпсіз өнім, контрафактілік тауарлар аз. Стандарттарды, стандарттау принциптері мен әдістерін және сапаны бақылауды қолданудағы практикалық дағдыларға үйрету, сондай-ақ студенттерде технологиялық процесс пен өнімнің қауіпсіздігі мен сапасын қамтамасыз етудегі стандарттау мен техникалық реттеудің рөлін түсінуді қалыптастыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 1
Несиелер - 3
-
Метрология
Мақсат: Студенттердің өлшеуге сауатты ыңғайы қалыптасады, өлшеу әдістері мен құралдары, өлшеу бірліктері, физикалық шамалардың негізгі бірліктерінің эталондары, ҚР өлшеу бірліктері туралы студенттердің жалпы түсінік алуы Елдегі және шетелдегі метрологияның қазіргі жағдайы, олардың бірлігін қамтамасыз етудің өлшемдері, әдістері мен құралдары, қажетті дәлдікке қол жеткізу жолдары, дамыған елдерде метрология бойынша қызметті ұйымдастыру, метрология бойынша халықаралық және өңірлік ұйымдар туралы. Метрологияның теориялық, ұйымдастырушылық, ғылыми және әдістемелік негіздері, өлшем бірлігін қамтамасыз етудің құқықтық негіздері
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Инженерлік және компьютерлік графика
Мақсат: Нақты инженерлік өнімдерінің толық графикалық үлгілері болып табылатын техникалық сызбаларды құрудың теориялық негіздерін зерттеу МЕМСТ талаптарына сәйкес келетін сызбаларды, сызбаларды, мәтіндік техникалық құжаттарды зерттеу. Техникалық сызбаларды құрудың теория негіздері, нақты инженерлік бұйымдардың графикалық модельдері. Күрделі техникалық объектілердің сызбаларын жасау. Техникалық шешімдерді сызбаның көмегімен баяндау, сондай-ақ аспап жасау бұйымдарының құрылымын сызба бойынша түсіну (оқу), оларды жасау әдістері және әрекет ету принципі.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Квалиметрия
Мақсат: Теориялық базаны құру, қажетті сапаға жету үшін басшылыққа ала отырып, өнімнің, жұмыстың және көрсетілетін қызметтердің сапасын сандық анықтау үшін практикалық дағдыларды дамыту. Квалиметрияның негізгі түсініктері. Квалиметрия принциптері. Квалиметрия объектілері. Сапа көрсеткіштерінің жіктелуі. Сапа көрсеткіштерін кешендеу және сапа көрсеткіштерінің салмақ коэффициенттерін анықтау. Сапа деңгейін анықтау. Сапа деңгейін бағалау кезеңдері. Сапа деңгейин бағалау әдістері. Әр түрлі нысандардың сапалық деңгейін бағалау. Сапаны басқару мәселесімен бірге сапаны өлшеу және бағалау мәселелері. Ресімделетін объектіге кешенді бағалау жүргізу.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Деректерді талдаудың бағдарламалық құралдары 1
Мақсат: Пәнді меңгерудің міндеттері студенттерге статистикалық мәліметтерді талдау үшін компьютерлік бағдарламаларды қолдану арқылы мәліметтерді талдау және өңдеу әдістерін үйрету болып табылады. Статистика деректерді талдау пакеттеріне шолу. Кездейсоқ шамалардың таралу заңдары. Гистограммалар мен Парето диаграммаларын құру. Корреляциялық және регрессиялық талдау. Қарапайым, көпмүшелік және бірнеше регрессия бақылау карталары сандық және балама негізде. Статистикалық деректерді талдау бойынша компьютерлік бағдарламаларды қолдана отырып, деректерді талдау және өңдеу әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Тағам өндірісі қауіпсіздігінің менеджмент жүйесі 1
Мақсат: Қауіпсіздік түрлерін және көрсетікштерін оқу; ластағыш және тосиндік заттарының түрлерін, азық түлік шикізаттар және тамақ өнімдерінің қауіпсіздігіне гигиеналық талаптары; өнімде токсиндік және микробиологиялық көрсеткіштерін анықтау әдістері Курста өнім қауіпсіздігінің көрсеткіштері, ониң түрлері, тағамдық қоспалар және олардың жіктелуі, тамақтанудың гигиеналық принципы және тағамдық қоспаларды пайдалануды бақылау. Өнімдердің улы және негізгі ластану көздерін, тағамдық қоспалардың негізгі топтарын анықтау. ГМИ қолданудағы заңдар. ТР КҚ Азық-түлик қауіпсіздігі туралы (ТР КО 021/2011) негізгі ережелері және сапа менеджменті және тағам қауіпсіздігі қағидалары. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік өнімдерінің ластануының негізгі көздері мен тәсілдері шетелдік химиялық заттар болып табылады. Сыртқы заттардың жіктелуі, олардың токсикологические бағалауы мен қауіпсиздігі критерии, тамақ өнімдеріндегі стандарттар.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 8
-
Азық-түлік шикізатының сапасын бағалау әдістері мен құралдары
Мақсат: Химиялық немесе физика-химиялық (аспаптық) талдау әдістерімен сапалық немесе сандық талдау жүргізу әдістері туралы білім алу; талдау кезінде қолданылатын өлшеуіш аспаптармен және құрал-жабдықтармен жұмыс істеу дағдыларын студенттердің меңгеруі Тағам өнімдерінің сапалық немесе сандық талдауын анықтаудың әртүрлі әдістерін зерделеу, талдаудың (аспаптық) әдістерімен танысу. Тағам өндірисі кәсіпорындарындағы бақылау жүйесі, тағам технологиисында қолданылатын бақылау әдистеринің теоретическилық негіздерін зерделеу, тағам өндірісі шикізаты мен өнімінің сапасын бақылау үшін пайдаланылатын бақылаудың негізгі әдістерін практическилық игеру. Өнім өндіру цехтарындағы бақылау әдістері.
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тауартану, өнеркәсіптік дизайн және брендинг(ағылшын тілінде)
Мақсат: Тауарлардың жіктелу топтарын, тауардың сандық сипаттамаларын, тауарлық сипаттамалардың қалыптасуы мен сақталуын қамтамасыз ететін факторларды, ысыраптардың түрлерін, туындау себептерін, сондай-ақ нарықтағы жағдайды болжау, тауар белгісінің орнын анықтау мәселелерін зерттеу. нарықта, бренд пен өнімді, жылжыту сапасын бағалау Тауарлар курсы, оның тұтынушылық құндылықтары. Тауартанудың теоретикалық негіздері: Негізгі ұғымдар, мақсаттар, міндеттер, қағидаттар, Функционал, әдістер, негіз қалаушы тауартану сипаттамалары, тауарлық шығындардың түрлері, олардың пайда болу себептері, есептен шығару тәртібі, ассортименттің сыныптамасы, біртекті топтардағы азық-түлік және азы қ-түлік емес тауарлардың тауартану сипаттамалары, олардың сапасын бағалау, таңбалау, тасымалдау және сақтау шарттары мен мерзімдері. Процестерді оңтайландыру әдістері және дизайн-білім беру әдістері, 3D-нюсандары, AR-технологии. Имидж және бизнес-көрсеткіштері саласындағы бренд көрсеткіштері. Байланыс стратегиялық шешімдері және сәтти жарнамаларды іске қосу. Маркетинг саласындағы дағдылар және жылжыту стратегиясы. Брендті талдау, маркетингтік науқандарды іске қосу және өнімдерді нарыққа шығару және брендті орналастыру
Оқу жылы - 2
Семестр - 2
Несиелер - 3
-
Тағам саласындағы бақылау жүйесі
Мақсат: Азық-түлік өндірісіндегі қадағалану жүйесін зерделеу, дайын өнімді дайындаудың технологиялық процесінің барлық кезеңдерінде өнім өндірудегі қауіп-қатер қаупін азайту, болашақта осындай проблемаларды болдырмау үшін қауіптілігі жоғары аймақтарды бақылау. Тамақ өндірісіндегі қадағалау жүйесінің түсінігі. Дайын өнімді дайындау үшін технологиялық процестің барлық кезеңдерінде тамақ шикізаты мен өнім жүйесін көрсету. Азық-түлік тұтынушысы үшін қауіпсіздікке байланысты мәселелер. Төмендеуі тәуекел қауіп өнімдерін өндіруде, жылдам әрекет етіп, ерекше жағдай. Болашақта осындай проблемалардың алдын алу үшін анықталған жоғары қауіпті учаскелердегі бақылау. Кәсіпорыннан тыс температуралық режимдерді сақтау (сыртқы бақылау), өндіріс процесі және құжат айналымы (ішкі бақылау), өнімнің қауіпсіздігін құжатпен растай отырып, технологияны және регламенттелген операцияларды сақтау.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Өлшемдер күйін бағалау
Мақсат: Мәлімделген (бекітілген) қызмет саласында зертхананың өлшемдерді орындау мүмкіндіктерінің сәйкестігін растау мәселелерін зерделеу, сынау, өлшеу зертханалары мен өндірістік және аналитикалық бақылау зертханаларында өлшемдердің жағдайын бағалау. Мәлімделген (бекітілген) қызмет саласында зертхананың өлшемдерді орындау мүмкіндіктерінің сәйкестігін растау. Өлшемдер жағдайын бағалау МИ 2427-2016 Ұсынымына сәйкес жүзеге асырылады. Өлшем бірлігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесі. Сынақ, өлшеу зертханалары мен өндірістік және аналитикалық бақылау зертханаларындағы өлшемдердің жағдайын бағалау. Зертханадағы өлшемдердің жағдайын бағалау қызметтері
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Деректерді талдауды бағдарламалық қамтамасыз ету 2
Мақсат: Курс мәліметтерді талдау мен интерпретациялауға арналған жүйелерді алгоритмдік қамтамасыз ету мәселелерін қарастырады. Деректерді талдау әдістері және алынған нәтижелерді одан әрі түсіндіру сипатталған. Детерминистік және статистикалық модельдерді қолдана отырып, деректерді жіктеу мәселелеріне көп көңіл бөлінеді. Деректер өлшемдерін азайту әдістері қарастырылады. Data Mining технологиясына негізделген деректерді талдаудың жаңа әдістері зерттелуде. Эксперименттік деректерді өңдеу мәселелерін шешу үшін қолданбалы бағдарламалардың заманауи пакеттері талданады.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерінің сапасын сенсорлық бағалау
Тауарлардың сенсорлық белгілері, дәмдеу және микробиологиялық талдау әдістері, дегустатор сарапшыларына қойылатын талаптар, балл шкаласын жасаудағы және профильдік талдаудағы сараптамалық әдістер, дегустациялық және аспаптық талдау нәтижелерінің өзара байланысы. Сарапшылардың сенсорлық қабілеттерін анықтау. Дегустаторлардың іскерлік қасиеттерін анықтау, Тамақ өнімдеріне органолептикалық талдау жүргізу бойынша сараптамалық топты (дегустациялық комиссияны) қалыптастыру. Органолептикалық бағалаудың баллдық шкалалары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Тағам өндірістерінде сапа менеджменті жүйесін әзірлеу 1
Мақсат: Тиісті салалардың кәсіпорындары мен ұйымдарында сапа менеджменті жүйесін әзірлеу, құру және енгізу бойынша студенттердің білім алуы. Азық-түлік кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесі саласында IDEF0 цифрлық бағдарламалық құралын қолдануды зерттеу. Сапа менеджменті жүйесі саласындағы терминологияны қарастыру. Процесті және жүйелік көзқарасты қалыптастыру. Азық-түлік кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесін дамыту тәсілдерін зерттеу
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өлшеу және бақылау әдістері мен құралдары
Әртүрлі текті шикізат пен өнімдерді өлшеу және бақылау әдістері мен құралдары туралы курстар. Тағайындау құрылғылары, түзету ережелері, өлшеу қателігінің өлшеу аспаптары мен өлшеу аспаптарын реттеу; өлшеу қателерін анықтау әдістері, өлшеу объектілерін сипаттау үшін нысандар: шамалар, сигналдар, өлшеу туралы ақпарат. Электрлік емес шамаларды өлшеу әдістері мен құралдары, электрлік шамаларды өлшеу әдістері мен құралдары, түрлері мен бақылау құралдары, сынау түрлері мен құралдары.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 6
-
Аккредиттеу критерийлеріне сәйкестігін бағалау
Мақсат: Сынақ, калибрлеу зертханалары мен сертификаттау органдарына аккредиттеудің жалпы талаптарымен таныстыру. Зертханаларда сапа менеджменті жүйесін зерттеу және дамыту. Бағалау түсінігі. Нақты қызмет бағытындағы нақты стандартқа өтінім берушінің өтінімі бойынша аккредиттеу материалдарын Құжаттамалық сараптау. Бағалаушының басшылығымен бағалау. Бақылау сынақтарының, зерттеулердің, куәгерлік бағалардың жүргізілуін бақылау рәсімі
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Тағам өндірісі қауіпсіздігінің менеджмент жүйесі 2
Мақсат: бакалаврлар арасында қажетті теориялық және практикалық білімдерді қалыптастыру және нормативтік құжаттаманың талаптары мен нарық қажеттіліктеріне сәйкес өсімдік шикізатынан алынатын тағам өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету бойынша кәсіби міндеттерді шешу дағдылары мен дағдыларын меңгеру Азық-түлік кәсіпорындарында сапа және қауіпсіздік менеджменті жүйелерін тағайындау және енгізу. ҚР-дағы тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі жүйелерінің нормативтік-заңнамалық негізі. Мемлекеттің тамақ қауіпсіздігі саласындағы қызметін реттейтін заңдар. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесін әзірлеу. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйелерінің негізгі элементтері. Алиментариус Кодексінің Принциптері. ХАССП жүйесінің принциптері. Алдын ала кезеңдер. Бастапқы ақпаратты жинау және талдау. Тиісті өндірістік тәжірибелерді талдау және қолдану. Азық түлік қауіпсіздігі саласындағы менеджмент жүйелері ХАССП (ҚР СТ 1179-2003), ҚР СТ ISO 22000-2019 (ISO 22000:2018) жүйесі негізінде тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету. Тамақ өнімдерін жасау тізбегіндегі кез келген ұйымдарға қойылатын талаптар..
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өлшемдердің физикалық негіздері және эталондар
Мақсат: Пәнді меңгеру мақсаты өлшеу құралдарының құрылысына жататын физикалық әсерлерді және физикалық шама бірліктерінің эталондарын оқу. Халықаралық стандарттау және сертификаттау негіздері. Қазіргі халықаралық нормативтік құжаттар стандарттау және сертификаттау рәсімдері, оның теориялық және заңнамалық базалары, өнім сапасының көрсеткіштері және оларды анықтау әдістері. Сапаны қамтамасыз етудің инженерлік-техникалық тәсілі, стандарттаудың технологиялық объектілерін басқару процестері. Құқықтық негіздер және ұйымдастырушылық-әдістемелік принциптер. Халықаралық стандарттауды нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 3
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Өнімнің сәйкестігін растау
Мақсат: Студенттердің сәйкестікті растау саласында білім алуы, студенттердің сәйкестікті растау саласындағы нормативтік құжаттамамен жұмыс істеу дағдыларын қалыптастыру. Қазақстан Республикасындағы сертификаттау қағидалары мен ережелері, сертификаттау саласы, тамақ және ауыл шаруашылығы өнімдерінің сәйкестігін растау схемалары, ережелері мен тәртібі, Қызметтер мен сапа жүйелерін сертификаттау курсы. Сертификаттаудың түрлері. Растау белгілері. Міндетті және ерікті аттестация.Академиялық жазудың әртүрлі түрлерін қолдану. Орналасқан жерді, өнімдер мен жүктерді, штрих-кодтарды анықтауға арналған сектор-3 бағдарламалық қамтамасыз ету. Саудадағы өнімді бірегей анықтау үшін штрих-кодтарды (GTIN) алу. Өндірушіден тұтынушыға дейін жеткізу тізбегі бойынша барлық өнімдерді бірегей тануды анықтау және пайдалану үшін сектор-3 бағдарламасы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өндірістерінде сапа менеджменті жүйесін әзірлеу 2
Мақсат: Тамақ кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесін дамыту бойынша жұмыстарды жүргізудің мақсаттарын, негізгі принциптері мен негізгі тәртібін анықтау Азық-түлік кәсіпорындарындағы сапа менеджменті жүйесі, оның элементтері және жүйенің қалыптасу үдерісі саласындағы тәжірибелік дағдыларды меңгеру. Тамақ кәсіпорындарында сапа менеджменті жүйесінің тиімділігі мен тиімділігін бағалаудың әдістемелік тәсілдерін меңгеру.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Тағам өнімдерін идентификациялау және бұрмалау
Азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау, сәйкестендіру түрлері мен әдістерін, объектілерді, субъектілерді, сәйкестендіру және жалғандықты анықтау әдістері мен әдістерін, бірдейлендірілген тамақ өнімдерінің топтарын анықтаудың тұжырымдамалары. Қазақстан Республикасының және басқа елдердің заңнамалары тұтынушылардың құқықтарын қорғауға, тауарларды сәйкестендіруге арналған нормативтік базаға бағытталған. Азық-түлік өнімдерінің жекелеген топтарын бұрмалаудың ықтимал түрлері, тамақ өнімдерінің жекелеген түрлерін жалған анықтау критерийлері мен әдістері. Бұрмалаудың құқықтық, әлеуметтік және адамгершілік салдары. Пәнді зерттеу азық-түлік өнімдерін сәйкестендіру және бұрмалау мәселелерін шешудің әдістемесіне, студенттің түпнұсқалығын анықтауға және азық-түлік өнімдерінің жекелеген топтарын бұрмалауды анықтайтын дағдыларға ие болуына арналған.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сапа басқару саласындағы құжаттарды әзірлеу
Мақсат: Болашақ мамандарға стандарттар мен нормативтік құжаттамаларды әзірлеуде арнайы білім мен дағдылардың жиынтығын үйрету, әзірлеу кезеңдерінің құрылымы бойынша білім беру; стандарттарды әзірлеу құрылымы, мемлекеттік бақылау және қадағалау қызметтері туралы ақпаратты игеруге үйрету Нормативтік құжаттаманың құрылымы, ұлттық стандарттарды әзірлеу және үйлестіру, ТР қолдану, номенклатураны таңдау негіздемесі, стандарттардың құрылымдық элементтері.Академиялық жазудың әртүрлі түрлерін қолдану. Нормативтік құжаттарды әзірлеу кезеңдері, нормативтік құжаттардың түрлері мен санаттары GS1 цифрлық сәйкестендіру бағдарламасы. ID GS1 Өнімдерге, құжаттарға, физикалық орындарға және т.б. стандартты идентификаторларды тағайындауға арналған кілттер. Жаһандық өнім классификациясы (GPC). GS1 жаһандық деректер үлгісі. GS1 SmartSearch. GS1 Жеңіл тексеру хабар алмасу стандарты. Жаһандық стандарттарды басқару процесі (GSMP). GS1 General Specification стандарттарының соңғы нұсқасы
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Цифрлық ортада деректерді қорғау және қауіпсіздігі
Мақсаты:Терминология білімін қалыптастыру және ақпараттық қауіпсіздік міндеттерін шешудің практикалық дағдыларын меңгеру Кәсіпорындарда ақпаратты қорғау. Қауіптерді жіктеудің негізгі анықтамалары мен өлшемдері. Ақпараттық қауіпсіздік қатерлерін талдау, Ақпараттық қауіпсіздік міндеттерін шешудің негізгі кезеңдері, ақпараттық қауіпсіздік теориясының негізгі әдіснамалық принциптері, ақпараттық қауіпсіздікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары, ақпараттың құпиялылығын, тұтастығын және қол жетімділігін бұзу әдістері. Ақпараттық қауіпсіздік тұрғысынан жүйені басқару. Тәуекелдердің жіктелуі. Өндірістік тәуекелдің сандық көрсеткіштері.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Өнім сапасын басқарудың статистикалық әдістері
Статистикалық бақылау мен өнім сапасын басқарудың ғылыми әдістері. Сапа менеджментіндегі кездейсоқ шамалардың таралу заңдары. Диаграммалар. Шеварттың бақылау кестелері. Функцияның өлшенген параметрлерін бақылауға арналған FMEA картасы.Статистикалық сапаны бақылау кестелерін қолдану. Статистикалық қабылдауды бақылау. Деректерді басқаруға, статистикалық талдауға және нәтижелер туралы есеп беруге арналған IBM SPSS Statistics бағдарламасы. Statistica көмегімен талдау 13. Осы бағдарламада статистикалық ақпаратты жинау, өңдеу, жалпылау және талдаудың заманауи әдістерін есептеу. Жеті негізгі құрал. Жаңа жеті құрал. Сапа функциясын орналастыру (QFD). Сәтсіздік режимін және эффекттерді талдау (FMEA). AQL.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Сандық технологияларға кіріспе
Мақсат: Кәсіпорындарда цифрлық технологияларды қолдану дағдыларын, сондай-ақ цифрлық технологиялар саласындағы кәсіби құзыреттерді қалыптастыру Цифрлық карталар. Цифрлық технологияларды қолдану. Өндірісте сандық технологияларды еангізу. Бұлтты аспаптар мен сервистер көмегимен ақпаратты іздеу, іріктеу және құрылымдау технология. Кәсіби қызметтің міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдер мен әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Сандық технологияны қолдану арқылы мәліметтерді өңдеу. Мәліметтер базасы.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Заңнамалық метрология
Өлшем бірлігін қамтамасыз ету және оларды практикалық қызметте іске асыру саласындағы негізгі нормативтік құжаттардың құқықтық ережелері. Заңнамалық метрология саласындағы қазіргі жай-күйі, проблемалық және даму бағыттары туралы, өлшем бірлігін қамтамасыз етудің мемлекеттік жүйесі туралы, заңнамалық метрология саласындағы халықаралық ынтымақтастық туралы мәліметтер. Метрология бойынша негізгі заңдар, қаулылар және нормативтік құжаттар
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Экономикалық теория негіздері
Мақсат: Студенттердің экономика негіздері бойынша базалық білімін қалыптастыру, оларды қоғамның экономикалық өмірінде болып жатқан түрлі процестерді өз бетінше талдау және бағалауды үйрету. Экономиканың маңызы мен рөлі. Заманауи өндіріс факторлары. Қоғамдағы экономикалық қатынастар. Нарық. Макроэкономика. Өндіріс-экономикалық игіліктің көзі. Экономикалық көрсеткіштер және олардың мәні.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Электротехника және электр жабдықтары
Электр аспаптары мен өлшеу қондырғыларының жұмыс істеу принципін зерттеу. Электр және магниттік тізбектерде болатын физикалық процестер. Электр жабдықтарының мақсаты, функциялары және мүмкіндіктері. Электрлік өлшеу құралдарының қасиеттері. Құрамында электрлік және электронды сұлбалары бар құрылғылар мен қондырғылардың жұмыс істеуі бойынша нұсқаулықтарды, сипаттамаларды және техникалық деректер парақтарын зерттеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпорын экономикасы
Мақсат: Кәсіпорын экономикасына тұтас көзқарас қалыптастыру, студенттер арасында жүйелі экономикалық ойлау, күрделі экономикалық есептерді шешуге үйрету, экономикалық есептеулер жүргізу дағдыларын дамыту және басқару шешімдерін негіздеу үшін пайдалану. Кәсіпорында өндіріс процестерін ұйымдастыру. Кәсіпорынды басқару процесін ұйымдастыру. Кәсіпорынның ресурстары және оларды тиімді пайдалану. Өндіріс шығындарын қалыптастыру, өнімнің өзіндік құнының калькуляциясы, Кәсіпорынның баға саясаты. Кәсіпорынның қаржылық ресурстары, шаруашылық қызметтің тиімділігі. Кәсіпорынның инновациялық қызметі. Өнім сапасы. Кәсіпорынның инвестициялық саясаты. Персоналдың еңбегін ұйымдастыру және уәждеу.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Халықаралық стандарттау және сертификаттау
Халықаралық стандарттау және сертификаттау негіздері. Қазіргі халықаралық нормативтік құжаттар стандарттау және сертификаттау рәсімдері, оның теориялық және заңнамалық базалары, өнім сапасының көрсеткіштері және оларды анықтау әдістері. Сапаны қамтамасыз етудің инженерлік-техникалық тәсілі, стандарттаудың технологиялық объектілерін басқару процестері. Құқықтық негіздер және ұйымдастырушылық-әдістемелік принциптер. Халықаралық стандарттауды нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 3
Семестр - 2
Несиелер - 5
-
Кәсіпкерлік негіздері
Мақсат: Кәсіпкерлік қызмет туралы білімді қалыптастыру, өз ісін құру дағдыларын қалыптастыру, бизнесті жүргізудің ережелері мен тәсілдерін меңгеру Жаңа кәсіпорынның қызмет аясын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникалық-экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікті дамытудағы ортаның рөлі, кәсіпкерлік шешімдерді қабылдау технологиясы; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; Кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және лицензиялау тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу механизмдері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді азайтудың негізгі тәсілдері; кәсіпкерлік қызмет және корпоративтік мәдениетінің негізгі элементтері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісіндегі өндірістік бақылау
Өндірістік процесс, процесті басқару жүйелері, тамақ өндірісіндегі шығындар құрамы, оларды жіктеу және ішкі есептілік саласындағы білімді қалыптастыру және нақтылау. Өндірістік есепке алудың жалпы қабылданған қағидаттары. Қазіргі әлемдік есепке алу практикасындағы өндірістік есепке алудың негізгі тұжырымдамалары. Бекітілген нормалар бойынша өндірістік есеп пен есептілікті ұйымдастыру.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өлшеу құралдары мен түрлендіргіштердің теориясы мен есебі
Әр түрлі физикалық шамаларды түрлендірумен, типтік өлшеу түрлендіргіштерін құру принциптерімен және қолдану салаларымен, олардың нормаланатын метрологиялық сипаттамаларын анықтаумен байланысты мәселелерді зерттеу. Техникалық тапсырмаларға сәйкес әзірленген өлшеу, сынау және бақылау құралдарының бөлшектері мен тораптарын есептеу және жобалау және жобалауды автоматтандырудың стандартты құралдарын пайдалану. Физикалық негіздер және өлшеу теориясы, өлшеу түрлендіргіштері мен өлшеу құралдарын құру принциптері; өлшеу түрлендіргіштерінің дәлдігі мен шуылға төзімділігін арттыру әдістері мен түрлендіру әдістері, өлшеу құралдарының құрылымдық синтезі мен сапасын талдауды математикалық өңдеу негіздері, автоматтандырылған жобалау жүйелерінің құрылымы мен құрылу принциптері
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Бизнесті жоспарлау
Мақсат: Кәсіпкерлік қызметті реттеудің негізгі бағыттарын оқып білу.Мақсат: Кәсіпкерлік қызметті реттеудің негізгі бағыттарын оқып білу. Кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеу және оның объектісі, кәсіпкерлік қызметті мемлекеттік реттеудің объективті қажеттілігі және оның мәні. Нарықтық экономиканың қалыптасуы мен дамуындағы мемлекеттің рөлі. Мемлекеттің экономикалық рөлі мәселелері бойынша негізгі ғылыми бағыттар. Кәсіпкерлік қызметтің экономикалық функциялары және оның нарықтық экономика жағдайында жұмыс істеу ерекшеліктері.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тағам өндірісінің қауіп-қатерлерін талдау
Мақсат: Қауіп-қатерлерді талдауды, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының санитарлық-гигиеналық талаптарға сәйкестігі мәселелерін зерттеу, қауіпті фактордың тәуекел дәрежесін анықтау, қауіпті фактордың пайда болу ықтималдығын бағалау, қауіпті факторды енгізуден болатын зардаптардың ауырлығын талдау Қауіп-қатерді талдау. Азық-түлікті тұтынуға байланысты қауіптерді анықтау процесі. Қауіпті фактордың пайда болу қаупінің дәрежесі, осы фактордың пайда болу ықтималдығы, қолдану үшін қажетті әдістер. Сандық және сапалық бағалау. Нормативтік талаптар (өндіруші және/немесе экспорттау елінің заңнамасына сәйкес). Тамақ өнеркәсібіндегі тәуекелді талдау түрлері. Қауіпті факторлардың классификациясы. Химиялық, физикалық, биологиялық факторлар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Өнімді сынау, бақылау және қауіпсіздігі
Мақсат: Тесттер мен бақылауды жоспарлау, ұйымдастыру және өткізу әдістерінің негізгі ережелері туралы, әртүрлі салалардағы өнімдерді зерттеу, анықтаушы және бақылау сынақтарын өткізудің ұйымдастырушылық, әдістемелік және техникалық мәселелерін шешуде білімді одан әрі пайдалану үшін тест нәтижелерін өңдеу туралы білім қалыптастыру. Тестілеудің және бақылаудың міндеттері мен түрлері. Тестілеу технологиялық процесс ретінде. Дайындық және тестілеу, тестілеудің бірлігі туралы жалпы ережелер. Механикалық кернеуге арналған тесттер. Климаттық әсерлерге арналған сынақтар, сенімділікке арналған тесттер: тест нәтижелерін талдауды жоспарлау, енгізу және өңдеу: сынақтарды техникалық қамтамасыз ету, сынақ зертханаларына қойылатын талаптар
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Менеджмент жүйесінің аудиті және сертификаттау
Мақсаты:Студенттердің сыртқы және ішкі сапа аудитін өткізу тәртібі туралы, нормативтік құжаттардың құрылысы, презентациясы, дизайны және мазмұны туралы сараптамалық пікірлерін қалыптастыру Аудит. Сапа менеджменті жүйелерін сертификаттау. Менеджмент жүйелеріне аудит жүргізу және сертификаттау, бағалау және талдау. Аудит түрлері. Аудит мақсаттары. Аудит принциптері. Кәсіпорын аудиторлары. Аудит бағдарламасы. Аудит бағдарламасын басқару. Аудит процесі. Сапа менеджменті жүйесінің аудит кезеңдері және оны сертификаттау. Басқару жүйелерін тексеру және сертификаттау. Менеджмент жүйесінің аудиті бойынша нұсқаулық. Менеджмент жүйесіне аудит және сертификаттау жүргізу бойынша ҚР СТ ISO 19011-2019 стандартының талаптары. Жүргізу процесін зерделеу, менеджмент жүйесін сертификаттау кезінде аудиттің сәйкессіздігін жіктеу.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 8
-
Web-технологиялар
Мақсат: Web-ресурстарды құру, қолдау және басқару үшін заманауи web-технологиялар мен құралдарды оқу, практикалық қызметте қазіргі заманғы аспаптық құралдарды қолдану дағдылары мен іскерліктерін меңгеру. Web-технологиялармен таныстыру. Интернет-дүниежүзілік компьютерлік желілерді өзара қосу жүйесі. Web-технологияның құрылымы мен принциптері. Технология және веб-желілер. Web-бағдарламалаудың басталуы. Web-серверлер жұмыс істейді. Динамикалық веб-сайттарды құру. PHP бағдарламалау тілін қолданып веб-қосымшаларды құру принциптері. Web-сервер мен клиенттің өзара әрекеттесу механизмдері. Тіл синтаксисі. Басқару құрылымдары. Реттелетін функцияларды құру ережелері. Сервистік бағдарламалар. HTML беттерін дайындауға арналған құралдар.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тамақ кәсіпорындарындағы менеджмент жүйесіндегі адам ресурстары
Мақсат: МС ИСО 9001 стандартын, персоналдың біліктілігін арттыру жолдарын, персоналды ынталандыру мен ынталандырудың тиімді технологияларын, көшбасшылық көшбасшылықты, фактілер мен жеткізушілермен өзара тиімді қарым-қатынасқа негізделген шешім қабылдауды үйрену Адами ресурстар. ISO 30414:2018 талаптары. Персоналды кәсіби дамыту тәсілдері. Қызметкерлерді ынталандыру мен ынталандырудың тиімді технологиялары. ИСО нұсқаулығы 30414: 2018. Персоналды басқару. Тұтынушыға бағдарлау. Басшы көшбасшылығы. Процесс тәсілі. Қызметкерлерді тарту. Менеджментке жүйелі көзқарас.Тұрақты жақсартулар.Фактілерге негізделген шешімдер қабылдау.Жеткізушілермен өзара тиімді қарым-қатынас.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Тұтынушыға бағытталған тағам өнімдерін жобалау
Мақсат: тамақ өнімдерін жобалау технологиясын, инновациялық өнімді, креативті өнімді және модульдік жобалауды, әзірленіп жатқан тамақ өнімінің тұжырымдамасын жасауды, қорытынды тұжырымдаманы талдауды, бағалауды және таңдауды, қорытынды тұжырымдама шеңберінде тұтынушылардың талаптарына басымдық беру деректері негізінде тамақ өнімінің негізгі техникалық сипаттамаларын айқындауды және құрылымдауды зерделеу Тағам дизайны. Инновациялық өнім. Шығармашылық өнім. Өнімді жобалаудың себептері. Азық-түлік бизнесінің стратегиясы. ЖЖЖ қажеттілігінің себептері. Тағамдарды жобалаудың ғылыми әдістерін қолдану. Азық-түлік өнімдерін қайта өңдеу. Мақсатты аудитория мен тұтынушылардан сауалнамалар мен сұхбаттар. Тәуекелдік жағдайдың деңгейі мен ықтималдығы. Азық-түлік тауарларының мақсатты нарығын анықтау және оның құрылымын бағалау, бәсекелестікті талдау және бәсекеге қабілеттілікті бағалау, тұтынушылардың талаптарын анықтау, тұтынушылық және техникалық салыстыру жүргізу, өнімді жылжыту, шығаруды ұлғайту, сапаны жақсарту. Модульдік дизайн.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Дәлдікті нормалау және өзараалмастыру
Мақсат: Пәннің мақсаты дәлдік нормаларын белгілеу тәртібін, өнімдер мен технологиялық процестердің параметрлерін белгілеу ережелерін анықтайтын негізгі нормативтік құжаттарды оқу болып табылады. Өзара алмасу және дәлдік туралы негізгі ұғымдар. Қосылыстардың дәлдігін реттеу және таңдау. Тегіс Цилиндрлік және жалпақ қосылыстардың дәлдігін реттеу және таңдау. Жылжымалы мойынтіректермен қосылыстардың дәлдігін реттеу және таңдау. Бөлшектердің, тораптардың және өлшеу құралдарының дәлдігін нормалау және таңдау. Конустық, кілттік және шлицті қосылыстардың, тісті берілістердің дәлдігін нормалау және таңдау. Өлшемді тізбектерді есептеу. Өлшеу әдістері мен құралдарын таңдау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Деректерді интеллектуалы талдау
Мақсат: Адам қызметінің түрлі салаларында деректерді интеллектуалды талдаудың қазіргі заманғы әдістерін қолдану бойынша теориялық білімді, практикалық іскерлікті және дағдыларды қалыптастыру. Жасанды интеллект негіздері. Басқа басқару жүйелелері арасында интеллектуалды талдау орны және заманауи технологияларды қарау. Деректерді талдаудыңда интеллектуалды бағдарламаларының нақты мысалдары. Интеллектуалды деректерді талдау әдістері және зияткерлік жүйелерді құрудың бағдарламалық құралдары. Зерттелген зиаткерлік әдістер тұрғысынан қолданбалы тапсырмалар белгілеу. Интеллектуалды бағдарламалық жасақтаманы қолдану арқылы өтініш тапсырмалары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 5
-
Өлшеу, бақылау және сынауды автоматтандыру
Мақсат: әртүрлі физикалық шамаларды автоматтандыру, күрделілігі әртүрлі стандартты өнеркәсіптік интерфейстерді қолдану арқылы компьютер негізінде автоматтандырылған өлшеу құралдарын құру, өлшеулерді автоматтандыру, бақылау және сынау мәселелерін оқу. Өлшемдерді, сынақтарды және бақылауды автоматтандырудың міндеттері мен құрамдастарын қарастыру. Өлшемдерді, бақылауды және сынауды автоматтандыруды техникалық, бағдарламалық және метрологиялық қамтамасыз ету. Әртүрлі физикалық шамаларды автоматтандыру мәселелері, күрделілігі әртүрлі стандартты өндірістік интерфейстерді қолдану арқылы ЭЕМ негізінде автоматтандырылған өлшеу құралдарын құру. Сандық өлшеу құралдарының метрологиялық сипаттамаларын анықтаудың нормативтері мен реттеу әдістері. Өнім сапасын бақылау және өлшеу үшін бақылау-өлшеу аспаптары мен сынау жабдықтарын таңдау және реттеу
Оқу жылы - 4
Семестр - 1
Несиелер - 7
-
Өндіріс технологиясы және тағам өнімдерін стандарттау
Мақсат: Тағам өнімдерін өндіру технологиясы және оларды стандарттау туралы білімдерін қалыптастыру Өнімдер ассортиментін зерделеу, нормативтік құжаттармен және заңнамалық актілермен, тамақ өнімдерін өндірудің технологиялық схемаларымен жұмыс жасау, тауарларды саны мен сапасы бойынша қабылдау, тамақ өнімдерін тасымалдау, сақтау, сату ережелері мен режимдерінің сақталуын қамтамасыз ету тағам өнімдерінің стандарт талаптарына сәйкес болуын қамтамасыз ету.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Кедендік бақылау
Кеден құқығы мәселелерінің өзіндік идеясы. Кедендік бақылау жүйесінің жұмыс істеу ерекшеліктері туралы тұтас түсінік қалыптастыру. D-Sector TS бағдарламасында кедендік құжаттарды құру. 3-сектор бағдарламасы. ETN VED тауар кодын анықтау. Функцияларға жалпы шолу, бағдарламаның мүмкіндіктері мен пайдалану процесін практикалық көрсету. Декларация толтыру. Электрондық декларациялау жүйесі ASTANA-1. Қызмет жүйесі: өзін-өзі тіркеу, электронды қашықтықтан декларациялау, қағазсыз жеткізілім құжаттары, электрондық пошта. төлемдер, тауарларды авторизациялау орындары. Бір терезенің негізі, ұсынылған құжаттардың, мөртабандар мен мөрлердің шынайылығын анықтау. Тәуекел санаттары. Тауар декларациясын 4 дәлізге бөлу - жасыл, көк, сары және қызыл. Кедендік рәсімдеудің артықшылықтары.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету
Өндіріс тиімділігін арттырудағы және өнім сапасын басқарудағы метрологиялық қамтамасыз етудің маңызы. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдерінде мамандар шешетін метрологиялық қамтамасыз етудің негізгі міндеттері. Өндіріс дайындауды метрологиялық қамтамасыз ету. Метрологиялық қамтамасыз ету негіздері. SCADA жүйелерін қолдану.Тәуліктік жұмыс режимінің технологиялық мнемоникалық диаграммаларын әзірлеу ортасы және бағдарламалау.Мемлекеттік қадағалау жүйесі, өлшем бірлігін ведомствоаралық және ведомстволық бақылау.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 7
-
Саланың жалпы технологиясы
Мақсат: Жалпы тамақ өнімдерінің технологиясын оқу; тамақ өнімдерін заманауи әдістермен өңдеу. Азық-түлік, сақтау және азық-түлік қауіпсіздігінің әртүрлі әдістерімен өнімдерді өңдеу технологиясы мен курсы. Әртүрлі тамақ өнімдерін өндіру негізінде жатқан жалпы технологиялық принциптер мен процестер. Өнім өндіруде қолданылатын шикізаттың сипаттамасы, шикізаттың әртүрлі түрлерін өңдеудің жеке технологиялық процестерінің ерекшеліктерін анықтау. Тағамдық технология туралы түсінік. Тағам өндірісі салаларының классификациясы.
Оқу жылы - 4
Семестр - 2
Несиелер - 7
Профессии
Оқыту нәтижелері
- Стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы кәсіби қызметте заманауи техниканы, ақпараттық және цифрлық технологияларды пайдаланады
- стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы кәсіби қызметте экономика негіздері, Құқық, өмір қауіпсіздігі және қаржылық сауаттылық негіздері туралы білімді пайдаланады
- Стандарттау, сертификаттау және метрология саласындағы оқу-практикалық және кәсіби міндеттерді шешу үшін математикалық әдістер, физиканың негізгі заңдары туралы білімдерін қолданады
- Ғылыми және өндірістік қызметтегі кәсіби міндеттерді шешуде жаратылыстану -ғылыми пәндер білімін, фактілерді, құбылыстарды, теорияларды және олардың арасындағы күрделі тәуелділіктерді білу мен түсінуді қолданады
- сапа басқару және өлшем бірлігі саласындағы құжаттаманы әзірлеумен нарық сұранысына бағытталған табысты өнім имиджін жасау үшін модульдік өнімді жобалау; дизайн, бренд, цифрлық технология және физикалық өлшемдер бойынша озық білімді қолданады
- Ғылыми этика мен академиялық адалдық қағидаттары мен мәдениетін ұстана отырып тамақ саласындағы Стандарттау, сертификаттау, метрология саласындағы ғылыми және өндірістік қызметте ғылыми зерттеу әдістері, академиялық жазу жанрлары бойынша білімін қолданады
- Қазіргі заманауи сынау әдістері мен бағдарламалық құралдарды білу негізінде тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында тамақ қауіпсіздігі мен өндіріс процесін қадағалау және кедендік бақылау жүйесін жобалайды
- өлшеу құралдарының заманауи әдістерін, өлшеу дәлдігін және инженерлік есептеуді қолдана отырып, тамақ өнімдерін бұрмалау мен сәйкестендіруді талдау негізінде өндірістік бақылау жүргізеді
- Тамақ өндірістерінде Стандарттау, сертификаттау, метрология және сапаны басқару саласында экономика және кәсіпкерлік білімдерін қолданады
- Әлеуметтік, этикалық және ғылыми ойларды ескере отырып, халықаралық тәжірибені, тәжірибені, ақпаратты жинау мен түсіндіруді қолданады, сертификаттау органдарын, өлшеу және сынақ зертханаларын аккредиттеу рәсіміне қатысады
- сынау мен бақылаудың автоматтандырылған жүйелерін және өлшеу құралдарының бағдарламарының қолдану арқылы өндірісті метрологиялық қамтамасыздандыру мен бақылау, сынау, өлшеу процестерін орындауды, жоспарлауды, ұйымдастырады
- Тамақ кәсіпорындарында, сынау және метрологиялық зертханаларда сапа менеджменті мен аудит жүйесін енгізу және жүргізу жобасын әзірлейді
- Азық-түлік кәсіпорындарында Стандарттау, сертификаттау, метрология және сапа менеджменті саласындағы практикалық мәселелерді шешуде аналитикалық және зерттеу дағдыларын қолданады
Ұқсас БББ
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология
Халықаралық көлік және гуманитарлық университеті
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (салалары бойынша)
Қызылорда "Болашақ" университеті
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
6B07501 Стандарттау, сертификаттау және метрология (сала бойынша)
Торайгыров университеті
6B07501 Стандарттау, метрология және сертификаттау
Х.Досмұхамедов атындағы Атырау университеті
6B07501 Стандарттау, метрология және сертификаттау
Қарағанды индустриялық университеті